• Jarouszek

    Zdravím všechny cestovatele, když sem se rozhodoval co příští rok v létě dělat, Norsko pro mě byla jasná volba. A to s kamarádem na kole. Už jsem si přečetl pár témat, která jsou nejen na těchto stránkách ale i všade na netu. Jenom žádná z nich se nazabýva žádnou oraganizační stránkou věci. Chtěli bychom to jet na vlastní pěst. Zajímalo by mě teda zda s tím máte někdo zkušenost, s dopravou tam a jak jste to např. udělali s tím pytlem na kolo, do kterého se dává kolo v letadle. Je totiž šíleně těžky a tahat ho nehodlám. Zkrátka nějaké zajímavé rady už co se týče stanování aj.

    Díky za rady

    0 0
    • Al Stra  

      kolo dáti do kartonové krabice od nového kola

      0 0
    • Jakobo  

      Jel bych sem jednoznacne od puli kvetna do konce cervence, mozna jeste zacatkem srpna. To je tu leto, teploty 25 °C, klidne i 30. Od srpna se uz ochlazuje. Dest vam nikdo nezaruci, ale myslim, ze cerven (cervenec) je v tomto nejjistejsi. Predpoved, statistika ad. viz www.yr.no

      Uvazoval bych i o busu, jezdi sem StAg, zpatecni jizdenka nejak za 3600. Je to sice vopruz sedet 24 h v buse, ale da se to a hlavne nemusite resit hmotnost. Za kolo v krabici zaplatite 300 Kc.

      Nevim, co chcete videt a jake mate kola, sami si musite zvazit, kolik toho chcete najet videt, jezera, fjordy, hory… Treba hned nad Oslo se zveda Nordmarka, asi neco jak Sumava. Z Oslo muzete vyrazit kolem Oslofjordu, hezka trasa na 2–4 dny. Jinak ja planuju jet trasu Oslo-Stavanger-Bergen-Oslo. Muzete napsat nejake organizaci, ktera by vam pomohla vybrat trasu podle vasich pozadavku, je to jednoduche a ucelne. Nevim, zkusit treba Den Norske Turistforening, minimalne ochotne poradi kam napsat.

      Je tu draho, privezt si veci z Cech, myslet na nahradni dily – servis tu stoji za hovno a je pekelne drahy vcetne nahr. dilu. Zas nemusite resit ubytovani, prespat se v Norsku da kdekoliv a pokud nebudete delat bordel, nikdo vas nevyhodi ani ze soukromeho pozemku.

      0 0
      • Dálkoplaz  

        Jestli pojedeš v srpnu tak počítej, že v půlce měsíce už může klidně začít sněžit (ani to nemusí být nikde moc na severu, konkrétně mám tenhle zážitek z Jotunheimenu)

        0 0
        • Karaya  

          V Jotunheimenu jsme začátkem července 2000 dva dny šli po čerstvě napadlém sněhu a teploty kolem 0°, takže oblečení bych rozhodně nepodceňoval. A termoska se taky hodí, přeci jenom pít ledovou tříšť z petek nebyla žádná hitparáda :D

          0 0
    • baboon  

      Když už jsem na toto téma kliknul: http://720.cz/…

      Klucí sice neoplývali žádnými super drahými biky, ale jinak uskutečnili přesně ten typ výletu, o kterém píšeš..Kdybys případně měl zájem o podrobnější info, tak napiš pólovi do mailu, myslím, že se zlobit nebude..:)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Já ti neporadim, ale zajímalo by mne proč Norsko jasná volba. Něco jsem o Norsku přečetl a napadá mne asi 1 mil. míst kam bych jel raději:-) Pravda-letos jsem byl na Ukrajině a to taky moc lidí nechápe, přesto úžasné zážitky. Do lokality jako je Norsko bych jel jedině s podporou – cestovka, známí atd (počasí).

      0 1
      • capo  

        Taky chceme jet s partnerkou v létě do Norska. Určitě ale s cestovkou, která nám vytvoří nějaké zázemí. Nerad jezdím natěžko, a polopenze taky přijde vhod. Trasu přes den si uděláš dle potřeby, dané je místo A a B a čas. Samozřejmě se musíš podřídit celkově vybrané trase, ale ta bývá často vybírána již z osvědčených, a pochybuji že bych na ni něco dokázal zlepšit…

        Brácha byl takhle letos a hrozně si to pochvaloval.

        edit. sorry, špatně zařazeno…

        0 0
      • piskot  

        Každý to má nastavené trochu jinak :)

