Očkování proti klíšťové encefalitidě

88 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Zdravíčko vespolek,

    o víkendu jsme se jeli se slečnou projet do lesa :) a překvapilo nás, že už ty svině malý lezou. Pár jsme jich na nás odchytli a rychle zamordovali. Každopádně nás překvapilo, že už lezou.

    O očkování jsme uvažovali už loni a jelikož nejraději bajkujeme v lese, myslím, že by nebylo od věci se nechat očkovat.

    Jakého jste názoru, nechat se očkovat, či ne? Je to zbytečný? Vyplatí se to? Jste očkovaní?

    Pro ty co nevědí jak to probíhá:

    Očkuje se ve třech dávkách, jedna dávka stojí cca 670,– Kč.

    První dávku je nejlepší provést do dubna. Druhá se provádí 1–3 měsíce od první a třetí 5–12 měsíců po druhé dávce. Potom je ještě přeočkování, to je asi 3 roky po třetí dávce a pak ještě další přeočkování každých 3–5 let… tak mi to řekli v očkovacím centru, jistě existují i jiné, zrychlené metody.

    Anketa: Očkování proti klíšťové encefalitidě...

    23x
    35%
    0 0
    • Blazer  

      Zdravím, jelikož se již dlouho ví o nepředvídatelných reakcích imunitního systému na různé „moderní“ vakcíny a séra, tak ani za nic. Doporučuji jíst Thyamin a jako odpuzující postřik hřebíček vyluhovat v alpě, nebo vývar z hřebíčku a vody, zcedit a vývar v rozprašovači použít – vydrží i rok, z nouze použít kvalitní repelent, ale ten pouze stírá pach, ne odpuzuje. Ale nezapomínejme, že nejlepší je prevence – dlouhé nohavice a uzavřená obuv, i přez očkování a nástřiky lze onemocnět. Očkování – osobně to beru tak, že prevencí proti postřelení není postřelit se:)

      0 0
      • jIrI___  

        Souhlas. Umělé chemikálie lidskému tělu nikdy neprospívaly a prospívat nebudou. Proto nechápu ani doktory, kteří na sebemenší kašel nebo teplotu hned předepisují antibiotika…

        0 0
        • ememem  

          Souhlas. Umělé chemikálie lidskému tělu nikdy neprospívaly a prospívat nebudou. – keby si ich nemal tak by si sa asi dost cudoval co za choroby by ta u zdavno dost pravdepodobne zlozili.

          Proto nechápu ani doktory, kteří na sebemenší kašel nebo teplotu hned předepisují antibiotika… – suhlas ale to s ockovanim nesuvisi

          0 0
          • maajkee  

            Přesně tak, kdyby chlapečka Jiříčka nenacpali za mlada očkováním tak by tady možná ani už nepsal :)

            0 0
            • Jenda  

              hele to mas stejny jak s preventivnim branim antimalarik v malarickejch oblastech – jako je to svinstvo o tom zadna, clovek pak cte kopu prispevku na netu od lidi co to nebrali a uplne v pohode a ze je to blbost a tak. Jak ale prohlasil jisty doktor specialista na tropicky choroby – je tu druha, pomerne velka skupina tech kteri by radi napsali ze si ty antimlarika vzit meli – bohuzel uz k tomu nemaj prilezitost.

              S ockovanim je to vicemene to samy a Jiriho kecy ze je to neco umelyho jsou usmevny a ukazujou ze vubec netusi o co jde :-/

              0 0
              • jIrI___  

                Ano, nejsem doktor, netuším o co jde a informace mám jen načtené. Ale podle ankety nejspíš nejsem zdaleka sám, kdo zaujímá podobný postoj.

                0 0
      • Meluzina  

        krásně řečeno, naprostý souhlas:-) jen kašleme na ty dlouhé rukávy a nohavice a vydatně se postříkáme, zatím vše OK

        0 0
      • martin_bakov  

        no to se sice vi ale statisticky to ochranuje zivoty ;)

        0 0
      • Corydalis  

        S prevencí souhlasím, nosit dlouhé kalhoty a třeba repelent. Anebo nejlépe vyhýbat se prostředím, kde se klíšťata vyskytují. Pro ty, co se lesu, loukám nevyhnou a selžou preventivní opatření, je očkování poslední záchranou. A zrovna této vakcíny bych se nebál. Nejedná se o žádné umělé chemikálie, ale inaktivovaný virus a tělo si své protilátky vytváří samo. Existují i větší hlouposti na, co se dá očkovat.

