• Dr.Diesel

    Zdravím Vás,

    chtěl jsem se zeptat, jaké používáte mapy pro plánování Vašich silničních vyjížděk?

    Nemám rád hlavní cesty s velkým provozem a tak se snažím vždy si vyjížďku naplánovat po menších cestách bez provozu. Často ale narážím na problém, že cesta se změní z pěkné asfaltky na nezpevněnou šotolinu (v tom lepším případě) nebo nějakou polní cestu.

    Mám nový Garmin Edge 520 kde si trasu uložím a nechám se navigovat. Hledám tedy nějaké mapy, kde je jednoduché se zorientovat, naplánovat si trasu a poznat co je asfalt a kde už je to na gravel bike.

    Co používáte Vy?

    Díky za info.

    Honza

    0 0
    • IndyCZ  

      K tomuto účelu používám Panorama na Mapy.cz, v zahraničí pak Google Street View. Před měsícem nám to tu Mapy.cz nasnímaly znova, takže aspoň u nás je to teď celkem aktuální.

      0 0
    • JendaH  

      http://brouter.de/

      V konfiguráku si můžeš definovat cenu cesty s libovolným atributem z OpenStreetMap – třída cesty, polní cesta, povrch, … Je tam několik předpřipravených profilů, ze kterých si možná vybereš.

      0 0
    • H8me  

      Mapy.cz a obcas vyuziju i https://www.bikemap.net/cs/

      0 0
    • jIrI___  

      mapy.cz

      0 0
    • milan.v  

      Info v sekci pro GPS, event. přímo ve vláknu pro Edge 520…

      0 0
    • Breakpain  

      kolegy … přifařím se k nim, svezu se s nima a pokud se mi trasa líbila, uložím si GPS a strčím do oblíbených :-) … ale to jsi asi slyšet nechtěl :)

      0 0
    • jannk  

      at nezakladam nove tema: znate nejaky renderer OSM, ktery ale prida i ceske turisticke znacky? OpenFietMap ani OpenCycloMap dostupne na klasickych extract.bbbike.org nebo garmin.openstre­etmap.nl to neumi.. Pritom turisticke do OSM existuji: https://openstreetmap.cz/turistika

      0 0
      • milan.v  

        Nevím, jestli to bude přesně splňovat tvé představy, protože značky KČT až tak úplně přenést nejdou, TOPO mapy, které koupíš u Garminu to prostě nikdy nebudou, ale špatné to není.

        http://mapygarmin.wz.cz/index.php

        http://garmin.v0174.net/index.php

        S druhou zmíněnou byly problémy u generování trasy přímo v přístroji a navigaci, sekala se, referovalo to více lidí zde, bylo nutno restartovat, nevím, jestli je to už opravené, přestal jsem ji používat, používám delší dobu tu první, originál mapy Garmin už nepoužívám.

        Je tu více vláken k mapám, tam to bylo uvedené.

        0 0
        • jannk  

          Diky, prozkoumam. Ja TOPO mapy od Garmina mam, ale uplne mi nevyhovuji. Jednak maji spatne barvy (moc syte, takze se na riditkach pri rychlem pohledu ztraci nahled) a hlavne moc detailu: tj je tam kazdy domecek zvlast, takze displej je zase zahlceny informaci. Daleko vice mi vyhovuje styl OSM/OFM/…, kde je oznacena zastavena/zales­nena/vodni plocha urcitou barvou – staci mrknout a vidim.

          akorat na tech http://mapygarmin.wz.cz/ se mi moc nelibi „aktualizováno 08.10.2017“ i kdyz deklaruje, ze je aktualizuje jednou mesicne :( To potom vsechny aktualizace OSM ponekud ztraci smysl

          0 0
          • milan.v  

            Ano, ty zmíněné s problémy se poctivě aktualizují každý měsíc, tebou zmíněné už hodně dlouho neaktualizoval, vypadá to, jako by se zaměřil na nějaký svůj jiný projekt.

            Vyčítat to ale těm lidem nelze, protože to dělají dobrovolně, nic za to nedostávají.

            0 0
    • jirkous3  

      Zkus aplikaci Locus. U něj můžeš zvolit různá mapová témata, já například preferuji tohle http://osm.paws.cz/…ory_list.php?… Skvělé je ale i HiLo, obě umí turistické značky zobrazit.

      0 0
    • Roxteedy  

      Mapy.cz

      CZ + SK dokonaly. Jinde velmi dobry az dobry

      Na PC batuzek a na mobilu appka

      0 0
      • jannk  

        mapy.cz mimo CR a SR jsou vyrendrovane z OSM :)

        Skoda, ze seznam ten svuj renderer neda k dispozici, ta grafika je dobra – mohl by to byt dost popularni nastroj

        0 0
        • Roxteedy  

          To vim. A kvalitou se s CZ + SK nedaji moc srovnavat. U nas ma Seznam nakoupeny nejaky profi mapy, z palice nevim jaky.

          Ale i tak, zaplatpambu aspon za ty OSM podklady! I v zahranici jsou M.cz pecka

          0 0
          • notobi  

            jediná škoda je, že nepoužívá mapy KČT který jsou z vojenských a mají nejpodrobnější cesty a celkový detaily (lesy a cesty v nich)

            0 0
            • Roxteedy  

              Používám Mcz hodně a v CZ a SK jsem s úrovní „pěšinek“ spokojený. Když pominu občasné chyby (např pěšina v mapě, ve skutečnosti léta zarostlá a nepoužívaná = neprůchozí), tak mně nenapadá, co zlepšit :)

              Snad jen to, co mně trápí pořád. Občas prostě přes určitý úsek, kde je v mapě cesta, ale v digi modelu není, nenaplánuješ trasu, ani kdyby ses rozkrájel. Neustále jim píšu o možnost vytvořit „manuální“ úsek.

              Můžeš mi dát tip, kde přijdu k těm KČT, co píšeš?

              0 0
              • Zbyněk  

                Jj, tohle mě taky trochu štve. Někdy chybí jen kousíček, třeba sto metrů a trasu to nevygeneruje resp. nabídne nějakou šílenou okliku Kdyby to šlo překlenout ručně, bylo by to fajn. Jinak za poslední rok pozoruji, že přibylo hodně bočních cest i pěšin a celkově je to přesnější. I převýšení to háže jen o cca 10–15% víc, jak je reál… teda u nás. Zkoušel jsem trasu v Alpách a tam to přeměřuje skoro dvojnásobně.

                0 0
                • zdenek  

                  Taky jsem narazil na nekonzistentní cestu. Stačilo upozornit help line a ochotně to opravili. Takže reportujte chyby a mapový podklad bude kvalitnější.

                  0 0
                  • Roxteedy  

                    To bych nedelal nic jinyho… vetsinou se to stava u pesinek a lesnich cest. Kdyz to bylo na zasadni ceste, udelal jsem to a bylo to jak pises za chvili v richtiku.

                    Kolikrat chces i zamerne mimo cestu. Protoze proste vis, ze tam projdes. Proste tu moznost manualni trasy by to fakt chtelo. Je to asi jedina vec, co mne na Mcz trapi.

