pomoc s výběrem - slušný 26 versus low 29

33 nepřečtených
  • honza1982

    Hezký den,

    chtěl bych poradit s výběrem kola. Přečetl jsem si mnoho diskuzí týkající se velikostí kol. Na mou postavu (184cm, 90kg) mi příjde, že by mi více vyhovovaly 29kola. Jezdím spíše po asfaltu, zpevněných cestách, polních cestách, loukách a málokdy po náročnějším terénu. Při mém rozpočtu, který není vysoký (15.000kč) asi kolo s rozumnými parametry, výbavou a vahou koupit nejde. Mám možnost od známého za nízkou cenu odkoupit starší (2008) kolo Kelly's sabotage (viz. obrázek) s koly 26. Je lepší volbou zvolit kvalitnější lehké (10kg) kolo s dobrými parametry a výbavou (starší vybavení xtr, vidlice R7 manitou, kvalitní kola) nebo se porozhlédnout po kolu do 15 tisíc s koly 29?. Jaký je rozdíl mezi kvalitním 26 kolem a kolem s pneumatikami 29 v nízké cenové kategorii, které je o 4kg těžší a nemá tak kvalitní komponenty.

    Ještě dodávám, že kolo Kelly's má 19,5 rám a já měřím 184cm, což jsem již uvedl.

    Kolo by sloužilo na vyjížďky do 50–70km několikrát měsíčně po již zmíněném terénu

    0 0
    • Vilém  

      8 let stary kolo? Co to je nizka cena? Ty ramy vcelku praskaly, R7 neni zrovna tuha.

      0 0
      • shaggon  

        Odpovídáte otázkami. Jen se ptám zkušenějších bikerů, zda je lepší podívat se po sice vyježděném ale dobrém kole za 15 tisícs 26kolama s xtr výbavou atd., nebo kupovat kolo s 29 kolama s mizernou výbavou (alivio atd.). Víc jak 15 tisíc nemám a chci ještě tento rok něco ujet.

        0 0
      • shaggon  

        Apropo, cena by se pohybovala okolo 15 tisíc.

        0 0
        • Vilém  

          Apropo, kolik tech nicku mas? Kupujes nebo prodavas?

          0 0
          • shaggon  

            mám dva nicky. U prvního došlo ke ztrátě hesla, tak jsem založil druhý. Nicméně se mi podařilo heslo obnovit. Nevím, proč jsem použil druhý nick, odhlásil jsem se a přihlásil následně pod druhým. Kupuji i prodávám. Kolo kelly's chci prodat. Neprodávám ho ale já osobně, ale člověk, který moc nehoví komunikace přes PC. Proto to zprostředkovávám. Přemýšlím, za kolik mám kolo kelly's prodat, či jestli ho má třetí osoba vůbec prodávat a zda ho nemám odkoupit za 15 tisíc. V případě, že ho prodám bych byl rád, kdyby mi někdo poradil s obdobou za 15 tisíc. Možná se dá prodat za více peněz, ale to zatím nevím.

            0 0
            • Kysky  

              za hodinu zapomenout heslo? To je docela vysokej level :D

              0 0
              • shaggon  

                Nevím, proč se tu řeší můj nick a následné heslo a raději se neodpoví na moji otázku. Ale dobře, nebudu se zbytečně pouštět do zbytečné diskuze a na jakoukoliv odpověď čekat nebudu. Vidím, že je to zbytečné. Děkuji všem, co přispěli něčím přínosným do diskuze.

                Opravdu zbožňuji jedince, kteří do diskuze přispějí názorem naprosto mimo mísu a absolutně neví, o co šlo. Důvod, proč jsem zakládal ihned druhý účet to bohužel mělo. Vysvětlovat to opravdu nebudu.

                0 0
                • Vilém  

                  Proc? Protoze jsi napred psal, ze uvazujes o koupi jete 26ky. Az k tomu neco malo napisu, tak vyskocis jak certik z krabicky, navic pod jinym nickem a najednou kolo nekupujes, ale prodavas. Z meho pohledu to trosku zasmrdelo.

                  0 0
                  • honza1982  

                    Jak jsem již psal, ke změně nicku jsem měl důvod, jelikož došlo k menší dezorganizaci při zakládání. Pořádal jsem bratra, aby mi založil profil a zeptal se, jelikož ví o kolech trošku více a uměl by to asi lépe napsat. Nicméně profil založil a odjel do práce a já nevěděl heslo. To se nedá nic dělat, založil jsem si svůj profil a starý smažu tedy.

