• Black knives

    V novém Velo je hned na titulní straně logo ČeMBA. Uvnitř čísla článek Toma Kvasničky o stáži v emericku. Mimo jiné, je tam plakátek, sponzorem pro příští rok se stává MERIDA. Pro mnohé jistě velké překvapení. Pak tady máme vydavatele map,Shocard, a další jistě přibydou. Tom dokázal za krátkou dobu doslova zázraky. Co vy na to,jak pro vás maká Čemba?

    0 0
    • Habib  

      No rekl bych, ze jsi prave zadelal na dobry „haloooo“ :))

      0 0
      • Black knives  

        Nazdar ,chlape, je tu nuda, zítra vánoce, svátky stresu a prázdných peněženek. Ty máš doma vyjímečnou ženskou, tak si užijte vánoc. Já spíše koukám, co dělat na příští rok. Uvažuju, až se vrátí zdraví, které singly vytvořit..Budu makat,i kdyby čádná čemba nebyla. A chci to tu kapku rozvířit.Protože dobrá práce se holt musí pořádně okecat, jinak zanikne. A chlapi dobrou práci dělají. Já su jen blbé kopáč.

        0 0
        • vlkouš  

          hele prosim pouc nevedomyho. nejak mi unika proc singly „tvorit“ umele s lopatou, kdyz jich je spousta a spousta prirodnich, nedotcenejch, a mooooc zajimavejch…v.

          0 0
          • Lišák  

            Nebudují se komplet nové. Vylepšují a opravují se cesty, aby byly použitelné i pro další generaci bajkerů. Je to trochu jiný přístup, než: „Já jezdit kde mám a po mě potopa“.

            0 0
          • Radek Broz  

            a proč ne?

            0 0
          • Andrzej  

            je jich malo, moc malo, a to zdaleka neni jediny problem a ani to neni hlavni duvod existence cemby…

            0 0
          • cabbage  

            přírodních? a nebo lidmy vyšlapaných?

            0 0
            • cabbage  

              jakto, že nikdo neopravil mojí hrubku?!;)

              0 0
            • vlkouš  

              mas pravdu, asi opravdu „prirodnich“ je malo, ale pred mnoha a mnoha lety lidmi vytvorenych nebo jen vyslapanych je spousta (mam jich v okoli 129 a nejaky snad jeste najdu). objevovat to je moc zajimavy. v.

              0 0
              • Andrzej  

                129 kilometru?

                0 0
                • vlkouš  

                  kilometru ne, to bych musel prepocitat. nektery jsou dlohy 100 metru, jiny nekolik kilometru. ten na fotce ma 1 kilometr a je docela prudkej, na fotce to tak nevypada. a vlevo je pekna rokle. spadnout bych tam nechtel. v.

                  0 0
                  • goofy  

                    Ano.. Singl 100 metru je fakt „skvely“… Tech tu mame v okoli prehrady kvanta, ale jsou imho k hovnu. No a kilometr taky neni zaden zazrak. A myslis, ze to po cem jedes se „vyslapalo“? To asi tezko. Nekdy to musel nekdo udelat.

                    0 0
                  • Andrzej  

                    njn, to jsi stastny clovek, kdyz ti staci tohle :((((((((

                    0 0
          • bruklii  

            Jezis co to je za hovadinu! Precti si o cem Cemba je! Prave o tom, aby bikeri nebyli nepratele vsech, ale aby ukazali vlidnou tvar a ochotu, aby udelali i neco pro budoucnost, neco pro prirodu, neco pro koexistovani vice skupin lidi, kteri chteji v prirode fungovat. Tak to vnimam ja. "Po me potopa, cest je dost, tak co…! To je to nejhorsi, co dela bikerum tak spatnu povest a je to neskuteecne hloupy. Nastesti neni hloupej Kvasnicka a ani partneri, co se uz pridali. A at je to treba Merida, naopak by to mel byt kazdej z tech nevetsich a hlavnich a ze to je jdineej poradnej casak u nas je proste super. Jen nesmeji bbejjt lidi tupy!

            0 0
            • cekanka  

              JO!!

              0 0
            • Blabas  

              Bikeři mají špatnou pověst??? Tedy v severních čechách nejsou zrovna středem zájmu veřejnosti, ale pokud už nějakou pověst máme, pak myslím, že dobrou. Biků viditelně přibývá. A nejhorší co nám jí event. kazí je bezohlednost pár jedinců vůči ostatním uživatelům přírody či města. To není o tom kde, ale spíše jak jezdíme. ČEMBĚ ale rozhodně přeju zdar.

              0 0
              • tk  

                1: bezohlednost par jedincu souhlas

                2: nejde o zajem verejnosti, ale zajem samospravy, adekvatni k popularite dane aktivity. sam rikas, ze bajku pribyva.

                podpora rekreacni cyklistiky vsak byla zvulgarizovana do stavby paternich asfaltovych cyklozezek za mnoho desitek milionu. zda se, ze v usteckem kraji budou penize pouze na nekolik clanku teto patere – nevadi.

                jestli mas pocit, ze je na tom terenni cyklistika dobre precti si napriklad Marketingovou studii cykloturistiky v Ústeckém kraji za 2,7 mil korun.

                jak velka jeji cast je venovana prirodnim stezkam, po kterych jezdi cim dal tim vic bajkeru?

                0 0
                • Blabas  

                  Víš Tomáši, cyklostezky na Ústecku, konkrétně to cosi nacpané mezi Labe a hlavní silniční tahy, často velmi obtížně technicky zřizované v záplavové zóně břehu, to snad raději nekomentovat. A to jak z toho dělá zastupitelstvo reklamu na svůj vstřícný postoj ke zdraví obyvatelstva, je úsměvné. Veřejností jsem samozřejmě myslel hlavně tu oficiální úřední. On hlas lidu taky není tak docela hlas většiny. Marketingová studie? Myslim, že tady se řeší věci jinak. Hlavně aby byly investice vidět pěkně na očích, abychom mohli působit na podvědomí voličů. Trochu skeptické, ale což. Jen jsem reagoval na hlášku o špatné pověsti. Špatnou pověst mají rómové, jsou holky se špatnou pověstí, motorkáři na tom taky nejsou nejlíp, ale MTB? V argumentacích bych to asi nepoužíval. Uměle budovanou špatnou pověst má biking tam, kde je střet zájmů zazobaných provozovatelů lovů, agroturismu apod. Plašíme jim totiž „turisty“ na koních. Krušný hory nejsou chráněný a jsou protkány hlavně širšíma šotolinama, kam se vejdem, takže se tu moc neřešíme, zatim.

                  0 0
                  • Jituschka  

                    Blabasi, musím s tebou nesouhlasit. Já osobně mám dojem, že bikeři špatnou pověst mají. A to jak v očích veřejnosti tak v očích úředníků, o které jde možná ještě více, neb to jsou ti, kteří rozhodují o tom, za co peníze určené pro rozvoj cykloturistiky utratí. To, že zastupitelstva po celé ČR propagují asfaltové cyklostezky za miliony mi nepřijde příliš úsměvné, ale přinejmenším smutné (tk by napsal:chce se mi blejt).

                    MTB má podle mě špatnou pověst proto, že lidé vnímají bikery jako někoho, kdo do lesa nepatří, jezdí v lese mimo stezky, v obrovských rychlostech bezohledně sráží stařenky… Dobře patrné je to z reklamy LČR. Plašíme totiž nejen koně, ale i turisty, inlinery, pejskaře, děti, srnky…

                    A jak píše výše bruklii, ČeMBA chce veřejnosti (laické i odborné) ukázat, že bikeři jsou slušní, mají chuť něco pro přírodu udělat a nebojí se práce.

                    0 0
                    • Blabas  

                      nezájem a žádná pověst či povědomí je špatná pověst? občasné zaslechnutí komentáře od některého z houbařů je názor většiny obyvatel? Negeneralizujete to trochu? Kde jezdíte, že tam po Vás v lese " střílí"? Za celý můj bikerský život ( asi 15 let smýkání se po lesích ) jsem řešil přesně dvakrát co že jsme to za bezohledná hovada a to vždy s člověkem od kterého se to opravdu dalo čekat. Nebrečte, že nám z těch milionů nestaví singly ale betonky a asfaltky kolem měst. My nejsme většinová skupina obyvatel, jestli to někomu nedochází. Cyklostezky ( ty drahé asfaltové od nikud nikam ) slouží třeba v Ústí svému účelu. Město je to velmi strukturně odfláknuté. Místa pro sport skoro žádná, dvě chemičky v centru, teplárna za humny. Kolem strmé a téměř neschůdné kopce. Lidi z Ústí tam jezdí s dětmi. Je tam rovina a žádná auta. Oblíbily si je inline bruslaři ze stejného důvodu. Bohužel se tam taky motaj lidi s pejskama. Spousta lidí je používá jako alespoň část své trasy do práce mimo provoz běžné komunikace. To kolik to stojí a jak se to vymýšlí je stejný problém jako jiné problémové investice kdekoliv v ČR, tedy politika, známosti, tuneling atd. To že si cyklistu představují oficiálové jako v Amstru, tedy v džínách s igelitkou na nosiči, je dáno tím, že přemýšlí o tom jak nechat pokud možno bezpečně jezdit lidi po městě a kolem něj. Nedumají o tom, jak by mohli lidi jezdit v lesích 15 km za městem, možná proto, že průměrnému většinovému voliči těch 15 km stačí na celý výlet. A singl ať už jakkoliv dobře postavený přeci jen vyžaduje trochu rozumný kolo ( MTB ) taky zkušenost a kondice taky není na škodu. Tedy bojujme za to aby se cyklostezky budovaly kolem měst a ve městech pro bezpečí a vyžití obyvatelstva účelně levně a vzhledně. Bojujme za to, abychom mohli i nadále jezdit po lesích ( singly ). Nepokládejte na jednu misku vah příměstské cyklostezky a na druhou singltrek. Mícháte hrušky s jabky. Toť můj názor. To, že by bylo lepší za ty obrovský prachy stavět singly, než asfaltový monstra je názor který jsem tu už v mnoha diskuzích četl a kdybych souhlasil byl bych sobec. Viděli jste Podunajské nebo Drávské cyklostezky a kdo po nich jezdí? Zjišťoval někdo z ortodoxních singlistů kolik lidí odvezou naše cestovky na tyhle a jiné stezky a kolik na Gardu do terénu? Bikerů přibývá, ale v lese s camelem moc peněz neutratíš a turismus a sport je taky obchod, že?!

                      0 0
                      • hribik A1  

                        suhlas…

                        0 0
                      • Lišák  
                        „nezájem a žádná pověst či povědomí je špatná pověst? občasné zaslechnutí komentáře od některého z houbařů je názor většiny obyvatel? Negeneralizujete to trochu? Kde jezdíte, že tam po Vás v lese " střílí“? Za celý můj bikerský život ( asi 15 let smýkání se po lesích ) jsem řešil přesně dvakrát co že jsme to za bezohledná hovada a to vždy s člověkem od kterého se to opravdu dalo čekat."

                        A myslíš, že na Slovensku měli bajkeři horší „pověst“, než v ČR? A proto jim zakázali jezdit po lese? Nemyslíš, že pokud se za terénní cyklisty někdo (ČeMBA) nepostaví, mohlo by to dopadnout stejně? ČeMBA už z názvu je organizací terénních cyklistů, tak proč by měla prosazovat asfaltové cyklostezky lesem? Prohlédnici web ČeMBy a zjistíš, že není proti asfaltu z principu, ale chce asfalt na místech, kde bude užitečný. Pokud někdo chce víc asfaltových cyklostezek, může si také založit organizaci, která bude hájit jeho zájmy, ale proč by to měla dělat organizace terénních cyklistů?

                        0 0
                        • Blabas  

                          Neříkám že se Čemba má věnovat cyklostezkám, ale její zastánci tu na B-F si je s oblibou berou na paškál a horují proti a nahrazovali by singly. apoukazuji na to, že to není totéž a významově nelze nahrazovat.

                          0 0
                          • Michal.J  

                            To je právě tvůj omyl, pořádně si přečti znova ty příspěvky. veškerá kritika ČeMBy a jejích členů na asfaltový stezky je namířená prosi stezkám v přírodě a proti turistickým stezkám budovaných s parametry dopravních staveb (pěkný příklad je třeba stezka kolem Orlice).

                            0 0
                            • Blabas  

                              takže ignoruješ tu hromadu lidí, který právě tohle užívají. rekreanti, rodiny, letní běžkaři a bruslaři a mnoho dalších kdo se do lesa bojí a nepřestanou. A pomíjíš možnost, že je to v zimě třeba běžkařská trať, která se dobře upravuje, i to, že změna počasí v létě neovlivňuje sjízdnost. atd. Tak alespoň přiznej, že rozumné pro většinu by bylo dělat oboje a ne jedno nahradit druhým. Jenže ty tam nejezdíš, že?

                              0 0
                              • Medunka  

                                Hromada lidi po vybudovanych asfaltovych dalnicich v lese jezdi proto, ze nevi, ze ma moznost jezdit po cestickach – bud v tom lese nejsou nebo jsou v soucasnosti zblbly z reklamy Ceskych lesu. Cemba netvrdi, ze jen cesticky v lesiku jsou to prave. Cemba chce dosahnout toho, aby byly penize na budovani nejen asflatovych cyklo ale i lesnich pesinek

                                0 0
                                • Blabas  

                                  A co ti dává tu jistotu?

                                  0 0
                                  • Michal.J  

                                    Minimálně to samý co tobě že tam lidi jezdí protože chtějí:-)

                                    0 0
                                    • Medunka  

                                      tak tak

                                      0 0
                                    • Blabas  

                                      S lidmi z Ústí, kteří tam jsou poměrně často, poměrně často mluvím. Jet daleko od města se jim nechce a tohle je možnost. Samozřejmě, že by to chtělo ( a to výrazně ) vylepšit esteticky. Ale o tom se řeči nevedou. Zvlášť mezi rodilými Ústečany, kteří jsou schopní prohlásit, že se jim město líbí. No holt rodiště.

                                      0 0
                                      • hankah  

                                        Nejsem z Ústí, ale měla jsem tam babičku, tak to tam trochu znám. A Ústí se mi líbí, má zvláštní netypickou atmosféru a úžasný okolí. Tož bych to tak neodsuzovala.

                                        0 0
                              • Jirik123  

                                hledas problemy tam, kde nejsou.

                                0 0
                                • Blabas  

                                  . Hele mě písemná forma rozhovoru na takhle široký téma zrovna nesedí a protože se nechci zabývat v textu neustálim vysvětlováním, co jsem chtěl říci, nechám toho.

                                  0 0
                              • Michal.J  

                                ne, je to jinak. Já si myslím že prostě není dobře když se příroda extrémně přizpůsobuje lidem. Cyklostezka „sjízdná“ pro rodiny s dětmi nemusí být nutně asfaltová megadálnice, zrovna tak spousta běžkařských tras nemusí vést po asfaltkách, stačí zpevněná cesta.

                                Přijde mně prostě úchylný jet do přírody a vyžadovat abych tam měl stejný komfort jako ve městě – hladký asfalt atd.

                                nehledě na to že mně přijde jako luxus si stavět super asfaltový stezky v lesích když tam kde by měli být pro cesty do praáce a pro rychlou cestu z města nejsou. Rovnou říkám že argument že se na ty v lese použijí jiný peníze než na ty dopravní neberu. Všechno jsou peníze které zaplatíme státu a on je pak utratí, i to co „dostaneme“ z EU jsme nejdřív museli zaplatit.

                                Argument že na tom lidi jezdí tak je to OK není úplně košer, jak mají jezdit po něčem jiným když tam nic jinýho není. Myslíš že Škodovky v osmdesátých letech byly jedny z nejkvalitnějších aut na světě? Vždy´t u nás je měla většina lidí…

                                Ono to trochu nešťastně dopadlo tak že většina lidí si myslí že ČeMBA chce stavět jenom singly a je proti všem asfatovým stezkám, ale to neni pravda.

                                Jenže ty tam nejezdíš, že? Já osobně bych chtěl mít asfaltový stezky jako nejkratší spojnice mezi vesnicema (tj. vedle silnice) a pak ve městě, ale když jedu do lesa tak tam, chci přírodní cesty.

                                0 0
                              • hribik A1  

                                ono zrovna na tento ucel by nebolo treba rozdrbavat doteraz neposkodene udolie, skor by sa hodili pri mestach. nemam nic proti asfaltovaniu casti polnych a lesnych ciest pri mestach prave na tento ucel, ale nemusi to byt zrovna neposkodene udolie a nemalo by to byt daleko od centier. je dost ludi ktori o taketo veci (in-line, lahka cyklistika, prechadzky za sucasneho kecania o tom kto najblizsie vypadne zo superstar) maju zaujem, ale kedtak by to bolo treba stavat tak aby to bolo pre nich dostupne. vacsina z nich neurobi za den 50 km, aby ich zaujimali taketo cesty. na take by potom mohli nadvazovat trebars polne cesty alebo tie vase singletracky. a taka 5 metrov siroka polna cesta pripominajuca oranisko sa zase neda nazvat prirodou, takze tam by mi ten asfalt nevadil. taktiez mi nepripada najlepsie nahnat cele mesta do primestskych lesov. co sa asi stane s takym malym lesom, ked tam bude ruch ako vo velkomeste? (neda sa pocitat s tym ze taky priemerny mestsky clovek by vyuzival vacsiu plochu, skor by sa vsetci koncentrovali v jednom malom lesiku) – to asi tamojsej prirode tiez neprospeje, ako aj asfalt pri rieke. ked nejakym lesikom prejde za den 5 bikerov a 5 pesiakov, nestane sa nic, ked 20 bikerov a 20 chodcov, nestane sa dokopy nic, ale ked 1000 bikerov a 2000 chodcov, to uz ani nebude les, to uz nebude priroda, ale len bordel, bordel, spina, ruch a zdevastovany les odkial zver utece…

                                proste vsetko s mierou. aj asfaltu, aj toho verbovania ludi do lesov…lebo ani jedno, ked sa prezene, neni dobre

                                0 0
                                • Blabas  

                                  súhlas a to z plna hrdla. Stezky pokud už je dělat, tak pěkné. Já se nad asfaltem nepozastavuju, protože jako typický severočech zkousnu asi ledacos. Singly taky, ale nepřehánět to. Kde je hranice až se to rozjede a zpopularizuje můžem taky zjistit pozdě.

                                  0 0
                                  • kolombo  

                                    To zase je debata … Já to vidím tak, že když jdeš do přírody, tak musíš počítat s tím, že to nebude taková pohoda jako v centru města po pěší zóně. Asi to bude do kopce, zamažeš si boty a zapotíš se. Takže já nevidím jediný rozumný důvod, proč přizpůsobovat přírodu těm, co umí jezdit jen po rovině a po asfaltu, nechtějí se zapotit a stejně ujedou maximálně 30km za celý den. Na houby se zpravidla nechodí v lakovaných botkách a v obleku, tak si na ježdění do přírody vem horáka a nebo treka. A obejdeš se bez asfaltu!

                                    0 0
                                    • hribik A1  

                                      kto tu hovori o skutocnej prirode a asfaltovani lesnych chodnickov? pokial viem, pisal som o sirokych polnych, pripadne lesnych cestach, pripominajucich jedno vecne oranisko, co vedu medzi poliami alebo okrajom lesov a su zvacsa obklopene ciernymi skladkami, a ktore sami o sebe sa uz prirodou nazvat nedaju. ze zrovna na tych by mi osobne asfalt + nejake skulturnenie prilahleho okolia na rekreacnu zonu pre „prostych mestskych ludi“ nevadilo. nikde sme tam ja, a ani Blabas nenapisali, ze chceme asfaltovanie prave lesnych chodnikov

                                      0 0
                                      • kolombo  

                                        Ještě jednou jsem si to po sobě přečetl, ale slova jako les, lesní a podobně tam fakt nemám. Připadá mi, že jako už po několikáté odpovídáš na něco jiného. Já považuji za přírodu všechno, co je mimo zastavěnou oblast měst a dalších osad. A co myslíš, když mezi pole postavíš asfaltku, skládek kolem ní přibude nebo ubude?

                                        0 0
                                        • hribik A1  

                                          medzi polia asfaltku TAM, KDE UZ DNESKA EXISTUJE KAMENITA, ROZORANA, ALE SIROKA CESTA, vyzerajuca asi tak ze s dvojmetrovymi rozostupmi su tam kaluze cez celu sirku. hlinena alebo panelovka alebo hocico take, ktora teda prirodu rozhodne nepripomina. to za prirodu naozaj nepovazujem

                                          ci skladok pribudne alebo ubudne, zalezi od toho, nakolko bude udrzovana. kupodivu na mestskej „cyklostezke“ v meste, kde sa pohybuje vela ludi prave takych priemernych mestanov, o akych teraz pisem, neni vela bordelu ani ju nelemuju skladky. ale pri malo frekventovanej polnacke za mestom za zastavanou oblastou, kde prejdu dvaja ludia za dve hodiny, je ciernych skladok plno. cize mam za to ze prave okolo miest ktore su skutocnymi rekreacnymi zonami, az taky bordel neni a ani nebude vznikat. skor tam kde nikto nechodi neni problem dojst v noci so skodovkou a j*bnut tam staru ladnicku a za vozik odpadkov medzi kriky – lebo moc ludi to tam stvat nebude. keby tam bola asfaltka ako rekreacna zona pre priemernych mestskych ludi, bolo by to viac na ociach a teda menej atraktivne miesto na vyvazanie odpadu

                                          0 0
                                          • Michal.J  

                                            A tobě fakt nepřijde lepší než takovouhle cestu změnit na asfaltku ji za míň peněz opravit a udělat z toho normální polní cestu?

                                            0 0
                                            • hribik A1  

                                              …z ktorej po zopar dazdoch a par autach bude uplne stejne oranisko, na jesen tam normalny clovek vobec nepojde, ostanu tam tie skladky a ludia budu miesto toho aby sa prehanali na in-linoch vysedavat po krcmach, pripadne in-linovat a bicyklovat po hlavnej ceste (uz sa tu na to tiez nadavalo – ale co maju robit ked pre seba ziadne vhodne miesta na jazdenie nemaju). ono je stale inteligentnejsim vyuzitim napriklad mestskeho rozpoctu ked sa to da na toto nez ked sa peniaze daju na nove audiny pre primatora…alebo na asfaltku V LESE

                                              pozri sa, ja tieto cesty vobec nepotrebujem, ked tam taka nebude, pojdem kludne po obycajnej ceste. osobne jazdim po cestach a nieco malo po polnych, v lesoch a po lukach, ked sa z mesta nedostanem po „cyklostezke“, pojdem po stvorprudovke. ze na mna budu za to tocvolanti nadavat…no a co, nemam kade inde, tak idem po ceste… mne ta siroka polna cesta rovnakou mierou nezapada do krajiny ako keby tam bola asfaltka, takze v tomto je mi to jedno tiez. ze tebe a par dalsim maniakom viac vyhovuje polna cesta – prosim. je ich vsade dost. hovorim o tej vacsine mestanov, ktorym nevyhovuje, a ked nebudu mat asfalt, tak budu miesto toho chodit po cestach alebo proste sedet v krcme alebo pred televizorom a nejazdit uz vobec. pisem len o tom, ze na tento ucel by bolo vhodne vyhradit prave taketo lokality, namiesto rozdrbavania doteraz neporusenych brehov potokov alebo riek tym istym asfaltom. tam patri chodnicek, k mestu aj asfaltova cesta, na ktoru podobne chodnicky mozu volne nadvazovat

                                              0 0
                                              • hribik A1  

                                                p. s. tym asfaltovanim polnaciek sa mysli par kilometrov pri meste, nie vyasfaltovat vsetky polne a lesne cesty, ak to tak niekomu pripadalo…

                                                0 0
                                              • zbartos  

                                                1, i jiné cesty než asfaltové jsou schopny udržet auto po pár deštích a na rozdíl od asfaltových cest vypadají více přírodně a lépe při nepoužívání zarůstají vegetací 2, jestli jde o stezku pro in-line, tak ať se na to nepoužívají peníze pro cyklodopravu či cykloturistiku a ať se to nenazývá cyklostezka 3, cesty z města ven (k další obci) podél silnic ať jsou asfaltové za peníze na cyklodopravu, o tom se nikdo nepře… 4, pro ježdění lidí, kteří doposud sedí v krčme alebo u TV není nutné stavět nic, ti se nezmění......