                    0 0
              • Morchella  

                Podle mě to o KČT platilo tak v devadesátkách, s pěšinkama je Seznam již mnohem dál. A pokud mi něco neuniklo, tak mapy KČT jsou pouze papírové, v měřítku 1:50 000.

                A na plánování používej ruční měření vzdálenosti, to tě pustí všude.

                0 0
              • notobi  

                KČT jsou jen v papírový podobě (aspoň o jiný verzi nevim) lepší neznám

                0 0
    • Roxteedy  

      X

      0 0
    • X-biker  

      Mapy.cz – v pc naklikám trasu a hodím do baťůžku a pak na kole otevřu po přihlášení do mejlu v apce a jedu :-) chodím tak i pěšky po horách jelikož se dost často ztrácím :-D

      0 0
      • Roxteedy  

        Pecka je i zimni mapa. V Italii, kde nemas problem na sjezdovkach zabloudit, jsem M.cz blahorecil do nebes :)

        0 0
      • zdenek  

        Taky to takhle používám, ale batůžek mi přijde trochu nedodělaný. Pokud je v něm víc položek, tak je práce s ním tragická. :-(

        0 0
        • madcat  

          Jo, chtělo by to nějaký členění.

          0 0
          • zdenek  

            Psal jsem jim na tech. podporu nějaké náměty na vylepšení. Pár lidí se i přidalo, ale vývojáři na to asi dlabou. :-(

            0 0
    • doubeq  

      Mapy cz a teď jsem stáhl Locus, s hlasovou navigací je to celkem dobře použitelné…

      A hlavně tyhle problémy vyřešilo nové kolo,CX, mám dvě sady kol, na jedné 35mm pláště a ty nasadím na vejlet do neznáma nebo endůrenc jízdu a druhou na silnici, jede líp, než předchozí čistokrevná silnice…

      0 0
    • losik_p  

      mapy.cz :)

      akorat nepouzivam batuzek, ale blog – doma v PC si do blogu napisu novy prispevek s trasou, v pripade potreby si ji rychle najdu a otevru v appce na mobilu

      vyhoda – muzu si tak vygenerovat s popisky velke mnozstvi tras, zaspat si k nim komentare, tridit, atd.. a hlavne to jde jednoduse sdilet s rodinou, proste jim jenom poslu odkaz na blog

      0 0
      • jannk  

        ovsem priznejme si, ze mapy.cz maji jednu zasadni vadu: neumoznuji import z gpx.To jejich ulozeni cary nepocitam, s tim uz se dale neda pracovat. Takze modifikace starych jizd jaksi nejde …

        0 0
        • losik_p  

          když už mám gpx, používám movescount, tzn appku od suunto :)

          0 0
        • tachmude  

          Zkus přetáhnout myši z plochy do otevřených map.cz gpx soubor.V mapách.cz se tak objeví modrá trasa tvého gpx souboru.

          0 0
          • jannk  

            vsak pisu, ze tohle umi … ale ze se s tim uz potom neda dale pracovat, takze je to vicemene k nicemu

            0 0
        • zbartos  

          Pokud si chci naklikat off-road trasu podle leteckého snímku někde mimo CR+SR, kde nemá cykloserver.cz jako podklad letecké mapy, udělam to v mapy.cz (Nástroje – Měření vzdálenosti a plochy – Exportovat – GPX – Uložit soubor). Výsledný gpx soubor naimportuji do cykloserver.cz a uložím ho jako „výlet“ do svého seznamu výletů. A tam již mohu trasy upravovat jak se mi zachce (mimo CR+SR je nutne mit v cykloserver.cz zapnutou vrstvu mapy „turistická mapa“, jinak není vidět žádný podklad).

          0 0
        • xtonda  

          Mapy.cz umí pracovat s GPX soubory dvěma způsoby.

          První je přetáhnout GPX do okna s mapou. Zobrazí se modrá čára a nedá se s tím nic dělat, ani výškový profil to neukáže. Výhoda je, že to vezme GPX s objektem typu track i typu route.

          Druhý je vpravo dole kliknout na Nástroje a pak vybrat Import GPX. Pak se zobrazí jako červená čára, zobrazí se výškový profil a dá se znovu stáhnout jako GPX nebo jako KML, dá se uložit do Batůžku, pojmenovat a pak načíst v mobilní aplikaci a jet podle toho. Nevýhoda je, že to bere jen GPX s objektem typu track.

          Provádět modifikace to neumí, přeci jen je to webová mapa a ne GIS tool, ostatně jak by měla editace tracklogů s tisíci až desetitisíci bodů vypadat? Teď si něco smysluplného a praktického nedovedu moc představit.

          0 0
    • jannk  

      Neznate nekdo nejaky map extractor, ktery umi vyextrahovat z OSM jenom vrstevnice? Ja ho znam jen na https://extract.bbbike.org … ale kdyz ho pouziju spolu s openfietmapami, tak Garmin zacne kreslit radove mene informaci z OFM nez kdyz ty vrstevnice zakazu.

      0 0
      • JendaH  

        Já jsem si stáhl vrstevnice samostatně a do mapy přidal GMapToolem. Bohužel ty originální .img soubory zmizely a zálohu nemám, ale tyhle by mohly být ekvivalentní.

        0 0
        • jannk  

          Diky, zkusim! (zitra). Pokud je ten img ok, tak neni potreba zadny dalsi nastroj – mely by to byt pruhledne mapy jen s vrstevnice. Jen skoda, ze to je tak stary soubor, ne ze by hory od te doby povyrostly, ale opravilo se dost chyb

          0 0
          • MlokCZ  

            Podivam se pak doma jak mam stare samostatne vrstevnice. Je ale mozne, ze mam take jen 2013.

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak mám ty stejné jako jsou v tom odkazu, takže nic.

              0 0
              • jannk  

                super, funguje!

                Jeste sehnat vrstvu turistickych znacek a jsem zcela spokojeny :) (ty sice taky jsou na TOPO3, ale ta mi nevyhovuje barvami a tim, ze obsahuje rusive detaily)

                0 0
                • bodlak2  

                  co tady ? osm.thkukuk.de

                  0 0
                  • BB  

                    stránka nenalezena :-(

                    0 0
                    • LM  

                      Ten odkaz je domrvenej, zkus to takto

                      0 0
                      • jannk  

                        Super … a to jsem se zrovna zacal ucit si mapy sam z OSM rendrovat :)

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Paráda, samostatná vrstva turistických značek a ještě i aktualizovaná, co víc chtít. Díky

                        Ještě jsem tedy nezkusil jak to vypadá graficky, nemám po ruce svůj Oregon, vyzkouším později.

                        0 0
                        • jannk  

                          Turisticke vypadaji na Garminu dobre, mozna se nekomu nemusi libit, ze na trase jsou obcas i symboly, ze to je turisticka (nekdy se proto splaca tech symbolu vice)

                          Vrstevnice mi prijdou trochu hrube a moc hranate – ty, ktere tady padly drive vypadaji lepe (taky maji 30MB proti 9MB od TK).

