Tak jaké je aktuálně Tvoje nejoblíbenější řazení na MTB. Sram x Shimano, mechanika x elektrika, ještě někdo a přesmykačem?
Tak jaké je aktuálně Tvoje nejoblíbenější řazení na MTB. Sram x Shimano, mechanika x elektrika, ještě někdo a přesmykačem?
Tady bude veselo. Na bajku shimano 1×12. Na štěrkoletu 2×10 shimano. Pruty na ryby a navijáky taky shimano:-)
Na mtb Sram axs,na gravelů a silnici Shimano ,mechanika 2×11
To si mohl rovnou udělat anketu…
Aktuálně 2× Sram mechanika 12.
Vzhledem k postupujícímu věku je v roce 2025 moje stále oblíbenější řazení NAHORU (na kazetě) :-)
HT 1×11 X0
FULL 1×12 AXS X0 :)
Elektronické řazení nepotřebuju a „ergonomie“ brambory u posledního řadiče SRAMu mi vůbec nesedla :-)
Jinak teda nejlíp se mi řadí s tím SRAM X1 1×11, ale kazeta 10–42z už je teď poněkud limitující ve výjezdech. Nevážím už 72 kg ani mi není pod 35 let :-)
Cokoli co řadí a vydrží seřízené, ideálně jednoplacka. Neřešit a jezdit.
Mé nejoblíbenější řazení je mechanika Shimano XT, už jenom proto, že na svých kolech jiné nemám.
Máme 21. století, takže mechaniku můžeme rovnou vyřadit. Zatím vede obyčejné AXS a to i před Transmission. Ale jsem zvědavý až nahodím nové bezdrátové XTR, tipuju že Sram bude překonán.
Nekoupil si ho někde za dobře? Taky bych prubnul, ale cena mi přijde zatím vysoká.
Nakoupil jsem tak nějak za normálně, za dobře to asi ještě nějaký ten pátek bude trvat :) https://eshop.kolaodjeziska.eu/…ano-xtr-di2/
Asi mi při moji výkonnosti zatím stačí 1×12 XT mechanika :-)
21 stoleti bylo i pred 20ti lety, pocitam ze uz tenkrat si mechaniku vyradil :)
A co říkáte na Zirbel Twister ?
1)2×10 shimano razeni, X.0 9sp hazka, XTR smyk na FSA kliky. Pres vsechny ostatni pokusy porad nedostizny. Blbuvzdorny, nerozstelovatelny.
2)cerstve red xplr, funkce absolutni, zatim.
Na MTB jsem vždy vozil Shimano. Poslední dva roky Sram GX AXS. Teď přišlo konečně Shimano s bezdrátem, takže mám nové XT DI2. Naprostá spokojenost.
vše lanko
silnice konzerva Sh 2×10
full Sh 3×10
trek Sh 3×11
favorit „retro-direct“ (ve stavbě) bez lanka i elektriky
Všude lanko a Shimano, od Tourney po XT a jsme spokojení. Já to rsevisuju a jsem taky spoko…
Mechanika 1×12 Shimano XT , vlastně ted 1 × 10 :-)
dva největsi prevodniky na kazete jsem sundal
Shimano XT 3×9
Sram GX mechanika 1×12
Tak různě, na mutantovi v1.0 2×9, konkrétně pravěký 9s Taigra dualy, zkombinovaný s 20 letou 9s Deore hazkou, na mutantovi v2.0 1×10 Ltwoo GR7, na třetím mutantovi 1×9 Sram x7 s Ltwoo páčkou, na XC 1×9 komplet Ltwoo a kazeta 11 – 50, na kanclbajk půjde opět 1×9 tentokrát Sram x9 se sramáckým gripshiftem, pak bych tam měl trekovej oceláč Bianchi s 1" karbon vidlí, překopanej na dualy a tam je jakejsi Microshift 1×8, sundanej tuším z Tribana či z kýho výra a ještě je v procesu něco jako monster gravel, na 26", s odpruženou kashimáckou liškou a corner bar řídítkama, na nějž je nějaký 1×9 Deorko
Prostě jeden výkřik techniky vedle druhýho, ale všechno to šlape k naprostý spokojenosti.
