• ms82

    Loni jsem byl na nastaveni posedu kvuli bolestem beder. Zvysovalo se sedlo, snizovaly riditka, prodluzoval predstavec. Cili o dost zavodnejsi posed, nez jsem mel. Sice to vyrazne pomohlo, ale nevyresilo. Zkousenim a pozorovanim se mi ale nakonec podarilo prijit na plohu, ktera mi nedela problemy – a sice ta nejagresivnejsi. At uz se drzim ve spodnim uchopu nebo za paky, ale s lokty do praveho uhlu, nemam problem a muzu do toho slapat, kolik chci. Jakmile mam ruce v hornim uchopu natazene, i pri mensim usili se zacnou po pul hodce bedra protestovat.

    Predpokladam, ze problem by mohl byt ve slabsim stredu tela, kdy pri narovnanejsim posedu dochazi k vetsimu pohybu panve (hadam, nevidel jsem se) a to se prenasi do beder. Kdyz na kole temer lezim, toto se eliminuje. Nema s tim nekdo zkusenosti? Obcas bych se na kole taky rad kochal – kdyz zalehnu a pritom se ale flakam, tak to asi vypada smesne ;-)

    0 0
    • Ondraj  

      Co nějaké cvičení, posilování?

      0 0
    • blue.sun  

      Cvičit, cvičit a cvičit. Pak taky diagnostika těla a fyzioterapie, někde budeš mít skrytý problém, o kterém ani netušíš a při běžném životě tě nijak neomezuje (a často ani není v místě, které pak bolí).

      Vlastní zkušenost.

      0 0
      • ms82  

        To ja uz i byl u fyzio, ne ze ne :-) Cele vysetreni kopirovat nebudu, ale slabe bricho a adduktory na leve strane, stabilizatory patere a abduktory na prave strane. Na tom pracuji usilovne.

        0 0
        • blue.sun  

          Pak je to i vcelku logické. Zatímco u vzpřímené polohy tě drží svaly středu těla, které máš slabé, u závodní polohy přebírají velkou část práce ruce, tam zjevně budeš mít síly dost. Ohnutá páteř navíc nejlépe snáší rázové zatížení, protože se lépe rozloží a nejde do plotýnek a obratlů přímým tlakem.

          Já třeba tímhle stylem řeším rozbitá zápěstí. Nejlíp jim je v poloze, kdy nemusí přenášet moc velký tlak, tedy ve větším předklonu. O to více se pak nadřou svaly rukou.

          0 0
    • lunochod  

      Co takhle nervat to silou, občas z toho kola slézt a protáhnout se? (vlastní zkušenost starého psa)

      0 0
      • ms82  

        Jiste, to je reseni. Ze bych to zrovna rval silou, to se v mem pripade asi tvrdit neda, zadnou nemam :D Kadenci mam typicky pres 90 rpm. A kdyby to jinak neslo, budu slezat z kola a protahovat se. Jak jsem ale psal, nasel jsem polohu, ktera je bezproblemova, akorat je to proti typickym pouckam o tom, co je pohodlne a co muze zpusobit problemy. Protahovani navic sice muze pomoct s nasledky, ale jak pisou ostatni vyse, posilovani by mohlo predejit problemum uplne. Pokud mel nekdo podobny problem a zbavil se ho, treba to urychli napravu u me.

        0 0
        • Vrci  

          Není to proti poučkám. Čím vzpřímenější je tvůj posed, tím víc poloha tvé páteře odpovídá směru drncání a tvá páteř ty rány tlumí. Když zalehneš vodorovná páteř se „jen zvedá“ a nemusí se při „tlumení a pružení zkracovat“.

          0 0
          • ms82  

            Na to jsem taky narazil na nekolika mistech, ale troufam si rict, ze ty problemy s bederni pateri nejsou kvuli zatizeni vzniklemu otresy. Uplne hladky asfalt nebo rozbita cesta na to totiz nemaji zadny patrny efekt (u me, nerikam, ze to plati u vsech).

            0 0
        • bezdratova.sprcha  

          Ne primo stejna zkusenost, hlavne protoze jezdim na gravelu a ridika mam vysoko. Kazdopadne pokud chci dlouhou dobu drzet vetsi zaprah (30+kmh pri kadenci pod 90), musim se jakoby nahrbit, i kdyz bych mohl mit diky riditkum hodne vzprimenou pozici.