                                                0 0
                                                • hribik A1  

                                                  ad 4 – netvrdim ze sa vela zmeni, ale cosi malo asi hej – sucasny stav pri absencii akychkolvek „promenad“ – ciest na tento ucel je totiz natolko demotivujuci pre nejedneho priemerneho cloveka, ze radsej si s kamaratom sadne do tej krcmy pokazde nez by sa aspon raz za cas miesto toho isiel s nimi previezt aspon na tych in-linoch alebo na tesco biku (iny nema)

                                                  0 0
                                                  • Michal.J  

                                                    No ale to se pak nabízí otázka: „Máme si kvůli takovým lidem vyasfaltovat poslední zbytky přírody?“.

                                                    Pro tyhle lidi jsou městský a příměstský stezky, ale o těch se nepřeme, já se celou dobu bavím o stezkách v přírodě (mimo města).

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    ja celu dobu (od Blabasovho prispevku 10×… a svojho 15×…) hovorim o tych primestskych a o tom, ze na takyto ucel je lepsie pouzit nejaku rozdrbanu polnu cestu nez vyasfaltovat prirodny breh potoka alebo rieky pri tom meste (alebo aj nie pri meste – este horsie), kam patri radsej chodnik. nikde nepisem ze chcem pchat asfalt do neporusenej prirody tam, kde prejde len par ludi denne

                                                    0 0
                                                  • Blabas  

                                                    Nic si z toho nedělej. Taky už jsem zkusil 10× to samé a pořád mě maj za tatara. Jako bych ani nepsal česky

                                                    0 0
                      • pos3k  

                        na to ze opravdu pletes zajmy CEMBY snad jako jedine cykloorganizace v CR, reagovat nebudu, staci si precist o cem cemba je a co ma v „ukolniku“. Takhle pletes jabka s hruskama sam.

                        Podunajské nebo Drávské cyklostezky…takze misto dzin, igelitky, je tu tenhle trend, ze jo. Ani jedno se v CR rozumne postavit neumi (viz sit cyklostezek v CR), ze se timhle dunajskym trendem ziskavaji politicke body, dotace, zakazky vcetne necitliveho zasahu do prirody je jasne. A nekdo vedle rika, ze existuji lidi co jezdi v prirode, chteji tam jezdit nadale, a k jejich jezdeni a spokojenosti staci malo, treba i penez na udrzbu/vytvoreni stezek (CR bohuzel stale nejde o spokojenost techto lidi).

                        Ono neni naskodu kouknout co dokaze udelat sit singlu v dane lokalite, stejne tak nebrat bikerstvo jako podradne a nepocetne procento obyvatel.

                        Jezdis si v kopcich, ostatni radeji pendluji kolem Labe nebo v centru? (cemba neni proti mestskym cyklsotezkam, ale dava podnety spravnym lidem k alternative asfaltovani a betonovani nasich povodi=priroda).

                        (Myslis, ze kdyby se nedala dokupy Vetruse, ze by tam byl takovy naval (zaval :) )?

                        Staci mit dobrou alternativu a uvidis, ze i lidi budou jezdit po „nenarocnych singlech“ :) Konecne bez smradu (s privrenym okem), pejskaru, inlajnistu jsou z nich terenni cykliste :)

                        PS: nevidim rozdil mezi rozumnym kolem na asfalt a do terenu :)

                        0 0
                        • Blabas  

                          za a) neuvádím džíny a městská kola jako trend tak nepřekrucuj za b) nejsme Walles ale malí čecháčci za c) záplavová zóna u Labe vyžaduje trochu trvanlivější přístup

                          0 0
                          • Michal.J  

                            ad b) – a co jako? To znamená že se na všechno co už někdo někde vyzkoušel a funguje vykašleme a budeme si šechno dělat svou vlastní „českou cestou“ a až si vyasfaltujeme hory a ve městech a mezi vesnicema umřou další lidi tak si třeba řekneme že zkusíme něco jinýho?

                            ad c) – a seš si jistej že ti asfaltku úpoviodeň nestrhne? není lepší tam postavit něco levnějšího co se za míň peněz pak obnoví? mimochodem podle tvojí logiky by se neměli vystěhovávat lidi z povodňových zón ale naopak se jejich domy stavět tak aby to vydrželi.

                            0 0
                            • Blabas  

                              Tak vystěhuj Benátky jen tak např.

                              0 0
                              • Medunka  

                                Benatky byly postaveny drive, nez lidsky faktor zacal upravovat tok rek, jejich okoli, kaceni stromu … a reky se tak zacly vylevat v mistech, kde to drive nedelaly

                                0 0
                              • Michal.J  

                                Všimni si že při povodních jsou většinou zničený nvoější domy (pokud nebyla řeka zregulovaná).

                                A je rozdíl mezi „vystěhovat“ a „nebudeme tam nic novýho stavět“.

                                0 0
                                • Blabas  

                                  Ten rozdíl slyším. A ano nevystěhovávat ale stavět rozumně tak aby to vydrželo. Týká se ale historických tradičních osídlení. Nesouhlasím s jakýmkoliv znásilňováním přírody, ale přizpůsobením se jí. Kam nepatřim, tam nelezu. A člověk už obecně do přírody nezapadá. Dlouhodobě jí jen ničí a jakékoliv rádoby prospěšné činnosti jsou jen opravami toho, co už posral.

                                  0 0
                          • pos3k  

                            ad a) primo neuvadis, ale ten trend (smer) v CR existuje a zminujes ho ze to tak je. na tom neni nic spatneho. Co ted „frci“ jsou ale cyklsotezky podel rek ala „dunaj“, na ten trend poukazuju a ten se mi osobne nelibi (v podobe jake jsou/byly realizovany projekty hranicici s megalomanii). ad b, nejsme wells, ale lidi se chodi radeji rekreovat do prirody nez do mest, z eexistuje uspesny model, neznamena ze nemuze fungovat i zde (staci premyslet a pritahnout lidi, nejzedi tam pouze mistni), wells neni amerika, kde je i nemozne mozne :) ad c) ano stavet neco v zaplavove zone ma sva uskali, ale myslenka stavet stezky pro cyklisty odolne proti 500 lete vode, ktere nevydrzi rada zpevnenych silnic, se mi prici (betonova koryta pro reky osobne nechci) a hranici opravdu s megalomanii a prospecharstvim.

                            ps: jedna se stale o me soukrome nazory

                            0 0
                            • Blabas  

                              No nechci se projektanta zastávat. Ono je tam na břehu tak málo místa, že se masivně zpevňovalo, aby se dala rovina vytvořit. Aby to nesjelo jak Větruše. A to není na 500letou vodu. Mě se to taky nelíbí, male po boji každý generál.

                              0 0
                              • pos3k  

                                pro cyklisty netreba stavet komunikaci, kterou budou pouzivat i spravci povodi, energetici atd ;)

                                jak jsem rekl, zda se mi skoda, aby existujici pekne pesinky kolem ceskych rek byly minulosti. Proto vedou lokalni clenove Cemby diskuse primo na miste a s mistnimi. Myslim, ze uz nejake pokroky v tonhl eohledu jsou :)

                                Napr. v cyklostrategii UK je nekolik paradoxu, osobne vydim rozpory mezi prioritami strategie a cily :( Samozrejme take paradox cyklistika-cykloturismus. www.kr-ustecky.cz/…kumenty2.asp?…

                                Nekde na fotkach je i pekne videt co umi udelat projektant, ktery neudela na sotolinove ceste jednoduchy odvod destove vody (asfal to nezachrani, reps. asfalt ma take mouchy).

                                0 0
                      • speedy gonzales  

                        jen male upresneni tvych ekonomickych argumentu…

                        bajkeri jsou podle vyzkumu jedna z nejbonitnejsich skupin turismu (daleko pred pesakama, cykloturistama).

                        sit singlu u jedne zapadle vesnicky ve Walesu vydelava rocne o par milionu vic nez kompletni sit dalkovych cyklotras v Nizozemi (ktere je nam davano jako priklad asfaltovych cyklostezek). o efektivite vynalozenych penez se asi bavit nemusime…

                        skutecne nejde davat na jednu vahu asfalt x singl. a cemba to v zadnem pripade nedela.

                        0 0
                        • Blabas  

                          CEMBA to nedělá ale spousta lidí tady s oblibou a na to jsem reagoval. Jestli singly v UK sypou prachy, tak to znamená, že se můžu těšit na parkoviště na horách, u nich hotely, bufety, půjčovny kol a kopce plný lidí, taky odpadků ( co si budem nalhávat ). Hodně americké, ale pěkné? Pro mě holt kolo není „jen“ sport a zkoušení co umim sjet. Zkončíme u hádky nad definicí, co je ještě příroda. Ekologové z tohodle nadšení budou myslím taky nadšení…

                          0 0
                          • Jituschka  

                            Myslíš si, že např. značení KČT přivedlo do lesa spoustu nových lidí a odpadků? Hotelů, bufetů atp. je myslím na horách už tolik, že není zas tak potřeba stavět nové, nehledě na to, že si nemyslím, že singl či nové značení by s sebou přitáhlo takové masy. Navíc, když těch singlů a značených cest, příp. lokalit, které jsou bikování nakloněné, bude víc, dojde k rozložení uživatelů a tím se zmenší tlak na jedno místo.

                            Čemba nechce jenom stavět singly a o zbytek se nestarat, s ochranáři a všemi zainteresovanými skupinami se jedná, nedělá se to tak, že my si něco postavíme a následně nám to někdo zakáže.

                            Čemba chce nejenom stavět, ale hlavně vychovávat!

                            Jaké by podle tebe bylo nejlepší řešení?

                            0 0
                            • Blabas  

                              To je krásný předsevzetí plné optimismu. Držim palce ať se daří. A to Vážně. Ta výchova je myslím mnohem důležitější než smlouvy aofiko povolení atratě. U vychovaných lidí by totiž nebyly potřeba.

                              0 0
                          • Michal.J  

                            tak to znamená, že se můžu těšit na parkoviště na horách, u nich hotely, bufety, půjčovny kol a kopce plný lidí, taky odpadků ( co si budem nalhávat ) Myslíš něco jako tohle?

                            www.npsumava.cz/stranky.php?… www.npsumava.cz/stranky.php?… www.npsumava.cz/stranky.php?…

                            0 0
                            • Jituschka  

                              No to je hnus!

                              0 0
                            • pos3k  

                              by se meli ty autoturisti zakazat, ze jo? :-D

                              0 0
                            • Pavel  

                              To je snad vtip, ne?!? Zejména ten „idc=1186“; vždyť vedle té „stezky“ vede silnice!

                              0 0
                            • Twister  

                              No tak ta cyklostezka je neuvěřitelná. Vždyť je to větší než ta silnice! Hlavně že je tam cedule jak kráva, že je to dotovaný EU. Strašný.

                              0 0
                          • speedy gonzales  

                            blabasi s tebou je tezke diskutovat… vytahnes (spatne) ekonoimicke argumenty. kdyz ti napisu spravne tak to nejak preformulujes a je to hned zase spatne:-))))

                            myslis ze sit singlu spadne na celou republiku a nebude uniku? pokud se to stane hlavnim produktem turistickeho ruchu jako treba zminovana oblast walesu, tak to bude zalezitost pouze jedne, dvou, tri oblasti. co svobodna vule tam nejezdit? jeste furt ti zbyde 99,9% rozlohy republiky s rozbityma lesnima cestama…

                            0 0
                          • Radek Broz  

                            O co ti jde?

                            Singly jsou napřed špatné, protože nepodpoří místní ekonomiku. Když zjistí, že je tomu naopak, tak jsou špatné, protože přitáhnou lidi. (btw: Ty hotely a parkoviště jsou na horách už dávno – kvůli bikerům se určitě další stavět nebudou).

                            Napřed ccheš do přírody natahat asfalt, aby tam mohl krásně v pohodlí jezdit každý, pak zase tam nechceš parkoviště, lidi, odpadky.

                            0 0
                            • Blabas  

                              Tak pro oba: Nefandím hledání zisku za vším. Netvrdím, že jsou singly špatné a to z žádného důvodu.Nechci do přírody tahat asfalt ani lidi. Vyložíte si to, jak chcete. Pro Vás je důležitý jen to, že si dovolim oponiovat a tak se mnou povedete „svatou“ válku. To vy nesnášíte oficiální cyklostezky a nezajímá vás, že NEJSOU jen dopravní, jsou Vám evidenrně ukradený lidi, co přijdou ve čtyři z práce a nechtěj svý malý děti vypustit do ulic a tak s nimi popojedou kousek na kraj města. Řekl jsem, že nevydělaj, protože na prachy úředník slyší a někdo vymyslí srovnání se sjezdovkou, aby si to proti mě zas obhájil. A ty hotely co stojí nevedou zrovna po singlových tratích, ale vedou k nim asfaltky.A bla, bla, bla. Je to o ničem pánové. Když naznačim zátěž pro přírodu, hlásáte, že nás bude pomálu. Přitom chcete, co největší základnu.??? Hlásáte ochranu přírody jako jeden z bodů a smyslů singlu ale hájíte jak to venku vydělává.???Hrdě „hájíte“ zájmy cyklistů, ale člověk na kole, co jede do práce, nebo ten, co používá kolo aby šetřil přírodu, či tlustej chlap, co chce zhubnout, pro Vás vlastně vůbec cyklisti nejsou. Neustále sy protiřečíte hlavně vy. Takže dobře, že je to jen neškodný fórum a ne jednání s některým hejtmanem.

                              0 0
                              • Andrzej  

                                mam pocit, ze mas klapky na ocich

                                0 0
                              • Sobi  

                                Myslím že jsem pochopil jak to myslíš… viz dole

                                0 0
                              • Michal.J  

                                Myslím že si neprotiřečíme, jenže my celou dobu mluvíme o stezkách v přírodě a ty do toho pleteš i stezky ve městech (Ústí a tak). Není zvládnutelný mít jednu mamutí organizaci která se bude zabývat všema druhama cyklsitiky a všude. Čemba je pro teréní cyklisty a zaměřuje se na problematiku cyklistiky v přírodě, mimo města. Na města jsou zaměřený jiný organizace který se zase nestarají o cyklistiku v přírodě.

                                0 0
                              • speedy gonzales  

                                blabasi proc schovavas za „svatou valku“ to ze uvadis nepresne argumenty??? me prijde vtipne jak nekteri lide na BF (ted to nesmeruju primo na tebe) nejdriv zacnou rikat o cembe, jeji cinnosti a cilech nesmysly a kdyz se ozvou cembiste a uvedou ty nepravdy na pravou miru, tak je to vyhlaseno jako „svata valka“.

                                muzu ti rict ze na cyklostezkach jsem sakra casto. jezdim na kole na nadrazi, nakoupit, do mesta, do hospody… mozna prave proto vidim ze se u nas delaji cyklo-inlajn-pso paskvily ktere plytvaji penezi tam kde to je potreba mnohem vic.

                                to ze se zastavas tlustych a linych a jejich cyklostezek u rek znamena ze nejsou penize na opravdove cyklostezky pro lidi do prace, decka do skoly, kteri na rozdil od tech pseudocyklistu tu cestu jezdi denne.

                                0 0
                                • Blabas  

                                  Já se jich nezastávám. Jen je nepomíjím. A s tebou souhlasím. Jenže oni si právě ti pseudo čembisté právě tyhle hnusy berou s oblibou jako argument pro stavbu, promiň, tvorbu singlů. Singl a ČEMBA ano a bavme se o ni. Nezavrhujme při tom právo ostatních na jízdu na kole mimo silnici. To totiž spousta příspěvků obsahuje. Taky si myslim, že stezky by měly být udělány třeba i přímo ve městě a to z důvodu dopravně bezpečnostního. a Měli být postaveny dříve než ty dálnice podél řek. Mimochodem podél Ohře Tušim někde mezi Sokolovem a KV jsem letos viděl jezdit po břehu spoustu lidí a byla to hezká asi do 2 m široká šotolinka. Důvod proč nás všechny okrádám o čas, který můžeme investovat jinam je, že mi vadí, když někteří mluví o toleranci a přitom prakticky odmítají práva nebajkové populace. V tomto případě většiny. Taky jsem asi trochu xenofóbní. Nefandím masovému sportování a proto jezdím po lese, kde je klid. Je to jako s vodáctvím. Před lety byl problém půjčit si loď, ale byl to týden romantiky. Teď neni nic snažšího si loď půjčit, ale do kempu už se nevejdeš. No, nevim jestli je to dobrý přirovnání…

                                  0 0
                                  • speedy gonzales  

                                    ted uz s tebou zacinam souhlasit:-)

                                    ja myslim ze jadro pudla je v nastaveni podpory cyklistiky v cesku.asfaltove dalnice krajinou. to uz vlastne neni ani podpora cyklistu ale spis necyklistu…

                                    0 0
                                  • pos3k  

                                    když někteří mluví o toleranci a přitom prakticky odmítají práva nebajkové populace.

                                    tohle slysim prvne, tedyjako ze nekdo odmita nekomu prava

                                    Důvod proč nás všechny okrádám o čas, který můžeme investovat jinam je… .

                                    diskutujeme, sdelujeme nase nazory, dobrovolne prispivame = budme za to radi :)

                                    Mozna bych napsal, ze pokud neco napise clovek cembovsky, nemusi to byt nazor/priorita Cemby. Pokud nekdo basni o singlu, ale pote napise nazor predstavenstvo CEMBY (znate je?), tak jejich nazor ohledne singlu, aktivit cemby je smerodatny. Informace o singlu v terenu a predstave jejich tvorby dle metodiky atd. jsou na verejnem webu cemby.

                                    Osobne za Cembu nepisu, snazim se ale nebyt v rozporu, a nekdy pripsat spravna fakta. Take jsem uz nekde uvedl, existuji lide, kteri jsou v Cembe, mohou jednat a jednaji v zajmu cyklistiky i na jinem poli, nez je terenni cyklistika. To se nevylucuje, naopak je to nekdy pro cleny Cemby zdrojem cennych informaci.

                                    Kdyz se vratim jeste k singlu… u nas mam pekne temer ciste singlove okruhy tri obtiznosti. Zadna Cemba je nedelala, delala je parta bikeru a mesto jakozto vlastnik lesa. V lese se da natrasovat na soucasnych pesinach dalsi a dalsi singly (obmena trasy maratonu), ale…je dobre se o tyto pesiny (uz singly) starat..vycistit od vetvi, spadanych stromu a barvit znaceni nestaci (svepomoci). Pokud ti na nejaky usek udelaji „vychazkovou“ trasu pro maminky s kocarkama, ktera popira mistni podminky (svod vody, narocnost terenu, kolize/soubeh se stavajicimi trasami pro cyklisty v neprehlednem miste) atd. a ty vidis, ze se zase proinvestovali grantove penize, kdy byl pradbepodobne spatne zadan/vypracovan projekt, tak uz clovek mlcet nemuze.

                                    V okoli mi vznika dokonaly prostor (v mych ocich). V novem projektu je tvorba nove cyklotrasy, okruhu (35–50 km), clovek se koukne, zase casti vedou po silnicich, kdyz za pangejtem je pesina, nebo kde lze snadno pesinu/singl udelat. Clovek se musi ozvat. Cemba v tom muze/nemusi pomoci. Kdyz clovek ale podnet neda, nikdo jinej to za nej neudela (vcetne treba Cemby). Takovych lokalnich diskusi se uz vede nekolik, nejdou videt, neni o nich slyset..(pokud tedy nesledujete napr. web cemby..)

                                    0 0
                                    • Blabas  

                                      věcné jasné srozumitelné a tady jasně poznám ČENBA mysl

                                      0 0
                                  • Lišák  

                                    Znovu se ptám, proč by mělo občanské sdružení TERÉNNÍCH cyklistů hájit potřeby většinové populace? Proč si většinová cyklopopulace nezaloží svoji organizaci, pokud cítí potřebu?

                                    0 0
                                    • Blabas  

                                      A proč by měli zasahovat do příměstských cyklostezek radami jak mají vypadat, kolik mají stát a jestli mají vůbec být. Když je to sdružení TERÉNNÍCH cyklistů? Melou o tom tady kdejací

                                      0 0
                                      • Andrzej  

                                        myslim ze kritizovane stezky nejsou ani primestske, natoz mestske (do kterych cemba asi moc mluvit nebude).

                                        0 0
                                        • Blabas  

                                          Tak jestli se někde na Moravě staví silnice v lesích od nikud nikam, pak se nemůžem domluvit. To je jasný průšvih, ale jestli náhodou něco, co si potřebují zajistit majitelé ploch, tedy příjezdovku, si nezajistí u kraje a pak se na to hodí maskování jménem cyklostezka,( dyk je to pro Vás občané ).Možná verze?

                                          0 0
                                      • speedy gonzales  

                                        protoze kdyz asfalt zalije hojne uzivanou, bezproblemovou, oblibenou pesinu/cestu, kterou terenni cykliste (a mnoho dalsich lidi) rado pouziva prave pro jeji prirodni povrch a prirodni zazitky, tak uz to samozrejme JE zasah do zajmu, ktere CeMBA haji.

                                        0 0
                              • zbartos  

                                >Tak pro oba: Nefandím hledání zisku za vším.

                                Hledají se, když tak, pracovní příležitosti pro chudé regiony.

                                >Nechci do přírody tahat asfalt ani lidi.

                                To nechce asi většina lidí, kteří se v přírodě nebojí být sami a utíkají tam před civilizací.

                                >To vy nesnášíte oficiální cyklostezky a nezajímá vás, že NEJSOU jen dopravní,

                                Nesnášíme asfaltování přírody pro rekreační účely těch, kteří asfalt potřebují (inline, kočárky, silničáři) pod pláštíkem cyklodopravy, pod názvem cyklostezky a za peníze původně určené na budování cyklodopravních spojení podél stávajících NEBEZPEČNÝCH silnic.

                                >jsou Vám evidenrně ukradený lidi, co přijdou ve čtyři z >práce a nechtěj svý malý děti vypustit do ulic a tak s >nimi popojedou kousek na kraj města.

                                Netahej sem děti a zvířátka, nejsme na Nově. Navíc jsme samozřejmě PRO dopravní cyklovýpadovky z měst ven k začátkům neasfaltových ALE zpevněných lesních či polních cest (např. mechanicky zpevněné kamenivo se „zakaleným“ povrchem) či k cestičkám/sin­gltrekům.

                                >Když naznačim zátěž pro přírodu, hlásáte, že nás bude >pomálu. Přitom chcete, co největší základnu.???

                                Základna se vytvoří z již existujících cyklistů a jejich dětí. Myslíš, že snad někdo začne jezdit na kole kvůli ČeMBě či kvůli 2–5 km singltreku, který se možná za 5–10 let někde vybuduje ?

                                >Hlásáte ochranu přírody jako jeden z bodů a smyslů singlu >ale hájíte jak to venku vydělává.???

                                Nehlásáme ochranu přírody tím, že ve Walesu bikové singlparky vydělávají, ale tím, že se snažíme na rekreačních cyklostezkách o jiný povrch (místní materiály, nižší energetické a finanční nároky na stavbu) než o asfalt a tím, že chceme singly či doubletreky vybudované podle metodiky IMBA/ČeMBA tak, aby byly odolné proti častému používaní a vodní erozi, což dnes rekreanty používané cestičky a cesty většinou nejsou.

                                >Hrdě „hájíte“ zájmy cyklistů, ale člověk na kole, co jede >do práce, nebo ten, co používá kolo aby šetřil přírodu, či >tlustej chlap, co chce zhubnout, pro Vás vlastně vůbec >cyklisti nejsou.

                                Pokud to nejsou terénní cyklisté, tak jejich zájmy ohledně ježdění po lesních a polních cestičkách asi neznáme a asi je tedy ani nehájíme. Co je na tom špatného ?

