• Pincek

    Ahoj,

    Přítelkyni jsem koupil toto kolo https://www.focus-bikes.com/…6-jarifa-6-7

    Ale je tam celkem slabá pruzinova vidle co u korunky zamykání lupe, pomůže na čas vidlici zamknout, pak nelupe.

    Každopádně jsem se rozhodl vidlici vyměnit a na zkoušku ji tam dat moji Rebu jestli pozná rozdíl. Narazil jsem ale nečekaně hned na začátku. U svého kola rockrider xc500 stačí sundat predstavec a vidle už z hlavoveho složení vypadne sama. U focuse sundam predstavec a všechno co jde, alevidle se z rámu ani nehne. Zkoušel jsem i pobouchat kladivem abych ji vytloukl, ale úměrnou silou to nejde a více se bojím. Dělám něco spatne? Nechci to kvůli tomu tahat do servisu. Hlavové složení je očividně jiné než na tom rockrideru, ale vidlice by měli být navzájem normálně vymenitelne.

    Díky moc za rady

    0 0
    • duri80  

      Vem si větší kladivo

      0 0
    • antt  

      chce to větší kladivo :)

      Je tam vymezovací kroužek mezi sloupkem vidlice a ložiskem, dost možná z plastu, pokud to nejde, vyklepni to palicí nebo přes kus dřeva, popřípadě tomu trošku pomoz třeba WDčkem

      0 0
    • novas752  

      Zřejmě tam je šprajclý rozpěrný kroužek nad horním ložiskem. Buď ho opatrně vypáčit malým plochým šroubováčkem, nebo tu vidlici vymlátit ven pomocí fřevěné/gumové palice.

      0 0
    • Smazaný účet  

      u některých typů bývá nahoře rozpěrný kroužek. čím víc dolů tlačíš tím víc se to stahuje. Musíš ho „vyšprtnout“ nahoru.

      foto příklad zde… https://www.cyklosvec.cz/…ean38584.php?…

      je to ten stříbrný, rozříznutý.

      0 0
      • sr71  

        lze tyto rozpěrné kroužky (rozříznuté jakoby neuzavřené) sehnat samostatně?

        0 0
    • Zdyn  

      Sundej normálně představec a klepni do kladivem nebo nějakou palickou kolmo na sloupek. Ne v ose sloupku, ale opravdu kolmo. Obyčejně není nutné ani moc silně. Sloupek propruží a uvolní se vymezovací kroužek horního ložiska. Druhou rukou si jisti vidlici, ať nespadne na zem.

      V naprosté většině případů jde vidlice takhle lehce sundat.

      0 0
    • Pincek  

      Díky Chlapy, víceméně se všichni shodneme a to už nejspíše nebude náhoda :) zkusím tedy použit více síly, ale Bouchal proti ode. Se mě míč nechce, bojím se abych to hlavní nějak neoddelal, kupovat nove nepotřebuji :/

      0 0
      • Vilém  

        To se neda cist :(

        0 0
      • Zdyn  

        No nepochopil jsem text, ale zkoušel jsi můj návod? Není potřeba silně do krku mlátit.

        0 0
        • antt  

          vyzkoušel a funguje, takový servisní převrat… Díky! :D

          0 0
    • Xixao  

      Místo mlácení hodně pomůže povolit představec zabrzdit přední brzdu a pomrdlat riditkama dopředu a dozadu, uvolní se to.

      0 0
    • Pincek  

      Omlouvám se, vážně se to nedá číst :/ musím dávat víc pozor, co z toho telefonu vyleze…

      Díky za návod, zkoušel jsem jak jste psali a nakonec to asi stejně raději vezmu do servisu… Je to tam nějak na fest a já se proste bojím na to jít silou, když to podela servis, bude reálná šance, ze to po sobě dá pak dohromady… dam pak vědět Jestli v servisu budou hlásit nějakej problém.

      0 0
      • mirage  

        Neboj se, jebni do toho vic zhora, az to jen trochu klesne, pak vidlici zezpodu zatlač zpět, jak by k řiditkum, tim vznikne mala mezera a vydloubni šroubovakem tu kliinovou podložku, ktera ti to tam drži.

        0 0
        • hatchet  

          Opravdu musis silou. Bohužel, nově pořízená kola často bývají v místech, kde je třeba mazat, totálně suchá a důsledkem je třeba stav, který popisuješ. Každé nové kolo, u něhož nevis, kdo a jak ho stavěl, je třeba rozebrat, promazat a pak teprve složit a jezdit. Ať se to povede.

          0 0
    • Pincek  

      Tak musím se pochlubit, ze se vidle podařila oddělit od kola :) Dekuji všem za rady, chce to ten správný grif, který jsem dohromady hodinovým spekulovanim vyklanim, bouchanim a tlacenim zřejmě získal a povolila :) bylo to zapalování krásné, když jsem tam dal druhou vidlu Rebu, tak už to tak nedrží, ale když se to stáhne predstavcem, drží to tak jak má, tedy ideální stav :) ještě jednou díky!

      0 0
      • Georrge  

        Jojo, já když jsem na svém prvním kole sundával poprvé vidlic, taky to nešlo a chtělo to dost úsilí :) u dalších kol už kroužek zdaleka tak pevně nedržel a po sundání představce šla vidlice vždy snadno vysunout. V utaženém stavu se ale všechny chovaly jak měly.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.