Názory k chování nejen e-gangů

640 nepřečtených
  • Mart7

    Zdar, komentování fotky z článku na idnesu je strašně chaotické, proto zakládám vlákno.

    S každým obrázkem elektrokola se zde odstartuje vášnivá diskuze. Docela by mě tedy zajímali i nějaké validní postřehy. Dle mého je chování některých skupin cyklistů tragické. Minimálně půlka ani nezná dopravní předpisy a nevědí jak se třeba na cyklostezce chovat. Předjíždět skupinu rozvalenou po celý cestě s minimálními rozestupy je super. O edůchodcích ani nemluvě s jejich stabilní jízdou.

    V jednom díle Bikesalonu ukazovali jízdu v háku, o 14 dní později jsem viděl dva cyklisty v sobě a třetí se stihl uhnout. Už se těším až tam ukážou třeba techniku ve sjezdech a turisté začnou lítat ze zatáček.

    0 0
    • File12  

      Určitě se ti povedlo vlákno kde bude nadávek a keců :D Bylo toho psáno už dost, i když jak je vidět, ne tolik.

      Na ekolech je prostě víc potřeba přemýšlet zda něco zvládnu nebo ne. Pro někoho kdo na kole jezdí déle to nebude problém. Pro nával nových jezdců to bude asi někdy o zdraví. a to nejen jejich, ale i ostatních.

      Vesměs s nimi nemám už problém, nečekám pozdrav, na trailech je zatím nepotkávám. Dokud kvůli tomu nezačnou nějakým zákonem omezovat i ne ebikery, budu to nějak respektovat a jezdit si svoje.

      Kamarád si ho teďka koupil. Zdravej, 28 let, ale dělá závodně klasickou kulturistiku, takže fyzičku jako cyklista nikdy mít nebude a nepotřebuje pálit svaly a přesto se chce projet. Tam to chápu.

      0 0
      • Libores  

        jé, to další super argument pro ekola – nechci pálit svaly:)

        0 0
      • DragON  

        Proč je na ekolech potřeba víc přemýšlet zda něco zvládnu? Není to spíš naopak?

        Cyklisty nezdravím, je jich všude jako vší. Pozdravil jsem někoho asi 2× úplně mimo civilizaci, kdy jsem přes půl hodiny nepotkal ani pěšáka.

        0 0
        • Wojtkingson  

          Nemyslím si, elektrokolo si pořídí většina lidí, co toho obecně na kole moc nenajezdila, budou se pouštět do terénu, protože to najednou ušlapou. Vidím to na přítelkyni, musím na ni volat, sesedni si, protože by do toho prostě vlítnula a rozbila si hubu :D

          0 0
          • JanN  

            No alespoň by měl a zkušenost, ne? Ne vždy pojede s tebou za prdelí. Co bude dělat, až tam bude sama a nikdo jí neporadí, zda to ještě pojede, nebo už ne?

            0 0
            • blue.sun  

              Jo, nechat holku se rozsekat, skvělý projev lásky…

              0 0
              • JanN  

                Až pojede sama, tak jí bude radit kdo? A až se někde rozseká sama, pomůže jí kdo? Nebo to si doma pěstujete krasotinky, které nejsou schopny samostatné jízdy a bojíte se je někam pustit, protože samy nedohadnou, co ještě projedou, a co už ne? No, takovou ozdobu bych doma chtěl…

                0 0
                • Petulda  

                  +1

                  0 0
                • mr.antik  

                  No a co teprv když vidim takový střelkyně za volnatem. Ale 99% holek to má spíš naopak.

                  0 0
                • blue.sun  

                  Každý doma nechce mít drsnopaní, které nevadí, že neustále rozbitá jak cikánský hračky. Navíc většina holek toho typu, který Wojtkingson popisoval, moc sólo nejezdí. Moje bývalka taky jezdila v podstatě jen se mnou, a nemám pocit, že by kvůli tomu byla méně zajímavá.

                  Nemyslím si, že způsob „nauč se to na vlastní rozbitou hubu“ je zrovna ideální. U většiny holek povede akorát k tomu, že na kolo zanevřou natrvalo a začnou ho upírat i partnerovi.

                  Ale co, každému jeho vlastní. Jen nám ty méně drsné holky neberte, jak se zrovna snažíš ty.

                  0 0
                  • Petulda  

                    Myslím, že to vidíš až moc černobíle a generalizujícně :-).

                    0 0
                    • blue.sun  

                      Myslíš na základě osobních zkušeností z převážně ženského kolektivu v práci a okolí?

                      No jo, já zapomněl, svět na BF je jiný.

                      0 0
                      • Petulda  

                        Prostě jen ne každá holka / ženská, která nepotřebuje vždy a všude na kole vodit za ručičku, je věčně rozsekaná drsnopaní. To je zase má zkušenost.

                        Stejně tak každý nezdar na kole neskončí „rozbitou hubou“. A stejně tak je diskutabilní ona „většina holek, která začne kolo upírat i partnerovi“.

                        0 0
                  • arny71  

                    +1.

                    Navíc pokud není ženská úplně tupá, tak by si měla být schopná z takové komentované vyjížďky s partnerem pamatovat, jaký typ terénu už jí nedoporučil jezdit a při samostantné jízdě se toho držet. Určitě lepší, než jí to nechat zjistit bojem.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Třeba tak učí i děti. Nechat je párkrát vběhnout pod auto, to bude úplně nejlepší postup, budou tak mít přeci zkušenosti…

                      0 0
                      • Petulda  

                        Sesednout třeba v kopci z kola, protože ho dítě / žena nevyjede a vběhnutí pod auto jsou doopravdy analogické příklady…

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Od začátku se tu řeší vlítne moc rychle do terénu na který nemá a rozseká se. Analogie velmi dobrá, jen jsem to ještě mírně vyhrotil.

                          Ale klidně si nechejte partnerky/děti/… rozsekávat na kole jak chcete, když si myslíte, že je to ten nejlepší způsob jak se to mají naučit…

                          0 0
                          • Petulda  

                            Já svý děti vedu k tomu, aby si věci zkoušely na vlastní kůži a takovej přístup považuju za správnej. Tím, že jim budu o fyzických dovednostech teoreticky povídat, se nenaučí nic. Funguje u nich přirozenej pud sebezáchovy (možná právě proto, že věci sami dělají, ne o nich jen slyší), takže se nestává, že by bezmyšlenkovitě vlítly do terénu, kterej v daný rychlosti nemají šanci ustát.

                            S nezkušenýma dospělákama na elektrokolech je to to samý. Pokud nemají žádnou vlastní zkušenost, je šance, že se rozemelou veliká. Pokud ale budou jezdit (sami nebo s někým, to je jedno) a budou zkoumat svoje limity a posouvat je dál, je to ta správná cesta.

                            0 0
                            •  

                              +1

                              0 0
                            • MlokCZ  

                              Praxe je samozřejmě nutná, ale celá debata je o tom co máš v závorce tedy o „sami vs s někým“. Taky snad děti rovnou nepošleš samotné se rovnou učit do náročnějšího terénu (v kterém jsou poprvé), ať si to vyzkouší…

                              U dospělých to někdy bývá lepší než u dětí, tedy někteří to mohou zvládnout sami, i když vždy se budou učit daleko rychleji s někým než sami. A pak také často ti, co se učí sami a mají větší pud sebezáchovy (tedy ani při učení sami nepadají nebo zcela minimálně), tak zase strašně rychle stagnují a nikam se více neposunou jak se prostě bojí s tím větším pudem sebezáchovy.

                              Ale jsou tací, kteří to sami nedají a sám jsem byl v praxi už mnohokrát překvapený, že takových případů existoje tolik. Tedy případy, kdy někdo nemá vůbec žádný odhad a ze začátku do toho v terénu opravdu vlítne a vyseká se a někteří i vícekrát. Přitom při učení s někým se těm pádům dalo z velké části vynout.

                              U elektrokola je to celé daleko více vyhrocené, protože se přeskakují základy v menší rychlosti a rovnou se začíná ve větší. Riziko, že to pak nezvládne někdo sám je daleko větší.