          Tezko se popisuje jakym zpusobem to ulevuje spodni casti zad, kazdopadne pri takove pozici nemam se stredem zadne problemy ani po nekolika hodinach jizdy.

          Takze podle me to cele je o tom, ze jsi v te svoji pozici schopny drzet zada takovym zpusobem, ze nedochazi k nadmernemu zatizeni stredu.

          Jinak neexistuje otazka jestli radsi protahovat nebo posilivat stred, vzdy delej oboji. Respektive protahovani by melo byt samozrejme pri jakekoli sportovni aktivite ktere vede k posileni svalstva. Cviky na to jsou docela dobre popsane na GCN

          0 0
          • ms82  

            K poslednimu odstavci – oboje delam snad dostatecne. Spis jsem narazel na to, ze protahovani je predchazeni problemum, kdezto posilovani je vice smerem k naprave. Neni to tak vzdy, treba me velmi zkracene flexory kycle musim napravit kazdopadne. Ale slabe svaly jeste navic protahovat muze byt kontraproduktivni.

            Kazdopadne jsem rad, ze v tom nejsem sam :-)

            0 0
        • blue.sun  

          Posilování a protahování ti pomůže se problému zbavit, ale počítej s tím, že náprava takového problému je záležitostí let, nikoli měsíců či týdnů. Jak říkám, mluvím z vlastní zkušenosti. Vrozenou nesouměrnost danou špatným vývojem léčím nyní… čtvrtým rokem. Není to dokonalé, ale je to mnohem lepší a spousta problémů už odezněla. Ale i tak, třeba po 70 km jízdy se mohou objevit a pak prostě vím, že jsem na hranici, kterou ještě tělo nezvládlo napravit. A tak makám dál, je to prostě už něco na doživotí do konce života.

          0 0
          • ms82  

            V posilce mam trenera, ktery i pracuje s tim vysetrenim od fyzio a zamerujeme se na ty problematicke partie. Minimalne co se tyce drzeni tela, tak tam uz vidim znatelny pokrok. Ze to ale trva, to mas pravdu. Cvicim s nim pravidelne uz pres rok a pul. Se ctyrmi lety jsi me prilis nepotesil, ale budu doufat v lepsi zitrky teda :-)

            0 0
            • blue.sun  

              Ber to jako něco „na celý život“. Jakmile přestaneš, problémy se ti zase rychle vrátí. A svaly středu těla a stabilizátory jsou prostě potvory, tohle jim dlouho trvá. Nepozoruješ třeba už teď po té době cvičení, že bez bolesti ujedeš delší vzdálenost?

              0 0
              • ms82  

                Ne, ani ne. Kdyz jsem narovnany, do hodiny me to zacne bolet. V sobotu jsem prave prisel na to, ze kdyz se polozim, ujedu klidne kilo bez problemu. Castecne si myslim, ze by to mohlo byt i tim, ze nohy mam silnejsi nez ten stred tela. Krome lekci s trenerem chodim i sam a to jsem samozrejme drepoval a daval mrtve tahy. Kdyz pak chci tu silu vyuzit na kole, zbytek to asi neudrzi.

                0 0
                • blue.sun  

                  Jojo, klasika… „Jednostranné“ přetížení těla. Dost častý jev v posilovnách.

                  Možná ses už dostal do fáze, kdy máš na některých částech nevratné změny a sebelepší cvičení to nezachrání. Tak jako třeba u mne ta zápěstí, ale to je z několika krutých pádů na inlajnech.

                  0 0
                  • ms82  

                    Tak zle bych to nevidel. K drepum a mrtvemu tahu me trener pustil az po par mesicich. Na techniku je pes :-) To ale neznamena, ze pri specifickem vyuziti (treba kolo), nebude vadit, ze ty nohy jsou napred. Netvrdim, ze je mam extra namakane, spis zbytek to musi dohnat.

                    0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Všechno, co tu už bylo napsáno. Plus ještě další možnost: jakmile se víc skloníš, pánev se usadí ve stabilnější pozici, trup se „odepne“ a tato svaly kolem beder (asi vzpřimovače) už k vyrovnávání momentů vzniklých šlapáním nemá tělo tendenci používat. Což neznamená, že na sedlo působíš větší silou, spíš naopak.