                                >Neustále sy protiřečíte hlavně vy. Takže dobře, že je to >jen neškodný fórum a ne jednání s některým hejtmanem.

                                To máš pravdu. ČeMBA je čerstvě narozené miminko a hledá svoji tvář, svoje členy, svoje vůdce, svoje mateřské mléko (peníze). To SI asi moc neuvědomuješ a proto do ní pereš. Nevím sice proč do ní pereš, když nejsi člen, ale podle Tvého profilu je škoda, že nejsi. Vstup a pomož ji změnit k obrazu skutečných ochránců přírody a cyklistů. Postup jak vyměnit stávající zkorumpované a neekologické vedení najdeš ve stanovách www.cemba.cz/cemba.shtml .

                                0 0
                                • hribik A1  

                                  „Nesnášíme asfaltování přírody pro rekreační účely těch, kteří asfalt potřebují (inline, kočárky, silničáři) pod pláštíkem cyklodopravy, pod názvem cyklostezky a za peníze původně určené na budování cyklodopravních spojení podél stávajících NEBEZPEČNÝCH silnic.“

                                  tu by ma celkom zaujimalo, ci ked predstavitelia cemby s niekym rokuju a postavia sa proti asfaltovym dialniciam, ci zaroven pritom navrhnu aj alternativu miesto takej dialnice prave v podobe vystavby toho cyklodopravneho spojenia. v opacnom pripade je totiz toto tvrdenie bezhodnotne

                                  0 0
                                  • zbartos  

                                    O dopravní cyklostezky se stará CDV www.cdv.cz . Proč by to měla dělat ČeMBa ? Bohužel peníze na cyklostezky dává někdo jiný než CDV a tak asi často logické a dobré (doufám) podklady od odborníků z CDV skončí na „podivných“ názorech volené samosprávy a jejich úředníků a na problémech s vlastníky pozemků kudy mají dopravní cyklostezky vést. A peníze z EU se musí utratit co nejdříve, jinak o ně přijdeme. Takže se asi jde cestou nejmenšího odporu do polí a lesů ve státním vlastnictví, tam nikdo protestovat nebude......

                                    0 0
                                    • hribik A1  

                                      Proč by to měla dělat ČeMBa ?

                                      reagoval som tym len na vyssie uvedenu vetu a tu mam za to ze kedze tato organizacia bojuje PROTI vystavbe urciteho druhu ciest (ktore nejsu vyznamnym ohrozenim moznosti jazdit v lese, takze o ochrane zaujmu terennych cyklistov ktora je zakladnym cielom sa tu da sotva hovorit), potom by tu alternativu (v podobe tych dopravnych ciest – ak deklaruje vyssie uvedene) navrhnut mala. ale je to samozrejme vec jej predstavitelov – ked chcu nech su len PROTI celej jednej skupine cyklistov (vyuzivatelov tych „dialnic“) a ziadna alternativa pre nich (singletracky nejsu alternativou dopravnych ciest), potom ale budu u nej vnimani ako nepriatelia – a mtb bikeri s nimi. napisal som to len preto, lebo ma zaujala ta veta s tym asfaltovanim na nepotrebnych miestach miesto dopravnych ciest

                                      s tym o pozemkoch bohuzial suhlas…

                                      0 0
                                      • zbartos  

                                        Ohledně „ciest (ktore nejsu vyznamnym ohrozenim moznosti jazdit v lese, takze o ochrane zaujmu terennych cyklistov ktora je zakladnym cielom sa tu da sotva hovorit)“ jsem to doufám dostatečně vysvětlil níže v příspěvku „03.01.2008 17:51:10“.

                                        Asfaltové rekreační cyklostezky neřeší asfaltovou cyklodopravu (kde by se mohli příznivci inline + kočárky také rekreačně promenádovat), ale berou z jejího měšce peníze.

                                        Asfaltové rekreační cyklostezky ničí (více než některé neasfaltové) kvůli zbytné rekreaci přírodu a pokud připustíme, že lze na rekreační cyklostezky používat cyklodopravní peníze, tak neoprávněně požadují i peníze použitelné na rekreační cyklostezky (singly/doubly) pro terénní cyklisty, kterých je množství větší než malé.

                                        Takže např. jen změnou materiálu rekračních cyklostezek ušetříme při zachování jejich délky i na singly. A to už je sakra miliardová ochrana zájmu terénních cyklistů…

                                        0 0
                                        • hribik A1  

                                          suhlasim s tym druham odstavcom – ono tie dopravne „cyklostezky“, keby sa postavili, boli by tak ci tak vyuzivane aj tymi istymi skupinami o ktorych hovorim – inlinisti, rodinky a pod. oni sa chcu previezt po asfalte, pokecat s kamaratmi a pod., a je im viacmenej jedno, ci tak cinia pri rieke alebo z mesta do susednej dediny. len keby sa tak chceli stavat nie pri tej rieke, ale do tej dediny…problem je tam asi v tych pozemkoch

                                          o zbytocnej rekreacii by som nehovoril – zbytocna je mozno pre tych ktori ju nevyuzivaju, ale ako je vidno, je stale popularne mat nejaku primestsku promenadu. navyse taku promenadu vyuziva velke mnozstvo ludi – ak sa stavia povedzme z mestskeho rozpoctu, pohybuje sa po nej pravdepodobne viac platitelov dani (a pravdepodobne aj vacsieho objemu dani) nez by sa pohybovalo po velkej sieti singlov dokopy, a v tomto je opravnena pri takomto sposobe financovania

                                          ono keby sa tlacilo sa efektivne vyuzivanie penazi na asfaltky (na tie ktore treba), mohli by sa usetrit tie co su na rekreacne ucely (nebol by uz taky dopyt po dalsich asfaltkach aj na nepotrebnych miestach, keby ta potrebna siet existovala) – ostalo by viac na stavbu tych singlikov

                                          0 0
                                          • Black knives  

                                            A co uděláš ty, v zahraničí? Pro mě je Slovensko zahraničí, a nekecám do toho, jak se vám tam bikuje. Pokud chceš diskutovat, začni u vlasního prahu. Založ si organizaci, která změní ,co už máte zkažené. Tady mudruješ, a sám prd děláš.

                                            0 0
                                            • Blabas  

                                              trošku hláška á la Olkyc, ne?!

                                              0 0
                                              • ota  

                                                není to hláška á la olkyc.vůbec ne.hribík tu je schopný strávit dlouhé, zbytečné hodiny diskutováním, filozofováním o ničem a oponováním, ale situaci u nás ani u nich nějak nepomůže.já třeba jeho příspěvky čtu, jen pokud nepřesáhnou 10 řádků.je to ztráta času, pardon. black knives nekecá a hovoří za něj práce.čím míň řečí, tím víc práce.přímá úměra.

                                                0 0
                                                • hribik A1  

                                                  . . . . . . . . . . pocitas vzdy najprv riadky, ci ich je 10? :D :D (bezne taketo ubohe stupidnosti nerobim, ale toto mi vazne nedalo)

                                                  trebars je to tym, ze nemam zaujmy obdobne s vacsinou tu, tak za ne nebudem pracovat, oni tiez nebudu za tie moje (nikde neni napisane ze su tie moje sukromne presne tie ktorymi tu a teraz oponujem) :)

                                                  pre mna napriklad ta diskusia bezhodnotna neni, zistil som z nej veci ktore su pre mna svojim sposobom celkom zaujimave :)

                                                  0 0
                                                  • ota  

                                                    nepočítám nic.jen šetřím svůj čas,a celkem už vím ,jak s ním tady mám hospodařit..název threadu byl pro mne zajímavý,a musím vyhledávat, co je k věci.

                                                    0 0
                                                • Blabas  

                                                  Oto upřímně to ztrácení času je zábavné. Je tu hromada lidí, kteří jsou schopni prohlásit, že najedou ročně 20000 km a přitom neustále sedí ve dne v noci nad B-F. A teď nemyslim Olkyce, i když ten je typický příklad. Kdy se spí a chodí do práce a tak normálně žije, to fakt netušim. Já se tu taky vykecávám, ale povaha mýho zaměstnání to holt umožňuje. Hlavně je mrzuté, že kdo nejde s většinou, je sepsut, a to mnohdy nevybíravě.

                                                  0 0
                                                  • Radek Broz  

                                                    Zrovna aktivity „chodí do práce“ a „vysedává na b-f“ se tu u dost lidí krejou;-)

                                                    0 0
                                                  • Blabas  

                                                    no jo to u mě taky. To by měli šéfové radost, jak máme placený pobyt na B-F.:o)

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Blbosť. To si neviem predstaviť, že by som tu v práci ešte aj čítal BF. ;)

                                                    0 0
                                            • hribik A1  

                                              napriklad teraz porovnavam a konfrontujem svoje nazory s inymi, aby som videl viac pohladov na danu vec, pricom na rozdiel od teba sa snazim tieto rozhovory viest slusne. organizaciu podobnu vasej zakladat v najblizsej 5rocnici nebudem a keby tu presne taka vznikla, asi ju nepodporim – stotoznujem sa s nou totiz len v jedinej konkretnej veci (boj proti zakazu bikovania v lese) a to je malo, ked v ostatnych to vyzera na protichodne postoje. a neboj sa, vysledky prace cemby v cz nezneuzivam. cesty 1/50, 1/54 a 1/57, ktore tvoria tak tretinu z toho co tam prejdem cemba nevybudovala, a o dajme tomu chodniku alebo polnej ceste udolim k trom domcekom tiez pochybujem ze je jej dielom

                                              0 0
                                            • Lišák  

                                              Tady se tedy musím Hríbika zastat. Proč by se nemohl vyjádřit k problematice v ČR? Pokud by na Slovensku byla nějaká SloMBA a u nás ne, já bych ji například taky sám nezaložil.

                                              0 0
                                                • Lišák  

                                                  Když píši, že SloMBA neexistuje, tak se nesměj! ;-)

                                                  „Vitaj na stránke nejestvujúcej a doteraz nezaloženej Slovenskej mountaibikovej asociácie!“

                                                  Viz sevensun.free­hostia.com/in­dex.php?page=ho­me

                                                  0 0
                                                  • zbartos  

                                                    Ovšem Hribík se nezapojil (resp. jsem si ho tam nevšiml) ani do průzkumu potenciálních členů SloMBy forum.mtbiker­.sk/viewtopic­.php?t=14304&hig­hlight= , mně neopověděl na slušný dotaz v této diskusi, píše tady o něčem, čemu, jak sám před chvílí přiznal, nerozumí a má radost z toho, že se pak něco dozvěděl… Pokud se chceš Hribíku něco dozvědět, tak to řekni rovnou a nepoužívej k tomu kritiku a rozepři......

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  
                                                    • odpovedal
                                                    • „mně neopověděl na slušný dotaz v této diskusi, píše tady o něčem, čemu, jak sám před chvílí přiznal, nerozumí a má radost z toho, že se pak něco dozvěděl…“ kravina. toto je zaver ako ked citam olkycove, pardon alteregoolkycove prispevky. to „nieco zaujimave dozvedel“ bolo myslene dost znacne ironicky. nebudem to viac vysvetlovat. bavit sa s vami je ako s olkycom, pardon alteregoolkycom, aj ked nepochybujem ze vy to iste tvrdite o mne :)
                                                    • od minuleho prispevku som sa rozhodol ze v tejto diskusii uz budem pokracovat len s humorom, nieco tu vazne hovorit je obojstranne zbytocne :)
                                                    0 0
                                                  • zbartos  

                                                    Tak sorry. Vy jste mi odpověděl, ale já jsem tím dotazem myslel původně něco jiného. Tak ten dotaz teď napíšu přesněji a dám sem pro orientaci celou historii toho mého dotazu:

                                                    1, nazor Hribik: asi ju nepodporim – stotoznujem sa s nou totiz len v jedinej konkretnej veci (boj proti zakazu bikovania v lese) a to je malo, ked v ostatnych to vyzera na PROTICHODNE postoje

                                                    2, dotaz zbartos: Jaké má ČeMBa ŠPATNÉ názory (kromě snahy o udržení současného právního stavu jízdy po lesních cestách a cestičkách) než jsou ty Vase správné ?

                                                    3, ?ODPOVED? Hribik: taktiez nikde netvrdim, ze cemba ma SPATNE nazory konkretne z hladiska prospechu terennych cyklistov.

                                                    4, novy dotaz zbartos Jaké má ČeMBa PROTICHODNE POSTOJE než jsou ty Vase ?

                                                    Já jsem Vám zatím vše vysvětloval vážně. Takže bych poprosil o Vaši zdejší poslední vážnou odpověď.

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    robim zaroven so sledovanim bf pri tom compe aj ine veci (nemyslim tym zrovna internetove hry a pod.), sem sa pozrem raz za 10 minut, a ked sa robi 10 veci naraz, tak obcas nieco unikne pozornosti, to je pravda

                                                    VSETKO TO CO TU PISEM SU MOJE SUBJEKTIVNE POSTOJE. protichodne su asi v tom, ze ja som terenny jazdec tak asi z 10 %, aj to ma zaujimaju zvacsa take polne a lesne cesty co vedu z miesta A do miesta B, nie odnikial nikam. mam okolo seba ale viac prislusnikov tej skupiny na ktorej ukor sa cemba presadzuje (je pochopitelne ze sa na ich ukor presadzuje, kazdy si chce utrhnut co najviac pre seba). nemam v laske stupidne zakazy a regulacie, kazdeho druhu (take ako zakaz jazdenia v lese, meranie 90ky na rovnom sirokom prehladnom useku cesty, dvojkilometrova plna ciara na uplnej rovinke, spravne zakrivenie bananov a pod. – pochopitelne oni vsetky maju ine, hlavne ekonomicke pozadie prospechu pre „niekoho“) a preto sa s nou v tomto jednom stotoznujem. protichodne postoje su tiez napriklad v tom, ze ako jedinu spravnu formu rekreacie uznava tie svoje singliky, aj ked – aspon podla vyjadreni ktore vidim tu – je to samozrejme na druhej strane pochopitelne z podstaty toho, co je to za organizacia. kazdy si chce utrhnut co najviac pre seba. netvrdim ze sa mi pacia niektore cyklodialnice ktore sa stavaju, tiez som napisal co povazujem za vhodnejsie namiesto nich (+ z primeranej casti samozrejme aj tie vase singletraily, ale z primeranej casti). rozpor znova pochopitelny z toho, ze je to organizacia mtbakov, ale rozpor to je aj tak. plus naznaky prilis konfrontacnej politiky, takej ako robi auto*mat a pod. rozpor pochopitelny z podstaty veci, ale rozpor to je. teoreticky je tu mozne zbytocne vytvaranie nepriatelstva, to samozrejme v praxi zavisi od vyjednavacich schopnosti jej predstavitelov.

                                                    u nas napriklad v okoli 100 km neviem o ziadnej ucelovo vytvorenej ceste pre cyklistov. akurat kusok v meste, pouzitelnej ako vypadovka z mesta miesto stvorprudovky. inac nic – neni a nebude. takze som si zvykol bez toho zit, a ci nejaka niekde ma byt a nebude – moze mi to byt jedno. uz som to uviedol inde. kludne pojdem po ceste, lebo to tak robim aj teraz. ja tym ze sa „dialnica“ nepostavi, skodny nebudem. hovorim skor za druhych, mojich znamych a pod.

                                                    0 0
                                                  • ota  

                                                    na čí úkor se čemba prosazuje?co si čemba chce utrhnout pro sebe?řekl někdo z čemby, že singl je jediná forma rekreace?kde to čteš? v čem je postoj čemby konfrontační? vážně nevím, že by zrovna tohle tady někdo od čemby psal.

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  
                                                    • na ukor inlinistov, mestskych cyklistov a pod.
                                                    • citam to v niektorych prispevkoch na bf, z roznych diskusii na tuto temu, ktore tu kedy boli, oficialne prehlasenia ma nezaujimaju, jedno take som si tu uz otestoval, a vyslo z toho, ze je to polopravda ako vsetky podobne
                                                    0 0
                                                  • Jirik123  

                                                    na ukor inlinistov, mestskych cyklistov a pod.

                                                    proti mestskym a dopravnim asfaltovym cyklostezkam cemba nic nema. vadi ji spis bezduvodne asfaltovani prirody, tzn nekde dal od mesta, tam meststi cykliste ani inliniste jezdit nebudou.

                                                    osobne mi prijdou vsechny tyhle debaty na b-f zbytecne vyhrocene a neustale se vypichuje prospesnost/sko­dlivost/potreb­nost/nepotreb­nost singlu. pritom cemba neni jen o singlech, je to jen cast jeji prace.

                                                    0 0
                                                  • ota  

                                                    možná se tu občas někdo nevyjádří úplně přesně.možná dělá své jazyková bariéra. rozhodně bych se oficiální prohlášení jakékoliv organizace snažil alespoñ přečíst, dřív, než proti němu cokoliv řeknu.patří to k bontonu. pokud oficiální prohlášení čemby hodíš do jednoho pytle s prohlášeními organizací,které tě neuspokojily, tak mi nezbývá než ti popřát š´tastnou volbu organizace, která dostane tvých zájmů.

                                                    0 0
                                                  • Andrzej  

                                                    mozna to vypada ze na ukor inlinistu, ale ani tohle ne, protoze cyklistum (a cembistum asi nejvic) vadi, kdyz se neco pro inlinisty nazve cyklostezka, muze to pak mit spatne dusledky (muzou te tam lidi posilat jezdit, kdyz to je cyklostezka a pritom to nepujde pouzit) . taky se nekdy rekne „pro cyklisty sme postavili neco za 20 000 000,–kc“ a pritom cyklisty vytlaci jini lidi

                                                    0 0
                                                  • Michal.J  

                                                    - na ukor inlinistov, mestskych cyklistov a pod.

                                                    Takže když se mně líbí třeba Monty Python a jako koncesionář napíšu do Český televize že bych byl radši aby dávali víc Monty pythonů a míň estrád z 80. let tak je to vlastně špatně, protože prosazuju svoje zájmy na úkor milovníků estrád z 80. let?

                                                    Podle tvý logiky je teda váš slovenský zákon OK a jakákoliv snaha o změnu je špatná protože by byla na úkor těch co v lese jezdit nechtějí.

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    slovensky zakon spada pod vyssie vymenovane ultrastupidity, a teda ok neni, neviem kde si na taku logiku prisiel. co ma konkretne snaha o zmenu zakona s bojom proti asfaltu?

                                                    0 0
                                                  • Lišák  

                                                    Že by jen přirovnání?

                                                    0 0
                                                  • Michal.J  

                                                    Na tu logiku sem nepřišel já ale ty, já to přirovnal k jinýmu případu aby byla vidět ta absurdita.

                                                    Mimochodem podle čeho rozlišuješ jestli je něco ultrastupidita nebo ne? Že by podle toho jestli se to líbí tobě? A neni to pak na úkor těch kterým to vyhovuje?

                                                    0 0
                                                  • hribik A1  

                                                    za ultrastupidity povazujem hlavne statne (vratane bruselskych) regulacie ktore sa seru do zivota slusnym ludom viac nez je nevyhnutne potrebne pre fungovanie spolocnosti a prospech prinasaju maximalne par individuam tam hore. napriklad radary na rovnych a prehladnych usekoch su ultrastupiditou preto, lebo su proti vsetkym a iba na vyber penazi o ktorych vyuziti rozhoduje mala skupina ludi. zakaz jazdenia v lese takisto neprinasa hmatatelny objektivny prospech. par vyvolenych ma mozno z neho radost. pri sukromnych lesoch by bolo snad korektne, aby si sam majitel rozhodol, ci si v svojom lese takuto cinnost povoli alebo nie.

                                                    0 0
                                              • hribik A1  

                                                vzhladom na svoj vek a veci z toho sa odvijajuce zatial nemam na to aby som nejaku (akukolvek) organizaciu teraz zakladal, to neznamena, ze sa o problematiku nemozem zaujimat, a zbierat k nej informacie a nazory, cize sa k nej aj vyjadrovat

                                                0 0
                                • Blabas  

                                  opět věcné a jasné. Až jsem se za sebe styděl. Rád bych touto cestou zdůraznil, že oslovením Vy nemyslím ČEMBU, ale ty ortodoxně bikový enthusiasty, co za ni tak rádí občas vystupují, i když neofiko. Tak se právě, když už je doženete do kouta dozvíte, že je cyklostezky nezajímají a že se ČEMBA zajímá o terén a nic víc. A že se ty prachy maj strkat do jak jinak než stezek po lesích moderně zvaných singltreků.a ne do měst. Jsou to sice moje postřehy už z několika diskuzí, ale stále ještě rozlišuju ČEMBA postoj a jiných rádoby ČEMBA postoj. Kdybych měl každého zastánce singlu a ČEMBy tady brát za bernou minci a of. postoj, tak by z toho ta organizace vyšla jako nadšený ale trochu schizofrenní cyklista naivka. A to zaplaťbůh a Kvasnička ČEMBA jistě není. Hodně štěstí těm z rozumných

                                  0 0
                                  • Jituschka  

                                    Ale každý, ač člen čemby, má přece právo na svůj názor. Každý má jiné potřebu, pochybuju, že obyvatel malé vísky v horách má potřebu podporovat městské stezky. Myslím že i ty jsi psal něco o tom, že jsi z Ústí, a máte tam takové a takové problémy. Odvíjí se to od toho, kde každý z nás jezdí a je to logické.

                                    A i člen čemby přece může pochybovat, hledat si ten svůj názor. Pro mě jsou třeba tyto diskuze velmi podnětné, konfrontace s ostatními názory je nutná pro tvorbu toho vlastního, zatím nedotvořeného.

                                    0 0
                                  • Radek Broz  

                                    V podstatě souhlasím tady se Zdeňkem a dodávám, že píšu pod svým jménem, čili za sebe, své názory.

                                    0 0
                                    • Blabas  

                                      Já chápu, že píšete za sebe a ne za organizaci. Jenže když totéž udělám já, reaguje se na mě jako bych napadal ČEMBu, což jsem neudělal. Výtky bych měl, ale radši si je zatím nechám pro sebe. Takže i já reaguji na Vás tedy konkrétní lidi. Až budu chtít diskutovat o organizaci, tak na jejich stránkách.

                                      0 0
                                  • zbartos  

                                    Ještě jednou to sem dám, když to pořád nemůžeš pochopit: „Základním posláním ČeMBA o.s. je zastupovat zájmy bikerů: hájení zájmu terénních cyklistů; ochrana proti narůstajícím zákazům jízdy na kole; podpora pri tvorbě a udržbě trailů, tras a značení; informovanost, lepší image a propagace správné bikerské kultury“ (viz www.cemba.cz/cemba.shtml ).

                                    Takže nemáme za cíl péči o dopravní cyklostezky ! Cyklodopravní peníze se ale mají, podle nás, strkat hlavně do dopravních cyklostezek.

                                    Pokud se to neděje (a to je fakt – procenta neznám, ale dalo by se to zjistit z cyklostrategií jednotlivých krajů) a budují se místo nich rekreační cyklostezky, tak požadujeme aby byl odpovídající podíl (procenta lze jistě zjistit kvalitním výzkumem) z cyklodopravních peněz věnován na stavbu a údržbu singlů/doublů (jde o rekreační cyklostezku, ne ?) a bojujeme proti asfaltu na rekreačních cyklostezkách.

                                    Pokud snad existují nějaké cyklorekreační peníze, platí o nich předešlá věta ještě více.

                                    Už je ti to jasnější ?

                                    O tom, že nejsme nadšení, ale trochu schizofrenní cyklisté naivky, bych pochyboval, ale kdo má pravdu, ukáže až čas......

                                    0 0
                                    • Blabas  

                                      Zdenku přečti si ten můj ještě jednou a pořádně. Nekomentoval jsem organizaci, ale to jak by mohla být chápána z polévky názorů příznivců. A už mě to neba. Teda když to pořád nechápeš. mluvím tu snad s lidmi, za jejichž názory organizace beze zbytku stojí? Určitě ne. A Už mi to znovu opakovat nemusíš, já to stejně nepochopim.

                                      0 0
                      • Radek Broz  

                        Zjevně jsi stále nepochopil, o co čembě jde.

                        1. Není to o tom stavět/udržovat singly na úkor cyklodopravy, ale spís třeba fotbalových stadionů, golfových hřišť atd. Nesměšujme pořád rekreaci s dopravou.
                        2. „v lese s camelem nic neutratíš“ – tohle je největší nesmysl příspěvku, divil by ses. Je to jako tvrdit, že ti lyžaři na sjezdovce toho taky moc neutratí. Ano, je to skutečně stejné, i ten biker někde spí, něco jí, večer se někde baví. Divil by ses i tomu, kolik lidí odjede třeba na tu Gardu.
                        0 0
                        • Blabas  

                          Kdybych zcela chápal o co ČEMBě jde, nepsal bych sem. Nesměšuju dopravu s rekreací, teda pokud nepovažuješ vše co není prašná cesta za dopravu. Myslím, že žiletkáři se taky jenom nedopravují. A poprvé slyším něco o fotbale a spol. Chcete získat peníze, které plynou do fotbalohokejové mašinérie ( mafie )? Tak to fandim. Upřímně. Ale přiznám se, žes u mne vyvolal pobavený úsměv. A ta sjezdovka? Tak toho se právě bojim. Hluk, muzika, milion lidí, obrovský parkáče, obrovský výdaje za elektřinu, bordel, trošku podobný snad s bikeparky, který jsou v létě tam, co v zimě sjezdovky. Tak jestli tohle je ta cesta, tak děkuju. Protože si ale myslim, že není, tak si budu myslet, že jsi použil úplně blbej příklad.

                          0 0
                          • Radek Broz  

                            Pořád všechno posouváš někam, kde to není…

                            1. Tak si napřed materiály čemby přečetl – nevěřím, že jsi to udělal a pořád nevíš.
                            2. Jaká mašinérie? Chtěl jsem říct to, že ve veřejných rozpočtech to nestojí cyklodoprava X cyklorekreace, ale cyklorekreace X jiné formy rekreace. Je taky chyba, když se staví sice rekreační cesty, ale vypadají jako ty dopravní jenom proto, že prostě ti příslušní lidé neví, že to jde i jinak.
                            3. Co sem pleteš bikeparky? A i tak – co je na nich špatnýo, když jsou, jak sám říkáš, na místě sjezdovak? Jen to funguje stejně, jako v zimě. I ty lidi v horách chtějí za něco žít a neboj, na každém kopci ho mít nebudeš.
                            0 0
                            • Blabas  

                              Radku přečti si po sobě tvůj předchozí příspěvek, prosím. Najdeš tam pohádkové snění o kousku koláče od fotbalistů a najdeš tam sjezdovky. dík

                              0 0
                          • pos3k  

                            //Chcete získat peníze, které plynou do fotbalohokejové mašinérie ( mafie )? //

                            co je zase tohle?

                            penize na cyklistiku jsou, a kupodivu ne pro tu profi ale „hobby“, viz priority/duvody cyklostrategie CR.

                            Kam tecou je jasne (je tu i strucny prehled kolik penez, mohu poslat odkaz ci dokument s cisly).

                            Kdybych zcela chápal o co ČEMBě jde, nepsal bych sem.

                            osobne nemam problem pochopit:

                            Základním posláním ČeMBA o.s. je zastupovat zájmy bikerů: hájení zájmu terénních cyklistů; ochrana proti narůstajícím zákazům jízdy na kole; podpora pri tvorbě a udržbě trailů, tras a značení; informovanost, lepší image a propagace správné bikerské kultury.

                            Jde nám hlavně o zlepšení vzájemné ohleduplnosti a celkovou kultivaci vztahů na lesní a polní dopravní síti.

                            Chceme podporovat vznik trvale udržitelných, přírodě blízkých, terénních cest. Pokud jsou cesty vhodně vedeny a konstruovány, nároky na jejich údržbu jsou minimální. Nedochází na nich ke konfliktům mezi uživateli. Chceme aby se terénní cyklisté začali podílet na údržbě a značení takových cest.

                            Většinu cest, po kterých jezdíme, značí nevelká skupina značkařů z KČT, jedné z mnoha zájmových organizací. Nikdo však lesní a polní dopravní síť neudržuje podle rekreačních potřeb a lidé, kteří se na ní pohybují na sebe vzájemně nadávají.

                            Jde nám o to, aby se terénní cyklisté začali zajímat prostředí, ve kterém jezdí a o lidi, které při tom potkávají. To samozřejmě to platí i pro obydlená místa, tam ale není působení na vztahy k okolí tak jednoduché.

                            Jde nám o spolupráci na tvorbě a značení cest, vhodných pro terénní cyklistiku, o podíl na jejich přípravě a schvalování. I když KČT značení takových cest zatím nepřipravuje, je naším potenciálním partnerem pro spolupráci a rozvoj terénních cyklotras.

                            Nechceme a ani nemůžeme hájit právo jízdy kdykoli a kdekoli. Budeme se však snažit, aby zákazů bylo co nejméně a aby zákazy nevznikly z malicherných důvodů. Pokud zákazy již existují, pokusíme se je jednáním omezit nebo úplně zrušit. Zároveň budeme bojovat za to, aby současné vymezení legální jízdy na kole bylo zůstalo zachováno.

                            Co rozhodně nechceme: Aby nevznikly nějaké plané naděje, musím se také napsat i to, čím ČeMBA rozhodně nebude. Nechceme hájit zájmy bezohledných jezdců, kteří se nedokáží chovat ohleduplně a slušně k ostatním a k prostředí, ve kterém se pohybují. Nemůžeme hájit právo jízdy kdekoliv. Lesní zákon a zákon na ochranu přírody a krajiny hovoří jasně.

                            0 0
                            • Blabas  

                              …byla reakce na Radka a jeho spíš na úkor fotbalových stadiónů,… nic víc zkrátka mě ta představa pobavila

                              0 0
                  • tk  

                    blabasi 1: jako vsude po republice i se v UstK smesuje dopravni cyklistika a cykloturistika. neprijde mi to vubec usmevny. je to ticha dohoda, na kterou doplaci jak dopravni cyklistika, tak terenni cyklistika. jak pokladna tak ceska krajina.

                    2: jako vsude po republice i se v UstK jako by mtb neexistovalo.

                    3: prave, ze se veci resi marketingovyma studiema za miliony, ktere pripravuji podminky, proto, aby se mohlo asfaltovat za miliony. mnou zminovana Marketingová studii cykloturistiky v Ústeckém kraji je skutecny dokument

                    viz: www.ekolist.cz/clanek.shtml?… www.kr-ustecky.cz/…kumenty2.asp?…

                    ke stazeni zde: www.kr-ustecky.cz/…v%20%FAk.pdf

                    upozornuji na pikantni vetu v uvodu:

                    Začíná být zjevné, že hobby cyklistika se stala nejpopulárnější venkovní volnočasovou aktivitou. Přibývá rovněž cyklistů, kteří mají rádi vyasfaltované stezky, především ti malí a ti starší, kteří nemají dostatečnou fyzickou kondici, nebo jim to nedovolí jejich zdravotní stav.

                    kopiruji take shnuti aktivisty CeMBy PepikaW, ktery se ucastnil konference o cykloturistice v UstK koncem podzimu:

                    Z téhle velké konference ale vůbec nemám dobrý pocit: Kraj už investoval skoro 3 mil. – do studie (dobrý kšeft pro soukromou firmu), ale nikdo neví, jak dál, jak organizovat projekty, výstavbu, jak platit, z jakých peněz. Pokud by všechno šlo hladce, mohlo by se začít stavět nejdřív v roce 2009 s ukončením čtyř páteřních tras 2014–2020.

                    Studie řeší jen páteřní trasy (Labe, Ohře, Ploučnice, Krušnohorská) a jen z pohledu cykloturistiky (dopravu si mají řešit obce úplně samy), další trasy nižších kategorií – regionální, studie jen zmínila. Projektanti, i přes to, že jsme se jim snažili vysvětlit, co cyklista potřebuje (cykloturista, nebo cyklodoprava, žádný singletreky), trvají na 3–4m široké asfaltové silnici s 1m krajnicemi a obrubníky, s únosností pro nákladní TATRU, cena je běžně 5mil/1km.

                    0 0
                    • BOREK  

                      ve finale vyjde realizace prirodni stezky draz, nez asfalt, ohumusovani ve svahu, atd, same specialni priplatky a trochu me dostava cena za znacku, kus „plechu na tyci“ zabetonovane do zeme, skoro 8kk........krasna studie, krasne a naprosto presne cisla!

                      0 0
                      • Black knives  

                        Když to čtu, jak drahé je stavět přírodní stezky, tomu říkám ůčelová manipulace čísly s vědomím státní správy. Rozumím, že sáhnout si na prachy EU, a podojit, si přeje nejedna stavební firma. Z toho všeho je mi zle. Myslím, že T.K. založil čembu za minutu dvanáct.

                        0 0
                • multib  

                  Cyklostezky a singltracky bych nesměšoval, jedno má za ůkol oddělit a ochránit cyklisty od motoristů, příp. chodců a singly mají vyvést cyklisty do přírody .. J.

                  0 0
                  • multib  

                    .. úkol .. :-) J.

                    0 0
                  • Andrzej  

                    vzdyt o to tk jde, asi jsi to spatne pochopil.

                    0 0
                    • multib  

                      Já reagoval na tk: " .. podpora rekreacni cyklistiky vsak byla zvulgarizovana do stavby paternich asfaltovych cyklozezek za mnoho desitek milionu." ..
                      Přišlo mi, že o cyklostezkách mluví s určitým despektem .. A já si myslím, že jsou potřeba .. J.

                      0 0
                      • Andrzej  

                        jo, oni stavitele totiz neco nazvou paterni stezka, vyplytvaji tam vsehcny miliony, ale na cyklodopravu se to pouzit neda a pro rekreaci to taky neni moc dobre.....

                        0 0
                        • multib  

                          Nj., to je otázka dobré koncepce .. já chtěl jen číct, že cyklostezky mají svůj význam a větší, než singltracky .. J.

                          0 0
                          • Andrzej  

                            asi myslis vseobecny vyznam cyklodporavy atd… jenze tohle cemba az tak neovlivni, jde hlavne o jezdeni v prirode.

                            0 0
                          • Radek Broz  

                            Čím máš podloženo, že jejich význam je větší? To, že ty jezdíš jen na asfaltu neznamená, že to tak chtějí všichni.

                            0 0
                            • multib  

                              Cyklostezky využívá mnohonásobně víc lidí, páč slouží k nutné i rekreační dopravě, pomáhají odlehčit silniční provoz .. kdežto singly jsou only pro zábavu .. J.

                              0 0
                              • jirkacv  

                                a nevyuziva cyklostezky mnohem vic lidi treba taky proto, ze tech singlu je taky mnohem min? A nevidim jedinej duvod proc by nemohli slouzit singly i pro prepravu, vysvetlis mi to? :)

                                0 0
                              • Jituschka  

                                Využívají je možná taky proto, že není jiná alternativa. Nemyslím přímo singl, ale cestu s přírodním povrchem. Ale jelikož ta možnost není a ti lidé často ani nevědí, že jiná možnost by mohla existovat, spokojují se s dopravou po asfaltu.

                                Příklad dopravních stezek je například zde (Viničná cesta):

                                www.cemba.cz/…php/v/CESTY/

                                Rozlišení tří základních skupin cyklistů zase zde:

                                www.cemba.cz/…klistiky.pdf

                                Jde o to, aby každá skupina měla opovídající cestu, aby dopravní cyklisté nebyli nuceni jezdit po stezkách terénních cyklistů a obráceně, což by vedlo k rozladění všech zúčastněných skupin, neboť by to neodpovídalo jejich požadavkům. Tomu se právě čemba snaží zabránit, snaží se, aby dopravní stezky vedly v dopravních koridorech a rekreacni po tech rekreacnich. Dělat něco mezi tím je kompromis a nebude vyhovovat ani jedné skupině.

                                0 0
                                • multib  

                                  Ale o tom právě hovořím, že vše je určeno k něčemu jinému a stezky jsou ryze účelové, tedy nezbytné, na rozdíl od singlů .. J.

                                  0 0
                                  • goofy  

                                    Bohuzel. Nektere (a mozna bych se ani nebal pouzit slovo vetsina) stezek neni stavena jako dopravni, ale rekreacni. Protoze stejne vedou od nikud nikam, a nejhorsi je asfaltovani horske krajiny za ucelem turisticke cyklostezky. To jsou zverstva, ktere nasi krajinu pretvareji do nechutneho havu. Rekni mi, kde v okoli je nejaka dopravni cyklostezka, ktera ma smysl.

                                    0 0
                                    • multib  

                                      O tom, že stezky jsou hlavně účelové svědčí např.jejich síť v Německu, kde skoro vždy vedou podél silnice, anebo po ní, oddělené pruhem .. a tudíž jejich asfaltový povrch nevadí ..
                                      a u nás? Neznám Havířov poslední doby, ale v Ostravě je velká, řekl bych kompaktní, anebo souvislá síť cyklostezek, daleko mimo Ostravu a některé z nich bych klidně nazval singletrackem .. např. do Studénky z Ovy, poodřím ..
                                      Budoucnost bych viděl v prolínání stezek a singlů .. J.

                                      0 0
                                      • goofy  

                                        Proti mestkym cyklostezkam nic nemam. Ty jsou potreba, ikdyz jsou nekdy nesmyslne vedeny a stejne neplni dopravni funkci (kdo na silnicnim kole pojede po chodniku).

                                        Spis jsem narazel na dalkove mezimestske stezky, ktere se nyni v okoli delaji a planujou. Tohle byva casto vysmech.

                                        0 0
                                        • multib  

                                          Cyklostezky využívají hlavně rodinky, bojící se o děti a starší, pomalujedoucí lidé .. a bikeři, zkracující si cestu po silnici a ti, kteří si nejsou jisti sami sebou, neumí dobře jezdit, brzdit a nevyznají se ve značkách .. shrnuto, nebezpeční cyklisté, nebezpeční na silnici .. J.

                                          0 0
                                          • pepek  

                                            ""shrnuto, nebezpeční cyklisté, nebezpeční na silnici"" myslím, že ses teď prozradil,Šustíku :-)

                                            0 0
                                            • multib  

                                              Jsi ale vůl .. Když pominu, že jím nejsem, tak já po stezkách nejezdím .. A víc přemýšlej, myslit nestačí .. Pepku .. :-) J.

                                              0 0
                                              • Loner  

                                                Olkyci, beztak by mě zajímalo, co jsi zač, jak stár, vzdělání..; na několika místech tohoto fóra profesionální nasírač s promyšleným podáním, jinde se nerozpakuješ přistoupit na směšnou výkonnostní hádačku s evidentně ještě dětsky trumfujícím protivníkem, zde se zase blýskne pohotová a přesvědčivá argumentace, přesné vyjadřování a obhajování pro mnohé nestravitelných názorů, stylizace a pravopis, který ti může závidět mnohý rychlený manažer,.. a pak sdělíš klidně bikerskému mágovi „jsi ale vůl“.. No a mě osobně mrzí, žes mě jakožto důchodce pasoval na objekt, který překáží na cestě. Budu se více snažit vylepšit si svůj krajinářský roční průměr, abych byl při výboěrových řízeních vpuštěn na první uměle zbudovaný trek s normalizovanými parametry.

                                                0 0
                                                • multib  

                                                  Milý důchodče Lonere, Jirko, jsem Věc Makropulos .. :-)
                                                  Ty si mysli, že jsem kdokoliv. tř. ten zmiňovaný chlapík z bulváru (kterého dobře znám ..:-)) .. anebo pacient strejdy Chocholouška .. Není to jedno ..? :-) .. Mne např. vůbec nezajímá, kdo jsi .. mne tu nezajímá nikdo, krom, snad, jednoho, dvou lidí a to ještě ani ne tak proto, že bych chtěl o nich něco vědět, ale rád bych je poznal jako přátele, lidi, kteří rozumí a chápou .. páč přátel není nikdy dost ..
                                                  A jinak .. jsem pro každou hloupost a i s cizím 5iletým klukem se budu bavit stejně, jako s každým,nehovořím o intelektu, ale přístupu ..), čili nebudu ho přehlížet .. proto jsem ochoten přistoupit i na objektivně nesmyslné návrhy .. Když to druhé straně udělá radost, proč ne .. :-)
                                                  A pak, mnohé věci Ti mohou připadnout směšné, páč neznáš gró věci ..
                                                  " .. pak sdělíš klidně bikerskému mágovi „jsi ale vůl“.." .. Tu přeháníš a nedomýšlíš .. odkud mohu vědět a proč si myslíš, že Pepek je mág?? Jednak ho neznám a jednak mi přijde jako naprostý diletant a hlavně prudič, čili provokatér, který říká věci, neslučující se s dobrými mravy .. a to minimálně, páč jsem si skoro jist, že porušil i nějaké paragrafy .. a člověk, kterému etika nic neříká, mágem být nemůže .. max tak černokněžníkem, ztělesňujícího zlo .. Podívej, Ty sám tu neuvádíš svou identitu (jméno, ani věk, či bydliště) (asi máš důvod, stejně, jako já a milióny jiných zde ..) a on mi nějakou komkrétní přisuzuje .. tohle soudný a rozumný člověk nedělá .. na to nelze říct nic jiného, než že je vůl .. abych nebyl vulgární ..
                                                  Tož tak, pouvažuj nad tím .. J.

                                                  0 0
                                                  • pepek  

                                                    Dobrý…

                                                    0 0
                                                  • Sorossi  

                                                    Podle me jsi tady nejvetsi prudic, cili provokater ty. A nevim jak muzes o nekom, koho vubec neznas, napsat, ze je vul…

                                                    0 0
                                                  • multib  

                                                    Stejně, jako Ty, že jsem prudič :-) .. A jinak, Ty nevíš nejen toto, ale i mnohé jiné .. :-) J.

                                                    0 0
                                                  • Evilcleaner  

                                                    mluviti stříbro, mlčeti… :) peace dude

                                                    0 0
                                          • goofy  

                                            Jenze dopravni cyklosezka by mela z cest dostat vsechny cyklisty mirici za praci…

                                            0 0
                                            • multib  

                                              Však to taky uvádím jako hlavní rozdíl proti singlům .. Jinak tedy stezka by asi všechny cyklisty nepobraly a spíš by působily chaos, kdyby tam jezdili všichni .. kdyby pomalí a nedisciplinovaní překáželi těm vyspělým, uvědomělým a rychlým .. Každý by si měl uvědomit své místo .. J.

                                              0 0
                                              • goofy  

                                                Nechapu… Zkus to sformulovat nejak srozumitelneji

                                                0 0
                                                • multib  

                                                  Jakože důchodci, děti, rodiny s dětmi, bábovky, ti by si měli uvědomit, že na cestě překáží a uklidit se na stezku, kdežto stíhači jako já by na stezce způsobili chaos, páč by je nikdo nečekal a lekali by se .. jezdívám 35 – 40 km/h běžně .. J.

                                                  0 0
                                                • Pavlos  

                                                  ja myslim ze soudruh to myslel takhle ze on kdyby se vydal na singl tak ti bude zavazet protoze on proste pojede pomalu coz se mu na 4m sirokem asvaltu nemuze stat

                                                  0 0
                              • Radek Broz  

                                Sorry, ale pokud nebudeš mít v ruce nějaká tvrdá data o tom, kolik lidí by na tom či onom jak často jezdilo, pokud by to bylo stejně dostupný, tak je to pořád jen „já to nejezdim a teda si myslim, že je to na nic.“

                                0 0
                                • multib  

                                  Není třeba dat .. logickou úvahou .. cyklostezky bývají většinou účelovou spojnicí mezi městy a v městě, bezproblematické a dobře sjízdné i do a s kopce, což se o singlertacku říct nedá .. co já viděl, tal singly jsou výhradně v přírodě, kde je krom nevhodných podkladů, spadané listí, kameny, bláto, větve i nevhodný profil (prudká stoupání), malá průchodnost (úzké římsy, břehy, větve ..) ap. .. Jinak řečeno, např. rodina s malými (i většími) dětmi cyklostezky využije na 100%, singly málokdy .. Cyklostezky jsou účelové (lidé někudy musí jezdit), singly jsou rekreační (tam málokdo jezdí proto, že musí, ale proto, že se mu tam líbí ..) .. to si myslím .. J.

                                  0 0
                                  • Jituschka  
                                    1. když se singly čistí, kameny a větve tam nejsou
                                    2. bláto by tam být nemělo, protože jsou navrženy tak, aby se na nich nedžela voda a tudíž nevznikalo bláto ( sklon stezky směrem ke svahu by měl být 5–7%)

                                    C)prudká stoupání by se na singlu neměla vyskytovat, neboť to stezku ničí, valící se voda s sebou strhává materiál, tím způsobuje koryto, tím ničí stezku. Singl by měl být veden po vrstevnici. D)rodina s dětmi využije cyklostezky častěji proto, že o možnosti ježdění v lese často ani neví, což by se mělo změnit, časem se snad i objeví značení (např. dle obtížnosti) E)s tím závěrem souhlas.

                                    1. doporučuji ti pořádně prostudovat web čemby, zejména části o singlu.

                                    J.

                                    0 0
                                    • multib  

                                      OK, neznám přesně charakteristiku singletracků ..
                                      Takže jaký je vlastně rozdíl mezi stezkou a singlem ..? Že singl je v přírodě? Už jen to odlišuje účel využití .. A pak, není název singletrack odvozen od toho, že se na něj vejde jen 1 cyklista? Anebo od jednoůčelnosti? Jaká je správná odpověď? J.

                                      0 0
                                      • Andrzej  

                                        no este nemusis brat jako stezku jenom to pro dopravu, klidne muzes rict ze singletrack je taky cyklostezka, ale pro rekreacni vyuziti v prirode, pro delani zazitku.....

                                        0 0
                                        • Jituschka  

                                          singltrek je stezka, ovšem nejen cyklo. Citace z webu čemby:

                                          „Singltrek harmonizuje pohyb různých uživatelských skupin, cyklistů i pěších. Není potřeba zákazů a příkazů, cyklisté můžou jet pouze takovou rychlostí, která neohrožuje ostatní. Singltrek představuje menší zásah do přírodních procesů, s věkem zraje a srůstá s přírodou.“

                                          0 0
                                          • Tušnak  

                                            to můžu jezdit i po klasických turistických stezkách a pokud budu dodržovat tu opatrnou jízdu, tak bude všechno v pohodě ne? pokud pofičím po singlu rychle a narazím tam na pěšího, tak zase budu ten špatný já stejně jako třeba po značce třeba z Javorového… v tom nevidím přínos singlu, podle mě je to o slušnosti a vzájemné tolerance bikerů a pěších turistů.

                                            0 0
                                            • goofy  

                                              Jenze na singlu tak rychle nepoletis jako na spetne vedenych turistickych znackach.

                                              0 0
                                            • Andrzej  

                                              co kdyz na singlu bude pred kazdym neprehlednym mistem zpomalovaci zatacka?

                                              0 0
                                              • Tušnak  

                                                jasně, zpomalovací zatáčka, zpomalovací kameny… to je mi jasné, ale nějak podle mě je to té slušnosti a opatrnosti. Když jsem na turistické značce, tak taky počítám s tím, že tam chodí lidé a přizpůsoím tak i svou jízdu ne?!

                                                0 0
                                                • Andrzej  

                                                  ty jo, ale nekoho k tomu musi donutit treba ty zatacky. (mimochodem diky nim je jezdeni zajimave)

                                                  0 0
                                                • Jituschka  

                                                  Je to o slušnosti jako všude jinde, člověk by na to na kole neměl zapomínat.

                                                  Rozdíl singl x turisticky značená cesta je v tom, že singl je líp přizpůsobenej potřebám cyklisty.

                                                  0 0
                                            • Jituschka  

                                              No to bude. Vtip je v tom, že singl se staví tak, abys po něm nemohl jet zas tak rychle a stejně tě to bavilo a taky tak, aby když po něm jde pěší, tys ho z bezpečné vzdálenosti uviděl( a on tebe) a mohli jste se bezpečně vyhnout.

                                              Není vyloučené, že turistické značení vede něky po singlu.

                                              A je to všechno o slušnosti, to ano. Proto má čemba kodex ( cemba.cz/kodex-terenniho-cyklisty/ )

                                              0 0
                                            • multib  

                                              Též na uvědomělosti a dodržování jistých pravidel ..jako že se chodí zásadně vlevo a jezdí vpravo .. ne přes celou cestu .. atp. .. J.

                                              0 0
                                      • Andrzej  

                                        a nazev je podle te sirky… neni to nic az tak noveho, u nas v prirode se kousky neceho podobneho nachazi, stare chodnicky, vybudovane poctive, s rozumem, tak ty taky odolavaji erozi, pritom jsou setrne k prirode. jenze jich je zalostne malo, jsou uz to vetsinou nesouvisle useky, mam taky pocit, ze cim jsou novejsi, tim strmejsi ( horsi odolnost proti erozi…) apod. ale v zahranici uz ty zkusenosti se stavbou takovych chodniku dokazali vyuzit, zdokonalit a to co stavi nove, primarne pro horske kola delaji tak, aby to bylo bezpecne, zabavne atd. (stahni si prirucku o stavbe stezek z webu cemby). potom se skoro neda srovnavat jezdeni u nas a tam…

                                        0 0
                                        • multib  

                                          Už jen to, že singletrack je určený pro jednoho jezdce, je limitující, když rodinka, resp. děti, se špatně vyhnou protijedoucím, anebo i souběžně, ale rychle jedoucím .. a domnívám se, že singly budou využívat hlavně draci na MTB, kteří pojedou na max .. což na stezkách nebývá .. J.

                                          0 0
                                          • Jituschka  

                                            OLKYCI! Přečti si pořádně ty příručky! Kdybys tak učinil, nemohl bys tady z klávesnice vypouštět toto!!

                                            A jelikož opakování je matka moudrosti…:

                                            www.cemba.cz/singltrek/.

                                            0 0
                                            • Jituschka  

                                              Pro ty, co se jim to nechce hledat:

                                              „Cesta o šířce do 1,8 m má přírodní povrch, nesmí nikdy stoupat víc než polovinu sklonu spádnice a úsek trasy by nikdy neměl mít celkový sklon větší než 15 %. Koruna stezky je celá zařízlá do svahu a mírně se v příčném směru sklání, aby odváděla vodu. Ve směru jízdy stezka často alespoň na krátký čas mění směr a sklon. To zabraňuje tomu, aby voda stékající po jejím povrchu nabrala rychlost způsobující erozi. Vinoucí se charakter cesty ale taky reguluje rychlost, kterou se po ní cyklisti můžou pohybovat.“

                                              Na cestu o šířce 1,8 metru se snad dva lidi vejdou, což?

                                              0 0
                                              • Pavlos  

                                                no ikdyby jeli vedle sebe dva s 700mm vlajdama tak chodec ma jeste misto:D

                                                0 0
                                                • Jituschka  

                                                  Chodec se psem a košíkem hub :)

                                                  0 0
                                                  • gumid  

                                                    Nechci se programově zastávat „odpůrců“ v předcházejících příspěvcích. Přesto mne, ač jsem zastáncem singlů, vadí ten dost konfrontační a militantí postoj některých zde diskutujících. Jakoby příručkou o stavbě singlu dostali do ruky „svatou“ zbraň a hned s ní šupajdili umlátit „nevěřící“… Zkusme se podívat na věc s nadhledem… bylo by kontraproduktivní, aby před singlem byla značka se zákazem vstupu pěšákům i s nůší hub .-))). Pojďme spíš začít „tlačit“ do pochopení se navzájem, svých potřeb. Jezdím i na in-linech a jsem zdravého rozumu, proto na nich do lesa nejedu. Předpokládám, že totéž neučiní 99,9% obyvatel. Na biku jezdím odpočívat, vyvětrat. Bydlím ve městě a nějak se k „přírodě“ musím dostat. Bude i pro mě lepší, dojedu-li k zájmové oblasti po „cyklostezce“, oddělené od silničního provozu. Jde o to, aby cyklostezka nebyla naplánována z kanceláře inženýry čehokoliv, odnikud nikam, ale plnila svůj účel. Nehroťme zbytečně své postoje, tudy cesta k dohodě nevede. Snažme se pochopit oponenty a buďme tolerantní tam, kde to má smysl…

                                                    0 0
                                                  • kolombo  

                                                    Na singl pěšák může, koneckonců se o tom všude tak píše. Potkávací rychlost bude menší, než na normální komunikaci a singl by měl být stavěn přehledně. A aby nebyly singly plné korzujících pěšáků, tak je potřeba je trasovat tak, aby prodlužovaly vzdálenosti a pochod z bodu A do bodu B po singlu se stal nesmyslným :-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    No......ja jsem tu pred casem psal o moznych stretech s lidmi, co se sli do lesa proste projit, byl jsem ukamenovan. Podivejme se na to z pozice normalniho taty od rodiny, ktery jde s detma a zenou do lesa jen tak na prochazku. Protoze jsou deti „dobytci“ (jen ve vyznamu, ze se zamazou takrka naschval !! :-) ), tak rodice samozrejme pujdou radsi po zhotovene ceste, nez by sli radeji kratsi, ale treba bahnitou cestou. No a ted se proti nim riti skupinka peti, sesti bikeru. No, mozne nasledky nebudu rozepisovat, ale proste je zadelano na problem. Jakkoliv se mi myslenka Cemby v teto oblasti libi, tak se mi nelibi zavirani oci pred tim, ze to svym zpusobem bude generator problemu. V zadnem pripade nechci malovat certy na zed, ale fakt budme objektivni.....

                                                    Rozumne receno, je predevsim potreba se chovat k sobe jako lidi a i po singletracku jezdit s ohledem na to, ze nejsme sami. Aby byla potkavaci rychlost bezpecna pro obe strany, je potreba jet takrka krokem a ruku na srdce, kolik z bikeru tohle udrzi.....

                                                    0 0
                                                  • kolombo  

                                                    Na diskusích na Internetu se mi líbí, jak každý odpovídá na něco úplně jiného a předpokládá jen ty nejhorší možnosti.

                                                    Když napíšu, že na singlu se bude jezdit pomaleji, než na normální cestě a že bude o dost přehlednější, tak to snad taky znamená, že ubyde konfliktů s pěšáky.

                                                    Když napíšu, že singl bude trasován tak, aby se po něm pěšákům nevyplatilo moc chodit, tak to neznamená, že někdo automaticky rozbahní ostatní cesty v lese tak, aby singl zůstal jedinou použitelnou cestou široko daleko.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    :-) Mne se zase libi, ze tu kazdy automaticky predpoklada, ze svet je idealni a lidi se idealne chovaji.....ja jen popsal to, co se docela bezne deje i dnes......viz jeden z kolegu tady, ktery se dokonce popral......

                                                    No flame… :-)

                                                    0 0
                                                  • Manas  

                                                    Jenze ta rvacka, to byla jedna konkretni situace a to se cyklista vubec nezachoval adkvetne – pouzil nadavky a to se pak neni cemu divit, kdyz uz tam maji averzi k cyklistum (ackoliv ja sem tam nemel nidky problem a to jsem tam jel mockrat). Takhle vyhrocenou situaci najdes malokdy. Pokud jsi myslel tu Kudlankovu prihodu.

                                                    0 0
                                                  • Manas  

                                                    *adekvatne

                                                    0 0
                                                  • speedy gonzales  

                                                    mam par nekonfliktnich poznamek:

                                                    1)singl jako generator problemu (uzivatelskeho stretu) singl naopak tuto problematiku konktretne popisuje a resi (treba narozdil od asfaltovych cyklostezek, ktere jsou tovarnou na zraneni a jak priznavaji i sami projektanti, nikdo nevi co s tim).

                                                    1. je svet a zivot na singlu idealni?

                                                    ne, rozhodne neni. ale je vyzkousene na celem svete, ze singl proste funguje (vcetne bezpecnosti). takze budme objektivni, nedelejme ze sebe chytraky a netvarme se, ze to nikdy ale opravdu nikdy nemuze fungovat, jen proto ze nejsme stoupenci cemby.

                                                    3)jak moc je dulezita ohleduplnost na singlu? stejne jako v celem zivote je dulezita velmi. proto cemba propaguje kodex cyklisty a pripravuje kampan na ohleduplnost lidi v lese.

                                                    4)osobni – nedelej ze sebe prosim mucednika. nebyls kamenovan, jak tvrdis, za to zes mluvil o stretech s lidmi, ale proto zes diskutoval aniz bys sis zjistil co singl vlastne je.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ahoj speedy:-)

                                                    k tvym bodum:

                                                    ad1+ad2) no, jde o to, aby se i singl nestal tovarnou na problemy.....i kdyz samozrejme z povahy veci to bude v daleko mensim rozsahu. (preci jen na inlajnech, s kocarkem to tam moc nepujde…). Pokud to ve svete funguje, tak hurá, nicmene uz v nekolika oblastech jsem si overil, ze to, co funguje venku, je u nas problem (i tady kdosi popisoval zkusenost, kdy napriklad nemecti turisti pri prujezdu bikera tleskali, povzbuzovali a fandili.....u nas nemyslitelne…). Ale proboha, nejsem pesimista, cele veci fandim !!!!

                                                    ad 3) OK, pokud toto bude distribuovano via svaz turistu atd., v tisku, tak pak nemam problem…

                                                    ad 4) mucednik nejsem :-) Ale tenkrat jsem ve sve podstate nepsal nic jineho nez ted, a az ted se mi zda, ze se tu o tom seriozne diskutuje z vice stran…Asi to chtelo ulezet…no a ukamenovan jsem byl i z jinych duvodu (vzpomen si na mnou uprimne a dobre minene rady a zkusenosti…te­enageri to ale nezvladali :-) )

                                                    Speedy, nedelejme z toho flame, na jedne vlne jsme, vice nazoru neuskodi :-)

                                                    0 0
                                                  • kankrlicek  

                                                    Moje zkušenosti jsou trošku jiné. Mnohokrát se mi stalo, že na mě, jedoucího z kopce (tedy rychle), lidé reagovali spíše neutrálně, mnohdy i s úsměvem. Nejlepší zážitek mám při závodu Horem Dolem Vysočinou, kdy jsme při sjezdu míjeli skupinu důchodců. První byl vybaven píšťalkou, při spatření cyklisty zapískal, všichni ostatní udělali koridor a povzbuzovali :). Bylo to kolem Nového Města na Moravě, asi tam jsou zvyklí na rychlý pohyb :). Jako v Německu to tady není, ale taky mě ještě nikdo nenapadl (v lese, na silnici je to jiná). Do kopce mě pěšáci povzbuzují běžně, možná je to tím, že vypadám jak těsně před kolapsem :)

                                                    0 0
                                                  • Blabas  

                                                    NIc takového netvrdil. Na internetu se mi líbí, že komunikace vůbec využívá hlavně okrajů a superlativ a to na obě strany. Je to dáno tím, že chybí intonace, tedy barva a hlasitost a tak se to „hrotí“

                                                    0 0
                                                  • ota  

                                                    jsem normální táta od rodiny, pohybující se sám na biku po turistických cestách i mimo ně,nebo s početnou rodinou pěšky,v podstatě ve stejném prostředí jako na biku.obojí velmi často.singlů v okolí zatím moc není,abych mohl poctivě hodnotit-použiji tedy jako příklad singl v Palkovických Hůrkách. Je veden tak, že se nebojím na něj děti vzít(foto).A že protijedoucích bikerů tam potkávám.. Tento singl zrovna nedovoluje(a má to být pravidlo pro singl všeobecně) kolo rychle rozjet,je dostatečně přehledný daleko dopředu(větve nevisí na zem,přesto zásah do nich není znatelný) Jistěže lze vyhnat střet do extrému-pěší nechtějí udělat krok stranou a biker prostě nehodlá přibrzdit ke kraji,ale s tímhle se setkáš všude. Myslím že právě v Beskydech si můžu dovolit říct, že situaci znám poměrně dobře,a tedy můžu říct, že na mnohých turistických cestách je riziko střetu daleko vyšší, než na singlu.Některé tur. značky tu mají vyloženě charakter singlu(místní vědí,jsou paradoxně málo využívané a zarostlé)jiné jsou vyloženě rychlé „dálnice“ s rizikem střetu vyšším,např. v oblasti oblíbené Lysé hory. Tím nechci říct, že ježdění po tur.značení tu je nebezpečné,to vůbec ne, ale víc se tu musí spoléhat na vzájemnou ohleduplnost,daleko víc než na singlu.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Souhlasim…tak pokud to tak je, tim lepe.

                                                    0 0
                                                  • Blabas  

                                                    Na normální komunikaci jezdim tak kolem 30. Na singlu, zvlášť upravenym kvalitnim pojedu z kopce i podstatně víc a uhnout můžu mnohdy jen mezi stromy do strže. Mnohem víc o hubu, myslim. A to ten pěšák se mnou tak nějak nejspíš nebude počítat, pokud neuvidí značku, tedy napojí se někde po cestě.

                                                    0 0
                                                  • kankrlicek  

                                                    Ale to asi nemluvíš o singlu? Fakt se zkus podívat do publikace Čemby o stavění singlů. Ono se to musí stavět tak, aby bylo vidět před sebe, nemohls vyvinout velkou rychlost… Prostě je to věda a vypadá to úplně samozřejmě. Určitě tam někde v pdf bude, jestli to nenajdeš, napiš mi na mejl adresu, pošlu ti výtisk. mk

                                                    0 0
                                                  • Blabas  

                                                    Jo studoval jesm to, neboj. Ideální „certifikovaný“ trail tohodle typu to nedovolí. Ale jak se tak chodim každý rok kouknout na DH závody a nechápu jak „to dělaj“, tak nic není nemožné. Nic, nechci zas prudit.

                                                    0 0
                                                  • Blabas  

                                                    Ale tohle zažívám sem tam už léta a rozumné je jet tak, abych věděl kam jedu a co mě čeká. Les je příroda a ta se mění bez našeho souhlasu.

                                                    0 0
                                                  • Andrzej  

                                                    ach jo, dlouhou dobu vaham, jestli sem mam psat porad dokola to same… asi skoda sil. nejblizsi opravdovy „normalizovany“ singltrek (kdyz o nem porad vsichni mluvite) mas ve velke britanii, zajed si tam, po vyzkouseni neco mluv.

                                                    0 0
                                                  • Blabas  

                                                    Že by ta ČEMBA byla na kontinentální Evropě první?:o)

                                                    0 0
                                                  • Andrzej  

                                                    hmm, to by bylo prijemne :)

                                                    0 0
                                                  • Black knives  

                                                    Podle toho, co jsem viděl, a dočetl se, tak je to všelijak. Západní Evropa má hlavně mnohem lepší síť páteřních,a asfaltových stezek. Mnohonásobně. Ale singltrek, jako metodicky propracovaný systém stezek s dělením obtížnosti, já tedy neviděl.Viděl jsem spíše speciální trati pro freride, sjezd. Ty rostou pro technicky schopné bikery v areálech lyžařských středisek. Někdy se k tomu píše, otec řádí na DH trati,mamča s prachožroutkem sjedou po široké šotolinové cestě dolů. A hlavně,matko,ta panoramata..Ale singltrek podle IMBA, nevím,kde by byl k vidění.

                                                    0 0
                                                  • Jituschka  

                                                    Jestli je to skutečně reakce na mě, tak já si myslím, že naopak své postoje „nehrotím“, naopak se snažím být tolerantní a „nemilitantní“. S tím, co jsi napsal, souhlasím, mám to také tak, navíc já rozhodně nejsem ortodoxní bikerka a singlistka, blížím se spíše té představě, kterou jsi tu popsal. Takže nehledejme problémy tam, kde nejsou :)

                                                    Ta poznámka o pěšákovi, psovi a košíku hub byla myšlena naprosto vážně, líbí se mi ta myšlenka sdílení, respektu a tolerance.

                                                    Ji.

                                                    0 0
                                              • multib  

                                                OK, OK .. :-) .. dostali jste mne .. :-) .. Přiznávám, nečetl jsem to, ale napravím to, anebo tu nebudu prudit .. :-) .. jasně, 1,8 m stačí i pro 3 .. :-) .. Nebudu nic namítat, dokud si nepřečtu onu příručku .. A díky za citaci .. ;-) J.

                                                0 0
                                          • Andrzej  

                                            no, bohuzel to byva presne naopak, ale radsi si precti to kam te odkazuje jituska, drak na mtb umi brzdit a nevlitne tam kam nevidi, poradny singletrack se stavi tak, aby byl relativne pomaly (spousta zatacek, rozumny sklon a dalsi veci, ktere najdes v publikaci cemby). na siroke ceste to svadi k jizde vedle sebe, neprimerene raychlosti a to byvaji nejcastejsi priciny kolizi, zvlast u tech nezkusenych jezdcu o kterych mluvis.

                                            0 0
                                      • Jituschka  

                                        Znovu ti doporučuji dob F), neb nemá smysl to tu opakovat pořád dokola, když si to každý může přečíst na www.cemba.cz, konkrétně na www.cemba.cz/singltrek/.. Je tam všechno, na co se zde ptáš. Ji.

                                        0 0
                                • Andrzej  

                                  no pokud by byly podminky pro cyklodopravu idelani, nebo treba na takove urovni jako v nekterych mestech ve skandinavii a zapadni evrope, tak verim ze je bude pouzivat mnohem vic lidi. a to je zrejme i olkycova predstava

                                  0 0
                              • Michal.J  

                                Děláš stejnou chybu jako úředníci – nerozlišuješ dopravní a rekreační cyklistiku.kduž jedu na výlet chci aby mně stezka provedla po okolí, ale když jedu do práce tak chci jet nejkratší cestou a ne přes tři hrady, koupaliště a památník místního spisovatele.

                                U nás se to míchá dohromady, takže se staví rekreační stezky s parametry dopravních stezek, ale vedou nesmyslně, takže lidi co na kole jedou do práce apod. stejně jedou po silnici protože je to nejkratší.

                                ČeMBA od začátku říká že není proti asfaltovým stezkám, ale proti tomu aby se stavěli zbytečně.

                                Když to zjednoduším, asfaltový stezky by se měli stavět souběžně se silnicema a ne v lese.

                                0 0
                        • hribik A1  

                          tam kde mas od miesta A do miesta B len hlavnu cestu 1. triedy (najlepsie taku kde sa neplanuje dialnica – a ze takych miest je…) a ziadnu dalsiu asfaltovu alternativu (polnacky bezny clovek na prepravu do roboty alebo na nakup alebo ked ide s 20kilovym nakladom sotva vyuzije, navyse byvaju taketo casto rozbahnene, niekedy aj cele mesiace) potrebujes bud „cyklostezku“, alebo ten isty asfalt aspon naliat na tu hlavnu cestu tak aby tam boli dvojmetrove krajnice, tak ako su na hlavnej medzi uh. brodom a chribmi. inac mozeme sotva niekomu kazat aby siel do roboty na slapohybe a nie autom, alebo nariekat preco mame tolko nehod cyklistov, ked maju na mnohych miestach taketo podmienky.

                          0 0
                          • Andrzej  

                            jenze to o cem se bavime nikdy nedelaji z bodu A do bodu B, proto rikam ze to nejde vyuzit pro cyklodopravu. napriklad kolem tiche orlice (minimum lidi, jenom par vesnic, zadny viditelny start a cil ucelu cesty)

                            0 0
        • Habib  

          Hola hoj, ja to nemyslel nijak zle…Vcera jsem byl s Tomasem v restaurantu a musim priznat, ze takovy nadseni jaky ma on, to se jen tak nevidi. A myslim, ze vysledky uz jsou videt. Kdyz ne nikde jinde, tak prave na tech partnerech a sponzorech…

          0 0
    • cabbage  

      co je čemba?

      0 0
    • cekanka  

      Merida? Tak to aby od nás někteří nezdrhli ;).

      0 0
      • goofy  

        No za to, co je domluveno s Meridou, si ji pomalu zacinam vazit :o)

        0 0
        • fík  

          a Ty jsi měl, nebo máš nějaký důvod si jí nevážit?

          0 0
          • goofy  

            Nemel jsem zaden duvod si ji vazit…

            0 0
            • Black knives  

              Hlavně, lidi, kdo tušíte, co to vše může znamenat, je potřeba Tomovi pomoci vším, co každý z nás, čembounů, dokáže. Já jsem jen ten blbé kopáč, zato však to umím docela dobře. Je třeba tisíců lidí, a nemusí to být nutně bikeři, kteří vidí tu vizi, a pomohou. Je to běh na veeelmi dlouhou trať, nečekejme ihned výsledky. Ale na jaře, až bude krásně, bude ve Frýdku-Místku čembafest, a snad vám ukážu první kilometry singltreku. Já už nyní o docela hodně singlů pečuji, a věřím, že už na to konečně nebudu sám. Všichni, kdo Tomovi pomáháme, jsme partneři. Pro mě osobně znamená ČeMBA budoucnost MTB. Když si sami nevylobujeme prostor pro bikování, NIKDO to za nás neudělá.

              0 0
              • srance  

                prosim jednu otazku mimo tema. kdysi jsi psal ze ve frydku nahore u vodojemu je singlik. Byl jsem se tam vcera podivat projel jsem to tam cele ale nic jsem nenasel. muzes to prosim upresnit.

                0 0
                • Black knives  

                  Jsou to staré stezky pro terénní běžce. Je to tam značené. Raději mi někdy zavolej, nebo Standovi Horákovi, ten už taky trefí. Nebo ing.Martin Duží,čembista, náš ůřada na odboru dopravy města F-M.

                  0 0
    • klingon  

      Nove Velo sem jeste necetl, ale to co zatim Cemba predvadi je podle me SUPER! Jednani s urady, spousy clanku v casopisech, porad v TV a ted sehnani silneho sponzora. Ze je to Merida me prekvapilo, preci jenom sem cekal spis nejakou velkou ceskou firmu (A. :-) ale v dusledku na tom nezalezi. Skoda ze se par podobne nadsenych a schopnych lidi nenaslo o rok driv na Slovensku… Uz se tesim na 1.1. 08 az o sobe budu moci prohlasit, ze jsem take clenem CeMBy :-)

      0 0
      • goofy  

        Nemusis cist Velo (to jsem nevidel uz 3 roky). Staci se podivat na web CeMBy

        0 0
        • bruklii  

          Samotny myslenky jsou k nicemu, kdyz se o nich nikdo nedozvi, media jsou ntnosti a kdyz je partnerem zrovna Velo, je to proste super.

          0 0
          • goofy  

            Ja napsal neco proti Velu? Nic. ja jenom napsal, ze Velo nectu, tak nevim co tam psali, ale ze veci ohledne CeMBy se dovi z jejiho webu. Bylo to nejak nesrozumitelne?

            0 0
      • Radek Broz  

        A. chce smažit v Tour de Epo, bikeři je nezajímaj;-)

        0 0
    • Honza729  

      Ja na to že je to přesně to, co se mělo dělat. Takže ode mne palec nahoru.

      0 0
      • Black knives  

        Já raději makám. Než plky, to raději dřinu. Právě jsem se vrátil z mnou budovaného singlu. Mačetou jsem čistil,co je navíc,a trasoval singl, protože v zimě je to nejlépe vidět,když nezaclání listí. Co mě potěšilo,singl už používají lidé na procházky,a zvěř z toho má dálnici, když okolo je mnohdy hustník.

        0 0
        • Buf  

          Já myslel , že už jenom plkáš a ručičky nic. Bo tvoja švarceštráse na LH byla celá zarůbaná. Nesem čembista , ale přeřízl jsem to dneska za tebe. A vylez tam i nastávající důchodce, takže ta tvoje nemoc není důvod zanedbávat skialpy.Skol a hodně sněhu do roku 2008

          0 0
          • Black knives  

            Bobe, super, takže jsi to pročistil. Já tam minulou zimu vůbec nebyl. Jaký je stav? Vyčistils skialpsvarcštráse, nebo mám domluvit brigádku? Když byl sníh, dělal jsem to s J.Kroupou docela často, to čištění.

            0 0
            • Buf  

              Ty dva padlé smrčky jsem odstranil, takže je to teď schůdné, sněhu je málo , je potřeba se dívat na šutry, ale dá se to celé jít na pásech. Pokud něco připadne tak to bude OK. Myslím že nějaký velký subotník netřeba.

              0 0
              • goofy  

                Takovy skromny dotaz… kde jde ta strase? na Lysou? A kudma jezdite dolu?

                0 0
                • ota  

                  já např.do Ostravice:)

                  0 0
                  • goofy  

                    No ja prave sonduju rozne moznosti sjezdu :o)

                    0 0
                    • ota  

                      kamarádi jezdí malenovickým kotlem, ale k autu.skialpy ani auto nemám,takže od vlaku připnu sjezdovky k batohu, vyjdu nahoru a dolů víceméně kudy chci, nějak souběžně vpravo od červené po či lehce pod Lukšinec, na Albínovo náměstí(lesem pod turistickou) a dolů po cestě.Není to ideál, ale vlak je limitující. asi to bude ale lepší i z Lukš. kopírovat červenou, před těmi chatami doprava a na asfalt nakonec. Urč.tady ale skialpinisti nějakou variantu dají

                      0 0
                      • goofy  

                        No ja zase vetsinou jezdim do Visalaji, takze zkoumam :-)

                        0 0
                • Black knives  

                  Vytvořil jsem skialp chodník na Lysou. Z Papežova jdeš k první zatáčce,krmelec,a po stopě doprava. Podél pravé strany potoka. Pročistil jsem tam před lety hustník tak, že to jezdím i směrem dolů.Stopa tě vyvede na Zimný. Pak už je to jasné. Mě se tam líbí, a lidem taky.

                  0 0
                  • goofy  

                    No jelikoz skialpy nemam, tak nahoru bych vam stopu nenicil, ale dolu bych si to klidne nekdy zkusil.

                    0 0
        • Evilcleaner  

          sponzoři čemby se mi docela líbí, i když že je to merida mě docela překvapilo. členem jsem, a ehm docela rád bych se zapojil do budování singlů, ale nějak nevím kde a odkud začít, každopádně kdyby se někde v okolí ovy něco dělo, určitě bych se přidal.

          0 0
          • goofy  

            Podivej se na web Cemby, tam se prihlas do diskuzniho fora, a pak uz si te odchytnem ;-)

            0 0
    • speedy gonzales  

      ja bych k tomu parnerstvi rekl jednu dulezitou vec… je jedno jestli je to author, giant, merida nebo nevim kdo…

      dulezite je s cim do toho jde. nekdo muze davat jen balik penez a snazit se aby za nej dostal co nejvic. merida je ale partner se vsim vsudy…proste myslenku „lepsiho bajkovani u nas“ sdili s nami, ukazuje zodpovednost a chce na tom makat s nami. pro ceskeho bajkera ma urcite vetsi vyznam, kdyz se bude udrzovat o par kilometru pekne stezky vic, nez krasne barevna celostrankova reklama ve velu…

      a prave za tu odvahu „davat“ penize primo bajkerum (at uz jezdi na kole jakekoliv znacky) si merida zaslouzi maximalni respekt…

      0 0
      • chodec  

        Já být tebou tak se zase za ně do prsou tak moc nebiju ;-). Nedělám si iluze, že by nepomysleli na to, jaký PR a reklamní dopad bude ta podpora mít. Je to o trochu pravděpodobnější, než že by jim šlo opravdu o lepší ježdění pro všechny české bajkery ;-))

        Každopádně ale za to, že jejich úvaha dopadla tak, jak dopadla jim patří i můj dík a respekt. Bez ohledu na pohnutky to pomůže dobré věci.

        0 0
        • speedy gonzales  

          hehe, ja nekde pisu ze jim nejde o PR a reklamu, samozrejme ze jo:-))))

          0 0
          • speedy gonzales  

            jen jde o to jak ty firmy to PR a Reklamu delaji… myslim ze pro vetsinu bajkeru je platnejsi kdyz se reklama a PR dela podporou dobre veci primo pro bajkery nez vyplnovanim reklamniho prostoru vela ;-)

            obratit klasicky cesky marketing tlaku tzn „narveme kola do obchodu a pak napalime reklamu“ na zodpovednejsi formu neni jen tak

            0 0
        • goofy  

          Samozrejme ze jde o PR, ale ty penize (a rozhodne nemale) jdou do CeMBy, a ne na nejake chabe reklamni stranky. marketing Meridy to pochopil…

          0 0
      • coolboy  

        Myslím, že to, co udělala Merida by se dalo nazvat Corporate Social Responsibility – u nás zatím jev neznámý a nevídaný. Firma se prostě snaží dát část svých peněz na to, aby se lidé v jejím okolí měli dobře, aby byla tzv. „lepším sousedem“…A sa­mozřejmě je to pro nás lidi psychologicky přijatelnější forma reklamy, než vidět na každé druhé stránce Vela jejich logo… V každém případě je tohle a všechno, co dělá TK a lidi kolem něj, super!!!

        0 0
        • xentar  

          Social nebo community responsibility je pojem, který s eprosazuje i v ČR, hlavně díky mezináodním firmám, vezmi si třeba Microsoft, který už X let podporuje projekt Počítače proti bariérám… To ale neubírá nic na kvalitě kroku Meridy. Jen bych to spíš čekal od Authora nebo SUPu…

          A co se týká čemby… osobní nasazení je úžasná věc, ale nesmí se to přehánět, osobně byhc nerad, aby veřejnost čembu vnímala jako příliš „extrémistickou“ – to se TK na začátku z mého pohledu bohužel dařilo. Vypadá to ale, že se to pomalu mění k lepšímu, článek o táži v IMBA byl výborný. A čemba má od dneška dalšího člena… :)

          0 0
    • Bobesss  

      Jen doufám, že se to množství sponzorů a peněz projeví i v něčem jiném,než jen v tom,že pár lidí bude mít na výplaty…

      0 0
      • Black knives  

        Prohledej si zde články o čembě. Snad tě otázky, a odpovědi uspokojí.

        0 0
      • Honza729  

        Ano. Jsem zpět v Česku :-))))

        0 0
      • kolombo  

        Už v dobách dohadů co a jak založit jsem říkal, že bez kanceláře a několika zaměstnanců na plný úvazek nemá ČeMBA moc šancí na úspěch. Konečně rozpočet vypadá tak, že je možné mít jak na zaměstnance tak na provoz. Tak kde je co špatně?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ále nic. Rejpal. Právě je to dobrý, si řikám, že si platim svýho profesionálního lobbistu a připadám si jako děsnej king. Páč svýho lobbistu jen tak někdo nemá. :oD

          0 0
          • ota  

            bohužel pro tebe se o něho budeš muset stále více dělit:)doufám, či spíše jsem o tom přesvědčen.

            0 0
            • goofy  

              btw: zkusim to brat u nas prez radnici oficialne. Kdyby jsi mel nejaky tvurci namet, klidne se podel :-) Kazdopadne pujde konzultace prez Petra, ale kdyby byl nejaky nastin, urcite by byl rad. Ja uz neco mam v hlave a po novem roce o sesmolim ;o)

              0 0
              • ota  

                jak už jsme si v podstatě posledně řekli – jde mi o ten les za Merkurem. Ne nějak extra, ale jako něco,co bude popř.snadno pro někoho v polobotkách z města dostupné. Jde o to, jak na ně, aby to nebylo stejné jak ve FM.bez souhlasu či diskuse s nimi podle mě není moc šance.Samozřejmě, někdy před tím se slézt někde v hospodě, pokud možno víc lidí, a ujasnit si i mezi sebou,co vlastně chceme.pokud by se to za Merkurem povedlo,potom už je šancí a práce hodně.(tipů mám na několik let:) jinak merkur se nemusí roztahovat- od studánky, když pak dole vjedeš do lesa, je spousta paralelních pěšin k ůpravě, pěkných.čili měl by-li to někdo „zkontrolovat“, bude stačit 15 min. Hlavy dát dohromady je třeba, evidentně nejsme u nás jen my dva(někdo nosil propag.materiály čemby po shopech předemnou)

                0 0
                • goofy  

                  No to jo… Schuzku kazdopadne budeme muset udelat. A co se tyce lidi v havirove, tak Standa H. mi posilal na Vas meily a primo v havirove jsou jenom 3 lidi zatim, vcetne me. Na diskuznim foru CeMBy se taky zatim nikdo neprihlasil, takze taky nevim. Ale myslim, ze v okolnich dedinach jich bude urcite vic.

                  0 0
                  • ota  

                    už dva lidi by něco mohli zkusit.

                    0 0
                    • goofy  

                      Tak mi TK poslal dalsi maily okolnich clenu, takze az budu it volneji (v 2. mesici) bych udelal sraz a mohli bychom to domluvit. Onehda jsem se tam byl mrknout pesky a ted bez tech listu je to pekne videt a nejakou vizi uz mam :-)

                      0 0
                • multib  

                  Napsals: „..jde mi o ten les za Merkurem. Ne nějak extra, ale jako něco,co bude popř.snadno pro někoho v polobotkách z města dostupné.“ ..
                  Tam je to prošpikováno chodníky, jak ementál .. J.

                  0 0
                  • ota  

                    to je,vždyť říkám.ale potřebují upravit a tak nějak sjednotit.a udělat to navíc tak, aby tam hned nevtrhli mlaďoši s tatrovkou jílu,bagříkem,pa­letama a kobercema-to je sice fajn, ale ne tady.navíc, nejsem si jistý, jestli myslíme tentýž prostor(pod studánkou).Tím nic extra myslím to, že to určitě nemůže lákat davy jako např. Hůrky.A polobot­ky:případní úředníci, kteří by se na to měli podívat.tož tak. jo,ty jsi tama jezdíval sice denně, ale je to už dávno.navíc vždy na silničce. takže současný, pokalamitní stav nemůžeš znát:)

                    0 0
                    • multib  

                      Tak moment, abychom si to ujasnili, já Havířov znám a jezdím tam několikrát do roka a jmenovitě kolem (bývalé – pamatuješ ji?)myslivny a studánky, jak je ta srubová hospa a skvělé nářadí na řádění dětí (lavice na pérech, dřevěný kůň, hrazda ..) a tam to znám, jAK svou dlaň, betonové chodníky, vyšlapané stezičky .. bydlí tam má máma a chodím tam se svými malými dětmi, které to milují .. a lidí tam chodí spousta, zejména pejskaři .. děti pěšky i na kolech .. až mi to přijde jako lesopark .. je to jedna z věcí, které mám na Havířovu rád .. a Lučinu ..
                      když už, tak bych upravil lesík přímo nad Merkurem, ne na druhé straně ..tož tak .. umím chodit i pěšky .. ;o) J.

                      0 0
                      • ota  

                        však jo.studánka za Merkurem(za Merkur nahoru k rondlíku u lesa,doprava pěší asfaltkou na konec lesa).v podstatě na Blud.kopci.u ní to začíná.prostor kolem té tvé dřevěnky na Mládežnické je rovný jako placka,tam není co dělat(upravovat).

                        0 0
                        • ota  

                          studánka je vlevo,singl doprava.projde kolem zahrádek list. lesíkem, náletovou buší(ta má taky šanci k zvelebení) a vjede do lesa za Gagarinovou ul.členité, hezké,ale krátké a řádně léty zpustošené…to by byla věc, olkyc s motykou:)

                          0 0
                        • multib  

                          Pak jsme za jedno .. ;o) .. Ono totiž Mládežnická (kdysi tam byl les) ústí do ulice, která se u Coopu jmenuje K Myslivně a na druhé straně, v lese, U Studánky .. :o) .. Proto jsem myslel, že myslíš tohle .. ;o) .. J.

                          0 0
                          • ota  

                            jj.to oba pamatujem,jak tam byla myslivna,a nebyly paneláky.ale tenhle les k ježdění na biku není.

                            0 0
                            • multib  

                              Už jsem měl dojem, že mezi těmi hustými chodníky prošlapáváte další ..:-) .. bylo mi to divné, že by se mezi chodci měli prohánět bikeři .. ale když spolupracujete s městem .. a singl je i pro chodce .. jsem jen laik a amatér .. :-) J.

                              0 0
                              • ota  

                                zatím se vše děje v teoretické rovině.řekněme, že se s goofym chystáme s tím něco dělat.a před tím se pokusit rozumně domluvit s městem.

                                0 0
      • elbi  

        To je dost, už jsem měl strach že si na to nikdo nevzpomene …

        0 0
    • pelhrimov  

      Když tady čtu, jak někteří horlivci s mačetou v ruce upravují cesty v lese a odstraňují překážející smrčky, tak se musím ptát jestli jsou majiteli lesa nebo tak činí s jeho svolením. Uvědomujete si vůbec co činíte? Lesy ČR podle mne budou muset ještě přitvrdit.

      0 0
      • Pavlos  

        :( pokud smrk lezi tak znej uz vzivote strom nebude;)

        0 0
      • Jituschka  

        Stejně jako Pavlos, myslím si, že „lidé s mačetou“ činí prospěšnou práci. Na čištění stezek snad není nic špatného, Lesy čr můžou být rádi, že to někdo dělá a že to dělá s láskou k přírodě. J.

        0 0
        • Pavlos  

          navic po tech stezkach pak chodi i lesaci

          0 0
        • Black knives  

          Je tady jen takový problém. Makat jen tak, bez vize, je na nic. Ty stezky, to je také takové japonské zahradničení. Chce to mít vizi, jak to bude vypadat, až se stezka vyprofiluje, co je nezbytné,odstranit, vykopat, upravit. Po roce vám to přijde, jako samozdřejmost,a krásné, ale přímo ůpravy stezky nevypadají nějak moc supr krásně. Prostě, je potřeba to dělat kvalifikovaně. Co píše Goofy, to je jednání s městem Havířov, městské lesy. Kapku to tam znám, býval tam i XC závod.ČeMBA bude mít časem proškolené stavitele singltreků. Zatím je to jen veliké nadšení lidí, kteří makali dříve, než čemba byla, a makali by, i kdyby nebyla. To ve vás buď je, nebo ne.

          0 0
          • Jituschka  

            To nepochybně ano, právě proto si myslím, že je čemba dobrá a proto ji podporuju. Aby pomáhala v jednání s úřady a taky aby ukázala, jak na stavění stezek. A aby ti osamocení jedinci měli s kým sdílet nadšení, předávat si zkušenosti, podporovat se v práci…

            0 0
      • Andrzej  

        cini tak s jeho svolenim

        0 0
      • Radek Broz  

        Úprava cesty neznamená, že s mačetou vběhneš do porostu a prosekáš cestičku.

        0 0
    • dancing dog  

      já si furt nějak nemůžu pomoc, ale cítím to tak, že v ČR budování singltereků nemá zatím hlubší smysl..samozřejmě až na možné místní vyjímky.. zdůrazňuji ZATÍM- a doufám, že to tak eště dlouho zůstane… u nás v krušných horách i Slavkovském lese by budování stezek bylo vyloženě nošením pověstného dřeva do lesa… také aspoň zatím.. někde kilák za Prahouto může být ale třeba jinak, to mi je jasný…

      Jinak ale nic proti ČEMBĚ, ba naopak…!!!

      Kolům zdar, včetně crossů .-)

      0 0
      • goofy  

        A co tak aspon vnikle stezky upravovat proti se sirici erozi? To je taky zbyecne?

        0 0
      • Pavlos  

        hele ja byl v krusnych horach na podzim a muzu ti rict mate to tam pekne ale

        1. je treba pecovat o stavajici stezky
        2. nektere lesni cesty jsou naprosto zdevastovane lesni

        technikou

        1. cemba by mela podle me dohlizet na asvaltovani ale tohle je hudba budoucnosti a navic do toho si asi ti nahore kecet nenechaji
        0 0
        • dancing dog  

          s oběma souhlas, nepsal sem o udržování, ale budování…tady u nás nejčastější likvidace pěkných trailů pochází od těžařů dřeva, co svejma mašinama rozryjou strašným způsobem cokoliv, co potřebujou a s tim zatím nikdo nic neudělá.....

          a bránění vyasfaltování všeho- v praxi souvisí nejčastěji se zakázkou s obecních peněz a fondů EU a procentem do kapsy od zpřátelených stavebních firem, což je klasická známka korupce u nás tak obludnýho rozsahu, kdy podle mě kecy o kvalitě a bezvadnosti stezek jsou jen zástěrkou za osobní prospěch místníchúředníků a politiků a v tom je dohled, kontrola a protest kohokoliv vždy na místě, čembu nevyjímaje…ale to už je jiná liga zájmu, jiný pole často plný nebezpečných parchantů..

          no nicméně, budování stezky někde nad perninkem nebo pod Horou sv.kateřiny mi v té divočině nepřijde jako úplně smysluplný, ale to se asi ani neděje..
          jak říkám- nic proti čembě! jenom pozor na jalový vydávání energie, času a úsilí…

          0 0
      • Radek Broz  

        Já tu zase o moc singlech nevím – skoro všechno je tu široků na lesácký auto a šíleně rovný.

        0 0
        • dancing dog  

          třeba z Pajndlu dolů po žlutý a pak dál po zelený do Nejdku…
          .-)

          0 0
          • Radek Broz  

            to je ten „ne moc“… další?;-)

            Jinak byls v posledním půlroce na žlutý? Už tam taky projede traktor, trošku si to rozšířili. Jako terén pro mě snad ještě zajímavější, vypadá to teď jak DH trať SP;-), ale zničili to celkem solidně – i všechny stromy okolo jsou dost orvaný,

            0 0
            • Black knives  

              Ono to značení KTČ vede mnohdy po ůčelových komunikacích lesů čr. Turisté si zanadávají, ale nějak projdou. Po těžbě , nejlépe za vlhka, tu cestu lakatošem rozbijí. Ale to je jejich cesta, a jejich problém. Tak to v tomto státě je, to už se probíralo. Lesáci jsou tlačeni mít nízké náklady, les se po těžbě nic moc neuklízí, A vlasně, ani ti lesáci za to až tak nemohou. Mocipáni rozhodnou, co jde na porážku. Stromy, jako dobytek, vše jedno, pěstováno pro výnos. Takže, do budoucna bude rozbitých cest jen přibývat. To je velmi neutěšený stav. Čemba stojí před přetěžkým ůkolem, nastavení změn, a cílené tvorby možností MTB rekreační jízdy. Jaké budou první kroky, uvidíme. Tady v tomto stádě všechny problémy připomínají cedník. Zalepí se jedna díra, a ostatní tečou více. Dávám nějaké návrhy vedení čemby, Tom stále jedná s vlastními vizemi. Je to nesmírně náročné, protě změna koncepce v republikovém rozsahu, je téměř boj s větrnými mlýny. A že např. vaše oblíbená místa ještě nejsou rozbitá? Všeho do času, budou, budou, těžba je časem všude. Jen tím, že máte jakousi potřebu morální podpory tohle změnit, tak jediné, co může obyčejný biker udělat, je vstoupit do čemby, a posílit hlas organizace. Politici nás budou brát, až jako silnou organizaci, stejně, jako v USA si bikeři prosadili změny až vstupem do politiky. Tedy, volili své zástupce, kteří jin přislíbili podporu MTB.

              0 0
            • dancing dog  

              Z Plešivce až dolu do Merklína… :-)

              Ale jo, jasně, máš vlastně taky pravdu …s tou žlutou taky, byl sem tam se psem předevčírem…

              0 0
              • Radek Broz  

                Jsem byl na plešivci letos jednou a sjížděl jsem teda spíš směrem na Abertamy, ale co pár metrů, to popadanejch několik metrů – moc mě to nenadchlo a pak stejně začíná široká cesta… Jestli je na Merklín singl, tak to určitě někdy prozkoumám…

                0 0
                • dancing dog  

                  ne v kuse, taky tam občas nějaká cesta pár merů je.. + často ne single, dva by se tam občas vedle sebe vešli…

                  já při svym stylu jízdy jezdím spíš po těch cestách než po singlech..kančí stezky Vás- skutečných bajkerů znám spíš z toulek s pejskem, kterýho, teda kterou už na kolo sebou neberu, protože už je tak trochu pomalu psí babička… zase se dostanu tam,kam bych na svym HT asi nezajel…

                  0 0
      • MlokCZ  

        V Krušných horách je spousta neasfaltových cest po kterých se dá jezdit. Ovšem to co by splňovala definici singlu (tedy všechny nutné parametry, aby cesta sama dlouho vydržela a nebyla poničena vedou, netvořilo se tam zbytečné bahno, atd.), tak takových je tam jak šafránu. A ty stávající jsou pak velmi často poničené od lesní techniky, když trošku víc prší, tak je to jedno souvislé bahno. Ale je to tam jednodušší o to, že lze využít vždy části stávajících cest, některé jen trošku upravit, některé propojit a jen sem tam dobudovat celý nový úsek.

        0 0
        • kolombo  

          Řekl bych, že takhle je to prakticky všude. Takže jde jen o to, najít místa, kde se dá využít stávající cesta, kde se musí najít vhodná spojnice a co se musí úplně předělat. Třeba maximálně 10% sklon cesty a dobře vyřešené odvodnění nemá prakticky žádná cesta, pokud ji hodnotíme jako celek, od křižovatky ke křižovatce. Pokud ale předkládáme pro pohodové ježdění úseky, kde hezké kousky propojují kamenité padáky, kde hlínu vzala voda a kde může jezdit jen opravdu zdatný cyklista, tak se nemůžeme divit, že tolik lidí volá po hezkém a rovném asfaltu.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jasně souhlas. Jen bych řekl, že v Krušných horách je ten nepoměr ještě větší než jinde. Tedy cest opravdu hodně, ale ještě menší množství z nich je plně vyhovujících. Když třeba srovnám s Jizerkami (a teď mám v Jizerkách na mysli neasfaltové cesty a nepanelky), tak tam jsou cesty po delších pořádných deštích na tom celkově určitě lépe než v Krušných (alespoň tam co jsem jezdil).

            0 0
        • dancing dog  

          Já bych , ač specielně Tvých příspěvků si vážím a celkově je oceňuju, si dovolil přeci jen ne zcela souhlasit… Opravdu znám spoustu stezek, nejvíce osobně v západnější části Kr.H., které by , zvláště na fullech, byly dobrý singeltreky…pravdou je, že je znám fakt spíše z potulek pěšky, se psem i bez psa, protože na kole sem víc uživatel těch neasafaltovanejch stezek a cest širších až širokých… ve východnější části nad Cv a Mostem je těch stezek řekl bych miň a cest víc, ale tam to znám fakt hlavně jen z klasických vandrů a na kole se tam dostal vlastně jen na crossu

          0 0
          • MlokCZ  

            Nesouhlasit i klidně zcela je přeci normální v diskuzi, na to má každý právo, pokud to píše slušně a to ty píšeš. Takže tu první větu si klidně ani nemusel psát a klidně se do mě mohl pustit i bez ní :-)

            Ono se i docela shodnem. Já neříkám, že tam není spousta pěkných terénu pro bike a zvlášť pro fulla (je a mě se tam ježdění líbí). Problém je v tom, že to ale nejsou cesty splňující definici singlu a pak se podle toho chovají např. při nepříznivém počasí, nezaručují bezpečnost a nejsou sjízdné za každých podmínek a pro většinu cyklistů. Naopak pro poježdění na fullu je to někdy i super, tím je k dispozici vyšší obtížnost.

            A tady jsou právě velké možnosti pro budování singlů, v tomto případě právě spíše jen do mírné úpravy stávajících cest (např. někde úprava pro lepší odvodnění cesty, navázání s objetím úseku s přílišným sklonem, atd.).

            0 0
            • dancing dog  

              No, tak to jsme asi u zdroje neshody, pro mě byl dosud singltrek všechny stezky včetně „kančích“, kde nejsou v cestě spadlý kmeny, balvany a křoví a nevejde se na ně víc než jeden na kole… Prostě zase blbě „sem myslel“ :-)

              0 0
              • Black knives  

                Tak to jsi trefil na jádro pudla. Singltrek,pokud použiješ definici dle metodiky IMBA, nebo Dafyda Davise z Anglie, je poměrně přesně definovan druh stezky pro MTB, a další uživatele. Ale to nemusíš až tak daleko, stačí pořád dokola zmiňované stránky www.cemba.cz /singltrek. Jen, ono se to blbě čte, ale v reálu je to fajn stezka, která táhne houpy,houpy do rytmu.

                0 0
                • dancing dog  

                  Jasně, sem poučen a ustávám s blbejma protičembovskejma kecama… až budu mít trochu volněji, třeba se přihlásim, i přes blbý pochopení trivialností je mi čemba sympatická, ale budu Vám asi dost málo platnej .-), v poslední době nestíhám ani jezdit, natož se nějak v tom organisovaně angažovat :-( Hodně zdaru! dog

                  0 0
      • Blabas  

        souhlas

        0 0
    • Sobi  

      Tak teďka do toho zase píchnu já… po přečtení threadu, taky reaguji. Všem jde o bikovaní, ale každý vidí priority jinde! Mě nevadí tolik neupravená lesní cesta jako že mi vadí že se nemůžu po městě bezpečně pohybovat na biku. Nevadí mi kořeny a překážky na neupravených cestách, jako mi vadí nedořešená infrastruktura v městě. Nejhorší pro mne je se vždy dostat za město, tam už je pohoda, vždy si tam najdu nějakou cestu, která mě baví. Tohle je pro mne důležity. Takže bojování za singl je pro mne zcele minimálně důležitý. V cestách mimo obce,v lesích na polích žádný výrazný problém nevidím. Všichni chceme bajkovat, ale každý vidí priority jinde! Tak a teď do mne! :-/

      0 0
      • zbartos  

        Pokud jsi člen ČeMBy, zapoj se prosím do podobne diskuse na www.cemba.cz/forum/ (Čembafon – Značení nových tras).

        0 0
      • Michal.J  

        No proč do tebe? Vždy´t nejsi v rozporu s čembou. Ale:-)

        1. čemba nemá jako prioritu městské stezky, na to jsou tu jiní
        2. aby se mohlo dál jezdit po cestách mimo obce, v lesích na polích je třeba aby tam ty cesty zůstaly. A čemba se proto snaží aby si jednou nepřijel k tvý oblíbený cestě a nezjistil že tam není ale místo toho je tam za široká asfaltka za několik miliónů.

        Singl s tím souvisí tak že spousta lidí co o tom rozhoduje netuší že by to šlo jinak. Oni neví že nemusí stavět jenom asfaltky, ale že může být i přírodní cesta, nedělají si žádné studie jestli tam lidi tu asfaltku chtějí, z čeho budou platit opravy, kolik vůbec bude stát údržba a tak. Jediný co ví je že mají možnost získat peníze a utratit je.

        Takže je třeba jim nabídnout nějakou alternativu. A nad tím vším je úplně nejdůležitější (možná ne pro všechny členy čemby ale pro velkou část) aby se tohle všechno dělalo co nejvíc šetrně.

        Takže to co si nakous by většina z nás považovala za ideální stav: ve městě úpojedu po bezpečný cyklostezce, dojedu po ní nějak za město a tam z ní sjedu na přírodní cesty. Když budu chtít furt po tom asfaltu tak pojedu po okolních vesnicích, po asfaltu po cestě kterou budou lidi primárně používat na cesty do práce a z prácea která nepovede přírodně cennýma místama (třeba po břehu řeky).

        0 0
        • Sobi  

          :-) protože, když jsem jednou, se opovážil jenom naznačit že singl nevidím jako prioritu, tak jsem tady dostal hroznýho čouda s tím že o tom nic nevím a vůbec tomu nerozumím… :-)

          to jen tak zlehka…

          Jj, tohle by byl ideální stav! Jenže jak jsem psal, největší problém vnímám v tom že se nemohu po městě ( Praze) dopravovat relativně bezpečně. Tohle mě s. víc než deštěm roztrhaná cesta lesem, ba naopak ta mě i baví! :-) ( přeskočit, nebo objet, nebo přejet… )

          Navíc mě mrzí, že jak se staví MO Blanka v Praze tak s cyklistickou veřejností a dopravou po Praze se nepočítá! :-( A to je nová infrastrukturální stavba! Tohle mě s.!

          Přes týden rel.bezpečně do práce a volnu, hurá do přírody! :-)

          0 0
      • pos3k  

        tu mas! :) Vsichni chceme bajkovat, ale priroty mame stejne! Mit kde v prirode/lese bajkovat, jak obecne, tak i z pohledu narocnosti terenu.

        Mě nevadí tolik neupravená lesní cesta jako že mi vadí že se nemůžu po městě bezpečně pohybovat na biku.Nevadí mi kořeny a překážky na neupravených cestách.

        Mne take nee :) Ale zacina to vadit nekomu jinemu tak (kuk na Slovensko, viz PR vyplody LCR), ze je mozne (a doufejme, ze nee), ze si takhle zabajkujeme takhle maximalne vsichni ilegalne. Legalni jezdeni v lese po cyklostezce (tj. parametry komunikace, kterou zname z obrazku jinych mest nebo tech nasich rekneme) asi nebude to prave orechove. A kdyz uz se tu dostaneme k otazce singlu, ktery je setrny k prirode (chrani nam koreny stromu apod), tak je to uz „nastavba“. Rada lidi se stara, pujde se starat do sveho reviru o svoje existjici cesticky (napr. vyuziti znalosti staveni singlu setrneho k prirode), i kdyz nemaji vsude stejne nenarocne parametry. K tomu pomuze komunikace se spravci lesa, ochranari, atd., kterou muze zprostredkovat napr. i CEMBA.

        .. mi vadí že se nemůžu po městě bezpečně pohybovat na biku, vadí mi nedořešená infrastruktura v městě

        Ano to pali take hodne moc lidi, ale tohle resi jine instituce, organizace, sdruzeni nez je napr. CEMBA. Me osobne pali predrazeny paskvil, co vznikl u nas. V dobre „vire“ zmizelo dost penez a mam mesto nefunkcnich a nebezpecnych cyklostezek, vcetne cyklotras v primestskem lese, diky kterym clovek (i nevedome) porusuje vyhlasku.

        // Takže bojování za singl je pro mne zcele minimálně důležitý.//

        O singl nikdo nebojuje :) (se zkusim optat kolegu, maj prej macety, motyky, nejaky papir a taak).

        V pripade jizdy v lese je „boj“ i pro tebe dost dulezity, vcetne mozneho a (dle me zbytecneho) zcyklostezkovani ceskych lesu.

        K cembe se davaji lide z rady duvodu, ale ten nej nej nej…je vubec MIT KDE JEZDIT (legalne) – Stejna priorita vsech cyklistu v prirode :)

        0 0
        • Sobi  

          Souhlas, jen jsem chtěl říct, že problému v bikingu je víc, pro mne je důležitější něco jiného. Ano, asfaltování lesních cest je taky problém a singl k němu alternativa, ale momentálně cyklisty z mého okolí pálí něco jiného a z několika diskuzí na B-F jsem nabyl dojmu že abs. nejdůležitější je singl a kdo pro něj není tak je nepřítel bikingu… nakonec jsem nabyl dojmu, že je lepší hádat se o singl než řešit akutní případy, kdy už se něco musí dělat, prostě lepší je se handrkovat, ale nic nedělat a řešit akutní věci. Tímhle jsem nemyslel nic zlého proti Čembě, ale spíš proti „specialistum a odborníkům v oblasti cestovního ruchu, místního rozvoje a dopravní infrastruktury“. Chtěl jsem říct, že teďka to hoří někde jinde a je lepší hasit aktuální požár, než čekat někde jinde až se objeví, protože ten původní požár nakonec může udělat spoustu větší paseky.

          0 0
          • speedy gonzales  

            tak ono primarne nejde odvozovat co se dela a nedela z diskuzi na BF:-)))

            0 0
            • Sobi  

              Taky jsem vysvětlil jak to myslím. :-) S tímhle 100% souhlasím, reagoval jsem na diskuze tady na B-F spíš obecněji. :-)

              0 0
          • Andrzej  

            no tady na bikeforu jsou vetsina lidi terenni cyklisti, tak se tady resi spis terenni problemy. taky mi vadi problemy s jezdenim na kole v cr, v mestech, automobilovem provozu atd, ale pokud se mluvi o cembe tak se mluvi vic o vecech v prirode.

            0 0
            • Sobi  

              Jasně, taky jsem terén, ale jak jsem psal, ale pro mne je problém že prakticky nemůžu bezpečně dostat na biku do práce, což bych rád. Mrzí mě, že se tady pořád řeší singl a singl a to že se v Praze staví MO Blanka a další objekty průtahu městem, půlka města se rozkope a nic… nic… žádná cyklistická stezka, připravenost pro přejezdy komunikací, infrastruktura pro cyklisty žádná… tohle je teďka veliký problém! Něco se staví tak by se tím mohla vyřešit obslužnost bro cyklisty… Mrzí mě, že o tomhle se nediskutuje a nic nekoná…

              0 0
              • Andrzej  

                myslim ze tohle jsou jeste slozitejsi problemy, nez nase jezdeni v prirode. hlavne po technicke strance. v lese je vic jednani politickeho a uredniho (to je nechutne, ale asi to tak je). vybudovat ve meste infrastrukturu pro cyklisty je urcite hodne slozite, kdyz skoro cele mesto bylo postaveno pro auta a chodce… no ani se mi to nechce pitvat, akorat bych se zamotal

                0 0
                • Sobi  

                  Jo to máš pravdu, tohle fakt strašně složité a náročné. Čekal jsem že bude nějak reagovat klub pražských cyklistů… ale to je uplně o h. pardon o ničem… jednou za rok cyklojízda, která nas. pardon naštve všechny řidiče a nic nevyřeší… bohužel nikdo jiný tady neni… :-(

                  0 0
              • Michal.J  

                www.auto-mat.cz/

                Myslím že každýho aktivnho člověka uvítají.

                Čemba je zaměřená na problematiku mtb mimo města, obsáhnout všechny formy cyklistiky se nedá.

                0 0
          • pos3k  

            hele ono se to nezda, ale Cembisti jsou horsi nez trpaslici, voni ti vlezou vsude :) Ted vazne, rada lidi, cembistu, sleduje a aktivne se podili i na problemech resici prave zalezitosti (cyklo)infras­truktury, mistni spravy/rozvoje i rozvoji turismu atd.

            Pred chvilkou jsem zase prolistoval clanky z nedavne konference „Doprava a technologie k udržitelnému rozvoji“ :)

            0 0
            • Sobi  

              Bohužel mi připadá, že slyšet jsou spíš ti ostatní… pak diskuze dostává jiný nádech a směr a je to o útočení kdo komu jak rozumí a nakonec se nedosáhne ničeho… A tohle mě mrzí… :-(

              0 0
              • Blabas  

                to mě taky, ale to bude tím, že tu máme všichni patent na rozum. Mě přišel od admina poštou jako ostatním.:o)))

                0 0
      • Blabas  

        Kvůli nějakému takhle snadnému a srozumitelnému příspěvku už tu trávim hodiny. Jenže mě je nutný nejdřív dohnat do kouta, naštvat a pak vypotim něco takhle jasnýho, kde mě nikdo nechytá furt za slovo. Díky

        0 0
        • Sobi  

          Já jsem na tom podobně, nějak nejdřív jsem nechtěl nic napsat, ale pak už to nešlo… Jo taky mám rád tuhle formu diskuze :-)

          0 0
          • Blabas  

            a už se to vlákno tak nějak dnes drží hlavně proto, aby ten blbej buran z KH konečně pochopil, jak je mimo. Dělám si bžundu, samozřejmě, i když ne tak úplně. Všichni tu tak nějak věříme tomu, co říkáme a neperem se u toho a to je dobře.

            0 0
            • Sobi  

              Poslal jsem ti na mejla, jen tak pro podporu ducha diskuze :-) plán jak bude vypadat Hradčanská po přestavbě za 3 roky… vypadá to pěkně až na jeden malý detail… na cyklisty není pamatováno a uznáš že prostor na to je :-)

              Jen tak aby bylo vidět že o tom nic nevím! ;o)

              0 0
              • Blabas  

                No jo tak jsem nějak myslel sebe, ale ty si taky s KH. No, nazdar:o) Ještě mi nic nepřišlo, ale už si představuju, jak se tam motám mezi těmi ohleduplnými majiteli Audin, džípů, očepičatělých užovkářů, když za krajnicí místa pro tank. A to je pro mě jako majitele dvou dětí, jedné manželky, čtyř kol a jednoho velikého sportovního ducha důležitější než halt ten singlík.

                0 0
                • Black knives  

                  Já jsem ehm,jaksi jen natvrdlý postadší prďola, ale o čem se tu vůbec vede spor? O politice ČeMBA, nebo o politice státu? Občanské sdružení, domnívám se, hájí zájmy svých členů. Program O.S. je ve stanovách. Můžou být jakési názorové platformy mezi členy, co je tak, či onak, ale prvotní je, sdružit se pro možnost bojovat(politic­ky,svým hlasem) za možnost pohybu na oblíbeném dopravním(spor­tovním) prostředku, kole.V každé vísce je situace kapku jiná, a všude jsou potíže. Takže, když to tedy není dobré, položte si všichni zcela jednoduchou otázku sami sobě. Co jsem schopen, a ochoten udělat pro lidi(bikery) já sám? Čím přispěji k lepší budoucnosti mé, i mých potomků, mých blízkých? To já považuji za zsela zásadní, chtít sám za sebe něco dělat . Každý máme nějaké možnosti, nebo alespoň ruce, které budou potřeba. ale bez chytrých hlav to také nepůjde. Každý si může najít své. Až tedy v sobě naleznete(a 700 lidí už našlo) to něco, proč chcete pomoci, udělejte to. Staré klišé:„Kde je vůle, tam je cesta“ Přenice, co nyní, co potom, jak, proč, pomoc je potřeba ode všech, ale netřeba se přít stále dokola.

                  0 0
                  • Blabas  

                    to je rozumné, ale činnost tohodle občanského sdružení se dotýká i těch, co v něm nejsou. Nežijeme každý ve své bublině. A obavy z některých scénářů budoucna jsouproto logické. Já dělám to a ty zas tohle a všichni dohromady uděláme moc? Uvidíme. Členem zatím nejsem a tak si s dovolením budu hájit ty své zájmy.

                    0 0
                    • zbartos  

                      Můžeš prosím napsat, jaké své zájmy nevstoupením do ČeMBy hájíš a jak ? Díky předem za vysvětlení. Jsem z „Teba volajaký zemetený“........

                      0 0
                      • zbartos  

                        Sorry, ještě jsem zapomněl napsat, že výše uvedená otázka platí i pro Hribíka. Jaké má ČeMBa špatné názory (kromě snahy o udržení současného právního stavu jízdy po lesních cestách a cestičkách) než jsou Ty Tvoje správné ?

                        0 0
                        • Sobi  

                          jak vyplívá z naší diskuze, nejde o to jestli má nějaké špatné názory… tady šlo spíš něco ve smyslu:Štve mne globální oteplování, vybíjení velryb a kácení pralesů…, ale kvůli tomu nebudu Grínpísák, víc mě pálí ten bordel tady u nás, smrad z aut apod… Nechci znevažovat něčí práci. Tohle je spíš nějaká zvětšená metafora…

                          0 0
                          • zbartos  

                            To nebyla otázka na Sobiho ale na Blabase a Hribíka…

                            0 0
                            • Sobi  

                              Jasně :-) Jen jsem chtěl pokračovat v diskuzi, začíná to být zajímavý… Fakt by mě zajímalo co nejvíc bikery štve. Jestli je to to a nebo to… Každý jsme jiný a jinde a vydíme priority jinde.

                              0 0
                              • kolombo  

                                No, nejsem moc jazykový znalec, ale vydíme docela určitě není přípona vy a takže většinou píšeme vidíme. A vyplývá, nikoliv vyplívá … Když tak si nainstaluj kontrolu pravopYsu …

                                0 0
                                • Sobi  

                                  Jasně díky, píšu během práce a často se zasekávám, takže smysl je někdy těžko čitelný a za pravopis bohužel omluvu nemám :-( Prostě přepis/překlep Dík :-)

                                  0 0
                                • Sobi  

                                  Jasne :-) je to od slova PLYN :-D

                                  0 0
                        • hribik A1  

                          reagujem na jednotlive prispevky a nazory, nie priamo na cembu – teda s vynimkou par prispevkov vlozenych ako posledne. proste nejsom len terenny jazdec a snazim sa do jednostrannej diskusie vniest aj pohlad z druhej strany, aby aspon tu bolo vidiet kontrast zaujmu cemby a zaujmu inych ludi – tu celej velkej skupiny (nie mna konkretne – nikde som nenapisal ze veci o ktorych pisem sa plne zhoduju priamo s tym co by bol ideal pre mna a moje zaujmy). taktiez nikde netvrdim, ze cemba ma spatne nazory konkretne z hladiska prospechu terennych cyklistov. ja im to prajem, este viac by som im to ale prial keby svoj uspech nechceli na ukor inych. v poslednych prispevkoch som len spomenul to, ze vedie konfrontacnu politiku (proti inej skupine cyklistov – kedze za to co sa im snazi zobrat nenavrhuje nahradu) ktora moze v konecnom dosledku zas par nepriatelov bikerom aj urobit. nic viac, nic menej. je to vasa organizacia. ked urobite uspech, budiz vam dopriate, ked si vyrobite nepriatelov, budiz vam dane. nikoho nechcem poucovat, iba vyjadrujem svoj nazor z inej strany. je to diskusia, nie monolog cemby, a zatial toto moje kacirstvo neni na bf trestne.

                          kym sa tu neobjavili tak, ako v kazdej diskusii tohto druhu, niektore striktne, krajne antiasfalterske prispevky, nemal som v umysle do tohto threadu pisat vobec

                          0 0
                          • pos3k  

                            ..este viac by som im to ale prial keby svoj uspech nechceli na ukor inych. v poslednych prispevkoch som len spomenul to, ze vedie konfrontacnu politiku (proti inej skupine cyklistov – kedze za to co sa im snazi zobrat nenavrhuje nahradu), ktora moze v konecnom dosledku zas par nepriatelov bikerom aj urobit.

                            tohle uz neni ani smesne :(

                            0 0
                          • speedy gonzales  

                            jasne objektivita je moc dulezita vec a bez ni to nejde…

                            „keby svoj uspech nechceli na ukor inych. v poslednych prispevkoch som len spomenul to, ze vedie konfrontacnu politiku (proti inej skupine cyklistov.“

                            uvedomujes si ale ve sve snaze o objektivitu souvislosti problematiky? tady nejde o to ze cemba odira jine skupiny, tady jde o to, ze stat odira bajkery a cemba na to upozorunuje. do podpory cyklistiky jdou miliardy a drtiva vetsina jde do asfaltovych cyklostezek pri rekach v krajine, na sumave,…

                            proc nejde z tech miliard treba 5% na rekreacni stezky (udrzbu, znaceni, vystavbu) v lese? proc se dela asfalt kdyz stejnou sluzbu udela pro rekreanty prirodni povrch ale usetri se desitky milionu?

                            kdo koho teda odira???

                            0 0
                            • hribik A1  

                              dobre, beriem, konecne slusny argument

                              o urcitom primeranom percente je to samozrejme ina rec

                              este raz opakujem, ze reagujem vzdy na jednotlive prispevky, a to co sa napise v nich, nie na cinnost cemby (v prvych prispevkoch co som sem pisal som ju predsa nespomenul ani raz). ked niekto napise istym sposobom „extremisticky“ prispevok, reagujem konkretne na ten

                              0 0
                      • Blabas  

                        Rád ti odpovím. Za prvé nevstupuji, protože v našich končinách není pro mne motivace. Budeš mi oponovat, že zatím. Za druhé, protože umělé upozorňování na to, že je tu početná veřejnost na kolech řádící v lesích neponese jen pozitiva. Je tu možnost, že nechvalně známá reklama na Lesy ČR je výsledkem toho, že se o nás Lesy začaly zajímat díky ČEMBě. Lesní šéf: Hele voni nám tady už léta jezděj po lesích, ale potíže s nimi nejsou. Teď si přijdou po turistech a běžkařích a lyžařích a chtěj, aby jsme jim zajistili trvalý přístup do lesa i v budoucnu a ještě, že si udělaj nějaký stezky. To jich pak ale bude hodně. A to bude víc hluku, smetí, požárů,… Tak jo holenkové, jezděte si, ale jen tam, kde my to dovolíme. A běda jsetli ne. To budou pokuty. A vstupné a vůdce by jsme mohli zavést jako to maj v té americe. Každá akce vyvolá reakci a ne vždy žádoucí. Někdo je Euroskeptik ( třeba prezident ). A někdo ČEMBAskeptik.

                        To neznamená, že názor časem nezměním, ale nejspíš až v době, kdy budu muset mít na výlet do lesa průkazku.

                        0 0
                        • kolombo  

                          Ještě jsi mohl taky napsat, že zákaz jízdy po lesních cestách na Slovensku je důsledkem vzniku ČeMBy v ČR. Slováci se tak zalekli, že nárůst moci cyklistů by mohl výrazně narušit pošlapávaná práva k myslivosti, že raději rychle zakázali cyklistiku. A jestli ta ČeMBA bude mít více než 1000 členů, tak zakážou úplně jízdní kola. Psala to Silvestrovska Iskra, to je něco jako Blesk, a tak to musí být pravda …

                          0 0
                        • speedy gonzales  

                          blabasi ale nejhorsi je, kdyz ti uporna snaha o skepticismus zastini strizlive mysleni…

                          kdybys byl na miste lesu, ochrany prirody, statnich uradu… byl bys radsi kdyz ti bude po lesich drandit neorganizovana, nevychovana bandicka bajkeru, ktera se nikomu neodpovida, kazdy si jede na sve triko, jen vyuziva to co udelaji ostatni (cesty, znaceni), aniz by sami nekdy v lese neco udelali…

                          nebo

                          je pro ochranu, lesy, urady… lepsi jednat s organizaci, ktera se snazi bajkery nejak seskupit, naucit k odpovedosti, vychovavat k ohleduplnosti k lidem i k prirode, svou odbornosti pomaha s projekty, podili se na udrzbe cest v lese.

                          no a ted si zkus jeste odpovedet sam z ceho ty jako bajker muzes mit vetsi prospech. nechci te lamat, abys od zitrka byl zaprisahlym clenem cemby, jen bych byl rad, kdybys o tom zacal uvazovat strizlive-

                          PS: doufam ze to jak se k tomu stavi lesy ti popise podrobnej zbartos.

                          0 0
                          • Blabas  

                            Jen jsem zmiňoval, že je tu ta možnost, neobviňoval jsem. Nemůžu a nechci to dokazovat tak, jak to ty nemůžeš vyvrátit. Je to o úhlu pohledu na věc. Všechny dobré skutky musí být po zásluze potrestány. Skeptik ( obecně ) nejsem, ale ten zápal pro věc rozhodně nezdílím. Neorganisovanost mi v tomto případě vyhovuje. Bikování mělo vždy nepatrný nádech poznání, expedice, poprání se s terénem. Tedy alespoň pro mne. Singl, který je zpevněný,vytvořený dle standartů, je jistě trvanlivější, stabilnější a jednodušší na projetí. Mě se ale pocitově oddálí od přírody a přiblíží hřišti. Jako běhat po lese a zkoušet jak moc do přírody zapadnu a běhat po parku a měřit si správnou HR. Ber mě třeba za zpátečníka, skeptika, blba. Nic nenaděláme. Já vím, že pokrok nezastavím. Myslím ale, že trocha jiného pohledu, který není tak nadšený a vidí spíš negativní dopady, neuškodí. I kdyby jen pro rozšíření obzorů. Ber mě třeba jako opozici v politice. Něco, co pomáhá držet při zemi. S tím jak horlivě mi občas někdo vysvětluje, a dělá ze mě zabedněnce, který není schopen pochopit něco tak jasného, prospěšného, pozitivního, prostě úplně jasně nejlepšího, co se bikerům mohlo stát, začnu právě automaticky hledat možná negativa, aby té růžové nebylo moc. Tak už se na mě nezlobte. Však já to nakonec taky pochopím. Co nepochopím je, že se dokáže vést dlouhá diskuze, jestli těch pár stovek ročně stojí za to, aby se ten sen začal plnit. Když teda jako bajker nemůžu mít větší prospěch než právě z tohoto, pak je to přece k nezaplacení. A to má většina těch, co chtějí vědět kam jejich příspěvky jdou, kola za 50t a víc. Mnou si hlavu nelam.

                            0 0
                            • speedy gonzales  

                              opozice, debata, zpetna vazba rozhodne ano!! ale nedelejme to na zaklade vedome pokroucenych argumentu…

                              (ps: jakou mas zkusenost se singly? troufam si rict ze jsem projel uz kus sveta a tak nejak jsem zjistil, ze singl je po stezce vyslapane zveri to nejprirodnejsi co v lese najdes…a mimochodem – singl NENI hlavni naplni cinnosti cemby. takze bacha at nestrilis zase mimo;-)

                              0 0
                              • Blabas  

                                No jo vždyť já vím. Jenže pokud se držím diskuzí tady na B-F, pak je to samý špatné cyklostezky, dobré singly a nejlepší ČEMBA. Ono to tady vždycky chytí úplně jinej rozměr, než kam by ČEMBA chtěla jít. A objektivně je nejlepší vést diskuzi přímo na cemba.cz. Tam není hromada rádoby věci znalých ( a to včetně mě ). Taky ta písemná forma má pomalou reakční dobu a tak se tu musí mnohem víc vysvětlovat, co tím chtěl člověk říci. Pak se to motá ještě víc. Nakonec zjistim, že jeden o koze a druhej o voze. A tak se s oblibou chytá za slovo, cituje, a já špatně snášim, když někdo ví líp než já, jak jsem to myslel a ještě mě u toho špičkuje. Což nemyslím konkrétně, takže se prosím tě třeba nenačerti. Díky za diskuzi. Zas jindy bude příležitost u něčeho se takhle poškorpit.Byť neplánovaně. Držim palce, ať se daří, co se dařit má. Honza

                                0 0
                                • ota  

                                  zamotáváš se do toho čím dál tím víc.donekonečna se tu snažíš psát něco o tom, že čemba bojuje proti cyklostezkám.ukaž konečně, kde to čemba řekla.přečti si celou tu diskuzi tady, i po sobě.

                                  0 0
                                  • Blabas  

                                    Nikdy jsem netvrdil, že to ČEMBA řekla. Jen to tu čtu v různých diskuzích jako názor některých a ne nepočetných přívrženců. Už to vysvětluju poněkolikáté. Poznám rozdíl mezi oficiálním postojem a subjektivním fanouškovstvím, na které reaguju. To už jsem taky vysvětloval. Nějak si to hrozně rád bereš za útok na organizaci. Věnuj tedy chvíli času lidem, kteří tady hájí ČEMBu a její program pokrucují. Zamotávat se totiž nemusím, děláte to za mě. Nic ve zlym.

                                    0 0
                                    • ota  

                                      já to jako útok rozhodně neberu, jen chci, aby se cíle čemby nezkreslovaly ale vykládaly se pravdivě.jelikož je čemba mladá, dost na tom záleží, jak jsou věci podány a tedy jak budou vnímány veřejností. to že tu diskutuješ, je v pořádku, od toho toto forum taky je, myslím. Abych řekl pravdu, dost jsem, pokud mluvím jen za sebe, spoléhal či spoléhám ve věci čemby spíše na solidaritu bikerů, než na odmítavé postoje.Jasné ale je, že všichni souhlasit nemůžou.Přesto jsem přesvědčený,že se věc povede:)

                                      0 0
                                      • Blabas  

                                        Tak za tuhle odpověď ti upřímně děkuju. Potěšující, že se na ty zmatky nakonec dá hodit rozumný zakončení.

                                        0 0
                        • jonys  

                          S Lesy vedeme jednání,je to bezva partner,který chce svou zákonnou povinnost rekreační funkce lesa svědomitě naplňovat a vítá,že k tomu má v Čembě partnera.

                          0 0
                • Sobi  

                  Posilám to znovu nějak se to vrátilo :-( Jo nějak tak… ale měla by tam byt alej ve které je dostatek místa, jeden malej přejezd spolu s přechodem (ten tam je ) a je vše v pohodě a nákladově? Směšná částka! :-) Ale bohužel… :-( Je to vlastně na desce nového tunelu, takže auta by tam měla jezdit minimálně :-)

                  0 0
    • zbartos  

      Pro Blabase:

      >:PS: doufam ze to jak se k tomu stavi lesy ti popise podrobnej zbartos.

      To Ti rozhodně podrobněji nepopíšu, protože: 1, žádné jednolité lesy neexistují 2, podrobnosti neznám, mám jen tušení

      Jen pro orientaci – pojem LESY se podle mne dělí např. na: a, vlastníky lesů (stát přes ministerstva, školy, obce, firmy, jednotlivci, družstva) – vlastníci většinou vůbec nejsou lesníky (lesníkem je podle mne ten kdo má středoškolské či vysokoškolské lesnické vzdělání, i když existují určitě i „lesníci-praktici“ bez tohoto vzdělání) b, zaměstance vlastníků lesů (lesní i nelesní dělníci, lesníci i nelesníci) c, zaměstnance firem podnikajících v lesním hospodářství (lesní i nelesní dělníci, lesníci i nelesníci) Mimo tyto dvě kategorie stojí myslivci, ale veřejnost ji řadí mezi LESY, takže ji uvádím také.

      Lesníci i vlastnici lesů se např. dělí na vášnivé myslivce, myslivce a nemyslivce. Nebo se dělí např. na na vášnivé pěší turisty, pěší turisty a odpůrce pěší turistiky. Nebo se dělí na vášnivé terénní cyklisty, terénní cyklisty a odpůrce terénní cyklistiky. Určitě se také dělí na chytré a hloupé, hodné a zlé atd.

      Jejich názory jsou tutíž poplatné jejich zařazení do výše uvedených (i neuvedených) škatulek a mohou se od sebe velmi lišit.

      Pro nás jsou v lesnickém sektoru důležité názory lidí, kteří ovlivňují tvorbu zákonů, vyhlášek, nařízení, norem a veřejného mínění (PR firem, noviny, TV, rozhlas).

      Myslím, že existence ČeMBy názory lidí s vazbou k lesnímu hospodářství nezměnila k horšímu. Pokud se děje něco proti terénním cyklistům (já zatím o ničem nevím), tak je za tím, podle mne, jiný důvod než ČeMBa.

      >Za prvé nevstupuji, protože v našich končinách není pro >mne motivace. Budeš mi oponovat, že zatím. Za druhé, >protože umělé upozorňování na to, že je tu početná >veřejnost na kolech řádící v lesích neponese jen pozitiva

      ČeMBA je celostátní organizace se snahou řešit celostátní problémy (vč. zákonů atd.), tudíž bydliště není důvod ji nepodporovat. V lesích nikdo neřádí (jedině snad houbaři, motorkáři, čtyřkolkaři, 4WD a lesní technika) a už vůbec ne početná veřejnost na kolech.

      >To neznamená, že názor časem nezměním, ale nejspíš až v >době, kdy budu muset mít na výlet do lesa průkazku.

      Jako že by na lesní cestičky mohli jen ti cyklisté, kteří zaplatili roční poplatek za vjezd ? To by to dopadlo ještě docela dobře, jsou i horší možné scénáře.

      >Ber mě třeba jako opozici v politice. Něco, co pomáhá >ržet při zemi. S tím jak horlivě mi občas někdo >vysvětluje, a dělá ze mě zabedněnce, který není schopen >pochopit něco tak jasného, prospěšného, pozitivního, >prostě úplně jasně nejlepšího, co se bikerům mohlo stát, >začnu právě automaticky hledat možná negativa, aby té >růžové nebylo moc.

      Já bych to přirovnal k volbám po roce 1989. Ne všichni chtěli ODS, ale báli se, že podporou ČSSD zem zase vklouzne do náruče KSČ. Takže dělej prosím opozici uvnitř ČeMBy, takhle z venku je to ten nejlepší způsob jak čerstvě narozené miminko úspěšně zlikvidovat.....

      0 0
      • Black knives  

        Já bych chtěl něco dodat,jako blbá lopata. Když už jsem tohle vlákno nazval „partneři ČeMBA“ ,co se tak bavit o tom, čím můžeme T. Kvasničkovi pomoci? Protože z té opozice je mi kapku zle na duši. Pořád platí, že ničit je mnohem snadnější, než tvořit. Tedy, vymýšlet, čím čembě uškodit, je docela snadné. Ale jak pomoci, to je fuška. Co tak začít psát o tom, čím můžete být partnery,čím by šlo pomoci? Já doufám, že přispěji mnohaletými zkušenostni se stavbou trailů různých obtížností, od easy,po DH.Co vy ostatní?

        0 0
        • kolombo  

          Naprostá většina ostatních Ti velmi ochotně vysvětlí, proč nemohou pomoci a ještě najdou spoustu důvodů, proč do všeho budou kafrat ..... Zatím tak skončila každá diskuse :-(

          0 0
          • Black knives  

            Možná se pár lidí najde. Mě,i T.K. slíbil pomoc Bob Damek, který není čembista, ale dělá pro bikování hodně zase jinak. Dělá pro lidi těžký závod „Beskidi“. Nám pomůže s jednáním, a makal s námi i na Hůrkách. To je konkrétní,hma­tatelná pomoc. Mám přislíbeno i od dalších lidí,že od jara pomohou. Myslím,že to bude více, než jen „sedm statečných“

            0 0
      • Blabas  

        Ach jo. Oceňuji, že jsi napsal takhle dlouhou stať pro někoho, kdo „je mimo“. S těmi citacemi vytrženými z kontextu nejen jednoho příspěvku, ale hlavně souvislosti celého rozhovoru mě už trochu zlobíte. Asi to začnu dělat taky, abych mohl účině chytat za slovo. To se ale pak dostanem na úrověň diskuzí s Olkycem. „ČeMBA je celostátní organizace se snahou řešit celostátní problémy (vč. zákonů atd.), tudíž bydliště není důvod ji nepodporovat. V lesích nikdo neřádí (jedině snad houbaři, motorkáři, čtyřkolkaři, 4WD a lesní technika) a už vůbec ne početná veřejnost na kolech.“ Tak to, že houbaři řádí v lesích nemyslíš vážně. Kdybys byl tak nadšenej houbař, jako cyklista, pak bys byl takovouhle hláškou jistě velmi potěšen. Motorky a 4WD jistě. Lesní technika? promiň, ale budem teda zase radši tahat koňmo? Tomuhle se říká nestranný postoj.-) Takže naposledy se pokusím: Neobvinil jsem organizaci, ale uvedl jsem jako možnost, tedy možný vliv neoficiální, který může mít oficiální dopady. Ale pro někoho, kdo to jednoduše nemůže připustit, je těžké se nad tím chvíli zamyslet, což chápu. A bydliště pro mě zatím důvod je, i když ne hlavní. Zkrátka zatím není motivace. Hlavní důvod je spíše to, že ať už jsem byl v životě součástí čehokoliv a nebo cokoliv dělal, věnoval jsem se tomu na plno. Pokud na to nemám čas, a to nemám, nechci být jen do počtu. Moje příspěvky ani „duše“ organizaci nevytrhnou. Na druhou stranu, asi moje postoje narušují kontinuitu v pozitivní pověsti organizace tu na B-F, tak toho nechám. Škodit rozhodně nechci. Úplně zhovadile jsem ale neplácal, soudě dle toho, že bych to tvrdě zchytal, jak je tu obvyklé. Tedy Jak říkala moje babička: „Na každém šprochu pravdy trochu“.

        0 0
        • Black knives  

          Já jsem dost nerad,že je zde možnost vkládat reakce k názoru. Nedaří se mi v tom orientovat. Ale to je fuk. Blablas píše, že se tomu nemůže věnovat naplno, proto myšlenku čemby nepodpoří. Ale co je to naplno? Už jen tím hlasem je přeci vyjádřena podpora vizi, která zde je. Je to mýma očima snadné. Jsem např. člověk pasivní, a nerad nahlas vyslovuji svůj názor. Tedy, počkám, jak se to semele. Buď to za mě ti bláhoví z čemby změny k lepšímu prosadí, a potom už tam přeci nemusím být, nebo neprosadí, apak si stejně budu i nadále dělat, co chci. To je fakt supr přístup. Nebo je člověk v životě aktivní, a chce pomoci docílit změn. Může jít sám proti větrným mlýnům, a ty jej semelou. Nebo založí organizaci, která sdruží lidi, a bude legálně usilovat o změnu. Anebo zjistí, že tahle organizace, hájící zájmy bikerů už tady je. A pro méně chápavé, jmenuje se ČeMBA.

          0 0
          • Blabas  

            Co chceš pořád měnit k lepšímu? Vůbec nechápu, jak jsme mohli v těch hroznejch podmínkách, co tu teď panujou vůbec jezdit. Kde se tu v těch mizernejch dosavadních podmínkách vůbec ty bajkeři vzali. Někdo tu uvedl na mou adresu, že mám přístup " A po nás potopa" Tak tohle je přístup " Před námi pravěk" A do teď ti stav nevadil. Jedna z věcí, co mi vadí.

            0 0
            • Black knives  

              Já čekal,že takto rareaguješ. Pro začátek si prolez moje webové stránky. Třeba se něco dozvíš. Ale mě stávající stav vadil vždy, a dlouhé roky pro to něco dělám. www.bc-cyklo.com

              0 0
            • kolombo  

              Kde se tu vzali bikeři? To je jednoduché, konečně se dá koupit kole bez toho, že by člověk stanoval před obchodem. Jen ty podmínky, které se ve světě budovaly postupně, tady nějak nejsou. Jsi z Teplic, tak se zvedni a zajeď se podívat k soudruhům do NDR. Na první pohled vidíš, že chybu v chápání dopravní cyklistky děláme tady. A turistická cyklotrasa podél Nisy od Žitavy na sever je taky jen štěrková cesta, zato po městech a vesničkách je všude podél silnice pruh pro cyklisty. Asi je to proto, že Němci do všeho jen nekecají a dělají co je potřeba. V ČR je zhruba 700 lidí, kteří si budou moci jednou říci, byl jsem u toho. Ty si budeš moci říci: Jen jsem do toho kafral. Tak, jako nečtu Olkyce a prakticky nereaguju na Hribika1, tak končím i s Tebou.

              0 0
              • Blabas  

                Protože si dovolim mít jinej názor. Taky dobře, ale nemotej sem dopravní cyklistiku. ČEMBA je o terénní a to mi tu už asi dvacetkrát vtloukali do hlavy. Takže jak se co zrovna hodí do krámu. To mě už opravdu nepřekvapí. A MTB se objevilo až v době, kdy se před krámy nebivakovalo. Takže radši ukaž co tady na bajkování! je těch 15 let tak na prd, že nás teď spasíš. Já jen abych věděl čeho strašného jsem si za ty roky nevšim.

                0 0
                • Radek Broz  

                  „naprd“ jsou podle mě prakticky dvě zásadní věci a cílem Čemby je, aby se nestaly:

                  1. Zrušení stávajícího práva v lese jezdit.
                  2. Přeasfaltování jinak funkčních přírodních cest.

                  Tyhle dva důvody a přesvědčení o tom, že lidi z čemby s TK v čele mají schopnosti se tomu postavit, mě přiměly vstoupit.

                  0 0
                  • Blabas  

                    To beru Radku, ale to je budoucnost a prevence o tom ani popel. Mě vadí hlášky o nutném a výrazném vylepšení, ke kterému dojde a kterého se tedy neúčastním. Jako by před vznikem OS byly podmínky pro bajkování na prd. Je to jako politika. Za nás bude líp. Ale ono není vůbec špatně. Myšleno čistě terénně. Teda zatím, to už mi bylo vysvětleno. S tim odstavcem od Kolomba jsem si připadal jak v nedělní partii, která mi teď hraje zrovna za zády.

                    0 0
                    • kolombo  

                      Neuč se dialogu od politiku, já se na tyhle debaty nekoukám už několik let. Jenže pře Tebou, když někdo řekne, že pomeranč je oranžový, tak začneš tvrdit, že je zásadně jinak barevný, že se ta barva jmenuje #FF6633 …

                      0 0
                      • Blabas  

                        Nech toho, kvůli plkům tohodle typu tu plíce neplácáme. Na to jsou tu jiní a v jiných velmi vděčných vláknech. Nicméně stále na mně reaguješ, což mě těší. Od „nedělně“ laděných povídání našich politiků se rozhodně učit nehodlám. Tak hluboko snad nikdy neklesnu. Jo ta barva pomeranče nese kód RAL a nějaký číslo, který nebudu hledat, protože jsi nenapsal, jak moc je zralý.( Dělám si přirozeně prdel ) A už toho nechme, pls.

                        0 0
                        • Radek Broz  

                          RAL je čtyřmístnej, tohle je hexadecimálně zapsaná RGB hodnota;-) A ano, skutečně je oranžová.

                          0 0
                          • Blabas  

                            těbuch:-) člověk se pořád učí. Já to ani neověřoval v domnění, že to střelil od boku jako příklad.

                            0 0
            • zbartos  

              Každý chce měnit k lepšímu to, co mu vadí. Podle podílu zastoupení různých názorů v ČeMBě bude o některý ten názor (nebo o většinu z nich) usilovat i ČeMBa. Já bych se třeba rád dožil toho, že lesáci nebudou dělat „zátatasy“ ze stromů či větví na VŠECH lesních cestách a cestičkách a že na vybraných cestách/cestičkách NEBUDOU ničit jejich povrch tak, aby tam nebylo možné projít či bezpečně projet na trekkingu. Dále bych uvítal, kdyby cyklisté mohli jezdit po turistickém značení i v NP a NPR (když tam mohou chodit davy pěších turistů) a aby se tam podařilo vyznačit (JEN na logických spojkách, ne plošně) NOVÉ sdílené (pěší-cklo-koňo) trasy po současných lesních cestách či cestičkách. Mám samozřejmě ještě řadu dalších námětů, co by se dalo dělat, ale jako příklad by Ti to snad mohlo stačit, ne ?

              0 0
              • Blabas  

                Tomu všemu vesměs fandím. Jen co přisuzuješ lesákům je často dílo škodolibých rádoby turistů/blbů a s těmi toho moc nikdo nezmůže. To že lesáci občas rozrejou cestu je spíš ignorace než naschvál a ztráta času a vícenáklady na pokus o opravu by asi použili jako obhajobu. Jinak mi to samozřejmě stačí. To dostat se tam, kam teď mohou pěší a my ne, beru já osobně jako nejlepší nápad organizace.

                0 0
        • zbartos  

          Jediná skupina lidí, která se (sice „jen“ v houbařské sezóně, ale to stačí) hromadně pohybuje v lesích MIMO lesní cesty a cestičky jsou houbaři. S sebou navíc nesou četné porušování zákazu vjezdu aut na lesní cesty. Nechtěl bych být v kůži lesní zvěře v době útoku těchto houbařských komand Edelweiss. Navíc nejsem nadšený cyklista ale občan a lesník, který rád jezdí na kole po neasfaltových cestičkách mimo obce a davy lidí (mimo kolo mám samozřejmě mám rád i další druhy aktivní rekreace – běžky, skialpy/sjezdky, pěší/VHT, koně atd.). Netahej sem tahání koňmo, koníci umějí udělat v neúnosném podloží také pěknou „paseku“. Jsou prostě určité možnosti, jak v lese přibližovat dříví bez ničení půdy a ponechávání dříví a větví na cestách a cestičkách. Pokud se to tak nedělá (zatím alespoň na značených cestách a cestičkách), je to pro mne „řádění lesáků a lesní techniky“. Nad vlivem vzniku ČeMBy na zhoršení názoru lesníků na terénní cyklisty jsem přemýšlel a přemýšlím již asi od roku 1999. Závěr jsem si udělal tento – lesníky (vlastníky lesů, myslivce) a ochranu přírody rozčiluje zvyšující se počet rekreantů (aktivních rekreantů i houbařů a „piknikářů“) v přírodě. Bezohlední rychle jedoucí cyklisté jsou mezi rekreanty asi nejvíce vidět (jsou pro laiky nejnebezpečnjší), proto se tlak zaměřuje částečně na ně. Když nebude ČeMBa, vyřeší se to třeba radiálně a paušálně jedním škrtnutím pera. Když ČeMBA bude, možná že se podaří vyjednat nějaké složitější a pro nás přijatelnější řešení. Samozřejmě, že s ČeMBou se bude zacházet podle jejího vlivu. Tady hraje roli členská základna (tedy i Tvoje členství). Členské příspěvky pak mohou zabezpečit profesionální chod (zadarmo po večerech se to dělat nedá) vedení organizace, pokud se nepodaří sehant peníze i jinde. Věnovat se ČeMBě naplno nemusíš, stačí ji demonstrativně podpořit zaplacením členského příspěvku, darem od nečlena, jednodenní účastí na brigádě, předáváním informací, nebo slovní či písemnou podporou mezi lidmi které potkáváš či na Internetu. Jestli jsi plácal zhovadile nebo jen tak obyčejně, to nevím. Do hlav šéfům lesů ani ochrany přírody nevidím. Kažodpádně Tvůj názor, že vznik a existence ČeMBy zhoršuje pozici terénních cyklistů v očích lesníků a ochranářů není podložen fakty.

          0 0
          • Blabas  

            Tohle akceptuju do puntíku. A bez komentářů.

            0 0
            • Black knives  

              Bude obtížné, ale věřím že ne nemožné přesvědčit lesníky, že singltrek je neškodný přírodě. Biker, nebo jen cyklista se pohybuje po někým vytvořené cestě,stezce,sin­glu. Tedy,vhodně rozmístěnými cestami dojde i k regulaci návštěvnosti dané oblasti,např.lesa. Ideál by byl naložit vedení lesů,lesáky papaláše do autobusu, vyložit je před lesní správou v Anglii. Aby jim jejich protějšky sami řekli, jak je to se singltrekem, který tamní lesáci sami pomáhají stavět.

              0 0
              • Blabas  

                To by se ale muselo jet se zataženýma záclonkama, aby neviděli kolik hektarů ploch má celá Anglie na starosti:o))

                0 0
    • Lenka.05  

      Máme momentálně u nás v redakci online rozhovor s hejtmanem Petrem Bendlem. Zaujala mně jedna otázka a hlavně odpověď pana hejtmana – že žádnou čembu nezná. Kecá nebo je někde nějaká chyba??

      "

      Jsem velký cyklista, na horském kole jezdím téměř denně. Chci se proto zeptat na budování cyklostezek. Asfaltové stezky ve městech a blízkém okolí – proč ne. Ale co mně doslova straší je zalévání krásných lesních pěšin asfaltem. Myslíte, že je to správná cesta? Jednak je to zbytečně drahé a jednak asfalt určitě do lesa nepatří. Určitě znáte sdružení Čemba. Spolupracujete s nimi? Jejich projekty singletracků se mi velmi líbí. Děkuji za odpověď.

      Diegoo, dnes 11:49

      Odpověď vložena: dnes 12:05

      Středočeský kraj se snaží cyklostezky podporovat. Smnažíme s epředevším odvádět cyklisty z frekventovaných silnic. Souhlasím s Vámi. Asfaltové cyklostezky je možné dělat opravdu jen ve vyjímečných případech v místech k tomu vhodných, kde je možné využít třeba i In-line brusle a podobně. Kraj jen letos investuje do přípravy a realizace cca.10mil Kč. Se sdružením Čemba nespolupracujeme, ale díky za tip. Pokusíme se je vyhledat a dozvědět se více."

      0 0
      • kolombo  

        Díky za informaci, někdo ho určitě kontaktujea podáme sem zprávu, jak vážně to myslel.

        0 0
      • burnout/syndrome1  

        Tak zrovna Bendlovi bych neveřil ani h.vno.Je to jeden z nejzkorumpo­vanějších politiků,i na ODS síla,a myslí jen na sebe a své kšeftíky.Nějací lidé jsou mu uplně lhostejní,jedno,zda jezdí na kole nebo ne

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.