        Těžko bych v Evropě vybíral jiné místo kam bych chtěl jet raději než do Norska, přestože jsem tam už několikrát byl. O cestovce bych možná uvažoval při návštěvě Jižní Ameriky nebo Číny, do Norska nevidím důvod (ale chápu, že někteří lidi volí cestovku kamkoliv).

        edit: pokud s kolem, tak cestovka bude asi lepší, myslel jsem to spíš obecně

        0 0
      • kolda  

        proc? na vychode jsem byl na kole nekolikrat taky, muzu srovnat, tezko srovnavat.. nicmene obe lokality supr

        0 0
    • radek80  

      byl jsem v norsku na kole bez/i s cestovkou. Částečné zázemí v podobě autobusu a možnost přejíždění je ohromnou výhodou. Řidiči mají často velké zásoby českého piva, což dává výpravě třetí rozměr.

      Určitě cestovka, u mě Adventura. Na vlastní pěst je to hovadina.A kolo do letadla, do Norska, no to je úplná haluz.

      0 0
      • pavelr  

        Proč je přeprava kola do Norska letadlem úplná haluz? Máš nějakou negativní zkušenost? My jsem před pár lety posílali kola tam v krabici a zpět v pytli a bez problémů.

        0 0
      • jeffino  

        Já projel část skandinávie stopem, bohužel ne teda norsko a haluz to byla, tolik slušných a hodných lidí jsem v životě nepotkal, nestálo mě to skoronic protože ti dobří lidé mi dávali občas i peníze, aniž bych to po nich požadoval, tohle se mi s cestovkou fakt nepovede:-)

        kolo do letadla no problem akorát pořádně zabalit a stojí to extra prachy.

        Pokud chceš jezdit na lehko tak samozřejmě potřebuješ servis, takže služby cestovky by se možná hodily.

        0 0
        • Smazaný účet  

          tyjo v západní evropě byli hodní a milí lidé, kteří berou stopaře? myslel jsem, že je to už unreal… v jakém to bylo roce?

          0 0
          • Mamut  

            Na Lofotach som pred 15 mesiacmi stopol aj lod (no, skor cln, motor vzadu ovladany priamo len pakou) a manzelska ucitelska dvojica nas dvoch hodila asi 3km cez prieliv na susedny ostrov.

            0 0
          • jeffino  

            je to cca 7 let zpátky, ale skandinávie je hodně specifická od zbytku západní evropy, vracel jsem se z ruska domů, tak jsem to přes ni vzal…

            0 0
          • ZuzicK  

            Norsko (nejspíš i celá skandinávie) je co se týče chování lidí celý unreal. Je to tam naprosto někde jinde.

            0 0
            • daymaker  

              pravda veliká.. cca před 10 lety autobus plný vodáků a vodky(tehdy ještě velmi cenný artikl) parkoval u cesty za vesnicí. přišla paní z posledního domečku, že máme jít spát na zahradu(přeci nebudeme ležet u cesty)… donesla občerstvení, poseděla s manželem a na noc nechali otevřený barák(tehdy jsem tam neviděl moc zamčených věcí), kdyby někdo potřeboval na toaletu… .-)

              0 0
    • hrajem  

      Hlavne to udelej tak, aby to kolo bylo jako ve vate… V lete jsem delal v amstru s par lidma, kteri makali na letisti a to co se zavazadlama delaji pri prekladani (nehlede na to jestli je na nich nalepka krehke) je opravdu pekne velky hnus…

      0 0
    • kolda  

      byl jsem v norsku na kole na tezko na mesic, sice v orce 97, ale porad si neco pamatuju :)

      doprava – jeli jsme busem, pripada mi to rozumnejsi s kolama, nez letecky. cesta se da prezit, zvlast kdyz v busu prodavaji plechovkove pivo :)

      trasa – my jsme se motali na spis jihu – prejezd pres hardgerviddu do bergenu a pak kolem fjordu nahoru, kolem ledovce jotunheimen a pak zpet.

      norsko je obrovska zeme, vybral bych si spis jednu cast a tu projel poradne, nez to drtit nekam na sever. ta jizni cast je navic moc pekna fjordy jsou supr. jen nepocitejte s rychlym posunem, cesty se klikati, casto trajekty, hodne kopcu.

      priroda a pocasi – priroda nadherna, divoka, v kazdem potoku, jezeru pitna voda, spousty komaru! spat muzes kde chces, pokud to neni obdelavana puda nebo si nepstavis stan nekomu za barakem. pocasi muze byt asi jakekoliv, my jsme meli docela pekne (cervenec), ale pravidelne zaprsi, kdyz pojedete nekam vys (od cca 1000 m.n.m) snih.

      jinak je tam fakt draho, jidlo se vyplati vezt s sebou a v supermarketech sledovat akcni ceny.

      uzijte si to, norsko na kole je super!

