Přesmykač (nováček chce poradit)

11 nepřečtených
  • Necris

    Čaute,

    letos na jaře jsem pořídil Author Dextera (2010). Vím není to žádné megakolo ale je to moje první MTB ;) S kolama jsem v podstatě začal prot vám možná následující dotaz přijde stupidní a možná to s péčí o kolo opravdu přeháním, mám ho rád ;)

    Po najetí cca 350–400 km se rozhodl stávkovat přesmykač. Jednak začal drhnout když jsem vzadu řadil lehčí převody. 1×1 a 1×2 už drhlo. Nemluvě o 2×3, to už bylo hodně špatný zvuk. Tak jsem si řekl že se asi jen pohnul šroubek a oddálil jsem tu vnitřní stranu přesmykače trochu víc od středu přesmykače. Chvíli to fungovalo parádně.

    Teď je tu ale problém další. Zezačátku se to projevovalo tím, že řetěz při poloze 3×7 a výš začal drhnout. Nemluvě o 2×6 a výš. Opět hrozný zvuk. Jenže ouha, vnější „lopatka“ už byla vytažená na max. Dolů to ještě řadilo, jenže teď už mi to nechce řadit nahorů. Vůbec. Ani když tu vnitřní stranu stáhnu co nejvíc.

    Čím to ***** je ? Tím levným lankem co na to dávají které se asi povolilo a musím ho vyměnit za nějaké pořádné co se nevytahuje a nerozmotává v místě kde ho drží šroub ? Nebo se něco povolilo jinde ? Tak jako tak to dám do servisu, ale přijde mi že tam na to kolo serou. Osma na zadku a vycentrovat to nechtěl, že prej je to v normě takže asi zkusím jiný servis než kde mi to kolo prodali.

    0 0
    • mr.nikdo  

      Ma zkusenost: Pokud drhne na nejvetsi pile (nejvic zubu) a uz nejde dostelovat doraz (sroubem tomu urcenym – H) tak to chce trochu povolit lanko a pak znovu dostelovavat ;-)…

      Zkus tady tohle… Popr. naopak :-)

      Edit: Co myslis tim vys? Jako 3×8 a 3×9 a nebo 3×6?

      0 0
    • weekend warrior  

      odhaduji to na špatně naplé lanko. přeřad na nejmenší pilu, největší pastorek, povol lanko, utáhni lanko tak aby mělo vnitřní vodítko přesmyku 1mm vůle k řetězu a utáhni. Pomůže ti, když si předem trochu, o pár otáček utáhneš napínací „šroub“ na řazení, tak vznikne prostor pro jemné doladění. pak došteluj dorazy na přesmyku.

      0 0
      • Necris  

        A jak při tom mám mít ty regulační šrouby na přesmyku ? Zatažené úplně ?

        0 0
        • weekend warrior  

          no jestli si s nima nějak montoval a ted ti zamezují v chodu smyku bude lepší je před prácí s lankem povolit. a až ti bude smyk fachat po celé délce chodu, doladit krajní omezující pozice. v podstatě se dá říct, že když máš dobře naplé lanko, nemusíš ty dorazy „ani moc řešit“, ale…

          0 0
        • whom  

          Ty regulační šrouby na smyku jsou na to, abys nepřetáhl řetěz přes velkou placku ven nebo neshodil pod malou placku dovnitř. Drhnutí o vodítko smyku se řeší regulačními objímkami na bowdenu u řazení, tedy napětím lanka. Pokud rozsah je uplně mimo (tzn. „nejde“ to seřídit), pak povolením šroubu na smyku, co drží lanko a posunem lanka. Taky je dobrý se přesvědčit, jestli není povolená objímka smyku na rámu a neposunul se postupně tahem lanka trochu celej smyk.

          0 0
    • Necris  

      Tak drhnutí bylo způsobeno tím, že vepředu je poměrně levný přesmykač a kolečka. Lanko jsem vyměnil a přesmykač dotáhl, vše je v pohodě. Ale ty ozubený kola se z jedné strany pěkně odřeli, takže tam řetěz lítá jak bába po slevách. Holt levné Shimano vs jízdy do kopců, to nejde moc dohromady. Holt vyměníme za něco lepšího.

      0 0
      • JP3112  

        Měl jsem tuším ten sám přesmykač, po desítkách pokusů po jízdě po kopcích jsem se vzal naděje na trvalé seřízení a vrazil tam XT. Je to možná trochu drastický řešení ale teď už poslouchám jenom šumění stromů a křupání kamínků pod plášti. Ještě teď teda budu dávat SLX kliky a tím by „převodovka“ měla být relativně v pohodě už snad. Jinak kolo pěkný :)

        0 0
    • deda  

      tady návod..http://www­.ivelo.cz/ser­vis-tipy-rady/domaci-servis-kol/serizeni-presmykace-ii/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.