• pavelr

    V půlce srpna se chystáme s kámošem zhruba na 10 dní letecky do Norska (letiště Alta, Bergen, Bodø, Harstad, Kirkenes, Oslo, Narvik, Stavanger, Tromsø, Trondheim). Máte někdo dobrý zkušenosti s nějakou oblastí, o které byste se chtěli podělit? Budu vděčný za jakékoli info, tipy, rady, odkazy…Díky.

    0 0
    • Paja  

      To chcete za 10 dnu projet Norsko od Osla po Kirkenes na kole :o) nebo co znamena ta zavorka?

      0 0
      • goood  

        Pise letecky, budou mezi tema mestama litat;-)

        0 0
        • pavelr  

          Z těhlech měst si vybereme jedno nebo dvě a buď se budeme motat kolem jednoho města nebo se přesuneme z jednoho města do druhého.

          0 0
    • Smazaný účet  

      No, nerozumim esli tam chcete bajkovat po horách nebo spíš turisticky s bagáží po silnicích.

      0 0
      • pavelr  

        Pokud se budeme přesouvat z jednoho místa do druhýho, tak na těžko a spíše po silnicích, i když jedeme na horákách. Pokud někde zakotvíme, tak spíše na lehko a po cestách necestách. Závisí od situace. Chceme si co nejdříve koupit letenky, protože rozdíly v cenách jsou značný, hlavně co se týče jednotlivých dnů v týdnu.

        0 0
        • Smazaný účet  

          No, za sebe můžu říct, že parádní je drandit podél pobřeží po těch silničkách zařízlejch do břehů fjordů. Sme takdle kus stopovali (Trondheim – Sunndalsora). Akorát holt sem tam trajekty. V horách sme se pohybovali spíše v místech hůře schůdných – o bajku ani zdání. Ale furt mi vrtá hlavou přejezd Hardangerviddy na kole.

          0 0
          • filipes  

            Hardangervidda je bozi a vubec cely okoli. Byl jsem tam docela davnou, ale na tohle se nezapomina. V odlehlych oblastech je hodne sterkovych cest s minimalnim provozem, navic ridici jsou extremne slusni. Proflakla je trasa Rallerwegen (nevim jak se to pise), coz je vyrubana cesta podle historicke zeleznice – jen pro kola, jezera a vodopady. Pak jsme jeli tusim krejme Peer Gynta, kde bylo nekolik etap po sotoline v kuse. A vubec: vetsina cest byla po sotoline, technicky obtizne byly jenom male useky – to se da jet rozumne i natezko (s malo vecmi). Akorat se modlete za pocasi, nekomu tam 14 dnu chcalo, to je na biku obzvlaste neprijemne. A taky bylo zvykem nechavat draha kola poruznu oprena, takze jsme se osmelili i my, privazali kola nekam ke stromu a udelali si vylet treba Galdoppigen (v tretrach :-)))

            0 0
            • Smazaný účet  

              No, nás taky fascinovalo, když tlupa děcek přijela na kolech (žádný tesca) před obchoďák, položila to na zem a všichni zmizeli. Ale pak sme spali v Sunndalsoře a taky sme tam prostě nechali stan u řeky prakticky ve městě, šli na výlet, a nic se nestalo.

              0 0
              • Paja  

                Ale pry uz to neni co to byvalo, slyseli jsme tam pred lety takovou „historku“,ze za „starych casu“ kdyzs ztratil v pondeli penezenku a nekdo ji nasel, polozil ji na sloupek plotu, tak penezenka tam byla jeste v patek, zatimco ted je ta kriminalita tak hrozna, ze tam ve stredu uz neni! :o) cim vic na sever tim tam pry lezi dyl…

                0 0
                • kolda  

                  me ztracena penezenka dosla i s doklady a veskerymi penezi po par dnech na moji adresu do CR…

                  0 0
                  • Paja  

                    to je fakt uzasna zeme…to ti prislo primo od nekoho konkretniho nebo pres nejaky ztraty a nalezy?

                    0 0
                    • kolda  

                      pres konzulat, ale od konkretni osoby. ale i Norove maji sve neg. stranky…

                      0 0
          • kolda  

            to jsem absolvoval asi pred 9 lety. jel jsem s kamosem trasu Oslo – pres Hardanu do Bergenu – podel pobrezi nahoru do Andalsnes – pres Lilehammer zpet. vse na kole a na tezko. Hardangervidda je svym zpusobem hezka,ale dost drsna.uplne jina krajina,nez znas tady. tez bych doporucil pobrezi a spis jiznejsi casti, na severu toho pry k videni moc neni. vzhledem k 10 dnum bych se zameril na 1 oblast a tu projel a poznal poradne, ne „vsechno a nic“. kdybych jel dnes, pribalil bych do tasek i veci na hory na 2–3 denni treking. kolo vzdycky u nekoho schovas, zvlast v Norsku. Jo, pokud pojedete na kole do hor, pocitej s tim, ze veskery pasma, jak je znas u nas jsou na severu posunuty o par set m.n.m. niz.

