• Hejdik

    Zdarec. Tak se mi poslední dobou začíná stávat,že mě při jízdě občas začínají brnět ruce.Na tohle téma se toho již napsalo dost a dost,takže příčiny zde rozebírat nehodlám. Jako jedno z opatření bych chtěl udělat výměnu rovných řídítek za vlajdy. A teď to hlavní,rád bych slyšel(přečetl si)názory lidí,kteří již touto procedůrou výměny řídítek prošly,jestli to mělo požadovaný efekt a ti kteří žádný zdravotní problém neměli,jestli se jim alespoň líp jezdí. A ještě jedna věc,kdybych šel do vlaštovek asi bych na ně nechtěl dávat rohy,ono to vážně nevypadá nadvakrát nejlíp a předpokládám,že mnozí z vás smýšlí obdobně,jestli vám rohy nějak moc nechybí při jízdě. Díky za reakce!

    0 0
    • pelhrimov  

      Mohu se vyjádřit akorát k rohům: Rohy jsem moc nepotřeboval akorát první dva měsíce co jsem ze silničního kola přešel na horské. Teď je využívám čím dál tím více. Za prvé mi při dlouhých jízdách umožňují občas změnit úchop v lehčím terénu a tím si trošku odpočinout a při sportovní jízdě na rychlém a rovném povrchu mohu chytnout rohy, dát těžký převod a jít třeba ze sedla, k tomu potřebuji úchop jako na silničním kole – lokty u těla, to se pak lépe tahá za řídítka.

      0 0
    • marapara  

      Já před léty přešel z rovných na vlajdy. Sice ne kvůli zdravotním problémům, ale spíš na zklidnění jízdy a větší hravost jizdy místo chrtění. Mám širší vlaštovky, takže jízda je klidnější, vedení biku je jistější a také se celkem snadno láme do zatáček. Je fakt, že vlajdy trochu napřímí posed, pokud jej máš moc nízko a kvůli tomu tě bolí záda, tak by to možná chtělo ještě i vyměnit představec na větší stoupání. Rohy mám na vlaštovkách také. Na řeči typu je to hnus … celkem kašlu. Pro mě je důležitější funkčnost.

      0 0
      • kryspin  

        zcela souhlasim, taky jsem presel z rovnych na vlajdy (navic vyrazne sirsi). kolo je mnohem ovladatelnejsi, presnejsi a hravejsi, ze by ztratilo na stabilite jsem nepozoroval. Je to super na technictejsi veci. Rohy samozrejme taky mam, hlavne kvuli variabilite uchopu, jezdim na nich casto. Navic moje zkusenost je takova, ze pri padech rohy poberou spoustu narazu a stouchancu, ktere by bez jejich pritomnosti skoncily na brzdach nebo razeni,tak ze docela fungujou i jako ochrana. Jinak by me zajimalo, kdo poprve vyslovil ten nazor, ze na vlajdach jsou rohy osklivy a ze tam nepatrej. Me tam prijdou naprosto prirozeny a libi se mi tam. co se zdravotnich dopadu tyce, tak me mene boli zada (rovnejsi posed), ruce me taky brni az pozdeji, jestli vubec (ale to nevim jakou ma souvislost s riditkama, stava se mi to tak malo kdy, ze vypozorovat zavislost nejde, u me to je nejspis pitnym rezimem).

        0 0
        • marapara  

          To bude asi nějaký z mýtů a polopravd o biku … že na vlajdy rohy nepatří :).

          0 0
          • Honza729  

            Chtelo by to nejake Meethbusters.

            (kdo ma Discovery Channel, ten zna ty dva typky.....:-)) )

            0 0
          • BB  

            neřekl bych, že jde o mýtus, ale vlajdy mají větší zahnutí, takže když se na ně dají rohy, tak víc „odstávají“ a je riziko, že někoho s tím napíchneš do břícha, nebo že chytíš větev. To je důvod, proč třeba já, nedávám na vlajdy rohy.

