přesmykač shimano 105 jak seřídit

125 nepřečtených
  • zdenalfofin

    Zdravím cyklisté.Předem se omlouvám za popis závady. Když přehodím na nejlehčí převod na kazetě a v předu na převodníku na malé, tak mě řetěz drhne o přesmykač z levé strany,poštěluju přesmykač spodní doraz,ale když potom přehodím ve předu na velký a vzadu na nejmenší tak řetěz drhne opět na druhé straně.Prostě nedaří se seřídit přesmykač tak,aby o něho řetez ve spodní nebo vrchní poloze nedrhnul.Měl jsem to u tří mechaniků a dva co dělají většinou horská kola ,tak to nemohli seřídit a řekli,že vypadá,že přesmykač je špatný.Třetí servisák bývalý závodník v Decathlonu to pošteloval,tak jak jsem kolo koupil a když jsem mu to ukazoval že řetěz drhne ve spodní i vrchní poloze,tak říkal že je to normální.Jedná se o kolo Focus Izalco carbon na plné 105.Potřebuji zjistit jestli je doopravdy přesmyk špatný abych ho mohl reklamovat.Normálně bych zajel za prodejcem který by mě kolo buďto seřídil nebo přesmyk vyměnil,ale mám to 160km,je to kousek od Ostravy a já jsem od Brna.Když jsem mu volal,tak říkal,že se mu to ještě nestalo,ale že není problém aby mě poslal přesmyk nový.Nechci aby mě přesmyk poslal nový a problém by po výměně zůstal.Moc děkuji za nějaké info.

    0 0
    • novas752  

      Hele a víš o tom, že má ten přesmykač mezipolohy jako většina silničních?

      0 0
      • zdenalfofin  

        ano vím,ví to i ti mechanici co mi to štelovali.Porov­nával jsem to i s jinou skoro stejnou silničkou Focus Cayo je to mix ultegry a kompakt a tam to ve spodní i ve vrchní poloze nedrhne ,je tam nějaká rezerva.

        0 0
        • novas752  

          hmm.

          Kousek před upnutim lanka v přesmykači by lanko mělo být vedeno okolo takového malého stříbrného čepu, který je excentricky umístěn ve vytahovací destičce. Zkusil bych to vytáhnout a umístit obráceně.

          0 0
          • zdenalfofin  

            Tu podložku co je pod ní lanko,mechanik vyměnil za normální podložku,protože lanko při řazení klouzalo pod origo podložkou.To jsem zjistil až doma.Přikládám fo­to.

            0 0
            • novas752  

              Jo to je tahle nová konstrukce. Tam se to lanko musí nejprve nějak podivně protáhnout a utahovat až potom. Skrz to co je na druhé fotce nahoře.

              Stáhni si originální návod a udělej to podle toho.

              0 0
    • tromboonen  

      Mechanici zas perlej… stáhni si z netu originál návod od Shimana k tý řadě a udělej pečlivě jeden úkon za druhým jak je to tam napsaný a pude to…ty nový řady se seřizujou malinko jinak a mechoši co dělaj horáky už možná zapomněli, že nějaký přesmykače existujou :)

      0 0
      • zdenalfofin  

        Je pravda,že jsem takový přesmykač ještě neviděl.Mrknu se po tom návodu.Je ale divné,že prodejce zároveň mechanik, by to prodal neseřízené,volal jsem mu den dopředu aby to sešteloval.Říkal,že jich už prodal hodně a s problémem co jsem mu popsal se nesetkal.Návod nemohu najít :(

        0 0
    • zdenalfofin  

      Už jsem našel návod ,mrknu na něj.Kdyžtak můžete přidat zkušenost.Děkuji.

      0 0
    • Goratrix  

      Nastavoval som FD-5800, trvalo mi to asi pol dna, ale nakoniec uspesne. Ale to co mas ty je FD-5801 a s tym je ma asi malokto skusenoti, je to novinka. Co mozem poradit tak klucom k uspechu bolo v hornej polohe dostat klietku presmykaca do absolutne rovnej polohy. Vyrovnavanie je asi zavisle od sposobu pripevnenia k ramu, ja mam braze-on, a tam je okrem hlavnej skrutky ktorou je presmykac pripeveneny, este jedna mala skrutka, ktora ho ako keby „odtlaca“ od ramu, a nou sa da velmi precizne nastavit vychylenie klietky. Takze najskor som v uplne krajnej hornej polohe (velka vpredu, mala vzadu), postupne doladoval spolu horny doraz a vychylenie aby klietka bola co najviac rovno a zaroven co najblizsie prevodniku/retazi, ale bez dotyku s retazou. Je to fakt zalezitost pol milimetra, musi to byt uplne tesne. Nasledne som podobne nastavil dolny doraz, a dokoncil doladenim napatia kabla (kedze mam rovne riaditka, tak mam na radeni to doladovacie koliesko, rovnake ako su na mtb). Lanko som nastastie nemusel odpajat.