                              0 0
                              • Petulda  

                                Tohle už je o osobních preferencích. Já děckoše nechávám, ať si sami jedou, kudy a jak chtějí. Klidně prvojízda neznámým terénem. Pomůžu, až když si o to řeknou. Jsou zatím dost malé na to, aby jezdily úplně sami. Ale až trošku povyrostou, budu jedině rád, když si budou sami objevovat nový terény a posouvat svoje schopnosti. Možná i proto, že sám jsem to tak měl.

                                S pudem záchovy a elektrokolama to podle mě příliš generalizuješ.

                                0 0
                              • JanN  

                                No právě – logický postup by byl nejdříve lehký terén a pak postupně zvyšovat náročnost. Ale co vidíš rozumného na jednání toho Wojtoněco výše? Přesně typická dvojice, co nemá mezi lidmi co dělat a o kterých to tu je a které tu většina považuje za (mírně řečeno) šašky.

                                Proč? Se na to podívej:

                                Ona: Wojtněco pořídí krasotince ekolo a vezme ji do terénu, na který ona krasotinka nemá a dokonce si ani není vědom toho, jak špatný odhad dotyčná má, a přesto klidně s ní do toho terénu jede.

                                Ona: Ví kulový, neumí na tom, neví, co čekat, zkušenosti a odhad žádný, a přesto se klidně řítí do terénu, kde by se, nebýt ostatních, vysekala.

                                Promiň, ale tahle dvojice je ukázka pomatenosti uživatelů ekol a důkaz toho, že prostě mezi normální veřejností nemají co dělat.

                                0 0
                                • arny71  

                                  A co takhle:

                                  Ona: Wojtněco pořídí krasotince ekolo, protože s ní chce jezdit, a to pokud možno aspoň trochu někde, kde ho to bude bavit, a ona by mu jinak prostě absolutně nestačila. Vezme ji do běžného terénu, krasotinka zjistí, že to jede dobře a snadno a naroste jí chuť. Jedou kolem náročnějšího terénu a protože má dotyčná špatný odhad, chce tam vlítnou. Wojtněco zasáhne a vysvětlí jí, že na to zatím nemá a dlouho mít nebude a jedou dál, zdraví a spokojení. Amen.

                                  0 0
                                  • blue.sun  

                                    To ne, to je na bikeforu nepřípustný způsob, protože by z Wojt… (kruci, hodně blbá přezdívka) dělal ohleduplného chlapa.

                                    0 0
                                  • JanN  

                                    Hm. A že jsi napsal nelogickou konstrukci, neb se v ní některé věci vylučují, ti očividně nevadí… No, pak to nemá vypadat tak, jak to vypadá.

                                    0 0
                                    • arny71  

                                      Povídej, logiku.

                                      0 0
                                      • JanN  

                                        Proč? Jestli to nevidíš, je to tvůj problém, ne můj. A kromě toho mne naprosto nezajímáš, takže ani nevidím důvod, proč bych ti měl něco vysvětlovat. Jestli to to pomůže, mysli si, že jsem na omylu já, je mi to jedno, na reálném životě to nic nemění.

                                        0 0
                                        • arny71  

                                          Jen blbě žvaníš.

                                          0 0
                                          • JanN  

                                            Hm. A?

                                            0 0
                                            • arny71  

                                              Hm. B.

                                              Prostě jsi blbec, který jen žvaní.

                                              0 0
                                              • JanN  

                                                Aha, tak to pak jo. Tak to můžeš být v klidu, ne? Jen mne vždy udivuje, kolik lidí má potřebu diskutovat s blbcem… :-)

                                                0 0
                                              • vanderpoel  

                                                +1

                                                0 0
                                • Wojtkingson  

                                  Janěco, jako pro příběh tj zajímavý dramatický scénář, nicméně se jedná o to, že jedeme na trase, kterou znám já, jedeme tam relativně rychle a když je kritický místo, tak to oznámím a sám to projedu. Samozřejmě bych z ní mohl dělat lepšího člověka a říct jí zlato, jeď si to projet dopoledne, odpoledne tam pojedeme na vyjížďku, ať se seznámíš s terénem, ale něco mi říká, že by to nezafungovalo. Poznámka ekokola nemáme, ač tj asi nepotřebnej fakt.

                                  0 0
                  • DragON  

                    Zato když je budeš v každým druhým sjezdu nutit sesednout a jít pěšky, tak budou z jízdy v terénu nadšený…

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Myslíš, že jediná jiná metoda než „nauč se to na vlastní rozbitou hubu“ je jezdit s někým a říkat mu ať pořád chodí pěšky?

                      Tak to spíš dopadne u těch s menším pudem sebezáchovy, kteří tam párkrát vlítnout, rozsekají se a pak se začnou bát a budou místo toho sesedat.

                      Ten co jede s tím nezkušeným je tam právě od toho, aby poradil co a jak. A tedy vybral pasáže, které jsou na učení vhodné, u těžších poradil jak to mají jet a co mají dělat.

                      Ono to vše platí i od úplných základů. S dcerou se teď třeba snažím ji naučit úplně základní věc a to jak má mít pedály v zatáčce (teď zatím jen to, který nahoře a který dole, aby si neškrta pedálem o zem). A také se ji to snažím naučit způsobem, že to pořád opakuji a hlídám ji i když zatím jezdí zatáčky dostatečně pomalu na to, aby to šlo projet vždy i blbě. A ono to takhle jde i bez toho, aby se musela rozsekat, jen to nějaký čas trvá bez té vlastní zkušenosti s pádem.

                      Někteří by zřejmě raději nechali, ať se naučí sama, až by si škrtla pedálem o zem v zatáčce. Tak by přece měla zkušenost a po několikátém rozsekání se to třeba i naučí sama…

                      Bez toho aby spadla na to rozhodně sama nepřijde, ani takhle základní věc neumí ani celá řada dospělých.

                      0 0
                      • Petulda  

                        Poslední dva odstavce vyznívají tak, že každé škrtnutí pedálem o zem v zatáčce = pád. To by byla účelová demagogie.

                        Moc to s těmi pády hrotíš.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Tak škrtnutí pedálem na vnitřní straně zatáčky málokdy nekončí pádem…

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Já tak jednou zatáčku nádherně vybral – dootočil jsem se na tom pedálu. Akorát jsem pak musel pořídit pedály nové, bo jsem ohnul osu :-D

                            0 0
                          • DragON  

                            A není lepší začít lehčími sjezdy a slečnu naučit je jezdit ve stoje (nebo s přizvednutou prdelí) a hlavně s pedály ve vodorovné poloze než ji táhnout na sjezdy na který nemá a nutit ji je chodit pěšky aby si náhodou neškrtla? Dokud má nadšení jezdit, tak bych spíš investoval do kvalitního vybavení (helma, rukavice, chrániče) ať ji případný karambol tak nebolí, než z ní dělal pěšáka.

                            Edit: Pardon, teď čtu tvůj předchozí odstavec a píšeme vlastně to samé. Je dobré nezkušenému poradit, ale určitě bych radil jak jezdit, než že má do kopců a z kopců tlačit, to se nic nenaučí a ještě ji to brzo otráví…

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              O jakých sjezdech to mluvíš? O jakém dělají pěšáka mluvíš? Já o žádných sjezdech nepíšu, píšu o zcelá základní dovednosti a to o průjezdu zatáčkou. A chození pěšky jsem také nepsal ani slovo, zatáčky pěšky opravdu nechodí.

                              Jako všechny děti, jak se postupně učí jezdit lépe a lépe, tak zrychluje průjezdy zatáčků (zejména na neklouzavém povrchu typu asfalt) a pokud se to nenaučí správně, tak je jen otázka času než si pedálem škrtne a poletí…

                              A jinak je jí 5 a učí se prostě základní návyky jízdy na kole, helmu a rukavice vozí, o chráničích zatím ani neuvažuju, do větších terénů ani sama nechce (a tedy ji ani nenutím).

