• jenda78

    Potřeboval bych poradit,

    momentálně jezdím na GT Grade. Při delších jízdách (70 – 100 km) mě bolí v kříži. Když pominu, že tomu moho pomoci cvičením (což také dělám), přemýšlím i o jiném kole s pohodlnější geometrií. Porovnával jsem mnoho gravelů a endurance silničních kol, ale jde mi z toho už hlava kolem. Je to prosím někdo, kdo tomu rozumí a řekl by mi, které z uvedených kol má nejpohodlnější, nejvíce vzpřímený posed? Protože např. Merida Silex (ta se mi ale nelíbí) je považována za vůbec nejpohodlnější gravel. Přitom reach má 400, stack pak 626 a hlavu vysokou 200 (vel. M) Grade má reach 373 stack 578 a hlavu 162.

    Když někdo znalý věci porovná geo následujících kol, které myslíte, že je nejpohodlnější?

    https://www.giant-bicycles.com/…d-3-hrd-2020

    https://feltbicycles.com/products/vr3?…

    https://www.gtbicycles.cz/…ad/grade-105#…

    https://www.merida-bikes.com/…68/silex-300

    https://www.trekbikes.com/…l-6/p/28313/

    Všem, kteří přispějí k řešení zapeklitého problému předem děkuji, Honza R

    0 0
    • Fazzy  

      Máš správnou velikost? Ladil si nějak posed? Pohodlná geo (což pro každýho znamená něco jinýho), se dá při správný velikosti rámu udělat prakticky z čehokoliv.

      0 0
    • novas752  

      Nejprve definuj co podle tebe znamená nejpohodlnější. Každý si pod tim představí něco jiného.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Bez rozboru současného posedu těžko něco radit…

      0 0
    • plzakj  

      staci spatne nastavene sedlo nebo prilis dlouhy uchop a je zadelano na problem. GT grade ma zrovna tu geo dost nezavodni, takze bych nejdriv zjistil, jestli mas spravnou velikost a nastaveni posedu.

      0 0
    • jenda78  

      No, potřeboval bych asi posed vzpřímený. Byl jsem na nastavení posedu na Harfě, ale tam mi ve finále řekli, že si mám dát představec 90 mm s úhlem + 17 stupňů. Když jsem to nasadil a viděl jak to vypadá, tak jsem to zase sundal :)

      Grade mám velikost 55, při svých 178 cm, což by mělo být ok. Asi bych potřeboval něco s vysokou hlavou. Ale je to těžko říci, čert, aby se vyznal v poměrech reach x stack x hlavovka (nebo alespoň mě z toho jde hlava kolem)

      0 0
      • krabica  

        Mám Grade vel. 56 při 188cm a je to ok s 100mm představcem místo 120mm, takže mi přijde, že na tebe by ta 55 mohla být velká…

        0 0
      • TK75  

        Jendo na 178 bych teda bral většinou velikosti 54.V kříži mi bolelo na horským kole a tam jsem seděl vzpřímený.Teď mám Diverge a mám řidítka níž než sedlo a je to dobrý.Ale je to i sedlem, Diverge má krátký a jde se dobře ohnout.

        0 0
    • jenda78  

      Třeba ten Felt, při velikosti 56 (což by na mou výšku mělo být ok) má hlavovku 185, stejně jako Defy, ale Felt má větší jak stack (595 proti 586 Defy), tak reach (386 proti 381 Defy).

      A u Felta, kdybych sehnal vel. 58 (což taky na těch mých 178 cm podle jejich tabulek je ok), tak hlavovka vyskočí na 205, reach na 614 a stack na 392. Takže skoro jako Silex, který by měl mít geo super vzpřímenou.

      0 0
    • jenda78  

      Rozhodně bych tedy rád kolo, na kterém bych vydžel i několik hodin, bez bolesti zad. Nejsem závodník, ale rád jezdím svižně.

      0 0
      • kamaro  

        A není bolest v dolní části zad způsobena tvou snahou o rychlou jízdu, na kterou tvé tělo prozatím nemá natrénováno? Ono totiž když se zvolí ostré tempo, doplněné například příliš těžkým převodem, tak si tělo začne „pomáhat“ zapojováním jiných svalů, právě v dolní části zad. Ty se přetíží a pak to bolí.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Tohle děje zejména když tam velkou pere vstoje do kopce. Pokud na to není zvyklý a navíc zabírá opravdu fest. Bolí pak ten křížový kloub nebo jak se tomu říká. Neví někdo, jak se to správně jmenuje?