                  0 0
                  • ms82  

                    Zda se mi, ze se v tom predklonu posunu trochu vic dopredu v sedle, podstatne vic zabira zadek a i po tezsi jizde muzu normalne chodit a nemam zdevastovane kvadricepsy. (To neznamena, ze nohy nejsou unavene, nebo ze kvadricepsy necitim na kole. Ale jakmile slezu z kola, muzu fungovat, coz pri vzprimenejsi pozici byl problem.)

                    0 0
                • jardalee  

                  No pokud mas trenéra ,tak mas snad i rehabilitačního lékaře,případně masáže a cvičení ,opět pod dozorem nake vyskolene osoby ,pokud nemáš tak sehnat :) ale bohužel rozdiliy jsou velký a třeba v Brně je dobra vojenská nemocnice ,kde ty holky fakt vědí a když sem tam chodil asi pul roku ,tak sem si občas říkal co to je za divný cvičení ,jenže za A me to pomohlo a za B naprosto to stejný dělali v jednom dokumentu o rychlobruslařke reprezentaci Japonska :)

                  0 0
                  • ms82  

                    Ne, tak dobre na tom nejsem :D Chtel jsem z preventivnich duvodu zaradit posilovnu (spise pro behani) a mel jsem trochu strach, ze si vic ublizim, tak jsem si sehnal trenera. Je rozhodne velmi schopny. Ale rehabilitacniho lekare nebo osobniho masera jeste nemam ;-)

                    0 0
                    • jardalee  

                      Chyba :D no prave pro me to bylo sileny prekvapeni ,protoze sem cekal klasicky ruzny cviceni na zada ,ale hned na prvni hodine uplne neco jinyho a pozdeji taky uplne jiny cviky no a uprimne to proste chtelo mit nekoho kdo to furt hlida aby to clovek delal dobre ,ale de hlavne o to ze se clovek nauci zapojovat serie svalu ,treba zatne cely bricho + zada a ne jenom ten stred a zase naopak se nauci nektery svaly uvolnit ,jako bylo to fakt hodne zajimavy :)

                      0 0
                      • ms82  

                        Presne tak. Treba to vysetreni u fyzio nebylo o tom, ze bych ty cviky, ktere po mne chtela nezvladl. Ale nedostatecnou jsem dostal za to, ze jsem je nezvladl ve vetsi zatezi nebo jsem dokonce pouzival spatne svaly. A to fakt neovlivnis umyslne :D Aspon teda ne jednorazove. Pokud se to cvici pravidelne, lze si pak zapojeni jednotlivych svalu i uvedomit, ale trva to dlouho.

                        0 0
    • doubeq  

      Mě bolívali záda po 50–70km na staré silničce a to sem 10 let celkem pravidelně kikboxeřil i plaval a poslední 2 roky roky spíš měním boj za triatlon a bolesti s komplexní zátěží ze všech tří disciplín téměř zmizely, navíc nové kolo, pohodlnější kolo, na 28mm pláštích na silnici a 35mm do terénu nebo na 100 km a víc má asi taky svůj podíl, takže jestli by nepomohlo i pohodlnější obutí kola…

      0 0
      • ms82  

        Ne, tim to nebude. Prisel jsem na to mereni posedu se svym puvodnim kolem (cyklokroskou) a obuti bylo 28 a 32 mm. Az pote jsem si koupil silnicku na 25 mm plastich a byl na nastaveni i na ni. S komfortem jsem spokojeny, moc nevazim a uprimne az na kocici hlavy bych v pohodli mezi cx a silnici nepoznal (foukam 40 psu na cx, na silnici 60).

        0 0
    • platypus  

      Uvidíš jak se ti ta nová vychytávka osvědčí, já měnil na silničce, favu teda, představec sedmičku (praskl) za třináctku, skok velikej, nebylo to vůbec špatné, časem se objevilo zatuhlý svaly na pravé straně zezadu krku, on ten rám byl nepatrně vyhlej, možná proto, zkoušel jsem že to tělo vezme, nešlo se ohlídnout dozadu tak šel pryč. Ještě posed, úpony kolem kolen furt něco, tak mm nahoru chvilku klid, mm dolů zase chvilku klid než se to celý myslím ty kolena zadpatovalo, bedra akorát když na sílu do kopce, na rovině spíš úpony kolem kolen, někdy hodinka kompenzačně na 34/13, chtělo by to masérku, kryokomoru, nechodit do práce a bylo by to ok

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.