• pee.tr

    Dnes jsem namontoval SLX kliky s Holoowtech II na místo původních Suntourů na čtyřhranu na své kolo. Vzdálenost vnitřku klik od sedlové trubky zůstala kupodivu úplně stejná (55mm) a je dokonce stejná na obou klikách, protože jsem použil dle návodu dvě podložky pod pravé ložisko a jednu pod levé.

    Chtěl bych se ale zeptat, jaké s tím máte u těchto klik zkušenosti s ohledem na opotřebení řetězu, protože aniž bych zatím přenastavil přesmykač (snad to půjde – Deore), vidím, že převodníky jsou podstatně dál od středu, než byly ty původní. U Sountourů bylo od vnitřku pily k sedlové trubce 37mm a teď mám 40mm (odpovídá cca šíři jedné podložky). Nebude se mi křížit moc řetěz? resp. se obávám, že budu muset začít používat úplně jiné kombinace převodů, než jsem byl zvyklej, protože z pily (na kterou jsem hodně zvyklej jezdit) se mi to bude asi křížit víc už i na malých pastorcích (mám 9).

    Nebo dáváte napravo jen jednu podložku a jezdíte tak s pravou klikou blíže středu? Už i to jsem tu někde četl.

    A nebo existuje nějaká podložka pod kazetu, že by se pastorky odsadily dál od kola? Místo by tam na to asi bylo.

    Díky za Vaše reakce a omlouvám se, asi se to tu už někde řešilo.

    0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Neřešil bych to, hlavní je, že jsou obě kliky stejně daleko od středu. Pokud to bude řadit dobře a nebude to dělat pazvuky, tak bych to tak nechal.

      0 0
    • Vilém  

      Driv se pouzivala retezova linka 47,5mm, ted diky HT2 se pouziva 50mm. Neni to ideal, ale musis se s tim smirit, pokud chces jezdit HT2.

      0 0
      • pee.tr  

        Ne, že bych chtěl, ale asi není moc na výběr. Dřív nebo později to asi bude na většině kolech. Aspoň myslím, tak to vidím kolem sebe, možná se mýlím a málo se informuju.

        Řadit to snad bude, zítra doladím + výměna kazety. ;-)

        Mě je napadlo, jestli se nedělají nějaký podložky pod kazetu, jako bývali pod šroubovacíma pastorkama.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Vozím podložku pod levou klikou a žádný problém nepozoruji.

          0 0
          • pee.tr  

            Nezlob se, to jsem nějak nepochopil.

            0 0
            • Rychlej turista  

              No jak jsi psal – místo vpravo, mám podložku vlevo.

              0 0
              • pee.tr  

                Vlevo mám taky jednu. Ty máš jako 2 vlevo a jen jednu vpravo? To bych m,ěl kliky úplně šejdre. ;-) Nebo máš čistě jen 1 vlevo? Ale to už musíš mít jiný rám ne?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Buďto máš podložky celkem tři nebo jen jednu. Já mám jen jednu. Pokud bys dal dvě vlevo a jednu vpravo, měl bys to stejně, jako to mám já s tou jednou.

                  0 0
                  • pee.tr  

                    Zajímavé. Ale tak to by mi nevyhovovalo už vůbec z hlediska rozdílné vzdálenosti klik od středu. Teoreticky by by se možná dalo uvažovat o jedné na každou stranu. Ale, šlo-li by to i prakticky, to nevím a navíc asi raději zachovám ty stejně vzdálené kliky od středu. Budu doufat, že ty o 3mm vzdálenější placky nebudou tak hrozný.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Prosimtě změř si, jak máš širokej domek a kde je střed…

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Jestli ho má na tři podložky, tak tam musí mít podložky tři. Jinak mu bude osa jezdit sem a tam a bude mu to dělat bordel při řazení.

                        0 0
                        • Deus  

                          To nemusí být tak úplně pravda. Já mám po jedné podložce na každé straně u 68mm domečku a jak mi kdysi vysvětlil kubad, kliky mají určitou rezervu, která jde dotáhnout. Je to dané délkou drážek pro levou kliku a někomu to může vyjít i tak, že tu druhou podložku prostě nepotřebuje.

                          0 0
                      • pee.tr  

                        samozřejmě, že 68mm.

                        0 0
                        • JakeF  

                          Tak jak pak můžeš uvažovat o jedné na každou stranu, když tam musíš mít 3? Mimochodem, já to vozil kdysi stejně, jako píše RT a ani jsem si toho nevšim, ten rozdíl je fakt nepatrnej. Věřím, že to někdo poznat může, ale takhle malý posun se dá snad vyrovnat i posunem kufrů v tretrách :).