            0 0
            • MlokCZ  

              Neplatí to ale pro všechny vlajdy (i když zvlášť u širší to tak většinou je, to máš pravdu). Já třeba vozím 62cm vlajdy, který maj výsledný úhel 6st. (tzn. úhel tvořený jak zahnutím k sobě, tak nahoru a tedy porovnávatelný s rovnými, který maji zahnutí jen jedno). A rovné mívají většinou 5st., ale někdy i třeba 7st.

              0 0
    • delfyn  

      taky o tom přemýšlím ale přece jen rohy by mi asi chyběly, mám vyzkoušený obojí a na kratších vyjížďkách bych neviděl rozdíl, ale na dlouhých(nad tři hod¡ky) už jo změnit úchop je potřeba, aspoň pro mě

      0 0
    • roud  

      na jedno kolo sem nedavno daval vlajdy od BBB a podle mě se tim to kolo stalo dost neklidný (nebo spíš bych měl říct že je až zbytečně moc citlivý na podněty při řízení) jinej rozdíl na vlajdách nepozoruju.

      0 0
    • Belin  

      Na starém biku jsem na vlaštovky přešel na začátku loňské sezóny. Šlo mi hlavně o jistější úchop a pohodlí (to bylo splněno na 100%). Zpočátku jsem to taky zkoušel bez rohů, ale po několika vyjížďkách jsem si řekl, že kvůli designu nebudu trpět a rohy jsem nasadil. A nevypadá to zase tak zle. Teď prošel stejnou „proceduru“ i nový full. A i jemu ty rohy celkem sluší.

      0 0
    • Lance  

      me prave boli a brni ruce od te doby co jezdim vlajdy, ale nechce se mi to menit. rohy jsem dal hned v prodejne – vic se mi to libi a hlavne za ne jezdim skoro porad

      0 0
    • MlokCZ  

      Na rovných jsem nikdy žádné problémy neměl. Pak jsem přešel na vlajdy a dlouho jsem hledal ty se správným úhlem, aby mě netlačily vnější části dlaní (a to u některých opravdu bylo tak hrozné, že jsem na tom nedokázal jet ani hodinu). Brnění se ale nekonalo ani na těch vlajdách s nevhodným úhlem pro mě, vždy jen bolest z velkého tlaku na vnější straně dlaní.

      Ze začátku než jsem našel ty pravé vlajdy pro mě, tak jsem se párkrát na chvíli vracel k rovným a to byl vždy šok, jak se to blbě ovládá a prvních pár minut jsem si vždy myslel, že se na těch rovných zabiju (samozřejmě po chvíli jsem si zvyknul, ale vlajdy jsou vlajdy). Ten šok mi vždy nakopnul k tomu, abych zkusil další jiné vlajdy.

      Dále jsem zjistil, že nemůžu mít širší vlajdy než nějakých 62–64cm, mám hodně úzká ramena a na širších to dlouhodobě nejde (i když na chvíli do sjezdů byly super).

      No a rohy jsem si nechal a sundavat je rozhodně nebudu. Zkoušel jsem 4× jezdit bez rohů (a to jak na těch 62cm vlajdách co vozím, tak i na širších) a nikdy jsem to více než pár vyjížděk nevydržel, ve výjezdech je používám pořád. Na těch 62cm vlajdách, co je mám to není ještě vzhledově tak hrozné (ale i kdyby bylo, tak je mi to fuk, funčnost je u mě vždy zcela nadřazená vzhledu). Když jsem zkoušel rohy na 66 a 68cm, tak tam už byly pro mě osobně naprd, už to byl divný moc široký úchop za ně (ale zase to souvisí s mojemi úzkými rameny).

      Jinak rohy s úzkou objímkou mi paradoxně úchop do sjezdů nepatrně rozširují oproti situaci bez rohů. S rohy ve sjezdech používám maximálně široký úchop, kdy se o ně bokem dlaně už opírám. Bez nich jsem držel uprostřed gripů, což je ve výsledku o pár mm blíže ke středu. Takže s rohy mám i větší variability šířky úchopu, ve sjezdech úplně na kraji u rohů, jinde od kraje u rohů až po co nejužší úchup na druhém kraji gripů.

      Na rovné užší už bych se nikdy zpět nevracel.