      0 0
      • Jarouszek  

        super díky moc, a zajímalo by mě zda tam jezdí nějaké dálkové autobusy, myslím po Norsku. Četl jsem, že i tak se tam často dopravovali. A nevíte přibližně kolik stojí trajekty, nebo ty autobusy? A hlavně zda nás vezmou i s tím kolem.

        0 0
        • kolda  

          na miste jsme busy nevyuzivali, trajekty si fakt nepamatuju, ale zadny brutal to myslim nebyl. kolo bylo bez problemu.

          doprava z cr – chce to domluvit primo s dopravni spolecnosti a pripravit se na to, ze ridici budou drzkovat.

          0 0
        • pavelr  

          Dálkové autobusy mezi velkými městy určitě jezdí. Myslím, že by kola vzali, ale je to pro nás dost drahé. My jsme byli nuceni stopovat (2 lidi+2 kola na těžko) a na třikrát jsme se za jeden den přesunuli osobními auty asi o 200km). Dálkový autobus jsme měli v záloze, nakonec jsme ho nemuseli použít.

          Jet do Norska dnes, tak si vystačím na 14 dnů se 2 šiškama salámu a instantníma polívkama. Všechno kromě masa se dá koupit v supermarketech. Co je v Norsku nebezpečný, jsou tunely, které přicházejí bez varování, osvětlené i neosvětlené, do mnoha z nich je pro cyklisty vjezd zakázaný.

          0 0
      • oddie  

        Už tam zdaleka není tak draho jako v 97, není třeba s sebou tahat extra zásoby. Některé věci jsou dražší výrazně, třeba jabko bych si tam nekoupil, ale na normální vaření se tam dá nakupovat bez obav. Akorát pokud jste zvyklí si dát panáčka na dobrou noc, je třeba si přivézt flašku, to platí furt.

        0 0
        • Jarouszek  

          tak bez plácačka ani ranu že jo :D

          0 0
        • kolda  

          no je fakt, ze jsem tam byl jako student, to se taky divas jinou optikou :) vloni jsem tam byl po x letech, ale na zimni trek, kde jsem nepotkal ani nohu, natoz obchod, takze taky vse s sebou.

          0 0
    • Twister  

      Čau,

      v Norsku jsem byl před rokem v létě. Projeli jsme to celé z Osla na Nordkapp a pak Finskem do Pobaltí.

      TADY

      najdeš můj fotografický cestopis.

      Přikládám mapku trasy.

      0 0
    • mr.antik  

      Já bych teda do norska na kole na těžko nejel, jeden den propršený, druhý den sušíš a tak pořád dokola. Ale je tam krásně – určitě ale zvolit cesťáka takovýho, abys mohl jet po těch jejich šotolinách.

      Někde dole může být problém se spaním, protože tam u cesty nenarazíš na rovinu :-) Ale na jihu jsou takové „chatové“ oblasti, kde se snad plácek najde a pro takový blázny tam mají pochopení.

      Jinak cestovka tam je fakt zbytečnost (pokud nechceš zázemí co se týka převozu věcí a převozu sebe sama v případě nouze), je to země, která funguje. Pokud jseš dostatečně soběstačný – žádný velký supermarket, žádný cykloservis apod…

      0 0
      • kolda  

        a o tom to je :) jet na cundr na vikend, kdyz sviti slunce umi kazdej :)

        0 0
        • Jarouszek  

          přesně tak, já teda jezdím na kole za každýho počasí a z hodně stran pak slyším, ty si debil, blázen aj. ale ostatní neví o co přichází. Pro některé je to prostě požitek jezdit za deště, zimy a vracet se jako prase :D alespon dobře splinu s přírodou :)

          0 0
      • Howgh  

        cesty jsou tam hladké, takže jízda na těžko – pohoda. Kromě svých knížek (byl jsem tam 5× a projel Norsko křížem krážem) doporučuju CESTAMI TROLLŮ od Radka Kunce. Vydaly CYKLOKNIHY. (Já jsem jezdil většinou po klasických silnicích – na rozdíl od Radka)

        0 0
        • kolda  

          ha, prispel guru cyklocundraku :)

          0 0
          • Howgh  

            …statistika noclehů pro zpestření z prvního vydání ZE ŽIVOTA…

            „Norsko je moc sympatická země. Ztrávil jsem tam 45 nocí a nebylo to jednom vandru. Kůlen na loďky na mořském pobřeží a všelijakých jinačích přístřeší je tam snad nejhustěji z celé Evropy. (Ani v Srbsku to nebylo špatné, oTyrolích nemluvě.) O čemž svědčí množství noclehů v tomto stylu : 34. Mnoho jich bylo se svolením majitele.

