• pedr64

    mám 10let staré MTB(po výměně komponentů funkční), jezdím polní, lesní cesty, lehký terén, rekreačně. Mám potíže s brněním rukou, tak uvažuji o výměně pevné vidlice za odpruženou, v ceně do 2tKč. Jsou v této cenové hladině tyto vidlice vůbec funkční(pro rekeační jěždění), nebo je to jen marketingový tah výrobců a „navoněná bída“? A pokud ano, bude mít při použití odpružené vidlice zvednutí rámu vliv na jeho pevnost? Díky za radu

    0 0
    • Lister  

      Odpruženou bych nekupoval, jednak si s těmi vibracemi za ty peníze asi moc nepomůžeš, ale hlavně ten rám nebude stavěný na nic většího než vidlici se zdvihem cca 6cm, pokud vůbec- Nejde ani o pevnost rámu, ale o úhly, a výšku středu.

      Zkus hodit info, co to je přesně za kolo nebo třeba fotku jak to vypadá.

      0 0
    • ridebmx  

      Neviem povedať, či to brnenie odstráni úplne, ale určite aj levná-z tej do 2000,– kategórie, bude k rukám a telu šetrnejšia ako pevná!

      Nebude to samozrejme 100% vidlica a pravdepodobne bude o niečo ťažšia ako tá pevná, ale určite pohodlnejšia. Doporučujem vymeniť aj gripy za nejaké hrubšie-silou steny materiálu, ale zároveň z mäkšej zmesi, aby lepšie tlmili. Potom by mohlo pomôcť skúsiť zvýšiť polohu řidítek buď novým predstavcom, alebo pridaním podložiek, aby nebola taká váha na rukách, ale aby sa presunula trochu vzad.

      Je ale dosť pravdepodobné, že po výmene vidlice za odpruženú sa zároveň zdvihne aj predok kola=řidítka budú vyššie.

      0 0
      • ridebmx  

        Pevnosť rámu so zmenou vidlice za odpruženú, pokiaľ bude do 100mm zdvihu, si myslím netreba riešiť…

        No ale je pravda, že záleží aj čo to je za rám…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Pokud te ruce brni a neboli, tak to nejspis nebude odpruzenim, ale delkou kola.

      Jednoduchy test. Opri se na kole o futra, sedni si vzprimene, predpaz ruce (pravy uhel k telu) a poslepu se sklon v pase dolu – pokud ti ruce padnou na riditka, je vse o.k., pokud pred ci za, mas spatne dlouhe kolo – pokud je to o kousek, vymenil bych predstavec, pokud o hodne, bez vymeny ramu se to asi neobejde.

      Taky se da pri jizde koukat, jak ti jde zapesti. pokud ti jde rovne, jako pokracovani predlokti, opet o.k., pokud se ti zapesti zalamuje dolu, pripadne nahoru – opet spatna delka kola.

      Odpruzene vidlice do 2000,–- bych jako reseni nevidel – to uz ti vic odpruzeni prinesou sirsi plaste a nizsi tlaky (ale treba nekdo vytahne neco, co skutecne funguje:)

      0 0
    • t29  

      jezdil jsem deset let podobnou směs (hladký i rozbitý asfalt, do toho lesní cesty a sem tam terénní vložka) na crossu s pevnou vidlí, vracel jsem se „vydrncaný“ třeba po 60km… pak jsem poprvé sedl na půjčený MTB s odpruženou vidlí, ujel 80km a pohoda, nic mi nebylo – vidlice RockShox Pilot, přesný typ nebo přibližnou cenu nevím. Takže u mě odpruženou vidli poznaly hlavně záda.

      Pak jsem si nechal na crosse namontovat odpruženou vidlici Suntour NRX-6000 – drncání to pobere, ale do kopce se strašně houpe, nejde zamknout, nemá pořádné tlumení… a stojí asi 1200 Kč.

      Na novém MTB mám RS Toru 318, která sama o sobě stojí kolem pěti tisíc, a funguje dobře. Naopak se objevilo brnění rukou, které jsem na crossu neznal ani s pevnou vidlí – pravděpodobně mě ruce brní kvůli většímu úhlu řidítek (vlaštovky), takže přemýšlím o výměně řidítek.

      U tvého MTB bude možná ještě jeden problém, dneska se dělají vidlice s trubkovým krkem, před deseti lety byly skoro všechny na závitový krk, takže je otázka, jaká vidlice půjde na tvoje kolo namontovat. Spíš bych napřed zkusil posunutí sedla, vysunutí sedlovky, natočení řidítek (i ty „rovné“ mají nějaký malý úhel), jiné gripy/rohy.

      0 0
    • pedr64  

      zatím díky všem za názor, i když se různí.samozřejmě rozdíly v hlavovém složení znám, ale i na závitové 1" se daji vydlice sehnat. pevností rámu jsem měl na mysli to, že když se předek kola zdvihne o několik cm a tím se změní úhel vidlice oproti podložce, nemůže dojít k utržení hlavové trubky.no, asi bude nejlepší na vypůjčeném kole nejprve vyzkoušet

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.