      0 0
      • Běžec  

        Přecházel jsem z rovných s rohama na 68cm vlajdy a ještě předtím, než jsem je projel, jsem uvažoval o nandání rohů (protože jsem je docela využíval), ale pak jsem zjistil, že mi vůbec nechybí… nemluvě o tom, že na širokých vlaštovkách mít ještě rohy postrádá smysl, fakt by to byl moc širokej úchop (ale užší, např. těch 62 by byly zase s rohama moc úzký při držení za gripy). A vracet už bych se fakt nechtěl.

        0 0
    • wendak  

      na prvním bajku jsem měl vlajdy a nic jinýho vlastně nevozím, zkoušel jsem i rohy, ale nikdy jsem je nedokázal maximálně využít (docela mi vadily) … takže vozím vlajdy a pořádný gripy a o rovných úzkých řídítkách nemám šajnu, jenom když si na chvilku pučím něčí kolo a je to pro mne minimálně hooooodně divný :)))

      0 0
    • Lister  

      efekt mělo – velký......

      nechybí…už bych je nechtěl ani na rovných :o)

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Musím říct, že si už ježdění bez rohů ani nedovedu představit. Používám je skoro pořád, jenom v drsnějším terénu a ve sjezdech ne. O vlaštovkách zatím neuvažuju ani jsem je nezkoušel. Co se týče vzhledu vlaštovky+rohy, tak se mi todle kombo skoro i líbí :-)

      0 0
      • vladkyxxx  

        no tak to mas pravdu, v podstate ked jazdim permanentne som na rohoch, sus stare asi 8 rokov a boli to take dlhe ritchey WCS, po par rokoch som zistil, ze nevyuivam celu ich dlzku, tak som ich skratil tak aby mali este slaby obluk – rovne mi vobec nevyhovuju, ani author kam sa daval hore palec alebo kalloy uno. potom ked dosla modna vlna lastoviciek tak som poriesil wcs vlastovky fakt ze v zjazde to bolo super, ale jak som drtil do kopca, alebo isiel mrte km, nebolo to ono, ani uhol mi nevyhovoval ani sposob drzania, tak som zas vymenil za rovne a uz to fakt neriesim. kebyze XC fulla, nevaham a dam rovne s rohami.

        0 0
      • JSt  

        tak to mas spatne zvolenou delku ramu, kdyz to furt drzis za rohy. ja jsem je ze vsech kol eliminoval. at jsou rodla rovny nebo vlajdy. zjistil jsem, ze je to jen „reklamni trik“, ty rohy ;-).

        0 0
        • Martin  

          no vidíš a mě zas úchop za rohy sedí víc než za gripy. zvyk ze silnice, kdy jsou ruce taky na řízení položeny rovnoběžně.

          0 0
          • Hejdik  

            řekl bych,že to je způsobeno přirozenější polohou zápěstí. Když člověk jde,tak má ruce dlaněmi k tělu,teda pokud není člověk šimpanz:-)

            0 0
          • destr  

            Přesně tak…bez rohů ani ránu…když nemusím řadit nebo brzdit, tak se furt držím za rohy.

            0 0
          • Lukin  

            On to snad ani neni zvyk. Cetl jsem vyjadreni nejakeho lekare, ktery rikal, ze poloha rukou jako na rozich je cloveku prirozenejsi, protoze si nevytaci ramenni klouby.

            0 0
        • Běžec  

          Žejo, zbytečný gramy :-)

          0 0
        • pepek  

          Jééé, tak to právě máš špatnou délku, nebo posaz Ty ! Dokud jsem měl sedlo nepatřičně vzadu, tak mě rohy nechyběly, ale jakmile jsem sedlo posunul do optimální polohy dopředu, tak to bez rohů prostě nejde a basta. A navíc: Přece není jedno, zda jedeš do kopca, nebo po rovině. Pokud nezměníš polohu rukou, tak do kopca tě vlastní váha zbytečně tahá za ruce, nebo je musíš více pokrčit a to je další výdej energie (možná by jsi byl býval fčera první, kdybys byl býval měl ty rohy nasazený :-)

          0 0
          • Lister  

            holt špatná technika jízdy :)

            0 0
          • JSt  

            mne bylo jasny, ze se ozves ;-). nejezdim triatlon, abych mel sedlo vepredu. za rohy se kolo neda ovladat, pac nedosahnes na brzdy. kdyz si chcu prehmatnout, chytnu rodla vic doprostred a mam mnohem lepsi aerodynamiku nez s roztazenejma rukama na rohach ;-). nejakou chvilu uz na kole jezdim, neco jsem uz vyzkousel a vim, co mi vyhovuje :-).