      Ak to takto nejde, tak najlepsie je vsetko odpojit a postupovat presne krok po kroku podla navodu. Inak na tuto seriu sa stazuju vsade na nete aj profesionalni servisaci.

      0 0
    • zdenalfofin  

      Tak přemýšlím nešlo by ten přesmykač vyměnit za jiný klasický 105 a nebo ultegra?Nebylo by to jednoduší?

      0 0
      • novas752  

        Myslim že je jiný tah lanka, musel by použít i starší páku.

        0 0
        • tromboonen  

          Opačně (10 sp páky a 11sp smyk) mi to na jednom kole funguje, ale hodně záleží na dráze/úhlu lanka, plus platí, že ta nová generace fakt funguje líp, takže bych radši investoval trochu času do precizního seřízení, než downgrade.

          0 0
          • zdenalfofin  

            dnes jsem to odvezl ke 4 a poslednímu mechanikovi a jestli ten nazná,že že to lépe seřídit nejde a že to tak má být,tak na kole budu jezdit i přesto,že to bude drhnout.

            0 0
            • tromboonen  

              Houby, vyprdni se na mechoše, nauč se to seřídit sám podle toho návodu a máš vyhráno. Kecy těhle umělců neber vážně.

              0 0
    • zdenalfofin  

      Byl jsem si vyzvednout kolo a už od pohledu vrchní a spodní doraz na přesmyku je tam vidět mezera jak má být.Chtěl jsem to jet vyzkoušet,ale začalo pršet,tak až zítra.Možná bych to podle návodu dal po nějaké době také dohromady,ale i s výměnou lanka mě to přišlo na dvě stovky.

      0 0
    • vt  

      Je spravna ma uvaha, ze u aktualni verze 105 presmykace, tj R7000 nepotrebuju ‚Štelování řazení mezi bowdeny‘ https://www.kupkolo.cz/…a70p_z94370/, ale pozici doladim sroubkem na smyku?

      0 0
      • TK75  

        Myslím si to taky.Šlo mi to doladit tím šroubkem na přesmykači a ten na bowdenu jsem k tomu nepotřeboval.

        0 0
        • jecnak  

          Je to tak. Na druhou stranu na to potrebujes inbus, ktery nemusis nekde na ceste mit.

          0 0
      • jannk  

        jak uz ostatni potvrdili, tak jo.

        ale mam jiny dotaz: taky vam R7000 chodi pomerne ztuha a ani casem (9 mesicu) nepovoli? V lete to jde, ale po nekolika hodinach v zime a desti, kdyz mam prokrehle prsty, tak je docela drina prehodit na velkou placku … proste to jde ztuha …

        0 0
        • vt  

          To nepozoruju … schodou okolnosti mam 2 kola s novymi 105 smyky, R7000 a tu starsi edici, R7000 mozna jde trochu lehceji, ale je to prakticky stejny. IMHO maji vetsi vliv bowdeny atd nez samotny smyk.

          0 0
        • TK75  

          No šel jsem si to porovnat s Tiagrou a ta jde lehčeji.

          0 0
        • MiKED  

          Ne, chodí lehce

          0 0
    • ferencr1  

      Resim ted stejnej problem a shodou tak na focusu izalco proste se mi nedari zestelovat spodni doraz, taky mi drhne retez o levou stranu presmykace, sroub vic k zadnimu kolu co by mel byt na serizeni spodniho dorazu proste nereaguje, zkousel jsem i povolit lanko, nepomohlo. Jedna se o presmykac r7000. Este mi neni jasne k cemu je ten maly imbus na uplne hore vedle uchyceni lanka zkousel sem s nim otocit ale je dost zatuhlej tak na strhnuti hlavicky.

      0 0
      • TK75  

        Jestli myslíš ten nahoře, tak tím se napíná lanko

        0 0
        • ferencr1  

          Jo diky přesně ten jsem myslel. Ale je zatuhlej ze s nim stejne nejde otocit.

          0 0
          • TK75  

            No s té fotky mi přijde, že máš pootočenou špatně tu krytku a jestli ten šroub nejde tak možná máš špatně protažené to lanko.

            Asi v pátém příspěvku od shora je ke stažení návod.Já jsem se to díky němu naučil:-)

            0 0
            • ferencr1  

              Ano pravda mam to pootoceny špatně, ale to sem dodrbal az na konec kdyz jsem zkousel povolit lanko estli ten spodni doraz nevisi skrz moc napnute lanko.

              0 0
      • ferencr1  

        https://youtu.be/9zZWAUp6oOE dival jsem se i na tohle video ale ten sroub na spodni doraz moc nereaguje kdyz ho povolim, tak srou neni opreny o doraz ale voditko zustava vyset a neposune se do leva.

