• Jogador

    Hojně se tu používá pojem " průmyslovými ložisky". Někdo tu psal, že tento pojem neni oficiélní, že je to splátanina bike-fora a že se tomu nikde jinde tak nelíbí, že oficiální název je zapouzdřené ložisko, ale přitom když kliknu již kamkoliv jinam, tak se tento pojem už taky objeviuje, viz leták REMERX.  Znamená to, že jsme jako bike-forum vytvořili pojem, který se vžil? Takže to je po robotovi další český výraz:)

    Anketa: Matka šla nakoupit 30 rohlíků rychlostí 5km/h do vsi daleké 3 km, a pro chleba. Jakou má barvu sukně

    6x
    10%
    3x
    5%
    7x
    11%
    45x
    74%
    0 0
    • vrrr  

      Obavam se, ze je to presne naopak, nez u toho Capkovic ROBOTa. Pojem „industrial bearing“ je hojne u cizaku uzivan. A je tim VETSINOU mysleno neco zatesneneho, nejcasteji kulickoveho…

      Takze bych rekl, ze to prevzali obchodnici, protoze to zni lepe, nez rici pouze lozisko a davat tim na odiv, ze prd vim, jake lozisko tam je…   …ted muzou s nadrazenym vyrazem rici:" …no prece prumyslove! To prece vi i deti, ne?"…

      0 0
    • jecnak  

      Matka nema sukni.

      0 0
      • Hornet  

        Jasne, matka ma predsa cyklokratasy, teda ked ide 30km/h :-D

        0 0
        • Hornet  

          tusim som sa netrafil :-D to je 30 rohlikov za hodinu :-D

          priemyslove loziska – bezny vyraz, nielen tu

          0 0
      • Pebe  

        tak, matka má závit a šestihran

        0 0
    • vlk  

      Pojem průmyslové ložisko se používal mezi strojaři-konstruktéry již v dobách totality v 70 letech možná i o něco dříve.Takže bych se nebál, že bylo vymyšleno zde na BF :)

      0 0
      • jecnak  

        V dobach totality existovalo ilegalni podzemni Bike-forum. Misto internetu pouzivalo sifrovanou komunikaci pomoci postovnich holubu. Hlavnim jeho tajemstvim bylo tzv. „prumyslove lozisko“. Ani KGB, FBI ani jini nedokazali tuto organizaci rozbit a zmocnit se jejiho strezeneho tajemstvi. Az s prichodem svodobnejcich casu se rada starsich znama pod krycim nazvem „Bike-forum gestapo“ rozhodlo v zajmu lidstva tento termin nechat vyjit na svetlo.

        PS: Samozrejme je toto spojeno se zrucnou manipulaci s historii, takze to vypada, ze termin „prumyslove lozisko“ je tu jiz velmi dlouho.

        0 0
    • peky  

      Nemáš tam odpověď matice (kam bych hlasoval)

      Pojem průmyslové ložisko spíš vnímám jako ložisko používané v průmyslovém odvětví tudíž ve více strojích různé značky. Toto ložisko musí být vyrobeno dle určité normy. Takže můžeš zajít do krámu a koupit pod určitým označením konkrétní druh nezáleží na výrobci. Každý technik bude vědět co se skrývá pod danným označením a může při navrhování počítat s přesně danými rozměry a funkcí. Proto je vcelku i jednoduše montovatelné a demontovatelné. Kdežto dojdi mi koupit do krámu třeba kónusy do Deorka. O.

      0 0
      • mara53  

        SOUHLAS – za sebe jakožto prodejce „průmyslových“ ložisek říkám, že toto je krásné, jasné a  polopatické vysvětlení/ob­jasnění neustálých dohadů a slovních šarvátek rádobyodborníků na téma : co je průmyslové=strojní ložisko??   že… pánové chytří !!

        0 0
    • Manas  

      Matka nema kalhotky pod sukni.

      0 0
    • Lišák  

      A co výraz „strojní ložisko“? Používali jsme ho už kdysi, abychom rozlišili ložisko z konusů a kuliček od kompaktního (většinou kuličkového) ložiska.

      0 0
    • jIrI___  

      :-D pobavils mě. Pojem průmyslové ložisko jsem slyšel od spousty starých lidí, kteří ho používali už v době, kdy B-F ještě „lítalo tátovi v kulkách“ :)

      0 0
    • juli  

      Podle mne je pojem  „průmyslové ložisko“ bastl, který není schopen nijak vymezit konstrukci ložiska. Ono jaksi jsou všechna ložiska „průmyslová“, bez ohledu na to, zda se jedná o valivé či kluzné, rozebiratelné či bez této možnosti, s možností nastavení vůle či bez tohoto komfortu, axiální nebo radiální.

      Myslím že pro rozlíšení konkrétního typu ložiska by bylo vhodnější používat v případě použití „kónusů“ valivé ložisko s kosoúhlým stykem a nastavitelnou vůlí a u ostatních typů užitých na bicyklu jen valivé ložisko kuličkové, válečkové či jehlové, popřípadě kluzné… + dálší jako třeba axiální.

      Je to krkolomné a pochybuju, že by přesná definice ložiska vytlačila ono „průmyslové ložisko“.

      0 0
      • mr.antik  

        Ten pojem přece nemá vymezovat konstrukci nebo kvalitu ložiska, jen to, že je normálně vyráběná a sechnatelná součástka standardních rozměrů, mimo nejaký patenty atd..

        Ale ani bohužel neznamená, že ten rozměr je běžně v evropě k ČR.

