• black.horse

    Ahoj, jako většina aktivnějších/spor­tovních cyklistů pozoruji svoji hmotnost a tělesnou skladbu. Bohužel však mám problém se slabou vůlí, přes zimu vždycky naberu více než jsem chtěl a na jaře zase shazuji(několik let provádím 10–15kg jojo-efekt s ročním cyklem). Shazování zimních zásob je pro mě poslední 2roky řízený proces, kdy si vedu „deníček“, jídlo vážím, zapisuji a sám sebe také vážím. Kromě rlzných poznatků mi to přináší i určitou kontrolu. Sice 1–2× zajdu na laktát a tam mi udělají měření skladby těla + štípnou podkožní bůček kleštičkama, ale bylo by fajn tyto čísla mít častěji a sledovat vývoj. Proto jsem poslední dobou začal uvažovat nad osobní váhou s analýzou těla. viz např. tahle a nebo tato

    což bych zřejmě doplnil kleštěmi pro měření podkožního tuku. Jelikož kleště není až tak vysoká investice, primárně se zeptám na váhu. Slibuji si od toho možnost kontroly např. na denní bázi a vývoj složení těla. Momentálně takto sleduji vývoj hmotnosti a s cca 14denním intervalem i míry metrem. Nemám problém zainvestovat trochu více, pokud se to vůbec vyplatí. Sám nevím, váhám tápu. Užíváte někdo něco takového? Máte zkušenosti? Tipy, poznatky? Doporučení-varování? Díky.

    (ps. děkuji za vhodné a rozumné příspěvky, ostatní případně budu mazat)

    0 0
    • Shadow.1  

      No, nevím jak tvé váhy, které jsi uvedl. Já mám nějakou noname za body ze Shellu, měří to %tuku, %vody, %svalů a váhu kostí.

      Než vyhodíš 5tis za třeba přesnou váhu, zkus se zamyslet takto… Neposkytne ti i méně přesná váha kýžený efekt? Co na tom, že u doktora na přístroji mi naměří tuku 14% a doma na váze je 18%, když těch 18% je stále stejných, dá se tím s klidem řídit…

      Podle mě je to víceméně jedno, ty váhy fungují na stejném principu a jen ty levné nebudou měřit přesně, ale pokud je odchylka stále stejná, pak je to pro mou potřebu dost přesné.

      0 0
      • black.horse  

        Vím kam tím míříš, současná stará osobní váha mi ukazuje cca o 1,5kg míň než třeba ta v Casri. Nepřesnost tam je, ale cca konstantní, takže měřím jen úbytky/přírustky – což je dostačující díky konstantní odchylce (imho úplně konstantní nebude – na číselné ose nula-max se bude logicky měnit, protože skoro žádné zařízení neměří přesně v plném rozsahu, ale v mém rozptylu by tak nemusela). Ale obávám se, zda nějaká levná bude zatížena konstantní odchylkou nebo zda to nebude mnohočíslený chaos. Právě proto, že nad tím uvažuji a zvažuji a zajímá mě více názorů či zkušeností, tak se ptám:-)

        0 0
        • Shadow.1  

          Chápu tě. Ta váha co mám, tak mi už měsíc měří v podstatě stejné hodnoty ± desetiny. Takže úplně náhodné to nebude.

          Je to samozřejmě na tobě, jen mi to přijde už zbytečné :-)

          0 0
        • Milwa  

          Mám doma něco obyčejnějšího, měří jenom tuk přes nohy a ani nebyla nijak drahá, určitě pod litr. A musím říct, že ikdyž opakuju měření víckrát, dostanu od průměrné hodnoty rozptyl maximálně ± 0,1% nebo 0,1Kg. Vzhledem k tomu, že mě ale zajímají změny na rozmezí dvou tří kil a jednoho dvou procent procent tuku, je chyba váhy někde kolem pěti procent. Což je ale pořád dobré. Na takový tejdení měření v přípravě to stačí. Na měření denně to asi nebude.

          Plus samozřejmě zásady správného měření a správně číst výsledky, ale to je jiná kapitola.