        0 0
      • Zajoch  

        S tim hrebickem je to ozkouseny, nebo to je jenom babska povidacka? Pripadne je lepsi teda alpa nebo voda? Nikdy jsem to neslysel :)

        0 0
        • Blazer  

          Zdravím, Zajoch: odzkoušené, v Alpě se to den louhuje, ve vodě asi 10 minut vaří. Dříve byly také klíšťata a lidstvo nevymřelo, je to tedy odzkoušené, roky to úspěšně používám a nejen já. Co se týče doktorů, osobně jim již nevěřím ani slovo, je to pouze byznys, ale to je na dlouhé povídání, žiji tak, abych je nepotřeboval. Makrobiotici (neplést si s různými vegetariány z módy) tvrdí, že zdravý imunitní systém si poradí se vším, tělo se dokáže samo léčit, má-li k tomu možnosti a v tomto jim plně věřím:)

          0 0
          • Goob  

            Tak ono lidstvo nevymřelo ani na neštovice. Čert vem nějaké Indiány.

            0 0
      • RendyD  

        Krásně napsáno…

        Běž to říct mojí matce – na hřbitov. Primář infekčního Prof.MUDr. Husa CSc. mi řekl jasně – jediná účinná prevence je vakcinace, pak není projev choroby tak silný a jde ho víceméně úspěšně eliminovat, pokud se rozpozná včas.

        0 0
      • ememem  

        Zdravím, jelikož se již dlouho ví o nepředvídatelných reakcích imunitního systému na různé „moderní“ vakcíny a séra, tak ani za nic. – to su take zelene kydy, ano nic neni nemozne a vakcinu proti prasacej chripke(ani ziadnej inej) bych si tiez nedal pichnut ani za trest ale vo vseobecnosti pozitiva ockovania o rady prevysuju mozne negativne dosledky. takze nahradzat vakcinu proti encefalitide tyminanom je mierne povedane naivne.

        0 0
      • AleZ80  

        Ty dlouhé nohavice zastrčit do ponožek. Nezastavovat a jezdit tak rychle, aby to klíště nestačilo nasednout.

        0 0
        • martin_bakov  

          to nepomuze, zastavis kvuli pejskari/bruslari v lese a dostanou te :D

          0 0
          • AleZ80  

            Na pejskaře musíš už z dálky zařvat, aby vyklidil cestu. A odpružený brusle do lesa snad ještě nedělaj – to už by byl vážně konec.

            0 0
    • hmm  

      Vzhledem k tomu že už jsem měl tak 300ta klíšťat mohu doporučit jedině nevycházet z baráku. Dost často je mívám až druhý den po akci v lese. A to se můžu prohlížet jak chci a nosit co chci. Už v 6ti letech jsem byl hospitalizovaný ve špitále na podezření na boleriozu Ale to bylo ještě před revolucí a nikdo to tenkrát neprožíval. Já měl sice bolesti hlavy že jsem myslel že umřu ale co no. Denně jsem mívál v průměru o prázdninách tak 3ks přisátý. Před pár lety jsem si nechal odebrat krev na bolerku protože jsem byl tak půl roku stále utahanej a ejhle testy prokázaly přechozenou bolerku. Jinak obvodačka mi naordinovala mega dávky vit C na únavu já ale trval na odběru krve tak mi ho milostivě udělala. P.S nedělám si prdel, smutná realita která rozhodla co bude dál.

      0 0
    • hribik A1  

      prúser je, že 90% rizika od kliešťov ide aj tak mimo toho…

      0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Když jdu do lesa, zahalím se. Příchod domů, okamžitá důkladná prohlídka a vyndání klíštěte. Pokud klíště nemáš přisáte dlouho nemusíš se bát..