                    Ke druhé otázce. Kolo prodávám i kupuji. Jak jsem již psal. Ptám se na prodej kola známého. Jedná se o již zmiňované kolo Kelly's. Pokud by mi bylo doporučeno, že stojí za cenu 15.000, odkoupil bych ho od něj a nemusel se dále starat. Pokud by mi zkušenější bikeři řekli, že za koupi nestojí a racionálně to vysvětlili, poohlédl bych se po kole s většími koly. Toliko k vysvětlení celé diskuze.

                    Stejně tu všichni řešili akorát změnu nicku, to že něco prodávám a kupuji, ale na otázku vlastně nikdo nic neřekl.

                    A poslední věc, určitě jsem nevylétl jak čertík z krabičky. Možná jsem maximálně psal více asertivně. Ale jsem člověk klidný a vždy se snažím zůstat nad věcí. Pravdou zůstává, že nemám v oblibě otázky na otázky.

                    Já vždy buď odpovím, nebo neodpovím, nebo řeknu nevím. Ale určitě se neptám.

                    Hezký den přeji všem

                    0 0
                    • novas752  

                      Tak co je špatný na odpovědi otázkou, mnohdy lepší než cokoliv jiného. Jo a profil smazat automaticky nejde, musí to udělat manuálně admin a i tak to často nejde – co by se stalo s tvými příspěvky a reakcemi na ně (a tohle ještě půjde, ale když to chce udělat někdo, kdo má příspěvek ve stovkách vláken)…

                      Ale k věci: Chybí (nebo jsem slepej) 1 zásadní informace – kolik má ta 26" najeto a v jakých podmínkách. Ale těžko říct do čeho bych šel. 26" musí být co se týče funkce daleko lepší a je výrazně lehčí (což se na delších jízdách a kopcích hodí) než nějakej novej základ za 15, ale zase už na to přestávají být náhradní díly (kola, vidlice…). Jestli o to kolo bylo pečováno a nemá najeto hodně, šel bych asi do něho. Případný nutný servis sice něco spolkne, ale to by si stejně dal i na vylepšování toho 29" základu.

                      0 0
                      • honza1982  

                        Doplňuji tedy informace. Kolo má najeto cca 5000km a bylo pravidelně servisováno. Má sice xtr komponenty, ale samozřejmě nikoliv nové ale verze, které se již nevyrábí. Doufal bych, že všechno funguje. Stejně se to musí riskovat při koupi na bazarech. Podmínky, ve kterých jezdilo byly různé. Od zpevněných cest, asfaltu, polních cest a občas i nějaký ten les. Rozhodně nebylo využíváno na žádné sjezdy a podobné skopičiny.

                        0 0
    • puka  

      Použitou 29" :D

      0 0
      • shaggon  

        Použitých slušných 29' jsem tedy moc neviděl. Všichni se očividně zbavují 26'. Slušnou 29' se slušnými komponenty a výbavou aby člověk hledal jak jehlu v kupce sena. Jestli o nějakém dobrém biku víte, rád si to poslechnu.

        0 0
    • -b-n-x-  

      Osobně bych šel raději do té 26. Tipnul bych si že to pojede mnohem líp. Na druhou stranu je to už celkem staré a brzo můžou odejít některé zásadní věci typu rám, vidle, atd…

      0 0
      • honza1982  

        Díky za názor. Právě toho se bojím. Jsou tam drahé komponenty (v době kupování) a nechci aby případné výměny stály více než kolo, což se lehce může stát.

        0 0
    • Mr.Dan  

      Osobně zánovní čili lehounce jetou 29er. Bratr takhle koupil velmi slušnej Cube LTD na Rebě a Deore, sic teda 2 roky jetej, ale za těch 15 byl. Kdyby se lehce slevilo na výbavě, mohlo se najít i letošní pár stovek km jetý.

      0 0
      • honza1982  

        Díky za názor. Bohužel sleduji různé bazary a aukce a žádná slušná 29 k jakš takš výbavou za 15 tisíc není. Buď špatná výbava nebo kola 26. Mám pocit, že se všichni zbavují biků s 26' kolama a je jich jak hub po dešti, ale dobrou 29 aby člověk pohledal.