Shimano GRX 1×11 na gravelu, Shimano XT 1×11 na biku, Shimano XT+SLX 1×11 mix na dětském kole, Microshift Advent 1×9 na dětském kole, všechno mechanický. Přechod na elektriku si nechávám až na 1×13
Shimano xtr 960 dual inverz 3×9.
Tak to je zajimavy…
hodně jsem měl rád řazení Sram 3×9, vozil jsem jen X9, ale páčka a přehazka za mě byly top. Něco takového bych chtěl v 1×12
Ja to mel s gripshiftem a take na to rad vzpominam. X0 gripshift a prehazka, x-gen presmykac.
Průzkum trhu, co nejlépe montovat na kola, aby to šlo rychle z domu nebo máš nohy v sádře a nudíš se? :-)
XT na 3×10
XT na 1×12
Na fullu Sram GX AXS,na HT Shimano SLX,vše 1×12,vše funkční a bez potíží.U AXS mi sedí rychlost a přesnost řazení v terénu,ale té jsem k absolutní spokojenosti dosáhl až Leap tuningem
Co si představit pod leap tuningem? výměnu čepů, nebo celý ramínko?
Transmission
Máš na kole převodovku? :-)
Mě transmission moc nenadchl.Sice jsem zkoušel jen na půjčeném kole,ale ta pomalá reakce není nic pro mě
HT 2×10 Shimano, už má svoje léta
Full 1×12 Shimano mechanika
SRAM XX SL T-Type Eagle Transmission AXS
Proč jsi to nezaložil s anketou?
Ankety jsou pro důchodce,takhle je to veselejší
Na HT 26" mám Shimano 3×8, přehazka Alivio, přesmyk XT.
Opravdu je tato kombinace tvou „nejoblíbenější“, jak se ptal zakladatel vlákna :O. Připadá mi, že děsivá spousta lidí nerozumí psanému textu a jen tu vypsala, co zrovna aktuálně vozí osazené na svých kolech.
A tohle pak chodí k volbám…
Taky nechápu, čemu většina nerozumí na nejoblíbenější a MTB…
Hele dost casto si lidi pod nejblibenejsi predstavuji nejcastejsi – respektive otazku na to, co prave ted maji. Tak treba oblibena novinarska zkratka – jake je nejoblibenejsi auto v CR? Skoda Octavia…
Nicmene ano, nektere z nas muze hrat u srdce, ze jsme odpovedeli dle zadani:)
Mně to přijde jednoduché, já třeba mám na kolech od 3×9 po 1×12, ale za nejoblíbenější bych označil 1×11 Sram gripshift.
Já zase nechápu proč nejde udělat ve dvou krátkých větách zadání chybu a k tomu ještě nepoužít anketu ;-) Ne, vážně, výsledky by mě zajímaly.
A proč by 3×něco nemohlo být pro někoho nejoblíbenější ? Pracně jsem před časem sháněl nějaký současnější rám na fulla, který by 3× umožňoval. Mám k přesmyku prostě důvod. – Nebo jde jen o potvrzení trendu 1× něco ? Potom by ta otázka snad byla zbytečná. Stačil by dotaz na elektriku.
Scalarovi se omlouvám, měl jsem v tu chvíli napůl nějakou slepotu na MTB, jen jsem přelétl titulek a pak se nechal strhnout několika dalšími.