      0 0
    • maajkee  

      Jsem jeden z těch pokusných králíků co se před X lety (myslím snad 7, 8, 9 let zpátky) dobrovolně přihlásil na zkoušení na týhle vakcíny na lidech. Klíšťat jsem měl od tý doby spoustu a zatím zaplaťpánbů to nemělo žádný komplikace, ani kvůli vakcinaci zatím nemám jiný zdravotní problémy.

      Jinak jsem ten typ, člověka co vleze k doktoroj až když má 40ky horečky a odvezou ho tam sanitou :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Kdyz jsem si jednou donesl z lesa asi 30 klistat a tahal je ze sebe do trech hodin rano, nejake jeste dlasi den a nasledne mi bylo docel blbe a mel jsme podezdeni na encefalitidu, tak jen co jsem se dal dokupy, tak jsem se nechal naockovat. Od te doby nic:DD

      Za mne urcite ano, zanet mozkovych blan je neco, co z bezneho cloveka muze udelat slintajici hromadku nestesti pomerne snadno:(

      0 0
    • Paja  

      Mne stacila predloni borelioza z jedinyho klistete, co jsem ten rok mel (a to ani nebylo prisaty tak dlouho aby, jak se tvrdi, melo dojit k prenosu infekce). Encefalitidu uz nepotrebuju…nemusim mit vsechno;)

      0 0
    • vlasto  

      pravě jsem v březnu dokončil 3. díl. Negativní reakce žádné, cena 10,– Euro za jednu vakcínu. Klíštat je díky intezivnímu kosení luk méně, ale jsou.

      0 0
      • Hrabex1  

        ty asi nezijes v cechach…nejen kvuli eurum, ale to intenzivni koseni luk…

        0 0
    • faba  

      Jsem pro očkování i když pravděpodobnost onemocnění encefalitidou je malá. Když se podaří klíště rychle vytáhnout, tak je pravděpodobnost ještě menší. V ČR je nakaženo v průměru 2,7% klíšťat, ale encefalitida je z nemocí přenášených klíšťaty nejhorší.

      0 0
    • hnizdo  

      Videl jsem pred lety dokument o mlade slecne, ktera zapal mozkovych blan od klistete chytla. Tri mesice v nemocnici, z toho mesic si nepamatuje. Bolesti k zesileni, krece, horecky. Ale dopadla dobre, nasledky ji za pul roku pustily…

      Tohle vazne nemusim, dekuju pekne. Peclive si hlidam preockovani. Ockovani proti zloutenkam taktez.

      0 0
      • Goob  

        Kamarádova manželka před rokem to samé. Stále má problémy s dlouhodobou pamětí.

        0 0
    • Ma7ous  

      jako myslivec mám toto očkování a mohu ho jenom doporučit, jinak toto očkování vám udělá i váš praktický lekář a leckterá zdravotní pojištovna ho i proplací a nebo častečně hradí, nepostihuje to všechny nemoci co klíště přenáší, ale alespoň omezuje ty závažnější. Jinak otec měl boreliozu a není to žádna sranda, kterou vyležíte za týden

      0 0
    • Morchella  

      Dnes ráno jsem si šel nechat vyndat stehy z kolene na polikliniku a když už jsem měl trochu času, tak mě napadlo, že je ideální doba na očkování. Zatím každý rok jsem na to zapomněl, tak díky tomu kolenu jsem konečně očkovaný :-) Jedna dávka nyní stojí už 760,– Kč + 150,– Kč aplikace. Zkusím zjistit, jestli VZP něco z toho neproplácí, jinak to vyjde dohromady na 2730,– Kč (3 dávky na pár let)

      0 0
    • Goob  

      Jsme doma očkováni všichni. Stačily mi v rodině dvě boreliózy, bez zánětu mozkových blan se obejdeme, to je pěkná sračka.

      0 0
    • meecrob  

      Vyhejbám se jehlám jak to jen jde…někdo tu už napsal o reakcích na očkování.

      Jinak vitamín B. Jíst ho pravidelně a tělo ho pak vylučuje pokožkou (člověk to necítí, klíšťata ano a vadí jim to).

      Funguje to dost dobře.

      0 0
      • Morchella  

        Asi jak na koho, po mě jich jdou kvanta a je jim jedno, čím jsem nastříkaný, nebo co jsem pozřel :-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        vitamín B = pivo

        užívám často :-)

        0 0
      • iron.hide  

        Jo, plati to aj na pivo?

        0 0
        • Morchella  

          Podle mě jim pivo voní. Jinak si nedovedu vysvětlit, že na manželku a na děti nejdou a všechny klíšťata z okolí nalezou právě na mě :-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            „pojďte honem, tenhle je má aspoň 6‰ – zakalíme!“

            0 0
            • Morchella  

              Nedám jim sviním, sám mám málo :-) Možná že 99% klíšťat prostě zahodím dřív, než se zakousnou, protože cítím jak mi ti hajzlové lezou v chlupech :-)

              0 0
    • černápole  

      Laskavě si ověřte fakta, očkování proti klíštové encefalitide není očkováním proti borelioze jak tu zaznívá

      0 0
      • černápole  

        každopádně hlasuji pro repelent-)

        0 0
      • iron.hide  

        Ja som si doteraz myslel ze ockovanie existuje len proti jednej z tychto kliestovych chorob, no tento thread ma tak pomylil ze uz neviem ktora to bola.

        0 0
        • černápole  

          klíšťová encefaslitida se očkuje, borelioza je o hodně závažnější a není na ni očkování..

          0 0
          • Goob  

            Říct o borelióze, že je o hodně závažnější než encefalitida, je asi tak jako vybírat si, zda přijít o pravé či levé oko. Oboje jsou pěkné sračky, obojí tě dokáže zlikvidovat, akorát že encefalitida rychle, borelióza pomalu.

            0 0
            • xtonda  

              No já bych dokonce řekl, že je to přesně naopak, že encefalitida je daleko větší sračka. Neléčená borelióza může dopadnout špatně, mámy kolegyně to chytla někdy v osmdesátkách a protože doktoři věděli prd skončila v invalidním důchodu. U boreliózy pokud se člověk hlídá a zaechytí se erytém okolo kousnutí, tak je to 14 dní ATB a vyřízeno, pokud má smůlu, že spadne do těch cca 20% co erytém nemají, tak i v té druhé fázi je to pořád dobře řešitelné, stačí nepodcenit příznaky a nenarazit na doktora vola.

              0 0
              • Youda  

                Encefalitidu jsem prodělal, na infekčním mi řekl pan doktor že jsem doživotně očkovaný (ale věř tomu). Přežil jsem bez následků, snad jen zpočátku slabší pravá ruka ale už je to OK. Kolega v práci (rybář, myslivec) daleko horší následky (částečný důchod, ležel někde v Praze v dost špatném stavu) a tvrdí že očkovaný byl – tak si vyber. :-/

                Jinak je to přesně jak píšeš, když boreliozu zachytíš včas, tak se vyléčí.

                0 0
                • xtonda  

                  Samozřejmě obojí může mít lehký průběh, babička měla obojí a v podstatě to přechodila, když u encefalitidy se při prvních příznacích připomínajících nachlazení/chřipku nasadí ibuprofen/paralen, tak to prý průběh zmírní.

                  Už nevím co z toho to bylo, ale měla problémy, chodila po doktorech a nic nenašli a pak jela k moři a šla si na kožní nechat zkontrolovat znaménko a doktorka se na ní podívala a řekla paní, vy máte každou ruku jinou vy máte nemoc z klíštěte (a test to pak potvrdil).

                  0 0
      • xtonda  

        Nevšiml sem si, že by to tu někdo tvrdil, každopádně jsou to dvě různé nemoci, encefalitida je virová a borelióza bakteriální. Vakcína pro lidi existuje pouze proti encefalitidě, může se to plést, protože pro psy je to naopak, lze očkovat pouze boreliózu.

        0 0
    • Morchella  

      Když už jsem dnes oživil toto téma, tak mě v práci z nudy napadlo si přečíst i různé diskuze o očkování proti encefalitidě. Docela mě zarazilo, kolik příspěvků je proti, protože očkování s tělem udělá úplné divy a masakry :-)

      Přitom ověřená fakta: počet nemocných v ČR ročně je kolem 500 a počet trvalých a závažných komplikací po očkování se blíží, nebo je rovno nule. Fakt by mě docela zajímal ověřený případ, kdy člověk měl závažnější problémy po očkování, než po nemoci.