                              0 0
                              • DragON  

                                Wojtkingson nad námi nutí přítelkyni sesedat z kola místo postupného učení na lehčím terénu. A u toho pracuji, pořádně nečtu další příspěvky a píšu kraviny, pardon.

                                Na postupné učení začátečníků a dětí máme názor stejný.

                                0 0
                                • MnemonicJ  

                                  nikdy jsi nezažil, že bys jel na pohodovou vyjíždku po okolí, kde prostě bylo jedno nebo dvě kritický místa? Já rozhodně jo (techničtější sjezd, potřeba přejet nějakou menší rokli nebo klidně jen příkop) a osobně jsem taky raději řekl, ať si na to dá pozor a klidně kolo tlačí. Předpokládám, že nevzal drahou polovičku na RZ3 v Sušici nebo do bikeparku na Špičáku

                                  0 0
                                  • DragON  

                                    Jezdím hroznou tužku, takže vyloženě technický věci nejedu ani já. A ex, se ktrerou jsme bicyklovali, byla neřízená střela, do všeho se vrhala, tak jsem ji párkrát nechal, vymázla se, zklidnila a bylo. :-D

                                    0 0
                                    • MnemonicJ  

                                      no já se snažím jezdit nějaký techničtější věci, ale samozřejmě se výletům s drahou polovičkou nevyhýbám. Typicky když jsme jeli projet okolí a část vedla po trati místního Spoke maratonu, tak jsme drtili hlavně šotolinky a lesní cesty. Ale v jednom místě se sjíždí k potoku a je tam trochu prudší svah s pár kamenama. Nic co by se nedalo na mým letitým HT se sedlovkou v oblacích a na deset let starejch gumách. Když jsem viděl, kolik lidí to nedává (i včetně závodníků, co si dávají tu dlouhou trať v časech, který bych nedal asi ani na tom ebiku :) ) tak jsem si to dal já, dole počkal a pomohl jí s kolem… Nejspíš by to taky dala, ale proč si nechat rozbít matku vlastních dětí :)

                                      0 0
                                • Wojtkingson  

                                  Nenutím, jedeme třeba 40km a je tam úsek, kterej prostě projdeme třeba oba dva nebo jen ona kousek, fakt jí nenutím :D

                                  0 0
                      • JanN  

                        A co kdybys prostě posadil dceru na kolo, strčil do ní a nechal ji žít? Mám děti tři (13–14 let) a podobné sysloviny jsem jim neříkal nikdy. Na to si musí přijít každý sám. Co třeba budeš dělat, až začne dělat sport, který ty nezvládáš? Tvoje role rodiče by měla být zajištění základní bezpečnosti a případné záchrany. Takže ať má bezpečné kolo, ať nosí helmu a ať jezdí na bezpečných místech. Ale na vše ostatní si musí přijít sama. Jsem vděčný mým rodičům, že se o mne nikdy přehnaně nestarali :-) Prostě mi odmontovali kolečka, strčili do mě a bylo vymalováno. Jo, pravda, ještě mne upozornili, že jestli se vyflákám, že to bude bolet. A stejně tak jezdí na kole, na koních nebo kajacích mé děti, lezou na skalách na prvním, plavou, jezdí i na longboardu a inlinech… Nic z toho jsem je neučil, ani nevím, jak se to učí. Jen se snažím, aby zachovávali minimum bezpečnosti (páteřák na koně, vestu na vodu, chrániče na skate/inline, přilbu na vše) a starám se o dostatek betadiny :-)

                        0 0
                        • Goob  

                          Pod tohle se podepisuji.

                          0 0
                          •  

                            tak jako jsou opičí mámy tak existují i opičí fotrové

                            0 0
                            • Petulda  

                              +1

                              A je to skoro to nejhorší, co může rodič dítěti dát.

                              0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Budu trochu oponovat. Na spoustu věcí přijde dítě samo, spoustu jich (blbě nebo dobře) odkouká, má-li od koho, ale je i na kole pár situací, které se zase nevyskytují tak často a mají v podstatě jen jedno správné (a ne třeba úplně motoricky přirozené) řešení, které je vhodnější/rychlejší je naučit.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Na některé věci děti přijdou sami. Na některé přijdou až když se vysekají. Ale ani to není pravidlo. Třeba řešené škrtnutí pedálem o zem v zatáčce. Dítě tak spadne a vůbec ne každé si dokáže uvědomit proč spadlo a co by mělo udělat, aby se to příště nestalo.

                            Těch situací není ale podle mě ani tak málo, ale docela dost. Je to pak krásně vidět v reálu u dospělých. Z běžně jezdících turistů na kolech má správné návyky poměrně málo jezdců a zcela základní chyby jsou vidět opravdu u hodně dospělých. I třeba ta řešená poloha pedálu v zatáčce, to vidím i u dospělých každou chvíli, že ani tehle základ často neumí. O tom, že hodně (klidně bych mohl napsat i většina) jezdících na kole neumí ani aspoň trochu slušně šlapat…

                            A dost špatných návyků může i dlouhodobě vést ke zdravotním komplikacím. Často je to v kombinaci třeba ještě s úplně blbě nastaveným posedem.

                            A když zmínil sporty typu voda, lezení, tak tam je to už do slova i o život. Nechat děti ať se sami naučí je asi dost mimo v takových sportech. Samozřejmě nemusí učit rodič.

                            Vůbec si nedokážu přestavit, jak by dítě mohlo zrovna na vodě začít jezdit samo bez nějakého vedení. To by skončilo na první větší šlajsně s větším vracákem, kde by neodhadlo, co si může dovolit a ani vesta není všespásná.

                            Ono to není o tom, abych vedl dítě pořád jen za ručičku a neustále mu do toho kecal. Určitá volnost vždy musí být, jinak se to dětem akorát znechutí. Tedy je to vždy o tom vybrat to nejdůležitější a v přiměřeném rozsahu se snažit je to naučit nebo případně to nejprve nechat na nich (kde to není nebezpečné) a pak případně jen občas upozornit na kritické chyby, když něco dělají hodně špatně.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Já jsem měl u sebe sporty jak zcela bez dopomoci, tak s nějakou základní, tak i cílenou větší. A je to vždy propastný rozdíl ve výsledkách. U některých sportů si vůbec bez cílené dopomoci nedokážu představit aspoň trošku nějakou úroveň. A to nemyslím hned závodní vrcholovou úroveň (toho ani nejsem příznivcem, sport se má dělat hlavně pro radost a zdraví, což vrcholový sport už moc nesplňuje). Ono i když se dělá sport jen pro radost, tak si ho pak daleko více užiješ, když to aspoň trochu umíš.

                              0 0
                              • Petulda  

                                Tahle diskuse jedině potvrzuje, že co člověk, to názor / zkušenost. A taky talent. Někomu nepomůže 20× říct třeba to s polohou pedálů v zatáčce ani když si 10× šrtne a 2× spadne. Jiný dá nohy správně automaticky.

                                0 0
                            • JanN  

                              Jasně, že se na vodě dcera okamžitě cvakla. Ale o tom to je. Důležité bylo vybrat to bepzečné prostředí. Když to neumí, nebudu ji brát na ww2 – ww4, ale šli jsme na kanál, kde je max jednička a 70 čísel vody. Takže samo, najede, semele ji to, cvakne se, ale skoro hned vyplave, postaví se a jede znova. A kluk je taky trochu rapl – stál v 11 letech poprvé nad kanálem s ww2, chvíli koukal do válců a peřejí a pak se jen smrtelně vážně zeptal: „Mohu do toho skočit?“. Na kole tu máme les se srázy, plno listí, nejde to sjet, kola se bloknou a jede to jako sáně. Asi 50 metrů. Kluk k tomu přijel a pak se opět zeptal „Mohu si to sjet?“. Tak jo, říkám, asi si nabiješ, kdyžtak tě pak posbírám. A hele – on to sjel. Měl jsem vytipovaná dvě místa, kde ho to musí sundat (pod listím jsou šikmo kořeny a když se to tam jen klouže, tak ti to podtrhnou do strany), ale ono ne.