          0 0
          • Espen  

            Odborně – Velký převodníkový kloub :-D.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Kdysi mi doktor vysvětloval, že se to hýbe podobně, jako když si dáš pěsti k sobě, ale už nevím jak se to odborně jmenuje :-)

              0 0
              • plzakj  

                SI kloub?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Jo, to bude ono :-)

                  Křížová kost představuje dost kritický bod v těle člověka, kde se propojuje spodní část páteře s pánví. Děje se tomu tak díky sakroiliakálním kloubům. Tato oblast musí čelit obrovským váhovým silám, a proto je poměrně tuhá a spojení je skutečně napevno. Tyto klouby umožňují pouze několik stupňů pohybu. přes tuto skutečnost je však tento jemný pohyb velmi důležitý. V případě, že se tyto klouby nedokáží z různého důvodu pohybovat (buď z důvodu ztuhlosti nebo z přetížení), objevuje se bolest křížové kosti.

                  Nářez tento kloub dostává taky při Pantaniho stylu jízdy do kopce.

                  Jééé, už jde editovat. Óóó :-D

                  0 0
        • jenda78  

          To co píšeš, myslím, taky hraje roli…

          0 0
    • jenda78  

      Jo, vypadá to, že Grade je skutečně docela dlouhý, jak píšeš. U toho novýho je ta délka ještě větší, dokonce, když jsem četl test, tak tester, který jezdívá velikosti M až L psal, že by v tomto případě potřeboval S.

      0 0
      • Bubaaak  

        Ještě si uvědom, že čím vzpřímeněji sediš, tím víc vibraci tvůj kříž požírá a záda můžou bolet i z toho…

        0 0
    • Pikaču  

      Z vlastní zkušenosti ti řeknu že vzprimenejsi posed zhorsuje nebo zpusobuje bolest v bedernii části.

      Nicméně je pravda ze dokud jsem nemel natrenovano, najezdeno a nedelal cviky na zada tak jsem neustale resil zada pri delsich jizdach, silovem slapani, sportovnejsim posedu......

      Takze protahovat se, cvičit! Jo a výsledek nebude hned.

      Jestli ti nastavili +17° uhel predstavce tak je problem definitivně v tobě a ne v kole. Až to vse zvládneš ( cviceni, protahování, natrenovano) tak si dáš predstavec klidně i –17° ;)

      0 0
      • jenda78  

        Jojo, moje záda, můj problém. Bude to hodně o protahování.

        Díky, H

        0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • jenda78  

      Díky za vaše reakce, nápady, myšlenky. Zkusím ještě zkrátit představec na 90 a uvidíme. Láká mě docela ten felt, má vysokou hlavu a v recenzi na bikeradar jako jeho možnou nevýhodu píší, že nya někoho by mohl být až moc do pohodlna. A velikost 56 je v jejich tabulkách doporučená už od 174 cm…

      0 0
      • jenda78  

        Ale furt je to kolo delší než Grade TT 563 proti 550 Grade, reach 386 proti 573

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ty chceš napřímit a furt pokukuješ po delších kolech!??

          Teď máš kolik TT? Jaký ročník je ten Grade? Ony jim taky ty tabulky neseděly…

          0 0
          • jenda78  

            No to je právě co řeším, jak moc souvisí poměry výšky hlavy x reach x stack. Protože Felt je sice delší o 10,1 mm, ale má hlavu vyšší o 23 mm. Co je pak pro konečnou pozici jezdce důležitější – délka horní rámové trubky, respektive reach, nebo výška hlavy?

            0 0
            • jenda78  

              Na což vlastně mě navedl ten fitter na Harfě, který právě tvrdil, že hodně lidí řeší délku horrní rámové místo výšky hlavové trubky. Proto mě pak zmátla geo Silexu Reach 400 x stack 626 x hlava 200 při velikosti M, což je skoro jako u Felta ve velikosti 58. Silex ve velikosti S pak 380 × 606 × 180, což se zase hodně blíží Feltu vel. 56. A jak jsem pochopil Silex je hodně vzpřímená pozice, geo hondně inspirovaná bajkovou

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ty si to můžeš „nasimulovat“ na stávajícím kole s max. podložkama a strmým krátkým představcem v negativu. Přece nebudeš kupovat delší kolo, protože má vysokou hlavu…

                0 0
                • jenda78  

                  Jojo, zkusím ještě zkrátiti představec, ale pod 90 bych už u takovýho kola nešel. Přece jen 80 na víceméně silničním kole už mi přijde málo, ale třeba by to šlo. Koukal jsem ještě, aby toho nebylo málo, že se počítá ratio stack x reach, tedy poměr mezi jejich velikostmi a pak nejlépe vychází Domane s hodnotou 1,567, což je ještě vyšší hodnota než u Silexu 1,565 (což je samozřejmě úplně zanedbatelný = neexistující rozdíl. Felt a Grade mejí tento poměr shodný 1,54.

