• Zerocool

    Zdravím ve spolek, včera jsem měnil na dvou kolech řetězy a nastal na obou stejný problém, při lehkých převodech (na prostřední placku), tzn. když se začne více křížit řetěz, tak nepříjemně drhne, na obou kolech to je stejné, řetězů jsem už vyměnil spoustu, ale nikdy jsem se s tím nesetkal. říkám si, jestli to není tím, že jsou nějak extra tuhé a musí se zajezdit. Nevíte čím to může být????

    0 0
    • climaxx  

      zdravím, tak já mám stejný problém. řetěz HG73, mažu FINIŠ LINE DRY TEFLON a na střední placce a lehčí převody mi to dělá taky. Netušíte někdo čím to může být?

      0 0
    • pavelm  

      Co znamena ze drhne? Drhne o velky prevodnik nebo o kazetu? Nebo mas pocit ze je min ohebny v cepech? Chtelo by to vice popsat co tim myslis..

      0 0
      • climaxx  

        ten řetěz prostě vydává zvuky (jako drhnutí o něco ) , přitom o nic nedrhne, teda jedině , že by drhnul přímo na převodníku. To, ale nevím jak zjistit. Je možné , že je to menší ohebností toho řetězu? najel jsem na něm ±450km

        0 0
      • Zerocool  

        no zdá se mi, že drhnutí jde zezadu, nevím, jestli o ty kolečka nebo o převodníky, je možné, že by tím větším křížením drhnul o vedlejší pastorky???

        0 0
        • pavelm  

          Asi nic novyho prevratnyho neporadim:(. Taky jsem daval HG73 a zadnej problem s tim nemel. Tak jen co bych udelal ja jako laik (ale co jste urcite udelali): kontrola ze typ a delka retezu sedi, kontrola ohebnosti clanku po nytovani, kontrola ze zadny cep retezu nejak nevycniva, zkusit rukou ohebnost kazdeho z clanku retezu, kdyz to drhne zjistit zda je to v jednom miste nebo zda to je po cele delce retezu, podivat se zda bocne nehazi pasorky+prevodniky, zkusit rukou zda nedrhnou kladky prehazovacky, pokud to dre neco s necim melo by to jit vizualne vypozorovat – co se c cim dotkne pri pohybu retezu. Osobne jsem se u novyho retezu setkat jen s preskakovanim, kdy byla v haji kazeta, ale to asi neni Vas pripad. Takze moc jsem neporadil :(

          0 0
          • climaxx  

            díky za snahu .Vidím to tak , že to projedu zas a znova + ty kladky. Ty jsem nekontroloval. No a uvídím. Budu zkoušet dál a za dalších 500km prohlídnu převodníky jestli se neobjeví nějáké odřeniny na převodnících.jestli ani pak na nic nepřijdu a bude to dělat dál tak ho vyměním.čau

            0 0
          • Zerocool  

            řetězy jsou stejné co byly CN 7701, zajímavé ale je, že to nedrhne na všech převodech, jen na lehkých, drhne to po celé délce řetězu, a zajímavé je, že na obou kolech, tak fakt nevím.

            0 0
        • pavelm  

          Nejedna se o preskakovani? neni problem v tom ze nesedi roztece zubu na prevodnicich (kazete) vzhledem k novemu retezu? Nez jste retez vymenili, tak stary retez taky drnul? pokud ne a pouzili jste stejny typ+delku retezu tak sazim na opotrebeni prevodniku/kazety. Pokud neni velke tak si retez brzy sedne.. pokud ano tak vymena :(

          0 0
          • climaxx  

            Právě že jsem měnil všechno řetěz, kliky i kazetu + přehazovačku.Vše LX.Délka řetězu stejná.

            0 0
          • Zerocool  

            tak po včerejší detailnější analýze mám nové poznatky, řetěz drhne pouze na prostřední placce a problém je tedy na prostředním převodníku, vždy při silovém záběru, při zvýšení frekvence šlapání problém ustane. může to být tím, že prostřední převodník je nejvíce namáhaný a tudíž zuby více opotřebované??? sedne to??