          0 0
    • newbie  

      mám už docela dlouho tu první (Tanita BC-545), předtím jsem měl taky docela dlouho nějakou jinou Tanitu, která to měřila jenom přes nohy. mám trošku nestandardní rozložení tuku (hruška) a tak ta dřívější měřila standardně o (vždycky stejných) pár procent navíc, takhle už je, vzhledem k tomu, že to měří i přes ruce, přesná (porovnáváno s měřením kaliperem v Casri)

      takže – pokud nejsou nějaké výrazné výkyvy v životosprávě (spaní/pití/je­zení/alkohol), měří docela přesně a odchylky jsou v řádech do .2% (sádla)

      trošku mě prudí, že se na tom musí chvilku stát, než si to postupně projede všechny končetiny, a kromě váhy, % sádla a % masa nevyužívám žádné další funkce (% masa a sádla u jednotlivých končetin a trupu by byly spíš pro kulturisty, % vody snad pro lidi, co jí chlastaj málo, orientační číslo udávající visceral fat je imho taky na nic, stačí zrcadlo… jo a bazální metabolismus aspoň k něčemu je, když si člověk hlídá jídlo, ale ten se dá spočítat vzorečkem)

      0 0
    • mastihuba  

      sem si ji pořídil že to budu sledovat, ale dycky z toho mám akorát trauma, tak už na to ser… :)

      0 0
    • bagr  

      Pokud vis zaklady zivotospravy a trenujes taky dle urcitejch zasad tak nevim kde je chyba.Sorry,ale myslim ze chyba je v tvy hlave a ze zeres samy shity.

      Dle vlastnich zkusenosti kdy sem mel pred nekolika lety nad 13kg a pak sem to sundal na idealni vahu kterou si bez problemu drzim vim ze to nejni zadnej problem kdyz se chce.

      0 0
    • onik  

      mame to stejne :D i když tu nadchazejici zimu už bych chtěl udržet chtěl bych toto http://www.tanita.com/en/bc1000/ v kombinaci s garminem forerunner 405cx co mam to muže byt velka parada

      0 0
    • Zdeno Micio  

      Myslím, že v tom ti žádná váha nepomůže a jen ti potvrdí co už defacto víš. Lepší ty prachy možná investovat za odborníka na výživu nebo tak.

      0 0
    • funkatron  

      ja pouzivam toto

      meria to celkom presne…v den spiroergometrie som si nameral 9,6% a aj doktor mi nameral kliestami 9,6%

      0 0
    • jecnak  

      Trochu sledovat jsem to zacal az letos, byt s opacnymi obavami. Co se tyce analyzy slozeni tela, tak bych to neprehanel. Muzes si kazdy rano vzit za spek na brise a vis jak na tom jsi hned bez nejakych mereni. Stejne jako vsechny ostatni pomucky jako mereni ranniho tepu atd je to spis vedlejsi udaj, ktery nepotrebujes, kdyz znas, jak se tve telo chova.

      Prachy za vahu bych investoval do kvalitnejsiho jidla, pripadne do porady s nejakym doktorem. Poptej se Kvety, ta mela loni udelany jidelnicek od doktora.

      0 0
      • jecnak  

        A ono vubec nejlepsi je asi jak rika jeden doktor: „Nezer!“ ;-)

        0 0
        • Ricci  

          To hovoria vsetci doktori :-)

          0 0
        • black.horse  

          Vole, se tady plazím po stole v mrákotách v nejkrutější fázi u CKD a von mi klidně napíše NEŽER :-D

          0 0
          • martin_bakov  

            no ja CKD nidky nedržel a ani snad nechci, to bych se rozhazel strasnym zpusobem, spis se snazim pomalinku omezovat, zelenina a tak a vetsinou to chvili vydrzim a s najizdenim na kole mi to dava tak 1–2kg mesicne dolu, jinak se rocne menim vahu tak o 7kg zima vs. leto a to hlavne diky kolu.

            0 0
        • Lister  

          Naopak – Žer a makej!!! :-)

          Důležitý je deficit a vždy je lepší ho dosáhnout navýšením výdeje než snížením příjmu.

          Jinak koníka chápu, mám to dost podobně, jen moje jojo je tak maximálně 5–10kg. Chce to pevnou vůli a vytrvalost, ale do drastické diety bych se nikdy nepřinutil, protože je lepší být najezený, spokojený a tlustý než hubený, hladový a nervozní.

          Jinak je celkem jasně dokázáno, že malé množství nadbytečného tuku zase není až tak důležitý faktor s ohledem na zdravotní rizika. Prostě je lepší byť pravidelně sportující tlouštík než nic nedělající anorektik. Takže pokud nejde primárně a maximální výkon, tak bych se tou váhou až tak netrápil.

          PS: nic k měření složení těla nemám, používám běžnou váhu a metr. Letos jsem dost kil shodil, ale přitom třeba na stehnech „přidal“ – a to je pro cyklistu celkem výhoda.

          0 0
          • kolda  

            jasne, az bude valka, tak tlusti budou hubeni a hubeni budou studeni :)

            jinak souhlas s tebou, pokud clovek nema vyslovene nadvahu, tak morit se hladem a dietou je blbost.

            zacit makat, trochu upravit jidelnicek (ale normalne jist) a ono to pujde samo. a v zime to chce holt trochu kontroly.

            0 0
            • Lister  

              pokud clovek nema vyslovene nadvahu, tak morit se hladem a dietou je blbost

              Řekl bych, že i když má člověk nadváhu a není zbytečné obézní. Pravidelná sportovní aktivita je opravdu mnohem důležitější než váha. I 10 kg nadváhy nemusí ze zdravotního hlediska vadit, pokud se přitom pravidelně pohybuješ. Samozřejmě estetické hledisko je už něco jiného :-)

              Osobně bych black.horsovu situaci /no a vlastně i moji situaci/ řešil dietou nastavenou tak, abych si při minimální fysické aktivitě (cca 1× za týden) udržel stabilní váhu. Tedy v zimním režimu jím tak, abych se netrápil, jednou týdně se hýbu a váhu držím. V létě jím stejně nebo klidně o fous přidám, ale vytvářím deficit pravidelnou fysickou aktivitou 4–5× týdně. Tělo nehladoví, nemá pocit, že musí tvořit zásoby, a nemusí ukládat každou kalorii, jak se to stane při redukční dietě. Naopak redukuje tukové zásoby a v případě vhodného somatotypu i přidává svalovou hmotu. Z počátku bude pohyb na váze minimální, ale časem se buď zrychlí metabolismus (no v našem věku už asi moc ne :-))nebo prostě bude těch svalů tolik, že se z jídla neuživí a tukové zásoby začnou padat rychleji.

              PS: a i když se to píše všude, tak to většina lidí nedokáže dodržet – jíst pravidelně, co 3 hodiny. A jelikož je skoro půl desáté, tak jdu na svačinku. Můžu potvrdit, že tohle je asi mnohem důležitější než kolik toho člověk sní.

              0 0
              • kolda  

                100% souhlas

                0 0
              • black.horse  

                Taky souhlasím, třeba loni mi to cca tak jak píšeš vyšlo, i přes zimu jsem měl pohyb a jídlo celkem rozumné a tak nyvýšení váhy nebylo tak vysoké, ačkoliv bylo také. Letošní ******* jsem si napáchál dvěma průsery: snažil jsem se přibrat na síle a k nějaké základní aerobce přidal 3–4× týdně posilování a odekvátně upravil jídelníček, ale pak přišly změny v práci a nebylo na pohyb tolik času → ******* č.1 pokles doplňkových vytrvalostních aktivit a pak pomalu ani na posilování to nebylo ideální, ale včas jsem nezareagoval omezením jídelníčku, což je ******* číslo 2. Sice se mi podařilo udělat nějaký silový pokrok, ale díky bodům výše přibylo ale i o dost více tuku, více než bych považoval za přijatelné. Takže následovalo 6týdnů na sacharidových vlnách + postupně začínám najíždět kilometry = 7kg dole, hlídám to tak, aby nebyl pokles moc prudký, ale snažím se 1–1,5kg týdně mít maximum. Spíše k tomu 1kg. Teďka mám vyrovnávací pauzu, aby si tělo odpočinule a za chvíli budu vlnit zase.

