• Al_capone1

    Ahoj, potřeboval bych poradit s výběrem nového kola. Problematice nijak nerozumím, poslední kolo, na kterém jsem jezdil, bylo nějaké z Tesca či podobné do 5000 CZK, trekingové, ale to už je 5 let zpět, teď je mi malé. Byl jsem teď ve dvou specializovaných obchodech zeptat se na takové obecné věci co by pro mě bylo atd.

    Takže co chci:

    Rozpočet: 20–30k, trekingové či podobné (Budu jezdit 80% silnice, 20% zpevněná polní cesta, v obou obchodech jsem řešil otázku zda vzít horské a u obou jsme se shodli, že pro můj styl bude ideální treking) – s tím souvisí – chtěl bych co největší kola (tj. 28 u trekingu) a taky, aby vpředu byly alespoň 2 talíře na převodech, tj. abych docílil co největšího „rychlého“ převodu. Proto asi pro mě není ideální horák, pán v obchodě říkal, že moderní horáci mají vpředu pouze 1 talíř a při vyšší rychlosti se musí hodně šlapat, navíc těžší rám atd… Každopádně pro mě odpružený treking je ideální volba. Takže aby kolo mělo alespoň 2 talíře pro získání rychlého převodu, co nejlepší rám v dané cenové kategorii (Oželím lepší výbavu pro lepší rám), velikost rámu nejspíše XL (měřím 197 cm). V ostatních věcech se nevyznám, co dalšího bych chtěl/měl mít. Účel pro kolo bude – cesta do práce (11 km silnice), vyjížďky kolem domu (80% silnice, 20% zpevněná cesta), jestli jednou za rok pojedu někam na cyklovýlet, tak to bude úspěch…

    Proč píšu dotaz zde na forum – V těch 2 obchodech co jsem byl měli – V prvním Meridy pán měl a doporučoval, ten konkrétně říkal, ať si koupím stejně horské, že jdou přehodit pláště. Nebráním se tomu, pokud by se našel horák s rychlýma převodama a váhou rámu srovnatelnou s konkurenčním trekingem. Ve druhém obchodě jsem byl v Koloshopu, tam maj Cannondale, GT, tam pán uměl dobře poradit na co se zaměřit a podle čeho vybrat druh kola, když pak ale ukazoval konkrétní kusy a čím se liší, tak to už tolik nevěděl…

    Rád bych tedy radu, na jaké značky se zaměřit a na jaké kusy + odkazy. Kolo chci vybrat kvalitní, aby mnoho let sloužilo :)

    Díky Moc za rady!!!

    0 0
    • Davidakta  

      Odkazy se dávej ty. Já ani nevím jestli trekingový kolo za 30K existuje

      0 0
    • Rowdy  

      Treková kola mají většinou 2 nebo 3 převodníky. Oblíbená kombinace je trojtác 48/36/26 s kazetou 11–34. S nejrychlejším převodem můžeš šlapat i při 50km/h a nejpomalejší je skoro tak pomalý jako u horských kol. Tedy rozsahem je to prima.

      Které konkrétní, to ti nepovím. Ale chceš odpružené, tedy odpadají ty s pevnou vidlicí. Když si v nějakém e-shopu dáš filtr na 20–30k, vyjede ti sbírka použitelných variant.

      Od trekingových kol tě zde budou určitě odrazovat. Neobstojí to před zdejší modní policií.

      Nicméně treková kola jsou normálně použitelná a spousta lidí na tom spokojeně jezdí celej život a netušej, jak moc „špatně“ dělají. Pak potkáš názory, že MTB 29" pojede po silnici líp a různý takový rozumy. Na to je nejlepší se vybodnout, neřešit a jezdit. Předpokládám, že nejsi odborník na kola a cyklistiku, asi se jím ani nechceš stát, kilometráž budeš mít turistickou, terény nebudeš jezdit, takže pro tebe bude nejpodstatnější, abys ke kolu měl servis někde po ruce. Sem tam je prima to do servisu dát, aby se na to podívali a vyměnili nějaký ten spotřební materiál.

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Nepíšeš, kolik vážíš. Trekkingové vidlice mívají štíhlejší nohy a jsou s nižším zdvihem než MTB vidle. Pro klidnou jízdu seniorek dobré. Pro vyšší váhu nedoporučeníhodné – vibrují a snadno se hrcají nadoraz.

      Tak jako jdou u MTB vyměnit pneu, jdou u mnoha použít 3×10(11) převody.

      0 0
    • Al_capone1  

      Váha – do 100 kg, brácha se 115 kg a stejnou výškou (198cm) má treking a je velmi spokojen.

      Tak odkaz např. ta Merida – https://www.merida-bike.cz/…xt-edition-5

      0 0
    • Al_capone1  

      Nejlevnější Merida s nej rámem – https://www.merida-bike.cz/…ossway-300-5, možná by mi stačilo to, je sice o kilo těžší…

      https://www.koloshop.cz/…ve-kolo.html?…

      0 0
    • Sinpa  

      Jedno z nejlíp vybavených už hotových kol

      https://www.kellysbike.com/…ic-90-p57767

      Ale u stavitele tě to vyjde levněji a máš možnost individuálních přání ;-)

      0 0
    • Buda  

      Můžu se zeptat místních odborníků, co říkají na toto kolo? Kolega si v pátek prohlížel moje nové kolo a dnes přišel s tím, že to celý víkend koumal a chce si pořídit tohle. Jako osazeny asi bude fajn, ale ta cena je už podle mě dost.

      https://www.newbike.cz/…-2019/d12530

      0 0
      • Sinpa  

        Připlatíš 10000 za lepší brzdy a horší vidlici oproti tomu Kellysu co je o příspěvek vejš. :-)

        0 0
        • roman 3D  

          nebylo by lepší něco s karbonkou o dvě kila lehčí na 2×11 kam se vejdou širší 40–42 pláště?

          0 0
        • scalar  

          Horší vidlici má Kellys, NRX D se dá přirovnat k bikové XCR air, ocelové vnitřní nohy, bez regulace tlumení.

          0 0
          • Sinpa  

            Aha, kamarád má starší model Phanatica 90 a tam je jiná.

            Asi mezigenerační „vylepšení,“…

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.