Souhlasim, je spousta lidi co ma rada BDSM nebo gravely a taky se nad tim nikdo nepodivuje, ze jo:)
:))
Popravdě se mi moc nechce věřit, že pro někoho může být 2×8 Alivio oblíbenější než třeba naprosto blbuvzdorné a skvěle chodící 3×9 XTR nebo 2×10 XTR (když už teda ten přesmykač chci, taky mám takový případ v rodině :) ).
skoro bych oponoval, ALE X0 1×11 bude urcite lepsi :)
Tak samozřejmě. Ale jestli ještě vyšší řadu neochutnal, Alivio mu chodí a jen má jasno, že bez přesmykače ne…
teda 3× cokoliv bych uz fakt nechtel. Uhrát neškrtavost smyku bylo pro me obvykle nemozny, a prevodniky vychazely „mezikozy“. 2× neco tohle resi a rozsah sestrojis bez problemu 600%
Když nemáš „krouťák“ a nejčastěji jezdíš nablint cestou necestou, oceníš kromě rozsahu i odstupňování, pak taky trochu menší citlivost na seřízení, když občas něco do kola nebo přehazky nabereš. A smyk se mi povedl docela slušně „vyladit“. Důležité, aby v krizovce hodil dolů na ťuknutí, nahoru bývá dost času mu trochu pomoct přetáhnutím, nezávodím.
Jak píšeš.
Rozumím, že jezdit bez přesmykače je pohodlnější, ale pak si spousta lidí stěžuje, že jim chybí lehký nebo těžší převod. Jezdím XT 2×12 a pro mé potřeby je to ideální převod.
Jen sháním nové kolo, XC fulla a to nemá jiné řešení než jednopřevodník … :-(
a ja ted presel z < 10–52 > na kazetu < 10–50 > :) se picnu
když Ti to vyhovuje, proč ne … Každý jezdíme něco jiného :-)
Ať to jezdí!
Bez ankety nebo nějakýho přehlednýho výstupu je to dost k ničemu ;-) Jinak teda vše na lanka:
Nejlíp se mi řadí s GX.
Libila by se mi mechanika a nejlip 10s..vic rychlosti mi prijde na mtb zbytecny a nechapu proc se vubec vse pohnulo ke dvanactce
nejsem extra háklivý na veliké skoky mezi převody, ani na rozsah, ale s 1×10 bych si asi nevystačil, to bych musel zůstat u přesmyku a 2×10
10–48 kazeta a 30 prevodnik…pekne odolna a necitliva na rany 10s
Neco takoveho si stejne poridim..jednou)))
Nemusis cekat. To uz nabizi shimano cues/xt/deore pro linkglide.
Jo ale mam vsude microspline…takze je to o nakupu hg orechu na ma kola
A to vzdy radsi dam za novej 12s saltr a jede se dal))
Zalezi jake mas naboje. Ja to ted predelaval na trail ht kde mam dt 350 naboje. Take jsem prechazel z microspline. Ocelovej HG orech (hlinikovej nebrat) jsem koupil na bazaru za par korun. Prehozeni behem chvilky. Zalezi tedy jak moc to chces :-). Moznosti jsou. Jeste na tom nemam moc najeto, ale za me je linkglide nedocenena technologie. Tchan jezdi na trekovem kole 1×10 deore linkglide od unora super. Jen mu tocim navoskovane retezy. Kazeta da nesmysl a ty male pastorky na kterych prevazne jezdi se daji vymenit samostatne.
Nebo Microshift. Ale podle mě to nemá smysl řešit. Zas o tolik míň citlivé to na velké rány nebude. Možná na ohnutou patku jo.
Microshift Advent X je ale 11–48, on chce kazetu 10–48 :-)
Aha, a to někdo dělá?
Nevypadá to. Ta Cues je taky 11–48.
Jediná 10z kazeta pro HG ořech je XS-1270 Eagle Transmission ale to je 12 rychlostí.
To jsem prehledl i ja :-(.
Mechanicke 1×12 Shimano XT. Mam rad tu “surovost” packy. Ve srovnani s elektrickym Sramem me bavi ta rychlost. A taky me bavi, ze prehazka, kterou kazdorocne aspon jednu ja nebo malej odpravime, stoji 1600 a nahradni ceka ve sklepe.
Pokud tě baví rychlost přehazování, vyzkoušej bezdrát Shimano – je to neskutečný.. ;-)
DC full i fatbike uz jen elektrika, v mem pripade GX AXS s upgradem od Garbaruk. Lanko uplne nezatracuji, ale na elektrice me bavi ta presnost za vsech podminek a nereseni lanka/bowdenu.
