Přestavba 3x9 na 1x9, případně 1x10

41 nepřečtených
  • Mr.Voza

    Prosím oko odborníka, jestli by mohlo mrknout na toto:

    Pořídil jsem trekingové kolo více méně na ježdění po městě na na krátký (do 20km) pomalý projížďky s 5-ti letým synem. Aktuální stav převodů je 3×9, převodníky 48–36–26z, kazeta 9sp 11–32z. Přehazovačka Shimano Acera, přesnější označení, abych si mohl dohledat, co umí a jaký má limity, jsem na ní nenašel. Vize je taková, že bych to chtěl přestavět na 1×9 s kaztou 11–36z, případně 1×10 s kazetou 11–40 nebo 11–42, kdyby to nebyl velkej problém. V obou případech s převodníkem 36z. Nevím ale co by to obnášelo.

    Nejdřív k převodníkům – Na tý trojplacce jsou vidět nějaký šrouby, který to celý asi držej pohromadě. Dalo by se to rozebrat, vyhodit z toho velkej a malej převodník, použít z toho jenom kliky a prostřední převodník a provozovat to jako jednoplacku 36z? Nebo bych musel něco dokupovat?

    A teď ke kazetě a přehazovačce – Teď mám největší pastorek 32 zubů. Pokud budu nechávat 9sp, stačilo by koupit jenom jinou kazetu 11–36z? Pobere tahle přehazovačka o ty 4 zuby větší pastorek, nebo bych musel koupit i jinou přehazovačku?

    V případě, že bych chtěl rovnou 10sp kazetu s rozsahem 11–40, nebo 11–42 zubů, co bych musel všechno pořídit? Vešla by se tam ta 10sp kazeta vůbec? Není 10sp kazeta o to jedno kolečko širší, že by se třeba pak nevešla do zadní stavby, nebo by se muselo dát třeba i zadní kolo s úzčím nábojem, aby se tam to jedno kolečko navíc vešlo? Nebo ta 10sp kazeta je stejně široká, jako 9sp, jenom má ty pastorky blíž k sobě, takže by se tam normálně vešla?

    Předem díky za odpovědi. Tady je pár fotek, snažil jsem se to nafotit co nejdetailněji, aby z toho bylo co nejvíc poznat.

    0 0
    • roman 3D  

      tohle bych jezdil tak jak to je a pošetřil peníze na něco jinýho, moc jsem ti neporadil no:-)

      0 0
    • Tomas_82  

      Kliky vypadají, že převodníky jdou vyměnit – tzn. stačí ty tři sundat a dát nw jednopřevodník 36z. Kazetu 11–36 tam bez problémů dát můžeš a myslím si, že by hazka vzala i 9s kazetu 11–40. 10s kazetu na stávající náboj dát můžeš, potřebovat ale budeš řazení, hazku, kazetu, řetěz ( a ten převodník) a to už bude dost peněz, takže bych spíš doporučil 1×9.

      0 0
      • Tomas_82  

        Tady je ta kazeta 11–40 9s. Manželka si pořád stěžovala, že musí řadit, tak má dokonce jen 8s 11–40z a je spokojená.

        0 0
        • Mr.Voza  

          Díky moc za tip. Ani jsem nevěděl, že kazeta 9sp 11–40 existuje. Největší pastorek 40z by se měl líbil i za cenu těch větších rozestupů mezi posledníma třema pastorkama (6 zubů na 1 přeřazení). Ale jseš si jistej, že by to tahle přehazovačka pobrala? Nerad bych tu kazetu objednal zbytečně…

          0 0
          • Mr.Voza  

            Nevím konkrétně, co je to za přehazovačku, abych si našel její přesný specifikace, ale když koukám na e-shopy, že přehazovačky Acera a i vyšší řada Alivio zvládaj největší pastorek 36z, jsem trochu na pochybách, aby to ten 40z pastorek zvládlo :-/ ???

            0 0
            • Singlespeed  

              Zvládne to 36z pastorek v režimu trojplacky. V režimu jednoplacky zvládne přehazovačka s excentrickou kladkou vždy více.

              0 0
            • Tomas_82  

              Určitě to chodí s hazkou Altus 370, podle fotek máš Aceru 390, což by mělo být taky ok.