                          0 0
                          • pee.tr  

                            Nepoužívám tretry ;-) Tu jednu na každou stranu jsem zmínil jen v oblasti teorie pro srovnání odsazení převodníků do původní polohy, neuvažuji o tom. Jsem psal, že prakticky by to asi nešlo. ;-)

                            0 0
                  • Vilém  

                    A nemas ty nahodu Treka? Ten ma myslim 73 stredovou trubku.

                    0 0
          • MlokCZ  

            Ne každému to ale nevadí, že má pak jednu kliku dál od rámu.

            Jak už jsem tu několikrát psal, mně to třeba vadí (a poznal jsem to ve slepém testu, tedy když jsem to kdysi při mojich prvních HT II klikách tak měl namontované blbě z krámu a nevěděl jsem o tom).

            Naopak ta horší řetězová linka je mi úplně fuk.

            0 0
        • lidumil  

          Určitě by se daly sehnat, ale pak Ti kazeta nepůjde dobře dotáhnout.

          0 0
    • pee.tr  

      Jo, ještě jsem si vzpomněl, lze při montáží HT II nějak zajistit, aby levá klika dorazila opravdu až tam kam má, resp. aby ty kliky sice nebyly pevně osou spojeny, ale třeba necestovaly (jasně že nepatrně) v levopravém směru i s osou v ložiscích? Když jsem naklepnul levou osu, vytlačila mi mezi sebe a ložisko vazelínu, která by tam teoreticky mohla nechat trochu mikromísta. Možná se blbě ptám, ale myslím to tak, že když to tam naklepávám gumovou paličkou nebo rukou, nikdy nemůžu mít jistotu naprostého doražení (může se to nějak odrazit zpět atd.), jako to bývalo při dotažení šroubu na čtyřhranu. Dík.

      0 0
      • kubad  

        Ono se to jeste dotahuje matici, abys tu vuli vymezil, projdi si navod.

        0 0
        • pee.tr  

          Jasný, ale taková umělohmotná matice utahovaná rukou. Ale dobře, asi japončíci vědí, co stačí. ;-)

          0 0
          • kubad  

            Jj staci to, hlavne nepretahnout. To loziskum nesvedci.

            0 0
            • pee.tr  

              A jejej. No tak snad jsem to nepřetáh. Utahoval jsem jen rukou do doby než jsem už víc neutáh a začal mi ten umělohmotnej „klíč“ (zubaté kolečko) v ruce prokluzovat. Nebo to mám raději trochu povolit? Netuším, kolik mám N.m v ruce. ;-) Jako staré kliky se točily snáz, tyhle na šťouchnutí moc neroztočím, ale to asi u nových, namazaných a nejetetých ložiskách bývá nromál, ne?

              0 0
              • Rychlej turista  

                Jestli jsi to úplně dorval, tak klidně půl otočky povol.

                0 0
              • kubad  

                Zlehka utahnout tak aby nebyla vule a aby se to co nejlip tocilo

                0 0
                • pee.tr  

                  Tak jsem to byl teď ještě povolit (tu umělou matkou a levou kliku) a opětovně zlehka dotáhnout. Myslím, že to bylo OK, ta původní trocha síly asi právě jen stáhla ty kliky k sobě a teď už to na stejnou polohu dostanu lehkým dotažemí dvěma prsty. Mělo by to být OK.

                  DÍKY VŠEM ZA VAŠE REAKCE !

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Taky tak je to nejlepší a tak to dělám. Tedy nejdříve to dotáhnu co to jde. Pak povolím a dotáhnu už jen s citem.

                    0 0
      • Smazaný účet  

        Nedávno jsem dával kliky XTR a musel jsem je poklepat víc než důrazně abych chytil linku jak byla. Tou titěrnou matkou, která se dotahuje na 5 Nm bych to rozhodně nestáhl. Dobrý pocit vzhledem k ložiskům z toho nemám, ale jinak to prostě nešlo. Možná to byl nějaký nepovedený kus, nicméně pro mně je to důkaz, že je lepší to přeměřit.

        0 0
        • pee.tr  

          A což to já taky klepal docela dost. Ale přeci jen se to tou matkou asi ještě stáhlo o vlas víc. Přeci jen rázy jedné strany produkují odskoky na straně druhé.

          A ty myslíš, že by to klepání ložiskům mělo nějak zásadně uškodit? No, pokud ano, tak to nechci vidět, jak ložiska dopadnou a si zase někde ustelu a padne to na kliku…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Samozřejmně, že může pokud to tak přeženeš, že v ložisku spácháš nějakou destrukci, která se může projevit až časem. Stejně jako když kliky přetahneš (to asi netřeba vysvětlovat). A jestli máš při „držce“ něco zničit tak věř, že střed bude to poslední:-).