                          (ale stejne si uz dorazim skripty jak si img generovat sam, vypada to pomerne jednoduse)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Symbol značky mi vadit nebude, rozhodující ale bude dostatečná výraznost barev. Vrstevnice nechávám ty 2013 (mám ty 30MB), ty mi vyhovují.

                            Vrstvu značek jsem pořád ještě nevyzkoušel, teď Oregona nevozím na trasy okolo bydliště a do práce, tak ho musím vytáhnout někdy jen kvůli testu.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Prosimte, ja coby negermanista tomu moc nerozumim. A s mapama to neni o moc lepsi. Jsou tyhle mapy pouzitelne i do garmina edge 705? Pokud jo, jak se da navolit jake vrstvy chci v mape…nejak nahrat do mapsource a pak vyexportovat jedes mapovy soubor kombinujici pozadovane vrstvy? (nejak..)

                              0 0
                              • jannk  

                                705 nevim, ale obvykle staci nakopirovat vice img souboru do stejneho adresare a pro kazdy typ aktivity definovat jak vrstvy chce videt (ja klasicky na silnici nechci turisticke znacky, kdezto na MTB jo)

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Edge 705 konkrétně neznám.

                                Obecně u Garminu jsou dva typy zařízení. Jeden s omezenou možností map jako je Edge 520. Tam je omezená velikost mapy, ale hlavně navíc můžeš mít jen jednu mapu.

                                A pak zařízení typu Oregon, kde můžeš mít mav více najednou a máš na to i více místa. Pak můžeš mít jednu základní OSM pravidelně aktualizovanou ze zdroje, který se ti vzhledově líbí. Já mám rád z

                                http://garmin.openstreetmap.nl/

                                a to variatnu Openfietsmap Lite, přijde mi hodně přehledná.

                                Tu lze použít na obě dvě zařízení, u Edge 520 tedy s omezením, že nelze mít celou ČR najednou, ale je třeba vygenerovat jen část, na kterou ja dost místa (generuju většinou mapu kolem 50MB).

                                A takhle použiju mapu bez vrstevnic a to cíleně, protože na malém displeji Edge 520 je to s vrstvevnicemi už hodně nepřehledné.

                                Na Oregonu pak dodám dvě další samostné mapy. Jednu s vrstevnicemi a druhou teď nově turistické značky a pak zapnu všechny ty tři mapy najednou přes sebe.

                                Pro Edge 520 kdybych chtěl vrstevnice a značky, tak bych už musel mít jednu mapu, která to vše obsahuje.

                                0 0
                              • BB  

                                U 705 bude problém s názvem mapy. Pamatuji se, že když jsem chtěl použít jinou mapu, musel jsem původní změnit jméno a té nové dát gmapsupp.img, jinak si jí 705 nevšímala. Tak nevím, jak bys pojmenoval tu mapu s turistickýma trasama. Ale třeba to jde, akorát nevím jak.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Jo.to je prave to…jeste je pry moznost mit druhou mapu na karte a preminat to nejak..ale v tom se nevyznam…a vzdycky si reknu, ze mi to tak nejak staci a nejhur vytahnu mobil no…

                                  0 0
                            • jannk  

                              Vyraznost barev mozna zalezi i na modelu Garmina – na Edge 1030 to vypada dobre, tj hodne vyrazne (podle me tam ma ciste RGB)

                              A jo, ty 30MB jsou dobre

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Tak určitě, použitý displej to také ovlivní.

                                Edge 1030 jsem v ruce neměl a má asi znatelně vylepšený displej proti Edge 1000. Edge 1000 měl s Oregonem 600 (ten mám) displej ± stejný (jestli dokonce nebyl totožný).

                                A já jsem s tím displejem Oregonu 600 do dnes zklamaný (jak už jsem tu psal). Jeho čitelnost je o dost horší než displej u prastaré 60CSx (pořád mám doma a nedávno jsem to znovu srovnával).

                                Kvůli displeji časem uvažuju o nějakém upgradu až se objeví displej, který mi bude už plně vyhovovat. Na Edge 1030 se budu muset někdy podívat, to samé jsem ještě neviděl Oregon 750.

                                0 0
                                • jannk  

                                  v realu to vypada trochu jinak, mene jasne – ale ze screenshotu jde taky neco poznat

                                  (tohle jsou OFM mapy + vrstevnice + turisticke znacky)

                                  0 0
                                  • jannk  

                                    ted mi to doslo – ze ony tam jsou ty znacky na mistech, kde jsou i v realu, tj husteji i nejakych krizovatek…?

                                    0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Na screenshotech jsou ty značky ok, tak uvidím až testnu.

                                    0 0
                                  • BB  

                                    ty brďo to je nádhera. Hluboce se klaním a děkuji ti, dodal jsi mi poslední chybějící věc u 1030 (kromě nedodělaných oprav ve fw). Já prostě turistické trasy na Topo Czech PRO neviděl. Tyhle screenshoty jsou úplně jiné kafe.

                                    0 0
                                    • jannk  

                                      jo jo, jeste porad zbyva Garminu dodelat fw .. a to jsem s nakupem cekal pul roku!

                                      Na druhou stranu – i kdyz mi uz 2× behem jizdy zkolaboval, tak v obou pripadech po nabehnuti nabidl pokracovani v jizde, jen se mu trochu rozhodily vzdalenostni a casove upozorneni (coz je v podstate detail)

                                      Ale to je do jineho tematu

                                      0 0
                                  • acidb  

                                    Jak se ti podařilo stáhnout ty mapy z osm.thukuk.de?

                                    Když kliknu na odkaz TK-Czech…7z, tak mě na monitoru naskočí nesmyslný text o rozloze mnoha stránek a nakonec to spadne celý, mám W10 + IE.

                                    0 0
                                    • novas752  

                                      IE ještě existuje?

                                      0 0
                                    • jannk  

                                      ty stranky jsou zjevne v nekterych databazich oznacene jako ‚potencialne nebezpecne‘, tj IE asi remca, v praci jsem je taky nestahl. Zkus jiny prohlizec, pokud to nepujde, tak ti je muzu nekde nahrat

                                      0 0
                                      • acidb  

                                        Otevřel jsem si firemní NB, kde nám kupodivu dovolili i Chrome a přes ten to stáhmout jde, takže to stáhnu tam. Díky.

                                        0 0
                  • jaja01  

                    parada, diky!

                    0 0
                  • bodlak2  

                    Do garmin Colorado používám http://garmin.opentopomap.org , přijdou slušně přehledný a používám i jejich vrstvu vrstevnic. Na zobrazení turistických značek popř. cyklotras pak vrstvy z výše uvedeného webu http://osm.thkukuk.de

                    (doufám že se mi podaří vložit funkční odkaz)

                    0 0
            • jannk  

              Ja uz ty vrstevnich chapu – nejlepsi zdroj DEM dat je asi tenhle model http://viewfinderpanoramas.org/dem3.html (potom je jeste NASA, ktery se povazuje za horsi) a ten model ma posledni aktualizaci z 2014. Tj nema cenu to generovat jeste casteji.