            0 0
            • djano  

              Predpokladam, ze ked soi menil vsetko, ze to bude asi nove. Ake kluky tam boli predtym ? Je rovnaka retazova linka ? Ak je vacsia, treba ju upravit alebo vymenit retaz (Rohloff je viac ohybna do boku).

              0 0
              • Zerocool  

                nevím co tím myslíš, můžeš mi to vysvětlit??

                0 0
                  • Zerocool  

                    tak z toho moc chytrý nejsem, můžeš mi to popsat trochu prakticky? ma jednom z těch kol už ale ten řetěz byl, tak nevím na druhém byl HG93 a bylo to bez problémů…

                    0 0
                    • lidumil  

                      Máš tam uvedenou řetězovou linku, resp. rozměry pro ty který komponenty. Musíš si to na kole podle návodu změřit a vypočítat a srovnat s tabulkou a komponenty který máš na kole, jestli Ti to souhlasí

                      0 0
                      • Zerocool  

                        říkám, že ten řetěz na tom kole už byl, takže tím to asi nebude…

                        0 0
                        • pavelm  

                          To jo, ale tady jde o polohu retezu (rep. prevodniku) vzhledem k ose ramu.

                          0 0
                          • Zerocool  

                            převodníky jsou stejně jako s minulým řetězem, nic jsem s nimi nedělal

                            0 0
                            • djano  

                              Su rovnake kluky ? Prevodniky su nepodstatne. Pisal si, ze je to menene (aspon tak som tomu rozumel) – ak tam boli predtym kluky na 4-hran (ISIS, Octalink,…), mohli byt prevodniky blizsie k ramu. To moze byt jeden zo zdrojov problemu.

                              0 0
        • Daf  

          Jestli jsi koupil jiny typ retezu, nez puvodni, tak mozna nesedi presne. Retez muze mit trochu jiny nabehy a taky i sirku. Nektere retezy maji clanky vyboulene, jine zase rovne. Melo by stacit doladit lehce stelovacim koleckem na prehazce.

          0 0
          • Daf  

            Jeste me napadla jedna vec, ale to bys musel byt fakt hustej aby sis toho nevsim, nicmene stava se to docela casto :) Totiz spatne provliknuty retez voditkem prehazky. To retez dre o takovej zoubek u voditka. Je to docela rachot :)

            0 0
            • Zerocool  

              :) tak tohle to opravdu není… jak jsem psal nahoře problém je v prostřední placce, zdá se, že je už opotřebovaná a ten xtr řetěz je hrozně citlivý, takže buď si sedne nebo budu muset vyměnit prostřední placky, nic jiného mě nenapadá…

              0 0
              • MARIN  

                to by mel ale retez snahu se nabalovat nebo preskakovat na te prostredni placce a to by jsi snad poznal a delalo by toprave pri te vetsi zatezi

                0 0
                • Zerocool  

                  však to dělá jenom na prostřední placce, zatím se nenabaluje, jen při těžkém záběru jako by drhne, ale spíš jakoby špatně nasedal, zvýšením frekvence šlapání a zmírněním síly problém ustane.

                  0 0
    • MARIN  

      podivej se jesstli nemas moc blizko pastorkum horni kladku prehazovacky

      0 0
      • Zerocool  

        taky vedle:) ne vážně, tohle to není. Jinak šroubek na tu regulaci se mi zdá stejně nějak málo účinný…

        0 0
    • Lister  

      na tom že řetez vydává zvuky když se více kříží nevidím nic divného, prostě to tak je.

      Pokud to starý nedělal, tak to může být tím že byl už dost rozhýbaný nebo taky použítím jiného maziva.

      Nenapsal jsi jestli si řetěz zbavil toho konzervantu který tam je z výroby a řádně namazal nebo jen namazal přes ten konzervant, nebo prostě jen nenamazal vůbec :o)

      PS a ještě jeden dotaz ale to by bylo opravdu hodně divný kdybys tohle udělal – použil si správně široký řetez k tvému počtu pastorků????

