Porovnání lehkých dětských 16" kol

20 nepřečtených
  • ZuzicK

    Ahoj,

    prosím o názory k lehkým 16" kolům, od těch co měli možnost je vyzkoušet (klidně jen rozdíly mezi dvěmi).

    Nejvíce mi jde o porovnání lehkosti převodu (chceme lehký převod odpovídající Islabikes), geometrie (výška/délka, syn má při výšce 108 cm jen 43 cm mezinoží a ještě nosí jen barefoot – takže možnost delšího představce?, dcera, která ho za 2 roky zdědí je malá a má kratší trup), možnosti dát terénnější/širší pláště. 2 brzdy a volnoběžku mají všechny, pokud někdo má další nápad, sem s ním ;-).

    Máme ve výběru – s doplněním parametrů ze stránek:

    Early Rider – pro 100–120 cm, výška sedla 47–57 cm (opravdu?)

    Kubikes – pro 101–117 cm, výška sedla 49–58 (opravdu?)

    Rascal – od 90 cm, výška sedla od 40 cm

    Islabikes – od 104 cm, výška sedla 42–52 cm

    Beany – pro 95–115 cm, výška sedla od 41 cm

    Kubikes a Early Rider vypadají, že by byly v pohodě i na ty 2 roky, ale mají vysoko sedlo (opravdu? :-)). Islu jedinou jsme zkoušeli, má skvělý převod a geometrii. Nejraději bych podpořila českého výrobce Beany, ale nikde nejsou 2019 a 2020 se plánují vyrábět až v dubnu. Vzhledem k zimě bychom ale chtěli koupit kolo co nejdříve.

    Dík!

    0 0
    • RichP  

      My jsme nakonec zvolili Orbea Mx16. Máme ještě tu verzi bez toho ohyzdného krytu řetězu

      0 0
    • piskot  

      Máme Islabikes, synátor byl spokojenej, naučil se na tom jezdit za pár minut. Převod byl na denní ježdění do školky po rovině super, v lese pak stačil i menší kopec a musel tlačit. Se srovnáním nepomůžu, ale zpětně bych to kvůli tomu 1,5 – 2 rokům (než se přejde na 20") moc neřešil. Jinak relativně lehký kola dělá třeba i Author (Record 16).

      0 0
      • Gru  

        Já teda nevim ale naše malá při 110 cm jezdí už na orbee 20mx. Když jí posadím na 16 tak jí je už malé. Je fakt že u té 20 je zase spíš na té nižší hraně toho kola. Ale kolo 16 jsem ještě tolik neřešil, takže nedokážu odpovědět. Řeším spíš až tu 20 docela hodně

        0 0
      • ZuzicK  

        Tyjo a to Isla má prý jeden z nejlehčích převodů :-).. no. My máme kopce všude, roviny pomálu. Kolo řeším, protože na kole syn jezdí hodně a pak ho zdědí dcera, která je mrňous a na 16" možná bude jezdit ještě do školy.

        Gru, 20" určitě ne, pravděpodobně ani příští rok, za mě raději menší a lehčí kolo kvůli ovladatelnosti, jezdíme hodně v terénu a chci aby si s kolem „hrál“, ne aby se s ním pral.

        0 0
    • VladaC  

      Jen sem hodím odkaz na obsáhlejší starší, ale nedávno ještě živé vlákno:

      https://www.bike-forum.cz/…kolo-16.html

      Snad je to k věci, 16" už neřeším, mám větší děti.

      0 0
      • ZuzicK  

        Četla jsem ;-) Řeší se tam pouze Early Rider a je tam tuším jeden odkaz na Islu, jinak samé těžké kousky, proto jsem založila nové vlákno.

        0 0
        • Jenda  

          koukni případně ještě na FB na Sympasport 2000

          jinak převod – to nemá smysl řešit pokud je tam klasickej pastorek, ne? Prostě dáš dozadu větší a maximálně budeš muset dát i delší řetěz.

          Jinak tedy u 16" jsem to zatím až tak neprožíval a koupil core niper, tam nějaký zásadnější ježdění nečekám a tunit budu až 20". I když je fakt, že i tak jsem dal aspoň lehčí kokpit :-)

          0 0
    • Junson  

      Pokud uvažuješ o kolech EarlyRider a Rascal, existuje ještě další 16" s řemenem, Bungi Bungi 16. Já ho pořídil teď pro synka (104cm, rozkrok 42cm) po Isle 14". Váha 6,4, pro 100–115 cm, výška sedla 46–58cm

      Zkušenosti z jízdy ještě nemáme, narozeniny budou až za 14 dni ;-)

      0 0
    • qwert  

      Mě se zprvu nejvíc líbil Early Rider, ale je spíš na větší děcko. Má až moc široká řídítka (48 cm), a co je podstatnější Q-faktor 148 mm. Islabikes má 130 mm a Frog 48 132 mm, což je úplně jinde. Také délka klik ER je 105 mm, a u Islabikes a Frog je 102 mm. ER má nizkoprofilové široké kovové platformy, Islabikes a Frog mají obyč. plastové pedály. ER váží 5,9 kg Islabikes 6,05 kg a Frog 6,65 kg. Rozdíl hmotnosti se násobí 4–5×, pro představu/srovnání s dospěláckým kolem. ER má malé úzké sedlo, Frog takové obrovské. Děcko mi na tom sedí jakoby jen na špičce. ER má jako jediný sedlo napevno se sedlovkou, což na gramy je super, ale není možnost dolaďování posedu.

      Středové složení ER 195 mm nad zemí, Islabikes 183 mm a Frog (43 i 48) 194 mm, což je pro malé dítě klíčové při rozjezdu.