              Takze maximalne si vygeneruji svoji mapu, zrejme celou Evropu tak, ze nebudu klasicky kreslit ‚major‘ vrstevnice ale jenom vsechny stejne: kdyz jedu, tak aktualni vysku neodecitam z mapy, ale z barometru, vrstevnice me zajimaji jenom jak jsou predemnou huste nasazene.

              0 0
    • vladacr  

      Nikdo nepoužívá http://www.wanderreitkarte.de ? Sice nejsou primárně určené pro biky, ale kde projede kůň, projede kolo taky :-). Obsahují nejen vrstevnice a české turistické značky, ale i rozlišení cest podle povrchu – za mě je to fíčura číslo jedna. Buď se dají zobrazovat online, nebo lze stáhnout IMG soubor pro Garmina. Osobně je používám v kombinaci s Cernia RTME a MTBMap.cz v programu QMapShack, který umí perfekně plánovat trasy. Zobrazení od celkem jednoduchého až k nesmyslne komplikovaného – viz screeny.

      0 0
    • Smejči  

      Ahoj, když už je tu tak rozsáhlá diskuze na téma mapy, poraďte mi prosím server, který, krom plánování, umí vygenerovat podrobný výškový profil. Mapy.cz jsou v plánování sice nedostižné (alespoň pro mě), ale zobrazení výškového profilu je trága. Díky

      0 0
      • novas752  

        Já použáívám Stravu, kde si přímo plánuju silniční vyjížďky, a nebo cykloserver na mtb.

        0 0
      • jannk  

        Verejnych DEM (digital elevation) map neni moc – v CR v podstate jen seznam a OSM. OSM mi dlouhodobe vychazi lepe (pri zpetnem srovnani s barometrem na Garminu 1030) → na mapy.cz si vygeneruji gpx, to nahraji do nejake aplikace typu ridewithgps a tam (pres OSM) se podivam na profil.

        0 0
      • jirkous3  

        Trága to bude všude, všichni používají mnoho let stará SRTM data pořízená z raketoplánu v roce 2000. Mapy.cz by na tom mohli být relativně nejlépe protože je mohou kombinovat s daty posbíranými s GPS při skenování silnic. Ne, že by ta data z GPS byla nějaká výhra.

        0 0
        • novas752  

          A co tohle? http://ags.cuzk.cz/dmr/

          Rastr výškových bodů to má hodně podrobný, jsou tam vidět i úvozový cesty apod.

          Akorát jsem z toho ještě nezkoušel vytáhnout výškový profil trasy.

          Musí se to přepnout na ten model DMR 5G

          0 0
          • jannk  

            tohle je myslim prave neverejny zdroj – hgt soubory z toho zadarmo nedostanes. Jinak uz bych je mel v Garminu :)

            0 0
            • novas752  

              no prave. :) Ale presnost to ma velmi peknou, kdyz si chces treba zmerit nejakej kratsi usek, kopec nebo tak, tak je tam nastroj pro vyskovy profil vlevo nahore.

              0 0
            • xtonda  

              Kompletní model z toho nedostaneš, ale dá se tam naklikat trasa a pak to zobrazí profil. Dá se i nahrát, ale jen v nějakém šíleném GIS formátu. A má to i API, takže doplnění elevace k nahranému GPX by mohlo jít nasoftit.

              0 0
          • Morchella  

            Lepší mapy, než ty z ČÚZK neexistují a je v nich doslova všechno přesně. Kupoval jsem je papírové na katastrálním úřadě ještě před tím, než byl internet :-) Prodávaly se v měřítku 1:5000 ve čtverci asi 2×2 km za 60,– kč/ks.

            0 0
            • notobi  

              1+ z nich jsou dle mě i ty KČT detailně lesy s remízkama a složení lesů jde rozpoznat i mýtiny tohle prostě na mapy.cz bohužel chybí, ale jsou zdarma tak neremcám, ale pouze konstatuju, že je co doladit

              0 0
        • jannk  

          (presunuto)

          0 0
        • jannk  

          no to uz zase ne: http://viewfinderpanoramas.org/dem3.html

          a vyska se na zemi nebere z GPS, ale z barometru

          0 0
          • jirkous3  

            No úplně znalec nejsem, ale myslím, že ČR stále spadá do dat z Endeveru. Rakousko atd. už mají nové digitální modely. Tak mi to alespoň objasnil nedávno kamarád zeměměřič. Auta z Mapy.cz mohou měřit barometrem, ale zase jen přesně v místech kde projíždějí tj. na silnicích. Zbytek musí jedině interpolovat z GPS dat nebo použít ty STRM.

            0 0
      • Roxteedy  

        V cem je to traga na mapy.cz? Pouzivam a vyhovuje mi

        0 0
        • novas752  

          Vyskovy profil mapy.cz? Vazne? Vzdyt tam neni videt vunec nic!

          0 0
          • Morchella  

            Vrstevnice po pěti metrech jsou v pohodě. Je fakt, že výškový profil trasy v obrázku napravo je na delší vzdálenosti trochu zmatenej, ale že není vidět vůbec nic?

            0 0
          • Roxteedy  

            Abychom si rozuměli – mám na mysli desktopovou verzi. Když plánuju trasu, udělá mi to výškový profil. Základní data k němu. A hlavně, když ukážu kamkoliv v trase, vidím přesnou výšku. U mně dobrý. Uložim do batůžku a v apce vyvolám

            Možný píšeš o appce. Tam je to z důvodu velikosti displeje a způsobu ovládání ořezaný, to je fakt. Ale v appce neplánuju, takže mi to neva.

            Oceňuju u Mcz jednoduchost a použitelnost. Zkoušel jsem Locus a Garmina. Umí to bambilion věcí, ale pro mně složitý a nepoužitelný. Holt někdo má rád holky, jinej zase vdolky…

            0 0
            • losik_p  

              ja nepoužívám batuzek, ale blog – tam pichnu link na trasu a muzu to jednoduše zasdilet i s někým dalším, proste pošlu odkaz na blog

              osvědčilo se nám to při plánování cyklo dovolené, postupně jsem tam sdílel trasy pro další účastníky

              0 0
    • jannk  

      Fakt uz tomu seznamu hrablo, ze museli odstranit z mapy.cz moznost planovat nejake useky jako pesi? Ted to vypada, ze cela trasa muze byt jen pesi/silnicni kolo/MTB/auto … coz je na nic, protoze pres nejake useky odmitne trasu naplanovat i kdyz na ni trvam, protoze vim, ze je ok. Grrrr!!

      0 0
      • Kaire  

        Furt to jde. když plánuješ tak začneš např. se zakliknutým kolem, vytvoříš úsek. Potom zaškrtneš chůzi a uděláš další úsek. Co nejde je to změnit zpětně jako dřív. Podle mě je to kvůli těm autobusům a vlakům.