        0 0
      • DaD  

        V prvních revizích byla totiž konstrukční chyba. Shoď to schválně na malou placku, paradoxně povoluj horní doraz a uvidíš jak přesmyk povoluje dolů. Pokud se tedy rovnou tělo přesmyku neopírá o lanko k němu vedoucí. Takovou konstrukční kravinu mají třeba aero kola od Cervela:(

        A jak píše TK75, krytka na přesmyku je špatně nasazena. Imbus utahování lanka musí povolit. Ve tvém případě je povolen na maximum. Když ho dobrým imbusem začneš utahovat, tak by měl v pohodě povolit.

        0 0
        • ferencr1  

          Jo je to tak jak pises, kdyz shodim na dolni placku a ladim sroubem v pravo tak sem presmyk hybe, ale jak mam pak seridit horni doraz. Nebo to seridit jen tim pravym sroubem na nejaky kompromis? Coz teda neni idealni but to skrta pri nejlehcim pripadne pri nejtezsim převodu na kazete.

          0 0
          • DaD  

            Bohužel kompromis. Spíše si to ale polaď na tu malou placku a lehké převody. Do kopce se jezdí pomalu a dlouho a škrtání muže akusticky vadit. Naopak na nejtěžším převodu valíš převážně jen z kopce, většinou jen chvíli a stejně, díky větru, slyšíš úplné hovno:) A nebo koupit novější kousek, tam už je to vyřešené.

            0 0
            • ferencr1  

              Hm asi koupim vyhledove novej protoze me to dost stve nemam rad zvuky skrtani a co reklamace kolo mam cca 8 mesicu.

              0 0
              • DaD  

                Zkus to, za to nic nedáš. Když ti to v obchodě nedokáží seřídit (jako že nedokáží) tak reklamuj…

                0 0
            • ferencr1  

              Tak nakonec jsem si este vsiml ze muj presmykac sice nereaguje na ten sroub spodniho dorazu, kdyz na nej zatlacim silou tak lze posunout a zatlacit do spravne polohy, ale jakoby pruzina nemela dostatecnou silu pri prerazeni z horniho talire na spodni pritlacit voditko na doraz, ale zustane viset nekolik mm od dorazu. Lanko je volne takze na nem to nevisi. Pravdepodobne se jedna o nejaky vadny kus. Nebo ted prez zimu nejak zatuhla pruzina …

              0 0
              • jludvik  

                Měl jsem podobný problém na GRXu. Řešení: 1, nastavit dolní dorazový šroub při povoleném lanku 2. otáčet horním dorazovým šroubem sem-tam, mechanizmus přesmykače se zvedá a klesá, až najdeš polohu, kdy se se akorát přestane pohybovat a je nejníž. 3. Dotáhnout lanko, tak máš maximální zdvih z malé na velkou placku 4. doladit horní doraz na velké placce a malém pastorku vzadu.

                1 0
        • milan.v  

          Aha, to slyším poprvé o těch revizích. A máš informaci, jestli stejná konstrukční chyba byla i u první Ultegry 8000?

          Pokud ano, pak už chápu, že jsem měl před lety velký problém se seřízením u svého kola…

          https://www.bike-forum.cz/…e-a-serizeni

          0 0
          • DaD  

            Bylo to napříč všemi novými řadami. Shimano o tom taktně pomlčelo a pěkně v tichosti problém odstranili. Ty novější už seřídit není vůbec žádný problém. Jen by tam mohly být ty mezipolohy větší. Ač jsou Ultegry docela pevné kliky, tak ve spurtu stejně můžou občas škrtat. Nebo to poladit aby to neškrtalo na velkou pod silou, ale zase to téměř vylučuje jezdit velkého španěla.

            0 0
    • jannk  

      pokracovani z https://www.bike-forum.cz/…00-presmykac

      Mi prijde, ze lanko ani nejde vest blbe, kazdopadne moc nevim jak jinak bych ho vedl, viz fotky

      Bovdeny mam nove, ty jsou ok. Prijde mi, ze problem je presmykac: kdyz ho rucne zmacknu, tak to jde dost ztuha, ale paka potom chodi primerene lehce – nevypada to, ze by bovden nekde drhnul. Snad jestli nedrhne nejaky ‚kloub‘ na tom presmykaci…? Asi bych ho mohl zkusit prostrikat nejakym mazivem (s teflonem), jestli to nepomuze…?

      0 0
      • jannk  

        Coz mi prijde podobne jako v navodu – ale mozna to nevidim dobre.

        0 0
      • Vilém  

        Kdyz tam vidim ten bowden, co ho dotahnout az k primo do smyku, kdyz to umoznuje? Takto mi prijde, ze se to v te navarce na smyku zbytecne tre a lame.

