• Maršál Hary

    Dobrý den, koupil jsem ježděné MTB.Je to cca 5–6 let starý model Bulls který je ve

    předu osazen mechanickými kotoučovými brzdami Tektro. Nevím přesně model brzd, něco jako

    Aqila.problém je že to vůbec nebrzdí.Ne že to nebrzdí na fleku, tak náročný nejsem, ale normálně

    to můžu máčknout že bych urval lanko a nejsou ani tendence abych šel přez řidítka , nebo aby

    šlo kolo do smyku. Brzdu jsem seřídil dle dostupných návodů, koupil jsem nové desky(force)

    a stejně nic. Jaké koli V brzdy brzdí stokrát líp.

    Máte prosím někdo nějakou zkušenost? Dělám někde v seřízení chybu? Je tam duch?

    Nebo ty brzdy jsou špatné už z výroby?

    Děkuji moc za radu. Když tak doplním info co a jak jsem s tím prováděl.

    Ps. desky ani kotouč jsem při výměně a opravách nekontaminoval olejem , ani ničím jiným.

    Na to jsem dával bacha.Díky Maršál.

    0 0
    • mr.garisson  

      Zkus to odmastit. Sice jsi to nemusel kontaminovat, ale mohlo to být mastnéuž předtím. Potom pořádně probrzdit z kopce.

      0 0
    • KoudakT  

      Odmastit kotouče, teď už dost možná i vypálit desky…

      0 0
    • AleZ80  

      Kolik jsi toho s těmi novými destičkami zatím najel ?

      0 0
      • Maršál Hary  

        Zatím nebyl moc čas,ale najezdil jsem na nich asi 20 km. Zkoušel jsem je rozbrzdit opatrně z kopce,ale nechtěl jsem je zase rvát na krev,abych je zase třeba nepřepálil,jako se to může podařit u auta. Je pravda že je to trochu lepší, ale pořád žádný zázrak.Nemám s kotoučema na kole žádnou zkušenost, tak nevím jestli je potřeba je „usadit“ brzděním jako u auta, nebo u motorky. Tam je to jednoduší protože to jede samo :-). Jinak kotouč jsem samozřejmě odmasil lihem a čističem brzd a vypulíroval hadrem.

        0 0
        • AleZ80  

          Ty destičky si musí sednout. Jestli jsi zatím najel 20 km a k tomu většinou po rovině (?), tak bych jim ještě chvíli dal.

          0 0
          • Maršál Hary  

            No je fakt že jsem brzdu nijak extra moc nenamáhal, ale zase musí zastavit něco přez 100Kg.odpoledne zkusím vyjet někam na kopec a pořádně je zkusím probrzdit.Uvidím co to provede. Tak nějak jsem si myslel že to bude chtít chvilku než to začne brzdit na 100%,ale tohle mě překvapilo že ta účinost je takhle mizerná. Večer dám vědět jak to dopadlo.

            0 0
            • KoudakT  

              Já bych to první odmastil… ať v půlce kopce nezjistíš, že to FAKT nebrzdí :-D

              0 0
              • Maršál Hary  

                Pro sichr to ještě prostříknu odmašťovačem, ale jak jsem psal, to nevidělo olej ani v pixle. Nové desky jsem tam dával až nakonec po celém servisu kola, pak jsem kotouč důkladně umyl lihem a sprejem na brzdy,utřel čistým hadrem,nové desky lehce přešmrdlal jemným šmirglem, kdyby na nich něco bylo z fabriky a nasadil do brzdy. V tomhle umím být docela pečlivý.Tak uvidím.Nemyslím že by ty brzdy neměli fungovat.

                0 0
                • Maršál Hary  

                  Tak už jsem to všechno zmáknul. Razantně jsem brzdil z kopce a ještě šlapal jako magor.Po chvíli skutečně začali brzdit pépe a lépe.Po několikátém brzdění už to bylo obstojné a pak se i rozvibrovaly-to už jsem je asi trochu přehřál,protože kotouč na okraji maličko změnil barvu,lehonce zrůžověl, tak doufám že jsem ho nějak nevyhřál.

                  Každopádně brzdí to o poznání lépe,dokonce už i lehce skřípou, nicméně to pořád není ono.Pozitivní je že desky jsou ošoupané rovnoměrne a i na kotouči se mi zdá že na něj dosedaly rovnoměrně. Dám tomu ještě šanci,uvidím co ještě najezdím a k jakým dojde změnám. Každopádně všem děkuji za rady snad čas něco ukáže, když tak napíšu ježíškovi

                  aby mi přinesl něco osvědčeného :-)

                  0 0
    • Cemik  

      Ahoj, řešil jsem to samé,taky na přední brzde, akorat na novem kole, po 2,5k km jsem vyměnil za hydrauliky shimano M6×x a bylo po problému :-)

      0 0
      • Maršál Hary  

        Jo,jo tomu rozumím, ale je to už přeci jenom dražší a náročnější záležitos na montáž. Musel bych asi vyměnit i řadící mechanismus,mám to s páčkou brzdy v jednom kuse.Nehledě na to že by to asi převýšilo cenu kola.