        P.S. je to pěkně na hovno ale :D

        0 0
        • jannk  

          No to je megadebilni, protoze obvykle zvolim start a cil a mezitim menim trasu jak se mi libi … a seznam proste nikdy neumoznovat naklikat kousek rucne, kdyz treba nekde byly schody, ktere vim, ze sjedu.

          0 0
        • xtonda  

          To, že to musím nastavit předem, je naprd, typicky si zadám start a cíl a pak nandavám průjezdní body tak, kde se mi nelíbí vypočtená trasa. Pokud nějaký úsek mě nepovolí kolo kudy chci, tak se dal ten jeden úsek přepnout na chodce, což teď nejde. Jedině to rovnou začít plánovat jako chodec, předpokládám, že úseků, kde může kolo a ne chodec bude naprosté minimum.

          0 0
          • jannk  

            Jenze jako chodce te to potahne nejakymi malymi cestickami, po schodech aspod, takze zejmena pro silnici debilni. To zase nekdo premyslel hlavou

            0 0
            • novas752  

              Na planovani vyjizdek na silnicce je vybornej strava route builder s tim strava map switcher pluginem.

              Cestu to pocita na zaklade oblibenosti tras z heatmapy, udela ti to krasnej vyskovej profil…

              0 0
              • xtonda  

                Kvalita výškových dat Stravy pro ČR je zoufalá, moc krásný ten profil tedy není.

                0 0
                • novas752  

                  No nevim, zacatek a konec stoupani vzdycky sedi ± par metru (kolik to napocita metru dohromady mi je ukradeny, me jde o to abych vedel jake kopce me kdy cekaji a rozvrhl si sily) a graficky je to daleko lepsi nez ten vyblitek z mapy.cz (ktere mimochodem take brutalne premeruji, z 700 realnych na trasu udela strava 850 a mapy.cz 1000). A pokud vim tak na frekventovanych cestach maji mapu s kazdym prujezdem overenyho barometrickyho vyskomeru presnejsi a presnejsi.

                  0 0
                • MaPa  

                  Tak strava ale ty data aspoň exportuje narozdíl od map.cz které elevations do gpx vůbec nedají :-/.

                  0 0
            • xtonda  

              Pro silnici asi jo, já se silnicím snažím maximálně vyhýbat.

              0 0
          • losik_p  

            no, to pekne doprasili.. mam ulozene linky na mapy.cz s naplanovanymi trasami a ted to hazi hovadiny. ze ja debil neukladal rovnou gpx.. :/

            0 0
        • Smazaný účet  

          To jsem zkoušel a jak kliknu na chodce, domrví to celou trasu od začátku na chodce. Takže jestli něco nedělám blbě, tak to nejde. Moc hezky to vylepšili, jen co je pravda.

          0 0
          • xtonda  

            V aplikaci i web verzi mají možnost nahlásit chybu, tak to všichni využijme, čím víc lidí to nahlásí, tím spíš se tím budou zabývat.

            0 0
            • Martin  

              Jdu do toho, je to fakt *********!

              0 0
            • Smazaný účet  

              Nahlášeno.

              0 0
            • nitraq  

              Taky.

              0 0
            • Martin  

              podle FB pracuje tým mapy.cz na úpravách trasování, takže překlikávání typu plánování prý nebude nutné. akorát nechápu, proč napřed neupravili trasování a podklady a teprve potom neudělali změnu aplikace. evidentně dost lidí nasrali

              0 0
              • novas752  

                Pritom staci zakazat automaticky aktualizace. A aktualizovat az kdyz jsou nejake zkusenoati s novou verzi nebo vubec (dokud starsi verze funguje).

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Aplikace možná, ona to ale dělá i web verze.

                  Krom toho, jsem to aktualizoval kvůli nové funkci třídění a vytváření složek v Baťůžku, což je zrovna dobrá věc.

                  0 0
                  • novas752  

                    Ja vim ale kdyz uz je rec o aplikaci, da se to jednoduse ohlidat. S webem se asi nic delat neda.

                    0 0
              • Smazaný účet  

                Překlikávání ale nutné je z principu. Naložíš kola na střechu a jedeš 200 km autem, pak jedeš někam 30 km na kole, tam je zamkneš třeba u vstupu do skalního města a jdeš pěšky na výlet po cestě kde to na kole nejde. Stejně pokračuješ zpět (kolo, auto) a všechno chceš mít naplánováno jako jeden výlet. V tom nějaká úprava trasování nepomůže. Pokud to teda není úprava ve stylu víme co je pro vás nejlepší, proto možnosti volby uživatelem vypínáme.

                0 0
                • krabica  

                  Tak tohle je fakt hovadina. :-) Aby mně v autě navigovaly mapy.cz bych fakt nechtěl, když existuje milion lepších alternativ…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jasně že jezdit autem s mapy.cz je hovadina. Tohle byl modelovej příklad. Na kolo střídavě po silnici a po lese a do toho někde pěšky tu je příkladů dost. Prostě je blbost odebrat možnost volby na každej úsek zvlášť.

                    0 0
                    • krabica  

                      Plánuji jenom pěšky, protože ty cyklo, mi vůbec nevyhovují… :-)

                      0 0
                    • MaPa  

                      Sto lidí, sto chutí a Seznam je známý tím vše zjednodušit pro masu. Tohle je krok zpět, rozsekávat si to po částech a pak postupně pouštět je sice cesta, ale nic moc – trochu za tím cítím potřebu aby se pak vše dělalo u nich, nemožnost exportu z apky, kouskování, … Je toho moc.

                      Ve Stravě proti tomu jde i klikat „silou“ pokud to routuje špatně, zase plánovač není v apce, … Na druhou stranu, proti stavu před pár lety je teď poměrně výběr, takže každá možnost dobrá ;-). A většinou i zdarma…

                      0 0
                      • Martin  

                        Jedním frajerem mi bylo vysvětleno, že můj modelový případ vede skrz npr a proto se tam na kole nesmí.

                        0 0
                        • jannk  

                          Mapy.cz stejne na vsechno reaguji jednou frazi " V tom případně budeme rádi, když nám to nahlásíte jako chybu a my to opravíme. Pak tam půjde plánovat i na kole." … coz je proste nesmysl: jednak nic neopravi a hlavne to neresi problem, ze proste obcas chci s kolem vyjit treba schody, protoze mi to vyhovuje, ale je blbost pres schody automaticky routovat trasy.

                          0 0
                          • Martin  

                            Víme líp než vy, co potřebujete. Přitom to sjednocení routingu muselo dát celkem dost práce… a přitom taková blbost.

                            0 0
                            • jannk  

                              Oni to zprasili neskutecne!

                              Ok, nechme routovani … ale kdyz planuji a prubezne ukladam (coz je podle me zcela logicke), tak se mi pokazde ulozi nova kopie!!! auuuuu

                              0 0
              • nitraq  

                Hm, to abych se svou cx šel poslušně do kouta a šoupal nohama. Při plánování jsem měl defaultně silniční kolo, občas vložil na některej sektor horský, když silniční trasa se mi nelíbila a někdy i pěší, když i horský kolo nevyhovovalo.

