jakou přílbu na enduro, klasickou nebo Integrální?

42 nepřečtených
  • jakub

    ahojte jakou vozíte přilbu na Enduro: přemýšlím nad tím, jestli mi stačí nebo nestačí klasická endurová, hlubší přilba, nebo integrála, vím, že na endurových závodech, které plánuji jezdit minimálně jezdí zpravidla všichni v integrálách, je mi jasné, že je bezpečnější, ale má to opravdu takový smysl? proč vozíte integrály a nebo hlubší endurové přilby???

    Anketa: integrála VS enduro přilba

    7x
    35%
    13x
    65%
    0 0
    • MirosPikos  

      Tohle za tebe nikdo nerozhodne. Pro a proti jsou jasný. Někdo vozí fullface, někdo vozí otevřenou a někdo výměnou bradu (já to tak mám). Bradu vozím klidně půl dne na zádech (na batohu) a když jdeme blbnout, vezmu si jí. Jedu to čistě ekonomicky. Stačí si spočíst, kolik stojí jedna zubní protéza :)

      Takže za mě výměnná při nejmenším. Bikepark jasně full. A běžný vyjížďky…těžko říct :)

      0 0
      • Nick111  

        Jakou vozíš helmu by mě zajímalo? Nevycvakuje se ti ta „brada“ ? Nebo nějaká nevýhoda té helmy ?

        0 0
        • MirosPikos  

          Bell Super 2. Za běžného provozu se mi nevycvakává. Hubou jsem zatím neryl, tak nemohu posoudit. Ale kámošce zachránila zuby minimálně 2×. A jednou by ryla hubou docela slušně.

          0 0
          • File12  

            Ono je to o tom si to právě brát. Už jezdím bez batohu, tak není kam dát. Helma už mi praskla 2× a pokaždý jsem bradu neměl a bylo to místo kde bych ani nebral.

            Super DH je sice fajn ale cena dost velká. Ty kokosky moc nevydržej a prodraží se to. Já už zuby mám zepředu z hokeje. Příště by mě ale čekal titan a to se docela bojim.

            Tazatel nechť vybere

            1. klasiku a integrálu – dost pádů ale bude s klasikou kde by tě integrála štvala
            2. připínačku ala Bell Super (ale stejně většina tu ingegrálu dokoupí)
            3. Klasiku, něco na styl Fox Pro Frame a možná i integrálu.

            Po tom co jsem si párkrát ustlal mi tam, kde je velká šance že budu padat uspokojí jen moje 100% aircraft.

            V těch ostatních je to přece jen šlupka jak prase, jen ti nepraskne lebka.

            Ve výsledku si ale možná vystačíš s Bell Super DH, která bude mít k integrále hodně blízko. Jen nevětrá jak obyč helma.

            0 0
    • coltcha  

      Tady máš nějaká čísla https://www.facebook.com/…00586495909/

      0 0
    • M.a.c.h.y1  

      Náhodou nějaké recenze o helmach 2v1 které jsou u nás dostupné? Chtěl bych vědět nejaké pro aproti jestli to někdo vozite..

      0 0
      • suslos  

        Používám Switchblada, super helma, více odolná, není nejlehčí… Bral jsem ji kvůli tomu, že bez brady Ti vznikne jakoby 3tí helma – malá, ale s velkým krytím zátylku a uší (třeba ted na zimu je to taky fajn). Jasný, že není tak prodyšná jako Bell Super – ale to je zase hrachovina s nasazenou bradou.

        X kamarádů rozlámalo Bell Super s bradou a přešli na Bell Super DH – ta vypadá s bradou už mnohem rozumněji (také už má DH certifikaci, že), ale stěžují si, že se nedá moc používat bez té brady jako malá – je tam ten „dvojí“ mips a strašně se jim hýbe na hlavě, nedrží moc, nedá se perfektně zafixovat.

        Kdybych rozbil a měl kupovat znova, jdu zase do Switchblade – má své mouchy, ale přijde mi stále jako nej. Ve finále ji vozím třeba 60–70% času bez brady a je to super – lepší pocit než ve vyloženě malé helmě. Jen ty nový barvy jsou teda hnus :-D

        Nicméně vyzkoušej možnosti na hlavě – ono už jen z toho Ti případně vypadne, co můžeš fitem mít a co ne.

        0 0
        • M.a.c.h.y1  

          A není v tom přes léto moc horko? Potim se totiž jako prase

          0 0
          • suslos  

            Všichni se potíme… letos v tom největším vedru jsem v ní jel Enduro na Zadově a bez problému jsem přežil… ale věřím, že něco jako Bell Super nebo Fox Proframe dýchá lépe… nic to nemění na tom, že bych ani jednu z těch dvou nechtěl

            0 0
      • K2  

        Ahoj, hlemu si kup tu, co ti bude nejlépe sedět.