        Koupil jsem ho za dva táci ve velmi slušném stavu ,abych po létech zase začal trochu jezdit.Jestli mi to vydržý tak mám v úmyslu časem koupit něco nového.Koukal jsem že na takové to rekreační ježdění se dá koupit značkové kolo do 15000. Nicméně razím teorii že vše na čem jezdím musí v první řadě svěle brzdit a nesmí z toho za jízdy odpadávat kola…

        0 0
        • Enisso  

          Ahoj. Mám osobní zkušenost s mechanický ma brzdama tektro novela. Doporučil bych ti se brzd zbavit a pořídit nějaké shimano brzdy. Tektro mi nikdy dobře nebrzdili at jsem zkoušel odmašťovat, zajíždět nebo měnit desky. Na bazaru se občas něco vyskytuje, stačí sledovat

          0 0
        • Enisso  

          Ahoj. Mám osobní zkušenost s mechanický ma brzdama tektro novela. Doporučil bych ti se brzd zbavit a pořídit nějaké shimano brzdy. Tektro mi nikdy dobře nebrzdili at jsem zkoušel odmašťovat, zajíždět nebo měnit desky. Na bazaru se občas něco vyskytuje, stačí sledovat

          0 0
          • Maršál Hary  

            Dík za radu a poznatky. Mám tam něco jako Novela,jen to na ní není napsané,podle obrázku je hodně podobná, jen je na ní tapsáno Tektro OI , nebo IO,nevím z které strany se to čte :-). Teď jsem je zajížděl viz. výše. Dám tomu ještě chvilku.Když jsem různě pročítal kde co a různé recenze tak mechanické brzdy Tektro nikdo nijak zvlášť nechválil,narozdíl od Shimano které měli zpravidla daleko lepší hodnocení. Sledoval jsem samozřejmě brzdy nižší cenové hladiny.Nejsem nijak náročný a nechci super brzdy a nebudu asi nikdy jezdit ze skály dolů, ale zase chci

            aby když to zmáčknu byla nějaká razantní reakce.

            0 0
            • Vilém  

              Kdyby sis tam dal klidne nejake zakladni hydraulicke shimana, tak to moc penez stat nebude a bude to nebe a dudy.

              0 0
    • Maršál Hary  

      Díky všem za rady a poznatky.Dneska jsem jezdil hodně z kopce a brzdil jsem víc nž bych brzdil normálně. Na deskách je normálně vydět opotřebení,takže už nejsou v záběhu. Závěr je ,že tato brzda nikdy brzdit nebude. V zadu mám V brake a ta brzdí. Stačí mi na ni dva prsty. Přední nebrzdí a rvu ji třema prsty aby začla brzdit. To nejsem žádný chcípák. Seriozně už mám strach že prdne lanko,páčka nebo klíč. Nehledě na to že pak už na tu brzdu nemám cita a je to vo držťku.

      Schválně jsem sedl na klukův Autor s V brzdama i ve předu a brzdí mu to úplně v pohodě.Na můj vkus to stačí.Není to rána do zdi, ale normálně to brzdí.

      Shrnutí:

      Brzda Tektro jde dolu a do křoví.Prodat mi tohle někdo na novém kole,tak mu ho vrátím,ale výlohou. Jak jsem psal , nechci se do tohohle kola vysypat za velké bankovky,takže dám ještě kotouči šanci.Rozhoduji se mezi Shimano TX805 tady je pěkná cena,anebo Avid BB5 ta má asi víc spokojených fanoušků. Tak ještě uvidím jak budu lakomej. Hydry dávat nebudu,protože bych musel měnit i řazení.Mám to s páčkou v jednom kuse.Neznám terminologii, říká se tomu duál? Takže hydry za cca 1000Kč jdou a asi stojí za ten klid v duši,ale plus řazení atd…zase náklady na víc.Nehledě že na druhé straně řidítek by bylo něco jiného.......vo­pičárna.

      Chci tomuhle kolu dát sezonu a uvidím kolik najezdím a jestli se mi bude chtít ho vylepšit,a nebo jestli pro mě bude zajímavé koupit něco novéju.

      Ještě jednou díky všem

      Pokusím se sem dostat nějakou fotku, ať vidíte co jsek si koupil za divočáka :-)

      0 0
      • AleZ80  

        Na BB5 bych se vykašlal a vzal BB7, které lidi celkem chválí.

        http://www.cycology.cz/…vid-bb7-2574

        Jak jsou na tom mechaniky od Shimana nevím.