                0 0
                • Martin  

                  nápodobně. psal jsem jim, stejně jako spousta jiných, že tahle změna je krávoidní

                  0 0
                • jannk  

                  Presne tak. Misto toho, aby povolili i prime spojeni 2 bodu (nekdy proste vim, ze tudy projedu i kdyz tam neni cesta), tak to jeste utahli a ted je to totalne nepouzitelne.

                  0 0
                  • xtonda  

                    Zas tam udělali to co si chtěl, editaci GPX. Pokud importneš GPX a uložíš a pak to otevřeš v Moje mapy, tak se dá taháním jednotlivých bodů upravit.

                    0 0
                    • ZdenekM  

                      Ale jen když tam to gpx naimportuju, ne přetáhnu.

                      0 0
                      • xtonda  

                        Ale s přetaženým GPX se nedalo nic dělat, ani si ho uložit, to byla stejně funkce k ničemu.

                        0 0
                • jatichy1  

                  Přesně tak u MTB abych disahl potřebné trasy mám úseky horské a pěší a u gravelu pak úseky silnicni a horske kolo. Dřív jsem měl jednu čáru a bylo, ted se to rozseka na části a je to na nic.

                  Mate někdo metodu jak to alespoň vyexportovat do garminu jako jedno gpx?

                  0 0
      • novas752  

        klikám si trasy manuálně a neřešim.

        0 0
        • tachmude  

          Tak tak.V měření vzdálenosti a plochy si naklikám kde chci jet a jedu.Popřípadě uložím do GPX a naimportuji do zařízení.

          0 0
          • jannk  

            Coz znamena pro delsi cesty jak debil klikat do kazde zatacky a stejne to neni presne, kdezto planovani spravne kopiruje cestu. Ano, jde to, ale to se se blizi kresleni trasy do papirove mapy :)

            0 0
            • novas752  

              Je pravda, ze na delsi trasy je to pracne. Kazdou zatacku presne ale nevyklikavam, jednak mi staci hruby odhad kilometru a kopcu a navic nezpevnene cesty stejne nejsou zakresleny presne.

              0 0
              • jannk  

                Pokud planujes pro odhad kilometru, tak je to jedno, ale ja planuji abych si vytvoril gpx do navigace … to se potom docela hodi videt, kdeze jsem to vlastne chtel zatocit.

                0 0
        • xtonda  

          To je kvůli typicky pár procentům, kde mě to ani jako chodce nepustí kudy chci, neskutečný opruz.

          0 0
      • kapsch  

        Z článku o nové verzi: „Inovací se dočkal také Plánovač, který v minulosti umožňoval vytvářet trasy složené z více druhů dopravy. „Ověřili jsme si, že je v tomto druhu plánování potenciál, a proto zkoušíme tuto myšlenku dále rozvést. Můžeme to tak udělat díky složkám v Moje mapy, kam si nově uživatelé mohou skládat jednotlivé trasy s rozdílnou dopravou za sebe. Díky tomu můžeme nechat v základu jen jeden druh dopravy na plánované trase,“ uzavřel Jeřábek.“

        Nevím, kdo si myslí, že je lepší si uložit několik tras za sebou, než jednu v celku, kde si jen změním způsob pohybu na některém z úseků..

        celý článek zde:

        https://www.novinky.cz/…plikaci.html

        0 0
        • nitraq  

          Aneb sami víme, co je pro vás nejlepší. Achjo.

          0 0
        • Martin  

          zvedla se pěkná vlna nevole, uvidíme, jestli nám vývojáři dají finger

          0 0
          •  jarek1  

            no ale mě postačí zvolit na jakékoliv trase volbu pěšáka, nechat automat trasu vytvořit a potom pár bodů přetáhnout do míst. kudy mocí mermo chci protlačit kolo po skalách, no a trasa se po pár takto přetažených bodech přizpůsobí novému požadavku/poža­davkům…Celé jsem to tady nepročítal, tak pardon, jestli jsem Mlha.

            0 0
          • Martin  

            Tak mám pocit, že si vývojáři dělají kozy. Jen tak cvičně jsem se mrkl do Batůžku (Moje mapy), kde jsem měl uložené nějaké nástřely zajímavých tras. A mám tam prd.

            0 0
            • Martin  

              Pojďme jim trochu zhoršit hodnocení na google play… aktuálně odemě mají hodnocení Hrozné… přidáte se? Chce to občanský aktivismus.

              0 0
              • novas752  

                Ten průměr ze 49 000 hodnocení pár zdejších asi moc neovlivní. :)

                0 0
                • kolond  

                  Nejde o to co ovlivní průměr, ale ty poslední negativní recenze půjdou vidět.

                  Osobně nikdy a nic neaktualizuji, dokud mě předchozí verze aplikace funguje. To dělám až případně ručně, pokud je na novou verzi dobré hodnocení.

                  Batůžek mě funguje. Na netu jsem vytvořil novou mapu, uložil a v mobilu v Baťůžku načetl. Všechny předchozí trasy v mobilu zůstali.

                  Na netu v záložce „Místa a trasy“ předchozí mapy zmizely, kromě té co jsem vytvořil asi před měsícem.

                  V „Aktivity“ je prázdno.

                  0 0
                • Martin  

                  Tyhle poraženecké žvásty mám moc rád. Díky stejné logice máme v poitice pořád stejný bordel, protože „jeden hlas přece nic nezmění“. Omyl. Ať je ten negativní názor vidět!

                  0 0
                  • ceo  

                    Aktivity nepoužívám, ale plánované trasy se obnovily. Možná trvá déle migrace mezi nějakými databázemi.

                    0 0
              • pepek  

                Tak jim dejte chvilku, možná na tom makají: napřed to po mně furt dokola chtělo, abych se přihlásil a pak že se nezdařila synchronizace, teď už jen ta synchronizace-takže zlepšení :-) Původní naplánované trasy (nyní místa a trasy), které byly seřazeny podle data, se mi jaksi náhodně pomíchaly bez nějaké logické souvislosti-ani podle abecedy, ani podle data. Dá se to nějak uspořádat?

                0 0
              • jIrI___  

                Nepřidám, protože i přes ty „úpravy“ jsem stále nenarazil na podobnou příjemně jednoduchou aplikaci.

                0 0
            • notobi  

              všechno cos měl uložený v batůžku teď přesunuto do Aktivit

              0 0
              • Martin  

                tam jsem se díval, je tam prázdno…

                0 0
        • novas752  

          Cilize pokracuji v tlaceni lidi do uzivatelskeho uctu. Podpora gpx naprd, tohpe taky naprd.

          0 0
          • kapsch  

            Účet mi nevadí, mám u nich mail, používám Stopaře na záznam tras.. Tady jsme přišli o praktickou funkci a možnost.

            0 0
    • pepek  

      Jsem Mlha, nebo vám nevadí se teď pokaždé přihlašovat na telefonu, když si chci zobrazit nějakou trasu ?

