• camillio

    Nazdar borci, hledám náměty na trochu bádání. Třeba někoho z vás něco napadne :-)

    Oč jde – potřebuji něco, ale nevím co (nic mě nenapadá). Co by to „ono“ mělo mít za vlastnosti:

    • autoregresní průběh, tj. na základě minulých hodnot by mělo jít odvozovat s nějakými odchylkami hodnoty budoucí. Příklad – motání opilého cyklisty po silnici – vím kde se nachází a podle toho, co vyvádí a jak je nastavený (jede pomalu/rychle, furt je nakloněný na tu či onu stranu…) jde zhruba odhadnout, kde bude za pár okamžiků. Nebo: pohyby řetězu při šlapání v závislosti na jeho opotřebení – s opotřebením bude zřejmě drobně růst amplituda kyvu za převodníkem nebo vodítkem přehazky.
    • může to být něco fyziologického (tepy v závislosti na něčem).
    • nemělo by být velkým problémem získat nějaká data. Můj šéf není zrovna nakloněn vědě mimo svůj obor, takže šance na získání nějakých měřáků apod. prakticky nulová.

    Nečekám že z toho vyjde nějaká velká věda, ale už mě ty klasické modely kapku neba a třeba se najde něco pěkného. Takže se ukažte :-D

    0 0
    • Jaromír  

      pochopil jsem to až k tomu nazdar borci :)

      0 0
      • Radez  

        :-)))

         

        Jinak máš zajímavej džob – a já už si myslel, že statistika ve všech možnejch modifikacích, kterou mám každej semestr je uplně k hovnu.

        0 0
        • camillio  

          I kdež, statistika je prima věc, jen ji člověk musí do hlavy natlačit sám, bo nechat si ju tlačit ve škole je o ničem. Nicméně to co dělám je v tomhle případě bližší spíše teorii systémů, která se statistkou ale hodně pracuje.

          Džob každopádně zajímavej, ale chudej :-/ A časově náročnej, taky mám zatím prd najeto :-(

          0 0
          • Radez  

            No možná je to prima věc, ale na škole sou to nejtěžší zkoušky ne početně – ty příklady bych řekl, že i k něčemu jsou, ale každá zkouška má i teoretický části, ale ne říct k čemu jsi dospěl nebo tak něco logickýho, ale musíš se nadrtit knížku podělanejch definic, který druhej den zapomeneš, takový zkoušky už sem absolvoval tři a za 14 dní mě ještě jedna čeká a z těch předchozích zkoušek definicu neznám ani jednu, ani jednu větu bych nedal dohromady.

            Ale třeba teď sem četl nějakou nabídku práce myslím v České Spořce, kde požadovali nějakou statistiku pro nějaký jejich výpočty a aji docela solidně placený to bylo no.

            Jinak teorie systémů, sem taky ve škole měl i dvojku :-), ale to je pohůdka to mě u státnic zachránilo, když na to je dobrej učitel, tak to je o něčem jiným.

            Jo a je tajemství co děláš za prácu?

            0 0
            • camillio  

              No, ono je to těžký, definice jsou blbý, to uznávám, na druhou stranu něčím je potřeba to omezit. Ale to je celý problém matematiky, že definice a lemata jsou od toho, aby se vymyslelo kdy to vlastně funguje a proč :-))) V komerci je statistika placená dobře, pokud ji někde opravdu chcou. Nicméně já se po dvou a půl roce vrátil zpět do akadsféry a v ní prozatím hodlám i setrvat…

              0 0
              • Radez  

                Thý jo poslední co bych chtěl dělat je toj toto učit :-). Ale zase hodní statistikáři, který maj cvika sou strašně oblíbení a přednášející teorie sou za největší teroristy (no vlastně i sou). Jo a když už sme u toho nevíš co dá patnáctýho Kubanová za teoriu do písemky? :-))

                0 0
                • camillio  

                  Jo tak to ti nepomuzu, jiny instituce :-) A krome ‚strasne‘ oblibenyho jsem aj tim teroristou :-D

                  0 0
                  • Radez  
                     

                    Tak to asi od nás teda nebudeš. Na cvika máme pohodáře jak cip. Ale samozřejmě na jiných ústavech udržuj patřičnou morálku a zpět ni krok, pěkně ať ty regrese, shlukovky, kovariance študentíci ovládaj :-). Jo a hlavně testování hypotéz všeho možnýho.