      Převody:

      Early Rider 46/22=2,09

      Frog 32/18=1,78

      Islabikes 25/14=1,79

      0 0
      • ZuzicK  

        Díky! My nakonec porovnali Rascala s Islou a koupili Rascala. Přidám časem rozměry a váhu, ať tu máme takovou pěknou databázi ;-)

        0 0
        • qwert  

          Také jsem ho chtěl pořídit, do doby kdy mi výrobce napsal, že má Q-faktor 15 cm. Když na tom pak jede dítě, tak to bije do očí. Tak jsem zůstal u Islabikes, kde jsou ty parametry prostě nejlepší. Třeba i ty divný řídítka, mají opodstatnění. Ono se to nezdá, ale je to velká výhoda pro malé dítě.

          0 0
      • Pesto  

        Moj maly zacinal na Early Rider Belter 16" ked mal 3r a 2 mesiace, takze az na take velke deti to nie je. Obrovsky faktor, ktory som si aj ja uvedomil az neskor je prave ten remen. Straca sa v nom ovela menej energie, ako v retazi a potom aj s 1 prevodom decko dokaze uslapat prekvapive veci.

        Tu na nom ako 4 rocny so mnou dal 22km okruh po singlacoch: https://www.youtube.com/watch?… Do strmych kopcov som ho tahal na gumolane.

        Ani 48cm riaditka vobec nie su prilis siroke. Ja som mu ich vymenil za cinske karbnove a nechal ich na 540mm. Vyrazne mu to pomohlo drzat ruky v spravnej polohe s laktami von. Teraz ako 5r ma na 20" az 620mm a na agresivnejsie jazdenie su super.

        Tu mame prehlad, ako siel postupne z odrazadla Early Rider Alley runner 12", na Belter 16" a teraz ma Hellion 20": https://unluckypete.com/…etmi-v-lese/

        0 0
        • qwert  

          Jak by se v řemenu mohlo ztrácet méně energie? To by mě fakt zajímalo. Mám za to, že je to přesně naopak a to jsem studovat fyziku na VŠ. Když je to tak dobré, proč to nejezdí profíci?

          0 0
          • Pesto  

            Ok, povodne vyhlasenie bolo subjektivne a ciastocne beriem spat. https://www.bikeradar.com/…-efficiency/

            Priemerna strata na remeni je 3.93W a na retazi iba 2.92W. ALE, pri retazi do rovnice vstupuje este mazivo a tam su uz rozdiely zasadnejsie az do 10W, pricom niektore maziva dokonca zvysuju stratu, namiesto jej znizovania.

            Pre dieta je stale vyhodou, ze je to bezudrzbove, tiche, hladke a hlavne ciste, takze sa nespiny o retaz.

            0 0
            • qwert  

              ono je to úplně jinak, než jsem myslel. Ono totiž markantně záleží na tahu. Řetěz a řemen, má tak odlišný průběh (tah-ztráta), že v určitém tahu je ztráta stejná (křivky se protínají).

              Ty data máš odkud? Pokud neuvedeš podmínky měření, tak to nic neříká o ničem. Vliv maziva je jasný, na to jsem viděl data, čistota a vosk vede.

              Ty tvé výhody by byly tak pro mě, ale u děcka to moc výhoda není. Patrně ti uniklo, že se používá kryt řetězu. S tím se řetěz méně špiní, než řemen. Řemen se také musí čistit, jinak zkracuješ životnost ozubení. Tiché řetězy jsou, dokonce i kryt. S krytem se také neušpiní. Bez krytu jezdil také, a ani tak se nikdy neušpinil. Takže jediná výhoda kterou ani nezmiňuješ je váha.

              Každopádně alfa je u kola jinde. Včera jsem prodal Beltra. Isla CNOC je pro děcko kolem metru lepší z mnoha důvodů, i když ten Beltr je technicky na vyšší úrovni. Nicméně nerespektuje moc potřeby dětí. Nohy na tom mají roztáhlé, že z toho nemůžu, těžký převod je často zastavuje, tlusté gripy jako u dospělých, v rukavicích pomalu ani nedosáhne na brzdu, řídítka nezvýšená, frekvence šlapání tragicky nízká… z toho dobré návyky fakt mít nebude.

              0 0
    • Corela91  

      my začali loni v květnu na 2 letech na odrážedle z dekáče 10", na konci léta jsem pak přestavěl odrážedlo yedoo tootoo 12" na závoďák s trail gumama a širšíma řidítkama, na tom se do jara rozjezdil a v dubnu už šlapal bez koleček na 12" kole spešl hotrock. v červnu jsme měli možnost zkusit EarlyRidera Betler trail 16" a neskutečnej rozdíl s jakou lehkostí se na tom rozjel, šlapal, zatáčel. to že je kolo velký mu vůbec nevadilo. naopak. za týden jsem vezl bazarovku domu a dneska na tom lítá jak o život. kolo je skvěle zpracovaný, lehký, obratný. nelituju tý investice. Určitě neřeš to že musí za každou cenu dosáhnout ze sedla na zem kvůli krátkejm nohám. stačí aby stál na špičkách, klidně na jedný noze. neni to kolo Na měsíc, bude na něm klidně 2 roky, když dám sedátko uplně dolu je cca 46cm. Kluk měří 99cm a od začátku uplně v pohodě. dítě za pár týdnů/měsíců doroste a je důležitý aby přirozeně šlapalo, né si kopalo do brady.. já mu dal cca měsíc a půl na rozjetí a už mu sedátko plánuju zvednout

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.