      0 0
      • Zerocool  

        dělá to jen na prostředním převodníku, všechny pastorky a velký a malý převodník jsou bez problémů…

        0 0
        • Lister  

          no původně si ale napsal, že jen při křížení

          No a co to mazání???

          a použitý řetěz…jestli čistě náhodou nemáš 8čkovej řetez na 9kové kazetě nebo naopak????

          0 0
          • Zerocool  

            na začátku jsem si to myslel, ale je to jen na prostřední placce a na všech převodech, takže křížení to není, řetěz jsem nemazal ani nestíral ten základní maz, prostě jsem ho tam jen dal, až začne ztrácet ten maz tak začnu mazat

            0 0
            • Lister  

              tak tím přemazáním bych začal :)

              Já to tam taky kdysi nechával, protože se na tom dalo odjezdit i cca 500km, ale když jsem pak po těch 500km musel vyčistit i kazetu a převodníky, tak mě to děsně štvalo. Tak jsem toho nechal a každý nový řetěz letí nejdříve do flašky s Arvou a pak teprve na kolo. Mažu Motorexem a klid.........

              0 0
              • Zerocool  

                tak zkusím ještě promazat, ale tím to určitě nebude…

                0 0
              • smith22  

                Jen se zeptám.Tata si ten motorex koupil ted taky protože myslel nebo vlastně mu to řekl prodavač když se ptal že zhruba 1 hodinu po namazáni to ztuhne a odpuzuje to prach a vodu.Druhej den sem se na to díval a ztuhlý mě to nepřišlo,bylo to normálně řídký jak klasickej olej.Tak ztuhne to nebo ne?Zajíma mě to proto že chci sehnat něco takovýho jak je na novým řetězu když si ho koupíš.Ale ne na Shimanu,ti to mají vždycky napatlaný až moc.Ted sem kupoval SRAM PC 971 a ten byl namazanej něčím tuhým ale nešlo to na něm skoro ani vidět,jako kdyby nebyl namazanej.Ale když sem ho hodil na kolo tak měl řetěz perfektně tichej chod a HLAVNĚ se na něho nic nelepilo-to sem čuměl.Jo a vydrželo to mnohem déle bez namazání než když to namažu nějakým obyč olejem.

                0 0
                • Lister  

                  neztuhne, je to řidký, je to potřeba otřít.

                  Jinak na to „mazivo“ co používá na řeteza sram se teda bordel lepí poměrně vehementně…asi jsem moc náročnej :o)

                  0 0
                  • smith22  

                    nejseš,nebo jezdíš hodně v terénu.Já jezdím tak 50% na silnici a 50% v terénu tak to možná zalepím oněco pozdeji.Ale myslel sem třeba oproti tomu olejíčku na kola šicí stroje,určitě to znáš.Jednou to tata koupil tak se to stím máznul a už nikdy víc.Na to se lepí bordel jak sviňa.:-))

                    0 0
    • smith22  

      Už sem to tu psal několikrát a sere mě že sem si na to musel dojít sám.Řetěz Sh HG 73= bazmek.Vyhodit a uvázat s tím tak akorát krávu někde na louce.Měl sem ten problém již od koupi nového kola na kterém řetěz byl a nemohl sem zaboha dojít na to čím to je.říkal sem si když to na tu kazetu dali od výroby že by to mělo být kompaktibilní.Až sem po 1500km vyměnil řetěz za SRAM PC 971 tak mám klid.Navíc na toto si tady stěžovala i jedna holka co měla ten stejnej řetě a kazetu jako já.