                0 0
              • black.horse  

                A ještě mám jeden poznatek. Četl jsem o případech přímého přechodu rovnou z CKD do sacharidových vln, ale nevím proč, napadlo mě udělat to přesně opačně. Kdyby to někdo zkoušel, tak ať to spíše nezkouší, není to úplně příjemný:-D

                Jinak prostě v létě chci mít špeky dole i za cenu ztráty části svaloviny. A i kdybych jinej závod nejel, chci si udržet první lajnu na Pražský50 i kdybych do cíle přilezl po čtyřech:-D

                0 0
    • PjSky  

      nechci ti do toho kecat.. moment, chci ti do toho kecat :D

      k doktorovi chodis, to je dobre

      nevim k cemu je mereni tuku v segementech, protoze ikdyby ses nakrasne rozhodl shodit tuk napr. na brise nebo prdeli, pravada je takova, ze tvoje telo ti na tvoje zamery kasle a proste bude palit co chce.

      kde telo uplatnuje program je ukladani tuku, tam je nekolik principu, zakladni je pohlavni dimorfismus dalsi pak dlouhodobe zatizeni svalovych skupin…

      jojo efekt 10kg je fakt zbytecny, 5kg pres zimu by melo byt tvoje max. zbytecne se likvidujes kuzi ;)

      znam z vlastniho prikladu. Je jasne co delas v zime: zeres, nejezdis. a zeres naprosto mizerna jidla a verim ze pijes hodne piva.

      Jakmile si jednou v zivote drzel sportovni dietu a zaroven jezdil ve vetsim objemu trva roky nez se ti „unavi“ nabuseny metabolismus. Uz nikdy nemuzes jist jako standardni cech, napr. tvuj kolega z prace co tohle nedela atp.

      Vicemene pokud nehodlas jezdit ten den na kole, mel by ses vyhnout zdrojum sacharidu jako knedliky, susenky, tatranky, megasuperturokotel tycinky atp. To same plati pro tuky, zadny syr niva, slehacka, zmrzliny.. bla bla to znas urcite.

      Alkohol! kalorie v alkoholu se spali prvni a prijata potrava pak uz jede to zasob misto do okamziteho zdroje energie.

      Howg.

      Vaha ti nepomuze, pomuze ti planovani jidelnicku v celorocnim prurezu. za ty prachy si najmi dietologa/doktora a nech si vypracovat jidelnicek na cely rok a to nejlepe v nejakem hodne skeptickem duchu.

      Prohlidka ti staci 1× za mesic v dobe kdy shazujes a 1× ctvrleti v dobe kdy uz ne.

      Verim ze se nevyhnes vanocnim sladkostem atp :) Ale mel bys. Zadny kapr a salat… he he

      0 0
      • funkatron  

        taky zivot by ma nebavil :))

        radsej o to viac spalim

        0 0
      • black.horse  

        V něčem máš pravdu a v něčem ne, jen doplním:

        Ačkoliv nejsem kdovíjaký genius, jistě vědomosti a zkušenosti jsem o životosprávě chtě-nechtě získal. Neplánuji lokální hubnutí a vím, že to je nesmysl (jediný zaručeně lokální je liposukce). Předchozí roky bylo jojo 5–7kg a v rámci celoročního vlnění hmotnosti jsem v globálním měřítku poslední 3roky stále klesal. Letošní zimní nábor tukových hmot byl umocněn změnou pracovních podmínek, aerobní aktivity jsem letos musel vynechat a aspoň částečně jsem ji nahradil posilováním (3–4× týdně). Alkohol téměř nepiju, nárazově jednou za 1–3měsíce, tam problém nevidím. Žeru. Ano, žeru, miluji jídlo a přes zimu je to právě ten můj kámen úrazu. O dietologovi uvažuji…

        0 0
        • PjSky  

          Scooby rika narazovy chlastani (celonocni) hodi dietu az dva tydny zpatky. :)

          Verim tomu. Naopak dat si maly pivo kazdy den nebo sklenici vina neni od veci.