              0 0
              • Mr.Voza  

                Jo, už jsem taky po dlouhým hledání a podle obrázků na netu dohledal, že by to měla bejt tahle přehazovačka. Ta má ale ve specifikacích max rozsah jenom do 34z, tak se tý kazety 40z trochu bojím… ale když věichni tvrdíte, že by to mělo s jednopřevodníkem chodit, asi to risknu…

                0 0
                • Tomas_82  

                  Tak ještě jsem našel tabulku od sunrace a tahle hazka je podle ní kompatibilní s 11–40 jen za použití prodloužení patky. Bez prodloužení jen ten Altus 370, nebo starší řady jako třeba acera 360.

                  https://www.koloshop.cz/…zovacky.html?…

                  0 0
                  • Mr.Voza  

                    OK, díky. zkusím objednat tu kazetu 11–40 a co nejvíc zkrátit řetěz, aby se kladka co nejvíc vychylovala, jestli to ta přehazka pobere tak jak je a když ne, tak pak doobjednám ještě tohle.

                    0 0
                    • Tomas_82  

                      To bude asi nejrozumnější. Ještě je potřeba zašroubovat stavěcí šroub vzadu na hazce, čímž se kladka oddálí od pastorku

                      0 0
    • oddie  

      Můžeš přímo nahradit kazetu tou 9ps 11–36. Můžeš vyhodit krajní převodníky a nechat jen prostřední, budeš ale muset zkrátit šrouby (stačí upilovat), nebo dát jiné. Převodník by byl vhodnější s NW zuby, z tohoto s náběhy může padat řetěz, ale jako lowcost řešení se to dá provozovat taky. Pokud bys dal 10s, můžeš dát kazetu 11–42 nebo i 11–46, pak potřebuješ přehazovačku M6000 GS a desítkové řazení, pochopitelně. Na ořech se to vejde, šířka je stejná jako u 9s. Další varianta je počkat na nové Deore, co by mělo být zanedlouho v prodeji.

      0 0
    • iiki  

      Označení přehazky je z vnitřní strany.

      Teď tam máš 32 z., to má poloměr 6,5 cm, 36. z má poloměr 7,3 cm. Zařaď ve předu 36 z. a koukni na mezeru mezi řadící kladkou a tou 32 z. Pokud tam bude centimetr, tak to bude v poho (teoreticky). Nedávno jsem to zkoušel, fungovalo to dobře (ale jiná přehazka – 9sp XT, ověření jestli to dá 48/24 – 11/36 tj. rozsah 49 z, a vono jo, je to ok i s drobnou rezervou).

      Kladky zbav tý brusný pasty.

      0 0
    • xtonda  

      Jak píše Tomas82, tahle přehazka s vodící kladkou mimo osu otáčení ramínka s jedním převodníkem velmi pravděpodobně vezme kazetu 11–40. Takže bych tam dal tuhle kazetu, demontoval krajní převodníky (budeš potřebovat kratší šrouby nebo podložky), levé řazení a bowden, přesmykač dorazy zafixoval nad prostředním převodníkem aby nepadal řetěz (a případně bych ho dal níž). Aby to chodilo je potřeba správně zkrátit řetěz. Víc bych do toho neinvestoval.

      0 0
      • Mr.Voza  

        OK díky Tobě i všem zde za doporučení, takhle nějak jsem si tu „úpravu“ představoval. Ještě – co znamená v tomhle případě „SPRÁVNĚ zkrátit řetěz“?

        0 0
        • Singlespeed  

          To znamená mít ho co nejkratší, aby se excentrická kladka při zařazeném největším pastorku co nejvíce odklonila od kazety..

          0 0
          • Mr.Voza  

            OK, díky. Zkusím to takhle s tou kazetou 11–40 a když to nepůjde, tak doobjednám ještě tu prodlouženou patku, co psal Tomas82.

            0 0
    • Mr.Voza  

      Tak devítikolečko 11–40z namontováno a funguje to i bez toho prodloužení. Byl jsem to projet jenom na prostřední převodník a zatím se zdá být vše vyhovující. Takže až budu mít chvíli, kuchnu ještě ty převodníky a nechám tam jenom prostřední placku a přesmykač zablokuju na prostředku, aby nepadal řetěz. Trochu už ale předpokládám, že to nebude vypadat hezky, takže možná budu chtít koupit buď samotnej NW převodník 36z, nebo i kliky – to podle toho, jak budou tyhle vykuchaný na kole vypadat.

      Když se rozhodnu koupit převodník i s klikama, nezmění se mě osa řetezu? Myslím kvůli co nejmenšímu křížení řetězu – jestli se mě převodník s řetězem nehne směrem od rámu, nebo k rámu. Teď to vypadá, že je řetěz na prostředním převodníku ideálně v půlce šířky kazety. Může se to s jinejma klikama změnit, nebo jsou všechny kliky vyráběný nějak „normovaně“, že po výměně klik za jiný zůstane pozice řetězu zachovaná?

      Objednával bych oboje asi na Aliexpressu.

      0 0
      • Singlespeed  

        Nelze zaručit, že bude pozice převodníku u nových klik ve stejné poloze. Probíralo se to rady už asi tak 378× :-). Pak se různě podložkuje a jinak čaruje, u čtyřhranu se do dá poladit i délkou středu. V krajním případě se na to kaká ;-).