                  Moc díky za postřehy, H

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Je těžký se něčím řídit, když ve staré a nové tabulce Grade jsou u stack a reach úplně jiné hodnoty…

                    0 0
                    • jenda78  

                      Ročník 2020 je po dlouhých letech úplně nový Grade. Ale i ve starých tabulkách býval někde docela zmatek.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Ono je potřeba si to nakreslit…

                        0 0
                        • well  

                          Nemusíš řešit délku jen představcem, dost udělá drop, reach, tvar a šířka řidítek. Zkus postnout fotku kola tak jak ho máš teď.

                          0 0
      • Fazzy  

        Brácha má Grade 2017 v. 55 při asi 185 cm a je tak na horní hranici. Aby na tom moc neležel, má představec +6 stupňů a řidítka jsou jen lehce pod úrovní sedla – nic závodního. Při tvojí výšce, ti bude 55 jen trošku větší, ale o to výš budeš mít hlavu. Takže když zkrátíš představec o cca 2–3 cm, tak musí být řidítka vysoko až až a neměl bys bejt ani bůhvíjak nataženej.

        Pokud už ses ale naprogramoval na nový kolo, tak to chápu :)

        0 0
        • jenda78  

          tak naprogramoval…:) ale nechci bejt rozežranej a Grade je fajn kolo…mám možná stejný jako tvůj brácha, ročník 2017, carbon, 105

          0 0
          • jerrymouse  

            Mam stejny (Grade Carbon 105 2016, 55 vel.), 178cm, dlouhy nohy, kratky ruce. Musel jsem jit s predstavcem na 8 nebo 9cm (ted si nevybavuju presne) – pak uz to byl ok.

            0 0
            • jenda78  

              Jo, zkusím ještě zkrátit.

              Díky, H

              0 0
              • jerrymouse  

                Spis jsem skoncil u 9. Pri 8 (nebo 7 … zkousel jsem tech predstavcu dost) jsem kolenama skrtal o riditka ve stoje :)

                0 0
    • Troulitak  

      Mel jsem stejny problem jako ty. Vybiral jsem z vicero kol. Nakonec jsem poridil Silex 7000, velikost 53 (merim 183cm), a presel na sedlo SQlab 612 active. Nechal jsem si udelat posed a ani pri dlouhych vyjizdkach (za tri dny 430 km) nemam se zady problem. Ani naznakem. A to s nejakym protahovanim ci cvicenim zad neprehanim.

      Jedine co ja muzu doporucit, tak si kola pujcit a vyzkouset je na delsi vzdalenosti.

      0 0
    • jenda78  

      Tady posílám zajímavý příspěvek k tématu:

      https://granfondo-cycling.com/…tting-truth/

      0 0
    • francjin  

      Ahoj, mám Silex 400 ve velikosti XL (56 cm) a při mé výšce 187 cm mně to kolo sedlo hned při první vyjížďce.

      Na pohodlnost má dle mého názoru největší vliv rozměr stack a reach a ty jsou u mne 663 a 430, což jsou asi

      největší hodnoty u gravelích rámů. Blíží se tomu Cannon Topstone, ale ten má zace kratší horizonz trubku (efect.).

      Rám je u Silexu velice zvláštní, ale neřekl bys, kolika lidem se líbí. Myslím, že je to nepohodlnější gravelbike.

      Jindřich

      0 0
      • Marek15  

        Zrovna jsem taky ve fazi vyberu gravelu a koukam na geometrii a ty rozmery jsou u Silexu atypicke. Kolo je dlouhy a vysoky, a pritom se zjednodusene rika, ze cim kolo delsi a nizsi, tim sportovnejsi posaz.

        Sel jsem se poradit do dealerstvi v CB a misto na prodavace narazil na podavace , maji pry nejaky gravely od Orbey a od Meridy je tam mozna cyklokroska… Vyzkouset kolo na delsi vyjizdku mi po tomto prijde nerealny.

        Vybavou mi prijde Silex dobry, designove se mi libi, druhy favorit je Giant Revolt, ten ma rozmery standartni -+ s ostatnima.

        0 0
        • Nydlak  

          Silex je geo někde mezi Mtb a gravelem. Proto má vyšší hlavu. Tímhle se odlišuje od ostatních. Je potřeba zkusit zda vyhovuje. V DAJ se teď spíše zaměřují na Mtb.

          0 0
          • Velomiwookie  

            Ja jezdil na lonskym silexu 600, kamos ma tu 9000 tak kdybys chtel nejaky info, ptej se. Jinak se da domluvit pekna cena kdyz obepises par prodejcu.

            0 0
    • vachtlik  

      Silex můžu doporučit. Koupil jsem v r.2018, časem ubral jednu podložku pod představcem a představec vyměnil za trochu delší. Ozkoušel jsem několik gravel kol a Silex geometrie mi náramně vyhovuje. Posed je pohodlný i na dlouhé vyjížďky a třeba do velkých kopců v terénu držím říditka často dole, takže ani tam není těžiště problém…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.