        Bezpečnost bude u všech zavedených značek slušná. Zažil jsem značkovou helmu, která mi neseděla a padala za jízdy do očí. Musel jsem ji mít hodně stáhnutou. Místo řízení jsem za jízdy furt šteloval helmu – Peklo!

        Pokud chceš závodit a jezdit hranu, tak bych šel určitě do helmy s bradou – alespoň konvertibilní.

        Kamarád hodil nečekanou držku v Alpách – naražené zápěstí, zlomený malíček a zuby mu zachránila právě konvertibilní Leaf helma…

        Inspiraci pro nákup konvertibilní helmy najdeš tady:

        https://enduro-mtb.com/…mets-review/

        0 0
    • MichalBr  

      Za mě doporučuju si koupit (pokud jsou peníze samozřejmě) s odnímatelnou bradou, protože je to k nezaplacení :-)

      Já mám například Uvex Jakkyl a byť ta helma je bez brady robustnější (ale lehká), tak prostě bradu připnu k batohu jezdím, a když je někde nějaký sešup, nebo se dojede na místo ostřejšího sjezdu, tak bradu vytáhnu (za půl minuty je nasazená) a jede se :-). Niky nevíš, kdy hodíš držku a tohle je dobrá prevence jakéhokoliv zranění v obličeji (a to už jsem si odřenou hubu zažil :-D ). Nemluvě o výhodách oproti integrálce, která je rozhodně těžší a i enduro sjezdaři vozí na přejezdy normální helmu, takže ušetříš jak místo tak i váhu.

      0 0
      • M.a.c.h.y1  

        Na uvex jsem se taky dival ale moc se mi nezdálo to uchycení brady.. Vydrží to něco? Když to budeš sundá vat plácnu třeba 10× za den?

        0 0
        • MichalBr  

          S tim neni problem, teda krom poskrabani vstupu. Nastesti jsem nemel tu cest helmu vyzkouset tvrdejsim padem, ale ty zamky jsou dost robustni. Samozrejme to neni jak tady kluci pisou bell super dh nebo switchblade ale ty helmy maji zase vyssi vahu a treba u switchblade je problem pod ni narvat slunecni bryle .. Kazda helma ma nejake plus zalezi jak chces jezdit jestli enduro nebo i dh trate a jakym stylem :-)

          0 0
        • my_dudesty  

          Hlavně šance, že se ti to bude chtít sundávat/nandávat 10× za den je minimální.. Jakkyla mám taky a prostě vyjíždím bez brady, až se vyhrabu na kopec a vím, že bude nějaký sjezdík, tak bradu nasadím a většinou už ji tam nechám až do příjezdu domů.. Nějaké kratší výjezdy nejsou problém ani s bradou a na dlouhý dokopec bych ji stejně hodil celou na batoh.

          0 0
      • File12  

        Co teda vidím aspon na českých enduro závodech, tak už moc lidí dvě helmy nevozí. Jo když jsem jel tuším že 2015 Sušici tak to mělo víc jak půlka lidí.

        Spíš bych řekl, že ti co ale nechtějí vozit integrálu po celou dobu, tak přešli na helmy s připínatelnou bradou.

        0 0
    • M.a.c.h.y1  

      A ještě jsem viděl něco od LEATTu.. O tom něco nevíte?

      0 0
      • MnemonicJ  

        Helma super vypadá, skvěle sedí na hlavě, je lehká, relativně dobře větrá. Co mi vadilo byla skutečnost, že na čele jsou vertikálně rozdělené vycpávky a tou mezerou teče pot (u předchozího Uvexu se mi to nedělo). Ale větší problém je uchycení toho chrániče brady je dost vachrlatý a řekl bych, že moc pádů to nepřežije.

        0 0
    • TheJD  

      Malou helmu jedine na zavody, kde znam trate a neni tam nic, kde bych si nebyl uplne jisty nebo kde by se letela mega palba. Ta brada na helme ti pomuze nejvic v pripadech, kdy padas nekontrolovane-z niceho nic ti ujede kolo, trefis diru…

      0 0
    • File12  

      Za mě pokud odnímatelnou, tak Bell Super DH nebo Giro Switchblade. Vše ostatní je jak papír. S Bell super mám už zkušenosti a vím, že už to moje hlava nechce zažít.

      Ve výsledku na enduro závody a bikepark mám integrálu, dokoupil jsem levnější Bell Forty a až odejde Bell Super, nahradí jí Super DH nebo switchblade.

