• zralok

    Chtěl bych se tady poradit s majiteli HTček od RB, nejlépe CRX (CR,CRR), případně i jiných (nejlépe bikerů, kteří měří 190cm a výšše), jak mají vyřešen posed na tomto kole, jak dlouhý používají představec, kolika kroužky ho mají vypodložený (já osobně 4 kroužky, není to moc?). Používám velikost XL (měřím 193cm, cca 90kg). Nemohu totiž pořád najít optimální polohu. Při delší jízdě mě bolí a brní ruce a do toho se přidají bolesti beder.páteře. Sedlo používám Specialized Avatar Gel 143mm. Poraďte mi, prosím. Děkuji.

    0 0
    • Medviedok  

      nemam rb ale vyskou som podobny a mam pod predstavcom 4 cm podloziek a predstavec je asi 10stupnovy otoceny hore, cim som myslim dosiel k optimalnej polohe, takze ked mas 4 podlozky (hrube kazda 1 cm?) tak vela to nie je. Podla toho co pises o problemoch tak si myslim ze dokonca mas mozno este riadidla prilis nizko, ale este skor si myslim ze rieseniu problemu pomoze obut dozadu plast sirsi ako 2.1 a nafukat tak aby dobre tlmil (u mna max 3.5 atm / bontrager jones 2.2)

      0 0
    • kubad  

      4cm podložek je cca maximum, výrobci vidlic v manuálu vetšinou doporučijí max 3cm

      posed je strašně individuelní záležitost nedá se okoukat od jiných lidí.

      je potřeba s ním laborovat.

      mrkni sem tím bych začal I-Velo

       
      0 0
      • zralok  

        I-Velo už mám vyřešeno, díky. Spíš teď přemýšlím o kolik bych měl mít výškový rozdíl mezi sedlem a řídítky. Používám vlašťovky, protože rovné mi svou šířkou vůbec nevyhovovali. To už mám taky vyřešeno. Teď jde jen o ten výškový rozdíl sedlo-řídítka, aspoň tak to vidím já.

        0 0
        • kubad  

          na tohle není žádná poučka – prostě to nastav tak aby tělo nebolelo a jezdilo se ti dobře.

          jak píšu těch podložek bych víc jak 4 nedával, pokud chceš řídítka víc nahoru tak představec s větším úhlem, nebo vyšší vlajdy

          0 0
        • MlokCZ  

          Přesně jak píše kubad, zkoušej. Kamarád který měří 197cm, tak na Treku 21,5 (extra dlouhý rám na tu velikost) má rovná řídítka, která má tak o 12–15cm níže než řídítka (přesně jsem jeho nastavení něměřil) a naprosto mu to vyhovuje. Stejně tak jako někomu může vyhovovat opak, tedy řídítka výše než sedlo.

          Většinou ale záda bolí právě spíše z příliš narovnaného posezu (ale ani to není žádné pravidlo).

          První co bych zkusil je výrazně snížit řídítka, jestli se to zlepší/zhorší.

          0 0
          • kubad  

            jj souhlas to se dá na test lehce vyřešit odebráním podložek a jejich instalací nad představec

             
            0 0
            • gemini  

              Pokud ho ale bolí ruce, mohlo by to znamenat, že na nich drží hodně váhy. Já měl podobný potíže na silničce a vyřešil jsem to ( po dlouhým labovování ) snížením sedla asi o 20 mm. To to moje problémy vyřešilo.

              0 0
              • MlokCZ  

                Když je moc váhy na řídítkách, tak z toho jistě ruce bolet mohou, ale to se nezdá, že by byl jeho případ.

                Brnění pak často bývá u vlajd, které mají nesprávný úhel zahnutí. To může způsobit velký problém. Ovšem najít správně zahnuté vlajdy, pokud je na ten úhel někdo hodně citlivý je bohužel na hodně zkoušení.

                0 0
                • zralok  

                  Na tom něco bude, protože teď mám vlašťovky Pells FR6, které mají průhyb jen 20mm, ale měl jsem možnost vyzkoušet Da Bomby, které měly průhyb 50mm a jízda s nima byla velice příjemná, i když to jsou řídítka na sjezd. Takže teď přemýšlím, že si je asi koupím a překopu to celé. Ale nejdříve zkusím zkusím snížit ty řídítka a vyndat ty 2 podložky.

                  0 0
                  • Medviedok  

                    Myslim ze tym to cele zhorsis, ale ak nahodou nie, tak sem prosim napis, urobim potom to iste. :)))

                    0 0
                    • Medviedok  

                      (teda myslel som ked das prec podlozky a riadidla nizsie – vymena riadidiel samozrejme moze pomoct, ze su dh alebo nieco ine na to neber ohlad, hlavne aby sedeli tebe)

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    To si úplně nerozumíme. To co myslíš ty je něco jiného. Ten je samozřejmě také důležitý, ale určuje jak vysoko budou řídítka a tedy to samé nastavuješ i podložkami (a případně otočením představce).

