Nezkoušeli jste někdo - dětský rám 27,5 na 26-tkových kolech?

10 nepřečtených
  • krikli

    Chtěl bych malé poskládat nové kolo. Našel jsem si ted rámy od Scudu, 27,5"(velikost 13), stojí kolem dvojky a mám doma svoji starou 26-tku, na které už nejezdím. A přemýšlel jsem, že bych to zkusíl malé přeskládat. S jednopřevodníkem a pevnou vidlou. Je blbost použít 27,5 rám a v něm 26-tkový kola? Nezkoušel to někdo?

    Samozřejmě šel by použít 26-tkový rám, ale na velikosti 13 jsem jich moc nenašel. Respektive za pár kaček.. čtverku se mi za rám na dva roky dávat moc nechce.

    0 0
    • VladaC  

      Před týdnem jsme to řešili tady:

      https://www.bike-forum.cz/…lo-27-5-650b#…

      0 0
      • RapMan  

        a závěr? Jedna skupinka říká, že ok, druhá, že je to blbost… tak si vyber :)

        0 0
        • VladaC  

          Závěr si musí každý udělat sám. Konkrétní argumenty pro (některé jsem už ve zmíněné diskusi uvedl):

          • Rozdíl mezi velikostí kol 26" a 27,5" je velmi malý a některé 27,5" rámy mají prakticky stejnou geo jako obdobně velké 26", včetně např. délky zadní stavby – dával jsem konkrétní příklad.
          • Kliky se správnou délkou podle dítěte většinou vyjdou kratší, než s jakými počítal výrobce rámu a šlapací střed je pak s originálními ráfky zbytečně vysoko. Osazením 26" kol dostaneš střed níž – profit!
          • 27,5" rám bude v budoucnu pravděpodobně lépe prodejný.

          Argumentů proti, kromě „je to blbost a bastl“ tam moc nepadlo, jen že může být problém s kompatibilitou dílů. To je samozřejmě pravda – např. nejde použít ráfkové brzdy. Jinak je potřeba si pohlídat typ osy v kolech (RU vs pevná), příp. aby rám nebyl boost, typ středového složení a hlavně zástavbovou délku vidlice. Pokud je rám dělaný na odpruženou, tak pevná možná bude muset být 29", aby se nerozhodila geometrie. To se ale musí pohlídat i u 26" rámu. Tapered hlavu bych jako problém neviděl, není problém do ní sehnat hlávko pro rovný krk a naopak je fajn mít otevřenou možnost osadit vidli s tapered krkem.

          Takhle postavené kolo máme, teď ho zdědila prostřední dcera po nejstarší a funguje to k plné spokojenosti. Žádný jezevčík to není. Stavěl jsem ho tak schválně, nebylo to kvůli využití zbytků, záplety jsem nechával dělat nové, taky o tom ve zmíněném vlákně píšu.

          Vždy záleží na konkrétní geometrii rámu a účelu pro který se to dělá.

          0 0
          • krikli  

            Ty stavby máte moc krásny.. Já se nechtěl pouštět do až takové velké. Jednak malá sice jezdí, ale jak začalo chodit na atletiku, tak ji kolo už tolik zas nebere…

            představa byla levný rám, pevná vidla, jednopřevodník a z mé stare 26 kola (na průmyslech) plus pár komponent.

            Uvažoval jsem o Scudu 27,5

            http://www.123kolo.cz/…-13quot.html

            Bohužel nevím jak s tou geometrii s 26-tkovou pevnou vidlou.

            0 0
            • VladaC  

              Jak dlouhá je ta pevná vidla axle-to-crown? A-C se měří nějak takhle: https://www.discobrakes.com/…r_length.png

              Kdoví jestli ten 13" Scud je 27,5", nebo spíš 26" s dostatkem místa na 27,5" kola. V popisu píšou 27,5, ale u obrázku s geometrií je označený jako 26". Jen to potvrzuje, jak je rozdíl mezi těmi velikostmi malý. Tady mají 13" rám taky označený jako 26". V geometrii na obou odkazech chybí údaj o zástavbové délce vidlice a taky velikost BB-drop, která by napověděla, jestli je mezi 26" a 27,5" vůbec rozdíl. Co jsem koukal, tak kola, co jsou na tomhle rámu postavená, mají obvykle odpruženou se zdvihem 100mm, tj. A-C bez sagu nějakých 49cm pro 27,5". Nejspíš bys tedy potřeboval A-C okolo 46cm, jestli je ten rám ve skutečnosti 26", tak by možná stačilo i míň. Není to úplně kritické, v nějakých mezích to dorovnáš předozadním posunem sedla, z hlavového úhlu 70st. se můžeš pohnout oběma směry aniž by ses dostal na extrém, s kterým by se kolo chovalo divně.

              0 0
              • krikli  

                Uvidím, přečetl jsem tady pár diskuzí a trochu mě to nahlodalo. Vezmu tedka ještě malou někde do kšeftu, ať se posadí na kolo s 15-tkovým rámem a když to pujde, tak ji koupim 15-tkový rám, třeba od Force. Měří ted 143 cm a počítám že v létě bude zas o kousek větší. Abych to zas příští rok nepředělávál znovu.

                0 0
    • tonik666  

      Mladej ma ted ca 120cm a jszdi na male dvacitce a je

      mu akorat.

      Tak nevim jak velka je tvoje mala, ale jestli neni o hodne vetsi, budemv tom kole trochu ztracena;)) Ale usetris.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Dcera to tak vozila cca sezónu a půl na rámu Force Tron 15" naprosto bez problémů.

      0 0
    • o.unca  

      Úplně v pohodě: https://www.bike-forum.cz/…express-daly

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.