                    0 0
      • vikicek  

        asi tak :o)

        0 0
    • Lázeňák  

      ?????????????

      0 0
      • camillio  

        Jo, ty tvoje otazníky by šlo modelovat docela dobře, to máš pravdu ;-)

        0 0
    • jecnak  

      Pokud bys mel k dispozici treba tenzometry, tak merit treba nejake namahani pri prujezdu ruzne vysoke prekazky, nebo pruhyb rekneme klik pri ruznem vykonu cyklisty (wattmetr by tu snad nekdo mohl vozit) atd. Zkusil bych se inspirovat treba na http://analyticcycling.com/ Sam nevim co si pod pojmem autoregresni v tomhle pripade nejakeho mereni/modelu predstavit.

      0 0
      • camillio  

        No to je právě ten průšvih, že si nějak nedokážu vymyslet, kde by se v cyklistice to „moje“ dalo aplikovat. Někde určitě, jen na to přijít :-)) Každopádně za odkaz díky, co jsem mrknul tak to vypadá na slušnej matroš.

        0 0
    • Sinty  

      Co třeba životnost akumulátoru (např. Li-ion), v závislosti na provozních podmínkách? Může být ovlivněna nešetrným nabíjením/vybíjeným atd. Tohle se dá celkem dobře měřit.

      0 0
      • camillio  

        To už s kolem až tak nesouvisí, navíc to dělá každý výrobce. Chtělo by to něco zajímavýho, co se týká přímo cyklistiky, ať je radost to ověřovat :-D

        0 0
    • Jakub92  

      Tadle ber spíše s rezervou ale…

      co zkusit změřit (nevim jak) jakej vliv má výška špuntu na odpich pláště,  aneb kolik se ztratí energie v jeho deformaci.

      0 0
      • camillio  

        To je fyzika, ne matematicky modelovani…  Kazdopadne by to bylo zajimavy, ale v tomhle jsem mimon.

        0 0
    • zichis  

      koukni do své digitální koule badateli, a řekni pls, kdy budou u nás cyklostezky tak zacpaný že bude rychlejší ces­ta pěšky.

      0 0
      • camillio  

        Az lidi prestanou byl debYlni a jezdit do prace 2km kdyz jim tam jede  tramvaj, ktera navic nestoji kazdy den pul hodiny v zacpe tam aj nazpatek… Sorry, ale to je vzpominka na nejednoho byvaleho kolegu a cela je OT :-D

        0 0
        • hribik A1  

          u nas tam vacsinou ide autobus, ktory stoji v kazdej kolone tak isto ako auto, este aj na zastavkach, a tie byvaju tak v priemere 500 metrov od vychodiskoveho a cieloveho miesta :-D

          ad otazka: kazdu sobotu a nedelu poobede, pokial je sucasne pekne a pocet stupnov presahuje 20…

          0 0
          • drtyc  

            jednicka s hvezdickou. takhle to tu funguje taky. i pro saliny v nekterych koncinach. a nic na tom nezmeni ani specialni vyhrazene pruhy ani tramvajove pasy mezi pruhama. protoze na pruhu se parkuje a po pasu se jezdi teda odbocuje vlevo a stoji.

            0 0
    • Vlada  

      A co treba zavislost frekvence slapani na mnozstvi laktatu pri narustajici zatizeni? :-)

      0 0
      • camillio  

        Tohle bez spoluprace s laborkou nejde a jak jsem psal vyse – sef neni naklonen vyzkumum na poli jinem, nez je nase „vlastni“. Kazdopadne jako uloha regresi by to bylo vice mene jednoduche a pritom docela efektni… To bych musel makat na FTVS nebo na nejakem fyziologickem ustavu. Ale dik za namet, treba z toho vykrystalizuje nejaka zjednodusena varianta :-)

        0 0
        • mr.nobody  

          a co zkusit zpracovat pravděpodobnost ustlání si s spd v nějaký typický situaci v závislosti na tom, jak dlouho je cyklista používá? :-)))

          0 0
          • camillio  

            Hele, neco podobnyho dela u aut muj skolitel, jenze i ten bojuje s nedostatkem dat. Ale pokud budes delat pokusnyho kralika, tak upravime SPDcka tak, aby se chovaly jinak nez jsi zvyklej a muzeme to rozjet :-D