        0 0
        • Mr.Voza  

          Tak kolo je očesaný o krajní převodníky a nevypadá to zas tak hrozně, jak jsem se bál, že budou ty očesaný kliky vypadat. Takže objednávám na Aliexpressu NW převodník samotnej, abych se zbavil toho přesmykače, kterej teď jenom navádí řetěz na převodník…

          0 0
    • Mr.Voza  

      Tak dílo zdá se býti konečně dokonáno :-)

      0 0
    • Leo  

      Využiji toto téma k mému dotazu. Skládám pro syna (9 let, 150 cm) horské kolo. Velikost kol 26“, velikost rámu 15“, mám pár starších nevyužitých součástek a tak něco použiji a něco koupím. Určitě musím koupit kratší kliky (175mm vyměním za 165mm – moc toho není, ale něco jsem našel) a proto nyní stojím před otázkou zda nechat původní řazení 3×8 a nebo to předělat na 1×9. Chci se prosím zeptat zkušenějších, zda bude kazeta pasovat na stávající ořech, bude to spolu chodit a hlavně nebude padat řetěz:

      1. Na zadní náboj Shimano STX RC (FH-MC38A) (https://www.kstoerz.com/…poke/hub/385) bych dal kazetu Force 9-pastorků (11–36). Bude mi to pasovat na starý ořech, kde je nyní osmikolečko?
      2. Dopředu dám kliky Prowheel BURNER 165mm 32 zubů.
      3. Koupím pravé řazení Shimano SL-M3000.
      4. Ponechám původní přehazovačku Deore 9 rychlostí (RC-M510). Bude zvládat řadit na těch 36 zubů?

      Děkuji za názory.

      0 0
      • oddie  

        Kliky https://www.bike-centrum.cz/…ne-s-krytem/ nebo viděl jsem i 160mm s 28z https://www.koloshop.cz/…evodnik.html?…

        Kazeta tam půjde, ale s 36z si moc nepomůžeš. Když už chceš předělávat, tak 10s s 11–46 a přehazkou M5120 dává větší smysl, nebo bych to radši nechal s 3×8, pokud jsou problém peníze.

        0 0
        • Leo  

          10s 11–46 by bylo samozřejmě lepší, ale je to dalších 2000Kč navíc. Co jsem kontroloval převody, tak nejlehčí převod u 11–36 by měl téměř stejný jako na současném 24" kole, kdy syn vyjel vše co potřeboval + rozšíří se mu těžké převody, které mu teď chyběly. Jak o tom však víc přemýšlím, tak asi by to 1×10 za ty peníze stálo a případně by se dopředu dala větší pila. Nebude ramínko té přehazovačky na 26“ kolo moc dlouhé?

          Kdybych nekupoval kratší kliky, tak bych 3×8 nechal, ale když už budu dopředu něco nového kupovat, tak jsem si říkal, jestli nepoladit i zadek.

          0 0
      • ladias  

        Máš už nastudováno jakou délku osy na ty kliky Prowheel BURNER 165mm při klasickém domku 68mm? Už jsem je jednou montoval a zapomněl jsem si někam poznačit délku osy co jsem dával…

        0 0
        • Leo  

          Já použil to co měl doma nějaký noname zapouzdřený střed 110 mm což je nejkratší co jsem viděl. Po montáži jsou kliky dost od sebe, ale převodník je na středu kazety. Levá klika byla tak o 5mm víc ven než pravá, tak jsem čtyřhran nalevo trochu zbrousil, aby to bylo stejné.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Coze si zbrousil?

            0 0
            • Leo  

              Čtyřhran na levé straně osy, aby tam klika více zajela :-). Jednak byla levá klika dále od osy kola než ta pravá a taky po změření rozteče u pedálů byla rozteč větší než na kolech pro dospělé.

              0 0
              • oddie  

                Tak většinou se to řeší koupí kratší osy… nejkratší běžná ve 68mm domku je 103mm.

                0 0
                • Leo  

                  Vzal jsem to jen trochu. Nikde jsem tehdy kratší než 110mm nesehnal a kluk chtěl jezdit.

                  0 0
          • Cavendish  

            Bože proč si to brousil :)))

            0 0
          • scortis  

            Taky by mě hlavně zajímalo jak jsi to zbrousil, vzhledem k tomu že to je kónické?

            0 0
    • Leo  

      Z nového kola mi zůstal samotný převodník FC-MT610–1 32 zubů určený pro řazení 1×12. Mohu ho použít pro řazení 1×10? Leží mi ve sklepě a hledám pro něj využití.

      0 0
    • Markony  

      Můžeš .

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.