        0 0
        • Mr.Dan  

          Je třeba nekupovat v sezóně (bratr pořídil v březnu). ;) Jinak je tvůj dojem samozřejmě správnej.

          0 0
          • honza1982  

            Jasný, máš pravdu. Je to logické, že mimo sezónu půjdou kola dolů. Nicméně jsem chtěl ještě kolo využít v této sezóně a něco ještě najezdit. Už to ale asi bohužel nestihnu. Nevadí, holt si člověk počkám na jaro.

            0 0
      • nitraq  

        Nebyl ten Cube někde od Budějovic? :)

        0 0
    • racek_chechtavy  

      kup si kellys je to nádherná, nadčasová mašina..

      tomu bude cena už jedině stoupat

      0 0
      • Evilcleaner  

        chtít prodat takhle starou vránu za 15 tisíc je masakr (pokud obrázek odpovídá kolu, tak je to tak model 06) – leda že by to nebylo ježděno. zkus si zjistit kolik stojí třeba převodníky na ty kliky (spotřebák), nebo jak jednoduché je sehnat drát či nipl do zápletů.

        edit: blbe zařazeno, reaguji na zakladatele

        0 0
        • scalar  

          V pohodě, tady je půlka lidí zakladatel :-)

          0 0
        • honza1982  

          Evilcleaner: ano ano, kolo je rok 2006 myslím. Velmi starý bycikl. Za tuhle cenu by se většinou žádné kolo prodávat nedá. Jde čistě o to, že vybavení kola je nadstandartní. Bojím se pouze toho, jak bude po 5000 km jezdit a toho, co jste naznačil Vy. Tedy případných servisů, výměn součástek atd. Nechci do kola investovat další a další tisíce..

          0 0
          • Lada,s  

            deset let staré XTR teda nepovažuju za žádné nadstandartní vybavení (byť je to XTR)

            0 0
            • honza1982  

              Samozřejmě jsem to myslel tak, že nadstandardní v té době. V dnešní době už je to za zenitem, čehož jsem si vědom. Pokud by bylo nadstandardní i teď, tak se neptám na fóru a automaticky ho kupuju za 15 tisíc kč.

              0 0
              • Lada,s  

                ale zas na druhou stranu pokud je to jeté opravdu 5tis km, a není dobité tak ta sada bude chodit určitě dobře

                0 0
                • Evilcleaner  

                  no ale dualy nejsou pro každého a brzdy rozhodně sílou ve své době nevynikaly, dneska to bude už podprůměr. k tomu měkká vidlice s debilní charakteristikou a nedostatkem citlivosti a rám z kinesis trubek, který velmi rád praskal. no nekup to

                  0 0
          • novas752  

            5000km neznamená pro podstatný věci (hazka, smyk, řazení, brzdy, kola a vidlice) vůbec nic. Nový to neni, ale zvládlo by to 5–10× víc.

            Standartů bych se taky nebál – tehdy to byla raketa a moderně vybavená.

            Nadstandartní osazení… tehdy, dnes třeba ta hazka má jen „silniční“ konstrukci atd. Za těch 10 let se přeci jen něco změnilo.

            Ale i tak to bude fungovat líp (dost líp) než novej základ za15.

            0 0
            • Vilém  

              25–50tkm na jedny prevodniky? Koukni co stoji original a jaka je nabidka alternativ s touto rozteci. Zrusis saltr tak nabidka inverznich saltru taky neni zrovna velka. Nemluve o tom, kdyby se mu stalo neco s kolama, to ac to nejsou XTR, jak je ve specifikaci, tak je neresitelnej problem atd.

              0 0
              • novas752  

                Vidis tam nekde napsany prevodniky? :) Spolu s retezama, kazetama, plastema, dusema a brzdovym oblozenim je to spotrebak a je jasny, ze to vydrzi (mnohem) min. V pripade potreby neni nic jednodussi, nez koupit novy kliky Deore asi M590 za cca 1600. Mozna budou fungovat i lip, nez 10let stary XTR.

                A ohledne tech kol – jakoze kvuli 26"?

                0 0
      • honza1982  

        :)) Díky za názor. Cena bude stoupat? proč cítím lehký náznak ironie? :D

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce