ocelovy ram - vytvoreni 'vyrobniho cisla' na ram

36 nepřečtených
  • martin_bakov

    Budu si pojistovat kolo a ve vsech pojistnych smlouvach se ohani tim ze ram ma nejake vyrobni cislo nebo identifikator. Jenze to muj ocelovy ram nema protoze je to delane z nejake male dilny, koupil jsem ho jako bazarovy.

    Jak oznacit ocelovy ram ? Napada me jiskrovym popisovacem, leptat se mi nic nechce popr. udelat si na zakazku nejake male stitky a pak to nalepit nejakym epoxidem… Nejake dalsi napady ? sla by svarecka s ocelovym dratkem na nejnizsi vykon pouzit jako „jiskrovy popisovac“ :)) ?

    0 0
    • rabies  

      Vyrazit raznicema ;-)

      https://m.alza.cz/…d5147311.htm

      0 0
    • kubad  

      Koupit sadu šatníku a vyrazit číslo

      Co je to za rám že to chceš pojišťovat?

      0 0
      • martin_bakov  

        je to nejakej bazarovej Werk 29" (cesky ram) od kteryho nemam ani doklad (odhaduju cenu tak 5–7tis kc), ale na vsechny ostatni komponenty vcetne elektromotoru a baterie mam doklady a je to odborne sestaveno a cena lehce pres 40tis kc… jen ten ram musim nejak oznacit. Raznice no nevim radeji bych jiskril ale zkusenost s tim tady asi nikdo nema.

        0 0
        • Davidakta  

          Když už jsi závislý na elektrice tak proč si radši nepohlídáš kolo sám přes gps? Pojišťovna tě při případné krádeži stejně akorát nasere.

          0 0
          • martin_bakov  

            jezdim s tim do prace, setri to hodinu denne cas. Na sport mam normalni kolo. Jo muzu to mit nepojisteny ale obcas to bude proste na ulici tomu se bouzel nevyhnu.

            0 0
            • Davidakta  

              Ja ti e-bike vůbec nevymlouvám,jen nevím proč do baterie nestrčíš nějaký starý telefon a nehlídáš si kolo sám?

              0 0
              • LM  

                Jakože by koukal jak to kolo „najednou“ ztratilo signál a už se nikdy neozvalo, nebo jak s tím jezdí někdo v zahraničí?

                0 0
                • Davidakta  

                  Vylezu z Tesca, kolo je pryč, zavolam policii a řeknu jim polohu.

                  0 0
                  • Tomcat  

                    …a policie vám řekne aď se dostavite na služebnu a sepíšete protokol o potencionální krádeži. Zapomeňte na to že na základě „anonymního“ telefonátu pošlou rychlou rotu aby Vám ihned jela zajisti kolo.

                    0 0
                    • Davidakta  

                      Tak urvu první klacek, zavolám taxi a jedu to těm smažkám vymlátit z palice

                      0 0
                      • LM  

                        Ne More kolik ti je?

                        33

                        Nás taky :-D

                        0 0
                      • Tomcat  

                        Je jo tyhle řeči vždycky zbožňuju . Nejen že je šance že přes držku dostaneš ty, ale taky nakonec obvinenej muzes bejt ty. To kolo může změnit majitele vícekrát. A to ze ti to někdo ukradl te nemilostní.

                        0 0
                        • Davidakta  

                          Takže krádeže se neřeší?

                          0 0
                          • Tomcat  

                            Ale řeší, jen ty je nemáš co řešit , kór s horkou hlavou. Pokud dáš přes hubu někomu kdo to kolo už koupil , byť od zloděje, máš hodně problém. Tohle se tady diskutovalo už mockrát a neznalost zákonů neomlouvá.

                            0 0
              • martin_bakov  

                Vic co je vtipny ? ze policie muze konat a pak mi rekne – tak pane dokazte ze to kolo je vase… a ja reknu nooo mam nejaky uctenky za tyhle komponenty ale bouzel VYROBNI CISLO RAMU neexistuje… a co pak kua. mam jim pak ukazovat fotky z dolomit kde pozuju s tim ramem :) ?

                0 0
                • Vilém  

                  Neboj, to se nestane, oni stejne nic nenajdou.

                  0 0
                • atty  

                  Na tohle úplně stačí nějaká třeba skrytá identifikace (v sedlovce/rámu nalepenej štítek třeba s textem „kobliha“) – ty k tomu vypovíš, že to tam takhle máš a je to tím pádem Tvoje kolo, což asi zloděj/kupce kradeného kola vědět nebude.