                              A skály? Jasně, že se padá. Ale opět jsme u bezpečnosti. Je potřeba je naučit jak se jistit. Tedy ne lézt, ať si lezou, jak chtějí, padají, jak chtějí, je řada kroků, které nejdou a jasně, že z nich spadnou. Ale pokud jsi je před tím naučil se dobře jistit…

                              Ale chápu, že ne každé dítě je takový střelec, občas závidím normálním, protože mi často trnou vlasy hrůzou, když vidím, do čeho se pouští. Na druhou stranu, zatím děti vše ustály a jsou živé. Možná, ten normální přístup máte vy, fakt nevím. Moje děti se učily jezdit v parku a více méně beze mne. Já je vždy jen roztlačil a ony jely. A park je velký, ze začátku zastavily a spadly. Za dvě tři jízdy se naučily po zastavení nepadat, pak se naučily rozjíždět a pak už nevím. Jen mi zamávaly, když jely okolo, ale vždy zmizely a za chvíli se zase objevily. Občas u mě zastavily, ošetřili jsme odřeniny, a jely dál… :-)

                              0 0
                              • Goob  

                                Já to s dcerou dělám tak, že ji trošku hecuju k něčemu, do čeho se jí nechce a ve věcech, kterým (alespoň trošku) rozumím, se ji snažím vést ke správným návykům. Protože z ní nechci mít vrcholového sportovce (ačkoliv teda podle trenérky jediného sportu, které dělá pod vedením profíků – plavání – kdyby se tomu dcera věnovala víc než hobby, dotáhla by to minimálně podle talentu hodně daleko) ale univerzála, kterého baví jánevim kolo, tenis, plavání, voda, nechávám jí volnou ruku a jen zajišťuju podmínky.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Přesně takový přístup se mi líbí. Vedení ke správným návykům a většímu množství sportů a netlačení do vrcholového sportu.

                                  O to se snažím také. A samozřejmě zdaleka ne vše jsem schopný naučit sám a pak je některé věci lepší nechat na jiných co to umí (trenér, vedoucí kroužku, …).

                                  0 0
                              • MlokCZ  

                                Nevím jestli jsi zažil už nějakou opravdu vážnou situaci, která pak hodně změní pohled na mnoho věcí. Třeba s tím bezpečným prostředím? Co to je bezpečné prostředí třeba na vodě? I naše nejlehčí řeky typu Berounka, Vltava mají pár velmi nebezpečných míst nebo stačí trochu vyšší průtok vody a tím nemyslím hned extrém jako při velkých povodních (oboje největší povodně na Vltavě jsem viděl na vlastní oči, to už byl extrém na to vyjet skoro rovnou sebevražda).

                                Třeba na řešené vodě se mi z okolí utopil bývalý spolužák i přesto, že to byl hodně zkušený vodák a nikdy nebyl bezmozek typu vrhnu se bez prozkoumání do každé šlajsny (vždyť jsem tu řeku jel už mnohokrát), ale byl vždy velmi opatrný. Když jsem viděl jak málo k tomu stačilo…

                                A šikovné děti se základy (a někdy i některé těžší věci) naučí i sami. Nešikovné se budou akorát trápit a snadno je to odradí. Pomoc pak pomůže jak šikovným se posunout mnohem dál a úplně někam jinam než se dostanou sami. A nešikovným to vůbec zvládnout, aby je to neodradilo.

                                Na kole je to pak vidět hezky u dospělých jak už jsem zmiňoval. Když vidím, co většina cyklistů nezvládne a kolik toho dělá úplně špatně včetně šlapání.

                                Většinou je to právě pouze důsledek toho, že je to nikdo pořádně nenaučil a nějak se to učili sami a jak to dopadlo…

                                Některé pády u dětí k tomu patří a vyhnout se jim ani nedá. Třeba padání při zastavení, tomu stejně zcela předejít nejde. Takové pády mělo aspoň párkrát asi každé dítě. Tady žádné chytání nepomůže, stejně to musí zažít sami. A přehnané chytání jim akorát může sebrat sebedůvěru a o to hůře se to pak učí sami.

                                Ale už třeba taková věc jako jak najet na obrubník. Považuju ze lepší variantu předem vysvětlit aspoň, že nemá najíždět moc rovnoběžně než neříct nic a čekat, kdy si při nájezdu na obrubník rozbije držku. Ono se může stát, že i přes vysvětlení to pak udělá špatně a spadne a to si pak pamatuje lépe než jen vysvětlení. Dost pádům se tak ale dá vyhnout.

                                A pak jsou tu ty již zmiňované špatné návyky. Ty jsou k vidění u samouků opravdu ve velkém u skoro každého nějaké. A když se pak dotyčný chce někam posunout, tak je to o to obtížnější se jich zbavit.

                                Vidím to i sám na sobě, pár špatných pohybových návyků jsem se zbavoval a je to pak opravdu na dlouho a mnohonásobně těžší práce než se to naučit rovnou na začátku správně.

                                0 0
                                • JanN  

                                  Bezpečnost na vodě? Jednoduše. I když to nevypadá, dost se bojím a neriskuji. Na řece jsme přes jezy vše přenášeli i když to někteří sjížděli. Dcera byla smutná, slíbil jsem jí náhradu. A jak jsme to vyřešili? Kajkářský kanál s ww1. Tam se vyblbne na divoké vodě a naprosto bezpečně. Dostane kajak, přilbu, vestu, je tam vody po pás, rovné dno, každou chvíli odpočinkový vracák… :-)

                                  0 0
                                  • arny71  

                                    Ty přenášíš loď, plácáš se s děckama ve vodě po kolena. Ale že wojcosi nechtěl pustit svoji krasavici do blbýho terénu, to ti vadí? Prostě meleš sračky podle toho, co se ti zrovna hodí.

                                    0 0
                                    • JanN  

                                      Samozřejmě. Co ti na tom přijde divného? V té tvé „vodě po kolena“ se jezdí i kajakářské závody, na místech, kde raději přenáším, se běžně umírá. Jez Radošov na Ohři, přes 50 mrtvých. Ty bys to s dětmi jel? Třeba jo, najdou se tací. Avšak raději budu podle lidí, jako jsi ty, mlít sračky, než dělat frajera v místech, kde je to přinejmenším hloupé a zbytečné. Ale jakou to má souvislost s tím, že někdo jezdí v terénu, který nezvládá, a ani o tom neví a je odkázán na pokyny druhých?

                                      0 0
                              • xtonda  

                                Nechat člověka aby se v něčem sám plácal je to nejstupidnější, co se dá udělat, jakmile je tam potřeba zvládnout nějakou techniku nebo dělat něco nějak co není zcela automatické a intuitivní.

                                Já sem v první třídě dostal lyže a o jarních prázdninách jezdil na kopečku na chalupě, nic sem neuměl, nikdo mě neučil, tak sem jezdil rovně dolu, když to jelo kam sem nechtěl, tak sem si sednul. Jednou to tak nějak úplně nevyšlo, výsledkem byla zlomená noha. Rok na to sem jel na lyžařský tábor, kde byli lidi co to uměli a nějak zvládli to i předat, nic profi, prostě tábor od zaměstnání rodičů jak bylo tehdy celkem časté. Celkem sem se to naučil, na konci sem dostal diplom a medaili za největší pokrok.

                                Nebo další příklad, byl sem na lyžáku co pořádala moje VŠ a vedoucí katedry TV byl fanda na snowboard a i instruktor, katedra tam měla 6 snowboardů, 12 lidí co je to zajímalo se na tom po půldnech střídali a po čtyřech půldnech byli schopní jít na sjezdovku. Kdyby jim někdo jen dal snowboard a poslal je na svah, mlátili by akorát sebou o sníh, nic by se nenaučili a ještě by si dost možná ublížili.

