• Fredos

    Zdravím,

    Jistě tu někteří z Vás mají Norsko odzkoušené a právě na ty bych měl pár dotazů.

    1. Doprava kola – V Norsku mám rodinu proto by bylo možné kolo poslat balíkem, je to lepší takhle nebo si vzít kolo raději do letadla?
    2. Nocleh a jídlo – Uvítal bych jakékoli tipy na co nejlevnější přespání. Předpokládám že každou noc se bude spát jinde, je lepší koupit pořádný lehký spacák a jet jen s batohem a spát různě pod širákem nebo řešit např. chatky v kempech a podobě? Jak jste řešily stravování? Vezli jste nějaké jídlo sebou nebo vše až na místě?
    3. To nejdůležitější, destinace – které oblasti byste mi doporučily? Jelo by se na fullech takže by byl požadavek na náročnější terén.

    Budu rád když se podělíte o jakékoliv zkušenosti, postřehy a tipy na čem například ušetřit. Za každou informaci budu hodně vděčný. Děkuji

    0 0
    • tromboonen  

      Holky do Norska jezděj většinou s klukama, tak se Ti může stát, že Ti nic nedoporučej, protože si je vyloučil z dotazu..

      0 0
    • mr.antik  

      Norsko bez auta a vlastního jídla si nějak nedovedu představit.

      0 0
    • jonti  

      Chápu správně, že chceš jet něco jako přejezd nějaké oblasti na kole a všechno vézt s sebou? Vzhledem k počasí toho povezeš docela dost, velmi doporučuji si připlatit a spát uvnitř, i když to není levné. Jídlo pořešíš v pohodě v supermarketech.

      Pokud chceš spíš jezdit terén, tak potřebuješ auto, jinak jsou přesuny docela problém. Líbila se mi oblast na sever od Bergenu, Voss až k Jotunheimen. Okolí Trondheimu je docela nuda.

      0 0
    • Jakobo  
      1. Doporucil bych letet s norwegian.no do Oslo, letenku ted sezenes za 300 Nok a za kolo v krabici jsem naposled doplacel 2 stovky, ale ted vidim, ze asi podrazili. I tak je to asi nejjednodussi. Dalsi moznost je Student Agency, ale bus se dnes snad ani nevyplati a sedet 24 hodin v busu je peklo.
      2. Bydlet na divoko vzdycky u nejakeho jezera, konecne i primo v Oslo najdes spoustu mist, doporucuju sever kolem jezera Sognsvann. V horsim pripade kemp, kdyz jedu s nejakou holkou tak kempm naposled jsem platil kolem 100 Nok na noc a stan. Jidlo nakupovat v obchodech Kiwi a Rema 1000, relativne levnejsi. Dobry chleba koupis za 20 Nok, pastiku 15 Nok, testoviny kilo za 10 Nok, jde to i levne i kdyz si asi nejak extra nepochutnas :-) Co je tu nepochopitelne levne je tunak v konzerve, baleni 2 velkych konzerv stoji snad 7 Nok, to je mene nez v CR. Protlak 7 Nok, Dolmio rajsky protlak kolem 20, Marmelada kilo 15 Nok, mleko nebo kyska litr 13 Nok, nejlevnejsi musli kilo 15 Nok, kilo tvrdeho syru 70 Nok, ale fakt je to kvalitni syr a ne ty masne sracky jak v CR. 450 g zavitova plechovka P/B/isobutan stoji v biltema.no 60 Nok, to je imho taky v porovnani z CR levnejsi. Musis vedet kde nakupovat, pak to neni tak drahe. http://www.biltema.no/…-2000020058/

      First Price jsou levne znacky v Kiwi a Rema 1000 ma levne vyrobky Rema 1000. Neco je dobre, neco ne. Myslim, ze pokud se zameris na to levnejsi jidlo takk bych ani z CR moc zradla netahl.

      3. Kdyz vezmu jen hory nad Oslo, Nordmarku, tak ta je to hooodne podobna ceske Sumave, teda raseliniste, skaly, alevsude jezera, jezera, jezera, divocina a na rozdil od Sumavy zadne omezeni (snad krome rozdelavani ohne v lete). Je to primo nad Oslo, teda svym zpusobem min exkluzivni, ale trailu na celopero je tam hodne. Totez Østmarka na V Oslo, tam to neznam, mam projetou jen Nordmarku. V Nordmarce muzes ztravit tydny, aniz bys z ni vyjel.

      Stejne tak dobre muzes jet na Lofoty nebo nekde do hor vnitrozemi, pokud umis cist a anglicky, tak na google najdes ruzna srovnani, procti si nejake fora a rozhodni se kam jet.