        0 0
        • jannk  

          on se tam trochu lame smerem od ramu ven, do strany vubec ne. Tj myslim, ze se lamat bude vzdy i kdyz ho vyndam z te navarky (kde podle navodu stejne patri).

          fotka trochu mate, vypada jako by se lamal doprava, ale ne.

          0 0
          • MiKED  

            Tak či onak – proč neprotáhnout bowden až k přesmykači, když je na to dělaný?

            0 0
          • Vilém  

            On taky takto zakonceny bowden funguje jako lapac vseho bordelu od zadniho kola. To taky muze byt duvod, ze to chodi hur a hur.

            0 0
            • Luigi1  

              Souhlas, už od pohledu je to špatně zakončený a špína se dostává dovnitř

              0 0
              • jannk  

                neprotestuji, ale asi je jasne, ze ta prvni je fotka s odklopenou krytkou (ktera na R7000) je?

                bovden: on vede uvnitr ramem, a z ramu vystupuje uz jenom tahle trubicka. Nevypada to, ze bych ramem protahl cely bovden – takhle jste to mysleli?

                0 0
                • Vilém  

                  Pokud je ten kousek co leze z ramu opreny v ramu do nejake koncovky a opira se o ni, tak proste zkus ten kousek mezi ramem a smykem dat delsi, s koncovkou u smyku, ktera se opre v miste k tomu urcenem.

                  0 0
                  • jannk  

                    ok, co je v ramu zjistim zase az v servisu (rozebirat to sam nemam odvahu)

                    fakt, ze kdyz jsem to kolo dneska poradne umyl a presmykac cely promazal, tak uz zase dokazu zaradit i levou rukou, jinak jsem si musel pomahat i pravou…

                    Ale souhlasim, ze do toho bovdenu shora muze lezt bordel, ona tam puvodne mela byt jednoplacka (na kterou nemam vykonnost), tohle by chtelo nejak poresit.

                    0 0
                    • Luigi1  

                      No a když odpojíš lanko od přesmykače a přeřadíš, tak to chodí jak?

                      0 0
                      • jannk  

                        to bude prece chodit dobre – kdyz lanko nemusi nic tahat a neni napnute, tak vzdy chodi dobre, ne? :)

                        0 0
                        • Luigi1  

                          Tak minimálně vyloučíš to, že je problém v páce nebo někde po cestě. Když ho chytneš a začneš řadit, tak to musí jít úplně bez odporu, to poznáš

                          Můžeš mít pochopitelně i špatnej přesmykač

                          0 0
                          • jannk  

                            jo, souhlasim. Uplne se mi do toho nechtelo, protoze presmykac je jinak cerstve serizeny :)

                            ale vypada to, ze presmykac chodi vicemene ok – aspon kdyz s nim hybu rukou. A jo, odpojim a overim, nejak to potom snad seridim

                            0 0
                          • jannk  

                            .

                            0 0
      • skaj  

        Nevim, jestli ti to pomuze, ale me 105 7000 funguje s 105 hydropakama perfektne co se odporu tyka. Tedy nekdy, na nejake kolo, to namontovat jde:) Montoval jsem sam podle https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
      • PucalkovicAmina  

        Máš to blbě…Ta patka má být doražená na druhou stranu.Logicky se tam při dotahování i dorazí.

        0 0
        • DaD  

          Ale prdlajs, nemá to blbě. To je jen na předpětí lanka, která má vytočené na maximum.

          0 0
          • PucalkovicAmina  

            Máš pravdu, proto není vidět ten šroub. Tady je to v češtině. https://si.shimano.com/…1-05-CZE.pdf

            0 0
            • DaD  

              Nemusí být. Je to jen na finální seřízení kroku přesmyku. Podle mého bude problém v bovdenech a nebo vstupu do páky. Občas se tam lanko načne a jak pouští vlákna, tak to celé jde do háje. Také třecí plasty pod středovou mufnou můžou zlobit a lanko se do nich zařezává.

              0 0
              • jannk  

                o tom max predpeti vim, ale to by problem byt nemusel

                Lanko je uplne nove (300km)

                0 0
                • DaD  

                  Chodilo ti to jako nové v pohodě a nebo to dělá už od začátku?

                  0 0
                • tompca  

                  Vyfoť to vodítko lanka pod středem.

                  0 0
                  • jannk  

                    uz zpocatku to bylo horsi, ted je to strasne. Vespod ramu neni nic – vic nize: proste jen dira v ramu 5cm pod presmykacem, z ni lanko v bilem bovdenu jak je videt na fotce

                    0 0
                    • tompca  

                      5cm pod přesmykačem? To leze dírou v sedlové trubce?

                      0 0
                      • jannk  

                        ok, tak 10cm

                        0 0
                        • tompca  

                          Ten bowden musí být v rámu vedený zajímavě.