                                0 0
                                • JanN  

                                  Ale ona většina pohybu a sportů je intuitivní. Neříkám, že je to tak vždy. Třeba u paraglidingu bych padák a hurá na svah nedoporučoval. To samé třeba potápění. Ale pohyb? Stačí přestat myslet a nechat tělo, ať si s tím poradí samo. Jakmile u toho moc přemýšlíš, nikdy nebudeš dobrý, myšlenky a rozhodnutí nikdy nebudou tak rychlé, jako instikty a reflexy. Jak už tu někdo napsal, některé děti jsou nemehla, některé normální s potřebou trochu dopomoci, některým jde vše samo.

                                  A také záleží na tom, na jaké úrovni chceš pohyb dělat. Třeba plavat se mi děti naučily okamžitě, stačila chvíle ve vodě. Na blbnutí a zaplavání si naprosto v pohodě. Teprve když jsme z plavání udělali kompenzaci k jednomu ze sportů, co dělali trochu více (zlato i na mezinárodní úrovni), bylo potřeba techniku samozřejmě potřeba dopilovat. To samé lyže, o kterých píšeš. Kurzy a podobně jsme ani nezkoušeli, vyrazili jsme na hory, jeli jsme na Špičák, nahoře si si stoupli na nějakou červenou, první den s sebou párkrát flákli, ale čtvrtý den jsem jim už neujel. Osobně si neumím představit, co jste při tom výcviku dělali. Prostě vezmu prkno a hurá na sjezdovku, ne? A to samé platí o kole. Vidím správný downhill, tak hurá do něj. Co tam chceš vymýšlet? Prostě nepřemýšlel a nech pracovat tělo a reflexy… Ale je pravda, že pro některé lidi sport prostě není. Třeba moje manželka nedělá nic, ani nezvládá doběhnout autobus. Na kolo s ní nemohu, cokoliv jiného než 5–8 km v placce, jako je třeba Polabí, by ji zabilo :-) Každé potřebuje svoje a asi jako nemůžeš každé dítě hodit rovnou do hluboké vody, tak ale zase nemůžeš pohybově talentované trápit ve skupině se dřevy, jako jsi zřejmě byl ty.

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Je to o měřítku, sami jste na to narazili u plavání. Ani běhání se nedá od určité úrovně dělat čistě intuitivně – a to je asi nejpřirozeněj­ší pohyb.

                                    V ostatních odvětvích je to stejné, je totiž sport a sport. Pokud Tvé dítě dělá jakýkoliv sport na republikové úrovni, je značně pravděpodobné že má a) velmi nadprůměrné kondiční předpoklady a b) rozvinutou motoriku a c) schopnost pohybového učení. Takže spadá do kategorie jedinců, kterých je v populaci pár jednotek procent nebo dokonce jen promile.

                                    Je rozdíl plavat a plavat, tj. udržet se na vodě zvládá 80% populace, plavat technicky správně málokdo (2%) a ještě jiná úroveň je plavat rychle, tam už jsou to promile.

                                    Totéž lyžování (rozuměj: dostanu se dolů z kopce a nezabiji sebe ani nikoho jiného; 99% ) a lyžování (rozuměj: dokonale kontrolovaná jízda, dovedu si to užít za každých podmínek a na sjezdovce závodit v branách; pod 1%).

                                    Stejně tak cyklistika (nějak jedu kousek na kole vs. 1% cyklistů, kteří umějí šlapat, zatáčet a pracovat s těžištěm, prostě kolo i tělo ovládají, ale to zpravidla znamená obrovské nájezdy a spoustu času).

                                    Je fakt, že na té bazální úrovni si děti na většinu věcí, vlastně na všechny, přijdou samy. Na sportovní výkonnostní ani náhodou. Ani nemusí jít přímo o drilování a složité vysvětlování, spoustu zvládne zastat i jen struktura tréninků, která může být sama o sobě návodná.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      U většiny sportů je to posunuté možná ještě dále než zmiňuješ.

                                      Tedy i při splnění a) velmi nadprůměrné kondiční předpoklady a b) rozvinutou motoriku a c) schopnost pohybového učení, tak pokud se nechá jen samoučení, tak výsledky na republikové úrovni vůbec nepřicházejí v úvahu.

                                      Ono u dost sportů ty uvedené tři body jsou často i jen podmínkou, aby se daný sport dal dělat aspoň nějak trošku rozumně. Bez cíleného pilování specifické techniky daného sportu to na trošku lepší úroveň (a to nemyslím vůbec ani ještě republikovou) nejde vůbec.

                                      Správná technika v mnoha sportech totiž s přirozeným pohybem nemá vůbec nic společeného.

                                      Stačí vzít a srovnat některé raketové sporty: tenis vs badminton vs squash

                                      Správné návyky z každého z nich jsou vyloženě problém v těch ostatních dvou. Třeba správné tenisové návyky jsou pro squash opravdu peklo. Z badmintonu na squash to jde už o trochu lépe, ale i tam si to navzájem vadí.

                                      A u toho kola je to přesně jak píšeš, i jsem to předtím zmiňoval. Jen bych k tomu doplnil, že třeba co se týká techniky, tak když někdo jede párkrát třeba na tréninkový kemp s dobrým instruktorem a je aspoň trochu šikovný, tak se za pár měsíců dostane často na mnohem lepší úroveň než podobně šikovný samouk za mnoho let. Sám na sobě nikdo nevidí co dělá špatně a tedy není prostor pro odstraňování chyb a špatných návyků.

                                      0 0
                                      • JanN  

                                        Jenže to bychm tedy měli specifikovat, o jaké úrovni se zde bavíme. Pro normálního hobíka jsou některé správné věci nereálné, ale naštěstí i zbytečné. Dobrá technika a správné návyky jsou jistě dobré, ale pokud si jdeš jednou za čas zablbnout s kamarády do bazénu nebo k rybníku, je to jiné, než když plaveš 4× týdně. To samé lyže – podle mých zkušeností je pro normálního člověka, který na lyže vyrazí jedno za rok na týden, správný styl nereálný, protože ten člověk nejen, že namá navyklý potřebný pohybový stereotyp, ale on ani nemá dostatečně silné potřebné svaly, protože je zbývajícíh 52 týdnů v roce nepoužívá. Každý člověk běžně vyžívá jen hlavní svalové partie, zbytek je ochablý a slabý. Pokud tedy třeba normálního člověka srovnáš do správného lyžařského postoje, tak se v něm ani neudrží, natož aby v tom celý den.To samé kajaky – pokud tě posadám na kajak, budeš mít problém už jen držet pádlo ve správné pozici, protože to ramena nedají…

                                        Takže konkrétně u dětí bych se zaměřil spíše na všechny sporty na nějaké základní úrovni, pilování techniky je stejně nebude bavit, aby tam byly věc zaměřené na rychlost, postřeh i na sílu… prostě děti by měly dělat vše i za cenu toho, že technika není perfektní, protože, když jsi zmínit třeba ten squash, když si jde dítě 8–11 let zahrát, baví ho to. Jakmile ale začneš pilovat techniku, z hodiny na kurtu se stává nuda a přestává je to bavit. Takže ať děcko rozvíjí obratnost, sílu a motoriku, specializace může přijít později. Pokud bude šikovné, nebude to problém, pokud by to problém měl být, je to stejně jedno, protože zřejmě nebude šikovné nakolik, aby ta specializace měla rozumné výsledky.

                                        0 0
                                        • ˘Ö˘ Krab  

                                          Jaký sport na republikové úrovni Tvé dítě dělá ?

                                          0 0
                                          • JanN  

                                            To už bych se mohl mohl rovnou podepsat a to se mi nechce :-) A je to úroveň evropská, máme medaile i z Evropského poháru. Ale jedná se o sport s gymnastickým základem.

                                            0 0
                                            • ˘Ö˘ Krab  

                                              Dobře, tedy gymnastický základ … buď něco jako skoky do vody nebo některý z úpolových sportů nebo třeba skok o tyči nebo možná akrobatický rokenrol.

                                              Gymnastická průprava pro jakoukoliv sportovní aktivitu je vynikající, dá se očekávat bezprecedentní schopnost koordinace, výborná stabilita, pružnost a velmi nadprůměrné dynamické a silové parametry. Spousta šlach a svalů, žádná nadváha. S někým takovým srovnávat běžnou populaci dětí (nebo i dospělých) naprosto nedává smysl.

