• pee.tr

    Zdravím. Budu mít blbej dotaz, ale říkám si, co kdyby někdo poradil… Jezdím teď v zimě polníma a lesníma cestama v teplotách pod 0°C a při minulé vyjížďce jsem si všiml takového cvakání. Myslel jsem, že to jde z předu ale dnes jsem po kontrole zjistil, že to dělá i když slezu z kola, zabrzdím zadní brzdu (kotouč.) a snažím se hýbat celám kolem jako bych ho chtěl tlačit vpřed a zpět. Zkusil jsem na zabrzděné kolo i nasednout a snažit se silně šlápnout, tak to dělá taky, i když trochu míň hlasitě. Při tom prvním popsaném případu to cvaká docela hlasitě, jako když by někdo ťukal do rámu slabým kovem. Žádný extrémní nárazy kolo (Superior XC840) neabsolvovalo, tak nevím, jestli je možný, že by byl někde naprasklej rám. Co myslíte, co by to mohlo být a jak to najít? Díky

    0 0
    • Kamikaze 591  

      Hlavové složení?

      0 0
    • funkatron  

      vycistit sedlovku a sedlo…najcastejsie to byva tam

      0 0
    • jIrI___  

      To moc dobře znám. Stačí, když se zapřu o sedlo a střídavě tlačím na jeho přední a zadní část. Pomůže vyndat a zasunout sedlovku, ale za pár desítek km to zase začne křupat. Už jsem si jednu dobu dokonce myslel, že jsem tenhle problém vyřešil, jenže časem se zase objevil.

      0 0
      • pee.tr  

        Kdepak, kdepak. Špatně jste mě pochopili. Cvaká to nejhlasitěji když stojím vedle kola, držím ho jen za řídítka a mám zabržděnou zadní brzdu. Sedla se vůbec nedotýkám. A slyšet to je od šlapacího středu, či někde kolem něj. Určitě ne hlavové složení.

        0 0
        • Ruprt2  

          zkus pohýbat bowdenama zkontroluj si hlavovku.

          0 0
        • Richi  

          Vyndat zadní kolo a očistit dosedací místa. Na 90% to jde nejčastěji z toho místa myslím.

          0 0
        • funkatron  

          nikdy nevies odkial to ide, lebo ramom sa krasne siria zvuky

          nemusis na sedle ani sediet, ani sa ho dotykat a moze to byt spina v sedlovej trubke…ram totizto pracuje

          druha vec ma napada spina v uchyteni zadneho kolesa resp slabo uchytene koleso

          0 0
      • jIrI___  

        Problém vyřešen výměnou sedlovky. Nejspíš byl nějak velice lehce povolený lisovaný spoj trubka/zámek na sedlovce, ale dělalo to neskutečný bordel.

        0 0
    • LuckyRider  

      je to hlavkem…kdyz se lisovalo tak nebylo namazano vazelinou. takze to v tom vrze. vyklepnoput hlavko natrit vazelinou a azaklepat zpatky. mel jsem stejny problem a byl odstranen.

      0 0
    • bikedep  

      Poradne dotahni rychloupinak na zadnim kole

      0 0
      • pee.tr  

        Hm, to zkusím, to by mohlo být ono. Už se mi během jednoho zimního výjezdu po smyku kolo hlo a začal štrejchat kotouč. Trochu potíž vidím v těch rychloupínácích. Jsou urvaný dost pevně a stejně není kolo upnutý tak pevně, jak bych si představoval. O tom jsem se už dříve přesvědčil u předního kolam, ale netusím, čím to může být. Zkusím to prohlídnout, jestli tam nějaká špína nenatekla, když jsem kolo naposledy myl. Děkuju, všem za dosavadní rady.

        0 0
        • KAPLIS  

          Jestli je to upínák s plastovou podložkou a po dotažení nedrží, tak je vymačkaný! Můžeš ho rovnou zahodit.

          0 0
      • Peatreas  

        Přesně jak píše bikedep, bude to nejspíš zadní RU, měl jsem Mortop RU a taky mi to tak dělalo, zkusil jsem všechno, střed, řetěz, pedály, zadní stavbu, pak jsem tam dal origoš mavic a bylo ticho …

        0 0
    • mxv  

      Jake mas brzdy? Muzou ti klepat desticky, maji tam vuli.

      0 0
      • pee.tr  

        Což tohle co píšeš mi asi dělá na předním kole, ale to je pouze vůle, nikoliv nějaké klepání. I když nchci to vylučovat, ale prvně zkusím to znovuutažení kola, vyčistění a případně tu sedlovou trubku. Bak bych šel na brzdy. Ale když mi to dělá i za jízdy, tak nebrzdím, tudíž na brzdy bych to neviděl. Brzdy mám Hayes mechanické, přesný typ teď z hlavy nevím.

        0 0
        • pee.tr  

          Tak jsem v pátek vytáh kolo ven a ač jsem ho ve čtvrtek večer uklízal s tím praskáním, v pátek po něm nebylo ani slechu. Nechápu. Pak jsem ho slyšel asi po ujetí 2km znovu, ale po chvíli to zmizelo a během dalších 11km ani při uklízení kola už to nic nedělalo.

          0 0
    • pospam1  

      Já tohle řešil u manželčina Duratecu a nemohl jsem na to přijít.Slyšel jsem to ze středu, ale kliky ani osa to nebyly.Byl jsem zoufalej a potom jeden super mechanik říkal, že to jsou špatně svařený trubky rámu. Vzal sprey Brunox Turbo, a celej vnitřek rámu jím pořádně vystříkal a přestalo to.Za pár měsíců to začlo i na mým kole (opět Duratec), zase stejný recept a pomohlo to.Byl to ale vopruz.

      0 0
    • Hombre85  

      Já se chytím tohoto tématu. Vpodstatě od začátku (rok) mi při větším rázu nebo prudkým nadhozením předního kola s přišlápnutím v zadní stavbě lupne. Mám Giant Trance X3 2010. Běžně mi lupe i sedlo, ale to už neřeším. Napadlo mě, jestli není možné, že by se sedlová trubka při rázu od zadní stavby mírně prohla a tím luplo někde v sedové objímce nebo někde okolo. Co myslíte? Jinak sedlovku jsem už čistil a mazal několikrát.

      Ještě jsem zjistil, že se sedlovka v rámu (nezatažená) celkem slušně klepe, počítám tak o 1,5mm větší průměr v dolní části jak nahoře, tak jestli to není od toho.

      0 0
      • Smazaný účet  

        vecna..mas spravny prumer sedlovky?

        0 0
      • Hombre85  

        Dnes jsem to opět zkoumal, co by to mohlo být a fakt nevím, dělá to opravdu jen, když jde tlumič téměř na doraz. Zní to jako ťuknutí kamínkem. někde kolem zadní stavby nebo sedlové tubky. Rám je ještě v záruce, tak bych to radši objevil teď než za rok.

        0 0
    • fíha  

      Ked mne naposledy praskalo v rame, objavil som po 40km prasklinu jak hovado. Cim som problem…objavil.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.