            0 0
    • hribik A1  

      zavislost jazdnych charakteristik (trajektoria, zrychlenie, spomalenie, priemerna rychlost) na pocte vypitych piv, teplote vzduchu a na pocte najazdenych km (treba stanovit normokilometer s parametrami ako urcite klesanie a stupanie na takomto priemerovanom kilometri, cela statistika sa moze urobit pre viacero roznych parametrov toho normokilometra, akoze jazda skoro po rovine, v kopcoch, vacsich kopcoch…)

      0 0
      • camillio  

        Hehe, s temi pivy uz to nekdo udelal, nejaky ptakolog (=ornitolog), ktery pry jako reakci na pseudovedecke clanky dal dohromady praci na tema vlivu poctu vypitych piv na rozsah publikaci a dospel k nazoru, ze s rostoucim poctem vypitych piv pocet publikaci ornitologu klesa. Pry to dokonce nekde jako recesi protlacil i na konferenci :-D

        0 0
        • hribik A1  

          tak to je dost prekvapivy zaver, pretoze ja by som cakal, ze so stupajucim poctom vypitych piv bude pocet publikacii u urcitych specifickych vednych odboroch stupat :-)

          0 0
          • hribik A1  

            a curva, ze „u odboroch“, to je uz skoro ako „do tankoch“ :-D

            0 0
          • camillio  

            No tak to maji matematici. Na fakulte jsme se jednou bavili o tom, proc matematici tolik chlastaji, ze nektere katedry jsou z pulky leceni. Jsem nadhodil, ze furt ne a ne prijit, jak to s tim svetem vlastne je. Rozsekl to kamos vetou, ze oni prave ze zjistili, jak to s tim svetem je. A zacli z toho chlastat… Asi tedy blazena nevedomost :-D

            0 0
    • rmbike  

      Předpokládám, že to nemusí být nic z oblasti cyklistiky. Napadá mě třeba predikovat sílu přijímaného signálu mobilní stanice v síti GSM, UMTS či mobilního WiMAXu apod. Se získáním vstupních dat (minulých hodnot) by v případě GSM neměl být problém.

      0 0
    • Misiak  

      divim sa ti, clovece. stazujes sa ze mas dzob narocny na cas a ze mas prd najazdene, ale ides vymyslat nove statisticke problemy, na ktorych riesenie samozrejme treba dalsi cas, ktory by si mohol stravit jazdenim…

      nic v zlom, len sa proste divim ;)

      0 0
      • Thidney  

        hleda statisticke problemy jejichz reseni by podlozil tim jezdenim, cti poradne :))

        0 0
      • camillio  

        No, ono to je malinko jinak. Dzob narocnej na cas je, to je pravda (protoze si to tak delam sam). Nicmene kdyz praci chybi variabilita, tak me to ubiji. Mozna dokazes cely dny delat na tomtez, OK, jsi vetsi borec. Ja to proste nedokazu. A mozna jsi schopny se v pulce pracovni doby zvednout se slovy ze te to dneska uz neba a vyrazit na kolo. Hm, to ja nemuzu. A problemy si nevymyslim, proste hledam zajimavou oblast pro aplikace, ostatne o tom cela veda je. Navic je to muj konicek. A kdyz se venku setmi nebo leje, tak na kolo nevyrazim. Misto toho nekdo pari gamesy, nekdo chodi do hospody.

        Jo, najezdeno mam 2000, coz prd proste je. A ani ja to nemyslim nijak ve zlym.

        0 0
    • kajis  

      Ahoj, jestli jezdíš každé ráno do práce, tak zkus dělat statistiku, kolik potkáš cyklistů v krátkém rukávu / vestě / bundě v závislosti na teplotě. Bude tam určitě pěkná hystereze (tj. při stejné teplotě po chladném období bude mnohem víc lidí jezdit v bundě, po teplejším období budou všichni ještě jenom v dresu) a další oblíbené jevy.

      0 0
    • Hejdik  

      Aaaaach----můůůůj----bože!!!:-)))

      0 0
    • Ricci  

      Pozeraj serial Vrazedne cisla,mozno dostanes napad :-)))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.