      0 0
      • ToMášMarný  

        Diskuze vykojenejch mozkoven s vysokou školou života předpokládám. Očkovací séra jsou ňamky, mě je po nich taky blbě, ale když chceš imunitní systém vyprovokovat k reakci musíš ho trochu štouchnout. Furt lepší jít si po o lehnout a vstát k večeři, než ze sebe nechat udělat zeleninu zasranym broukem.

        0 0
      • Metrick  

        Osobní zkušenost nade vše. Před cca 20 lety jsem potkal v jedněch lázních paní s oběma rukama zavěšenýma na popruhách, bohužel se nebyla ani schopná sama najíst. Byl jsem tehdy velmi překvapen, že to není mrtvice nebo něco podobného, ale jen pitomé klíště. Očkování je určitě nějaké riziko, ale možná jsme si jen odvykli co některé nemoci, které očkování vymýtila, můžou způsobit.

        0 0
        • černápole  

          a přitom není nemoc, která by byla vymýcena očkováním -)

          0 0
          • Goob  

            Je. Například pravé neštovice.

            0 0
            • černápole  

              neštovice byly zničeny v první řadě cílenou kampaní na vyhledávání namocných, jejich izolací, likvidací jejich věci atd, přínos očkování je sporný-)

              0 0
    • tromboonen  

      Máte někde dubové a bukové lesy, tam, kde není vedro? Tam se dá bikovat i dělat jiný věci tři zadky a nic, to samý v lesech, co jsou třeba smrkové, ale jenom mladé dřevo, prostě ne sto let starý měkký stromy s kůrou přes kterou se brouci lehce dostanou. Jak jsou přemnožení díky teplu, doletí si tam, kde maj nejlepší jídlo, na někoho jdou víc, na někoho míň, máme je i na obr zahradě někdy, ve vysoké trávě a keřích. Nebezpečný je to pro děti, co se furt někde válej a broděj se po pás v rostlinách, na některý dospělý nejdou vůbec atd, plus sledovat případnou ránu po kousnutí po vyndání, když nějaký proběhne protože už se zakouslo, jsou známky na nebezpečnej vývoj, ještě to nutně není jasné, ale mrtvé klíště když se schová a někam pošlě, prokáží jestli něco mělo nebo ne, já to u sebe nikdy nedělal, u dětí z toho byla žena jednu dobu mimo, ale přeháněla to, jako jiný věci …pokud se to stane párkrát za rok, pravděpodobnost něčeho hodně nebezpečnýho furt není podle mě, a prohlížet se s přítelkou doma nebo dál od lidí jestli někde není klíště by zas nemuselo být špatný, ne?

      0 0
      • Goob  

        Klíště není brouk. Klíště se vyskytuje ve spodním patře, typicky do metru výšky. Klíště létat neumí. Virus encefalitidy se přenese již za dvě hodiny od zakousnutí. „Známky na nebezpečný vývoj“, to je u boreliózy.

        TLDR: meleš totální kraviny.

        0 0
        • Smazaný účet  

          …takže standard…

          :-)

          0 0
        • tromboonen  

          Tlumočím jen co jsem se doslech od odbornice na lesní provoz a život tam, kde jsou jenom lesy tvrdého dřeva, nebo velmi brzo pročišťované a kácené smrkové, nemyslím mladé školky, vysoké stromy, ale jakdorostou, dost často jdou, brouci tomu jen říkám, protože teď se tak chovaj, zaletět si tam, kde můžou vlízt do stromu a ten bude jim i jejich larvám chutnat a to spodní patro souhlas, proto je děti a psi sbíraj, náš pes jich mívá stovky, některé kočky taky a měli jen jiný nemoci, ditto děti jednu dobu… záleží kde se člověk pohybuje, co tam dělá a jak na něj jdou, TLDR si nech, někdo může bejt přestrašenej, někdo zkoumá všechno po vytažení klíštěte a někdo lassez fair, a co?

          0 0
          • Goob  

            Klíště

            je

            roztoč.

            Roztoči

            nelétají.

            Klíště

            nelétá, ani nežere stromy.