      0 0
    • smith22  

      A konečně se taky o tomto problému s HG 73 začíná mluvit.Ono je to taky tím že už přibývá lidí co mají kola s tímto žetězem protože co sem se tak díval tak většina kol modelové řady 2007 mezi 10–20tis. jsou osazeny řetězem Sh HG 73.Co sem se tak díval tak sem to viděl na Apačích,GT a hodně na Meridách a i na dalších kolech co si ted nevzpomenu.Někumu to třeba nezlobí protože má třeba jinou kazetu ve které to problém nedělá nebo sou i tací kterým nějaký to vrzaní nevadí a serou na to ale mě to teda otravovalo dost.Stejně mě nejde do hlavy jak to můžou sklidným svědomím napasovat nakolo aniž by to před tím otestovali.Potom si člověk jako třeba já koupí kolo a už od počátku musí hledat a řešít nějaký problémy.No nenasere to?přitom sem když to šlo na garančku technikum říkal at se na to mrknou,No nevysrali se na to?čím to bylo sem jim ani neřikal,však oni to poznají až se jim tam začnou kupit kola s tímto problémem.

      0 0
      • Lister  

        kde napsal zakladatel tohoto threadu že jeho problémem je taky HG 73???

        0 0
        • smith22  

          Aha vidiš to.Dík za opravu.Sem to špatně zařadil.Psal to ,,climaxx,,

          0 0
        • Zerocool  

          tak po dnešní vyjížďce další poznatek, řetěz se při pomalém šlapání lepí ze spodu na převodník (když opouští převodník) mohlo by to vytvářet ten pocit jako, že drhnutí??? měl bych zkusit vyprat a namazat normálně??? nezdá se mi, že by na tom byly převodníky na obou kolech stejně špatně (myslím tím out)…

          0 0
          • lidumil  

            no tak tím je to asi jasný – převodník to má za sebou. Buď pilník a strhnout hrany, nebo .....

            0 0
            • Zerocool  

              můžeš poradit jak pilovat?? Je to ale obvyklé?? Na jednom je najeto cca 2000, na druhém 4000 km, na shimaňáckých převodnících mi to nikdy nedělalo, co kdybych s tím jezdil dál??? sedlo by to???

              0 0
              • MARIN  

                Dal s tim rozhodne nejezdi – mohl by jsi roznytovat retez a narazit so treba na predstavec k…y. Piluji se hrany na zabirajici strane zubu prevodniku, ktere maji tendenci retez nepustit a nabalit ho – proste je jen pilnikem srazis

                0 0
              • lidumil  

                největší zkušenosti s tím má myslím Pekáček.Ale jinak jak píše MARIN. Jen strhnout hrany. Mě se taky začíná řetěz na prostřední převodník lepit, ale není to tragický, tak to neřeším, jinak už mám novej koupenej.

                0 0
                • Zerocool  

                  jaký jsi koupil?? uvažuji o Gebhardtech, máte zkušenosti??? Jsou alu nebo ocelové???

                  0 0
                  • lidumil  

                    No bohužel zase XT (dostal jsem ho k vánocům), je nerozbalený, takže přemýšlím, že půjde z domu a koupím tenhle www.bicy.cz/katalog/?… Cenově trochu výš, ale vydrží li dýl, proč ne. A asi bych pak vyměnil všechny

                    0 0
                    • Zerocool  

                      tak tu značku bohužel neznám… do shimaňáckých taky nechci jít

                      0 0
                      • lidumil  

                        No co tady kdo o nich píše, tak jen chválu. Ještě třeba Truvativy. Gebharty nevím, ale nemám k nim moc důvěru, ale nejezdil jsem je. Starý XT na 5 packu držej dodnes v pohodě.

                        0 0
                        • Zerocool  

                          truvativy jsem měl právě teď a moc mě teda výdrží nenadchly, tak chci zkusit něco jiného…

                          0 0
                          • lidumil  

                            Aha. A co třeba Race-Face?

                            0 0
                            • Zerocool  

                              nemám bohužel žádnou zkušenost, ta gebhardty jsou celkem chválené, sice 820 za 32z, no uvidím…

                              0 0
    • Zerocool  

      jinak díky všem za rady, asi to budou sjeté převodníky, zkusím když tak pilovat anebo hned radši nové, ještě uvidím…

      0 0
      • Zerocool  

        tak jsem s tím jezdil dál a světe div se… ono si to sedlo na obou kolech, budu to dále sledovat…

        0 0
    •  

      Ticho! Všechny vás zabiju!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.