                                              Dokud se nedostane do silově vytrvalostních nebo čistě vytrvalostních výkonnostních sportů, tak dá cokoliv na u nás běžné závodní úrovni a bude dobrý/dobrá, tedy rovnocenně soupeřit i se „specialisty“ krajské úrovně, pod dobrým vedením a s trochou specifického tréninku možná i republikové.

                                              Jenže to bude ono, patří mezi jedince v těch jednotkách promile z populace.

                                              0 0
                                              • JanN  

                                                Ok, uznávám, že se asi mohu pohybovat v jiné bublině, je pravda, že naši známí jsou z oblasti sportu, tedy jsou na tom podobně.

                                                Jinak co se týká přechodu do vytrvalostních sportů, tak to je trochu problém, protože vytrvalostní sporty jsou pro děti poněkud nudné. Ale jak jsem psal, navzdory dobrým výsledkům jsme to ukončili, nevidím v tom perspektivu a ze zdravotního hlediska je vrcholový sport svinstvo. Takže místo jednoho sportu na špičkové úrovni děláme několik jen tak pro zábavu. Ale i to je problém, protože chvíli dcera dělala kajaky a hned ji chtěli hlásit na závody :-( Jezdí na koni a po třech měsících za námi přišli, je dcera dobrá a zda by nechtěla do oddílu a trénovat a jezdit na závody… Prostě mi přijde, že místo klasického všestranného sportu pro radost se dnes vše hrotí do výkonu a extrémů… :-(

                                                0 0
                                                • ˘Ö˘ Krab  

                                                  V různých sportech visí medaile různě vysoko, ve starších kategoriích čím dál výš. Na vytrvalostní sporty je třeba mít hlavu. Vytrvalost a děti je ošemetná kombinace, technika a rychlost na kratších distancích je podstatnější.

                                                  Další problém je věk, protože uvědoměle se začíná závodit (a trénovat) tak až v dorostu, do té doby je to o spoustě dalších faktorů kolem a rozhodují … rodiče.

                                                  No a jsou sporty, které se dají kombinovat i na relativně vysoké úrovni s normálním životem a životosprávou, ale i takové, u kterých to není moc reálné.

                                                  0 0
                                  • Breakpain  

                                    Hele, aby se to ty děti „nějak“ naučily – může být. Ale to je možná tak na takovou tu lehce nadprůměrnou úroveň (pokud nemají talent od boha – i to se děje). Ale aby v tom byly dobré, pochybuju, že bez vedení mají úspěch.

                                    To Ti nic nevnucuju, jen říkám svůj názor a svou zkušenost. Pár sportů jsem závodně dělal, pár se jich učil vlastníma silama a už bych nikdy zbytečně nešel do něčeho nového bez trenéra – progress je rychlejší a větší. Já sport beru jako soutěž – tzn. dostat se co nejvyš, co můžu… pod vedením se dostanu vždy dál.

                                    Lyžovat jsem se taky naučil poměrně slušně, ale dělám to blbě a na vyšší úroveň bych se to musel přeučit. Naštěstí zrovna lyžování mě nebere, tak nemám potřebu. Kdyby jo, mlátil bych hlavou o futra… hodně ;)…

                                    0 0
                                    • JanN  

                                      Ale o tom jsem psal – je potřeba určit, o jaké úrovni se bavíme. Máš naprostou pravdu. Ale pro normální děti, které se hýbou pro radost, není nic z uvedeného potřeba. Když si vezmu mé dětství, tak mi rodiče kopili kolo a já jezdil jak drak. Asfalt, les… a nikdo mne to neučil. Na plácku za domem jsme si kopali s míčem a nikdo nás to neučil. Todiče nás naučili se neutopit a co jsme si užili u rybníka. A nějaké styly? Plavali jsme ouško, frajeři „kraula“. Běhali jsem, lítali, prali se… A dnes? Na kole se učí jezdit, fotbal se musí učit hrát, plavání je jak vysoká škola, i u blbého běhání se měří tep a kroky…

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Plavání je takové odjakživa, pokud se chceš dostat dál, než 200 m. Na kole jsou přehazovačky a jízda v háku po silnici se opravdu musí naučit. Jezdce na kole od cyklisty pozná zkušené oko na kilometr daleko.

                                        0 0
                                      • wilda81  

                                        Zrovna plavání je dost blbý příklad. Tam technika dělá strašně moc.

                                        0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Jojo…otec taky vypravi, jak na favoritce lital „kotary“ a jezdili vsude, ale od dnesniho pojeti horske cyklistiky je to trochu vzdalene.

                                        0 0
                                  • xtonda  

                                    Tak máš asi geniální děti. Pokud rodiče umí lyžovat, tak to děti naučí, pokud ne, je potřeba někdo jiný ať už je to tábor ne dneska školičky přímo na sjezdovkách.

                                    Já sem se toho snowboardování neúčastnil, nic mi to neříkalo, ale při představě, že mě někdo na to postaví, nohy přidělané k jednomu prknu bez možnosti s nimi vůči sobě hýbat (v tomto je to asi ještě horší než lyže), tak prostě nevím co bych měl dělat abych udělal oblouček a dole zastavil. Takže, to že mi někdo vysvětlí a předvede techniku a následně zkontroluje a opraví provedení, mi přijde naprosto zásadní a pokrok bude řádově jiný, než když budu sebou sám mlátit o svah.

                                    Další příklad co se mi vybavil je tenis, jako středoškoláci jsme si s kámošem koupili rakety, míčky a chodili plácat na sídlištní hřiště přes provázek. Na VŠ sem si pak tenis vybral jako TV a tam byli lidi co mi řekli jak to držet, jak do toho praštit, jak se k tomu postavit. Po chvíli zbavování se špatných návyků se rychle ukázalo, že takhle to jde tím a cítil jsem zlepšení.

                                    Když si děti učil zavazovat si tkaničky, tak si jim dal botu a nechal je být nebo jim to ukázal a kontroloval je dokud to nezvládly?

                                    0 0
                                    • Pavel  

                                      Lyžování – mladého jsem nějak naučil základy (sám jsem to moc neuměl, navíc netuším, JAK učit), pak jsem se nasral a pichl ho do profi lyžařské školy. Nejlépe investované peníze. Už po prvním dnu ohromný pokrok. Pak ještě párkrát ve škole v Alpách (české) a dnes lyžuje alá pan profesor, je mu zcela jedno, po čem jede či jak je to prudké, prostě si krouží jeden oblouček za druhým a jeden jako druhý (oblouček). Nemusel se tedy „léčit“ ze žádných špatných návyků.

                                      Já se lyžovat učit sám stylem pád, pád, pád, popjetí, pád… Docela na hovno… Pak si mne vzal do parády jeden student ČVUT, co si na mě chtěl vyzkoušet, jestli zvládne lyžovat i totální nemehlo :-D, a za týden řvaní jsem udělal ohromný pokrok.

                                      0 0
                                      • Wojtkingson  

                                        Je to jak u kulturistiky např… Ne vždy jsou ti nejnabušenější dobrými trenéry.

                                        0 0
                        • blue.sun  

                          Gratuluju, měl jsi štěstí.

