Úprava řetězové linky při přechodu 3 -> 2 převodník

9 nepřečtených
  • Hunter1010

    Čau,

    na stávajícím kole mám komponenty pro 3 placku a chtěl bych to předělat na 2 placku, ale využít pokud možno co nejvíc stávajících komponent. Mám řazení „Shimano XT SL-M780–10“, které má možnost volby mezi řazením 2 rychlostí nebo 3 rychlostí, to bych chtěl tedy ponechat. Dále mám přesmykač „Shimano Deore XT 781, Dual Pull, Down Swing, 34,9mm“ a ten jsem si říkal, že bych tak ponechal, když řazení bude řadit dva stupně, tak bych jej měnit snad nemusel, jen by se to muselo nějak vhodně přenastavit. Kliky mám „Shimano Deore XT M 780, 42–32–24T“ a z měření rozteče šroubků (75mm) mi vyšlo, že by to mělo být BCD 104mm pro velký převodník a v popisu těchto klik to i potvrzují „BoltCircle: 64mm, 104mm“. Takže bych řekl, že teď je mým úkolem koupit 2 převodníky (pro dvouplacku z desetikolečkem vzadu) s cca 24 a 36 zuby a vyměnit to, nicméně z pročítání fór mám pár nejasností, které se mě možná netýkají, ale zaznamenal jsem je a chtěl bych na ně případně být připraven:

    1. můžu opravdu použít stávající řazení a přesmykač pro můj záměr, jde o to, že přítelkyně mám na silničce převody 2*10 a chci, aby měla to stejné i na horákovi
    2. jak upravit řetězovou linku, vypodkládat to podložkama, jak to spočítat, četl jsem, že by v mém případě měla být „Řetězová linka: 48,8 mm“…tady bych potřeboval opravdu poradit, to jsem z fór moc nevyčetl, resp. mi přišly rady nejednotné
    3. délka stávajících šroubů nebude po předělání příliš dlouhá, či koupit nějaké jiné a jaké
    4. mám řešit věci okolo vodítka nebo to se mě netýká
    5. nebude problém při řazení z důvodu velkého skoku mezi počtem zubů pro stávající přesmykač, bude to spolupracovat s přehazovačkou, nebo jsou na jejich spolupráci taky nějaké požadavky

    Ještě bych chtěl dodat, že to nechci řešit způsobem, že přešteluju dorazy a budou se používat jen dva převodníky, byť tam fyzicky budou tři, přišel bych tím o rozsah, proto chci koupit nové převodníky.

    Díky moc za případné rady

    PS: Všimněte si, že jsem nepoužil ani jednou to dnes už otravné slovo, které je už jinak slyšet úplně při každém tématu.

    0 0
    • Singlespeed  

      Probírá se to tady už asi tak 15 let pořád dokola. Dvojplacku uděláš tak, že odmontuješ největší placku a použiješ jen pozice nejmenší a prostřední. Přesmyk posuneš trochu dolů, pokud to tedy půjde, podle rozměru nového většího převodníku a upravíš doraz.

      0 0
    • osobne  

      No a jen místo toho prostředního převodníku s 32 zuby bys mohl koupit převodník 36 zuby ne?

      0 0
      • Hunter1010  

        All: Děkuji, to je jednodušší, než jsem čekal, jsme myslel, že to nebude tak „kompatibilní a tvárné“, s těmi podložkami se mi nechtělo čachrovat, tak by to mělo být na pohodu.

        osobne: ano, mám v plánu malý 24 ponechat a velký zakoupit tento

        0 0
        • Hadato  

          Je to opravdu v klidu, podobně jsem to vozil na 2×9. Mážná bych zvážil výměnu přesmykače za side-swing. Rozdíl v plynulosti řazení a síle potřebné k řazení tam je celkem velký. Jen je pak potřeba vyřešit nějak vedení bowdenu (testováno na 4 kolech od Alivio po XT).

          Těch 24/36 je asi ideální kombinace, ale 24/38 taky bude fungovat. Jenom ten skok už je větší. Za XT převodník bych neutrácel, klidně bych tam dal SLX za polovinu ceny .

          EDIT: U toho origo přesmyku na 3×9 se mi stávalo, že mi spadl řetěz směrem ven. Bohužel, přesmykač nešel posunout níže kvůli konstrukci rámu. U normálního rámu by to mělo být naprosto v pohodě.

          0 0
          • Hunter1010  

            Děkuji za doporučení, prozatím to jen předělám, a kdyby to nebylo ončo, tak bych se inspiroval radou použití side-swingu (karbonový rám na toto nemá uzpůsobené vedení), nicméně přesmykač drží na objímce, takže manipulace s ním je možná, není na nějaké navářce. Tím, že kolo má 26" kola, tak bych raději nechal 38 zubů, ale taktéž díky za tip, já budu předělávku realizovat až někdy o letních prázdninách, tak třeba změním názor.

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    •  
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.