• kungpao

    Zdar, včera v noci som bol vyskúšať nočný biking, t.j. inšpirovaný Velom som nasadil do predu riadny halogen + čelovku dopredu a pustil som to dole kopcom. Výsledkom je to že skoro ma zožrala črieda divých sviní a zastrelili poľovníci. Celé do bolo o tom že po 200 metrovej jazde som vbehol do mierneho protisvahu po lúke, a zrazu som zistil že objekty ktoré sú vedľa mňa nie sú statické, ale dynamicky sa na mňa dívajú. Okamžite som zastal a zistil som že som v strede 20 člennej čriedy divých sviní. To pár sekundách sa svine veľmi veľmi pomaly smerom nahor, ani sa ma nedotkli a cítil som že stačí jeden malý pohyb a som v prdeli. Pokračovalo to tak že som sa veľmi pomaly pobral smerom ďalej, išiel som okolo nejakého krovia, keď tu zrazu niekto prehodil „***** chlapi to nie je zviera, nestrieľajte“. Z krovia vyšli 4 poľovníci s pripravenými puškami s tým že z diaľky som vyzeral akoby som bol nejaký veľký jeleň ktorému sa lesknú oči. Potom sa mi priznali že ma skoro zastrelili. Takže sa chcem opýtať -máte niekto podobný zážitok? Resp. Climber – ako sa mám správať voči divým sviniam? To že som sa nepohol nebolo ani tak vnuknutie ako zmrazenie strachom…

    0 0
    • kudlanka32  

      Kup si poradny svetlo at te ty hovada neodstrelej…z toho kdyz budes svitit jednowattovou diodou se budou blbe vykecavat.....coz tobe uz ale bude jedno.

      0 0
    • morlo  

      Tak me napadlo, nebudes ted prodavat halogen a celovku? :)) Jinak drsny, nocni biking ma sva rizika… V jake divocine jsi jezdil?

      0 0
      • minikin  

        Az taka divocina to zas byt nemusi. Moj zazitok je z Bardejovskych Kupelov, rekreacny chodnik pre kupelnych hosti asi 200 metrov vzdusnou ciarou (kolmo na vrstevnice) od civilzacie. (chodnik po vrstevnici mierne dole asi 1500 m do kupelov)

        0 0
      • kungpao  

        CCa 2km od civilizácie, kopec je obľúbeným návštevným miestom bežnej civilizácie (teda za svetla). Žiadna divočina, na to nemám svetlo ani gule.

        0 0
    • Phoebe  

      Moc hezká příhoda. Také jezdím v noci, nejraději v lese. Nejvíce ale potkávám zajíce s pěkným bílím ocáskem, pár ježků, sem tam nějaká srnka ale divoké prase je mi zatím cizí. Většínou se jen leknu (zvěř také) a oba dva „utečeme“. Jezdím Praha západ, okolí tel. vysílače Cukrák a dále. Lepší je určitě jezdit ve více lidech, je to větší jistota, sám ve tmě si to moc neužiješ.

      0 0
      • minikin  

        Akoze sam si to neuzijes? Vies o kolko je to vacsi adrenalin? A ked sa zastavis a vsetky svetla na chvilu zhasnes…

        0 0
        • Phoebe  

          Pravda je, že je to větší adrenalin, to nepopírám, ale pokud vyjedete třeba ve třech, tak je to sice menší adrenalin, ale zato větší jistota. Např. pokud jedeš jako druhý, tak dobře vidíš o mnoho lépe dopředu a ze zadu ti kolega svítí pod nohy, prostě jistota. Navíc když začne pálit myslivec, tak máš větší šanci, že trefí kolegu a né tebe :o)