        0 0
        • juli  

          Jak „nemá vymezovat konstrukci nebo kvalitu“? Jednoznačně v „našem“ názvosloví vymezuje. Nikdo, pokud vím nepoužije tento výraz pro ložiska v nábojích Shimano.

          0 0
          • mr.antik  

            To by mě zajímalo, co to tedy vymezuje.

            0 0
            • mr.antik  

              Kromě toho, že to koupíš v krámě s ložiskama

              0 0
              • juli  

                Ja tedy nevím jestli si rozumíme.

                Jak píšu výš, pojem „průmyslové ložisko“ oficiálně nemůže vymezovat vůbec nic. Může pouze zahrnout všechna používaná (Shimano nábojová nevyjímaje) ložiska ve všech průmyslových odvětvích bez ohledu na to, zda je koupíš v každé samoobsluze, nebo ne. To že jsme si tento výraz zažili je věc jiná, sám ho občas, ač je mi to proti srsti, použiju.

                Mimo to, pokud si půjdeš do odborné prodejny koupit průmyslové lořisko, tak budeš muset  ještě doplnit několik dálších drobností.

                0 0
                • mr.nobody  

                  myslím, že pojem průmyslové ložisko je vžitý výraz, takže když řekneš, že máš průmyslová ložiska bez dalších údajů, každý ví  (nebo aspoň tuší) o co jde. Koneckonců, řkneš-li, že jsi přijel na kole, taky se tě nikdo nebude ptát, jestli jsi přijel na šlapacím kole, protože to je každýmu jasný :-)

                  0 0
                • mr.antik  

                  Jasně že je to ustálený pojem a pokud člověk neni uplná trubka, tak mu tenhle pojem určitou představu udělá. Náboj s ložiskama vs. náboj s průmyslovejma ložiskama, když u toho nebudeme lingvisticky bádat tak se domluvíme. Jinak takovejch „pojmů“ je mraky. Třeba já už bych obecně pojem „průmysl, průmyslový“ nijak definovat nedokázal.

                  I když to samozřejmně neřiká nic o typu, kvalitě, vhodnosti a dostupnosti toho druhu ložisek.

                  0 0
                  • juli  

                    Je jasné, že se dokážeme domluvit o co vlastně jde. V diskuzi to není problém, ovšem, tak jak kousek níž naznačuje camillio, bude-li někde na letáku napsáno, že výrobek obsahuje průmyslová ložiska, nemůžeš si být jistý o co vlastně jde. Bohužel to může být velmi matoucí.Bohužel neznám lepší výraz než Sealed Bearing, čili uzavřené/zapou­zdřené.

                    0 0
    • pačes  

      ČTVRTEK

      0 0
    • camillio  

      Matka má pod sukní tátovy kožené trenky s pyramidkama v rozkroku.

      Pokud jde o ložiska, nomenklaturu ujasní třeba návštěva www.skf.cz ;-)

      0 0
      • pepek  

        Tam nemají žádný Průmyslová ložiska!  :-)

        0 0
        • camillio  

          No a o to právě jde :-))

          „Průmyslová ložiska“ je pojem řekl bych populární (= lidový), kterým chtějí cyklisti odlišit konusy od valivého ložiska s kroužky a potenciálně klecí, různí prodejci přítomnost opravdového ložiska od povětšinou šmejdského rádobykluzného bazmeku apod. Ložisko jako takové se označuje podle normy (např. ISO, ČSN ISO apod.) a v tomto označení je všechno možné až na slovo „průmyslové“

          0 0
    • Tyboo  

      tohle je blbost. když řekneš průmyslové ložisko to je ajko kdyby si řekl strojní auto. ložiska jako normalizované součásti mají své označení a dělají se v mnoha typech, provedení a velikosti. pojem průmyslové ložisko je úplně zbytečné říkat protože jiné než strojní ložisko není. dřevěné ložiska neznám

      0 0
    • Ondra 575  

      V časopisu Cykloservis v rubrice Dlouhánova poradna (díl Jak na náboje) jsem se setkal s pojmem „ložiskové“ náboje. Existujou tedy i náboje „bezložiskové“?? :)

      0 0
      • kubad  

        asi vytrženo z kontextu, pravděpodobně rozdělení na ložiskové a konusové, ale ložiska sou oboje že :-)

        0 0
        • Ondra 575  

          Na co by si tedy měli cyklisté dát

          pozor při výběru nových nábojů?

          Především by neměli zbytečně šetřit.

          Náboje jsou tím, co nám vůbec umožňuje

          se na kole pohybovat. Měly by

          proto být pokud možno co nejkvalitnější.

          Vybral bych si tedy nejraději nějaké

          LOŽISKOVÉ, které jsou dobře utěsněné

          a mají u nás dobrý servis. To znamená,

          že v případě poruchy seženu náhradní

          díl v každém lepším bikeshopu, i když

          budu daleko od domova.

          Myšleno zřejmě jako průmyslová ložiska… Ložiskové náboje jsou asi každé:)))

          0 0
    • Ondra 575  

      Výrobci nábojů s průmyslovými ložisky mají vždy svoje originální ložiska nebo lze do nich nalisovat i jiné např. normalizované ČSN??? Třeba ložisko 6000??

      0 0
      • kubad  

        většinou sou ložiska normalizované, takže seženeš lehce náhradu, občas ale výrobce umyslně použije nestandardní.

        0 0
        • Ondra 575  

          Takže když bych potřeboval nové ložisko, tak můžu zajít třeba do autodílů a koupit si tam např SKF 6000 nebo 6001 a do náboje by to teoreticky mělo pasovat?

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.