                          0 0
                          • jannk  

                            bowden v ramu neni, konci hned u vstupu ramu (to jsem drive nevedel), uvnitr je jenom ta tvrda teflonova trubicka. Tak prakticky ani nejde skripnout, je fakt tvrda

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Podívej se ještě na způsob řešení dorazu bovdenu na vstupu do rámu – bývá to různé (všelijaké atypické plastové tvarovky) a někdy funkčně nepříliš dotažené. Samotná ta teflonová vodící trubička s velkou pravděpodobností zdrojem potíží nebude.

                              0 0
              • Peslezedirou  

                Mně někdo poradil vytáhnout z bowdenu ten plastový/silikonový vnitřek a dát to na lanko v místě středový mufny, funguje to…

                0 0
      • tompca  

        Právě, že bowdeny nejsou ok, tak jak to máš ty, že je ukončen ve vzduchoprázdnu, před přesmykačem, tak když chceš řadit, tak vlastně lankem stlacuješ bowden ( nemáš tam koncovku, takže je plný bordelu) a teprve pak začne lanko řadit, proto ti to jde těžce. Bowden musí být na obou koncích opřen v koncovkách ( v páce a na druhém konci buď na navářkách rámu, nebo jestli ho máš vedený rámem tak jak vychází u středového složení ven tak ve vodítku a do přesmykače jde jen lanko – na fotce uprostřed , nebo od páky k přesmykači rámem bowden vcelku).

        Bowdeny a lanka se ničím nemažou, lepí se pak na ně prach a bordel.

        0 0
        • DaD  

          To ve vzduchoprázdnu není samozřejmě bovden, ale jen teflonová hadička, která se navléká na lanko při výstupu z bovdenu na plast pod středovou mufnu. To by neřadilo vůbec. Jemu to řadí, ale má to moc velký odpor na páce. Co se nad tím nejdříve trochu zamyslet?

          0 0
          • tompca  

            Tak to být může, ale mě to připadá, jak psal, že tam měla být jednoplacka, že má ten bowden pod středem jen uchycený ve vodítku a ta teflonová vložka co je vidět je vylézlá z bowdenu.

            0 0
            • DaD  

              Dělal jsem kolo, co mělo jen nahoře u hlavy vstup do rámu. Tam končil bovden klasicky v koncovce a dolů to táhli přes mufnu jen v té hadičce. Hadička byla součástí koncovky bovdenu. Tuším nějaký Cannon to byl. Jinak ta teflonová vložka, ti z bovdenu nikdy takhle nevyleze. I když máš v ruce 10cm bovdenu a chceš ji z toho vytáhnout, tak je to porod a musí se to řezat.

              jannk: Není možné, že máš tu hadičku v rámu omotanou kolem brzdové hadice, nebo tak něco. Takhle po netu se ten problém špatně určuje a ještě blběji řeší:(

              0 0
          • jannk  

            Presne tak. Ta hadicka vychazi z ramu a moc se o nej ani neopira (tj tam skripla neni), vypada to, ze pokracuje dale dolu bez vetsiho kontaktu s ramem (vyfotit to ted nejde) … a jak jsem psal co je v ramu nevim. Zjistim

            0 0
        • jannk  

          dik – vedeni je vnitrkem a v ramu je proste jen dira ze ktere vede nahoru primo ta bila chranicka s lankem. Jak je ukonceny bovden v ramu netusim – predpokladam, ze tam je nejaka koncovka oprena o ram zevnitr, zkusim pohledat

          0 0
          • tompca  

            Co to je za kolo?

            0 0
          • Espen  

            Taky mám na Cube takhle jen chráničku co končí 2cm nad výstupem z rámu, to je v pořádku.

            0 0
      • Espen  

        Nedávno jsem koupil kolo na 105 5800 a řadilo to jak popisuješ. Než jsem tu páku zlomil, aby to přehodilo s mojí artrózou v prstech byl porod. Tak jsem se v tom začal hrabat a přesmyk byl blbě nastavenej. Bylo to vyštelovaný tak , že měl přesmyk jen 3 polohy. Tak sem koukal na videa na YouTube a zkusil to udělat podle jednoho videa a najednou jde páka lehce a na přesmyku mám 4 polohy. Tak mě napadá, jestli nemáš dotazem bloklou spodní polohu přesmyku a nelámeš to ze spodní polohy rovnou na velkou placku.

        Takže když chci přesmyk po jedné poloze z nejlehčího převodu na úplně nejtěžší, musím pákou 3× zařadit. To stejné obráceně 3× odřadit.

        0 0
        • DaD  

          Zajímavé, tady totiž když máš lanko přetažené, tak spodek chodí stále stejně, jen polohy na velké placce se jakoby sjednotí a horní mezi-polohu nepoznáš. Oni byli 105 5800 dvě verze přesmyku a ta první by to dělat určitě mohla. Na tomto novějším je ryska, která určuje správné nastavení předpětí lanka. Nastavuje se na vrchní mezi-poloze a mělo by to zhruba odpovídat. Často je ale nutné to ještě doladit.