            0 0
            • Honza729  

              „za rohy se kolo neda ovladat, pac nedosahnes na brzdy“

              No a presne kvuli tomu mam na pakach brzd ty nastavce, za ktery mi tady kdekdo vynadal..... :-(

              0 0
        • Lister  

          já s tebou souhlasím, rohy ve výjezdech vůbec nepomůžou, tedy za předpoikladu, že člověk ví jak nakládat s těžištěm. Představa, že ti rohy pomůžou vyjed větší krpál je naprosto iluzorní, v tomhle je mnohem důležitější posun těžiště pomocí poposednutí na špičku sedla a k tomu člověk rohy nepotřebuje. Jedině že by měl tak mizerně nastavený posed, že by pak měl ruce už moc blízko pod sebou a na kolo se nevměstnal...­....ale to je jeho problém a neznalost :o)

          0 0
          • delfyn  

            nepomůžou kopec vyjedu s obojím stejnej, ale pocitově se mi jede líp s rohama- tolik za sebe:) Ale stejně jdu asi do vlaštovek mám vyhlídnuté Easton Monkeylite XC

            0 0
          • Jane  

            já tedy jezdím rovný řidítka 58cm a do kopce aspoň ve stoje se mi líp jede s rohama – v sedě při jízdě do kopce úchop za rohy moc nevyužívám, ale jak jdu ze sedla tak jo… nj právě kvůli už tak malému rozdílu výšky sedlo – řidítka mi vlaštovky na kolo nesmí no…

            0 0
            • Lister  

              no 80 mm představec s úhlem 17 st otočený dolů, k tomu vlajdy a rohy, to by bylo peklo, to máš pravdu :oD

              0 0
              • MlokCZ  

                Proč, ty vlajdy taky přeci může otočit směrem dolů :-)

                0 0
                • Martin  

                  a bude z toho mít TT superkozu :-)

                  0 0
                  • Lister  

                    se smějete, ale někde je tu fotky týpka, který to tak vozí a děsně ho nakrklo, že se mu za to ostatní smáli :o)

                    0 0
                    • Martin  

                      když mu to sedí a nebojí se, že si o představec nabije nos, proč ne :-)

                      0 0
              • Lišák  

                Vlajdy otočený dolů se kdysi montovaly sériově na Corratec.

                0 0
        • vladkyxxx  

          no tak to s tou dlzkou ramu to vazne pochybujem, je to 17" rám, a maximálne mi vyhovuje, s 10 cm predstavcom sa ani nezviha v prudkych kopcoch a ovladanie v zjazde je lepsie, jazdim na to 6 rokov. pritom som vyskusal aj 18" a bolo to o nicom a pokial ide o celkovy posed, htak ten mi max. vyhovuje, rohy mam na striedanie poloh – sem tam idem aj okolo 200km – to by mi asi odpadli ruky mat ich furt na riaditkách. v podstate som s posedom a s bajkom spokojny, a lastovicky by som uz asi nedal.

          0 0
    • Martin  

      já mám občas pocit, když někde sjíždím prudší svah, že každou chvilku přepadnu a pudu pěkně rypákem k zemi před kolo. myslíte, že mi vlajdy a tím pádem více vzpřímený posed trochu pomůžou? (nebo je to jenom psychika a mám ještě dost rezerv než opravdu opustím kolo) posed mám momentálně takovýhle: album.volny.cz/stan­cek30/view.php?al­bum_id=93210&vi­ew_page=6&brow­se_page=0#img

      0 0
      • Lister  

        myslím že pravda bude obojí…vlajdy ti v tomhle pomůžou, ale naopak většinou tam bývá i ta rezerva :o)

        0 0
      • Vevoda  

        V řidítkách to nebude, chce to delší posed, tudiž delší rám.

