• LuckyRider

    Dobry den, chtel bych se zeptat zda se i rychlospojka opotrebovava stejne jako retez. Cili menit rychlospojku spolu s retezem?

    0 0
    • Hrabex1  

      opotrebeni je videt – ubrousene cepy.

      Nejake prodlouzeni vlivem tahu bude zanedbatelne.

      0 0
    • McBlacky  

      vybrušuje se tam drážka (od užšího vnitřního článku) až to nakonec v tahu rupne. Dávám na závodním kole na jednu dva řetězy a pak ji ještě dotočím na jiném kole.

      0 0
    • Marsve  

      Opotřebovává, stačí se podívat z vnitřní strany čepů, jak jsou vyleštěné. Já mám dokonce dojem že mi rychlospojka mizí ještě o fous rychleji než řetěz. Jezdím KMC řetězy co mají rychlospojku v ceně, takže s každým řetězem jde automaticky nová.

      0 0
    • Tina  

      rýchlospojka sa opotrebováva rýchlejšie ako reťaz.

      0 0
    • Lister  

      IMHO se opotřebovává rychleji. Dávám s novým řetězem vždy novou, starší schovávám pro nouzové opravy v terénu.

      K C9 jsme si pro jistotu koupil 3 a mám v plánu ji minimálně 1× vyměnit.

      0 0
    • se-se  

      než se mě stačí opotřebovat, tak jí vždycky ztratím. Ale vážně – přendavat jí z řetězu na řetěz snad je out – k řetězu je vždy nová přibalena.

      0 0
    • Loner  

      samozřejmě že se čep oleští, ale zápichy fachčí líp než na nové.

      0 0
    • vasek80  

      Já na jedné otočil 3 řetězy cca 3000km na fulu a je tam ještě dodnes. Možná odstrašující případ.

      0 0
      • v POHODÌ klokan  

        To já na jedný otočil řetězů! Odhadem tak 10 000km. Ale už to bylo dost znát při rozpojování – šla snadno. Při jízdě teda nic znát nebylo. Ještě se mi nikdy nestalo, že bych měl jakýkoliv problémy s rychlospojkou (vždycky jsem měl SRAM, ta KMC mi nepřipadá moc důvěryhodná).

        0 0
        • vasek80  

          Doplním že jsem měl také SRAM

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jo jo. Sram PC58 no problémo. Co řetěz to spojka, žádný přendavání.

            0 0
            • vasek80  

              Já jezdím řetězy Shimano HG53 a tak tu spojku od sramu točím cca ty 3 řetězy.

              0 0
              • jIrI___  

                Taky to blato HG53 vydrží několik stovek km. Já teď jezdím spojku na druhém C9 a na třetí to už pro jistotu riskovat nebudu :)

                0 0
                • vasek80  

                  Mě cca 800 na fullu a 1200 ba HT. Zase neřeším tolik mazání. Po koupi jej odmastím v benzínu, máznu a pokud nějak extrémě nezmoknu tak vydrží tak 400km namazanej, pak jednou rozpojím a vymáchám v benzínu, namažu a po dalších 400 většinou vyhazuju.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Mazání má vliv ze všeho nejmenší.

                    Kdybys nedělal takovou zbytečnou údržbu toho řetězu, třeba by vydržel i déle :-)

                    Já si vystačím s hadrem a GT85, na počátku jen otírám hadrem a nemažu (originál mazadlo velká škoda z toho dostávat pryč).

                    A HG53 mi nikdy nevydržel méně než 3tis. km včetně na fullu. Teď většnou jezdím HG93 (tedy jezdil, teď jezdím už HG94), když mi vydrží dlouho, tak raději lepší povrchovku ať méně rezne. Výdrž jsem měl u HG53 i HG93 ± stejnou.

                    Škoda, že jsem teď na celopevňáku zatím neověřil výdrž HG93 po tom, co jsem začal více jezdit větší placky než dříve (při stejně těžkých převodech, tedy více teď křížím řetěz).

                    Najel jsem cca 3tis. km a ještě by vydržel dle měření dost dlouho (odhaduju tak 1500km). Přerušil to přechod na desítku, takže se to pro devítkový už nedozvím, uvidíme co desítkový.

                    0 0
    • LuckyRider  

      mno dneska jsem ji dal na kolo a strashe ztuha mi sla zacvaknout. je to rychlospojka sram. delalo to nekomu taky? Pry to ma jit nehce…

      0 0
      • se-se  

        má to jít fakt lehce ale záleží to určitě na značce, protože si pamatuju, že první šla tyky ztěžka a rozebírat jen kleštěma. Pak jsem koupil jiný asi 8 ks a ty jsou už dobrý. Takovou co jde ztuha bych tam nedával – kdyby bylo potřeba to rozpojit někde venku tak je to problém.

        0 0
      • skvedo  

        Nová jde celkem ztuha, ale v nejhorším bys ji s vypětím sil rozpojil i rukama. Když to párkrát rozpojíš, tak se to ochodí.

        0 0
        • zichis  

          spojku která se ochodí jen tím že ji párkrát zacvaknu, bych bezmilosti vyhodil.

          0 0
          • MlokCZ  

            A hlavně nechápu k čemu je spojka, která jde lehce. Ta je tak akorát dobrá k tomu, aby se někde v rozbitém sjezdu řetěz jak lítá a není v tu chvíli v tahu samovolně rozpojil.

            Mně se konečně teď 10tková Sram spojka začala hodně líbit právě proto jak jde hodně ztuha a perfektně drží.

            0 0
          • vasek80  

            Zkusil jsem ze zvědavosti nahodit jednu spojku co jsem měl hozenou na 3 článkách z každé strany řetězu doma. Z nudy jsem ji jednou doma u filmu rozpojoval a spojoval. Po chvíli šla jen jednou rukou a pak když jsem ji nesl do garáže, tak se rozpojila i samovolně v kapse a když jsem ji dal na dlaň a zatřásl rukou, také se rozpojila.

            Opakuju, že spojka byla minimálně 200× rozpojená a když jsem ji z hecu dal na fulla aby jsme zjistili jestli se rozpojí, tak se nerozpojila ani jednou za celé jedno mazání řetězu cca 400 km v terénu. Ještě jí mám pořád, ale ne na kole.

            Osobně si nedovedu představit, že by se spojka která je v tahu sama rozpojila.

            0 0
            • se-se  

              V tahu ne to máš pravdu, ale rozpojila se mě, když se mi zasukoval řetěz kvůli nějaký větvičce. Skončila v trávě a kdybych neměl náhradní jsem v háji. Přesto tvrdíl že je lepší lehce chodící a náhradní sebou.

              0 0
            • MlokCZ  

              Rychlospojky se nerozpojují nijak extra často, ale viděl jsem už u 9tkových více rozpojených za jízdy (vybabuju si minimálně 3 konkrétní případy, vždy to bylo v rozbitém sjezdu). Sám jsem u 9tky rychlospojku vozil jen sebou pro případný problém s řetězem, abych nemusel nýtovat na vyjížďce (a stačilo roznýtovat).

              0 0
      • MlokCZ  

        Hlavně záleží co to je za spojku. Pokud 10-tková, tak ta jde opravdu ztuha.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.