          0 0
          • Espen  

            https://youtu.be/n8EyRpb1ibo

            Podle tohohle jsem to udělal.

            0 0
            • DaD  

              Tak tohle je ta první verze 5800 a je naprosto odlišná od této. Tenhle stál za hovno a hrozně záleželo, kde byl výstup z rámu. Čím byl výstup z rámu blíže ke klice, tím to bylo horší. Byl tam mrtvý bod a jeho překonání stálo hodně námahy. U některých kol to byl vcelku zásadní problém. Proto Shimano tuhle verzi aktualizovalo novým typem přesmyku a tento pěkně polehoučku zmizel ze scény.

              Na tento přesmyk video zde: https://www.youtube.com/watch?…

              0 0
              • Espen  

                Tak mě to naštěstí tedy chodí už pěkně. Ale když říkáš, že ty přesmyky z toho videa chodí líp, možná ho vyměním, když na něj narazím někde.

                0 0
    • jannk  

      Po kompletni rozborce jsem dosel k tomu, ze samostatne vse funguje vyborne, dohromady blbe :)

      Aktualni teorie je, ze lanko taha za presmykac v nejakem mrtvem bode, tj potrebuji daleko vice sily aby se to vubec pohnulo. Asi bych potreboval pridat neco, abych zmenil uhel pod kterym lanko tahne presmykac … akorat netusim, jestli neco takoveho muze existovat.

      0 0
      • Vilém  

        To neco co by ti to zmenilo by byl ten bowden az do navarky smyku, pomud se ma v tamu oc oprit.

        0 0
        • jannk  

          myslim, ze ne – bowden by nezmenil smar tahu lanka. Pomohlo by, kdyby bud lanko nebo pripadnou koncovku bovdenu dostal vice doleva aby tahal vetsi pakou. Nebo cely presmyk dostat vice doprava, coz by mozna slo.

          0 0
          • Vilém  

            Kdyz myslis, tak teoretizuj klidne dal, tim to vsak nevyresis.

            0 0
            • jannk  

              Bowden to ale taky nevyresi, to lanko po odpojeni z presmykace chodi jak z praku, i kdyz druhy konec drzim v klestich. Proste sila, kterou tlacim na paku je cela i na druhem konci, lanko nic nebrzdi. Takze moc nevidim, jak by to bowden mohl jeste vylepsit …?

              0 0
              • Vilém  

                Jednak by se napnute lanko nedrelo v podivnem uhlu pees navarku na smyku, druhak by do bowdenu nemohl litat bordel ze zadniho kola. Prosteby sila lanka pusobila v bode, ktery zamyslel konstrukter. Uz nevim jak to vysvetlit. Pro tebe je zrejme problem ustrihnout kousrk bowdenua zkusit si to, protoze tomu proste neveris, zeby to melo vliv, ptoto ti taky pisu at teoretizujes dal, kdyz nechces verit dobre minenym radam.

                0 0
                • jannk  

                  si nerozumime:

                  • lanko se v podivne uhlu fakt nedre, chodi dobre nikde neni zlomene
                  • i kdyz provlecu bowden, tak ho u presmykace nikde neopru – je tam proste jen dira z ramu (kterou pro presmykac konstrukter zamyslel), zadnou objimku tam proste nedam kvuli tvaru sedlovky – proste nevim, co bych s tim ustrizenym bowdenem delal. Sorry, jestli te v tomhle nechapu – co bych teda mel prosim udelat s bowdenem u presmykace??
                  • tohle castecne plati i pro ten bordel: ano, ten je casti problemu, ale ne hlavni (chova se to stejne i kdyz je vse ciste)
                  • aktualne si myslim (ale muze se plest!), ze problem je v tom, ze presmykac je moc nizko kvuli MTB prevodnikum, takze lanko taha pod spatnym uhlem.
                  0 0
                  • Vilém  

                    Proto jsem od zacatku psal, „pokud ram umoznuje opreni druhe konce bowdenu“. Odpoved na toho jsrm bud nedostal, nebo ji prehledl. Pokud to ram neumoznuje, tak to je blbe. Mozna fotka v oblesti stredu, nebo kde to vubec leze z ramu, by rekla vic nez tisic slov. To, ze se nedre a nelame moc nechapu, kdyz kouknu na fota cos vlozil.

                    0 0
                    • jannk  

                      Je tam malo mista, ja to proste neumim vyfotit lepe a fotky (kde je vetsina cerna) proste klamou.

                      Bohuzel fakt druhy konec bowdenu nikde neopru … jinak v ramu je bowden ve tvrde teflonove trubicce, ta obvykle drzi a problem nedela. Ale jak jsem psal – po odpojeni presmykace citim vsechnu silu, co dam do paky na lanku, nic se neztraci v nejakem zlomu.