          0 0
    • minikin  

      Dive svine su moj cerstvy zazitok z nedele 22.10.2006. Nad cestou so serpentinami som v lese cosi zacul (ved sucheho listia je tam teraz dost) no a ked som vysiel za zakrutu asi 15 m predo mnou vybehli na cestu 2 diviaky. Zastal som. Jeden ma zbadal a zaradil 2 kozmicku rychlost, az mu kopytka presmykli na tej ceste. Druhy za nim. Asi po 30 metroch zastali a cakali. Podla zvukov z lesa bolo jasne, ce cakaju dalsich (bolo ich asi 5–6) tohtorocnych mladniakov. Ti sa uz ale neodvazili prebehnut a pustili sa okolo cesty ako vlacik za sebou kludnym tempom hore po lese. Ja vedla po ceste. Potom zasli za horizont. Nadaval som si, ze som nevzal fotoaparat… Ale to vsetko bolo kratko pred 10 hodinou, doobeda. Takze v pohode. Horsie to bolo pred dvoma rokmi v jari, ked som za uplnej tmy (Sigma Mirage+Mirage X) isiel po lesnom chodniku a odrazu sa mi zacali po oboch stranach objekty akosi pohybovat, zopar ich odbehlo na pravu stranu hore, ine nalavo dole. A boli pasikave. Diviacia mlad – az vtedy mi doslo – vpalil som zozadu medzi nich, rodinku presuvajucu sa po lesnom chodniku. Ked som si pomyslel, ze nablizku je aj ich mama -bodyguard, tak mi nebolo vsetko jedno a kedze to bol zjazd tak som do toho este sliapol a usiel im. Urobil som si na tej trati rekord ale dole sa mi kolena este stale klepali. Ale ako sa predpisovo spravat – tak to ti teda nepoviem. Sam som zvedavy na to, co ti (nam) poradia skusenejsi.

      0 0
    • děd (ek)  

      Moje zkušenosti se zvěří z nočích jízd SV od Brna, v jižní části Moravského krasu – 3 sezóny na běžkách, letošní sezóna na biku (vybavení čelovka SILVA L1 a na řídítkách 2× Author X-ray):

      • nejčastější setkání je s divočáky, při oslnění se zastaví, když na ně zařvu, odběhnou,
      • největší problém jsou jeleni, resp. laně zůstanou stát napříč cesty, a čumí na mně dokud nezastavím, pak odejdou (zatím jsem to vždy ubrzdil, vím o jednom, co se s laní srazil),
      • ostatní zvěř (srnčí, zajíci,jezevci, lišky, kuny) uteče.

      Jinak je noční jízda v terénu paráda, kdo to zkusil, snad potvrdí, kdo ne, doporučuji.

      0 0
      • sportovni_biker  

        no já jsem to zkusil v červenci a jak jsem sjížděl kamenitý sjezd, tak se mi nějak přerušil kontakt a světlo zhaslo…fakt záživný. Kdybych tu cestu neznal, tak bych musel pěšky, teď kromě dvou výjezdů ze zatáčky, kde jsem se potkal s kopřivami jsem to dojel.

        0 0
      • RUMcajs  

        JJ, taky doporucuji! I v mensi rychlosti se clovek vic vyblbne :-)

        0 0
    • Otaku  

      ja vcera potkal srnku, zajice a 3 kocky. jinak jeste vidam jezky. Divocaky zatim ne..

      0 0
    • jipík  

      Na jákého paroháče tě odhadli, asi bych se optal doma co že si tě myslivci pletou s jelenem :-)

      0 0
    • martt  

      To si nesvietil, ze ta povazovali za jelena?

      Moja skusenost:

      • problem su jezkovia, su mali a pomali. Neskoro ich zbadas a pomaly utekaju.
      • problem su srnky. Vyjde na cestu a caka, ci ju naburas. Navyse su zle vidiet, maju taku maskovaciu farbu.
      • Ostatne zvery problem nie su.

      Zverom zasadne svietim luxeonom na prilbe rovno do oci, myslim, ze vtedy maju strach ta napadnut. Na riditkach mam este sigmu.