        0 0
        • Martin  

          delší posed ne… to bych pořádně nedosáhl. mám problémy se zády a nemůžu se víc natáhnout

          0 0
          • Vevoda  

            Tak to potom „sedět“ při sjezdu za sedlem, víc nad zadním kolem, mít ruce natažený a určo nepřepadneš.

            0 0
    • gaDzin  

      veskrze sem nehodim nic novyho, mam vlastovky, prechod z rovnych jsem ucinil jednoho dne a dodnes nelituji, rohy jsem si na to hodil taky, jsem na ne zvyklej a na dlouhy cesty je pohoda si ve snazsich pasazich odpocinout. Bolest rukou – resil bych to rukavicema, vcera jsem vytahl svy windstoppery bez gelovych vycpavek na dlanich a brneni se na chvilku objevilo. V tom je o5 super pouzivat rohy – zmenis polohu rukou = ulevis jim. Cili vlastovky jako rozhodne urcite, muzes jen ziskat. Rohy podle zvyku, bolest rukou – prvni vec jsou dobry rukavice

      0 0
    • pitos  

      Vozit rohy na vlaštovkách je docela nebezpečné. Jsou širší než rovné a hrozí zachycení o srom,větev. Jak je držíš,nemůžeš rychle přibrzdit. V terénu je nepotřebuješ,tam naopak překáží protože ti omezují šířku úchopu. Na asfaltu někomu chybět můžou ale záleží co je pro tebe důležitější.

      0 0
      • Honza729  

        Jak je držíš,nemůžeš rychle přibrzdit.

        Muzes, mrkni se na my kolo… :-))

        0 0
      • MlokCZ  

        Máš pravdu, ale ne ve všem. Jak jsem vysvětloval výše, tak naopak s rohy s úzkou objímkou, které vozím mám o skoro celý 1cm širší úchop, než když jsem ty rohy na stejných řídítkách sundal. Ale je fakt, že mi to docela překvapilo, když jsem to zjistil, než jsem to na stejných řídítkách testoval, tak mi to taky nenapadlo, že to tak bude; až když jsem testoval vlajdy bez rohů, tak jsem se pořád divil, že nemám pocit širšího úchopu ale naopak, až jsem si to přesně přeměřil, kde přesně ty vlajdy často držim (nedržim tak ty vlajdy s rohy úplně pořád tolik u rohů, ale ve větších rychlostech a sjezdech vždy, mám pro tuhle polohu nastavené i ideální brzdové páky). Takže minimálně v mojem případě, když držím ve sjezdech ruce úplně na kraji gripů opřené o rohy, úchop naopak rozšiřují.

        Zachycení o větem opravdu trochu hrozí, to je asi jediné mínus, který bych jim přičetl (i když s 68,5cm vlajdami, které jsem chvíli jezdil bez rohů tohle bylo ještě horší než s 62cm vlajdami s rohy). Na druhou stranu mě aspoň odrazují projíždět úplněm zarostlým houštím, kde bych mohl mít problémy i bez nich.

        Když jedu rychle, tak se za rohy nikdy nedržím (ale samozřejmě máš pravdu, že nemůžeš pak rychle brzdit, což je ale ve výjezdu fuk). Používám je téměř výhradně ve výjezdech, což je ovšem na čas jízdy převažující doba celé vyjížďky, takže je využiju hodně.

        0 0
        • Honza729  

          Ty to umis vsechno tak pekne vysvetlit....­.uplnej spisovatel :-)

          Ale mas recht :-)

          0 0
        • pitos  

          Jasně,jak někdo používá tak úzké vlaštovky jako třeba ty tak to riziko takové není.Já jsem myslel tak od 660mm což je minimum co vozí věčina lidí co znám,nejčastěji to je ale 680mm.

          Na riziku zabrždění jsme se schodli,pokud je používáš jen do výjezdů tak pohoda.Vím ale že hodně lidí za ně drží i při jízdě v lehkém terénu,při jízdě v háku nebo lehkých sjezdech.Třeba si to ani neuvědomují.