                      Asi zkusim cvicne dat presmyk vyse, sice mi potom nebude sedet s prevodniky, ale zkusim tak radit nasucho. Pokud to pujde ok, tak je fakt problem v poloze presmykace … a zkusim dat telo co nejvice doprava (abych ho porad jeste dokazal seridit)

                      0 0
                      • Vilém  

                        Tak aspon co je to za ram, ze bych si zkusil nejake foto, pro predstavu, najit.

                        0 0
      • DaD  

        Tento přesmyk nemůže mít mrtvý bod. Je to vedeno přes vodítko přímo na přesmyku. Jak píše Vilém, tam je docela divočina v tom zlomu jak jde lanko z rámu. Bez fotky spodku rámové trubky a středové mufny se nehneme dám. Otoč to vzhůru nohama a vyfoť co se dá. Od toho se odpíchneme.

        0 0
        • jannk  

          Chapu, ze se to tady rozbahnilo a je to nepřehledné, ale dole není fakt nic, lanko vede rámem

          0 0
        • jannk  

          A lanko chodí ok – jak už jsem psal – když ho odpojim od presmykace, držím v klestich a druhou rukou radim (trochu ekvilibristika), tak chodi úplně hladce. Pokud si do presmykace dam jiné lanko a taham více zboku, tak to jde snadno, když taham ve směru vedení lanka k páce, tak to jde těžko.

          0 0
          • Vilém  

            A co to voditko B z tehle fotky, neni treba vydreny, nebo tam treba neni.

            0 0
          • DaD  

            Nemáš to lanko v teflonu náhodou vedené nad středovým složením? Pak by mi dával smysl ten šílený úhel při výstupu z rámu. Pokud ano, tak to nemůže chodit dobře…

            0 0
          • Tomalda  

            Já sem řešil to samé na cx, páka strašně ztuha, na silnicce jak po másle, zlehounka, nakonec to bylo tím zkurvenym modrým lankem, dal sem nerez bez povrchové úpravy a paráda.

            0 0
    • Redjuu  

      Ahoj. Taky furt ladím r7000. Zjištění, že horní doraz ovlivňuje i spodní doraz už mám naštěstí za sebou :-)

      Chci se zeptat na zkušenosti, mně se nedaří seřídit, aby mezipolohy fungovaly jak si myslím, že mají (a jak mi fungovaly na 15 let staré SOŘE). Když správně nastavím dorazy, tak si pomocí napnutí lanka můžu vybrat, jestli spodní mezipoloha bude chodit dobře a horní vůbec anebo naopak. Myslím to tak, že cvaknu a přesmyk se nepohne vůbec nebo úplně minimálně. Vše mám dle návodu a je mi divné, proč by to nemělo chodit. A vychylovat kvůli tomu dorazy za potřebnou úroveň mi přijde blbost.

      Takže otázka na uživatele – chodí vám obě mezipolohy spolehlivě o těch několik milimetrů, aby to pokrylo téměř celou kazetu na obou převodnících? Nemyslím, že by mezipoloha měla být jen o mm, aby to pokrylo třeba jen jeden pastorek navíc. Nebo se mýlím?

      Teď se mi aktuálně povedla druhá seřizovací záhada. Shodím na nejnižší, jednou cvaknu nahoru, přesmyk se pohne o 1 mm, poté znovu zaberu pákou aniž bych se dostal do dalšího cvaknutí a přesmyk se posune a zůstane v mezipoloze, kdy by měl být. Tak to vůbec nepobírám, to budu muset ještě vyzkoumat, jestli se někde nekouše lanko, protože jinak nechápu, co tam ten přesmyk drží, když necvakne páka a taky proč tam nevleze už při prvním cvaknutí.

      To je fakt na vysokou školu přesmykačskou tohle.

      0 0
      • adam1  

        Vyfoť jaký máš typ a jak ti vede lanko a uchycení ,nedávno jsem řešil to samé ale nevím jestli máš stejný?

        0 0
        • Redjuu  

          Myslel jsem, že r7000 má jen jeden typ. Je to tento. A uchycení na návarek, ale to asi nehraje roli.

          0 0
          • adam1  

            Jo promiň mám ten starší typ 2×11 tuším 5700?

            Měl jsem problém že tam prostě vzniká mrtvý bod a polohy nešly nebo strašně těžce ,ikdyž tam je ten koníček který by měl jít nastavit tak jsem to uchytil aby tam ten mrtvý bod byl ok a šlape to tak ok :)

            Koukni ještě u páky jestli se ti netřepí lanko ?doporučuji i kontrolu u paky pro hazku .

            0 0
            • DaD  

              Takhle ti to fakt chodí? Je tam špatně lanko, ale pokud to maká i v mezipolohách, tak proč ne. Ten mrtvý bod tím opravdu odstraníš.