                    Tedy taková řídítka zkusit pouze v případě, že bys zjistil, že řídítka nepotřebuješ níže, ale ještě výše než máš.

                    Vlaštovky mají 2 úhly zahnutí, které s tím zvednutím nemají žádnou souvislost. Jeden úhel k jezdci a jeden směrem nahoru. Natočením v představci můžeš mírně korigovat, tedy třeba nepatrně snížit úhel k sobě a tím zvýšit nahoru, ale jen do určité míry, jinak bys měl zdvih třeba směrem od sebe, což je nesmysl.

                    Z těchto dvou úhlů se dá určit jeden výsledný úhel zahnutí, který je rozhodující (to rozložení nahoru a k sobě jde korigovat právě tím pootočením v představci).

                    A teď některé hodnoty pro představu:

                    • rovná 58cm mívají nejčastěji úhel 5st. (u rovných je to úhel jediný, který se pak dá srovnávat s tím výsledným u vlajd)
                    • extra málo zahnuté vladjy mají výsledý úhel někde kolem 6,5–7st. (např. Amoeby 62cm)
                    • středně zahnuté vlajdy mívají výsledný úhel kolem 9st. (např. Truvativy, které mají 8st. k jezdci a 5st. nahoru, výsledně to dá 9,5st.)
                    • a pak extrémně zahnuté, které mají výsledný úhel přes 12st. (např. Syntace, které mají 12st. k jezdci a pár st. nahoru)

                    Obecně platí, že čím širší řídítka, tím je potřeba o něco větší úhel zahnutí a i se to tak vyrábí. Ale je to hrozně individuální a je třeba zkoušet.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Více k úhlům konkrétních modelů je určitě v historii, já kdysi také hledal poměrně dlouho správně zahnutá řídítka až jsem zjistil že potřebuju právě ty extrémně málo zahnutá. A bohužel s kolem jsem dostal ty extrémně hodně zahnuté, tak i když jsem brzo zjistil, že jsou zahnuté na mě moc, tak jsem toho musel vyzkoušet hodně, protože mi nenapadlo, že budu potřebovat opačný extrém (tedy jsem postupně jezdil menší a menší úhel a bylo to postupně lepší a lepší až teď je to perfektní a nebolí mě ruce nikdy a ani trošku – na začátku jsem měl velké problémy s vnější malíkovou hranou dlaně).

                      0 0
                    • zralok  

                      To už na mě jdeš hodně odborně Mloku :-) Já to vidím tak, že když jsem měl půjčené Da Bomby, tak se mi řídítka posunuly směrem nahoru a i ruce jsem měl tak akorát natažené, kdyžto u těch Pellsů je mám spíš pokrčené a jsou níže (myslím, že je to tím malým průhybem), ale možná se v tom pletu. Z těch stupňů jsem úplně vedle :-) Nejdříve zkusím sundat 1 podložku (vyzkouším), pak 2 podložku (zase vyzkouším) a když nepomůže ani toto, tak obrátím představec. Ale musím přiznat, že když jsem jel Da Bomby, pod kterýma jsem měl ty 4podložky, tak ta jízda byla velice příjemná. Možná, že kdybych je vyměnil za ty Pellsy, tak mám po problému :-)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jen k tomu úhlu, nemusíš hned řešit přesné stupně. Jen si všimni, že některá řídítka jsou více zahnutá směrem k tobě a tedy zápěstí jsou na nich pak v jiném úhlu.

                        Simulace většího úhlu na místě pro jednu ruku je snadná. Zatoč třeba mírně řídítky vlevo, tím se ti ten úhel zvětší. A teď si představ, že takhle budeš mít řídítka když jedeš rovně (jen tu levou část, ta právě samozřejmě úhel naopak zmenší).

                        A taky to má pak další důsledek, řídítka s velkým úhlem zahnutí zkracují posez (při stejné šířce řídítek).

                        0 0
                        • zralok  

                          Nevím, jestli mi ty Da Bomby zkrátily posez (byly stejně široké, jako mám teď ty Pellsy), ale tím, že měly větší průhyb, tak jsem měl ruce trochu výše a víc „naplé“. Tak jsem z toho všeho tady teď trochu jelen :-) Možná jestli ty Da Bomby neměly ten směr úhlu více směrem ke mě, teď tak uvažuji...... fakt nevím, už se v tom zamotávám. Jak už si napsal, budu dělat postupné kroky, ne všechno najednou. Co ale ještě dnes udělám, tak vyměním ještě gripy. Já vím, že je to z jiného soudku, ale to dělám kvůli komfortu, aby mi pomohly tlumit nějaké rázy. Jdu ještě změřit jaký mám teď váškový rozdíl mezi řídítky a sedlem, a pak začnu postupně ubýrat ty podložky.