          Samozrejme si k tomu nemuzes zamastit hubu pecenym buckem (skoda…)

          0 0
      • montrealc  

        hodně dobře :-D

        0 0
    • raceman  

      mě vážili na tomhle… http://www.tanita.com/en/bc-418/ :-)

      můžu jen doporučit… výsledek mi dali na papíře a ještě by mi mělo něco přijít mejlem :-) (Bylo to jako součást měření na OSU)

      0 0
    • bukajcze  

      Mám 130 KG, jezdím jak vůl, jídlo se snažím omezovat, dám si 2–3 velký pivka týdně a každé ráno hrnek kakaa. čokoládu max 1X týdně. Z každýho švihu se vracím mokrej jak prase a vždy vypiju 1.5–4 litry čistý vody. Od půlky února (najeto cca 900km) jsem neshodil nic a v obvodě pasu se to taky neprojevilo. Mám obyč váhu na měření KG (bez tuku, bez%vody…) a docela lituji, protože nevím, jestli svalnatím nebo tu energii a tuk spálím a hned naberu:/

      0 0
      • black.horse  

        Uměl bys napsat svůj jídelníček? Tzn. potravinu + mnoštví (váhu v gramech) a přibližnou hodinu konzumace. K tomu jakou máš fyzickou aktivitu, jak intenzivní a po jak dlouhý čas.

        0 0
      • HKou  

        Začal bych tím přestat pít mlíko.

        0 0
      • jecnak  

        Ono muzes pribirat svaly a shazovat tuky a pritom to s vahou nic neudela, protoze svaly jsou tezsi. Vydrz a uvidis. Hlavne jezdi v nizsich intenzitach. Kdyz budes chvili hledat tak toho tady najdes spousty, pripadne se mrkni na http://www.kpo.cz/…ziologie.htm

        0 0
      • Ricci  

        Mam podobne skusenosti, chce to cas, efekt casom pride

        0 0
      • martin_bakov  

        porid si meric tepove frekvence aby te hlidal a pak to chce presne zjistit jidelnicek. Jako uplne presne spocitat a zamyslet se nad jidelnima navykama. Ja mam po svihu vzdycky hlad a kdyz se neohlidam serezu klidne 3× vic nez bych mel a to je pak jasny ze asi neshodim…

        jak casto jezdis ?

        0 0
    • tomasdks  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • black.horse  

      tomasdks: poprvé jsem užil blokaci a mám z toho příjemný pocit ty reklamní šmejde ;-)

      0 0
    • saintjv  

      Borci koukal jsem po netu po nejakych vzorcich jak vypocitat optimalni vahu sportovce/spor­tovkyne. Predpokladam ze se tim uz nekdo asi dost zabyval, je tedy nejaky rekneme univerzalni vzorecek, ktery lze smele pouzit?

      0 0
      • black.horse  

        nebyl, není a nebude… optimální tělesná stavba/skladba sportovce bude záležet na tom jaký konkrétní sport provozuje a na tom jakých výsledků chce dosáhnout a co tomu je ochoten obětovat. Výsledná váha bude ovlivněna tělesnou výškou a optimální tělěesnou skladbou.

        0 0
        • saintjv  

          Hm super:) A co mam teda rict svy zene? Ze jako nevim????:)))) To si nezduvodnim:)))

          0 0
          • black.horse  

            kulturista, horolezec, vzpěrač, cyklista, hokejista, běžec, zápasník sumo… každý z nich je sportovec a každý z nich bude mít při stejné výšce úplně jinou skladbu těla a taky i hmotnost. Na tohle nejde paušálně odpovídat :-)

            0 0
          • raceman  

            ji rekni ze BMI is da best a mas :)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.