          Ohledně toho úchopu je to asi u každého jiné,také jsem kdysi dávno rohy vozil a prostě mi překáželi,cítil jsem se s nima „stísněně“.

          0 0
    • vlk  

      No já byl leta zvyklý na rovné+ rohy.Otec má vlajdy+rohy a nesedí mi teda vůbec.Včera jsem ale skládal dohromady přítelkyni nového fulla a měla u toho vlajdy a jsem z nich docela překvapenej. Sedli mi hned napoprvý a pěkně se to kolo snad i s větší přesností řídí. No první co přítelkyně řekla, když jsem jí kolo dovez bylo, „hm budu si muset přikoupit ještě rohy“.Tak jsem zvědav, jak to bude ovladatelné s nimi.Má na tom lx dualy(z těch jsem byl také mile překvapen) tak to půjde řadit i z rohů. Takže to vidím tak, že to chce si vybrat ty správné vlajdy, aby dobře sedly.(mám chuť si teď také koupit nové kolo:) )

      0 0
    • Martin  

      tak jsem z rovných přešel na vlajdy 680mm. ještě musím poladit jejich přesnou pozici, občas mě pobolívají ruce. ale jinak je to skok jak něco – s vlajdama mám podstatně lepší jistotu vedení kola a dovoluju si víc, než s rovnýma. a navíc mám lepší posed. sice se mi o fous prodloužil, ale zároveň taky dost zvednul a sedí se mi líp. rohy jsem si nechal a líbí se mi.

      0 0
      • Lišák  

        Lepší jistota vedení kola je dána, dle mého, tím, že máš o 10cm širší řidítka. Standardní rovná jsou 58cm. Nebo jsi jezdil 68cm rovná? To, že ti to vyhovuje líp na posed, je věc druhá, tam rovná x vlajdy roli hrají.

        0 0
        • JSt  

          mam 62cm rovny i 62cm vlajdy a s tema vlastovkama se mi kolo vodi lip…

          0 0
          • MlokCZ  

            A to máš totožný posez v obou případech?

            0 0
          • Lišák  

            A to je používáš na stejným kole?

            0 0
            • JSt  

              pouzivam je na jinych kolech s tim, ze z jednoho putovaly na druhy. takze srovnani na stejnym ramu, stejnym predstavcu, sedlu a vubec vsem stejnym mam. fakt se mi to s vlajdama ridi lip ;-).

              0 0
              • MlokCZ  

                No a to je právě to, srovnáváš na kole, kde bylo vše stejný, tedy vlajdy zásadně změnili posez. A to může být jak k lepšímu, tak k horšímu, u tebe k lepšímu, když se ti řídí lépe.

                0 0
      • chico*  

        Co jsem se koukal na tu tvoji fotku, myslím, že vlajdy jsou pro tebe nejlepší řešení. Měl jsi to krátký a jestli jsi nechtěl delší kvůli zádům, širší úchop vlaštovek ti nátáhl ruce, ale nepoložil tolik trup.

        0 0
        • Martin  

          rovný jsem měl klasiku – 58. jo jo, přesně tak. navíc se s vlajdama tak nehrbím. petryk, který mi je prodával, mi vysvětlil rozdíl v úchopech (hrbení se, jiná pozice lopatek vycházející z úchopu) a skutečně to funguje. až se mi bude chtít, tak se nechám vyfotit s novým úchopem a můžu se tu zveřejnit pro porovnání :-) ať mají i další rozhodující se nějaký mustr

          0 0
          • srance  

            no a muzes to vysvetlit i nam neznalym. Ty uchopy a pozice atd. diky

            0 0
            • Martin  

              pokud jsem to správně pochopil,tak s rovnýma řídítkama se člověk víc hrbí a vystrkuje lopatky. s vlajdama je víc napřímený a lopatky má tak, jak mají být, což by mělo méně namáhat svaly na zádech

              0 0
              • MlokCZ  

                No to se takhle obecně vůbec nedá říci. Záleží na konkrétním posezu. Pokud jsou řídítka rovná příliš nízko a nejde dát např. výše představec, tak ano, vlajdy pomohou. Ale jsou naopak tací, co mají i otočený představec a vlajdy jim posez příliš zvedají a je zase naopak moc vysoký.