            Lassez Fair? Nějakej festival ve Švédsku? Znáte cudzi jazyky, Kefalin, budete robit pisára!

            Seru ti na tvoje haiku, Kyle, jdu domů!

            0 0
          • Smazaný účet  

            můžeš nám popsat mechanismus, jak to klíště lítá, když nemá křídla?

            0 0
            • tromboonen  

              Něco mladýho co vyleze ze dřeva než je to dospělej? nevím, jak by asi dolezly miliony klíšťat pryč z lesů na sice ne moc daleký, ale dost daleký stromy? Nikdy jsem to nesledoval, tohle jsem předpokládal a ta situace taková je, tam co o tom mluvím, nemůžou to bejt jenom ti co žijou v trávě atd, těch je tam taky dost, ale nikdy ne dlouho, protože většinu roky zima a bez slunka, kromě zimy, ale to je tam ale většinou sníh a fakt kolsa, max inverze, ale ne na dlouho, vrcholové partie… ta ženská v lese pracuje, je svéráz, nevím jaký použila slovo, ale takhle jsem si to představoval, to, co po dlouhém žraní vyleze ze stromu doletí aspoň kousek, možná kecám, jsem chtěl jen napsat ať se každej zařídí a hlavně nebojovat proti očkování JINÝCH NEMOCÍ, CO SE ZAS ZAČÍNAJ ŠÍŘIT, I KDYŽ BY NEMUSELY, JEN PRO ježdění po světě třeba u někoho, a bránit děti zrovna kvůli tomuhle očkování je taky konina a ještě větší, se nepodělejte, ani jsem všechno nečet, jen řek něco jiného aco, budete mě buzerovat kvůli dvoum slovům, bába co v těch lesech dělá tam, kde klíšťata nejsou na stromech v lese, o tom asi něco ví, mluvila jen o tom místě a ničem jiném :)

              0 0
              • Goob  

                možná kecám

                Jdi, synu, a uč se moudrým býti.

                0 0
              • Smazaný účet  

                dobře…nažvanil jsi toho zase spoustu, ale to, jak klíště lítá, tam furt chybí

                tak znova a lépe! ;-)

                0 0
                • tromboonen  

                  A někdo pouští jenom jedovatý one-linery ma lidi, co nenávidí, pro tebe to nebylo. Děkuji!

                  0 0
              • -b-n-x-  

                Tohle je fakt smutné

                0 0
                • tromboonen  

                  Kua sorry, já mluvil celou dobu o kůrovcích, kteří se tam vrhli na stromy ve vesnicích, prostě jsem si to splet, klíšťata taky jak jsem psal, tohle bylo o těch co žerou, měl jsem včera šílenej den s prací, od 6 do večera, tak už jsem byl mimo a jak čet dotaz, spojil si to s kůrovcem, ani nečet a chtěl napsat jinej názor. Dosaďte si tam všude klíšťata za to, o čem jsem omylem mluvil a nebude to taková hrůza snad…

                  0 0
                  • Goob  

                    Když si do těch hámotin dosadíme krevety, bude to dávat stejný smysl. Leda by sis pletl krevety s ústřicemi, ale potom zase nedávají smysl ta chapadla.

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    Ok. Stane se. Spíše se divím že už v takovém stavu pracuješ.

                    0 0
                    • tromboonen  

                      Hele některý kšefty se někdy neodmítaj a z některých vyleze nějakej problém po půlnoci, to bylo den předtím, dneska to dokončuju, včera jsem měl jen večer na uklidnění a trochu snad relax proběhniutím novinek o cyklistice před spaním atd. Nic jsem nepil ani jinak neužíval, prostě tím netrávím moc času a jak jsem byl rozjetej, jen jsem chtěl odpovědět, a že na něco jinýho co jsem si jenom představoval že je v dotazu, to jsem nezachytil ani potom, furt jsem jel :)

                      0 0
                      • ELx  

                        Jinými slovy: vím o tom hovno, hlavně, že melu… Ty ses měl dát na politiku :D

                        0 0
                  • Smazaný účet  

                    No vidis. Hazel jsi termiry jako suteren a vratilo se ti to jako ********

                    0 0
                  • Lubka6  

                    Tak teď už jen pořešit očkování před kůrovcem :D

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.