      Co jsem ale zjistil, tak chránič před bradou dodává na rychlosti a odvaze :D

      0 0
    • M.a.c.h.y1  

      Jak to tak čtu tak se nejvíc přikláním asi k té bell super dh.. Je sice trochu těžší ale snad bych si zvykl.. Ale chce to vyzkoušet jak to sedí na kebuli..

      0 0
      • File12  

        Jo s tim chybu neuděláš. Vyzkoušej. Mě třeba Super 2/3 šla na květák jen bez MIPSu.

        Super DH jsem zkoušel a seděla pěkně. Nenapadlo mě ale vyzkoušet bez brady, jak tu zaznělo že nemusí sedět.

        0 0
        • Honza03  

          Nějakej typ, kde se dá vyzkoušet? Nejlépe v Brně, nikde jí nemůžu najít…

          0 0
        • suslos  

          ona sedí i bez brady… jen jak se rozjedeš po trailu tak Ti díky tomu super/double mipsu třepe na hlavě… když tam dáš ještě gopro tak je nepoužitelná

          0 0
    • Atilla  

      Znovu otevřu téma lehké integrály. Hlavně kvůli cestování. Giro switchblade? Leat DBX 4,0, … ?

      0 0
      • embi  

        Proframe ti nesedi?

        0 0
        • Atilla  

          To je taková dětská helma. Drahá a fakt mě nepřesvědčila o nějaké odolnosti.

          0 0
      • novas752  

        DBX 4.0 krátce mám a zatim se jeví dobře. Každopádně je to moje první integrálka takže nemám s čim srovnávat a nejdůležitější stejně je jak komu padne.

        Oproti Proframe naživo působí odolněji. Mohla by být víc polstrovaná/méně prostorná úplně dole na týlu. Ale mám celkem úzkej krk.

        No a nemá nastavitelnej štítek, brejle se pod něj úplně nevejdou (takže buď na krk, nebo otočit páskem dopředu, nebo sundat úplně, klasický gopro bezproblému ano. Odvětrání mi na takovou helmu přijde dobrý, v bradě se dýchá líp než třeba v té Bell Super 2/3R a to tam tu plastovou síťku vozim.

        0 0
      • Koli13  

        Switchblade jsem vozil a je super, ale ber jí jako helmu na závody. Se sundanou bradou se opravdu o dost lépe dýchá a je to znát, nicméně na normální vyjížďky jsem stejně bral Bell 4forty (levná přilba, která mi neuvěřitelně sedla). Takže toť otázka no. Možná bych šel radši do tý Proframe, pokud jí umíš sehnat za lepší cenu, tak se to dá. A doporučuju nepoužívat kombinaci velký brýle a malá helma, člověk má pak pocit nesmrtelnosti, ale není tomu tak :D sám ve velký helmě vždy jedu rychleji, kor na závodech a od toho je. Ale nikdy nevíš, kde se zválíš.

        0 0
        • Atilla  

          Zatím jsem zval dropframe a třeba časem vyzkouším někde Leat DBX. Jinak integrálu mám MX carbonovou airoh a v tom se padá jedna báseň, ale chtěl bych něco odvětraného a bezpečného na cesty.

          0 0
          • ra.ma1  

            co ixs xult?

            0 0
            • Atilla  

              IXS helmy mi sedí, ale nelíbí se mi kolečko. Integrálu byh chtěl spíš bez stahování, aby držela pořádně na hlavě sama o sobě. Navíc ty stahovací pásky byly v každé helmě to první co při pádu povolilo.

              0 0
          • suslos  

            Jak jsem Ti psal, z těch lehkách je ten Leatt za mě nejlepší… ale váží 900g nebo něco takového? to už pak ten rozdíl oproti té co máš je skoro nic :/ kor když Ti ta Tvoje dýchá dobře :-)

            0 0
            • Atilla  

              No to je taky pravda- To jsem myslel, že má méně než 900g. Kam dáváte helmu když letíte letadlem?

              0 0
              • suslos  

                no, nevím – zkusil bych jí „shovat“ co nejvíce v kufru u kola? případně do zavazadla obalit oblečením?

                na lyže s ní lítám na palubě s příručákém, klasika na čecha… s kolem jsem letadlem ještě necestoval

                0 0
                • novas752  

                  Mohli by mě z letadla vyhodit kvuli integrálce na hlavě?

                  0 0
                  • Atilla  

                    Dost jsem o tom přemýšlel s kloboukem můžeš taky lítat:)

                    0 0
                    • novas752  

                      Bezpečnost především. :)

                      Ideálně polepenou nálepkama Da Bomb, Nukeproof apod.

                      0 0
                  • suslos  

                    s lyžařskou ani lezeckou se mi to nestalo a vždy bez problémů, jen vypadáš jako debil a všichni čumí :-)

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.