                          0 0
                          • Medviedok  

                            dobre tlmiace gripy robia dost vela.

                            Ked vyberies podlozky, musis ich dat zas nad predstavec a seridit hlavove slozeni – to len aby nedoslo k omylu a nestal ta ten experiment jeho vymenu. ;)

                            0 0
          • zralok  

            Díky Mloku, nad tím se totiž v poslední době hodně uvažoval, že prostě zkusím dát pryč 1, nebo možná rovnou 2 podložky pryč a zkusím jak mi to bude vyhovovat. Mám totiž pocit, že mám posed při jízdě hodně narovnaný.

            0 0
            • MlokCZ  

              Ještě bych zkusil jiné vlajdy, to kvůli úhlu zahnutí a brnění rukou. U stávajících pak nejprve zkusit změnit natočení těch vlajd.

              A pak ještě vždy zkoušet pouze jednu změnu najednou co to udělá, nikdy více najednou, protože pak nepoznáš, co z toho mělo jaký vliv.

              0 0
            • Medviedok  

              Mám totiž pocit, že mám posed při jízdě hodně narovnaný. – hlavne sa nesnaz preniest silnicny posed na mtb. Spravny xc-mtb posed totiz ma byt nieco ako „hodne narovnany“. Ked budes mat na nezatazenom byku riadidla 0–2 cm pod urovnou sedla, je to velmi vhodna vychodiskova pozicia pre dalsie jemne doladenie.

              A proti bolestiam v krizoch pomaha robit si prestavky tak povedzme po 2 hodinach jazdy – homo sapiens nebol stvoreny primarne pre jazdu na velocipede terenom… ;)

              0 0
    • zralok  

      Že by tady nikdo nevlastnil RB CRX XL?

      0 0
    • Medviedok  

      Este s tymi bolestami v rukach: vyhovuju ti vlastovky? Ja som povodne mal na kole vlastovky, a vymenil som ich za rovne riadidla s rohami, pretoze ta moznost zmeny polohy uchopu mi velmi ulavuje od strnulosti ruk. Ale zas chapem, niekto meni naopak rovne za vlastovky :)

      0 0
      • zralok  

        Ahoj, tak jsem udělal nějaké první úpravy. Vyndal jsem 1podložku a vyměnil gripy. Koupil jsem si Bontragery Race X, tak uvidím, jaké budou. Rozhodoval jsem se mezi nimi a Spešly. Spešly zkusím pak dát asi na fulla. Takže až najedu nějaké km, tak Ti pak napíšu pocity atd. Začínal jsem na sedlo-řídítka 0–0, teď mi to vychází (po odstranění té 1 × 1cm podložky) asi tak, že řídítka mám cca. 5cm (ještě přesně změřím) níže než sedlo (upozorňuji, že vlašťovky s průhybem 20mm). Co se týká ohledně těch vlašťovek, tak ty mi více vyhovují. Začínal jsem rovnýma carbonovýma Pellsama a ty šly hned dolů, jednak byly moc úzké, mám dost široké ramena a při jízdě potřebuji více prostoru a taky se mi zdají vlajdy více pohodlné (ale to je jen můj subjektivní pocit). Jinak s těmi vlajdy od Da Bomb jsem žádné rohy nepotřeboval, fakt ne. Teď na těch Pellsech mám rohy, ale moc mi to nepomáhá, myslím, že to bude tím, že ty vlajdy mají fakt malý průhyb (spíše decentní :-) ) , tak na fulla, než na HTčko.  

        0 0
      • zralok  

        Ahoj, tak jsem udělal nějaké první úpravy. Vyndal jsem 1podložku a vyměnil gripy. Koupil jsem si Bontragery Race X, tak uvidím, jaké budou. Rozhodoval jsem se mezi nimi a Spešly. Spešly zkusím pak dát asi na fulla. Takže až najedu nějaké km, tak Ti pak napíšu pocity atd. Začínal jsem na sedlo-řídítka 0–0, teď mi to vychází (po odstranění té 1 × 1cm podložky) asi tak, že řídítka mám cca. 5cm (ještě přesně změřím) níže než sedlo (upozorňuji, že vlašťovky s průhybem 20mm). Co se týká ohledně těch vlašťovek, tak ty mi více vyhovují. Začínal jsem rovnýma carbonovýma Pellsama a ty šly hned dolů, jednak byly moc úzké, mám dost široké ramena a při jízdě potřebuji více prostoru a taky se mi zdají vlajdy více pohodlné (ale to je jen můj subjektivní pocit). Jinak s těmi vlajdy od Da Bomb jsem žádné rohy nepotřeboval, fakt ne. Teď na těch Pellsech mám rohy, ale moc mi to nepomáhá, myslím, že to bude tím, že ty vlajdy mají fakt malý průhyb (spíše decentní :-) ) , tak na fulla, než na HTčko.  

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.