            0 0
            • pavelr  

              Nevzpomínáš si, jak vám trvala dlouho cesta z Oslo do Bergenu? Kolik jste tak denně najeli? Dík.

              0 0
              • kolda  

                asi 3–4 dny, přesně už fakt nevím. jezdili jsme tak okolo 90 km/den.

                0 0
    • mmm  

      My sme absolvovali trasu Lilehammer-Oslo minulé leto.Pekné sú najmä: štarty z fjordov-stúpania na vrchol-jazda po planine-klesanie so ďalšieho fjordu. Cesta Orlov (prevýšenie 1500m), cesta Trolov (800m) apod. Cesty značené ako šotolinové sú väčšinou prejazdné aj na cesťáku. Trasy Mjelva(Andalsnes)-Eisdal 60km alebo Eidsdal-Dalsniba 75km nájdeš na mapách, ktoré ti dajú v každom meste v Infocentre. Pozor na veľké rozdiely v teplotách fjord/planina. Na rieke Sjoa sa dá raftovať-ak bude dosť vody, pekný je aj peší výstup na Galdoppigen.

      0 0
      • dalimil  

        přijde mi že norsko je daleko lepší na treky a tůry než na kolo,ale G.R.D by mi to asi vyvrátila :-) Hezký výšlap je pod ledovec u Gallhopingenu, nebo k jezeru uprostřed Rondane

        0 0
    • Paja  

      Neni 10dnu zbytecne malo na takovou dalku? Ja tam byl pred lety pesky v neprilis sjizdnych terenech, pokud tam jedete poprve, zvolil bych jih – dostatek oblasti na mesic jezdeni – Hardangervidda – Rallarvegen, Rondane, cesta trollu, Jotunheimen. Nejlip by Ti asi poradil nekdo, kdo tam byl treba s cestovkou, ktera ma trasy uz vychytany. Kazdopadne Norsko je nadherna zeme, ale pocasi tam muze byt zvlast na kole docela drsne…

      0 0
    • be.r.ry  

      jo presne.......ra­llarvegen,ces­ta trolu…proste mazes........

      0 0
    • madcat  

      Hele trochu to tady oživíme: jakej je nejlepší způsob, jak se individuálně dopravit do Norska s kolem? Organizovaný výlety s nějakou CK jsou asi fajn, ale kdybysme si chtěli zařídit trasu tak nějak po svým – tak co zvolit? Vlak, bus, letadlo, stop, vlastní auto a pak se k němu vrátit, nebo ho používat jako doprovodný vozidlo? Byli bysme tak 2 – 4 lidi, kola kros až MTB, trasy tak nějak normální, spíš na kochání se krajinou, délka tras nevím, nedokážu takhle předem odhadnout… Letadlo je asi fajn, ale kolik stojí poslat si letadlem kolo zvlášť, bo bagáž může mít cca 20 kg max. a to už mi moc nezbyde když si zabalím kolo :) Poraďte, doporučte, mluvte :)))!

      0 0
      • Smazaný účet  

        já bych radil vlastní auto. u všech ostatních se někam dopravíš, ale pak už musíš po svejch. vlak je v norsku hodně drahej, u busu si nejsem jistej esli by vám vzali kola. stopem s kolem asi né. letadlo drahý, od nás lítá asi jenom do Osla a většina pěknejch kopců je od Osla kus cesty.

        0 0
      • pavelr  

        Vloni jsme byli na přelomu července a srpna letecky ve dvou v Norsku. Projeli jsme trasu Bergen-Trondhaim. Letěli jsme s www.norwegian.no. Za kolo je příplatek asi 1200Kč. Hmotnost kola se nepočítá do hmotnosti ostatní bagáže. Mají asi nejlepší ceny. Lítají z Prahy zhruba do 10 norských měst, viz 1. příspěvek. Taky se nechá jet autobusem s nějakou cestovkou a pak se od nich trhnout. Počasí jsme měli na Norsko skvělí, ze 14 dnů pršelo jen 3 dny, teplotně to bylo v pohodě. Norský dálkový autobusy berou kola, horší je to s vlakama. Trochu problém vidím v přepravě, v Norsku je malá hustota cest, občas se musí použít frekventovaná silnice. Největší problém jsou asi tunely, občas je cyklistům zakázaný vjezd. V jednom takovým jsem u Molde skončili, poté následovala „exkurze“ do nemocnice. Z Molde jsme do Trondhaimu stopovali a na3× během jednoho dne ve dvou s kolama a brašnama se nám to podařilo. Vzali nás 2 kombíky a jeden džíp vždy s jedním řidičem. Takže i stopovat se v Norsku dá. Vůbec v Norsku není nic problém, problémy máme jenom my.