                          A pak existují lidi, kteří to sami takhle nezvládnou, ale ti by dle tebe asi měli rovnou vymřít…

                          0 0
                          • JanN  

                            To už to ženeš do krajnosti, nemyslím si to. Ovšem tato „výchova“ nezačíná v době, kdy děti učíš na prvním kole, ale toto je už výsledek dodavadního přístupu. Rodiče by měli děti nechávat samostatně už mnohem dříve. Mám tři děti, téměř stejně staré. A vezmi si třeba obyčejný nočník. Normálně se na něm děti hlídají, staráš se o ně, v případě nehody pomůžeš. Ale když táta jedno dítě přebaluje, máma druhé krmí a to třetí na nočníku jezdí po podlaze, nočník se sekne o spáru a převrátí se… holt si to dítě musí pomoci samo, nemůžeš k němu hned běžet. To samé třeba hračky a pohyb – naše ještě neuměly chodit, ale už šplhaly po provazovém žebříku. A když po čtyřech (pak i větší) honily psa… neříkám, že to u nás byla cílená spartánská výchova, ale prostě když jsi sám na tři děti, jsou tvé možnosti značně omezené a nároky na děti tak mnohem vyšší, než když máš jedno a běháš kolem něj. A pak jsme to zažívali stále – na hřišti někdo cízí spadne, jeho matka tam běží a oprašuje. Spadne odněkud naše, jen zdáli koukneš, zda se ještě hýbe, a neřešíš. Maximálně křikneš, že jestli mu teče krev, tak ať nic neumaže. Takže když je pak posadíš na kolo nebo dělají něco nového, je to pro ně standardní situce, kdy musí přemýšlet a řešit, co a jak, a vědí, že nic není zadarmo a že dílčích neúspěchů a nepovedených prvních pokusů, je plný celý život. Výsledkem pak je, že když si u synovy „sebevražedné“ akce říkáš něco jako „Klidně si to sjeď, alespoň tě to přehnané sebevědomí přejde“, tak pak jen udiveně stojíš a přemýšlíš, jak to, že to dal…

                            Takže jasně, že je potřeba brát ohled na individuality a různé povahy, ale přehnaná péče a nedostatek prostoru pro seberealizaci škodí prakticky již od narození.

                            0 0
                            • blue.sun  

                              Opět gratulace, akorát při té sebeprezentaci nějak zapomínáš na to, že každé dítě není jako tvé. Takže ano, možná má narážka byla trošku extrémní, ale více než vypovídající.

                              A věř, že přístup rodičů na to vůbec nemá vliv, jenže ty máš svou zkušenost a těžko tě přesvědčím. Já mohu mluvit jen z pozorování, jelikož vlastní mít nejspíš nemůžu… ale o to víc vnímám ty okolo.

                              0 0
                              • JanN  

                                Ok, přít se nebudu, pravdu mít můžeš. Ačkoliv zkušeností mám hodně, do detailní výchovy ostatních nevidím a je klidně možné, že mám příčinu a následek přehozené. Ostatně ani by nebylo dobré, kdyby byly všechny děti stejné. Takže uznávám, některé děti potřebují přístup jiný, mírnější a pozvolnější.

                                0 0
          • cekanka  

            Uvezu to, pane Lorenc? :-)

            0 0
        • Mart7  

          Protože je kolo těžší, jezdec většinou nemá takovou fyzičku a techniku a jede rychleji ve stoupání? U klasického cyklisty roste rychlost s nájezdem kilometrů a tedy i zkušenostmi.

          0 0
          • DragON  

            Co je špatného na tom, že jede rychleji ve stoupání? Jakože vyletí ve stoupání padesátkou ze zatáčky?

            0 0
            • Mart7  

              Na asfaltu asi nic, ale co terénu, pár kořenů a hnedka můžeš vidět výrazně jiný pád než, když si někdo nestihne vyhodit nohu z SPD.

              0 0
              • DragON  

                A proto bych zakázal lidem nejen kola, ale i jezdit do lesa. Vlastně i po asfaltu. A cyklotrenažéry pouze do vypolštářovaných místností a to ještě lidem, kteří projdou několikaměsíčním školením certifikovaným EU.

                0 0
        • Petr L2  

          Protože to ekolo je těžší, takže je potřeba poněkud jiný handling :-)

          0 0
        • Rychlej turista  

          Většina těchto lidí na kole nejezdí a proto je výkon elektrokola (v situacích pro vyježděné cyklisty běžných) nad jeho možnosti.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            +1

            Doporučil bych některým sportovním neelektrobajkerům, aby vyzkoušeli dvě věci, které takového standardního lehce obézního elektrobajkera nasimulují, ale které normálně za střízliva nedělají.

            1) vzít si na záda desetikilový batoh

            2) navěšet si na kolo brašny se stanem a výbavou na týden

            A to bude sportovec – neelektrobajker ještě ve výhodě, protože kolo i sebe ovládat za normálních okolností umí. Přesto si troufám tvrdit, že chováním jízdní soupravy bude v některých okamžicích ne přímo zaskočen, ale překvapen určitě. Velmi záhy upraví svůj odhad, co a jak je ještě možné bezpečně jet.

            0 0
            • Wojtkingson  

              Myslím že batoh na zádech nebude takovej průšvih, jako těžký kolo. Nedej bože, když tj verze, která nemá baterii ve středu ale vzadu.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Myslet znamená h**no vědět. Vyzkoušej obojí v uvedených hmotnostech a uvidíš. Už batoh +5 kg dělá z důvěrně známých sjezdů a výjezdů nové tratě.

                0 0
                • Wojtkingson  

                  Právě jezdívám s těžkým batohem jsem asi zvyklý, ale poměrově k mé váze je 10kg nic

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Takže si vlastně nedovedeš představit, jak jede stejně vysoký člověk bez batohu a bez nadváhy. A píšeš, že jezdíváš, takže tomu máš uzpůsobený odhad a to torzo techniky, které je na nadměrné jízdní soupravy aplikovatelné.

                    Přesto Ti garantuji, že dalších 10 kg Tě velmi slušně rozhodí. Těžký batoh subjektivně a těžký batoh zvážený jsou zpravidla velmi různá zavazadla.

                    0 0
                    • Wojtkingson  

                      tj pravda, jízdu bez nadváhy si nedokážu představit :D

                      0 0
                      • MnemonicJ  

                        já si představuju, že bych potom vyletěl každej kopec jako střela :D Bohužel jsou to jen představy .)

                        0 0
            • iron.hide  

              k batohu na zada treba pridat este aj dalsi batoh na brucho, nech z toho vznikne spravny elektro-tlustoprd

              0 0
    • Vilém  

      A neni to jedno? Stejne s tim nic nenadelas.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Mne vytaci, jak mi ekolaci kazi moral ve vyjezdech. Jinak jsou mi burt…jako vsichni. Pri stretu bych postupoval nezaviisle na stupni ekolovosti.

      0 0
      • Mart7  

        Ano, taky mě to sere, 80 Nm krouťák je moc.

        0 0
      • Petulda  

        Mě tohle naopak morál posiluje. Já to vyhrábnu za svý, on potřebuje elektřinu :-) .

        Jinak proti e-kolařům nic nemám, neexistuje jediný rozumný důvod k nějaké nevraživosti.

        0 0
      • -b-n-x-  

        Kup si e-motorku a muzes kazit moral jim :-)

        (anebo 2T motorku) :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Na tom bych si neodpocinul…mam rad ticho a klid prokladany randalem kola valicim se pres sutry:)

          0 0
    •  

      mě jsou e-kolaři buřt protože debilové se vyskytují napříč bikerskou komunitou a nelze házet e-kolaře do jednoho pytle, sám přemýšlím že si jednoho e-fulla na blbnutí pořídím.

      0 0
      • Mart7  

        Taky nahoře píšu nejen e-kol.

        0 0
        •  

          však jsem ti to potvrdil:-) a přidal můj skromný postřeh a myšlenku

          0 0
    • kovar  

      Takový úsměvný příběh: Letos na jaře na XCM Jezernických viaduktech jeden e-kolák sice předjížděl ve výjezdech (to mi bylo putna) , ale následně překážel, když to bylo trochu z kopce – tam měl v gatích a já taky, když jsem ho předjížděl a on kličkoval jak zajíc . Toto se opakovalo asi 2×.

      A to nejlepší nakonec – vyžíral občerstvovačky. Číslo samozřejmě neměl, ani nemohl mít, protože Aleš Procházka – organizátor závodu – je vůči e-kolům trochu vyhraněný a elektrickou kategorii prý nikdy nevypíše:)

      0 0
      • Mart7  

        Technickou podporu nebo vodiče určitě nedělal :D Hlubší brod tam nebyl?