Na XC mám 1×12 Shimano XT a na Trail HT 1×12 Sram Eagle X01. Obojí funguje krásně. XT se mi líbí víc, na Sramu je skvělý ten kolíček na zaaretování ramínka přehazovačky při sundávání kola. AXS jsem nějakou dobu měl a nějak mě to nezaujalo. Respektive neřadilo to líp jak mechanika a nechtělo se mi řešit baterii v zimě (skladuji kolo v nevytápěném prostoru).
Mám-jezdil jsem:
Favorit: T-Type
Ikdyž jsem byl zvyklý správně řadit, tak s t-type je to v terénu větší pohoda, skoro žádná pozornost na řazení, maximálná pozornot na terén.
V lehčím nebo i normálním terénu je to pro nezávodní použítí imho zbytečnost. I tak je to až ten poslední upgrade, kam cpát prachy. Jestli se vůbec „vyplatí“ vlastně ani nevím, nemám dlouhodobou zkušenost s životností.
Významný efekt pro mě má rozumné odstupňování kazety v terénních výjezdech, kdy už tam není ten obrovský skok 44->52
Nejoblíbenější řazení jsem měl Deore 2×10. Páčky byly takový fajn gumový, velmi příjemný na ovládání. Proti tomu následně XT vyloženě kovový, surový, ale zas možnost řazení najednou o víc nahoru i dolů, taky příjemná fičura. Na předposledním novým kole Sram NX – ergonomii páček Sramu jsem vůbec nepochopil a stejným systém měla v podstatě veškerá Sramácká mechanická produkce. Tak to šlo všechno pryč a šla tam AXS elektrika. Jinej vesmír, páčky (kolíbka) dobře vyvedená, mačkalo se to dobře a řadilo suprově … i když občas jsem ten palec musel nějak vykroutit. Teď na novém kole Transmission s PODama a to je prostě TOP. Jak ergonomií, tak funkcí, pro moje malý ruce výborně nastavitelný, jako bonus ovládání PODem Garmina. Nejoblíbenější se tedy léty mění, tak jako s chutěmi na jídlo či holky. Aktuálně je to Transmission, ale Di2 mě jako zapřísáhlého šimaňáka láká :-) Možná na příštím projektu.
Nejoblibenejsi – 12sp. SRAM x01, mechanika… Na HT mam 11sp. XTRko a taky facha paradne…
12s XT
Mně se nejvíc líbily dualy a inverzní šaltr. Na hospodském kole to mám dodnes.
Kdysi jsem měl dualy Deore a pak i XT a zvláště ty XT byly skvělé. Zbožňoval jsem, jak brzdová páka byla pohyblivá a při brzdění se její poloha přizpůsobila prstu. Staré dobré časy.
Jsem rad, ze tahle ptakovina zmizela v propadlisti dejin :-))
Tak to já jsem Dualy miloval. Za mě to bylo fajné. Hlavně druhá generace, která měla plošší páčky, které tak neřezaly.
Nezmizela, na silničkách a gravelech je to pořad. A funguje to.
v MTB… Od zacatku to byla cipovina koncepcne… Predstav si, ze na tom v tezsim terenu radis… Facepalm..
Tam ale neni reverzni prehazovacka.
Reverzní přehazovačka změní jenom to, jestli brzdovou pákou řadíš nahoru nebo dolů. Na druhou stranu řadí pružina. Jinak nic.
Jen to bylo sakra choulostivý na hladký chod lanka.
dtto Morchella 7.8
2×10 na biku, gravelu i zimaku. Nuda, nuda – šeď, šeď.
Dej tam 1×1 a budeš koukat, jak se ti život změní. :-)
Několik let jsem ho intenzívně používal. Byla to radost. Teda na tříkolce.
Na biku (28 let starý Klein) mám 3×9 Sram Gripshift. Kdybych se praštil do hlavy, tak nový bike na elektrickém Sramu. Na gravelu 1×12 AXS, co se mechaniky na silnici týče, tak nic lepšího než Campa nikdy neexistovalo.