      0 0
      • kungpao  

        Nazdar, pozeral som aj na i-nete, ale nikde som nenašiel v čom vlastne spočíva tá technologia luxeonu. Svetlá na bike sa delia na tie obyčajné s bežnou žiarovkou, potom na tie čo majú žiariace vlákno v nejakom technickom plyne (halogen, xenon – napr. to od Autoru mám ja, svietivosť je po čase dosť mizivá, a neviem čím to je), potom rôzne série LED žiaroviek a napokono luxeony. Podľa predchádzajúcich diskusií je to úplne iná kategória čo sa týka svietenia (zrejme to posiela do priestoru intenzívnejšie svetlo – žeby viac cadelov? ťažko povedať). Nepoznáš nejakú dobrú stránku kde by to bolo polopatisticky vysvetlené v čom spočíva princíp luxeonu?

        0 0
        • Hurka  

          ty bláho, najdi si to v historii… Luxeon je LEDka – 1W nebo 3W , už dělají i silnější, v lampách zatím moc nejsou…

          0 0
          • kungpao  

            Asi blbě hledám, promiň. Všude je jen jak zapojit 1W, 5W, jaký odpor dát kam, jak dobře to svítí, a tak. To že je to vlastně LEDka jsem se dozvědel až od tebe. Dik.

            0 0
            • martt  

              Luxeon je vykonna LEDka s moznostou (aj nutnostou) montaze na chladic. Pod tymto nazvom sa to pred par rokmi zacalo vyrabat vo firme Lumileds, tusim sucast Philipsu.

              Dnes uz existuju viacere firmy, co taketo LEDky robia.

              Vyhodou oproti halogenu je snad trochu lepsia ucinnost pri malych vykonoch, ovela vacsia zivotnost a presnejsie rozmery, potom sa da lepsie spravit optika aku potrebujes.

              K tej ucinnosti (pisem to z hlavy, takze cisla nemusia byt uplne presne):

              • bezne ziarovky maju tak 5–10 lm/W
              • halogenove tak 10–50 lm/W
              • luxeony prvej generacie okolo 20 lm/W, druhej generacie 40 lm/W, vyberane kusy vraj dokonca 60–80 lm/W
              • HID lampy maju aj 90 lm/W

              Pre zaujimavost sodikove poulicne lampy maju az nejak 300 lm/W

              Moja skusenost je, ze dobre skonstruovana halogenova bicyklova lampa svieti pri rovnakom vykone rovnako dobre ako luxeon.

              0 0
              • kungpao  

                Ono ten problem je ten že moja 3 ročná lampa Xenon od Autora už asi dožíva, kedysi sa mi zdal ten jas lepší, neviem, možno je to od pocitov. Každopádne 6× zvýšiť účinnosť osvetlenia (z 10 na 60 lm/W) je celkom fajn, nie? Na druhej strane neviem koľko Watova je ta Xenonka, t.j. či sa oplati investovať do 3–5 W luxeonu s cenou 3000 keď sa dajú namontovať za 1000 dva slušné halogeny…

                0 0
                • martt  

                  Ta lampa Xenon od Authora je smejd, ktory svieti velmi slabo! Pozri porovnanie so Sigmou Ellipsoid, ktora ma dokonca slabsiu ziarovku.

                  Porovnavacia fotka je tu: www.bike-forum.cz/…m/441582.jpg

                  trocha pokecu tu: www.bike-forum.cz/…3/forum.html#…

                  Ten Ellipsoid som kupil za tri stovky SKK, teda moc drahy nie je (cyklomarket.sk). Mirage plus Mirage X ma stala tusim 40,–EUR, teda tiez nie nejak velmi vela (na e-bay).

                  0 0
        • BB  

          a největší palba je HID (High Intensity Discharge)techno­logie, to svítíš jako auťák, ale mám takový dojem, že to k nám nikdo zatím nevozí, protože je to strašně drahý.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.