                  Že si někdo udělá fotky svého nově postaveného kola, ze kterých se dá v EXIFu vyčíst, že fotka je stará půl roku, zatímco „nový majitel“ takhle „starou“ fotku nemůže prokázat, je vcelku normální.

                  Jak policajti postupujou, pokud někdo přilítne na oddělení s tím, že mu ukradli kolo a má na něm GPSku, je hodně o lidech a kdo se toho chopí – vím o pár případech, kdy bylo kolo do pár hodin od nahlášení díky GPS a spolupráci s poškozeným zajištěno policajtama. Problém je v tom, pokud je podle GPS údajů kolo někde třeba v paneláku s XY bytama – na nějakou domovní prohlídku musí být žádost vyšetřovatele, příkaz státního zástupce a povolení soudce a ten jej nemůže vydat na barák s xy nájemníkama – vydává se na konkrétní prostor s konkrétním majitelem – takže v některých případech to nejde, v některých případech ano (GPS je jednoznačně v nějakém soukromém domě, ideálně ještě u nějaké „známé firmy“, což podpoří požadavek na další policejní úkony).

                  Pokud Ti jde o jednoznačnou identifikaci, myslím, že prostředků je na to vyráběných dost – různé typy skrytých štítků, čipů, čipových nálepek, barev s mikrotečkama atp. Pokud něco z toho skryješ na několika místech rámu, dáš si práci to dát třeba i do řídítek, sedlovky, dutých klik atd., máš velkou šanci, že dokážeš svoje vlastnictví kola dostatečně prokázat. Oproti tomu vyleptané, vyražené či jinak mechanicky vytvořené číslo na jednom místě rámu může být otázka jednoho „přelíznutí“ bruskou a číslo je pryč – pokud o to drbanovi půjde.

                  0 0
                  • kyl  

                    Já taky nemám na rámu číslo ale poznat jde dokonale.Má obrácenou středovou mufnu a tak levou misku s ložiskem šroubuju na místo pravé a naopak.

                    0 0
                    • atty  

                      Takovéhle „speciality“ (pokud na kole jsou), zná asi jen právoplatný majitel, co si to skládal nebo servisuje = dokázat, že je to kolo skutečně moje pak není problém, když uvedeš takovéhle markanty.

                      Najít a zajistit kolo třeba v bazaru je pro policajty celkem jednoduché, najít a zajistit kolo někde v „terénu“ (třeba podle GPS) je občas složité, ne-li ligislativně neproveditelné (GPS log končí v paneláku s mnoha byty, případně i v soukromém baráku, ale soudce nepovolí nějaké úkony – jako třeba zmíněnou prohlídku bytových či nebytových prostor, protože tak chce „chránit“ soukromí někoho, kdo mohl kolo někde koupit a nemusel/nemohl vědět, že bylo ukradené. Pro laika to zní směšně a nepochopitelně, nicméně je to tak.

                      Na druhou stranu – pokud bych zakoupil kolo oficiálně někde v bazaru za nějakou přiměřenou tržní cenu, asi bych taky neměl radost a protestoval proti tomu, když by mi někdo chtěl vyrážet dveře a do baráku mi chtělo napochodovat komando policajtů.

                      0 0
        • scalar  

          To se spíš pojisti Ty :-)

          0 0
      • Smazaný účet  

        A nasleduje vlakno ‚nejde mi zaroubovat stredove slozeni-sisata mufna?‘…:)

        0 0
    • Zdyn  

      Svářečkou nic nevyjiskříš. Když nechceš raznice, tak je možné třeba popisovací (gravírovací) pero. Bývá i v Lídlu.

      0 0
    • matbiker  

      Dulcik a jednotliva cisla vyteckovat. Prace na 10 minut i s vybrousenim dulciku ze stareho zavitniku.

      0 0
    • Tomcat  

      Bojím se, že to je je přesun problému dál a práce bude brd platná.

      .

      Číslo splníš a jak následně budeš pojišťovně dokladovat co to skutečně je za rám a kolik by měl stát? Pojišťovna nebude na tvé straně a není to soud kde platí pravidlo neviny. Obrazně dokazovat nevinu musíš ty.

      Jako nejvhodnější se jeví našroubovat ocelové misky a vyrazit na středovou trubku raznicí číslo, nebo vytečkovat pomocí důlčíku. Našroubovat ty misky a by málo docházelo k deformaci.

      Už vidím jak snaživý pojištovák to klidně bude ověřovat u výrobce než aby ti dali 500,– za rám.

      0 0
    • parduba  

      Každý rám by měl mít číslo,pouze kradenej ho má vybroušený.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.