                Je to prostě vždy o vhodnosti daného posezu.

                0 0
              • BB  

                dokonce ta pozice lopatek má prý vliv na dýchání, takže vlajdy vedou k lepšímu využívání kapacity plic, ale nekamenujte mě, jak jsem koupil tak prodávám.

                0 0
                • Martin  

                  to můžu potvrdit. ve výstupech se mi o něco líp dýchá… ale může to být subjektivní, že…

                  0 0
    • gyngy  

      zdar, uz si si ich kupil? Ak nie ozvi sa mi prosim, mam tu jedne zbytocne vlajdy …

      0 0
      • Hejdik  

        Zatím ještě ne.čekám na konec sezony,až budu dávat kolo do kupy. Co máš za ty „zbytečný“ vlajdy. Já bych chtěl s průměrem na OS představec.

        0 0
        • gyngy  

          Ritchey ALU WCS – OSka … takze by mohli vyhovovat … odkaz tuna : www.kasa.cz/…zer-bar-wcs/

          0 0
          • Hejdik  

            Takový průhyb je už docela dost,chtěl bych něco decentněji prohýbaného,asi takhle… www.kasa.cz/…to/23270.jpg Ale jinak dík za nabídku.

            0 0
            • gyngy  

              No oni su v dvoch verziach 20 mm a 30 mm, ja mam asi tie mensie (take ake mas na obrazku). Ak si z Prahy, mozes sa na ne mrknut …

              0 0
              • Hejdik  

                No jsem z Prostějova,ale otázka je kolik bys za ně chtěl.

                0 0
                • gyngy  

                  tak za 1000 by som Ti ich mohol dat …

                  0 0
                  • Hejdik  

                    Abych pravdu řekl,tak se mi teď do tak drahých moc nechce. Nemám teď peněz moc nazbyt,tak se musím poohlídnout po něčem levnějším. Ale jinak dík.

                    0 0
    • Marcinka  

      Jezdím čtvrtým rokem s vlaštovkama a je to lepší než rovná řidla. Na starém oceláku MTB (bože, kde jsou ty časy!) jsem míval rovný. Nebyly to špatný, ale vlaštovky se mi zdají být pohodlnější.

      0 0
    • ropman  

      řidítka mám rovný, s vlajdama jsem jel, ale ne natolik dlouho abych poznal výhody/nevýhody. Rohy mi každopádně chyběly, občas jsem hrábnul rukou do prázdna. neumím si představit jak jinak šlapat do pořádnýho dlouhýho hangu než se držet za rohy …

      0 0
      • delfyn  

        byl jsem zastáncem rovných s rohama- do nedávna:)můj styl je někdy chrt někdy požitkář, prostě podle nálady, s tím že rád vyjíždím hodně prudký výjezdy. Ještě podotýkám že jezdím i v předu pevnou vidlici(momentálně)

        vlajdy jsem zkoušel jen levný do 500 a vůbec mi nevyhovovali, pak jsem měl možnost koupit karbonový easton na mě brutální šířky 680mm, prvně jsem si říkal zkrátím je, no nakonec jsem zjistil že ani zkracovat nebudu, protože do kopců mi plně vyhovuje možnost zabrat, opřít se do šířky řidítek a najednou už ani nejsou rohy potřeba, pokud budu chtít při přesunech po silnici změnit úchop tak se chytnu u představce, jako u silničky. Prostě za sebe doporučuju. Tím že mám pevnou vidlici tak karbon ztlumí ostrou hranu nerovností, po výměnně je to znát

        0 0
        • JSt  

          jsem na tom podobne. kdyz chcu zmenit uchop, lapnu to na uzko a je…

          0 0
          • pepek  

            Bez rohů bych už nevyjel ani na nákup.

            0 0
            • Martin  

              jj, kdyby to šlo, tak si na rohy přidělám i řazení a brzdové páky – úchop za rohy je nejlepší vynález na světě, hned po pomeranči.