      0 0
    • Fredos  

      V prvé řadě se omlouvám za češtinu, ale já si to můžu po sobě přečíst x krát a stejně naflákám hrubky.:)

      Dále moc děkuji za reakce, hlavně Jakobovi:)

      Budu týden pobývat v okolí Arendalu u sestry, potom bych naložil kolo nejspíše do vlaku, nechal se někam odvézt a následně bych rád druhý týden strávil s kolem v divočině s občasným průjezdem města na doplnění zásob a cestu ideálně zakončil v Oslu, kde bych rovnou nasedl na letadlo a letěl zpět. Nejlépe tedy bez nutnosti dalších přesunů. Nicméně kdybych byl dál tak by mi nevadilo poslední den někde znovu nasednout na vlak a dopravit se do Osla. Teď už bohužel vím že se budu toulat sám, ale to mě neodrazuje když už do Norska stejně poletím.

      Auto nemám a navíc by se mi zrovna ani nechtělo tu štreku řídit.:D

      Buď bych vzal spacák plus něco na přístřešek a jel pouze s batohem a spal tak různě kde bych zrovna skončil, nebo vézt pouze oblečení a jídlo a noci trávit v chatách. Tady se mi moc nepodařilo dohledat jak draze by to vyšlo. Navíc by to chtělo každou noc jinde abych se někam posunul.

      0 0
      • Jakobo  

        Nevim jaky mas rozpocet, ale chatky vyjdou draho. Na tech par dnu si vezmi spacak a lehkou plachtu. Kolem Arendalu to neznam, asi se bude dat jezdit po horach v okoli jako vsude jinde a posledni tyden prejet na kole do Oslo, za 2–3 dny to das. V Østmarce jsou primo stezky postavene pro MTB, tam se muzes vyblbnout a u nejakeho jezera vzdycky prespat. Krabici vzdycky nekde dostanes, muzes se v nejakem obchode domluvit a posledni den tam najisto prijet a se sbalenym kolem pojedes na letiste. Ja vetsinou vyzebram v obchode Spinn u Frogner parku.

        Ty 2 tydny ale muzes zrovna tak dobre projezdit jen kolem Arendalu. Jeste si zjisti, jestli se ti nevyplati letet do Sandefjordu, krome jineho tam leta Wizzair, ted uz jen z Polska. Mel bys to kousek k tem pribuznym.

        0 0
      • mr.antik  

        No na bikepacing je Norsko celkem slušné sousto. Chaty k pronájmu jsou všude ale cena neni pro jednotlivce ideál. Turistických je mnohem méně, takže spíš kemp a hvězdicové výlety. S brašnama a stanem asi ok ale nelehko to může být celkem krutý. Plánování trasy máš nějak vyřešené? Rozumná sjízdnost se nedá vykoukat ze sebepodrobnější mapy, šotolina ano. V horách většou trip nahoru a dolu.

        0 0
    • Fredos  

      No ten bikepacking nalehko mě zatím láká nejvíc, brašny a stan určitě ne. Chci si hlavně zajezdit. Takže malej péřák, karimatka a kousek tyveku. Do UL vybavení bych byl ochoten zainvestovat. Od řešení chatek už tak nějak upouštím. Venku spím rád. A asi bych to ani nezaplatil. Plánování tras zatím vyřešené nemám. Až bych se rozhodnul pro nějakou oblast tak by bylo nejlepší sehnat gpx trasy do garmina nějak je pospojovat a podle toho jezdit. Proč myslíš že by to nalehko mohlo být krutý?

      Ten první týden moc jezdit nebudu, to budou spíš pěší výlety a s průvodcem:) pořádné ježdění si chci užít ten druhý týden. Že bych se dostal za 2–3 dny mimo cesty z Arendalu do Osla teda nevěřím. Jen po cestě to je alespoň 250km a já se nechci honit ale spíš si užívat přírodu. Nicméně pokud by to stálo za to klidně bych to natáhl na celý týden.

      Možná bych taky měl možnost se nechat hodit autem na ten druhý týden do Osla a jezdit kolem něj, Østmarka zrovna špatně nevypadá. S tou krabicí mě to vůbec nenapadlo, že bych ji musel někde nechat. Chtěl jsem si kolo přivézt i odvézt v origo canyon bedně. Nefunguje v Oslu třeba nějaká úschova?

      0 0
      • Fredos  

        Pokud byste měli například tipy na nějaký web kde by se daly nastudovat nějaké trasy tak by to bylo taky super. Chtěl bych se opravdu hlavně pohybovat po řádných stezkách když už budu táhnout „endurko“..

        0 0
        • scota  

          Byl jsem na treku v NP Utsjoki což je sice Finsko, ale na hranicích s Norskem. Chatky jsou tam zadarmo, ale je to totální divočina, kde se nedají doplnit žádné zásoby několik desítek až stovek km. Místní trekaři doporučovali tojmezí Fin, No, S. No upřímně na kolo to tam moc nebylo, možná by se hodily moderní tlusté gumy 27,7" plus, protože je tam všude mokro, trsy borůvek po pás případně děsné kořeny. Kde není les, tam je Fjell, nebo bažina.

          Ideální termín je konec srpna protože přes léto jsou tam komáři.

          0 0
    • Val  

      co treba http://mtbmap.no ?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.