              0 0
              • adam1  

                Ano tak to fachčí ,když jsem to dal origo tak to nechodilo

                0 0
      • Espen  

        Chodí to tak jak popisuješ. Ten starší 5700 chodil líp.

        Mám obě mezipolohy, ale je nutné jakoby pákou více hnout.

        Podle mě i záleží na konkrétním rámu, jak jsou vedené lanka v rámu. Kámoš ho má taky a jemu chodí úplně lehce a jak má. Druhej kámoš zas vůbec nemá horní mezipolohu.

        Ale byl to tedy voser to vyštelovat k relativní spokojenosti.

        Ale spíš to šteluj obráceně.

        Mám to na nejvyšší poloze, pobere 3/4 kazety, jednou odřadím a můžu zbytek větších pastorků. Podruhé odřadím, spadne na malý převodník, tam opět pobere 3/4 kazety a další odřazení zbytek velkých pastorků. Pak vezmu za páku a přeřadím opět na velkou na nejvyšší polohu. A když z téhle polohy chci shodit na malou, procvaknu odřazení najednou, ale dvojcvakem.

        0 0
      • DaD  

        Mezipoloha funguje dobře jen na některých kolech. U naprosté většiny funguje správně jen jedna. Shimano by za ty své přesmyky zasloužilo přes držku. Mezipolohy jsou malé a špatně korespondují s převody. Takže opravdu ano, pokud se to udělá správně na rysku, tak mnohdy na spodní mezipoloze to neudělá vůbec nic. Proč zmrvili to, co léta fungovalo na jedničku je mi neustále záhadou:(

        0 0
        • Cryzyy  

          Diky :-D uz jsem myslel, ze to je rukama, na zimaku Ultegra R8000 na objimkovou navarku, na letnaku na navarku naprimo… na zimaku jsem to zase tak moc neladil a parada… na letnaku jsem to uz parkrat ladil a uplne ono to neni, ale nejak to funguje, ted to mam ve stavu, ze na 2 nejtezsich prevodech mi lehce susti retez o pravou cast voditka, ale zaroven uz je ke klice minimum mista.

          0 0
        • Redjuu  

          Tak s tím se mi bude těžko smiřovat. Na tohle jsem hračička a když něco nefunguje jak má, tak mě to sere. Paradox je, že většinou jezdím na různých MTB, kde se furt osazení bastlí (jiná značka hazka, kazeta, řetěz, převodník) a tady na novém kole jsem se těšil, jak bude chodit kompletka, jak nebudou žádné problémy :-D

          0 0
    • LM  

      Děkuji pánové.

      Díky tomuto vláknu jsem zjistil, že existuje mezipoloha :-). Přišlo mi divné, že buď musím cvaknout dvakrát nebo víc zabrat, ale nevěděl jsem, k čemu je to dobré. A taky jsem kouknul na návod výrobce jak to poštělovat, takže přesmykač konečně neškrtá (microShift R8 na objímce).

      0 0
    • Peslezedirou  

      Ahoj, můj boj s tou věcí stále pokračuje :-) poprosím o radu:

      • namontoval jsem smyk, zarovnal vnější část klece spodním dorazem s velkým převodníkem
      • lanko upnout po zařazení na velký převodník na mezipolohu, která je hned po poslední poloze, kdy je zařazen velký převodník (poloha kdy je stál zařazen velký převodník, ale dají se jet nevětší pastorky na kazetě bez šterchání řetězu o smyk?
      0 0
      • Peslezedirou  

        Potom nastavit předpětí lanka a doladit při zařazení největších pastorků? Manuál shimana na který je ve vlákně odkaz mám…jen mi tohle není jasné.

        0 0
      • Peslezedirou  

        Kdy se nastavuje poloha klece tím šroubem, pod který se dává plíšek? Páky mám Tiagry…

        Jdu hledat pancéřovku, tohle je hrozný adrenalin :-)

        0 0
      • Chlebovnik  

        Bod 2 je špatně.

        Proč upínáš lanko v zařazené poloze T-trim? Lanko se upíná v zařazené poloze L-trim. To poštelování vnější části klece zarovnané s velkým převodníkem přes L-screw slouží pouze k prvotnímu předepnutí lanka.

        Pak zase vyšroubuješ L-screw ven a necháš klec spadnout dolů. Zařadíš T-trim a doladíš napnutí lanka podle rysky.

        0 0
        • Peslezedirou  

          Nervově jsem to nevydržel a resuscitoval silničku, aspoň něco na tom pozitivního :-))

          T-trim a L-trim horní a spodní mezipoloha? Pokračování seřízení si dám večer…a opěrný plíšek mi tam nedrží, šroub ho posune, napadlo mě tam dát kapku sekunďáku…

          0 0
          • Peslezedirou  

            T a L trim klasická poloha řazení, ale finální předpětí lanka na velkém převodníku seřídit podle rysky na mezipolohu…je to takhle OK?

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.