            0 0
    • Martin  

      já se přiživím s dotazem :-)

      jsem prase a rád jezdím kombinaci střední převodník a velký pastorky, malou pilu jsem si prostě neoblíbil.

      jenže při kombinaci střední převodník a velká se už řetěz dost kříží

      můžu si dovolit vyndat jednu podložku zpod ložiska u převodníků a dát ji na druhou stranu? křížení řetězu mi na malých pastorkách moc vadit nebude, malý moc nejezdím. stejně tak si myslím, že mi nebude ani moc vadit, že mám blbě kliky, ale to musím prubnout

      hlavně mi jde o délku závitu na pravé misce, aby miska nebyla v rámu moc mělko a abych něco nezkurvil :-)

      0 0
      • pee.tr  

        Je fakt, že ten závit moc dlouhej neni. Ale jestli by to stačilo,to fakt babo raď. ;-) Osobně si myslím, že by to materiál mohl vydržet. Ale nešel bych do toho, už jen proto, že se obávám, že ten rozdíl ve vzdálenosti klik od rámu by mi asi vadil. Byť třeba jen pocitově. Ovšem vhledem k tomu, jaký převody jak často jezdím by se mi to taky hodilo.

        0 0
        • Singlespeed  

          Vozím to s podložkama naopak (jedna vpravo a dvě vlevo) právě kvůli lepší řetězové lince. Funguje to a posun klik na 99,99% nepoznáš (to pozná jenom Mlok :-) Materiál to vydrží, rvu to, co to dá (uphill fanatik :-)

          0 0
          • Martin  

            takže nebude ten závit krátkej?

            0 0
            • Singlespeed  

              U běžných devítkových XTéček, které mám, je to v pohodě. Ovšem tři podložky nalevo už to nesežere (tak jsem to chtěl původně zbastlit, protože tam furt rvu velká velká :-)

              0 0
              • Martin  

                velká velká nejezdím. ale tu jednu položku prubnu

                0 0
                • MlokCZ  

                  Pokud nejezdíš velká/velká (to je jediný případ, kdy už může trošku vadit ta řetězová linka, ale i s ní ten převod pořád funguje), tak k čemu je dobré ty podložky přehazovat?

                  0 0
                  • Martin  

                    protože mám pocit, že se mi na střední pile a největším pastorku kříží řetěz

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      A jak si psal výše, že nepoužíváš malou placku. Neuvažoval jsi přejít na dvojplacku?

                      To bys pak hodil na pozici střední a malá a měl to takhle úplně nejlepší.

                      0 0
                      • kubad  

                        přesně tak

                        0 0
                        • Martin  

                          já ji občas zařadím, ale nemám ji rád :-)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Tak záleží jak moc potřebuješ až ten nejlehčí převod.

                            Dvojplacku bys dal třeba něco ve stylu 40/27 (nebo jinka dle chuti). Takže bys měl pořád výrazně lehčí převod než teď na střední placku.

                            Pokud používáš i nejlehčí převod, tak pak samozřejmě dvojplacka není řešení.

                            0 0
                            • Martin  

                              nechám si to projít hlavou

                              spíš je otázka, nakolik je problém křížení řetězu u kombinace prostřední převodník a největší pasrorek, nakolik to ničím

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                V tom bych problém nehledal. Pokud ti nevadí třeba lehce vyšší hlučnost, tak neřešit.

                                Vždyť se podívej na tu výdrže řetězů, co má RT i přes jeho výkon, kterým jezdí.

                                A za tím bude právě z velké části ježdění velké placky a k tomu velkých pastorků včetně velká/velká. Z toho je jasně vidět, že to křížení vadí minimálně.

                                A to kříží více než ty na střední/velká i přes tu přehozenou podložku.

                                0 0
                                • Martin  

                                  tak to nebudu řešit, hlučnost mi nevadí…

                                  díky

                                  0 0
                                • Martin  

                                  tak to nebudu řešit, hlučnost mi nevadí…

                                  díky

                                  0 0
                    • MlokCZ  

                      Jinak střední placka/největší pastorek je s tou 50mm řetězovou linkou pořád o hodně méně křížený převod než velká/velká se správnou 47,5mm řetězovou linkou.

                      Takže jsi na tom pořád lépe než RT s přehozenou podložkou a velká/velká.

                      0 0
            • Rychlej turista  

              MolokCZ to samozřejmě pozná, protože si to umí teoreticky zdůvodnit :-)

              Má přes centimetr. Zhora je trubka, zdola je trubka. Kdyby byl poloviční, vůbec nic by se nestalo. Některé misky nemají závit vůbec :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Nevím co je na tom teoretického, když jsem kdysi (2004) takhle koupil celé kolo a bylo to na něm blbě (v tu chvíli jsem netušil jak to s podložkami u HT II je) a já pár set kilometrů pořád řešil problém, že se mi blbě šlape. Ze začátku jsem si nejdříve myslel, že mám křivě sedlo a několikrát ho kontroloval a zkoušel natáčet a nic.