        0 0
      • Breakpain  

        Avid 9 jsem zajížděl skoro 300km než „nastoupily“ …takže asi tak ;) … Možná blbý kus … ale takhle rychle bych flintu do žita neházel …

        0 0
      • zimic  

        Ja s kotoucovkama taky zacinal na mechanickych Tektrech a brzdili celkem kvalitne. (O proti V, ze kterych sem prechazel u staryho kola) Rozhodne me nezklamali a jit na predni nebyl zadny problem. Chci tim rict, ze rozhodne seridit jdou a pro rekreacni jizdy uplne dostacujou. Jen musis prijit na to, kde je zakopany pes. Jinak na tohle kolo dokupovat hydro sadu asi fakt nema moc smysl, spis je treba je rozchodit. Pocitam, ze navody na netu si procet.

        0 0
      • allrose  

        zkus koupit shi organiky destičky,již několik zkušeností s jinýma deskama -nebrzdí a pak se koušou,tím neříkám že to bude fční,tyto brzdy neznám,bral bych to jako poslední pokus

        0 0
      • mr.ricardo  

        No, vzhledem k tomu jak brzdi (nebrzdi) hydrauliky Tektro, tak od tech mechanickych bych necekal vubec nic a nejaky ozivovani nema smysl. Vymena te nemine, zkusil bych bazar.

        0 0
        • Esi  

          Hydraulické tektra jsem měl na krosce a vždycky mě to při mých cca 100kg zastavilo, tak že zase tak kriticky bych to pro nějaké začátky neviděl, 2 prsty na brzdě a v pohodě to jezdilo jen po předním kole. Dal jsem s nima i sjezd na 6 km o 1000 výškových metrů je teda pravda že jsem musel v půlce zastavit a 5 minut počkat už ze z přední kouřilo, ale byl tam jen 160 kotouč v tu dobu měl takovou temně fialovou barvu:-) Nikdy na nich neproběhla žádná údržba jen výměna desek, nikdy se nezavzdušnily, tak že za mě na nějaké začátky pro ježdění po polňačkách a šotolinových cestách to stačí, shimano je samozřejmě výrazně lepší :-)

          0 0
          • mr.ricardo  

            Ja nevim, mel jsem je na mtb a nikdy jsem si nepripadal dvakrat jiste, proti xt veckam s dobryma spalkama nebo maguram,ktery jsem leta mel, je to proste bida. Pred dvema lety skoncily na crossu zimaku a to je, myslim, tak idealni urceni pro ne.

            0 0
            • Esi  

              jojo já je vozil taky na krosce, možná je to taky tím že já vlastně pořádná Véčka nikdy neměl tak že mi přišlo že to brzdí celkem dobře, teď mám na mtb Deore a to je něco trochu jiného to je pravda :-) ale nikdy mi to prostě nepřišlo jako taková tragedie že by se to nedalo použít, na najíždění km na zimáku je to určitě ok, upéct se mi je povedlo 2× vždycky jen v alpách, ale taky jsem nikdy nejezdil nic složitého co by bylo náročné na brzdy

              0 0
    • mirage  

      Jak píšeš hned na začátku, že je to osazeno mechanickými brzdami, tak že přes lanko,ty nebudou nikdy brzdit pořádně. Není to hydraulika. Jedna destička u mechnik stojí a druhá tlačí kotouč. U hydraulik Ti svírají obě desky kotouč.Tak bud jestli to jde, tam dát obyčejné shimano večka nebo to předělat na hydrauliky. Tož tak.

      0 0
    • michomin  

      Čau, s tou případnou výměnou brzd a řadících pák to asi nebude to pravé ořechové. Do kola, které je bůhví jak staré, strkat peníze, nevím nevím. Bůhví co tam máš za komponenty, budeš muset dát řazení, které si s nimi rozumí a když se zadaří, budeš v tom řádově za tisíce tzn. čtyřciferně a pořád budeš mít starej krám.

      Když brzdíš oběma brzdami, tak to brzdí, ne? Stejně se jenom jednou nebrzdí, když potřebuješ opravdu brzdit. Smiř se s tím co máš, ověříš si, že tě kolo baví a koupíš nové. Když tě bavit nebude, tak tě to aspoň moc nestálo.

      Máš vysokou hodnost, tak se k tomu, sakra, postav a vyřeš to rázně a správně!

      0 0
      • Maršál Hary  

        Tak, ty jsi to tak nějak dobře pochopil.To kolo jsem koupil za málo peněz abych si vyzkoušel co vůbec od toho chci a nakolik mě to bude bavit. Kdybych se do toho chtěl vysypat za x tisíc tak si půjdu koupit rovnou nové,nebo hodně zánovní. Nebudu teď strkat do starýho kola peníze,když se může stát že na něm pak budu jezdit akorát do hospody na chalupě. Ač nejezdím jenom v těžkém terénu,nikdy neodolám sfouknout si nějakou mez,remízek,trochu si skočit a nevyhýbám se schodům.Proto jsem vzal pro začátek tohle.Je hliníkové a vypadá bitelně. Jezdím dost po městě a když hupnu ze schodů na chodník a pak už je silnice tak potřebuju zastavit teď. Takže letos to nechám, ještě něco najezdím a když to nebude lepší tak na jaře obětuju 5–7 stovek a koupim jinou brzdu.Když to lepší nebude tak holt se s tím smířím.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.