        0 0
      • kolda  

        asi před 10 lety jsme jeli normální linkou do Osla, kola nám vzali.

        byla to společnost eurotours nebo tak nějak. cena byla tenkrát něco přes 5tis.

        0 0
    • homat  

      čím víc na sever se pustíte tím víc počítej, že i v srpnu může sněžit. Nás to chytlo už v Trondheimu :-(

      0 0
    • georgio  

      Do Norska se taky chystam…presne v pulce srpna…a kolo taky budu brat…kdybyste jeli pres Trondheim, a privzali me s sebou, tak bych s Vami mozna na par dni vyrazil…:-)

      0 0
    • ZuzicK  

      rajce.idnes.cz/hle­dej/?q=norsko&btnR=se­arch tady jsou nějaký fotečky pro inspiraci ;)

      0 0
      • Sauce  

        V létě 2006 jsem byl v Oslu. Koupil jsem si kolo, co mám v profilu, abych mohl pořádat výlety za město (hned za ním jezera, pitná voda, lesíky, nádhera). Všichni jezdí na pořádných kolech, obchody jsou parádně vybavené. Ale v Oslu se biky kradou:-( Řešil jsem, jak to své dostat do Čech – autobusy mají přepravu kol zakázanou, v letadle se připlácí. Nakonec jsem ho rozmontoval a vezl busem (26h cesta). Doporučoval bych nějaké místo (např. na středozápadě) pořádně projezdit na kole a dál se dopravovat i vlakem, pokud nemáš moc času.

        0 0
      • brantec  

        Hezky! Ty fotky nemaji chybu..neuveri­telny. Jak z kalendare nebo nejakyho katalogu:-)

        0 0
    • Trojci  

      V Norsku na kole jsem byl..

      Nádhera Komáři – velký jak velbloudi Voda – všude – blatníky jsou nutnost Stany – nikdy více

      0 0
      • Trojci  

        A taky nikdy s CK Loudatour :/

        0 0
      • RUMcajs  

        Co se ti nelibilo na stanu?

        0 0
        • Trojci  

          Zima, vlhko, málo místa, komáři, tristní nedostatek soukromí.

          0 0
          • RUMcajs  

            Neexistuje spatne pocasi, jenom spatne obleceni :-) Stan si vem vlastni.

            0 0
        • Trojci  

          Když je v noci +3 stupně a prší do toho, tak ti to za chvilku začně štvát.. nám ze 14 dní 8 dní pršelo..

          0 0
          • kolda  

            to je o štěstí, my jsme tam byli měsíc a většinou pěkné počasí. komáři jsou ale opruz.

            výhoda Norska – stanovat se dá skoro kdekoliv.

            0 0
            • Trojci  

              Tak tuhle větu bych nevyslovoval :))

              Stanovat se smí SKORO kdekoliv, ale já bych doporučoval si místo pečlivě vybrat.. :o)

              Při případném dešti se člověk může dočkat nepříjemných nočních etud.

              0 0
              • kolda  

                to uz zalezi spis na umeni vybrat misto:))

                mineno to bylo tak, ze norove neprudi jako treba rakusaci.

                0 0
                • homat  

                  To bude asi uzákoněným volným tabořením. Myslím že pokud nesjsi v dohledu od stavení a pár dalších vyjímek můžeš tábořit kde chceš i na soukromém pozemku. Ale najít místo na stan i přes tak benevoletní legislativu je občas problém.

                  0 0
    • Darkson  

      jj, Norsko je super. Byl jsem tam před 11 lety a dodnes na to vzpomínám. Sice s cestovkou, ale dobrý lidi i program, hlavně biky a tůry po horách, doplňkově rafting a kultura.

      0 0
    • jonys  

      Pro kolo bych si vybral NP Rondane,určitě spíš než Jothunhaimen.A vyh­nul bych se Bergenu,kde prší 250dní v roce. Jinak je pravda,že je asi lepší jet tam na pěšo.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.