      0 0
    • Morchella  

      Nejlepší mapy jsou pro mě opravdu v množném čísle, protože ideálního výsledku dosáhnu pouze kombinací mapy.cz a plánováním na Stravě. Mapy od Seznamu jsou pro mě nejlepší pro orientaci v krajině. Vidím, kde jsou skoro všechny cesty a turistické značky, kde jsou jaké kopce, památky, zajímavosti, hospody. Plánování v nich je ale zhola nemožné, protože zkrotit tu svíjející se žížalu trasy už po chvíli klikání do mapy nedovedu.

      V mapy.cz si proto podle libosti naklikám „měřením vzdálenosti“ jen tak zhruba trasu, vyhodnotím kterým směrem jsou zajímavější sjezdy, kde se vyplatí udělat zajížďku, nebo kde je lepší začít a kde skončit a hlavně co a kde navštívit.

      Na Stravě si pak jednoduše a rychle trasu natáhnu, mohu hojně používat režim s ručním zadáváním trasy, když mě to někde nechce pustit a také naplno využívám zobrazení heatmapy, kde často objevím pěšinky a traily, o kterých žádná mapa neví a přesto vidím, že se tam zvesela jezdí. Jinak mapa na Stravě je tragická a není v ní vidět prakticky nic a občas musím koukat vedle dokna, kde vlastně jsem :-) Trasu uložím do GPX, otevřu v mapách.cz a uložím do oblíbených a podle toho jedu. Pro mě nejlepší, ale vždy záleží na tom, jak se s tím chce člověk babrat a jak dokonalou trasu chce vytvořit.

      EDIT: Perfektní je, že nově lze na Seznamu s takto uloženou mapou dále pracovat.

      0 0
      • novas752  

        Stáhni si plugin strava-map-switcher, tam si můžeš místo té jejich mapy zapnout třeba tu turistickou mapy.cz. :)

        0 0
        • Morchella  

          já o tom vím, ale nechce se mi :-)

          0 0
          • BB  

            mě se zase chce, navíc si k tomu zapínám i heatmapu, takže vidím, kde jezdí bikeři.

            0 0
            • Morchella  

              tak o heatmapě píšu

              0 0
              • Morchella  

                Ještě pro upřesnění, já si na mapu ve Stravě nestěžoval, jen jsem to o ní konstatoval, kdyby někoho napadlo spoléhat se pouze na ni. Používám ji schválně kvůli cestičkám, které nejsou kolikrát ani v heatmapě. A druhé okno s mapy.cz se mi hodí na rozklikávání infopopisků a odkazů v mapě, jako třeba od kolika má ta která hospoda otevřeno :-). Strava-map-switcher je jinak skvělá a užitečná věc, kterou jestli se nepletu tvořil svépomocí místní uživatel Liskin tady, za což mu patří velké díky.

                0 0
      • jIrI___  

        Kde na Stravě najdu to plánování? Jsem takový její pasivní uživatel (jen si tam ukládám gpx) a to plánování jsem tam po dlouhém hledání nenašel :)

        0 0
        • novas752  

          nahoře vpravo je oranžové + v kroužku a po rozkliknutí položka create a route.

          0 0
          • jIrI___  

            Díky, jak jednoduché :). Nicméně už po dvou kliknutích jsem poznal, že to nebude nic pro mě – v daném úseku mi to navrhlo cestu po hodně frekventované silnici a přitom kousek vedle vede cyklostezka (mezi body B a C) a je to po ní navíc kratší.

            0 0
            • Morchella  

              Buď klikej po kratších úsecích kudy chceš, nebo tu trasu přetáhni tam, kam chceš a nebo použij „manual mode“, když to nechce někudy natrasovat. To se mi stává třeba i v jednosměrkách ve městě, že Strava táhne jinudy, než chci..

              0 0
            • krabica  

              Že ty chceš jet makat za mně do práce… :-D

              0 0
            • xtonda  

              Deaktivuj přepínač Use popularity, pak to necpe na hlavní tahy.

              0 0
              • jIrI___  

                Díky za tip, ale výsledek je úplně stejný (navíc pochybuju, že by ten hlavní tah byl mezi uživateli oblíbenější než pohodová cyklostezka bez inlajnistů a podobné verbeže :) ).

                Ale teď jsem si všiml, že ten plánovač je beta verze, takže podobné krpy jsou omluvitelné.

                0 0
                • xtonda  

                  Popularity je asi podle heatmapy, zapni si heatmapu a uvidíš kde se nejvíc jezdí, tady mi taky vede kolem silnice 1. třídy kam bych nevjel a lidi tak podle heatmapy hodně jezdí.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Víc se jezdí po té cyklostezce, po které to plánovač nevede. Cyklostezka označena modrou křivkou, plánovačem navržená hlavní silnice červenou křivkou.

                    0 0
                    • pepek  

                      Tady se zbytečně vyčerpáváš a vedle ti jezdí pokérovaná holka hustý freeride bez komentáře.

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Frikulíny na neuváženost všech jejich činů upozornilo už dostatečné množství lidí, takže se můžu plně věnovat vážným tématům :).

                        0 0
                    • xtonda  

                      Mě se to většinou chová tak, že když nechám zapnuté Use popularity, což je default, tak naplánuje trasu delší a po frekventovaných tazích. Po vypnutí Use popularity to se trasa zkrátí a vede tak nějak rozumně. Pokud to v tomto případě po té Těšínské ani není kratší, tak by se to dalo označit za chybu. Kdoví jaké podklady pro plánování krom heatmapy používají.

                      Každopádně při plánování trasy na kole většina lidí nemá tak jednoduchá kritéria jako v autonavigaci, kde prostě chci buď nejrychlejší nebo nejkratší trasu. Takže je potřeba si to stejně celé projít a pomocí průjezdních bodů si to natrasovat kudy chci.

                      0 0
    • bodlak2  

      Docela dobře se mi plánují trasy v Sigma Data Centru, ale jezdím na silnici, takže asi v menšině. Trasa může mít více úseků s rozdílnou preferencí (silnice, cyklotrasy, cesty, …)

      0 0
    • ceo  

      Dají se nějak jednoduše traily z Trailforku nebo segmenty že Stravy zakomponovat do plánované trasy? Ideálně v mapy.cz.

      Jednoduše myslím jinak než ručně přibližně překreslit.

      0 0
    • jirpl  

      Dnes jsem jim na mapy.cz psal e-mail ohledně plánovaní, 20km tahem po silnici se zadáním horského kola atd. Jsem zvědavej, co odpoví…

      0 0
      • Martin  

        A kdy… tipl bych si, že budou zavaleni maily :)

        0 0
    • Tecka  

      Mapy.cz v turistické verzi již umí „3D“ zobrazení. Na plánování budou asi lepší vrstevnice, ale jako hračka hezké :-)

      0 0
    • THORX  

      Dá se v mapy.cz uložit 2× ten stejný švih?

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
      • chemik_mara  

        To bude nějakej šotek. Jakmile posuneš start na tu zpevněnou cestu, už to spojí tou kratší vzdáleností.