              0 0
              • Honza729  

                Ja to tak mam, viz muj profil…ale mistni odbornici mi to samozrejme pomluvili… :-)) Ale funguje to i bez odborniku :-)

                0 0
            • JSt  

              tomu rozumim. cestou z nakupu bych na to mohl povesit kabele. jinak to pro me vyznam nema. taky jsem rohy dlouho obhajoval ;-).

              0 0
      • Schrama  

        Já osobně proti vlaštovkám nic nemám, ale vyměnil jsem je za rovný. . Zdálo se mně, že váha těla působící na řidítka je nerovnoměrně rozložena a potvrdilo se to. A to jsem měl karbonový....­..Hlavně při delší jízdě jsem to pociťoval.Tlačil jsem víc vnější stranou dlaně. Pro mě je pohodlnější mít rovný řidítka s rohama (jak psal kolega, do kopců nepostradatel­ný).....Možná mám ale křivý ruce:-)

        0 0
        • delfyn  

          strašně záleží na gripech a úhlu řidítek

          0 0
        • MlokCZ  

          Přesně jak píše delfyn, neměl jsi pro tebe vhodné vlajdy. Oni se ty úhly u vlajd proklatě liší. Přílišný tlak na vnější stranu dlaní = vlajdy s příliš velkým úhlem.

          0 0
        • chodec  

          No buď tak, nebo si měl moc zohýbaný model nebo jen blbě namontovaný vlajdy ;-) Poměrně dramatické změny úchopu u nich nastávají pouhým pootočením v představci. Obecně se mi osvědčilo úhel zvednutí „transformovat“ pootočením v představci směrem k sobě na větší pro úhel prohnutí v horizontální rovině – pak zmizel tlak na krajích dlaně a jako bonus se srovnalo zápěstí. Výsledek – široký úcho s rovnoměrným rozložením váhy v dlani a lépe narovnané zápěstí. Chce to trochu zkoušet, každý má malinko jinou stavbu ruky, tak mu může vyhovovat jiný úchop – natočení vlaštovek.

          0 0
          • Martin  

            mě tohle laborování čeká taky… občas mě pobolívají dlaně u zápěstí, ale mám pocit, že u mě je to způsobeno blbým nastavením sedla – moc z kopce

            0 0
    • Smazaný účet  

      vetsina uz tu napsana byla, pridavam svuj hlas: hravejsi, pohodlnejsi (mirne pomalejsi).

      ja osobne kvuli brneni zkracoval predstavec, vlastovky prisly az posleze (takze tohle neposoudim).

      rohy chybi na dlooouhych cestach. v lese nechybi, ale na delsich silnicnich usecich (i takove jsou) mi stale jeste vlastovky vadi.

      btw. stalo se taky nekomu, ze po prechodu rovne → vlastovky lital pres riditka? ja na zacatku parkrat letel – prisuzuji to vetsimu rozpazeni → takze kdo je lama jak ja – bacha na to :)

      0 0
    • Oakey  

      přechod úplně v pohodě, už bych se k rovnejm nevrátil. Úchop je pohodlnější s rukama dál od sebe, bike se líp ovládá. A k těm rohům, vůbec mi tam nechybí, žádný bolesti z toho nemám. Ohledně těch tvejch bolestí, zkoušel si už rukavice s gelovym polstrovánim dlaní, de to znát oproti rukavicím bez polstrování nebo bez rukavic vůbec.

      0 0
    • Luka  

      krys by rekl: 100!

      0 0
    • BB  

      řešením by mohly být tyhle rovný řídítka široký 640 se zahnutím 12 stupňů. www.bontrager.com/…ars/5711.php

      Má to výhody (nebo nevýhody) obou řešení.

      0 0
    • Martin  

      taaak, kdyby to někoho zajímalo :-) takhle vypadají moje vlajdy (680mm GT) s rohama. díky Petrykovi. tyhle aktuální časem vyměním, ale bez bych rozhodně jezdit nemohl. na rohy jsem hodně zvyklej a úchop jenom za konce by mi nestačil… každopádně se širšíma řídítkama se mi kolo daleko líp vodí na sněhu a v bahně a dovolím si i víc než dříve. mě ta změna hodně pomohla. rejpaly ubezpečím, že názor „je to hnus“ je mi totálně ukradený :-D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.