            Dvakrát jsem spočinul na záchodě u neobydleného domu a můžu směle prohlásit, že tam bylo kulturnější prostředí než ve všech kozích chlívcích Řecka dohromady.

            Dvě noci jsem setrval u kamaráda mýho kamaráda, dvakrát mě vzali domů Norové, do té doby cizí. Jen dvakrát. Při té koncetraci jiných možností fakt nebylo potřeba se někam vtírat.

            Seveřani jsou bezvadní a anglicky se domluvíte s každou prodavačkou v supermarketu.

            Tři noclehy na pile a jeden v lese. To je tím nadbytkem střech a taky tím, že v Norsku zatraceně často prší.

            Jedinou noc, za kterou jsem platil, jsem prožil v kempu v Romsdalu. Čistě kvůli tomu, abych byl s kamarády Čechy. Na dohled byla bezchybná stodola.“

            Není tu cesta z Bergenu domů od lodi z Islandu.. :-))

            0 0
            • jIrI___  

              Toto je první díl? Vánoce se blíží a je čas si od ježíška přát nějaký pěkný cestopis :)

              0 0
              • Howgh  

                ..v tomhle jsou cesty od 2001 do 2004, takže to Norsko 02 tam je. Ve Vandrech s Bejkem je cesta na Nordkapp v r.91 a dva roky nato jsem jezdil v okolí Sogn fjordu…Ten Island je v ZE ŽIVOTA CYKLOTREMPA. V každé knížce probírám zhruba 5 velkých vandrů.

                objednej je radši u mě – cyklotremphv@seznam.cz

                0 0
            • Howgh  

              popletl jsem to – ta cesta z Bergenu v tom souhrnu je. Chybí jízda od Nordkappu na jih v r. 02. Na sever jsem se tenkrát dostal se zájezdem Kudrny.

              0 0
    • Jakobo  

      Bus treba http://www.nor-way.no/ vlaky jenom http://www.nsb.no/ ceny norske. Jinak do Norska bych dojel busem, kolo v bedne, bednu vyhodit a pred odjezdem domu si bednu vyzebrat v nejakem obchode, obvykle projdete par obchodu a bednu nakonec dostanete. Jinak to vypada, ze to myslite fakt vazne, mozna bych se k vam i pripojil.

      0 0
      • Mamut  

        Brat pred cca 3 rokmi viezol biky v krabici v buse SA. V Osle strcil krabice na stanici za nejaku plechovu budu a za 3 tyzdne ich tam zase nasiel, tak dosli naspat do Prahy.

        0 0
      • Jarouszek  

        jo klido, určitě by nebyl problém. Pak bych dal nějak vědět ju?

        0 0
    • miruš  

      Tak to se možná potkáme :-) ,sice stále zvažuji či Norsko či Island ?

      0 0
    • skorpion  

      Uvazujem v lete o Norsku a chcem spravit nejaky nastrel trasy. No nenasiel som ziaden planovac, do ktoreho by sa dalo zakreslovat a trasa aj ulozit. Poznate nejake?

      Taky prvotny napad je trasa Grong – Bodo. No potrebujem ten planovac, aby som zistil, ci je to mozne (napr. za 10 dni), resp. akou trasou to ist.

      0 0
    • BlankaZa.  

      Dobrý den,

      chystáme se s manželem v létě do Norska na kola, bedlivě si přečetla celou diskuzi, ale nemohu najít informace o ubytování. Jak jste řešili ubytování? Objednávali dopředu nebo sháněli až na místě? Koukala jsem se teď na mapu ubytování http://www.a-hotel.com/cs/norsko/, ale zdá se mi, že v Norsku je toho ubytování tak nějak méně a bojím se, abychom někde neuvízli. Rezervovali jste dopředu nebo je šance sehnat ubytování pak na místě, ve stylu „kam dojedeme, tam dojedeme“? Děkuji.

      0 0
      • Jakobo  

        Tak predpokladam, ze za hotely se vam asi nebude chtit platit a do kempu vas vezmou vzdycky. V nejhorsim muzete prespat nekde u jezera. Pokud mermomoci chcete bydlet v hotelu, tak treba hotely Thon, patri mezi ty levnejsi a jsou rozesety po celem Norsku. S cenou za noc pro dva pocitejte kolem 1500 Nok.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.