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
          • xtonda  

            Nepustí to tam ani chodce, evidentně nějaká bota v napojení zpevněné a nezpevněné části cesty, ona tam i končí zelená turistická uprostřed ničeho. Jelikož mapy.cz nemají možnost naklikat část trasy ručně, tak jediné co můžeš dělat je jim to nahlásit.

            0 0
            • Smazaný účet  
              0 0
            • Roxteedy  

              xtonda: +1

              s tímhle se občas potkám. Už leta pořád přemlouvám Seznam, aby umožnil v mapách „ruční“ definici trasy mimo jejich cesty. Je to marný, je to marný, je to marný…

              0 0
      • novas752  

        Jednoduše, klikám ruční měření vzdálenosti.

        0 0
        • xtonda  

          Poněkud nepraktické pokud takto potřebuješ ošetřit krátký úsek dlouhé cesty.

          0 0
          • novas752  

            To je fakt, ale je to svym způsobem nejjednodušší, nemusíš se prát s nějakym algoritmem a blbě pospojovanou mapou nebo v mapě nezanesenou cestou, plánuješ to přesně tudy kudy chceš.

            Samozřejmě že nejlepší by bylo kdyby se dal způsob trasování kombinovat no, ale to chce spoustu uživatelů už dlouho a oni s tim nic.

            0 0
          • Singlespeed  

            V mapách.cz je takové kvantum chyb, že jiná možnost než naklikat to ručně, bohužel, neexistuje.

            0 0
      • vit.sklenar  

        Přidáš průjezdní bod (nebo i víc) dokud to nepochopí, kudy chceš jet. Nejjednodušší je to přetažením trasy myší.

        0 0
      • Raf  

        Třeba tam někdo dal závoru u toho baráku se zákazem vstupu / vjezdu, turistickou značku přesunuli ke žluté a značkař to ještě na části nepřemaloval :)

        0 0
      • RomanH  

        Nema to reseni (alespon ja na zadne neprisel od te doby, kdy u nich nelze kombinovat rozdilne typy dopravy mezi body). Proste to vedu nejblizsi cestou a maximalne tam naklikam nejaky bod.

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
          • xtonda  

            Nějaký tipy už jsou výše ve vlákně, ale kromě cykloatlasu to jsou většinou jen různé aplikace nad OSM. Já v poslední době používám dost BRouter web, má tam různá profily podle toho jak chci jet a zohledňuje převýšení, ale pokud je někde chyba v mapě a nechce mě to tam nechat naplánovat, tak ruční možnost klikání to taky nemá. To umí plánovač ve Stravě. BRouter i Strava mají možnost zobrazit si jako podklad libovolnou mapu co používá stejný systém dlaždic, BRouter na to má přímo UI, ve Stravě se použije strava-map-switcher.

            0 0
          • BB  

            Pokud používáš chrom, tak stačí doinstalovat map switch doplněk a potom můžeš trasu připravovat ve stravě a zvolit si tam jako mapu mapy.cz a strava umožňuje přepnout na manuál, takže si kus trasy naklikas kudy chceš a pak se zas vrátíš na automatický routování.

            0 0
          • zbartos  

            Já jsem dříve editoval trasy ručně přes cykloserver.cz , ale od určité doby, kdy jsem zjistil, že mají mapy.cz automatické chytání k v nich zakresleným cestám (a ortofoto i v cizině), dělám to v nich. Když to mapy.cz naplánují jinudy než chci (občas si ale nevšimnu, že je to na kole nesjízdné, dělám to většinou v režimu pěší), udělám si ten špatný kousek ručně a uložím ho do své gpsky jako druhou trasu…

            0 0
    • zbartos  

      Během letošní dovolené v okolí Kirchberg in Tirol (Rakousko) jsem byl překvapen, jak poměrně dobře je na mapy.cz zakreslena tamní síť oficiálních MTB tras. Bohužel jsem našel i místa, kde oficiální trasa reálně vyznačená je (a je i v místní papírové cyklomapě z místního Infocentra), ale na mapy.cz není.

      Napsal jsem proto na mapy.cz dotaz a odpověď je taková:

      "Mimo Česko a Slovensko přebíráme tyto údaje z dat projektu OpenStreetMap (OSM). Bohužel nás v kartografické redakci není tolik, abychom mohli nepřesnosti v OSM sami opravovat. Soustředíme se na mapu ČR a SR a opravy ve zbytku světa necháváme na tisících přispěvatelích do OSM. Projekt OSM navíc klade důraz na místní znalost při tvorbě mapy, a tu my nemáme.

      Pokud máte dostatek informací vy, můžete chybu opravit přímo vy na www.openstreetmap.org. Na mapy.cz se pak oprava objeví při nejbližší aktualizaci."

      Takže můžeme celkem lehce pomoci sami sobě poňoukáním k činnosti Infocentra v příslušných lokalitách, příp. vlastní editací tras v www.openstreetmap.org podle co nejčerstvějších místních oficiálních cyklomap (předpokládám, že tedy tamními vlastníky půdy/cest schválených) získných v Infocentrech.

      Globální mapy a průvodčíky bych k tomu nepoužíval, protože mají dlouhé výrobní lhůty a nejsou s místními vlastníky v tak těsném kontaktu.

      0 0
      • notobi  

        u nás zase chybí spousta místních turistických tras (krátké vycházkové) na stromech jsou značený čtvercem úhlopříčně rozděleným) na mapě přerušovaně. Spousta takových tras na mapy.cz vůbec neni

        0 0
        • babkanakole  

          Pokud něco takového máš projeté/prošlé a máš záznam v GPS, hoď mi to do SZ. Ideálně by to bylo i s umístěním rozcestníků, pokud je to má.

          Přidám to do OSM a mapy.cz si to časem naberou. Přebírají některé věci i v ČR, jen se o tom moc nemluví. Podstatné je, aby to v OSM bylo technicky správně a jim to prošlo bez chyb, tj. bez nutnosti to ručně opravovat.

          Případně je možné do mapy na openstreetmap.org na tom místě přidat poznámku. Turistickými trasami se zabývá v OSM dost lidí; jen to někdo musí opravdu projít. Pokud je to něco místního, nemusí se vědět o tom, že tam něco takového vůbec je.

          0 0
          • notobi  

            je to značený značkama co jsou stanovený kčt tak by se o tom vědět mělo, trasy si nezaznamenávám takže nemam co bych poslal jen vim, že to na mapy.cz prostě chybí

            0 0
            • babkanakole  

              Některé tyhle trasy jsou sice značené stejně, ale pod KČT to nespadá, spadá to třeba pod obce. V okolí vím minimálně o dvou takových.

              Mapy.cz mají data jen přímo od KČT, resp. od firmy, která pro KČT dělá správu tras (ne turistické značení, to samozřejmě dělají značkaři KČT).

              Tyhle „obecní“ trasy jsou paskvil – KČT to fyzicky vyznačí, ale dál neeviduje ani neudržuje. Takže za čas z toho zbydou jen trosky, o které se nikdo nestará.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.