                Po přehozeí podložek (když jsem na to konečně přišel) hned pohoda.

                Jsem prostě citlivý i na drobnější změny. Podobně jsem měl problém kdysi silnička x bike, když jsem vozil stejné pedály a na silničce jsem měl pedály blíže k rámu (jiná konstrukce klik), samozřejmě obě stejně daleko.

                A měl jsem problém při použití jedněch bot, že bych pro každé kolo potřeboval natočit trošku jinak kufry.

                Tohle tedy vadilo více, protože mi pak bolela kolena.

                Já zase nechápu, co vám tak vadí na těch 2,5mm rozdílu řetězové linky. To je nic.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Na řetězové lince 2,5 mm je hodně a pokud jezdíš španěla (jakože ty ho nejezdíš), je to znát. S těma kuframa máš samozřejmě pravdu, tam je i nepatrná změna o kolena.

                  0 0
                  • pee.tr  

                    S kolenama (a nejen kolenama) mám taky problém, když přesendu na silničku s jinýma klikam – taky mnohem blíž nohy u sebe. A navíc na MTB jezdím v normálních botech a na silnici jsem si od letoška dal SPD a nemůžu se s tím sžít. Ne proto, že bych se bál nevycvaknutí, ale proto že prostě nemůžu (už to dál nejde) nastavit kufry tak, aby mi to vyhovovalo – šlapu asi moc špičkama chodidel.

                    Jinak jsem dnes prvně projel ty nové SLX při cestě do prácě loukou a docela mě štve, jak se mezi ložiska a kliky zasekávají dlouhá stébla trávy. To se mi nidky dřív u čtřhranu nestalo. Dnes jsem vypadal jak silážní vůz…

                    0 0
                    • Martin  

                      buď rád že nemáš spodní vedení lanek, to je teprv zásobárna trávy :-)

                      0 0
                      • pee.tr  

                        Taky jsem mívával na starým kole. ;-) Ale tam mi to vadilo hlavně s ohledem na zalepování blátem a hlavně ledem.

                        0 0
                        • Martin  

                          i tak považuju spodní vedení za lepší, protože je tam méně bowdenů, které se můžou zasvinit

                          led je problém, bahno mi nevadilo ani na starym SLXu s tahem 1:2

                          0 0
                          • pee.tr  

                            Jasně, každý má svý + a -. Osobně by mi nejvíc vyhovovalo asi vedení pod štanglí. Bohužel mám teď nad ní.

                            0 0
                    • Rychlej turista  

                      Osa pedálu patří pod kloub palce. S úhlem kufru je třeba si pohrát, nesmíš cítit, že ti kufr vytáčí nohu. Já právě kvůli tomu vozím SPD, protože na nich je vůle. Klasické nášlapy jsou fest a to mi na kolena dělalo nedobře.

                      0 0
          • michals1  

            Takto jsem to kdysi poskládal a chvíli vozil. Projevilo se to však intenzivní bolestí v kolenou. A proto jsem přestal obdobné kliky používat.

            0 0
    • ryb1ck4  

      Zdravím, také se přiživím, poslední šance před servisem…

      Také jsem nedávno tyto kliky namontoval, vše dle oficiálního návodu a posbíraných rad, vše vyčistil, namazal, předpisově dotáhl, přesmyk seřídil apod., ALE- prvních 50km ok, poté začaly kliky při záběru cvakat a vrzat. Při podrobnějším průzkumu jsem jako zdroj zvuků identifikoval pravou kliku s převodníky. Opět jsem tedy celé rozebral, vyčistil, promazal, utáhl/dotáhl a pořád stejné…

      Má otázka zní, co s tím? Opravdu by mohly být zdrojem pazvuků styčné plochy mezi rámem a miskami, případně závity v rámu?

      Díky moc za každou radu!

      0 0
      • Chiron  

        Sundal si i převodníky? Ty celkem rády cvakají.

        0 0
      • maajkee  

        A nedělá to pravej pedál?

        0 0
      • Ruprt2  

        zkontroluj pedál a převodníky. Pokud to začalo až po tom co jsi to rozdělal ty, tak to bude montáží.

        0 0
        • ryb1ck4  

          Převodníky jsem nesundával, pouze dotahoval. Pedály jsem také dotáhl, na původních klikách ok.

          Jde o výměnu za čtyřhran, kliky jsou nové, včetně osy.

          0 0
          • pee.tr  

            Tak doufám, že tohle se mi vyhne. Jel jsem nedávno za kámošem, co má dost namáklý kolo s XT a zajímavě mu v tom křupalo taky.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.