        0 0
      • novas752  

        Jakože se vesral na závod aby prudil a vyžíral? :) Pro takovýho se emotorka vyloženě hodí, ojebat co se dá, morálka žádná…

        0 0
      • Archer  

        Na druhou stranu, dokázal bych představit někoho jako foto-video reportéra na závode, diky ekolu může držet krok se závodníky a natáčet přímo uprostřed deje :)

        0 0
        • novas752  

          To už tady bylo, třeba na Cape Epic pokud se nemýlim. A taky na nějakejch dráhovejch disciplínách dělá člověk na elektrokole nějakýho předjezdce nebo co to je.

          0 0
    • mr.antik  

      Můj postřeh si ničeho takového nevyšimnul… viděl jsem třeba ženskou co tlačíla e-kolo v nenáročním šotolinovém sjezdu, kde jeli s manželem. Když je to tak baví…

      Jinak asi nic zvláštního nepozorují.

      0 0
    • black.horse  

      Jo, možnost tu existuje, ano, eh, ale já mám jiný návrh. Trochu přitvrdíme. Čas vyjednávání vypršel. Říkejte si tomu extrém, ale navrhuji, abychom šli tvrdě a bez prodlení zaútočili skutečně masovou letákovou kampaní, a zatímco se z ní e-bikeři budou sbírat, nasadíme cirkusáky, alegorické vozy, pouliční divadlo a možná i dobročinné koncerty, ano? A pokud to bude málo, lituji, ale přijde čas triček: „Baterkáři ven!“, „Elektro chrti? Ne, děkuji!“ … a pokud je tohle nevyžene, pak už nevím co…

      0 0
      • R-A-D-I-U-S  

        J.J. zapoměl si na placky ;-)

        0 0
      • mr.ricardo  

        :D :D jooo Rimmer, to je můj kůň

        0 0
      • HonzaRez  

        A co takhle „ostrou prosbu“ do Vídně…?

        0 0
        • Pavel  

          Tak snad spíš do Brusele, ne? :-)

          0 0
    • Mart7  

      Občas totálně nechápu lidi, co si pořídí e-kolo. Stalo se mi, že jsem jedno předjel, víc jak 40 mu nebylo, a něco říkal. Tak zvolním, nechám ho dojet a ptám se: nějakej problém? On, že jo, že ten krám víc jak 27 km/h nejede, že pak musí přešlapávat motor a nadře se ještě víc jak na klasickém. Proč si radši za těch 50–60 tisíc nekoupil pořádného horáka, gravel…

      0 0
      • blue.sun  

        Protože na tom horáku či gravelu se musí makat pořád. V kopcích ti motorka dost pomůže a kopce jsou to, co rekreační cyklisty odradí nejčastěji.

        Já to viděl takhle v jednom rekreačním zařízení, kde elektrokola půjčují. Na motorce se lidi vydali kamkoli, ale když na ně druhý den nezbyla, seděli na zadku. Když jsem se ptal, proč si nepůjčí normální kolo a nejedou jinam, odpověděli, že by museli moc makat, což se jim nechce, a v okolí není žádná pohodová rovina (jo, bylo to tam celkem kopcovité). Vcelku mladí lidé kolem čtyřicítky.

        Doplním: když jsem nedávno četl názor, jak je e-bike vhodný pro dítě, protože to pak bude stíhat jezdit s rodiči rychle, pochopil jsem, jak vymírající druh jsou klasičtí sportovci…

        0 0
        • Breakpain  

          zajímavá úvaha s tím věkem :-), mladej jsem myslel, že napíšeš tak 20–25 :-) …

          0 0
          • blue.sun  

            Beru podle sebe, když se cítím mladý.

            0 0
          • AussigBiker  

            S přibývajícími léty se pojem „mladý“ celkem rozšiřuje. Na střední dejme tomu kdokoli nad 25 let byl pro mě mrtvola :-).

            0 0
          • snílek  

            Okolo čtyřicítky už bys měl prakticky jezdit v elektro-rakvi.

            0 0
            • Tomínos  

              Jdi do ******! :-)

              0 0
            • Rychlej turista  

              Životní formu jsem měl v 42 a 43 letech, teprve pak to šlo pomaličku dolů, kdy jsem ve 46 letech usoudil, že už stačí (poslední závod) a zvolnil jsem :-)

              0 0
      • Petulda  

        Protože na to má jiný názor než ty :-).

        0 0
    • wilda81  

      Dopravní předpisy neznají ani řidiči, proč by tomu mělo být jinak u cyklistů, kteří řidičák mít nemusí?

      0 0
      • Mart7  

        Fakt potkáváš tak často řidiče auta v protisměru nebo vjedou z vedlejšky na hlavní se stopkou bez zastavení a doufají, že se tam vejdou. Běžně jezdí na okresce tři auta vedle sebe apod.? Netvrdím, že znalost řidičů jsou úžasné nebo jsou nějak ohleduplní, ale aspoň základ. Když jsou tabule s pár pravidly pro lyžaře, proč ne i pro cyklisty?

        0 0
        • DragON  

          Pro cyklisty pravidla jsou, stejná jako pro všechny ostatní účastníky silničního provozu. Kdo ignoruje zákony, značky, semafory a jezdí jako hovádko, tomu žádná další cedule nepomůže.

          0 0
          • blue.sun  

            To je hrozně pěkné, ale na lesních a polních cestách (většina cyklotras v ČR) ta pravidla neplatí, značky a semafory tam nejsou… I provoz na cyklostezkách je pravidly upraven jen velmi volně.

            0 0
            • HonzaRez  

              Pokud vím, platí tam předpisy jako kdekoliv jinde. A pak ještě jedna věc: zdravý rozum. Toho je bohužel v poslední době nedostatek, v Číně ho nevyrábějí…

              0 0
        • Smazaný účet  

          Potkávám spoustu řidičů co neznají plnou (dvojitou plnou) čáru, dálnice s 3 pruhu v jednom směru je kapitola sama pro sebe, zákazy vjezdu a parkování taky dost lidi nezná, o rychlostech ani psát nemusím. Co tam máš dál.....

          0 0
        • mrozu  

          Co to je za demagogii? Jaké procento takovýchhle cyklistů, co popisuješ, je? Když budu důsledný, tak při jízdě po silnici bych dokázal najít nějaký formální přestupek u drtivé většiny řidičů. Úplně nejlepší je, jak ti, co by nejvíc chtěli vychovávat ostatní, se sami za volantem chovají jako prasata.

          0 0
          • Mart7  

            To byla reakce na wilda81, podle kterého žádný cyklista nezná žádné předpisy. Jaké formální přestupky dělá drtivá většina řidičů, to mě doopravdy zajímá.

            0 0
            • Rorejs74  

              Nedávání znamení o změně směru jízdy, telefonování za jízdy, dodržování maximální povolené rychlosti a hromada dalších … stačí vyjet na 10 minut do provozu :)

              0 0
              • Mart7  

                Jestli bereš za formální přestupek telefonování, tak se nemáme o čem bavit. K tomu blikání, řidič je povinen dát znamení o změně směru před započetím úkonu, takže nejdřív blikat a potom až točit volantem. Hodit blinkr se současným točením volantu je bezohledné jak neblikat vůbec.

                0 0
            • mrozu  

              Ja si myslim, ze drtiva vetsina cyklistu ma zaroven ridicak a stejne jako drtiva vetsina automobilistu predpisy zna moc dobre, jen na ne proste kasle. V nekterych pripadech nutno rict, ze celkem pochopitelne.

              K Rorejsovo temer vycerpavajici odpovedi ohledne predpisu jeste doplnim nedodrzovani bocniho odstupu, prejizdeni plne cary a neprimerena rychlost.

              0 0
              • Mart7  

                Nedodržování bezpečného bočního odstupu a nepřiměřená rychlost je dopravní hrozba, může to být zdroj dopravní nehody, ale není nijak zákonně ošetřena. Pokud už to vede k přejetí plné čáry nebo překročení maximální dovolené rychlosti, tak ano.

                0 0
            • wilda81  

              Nevkládej mi do úst co jsem neřekl. Jen jsem popisoval stav na našich silnicích.

              0 0
        • wilda81  

          Ano. Auto v protisměru naposledy dnes v Ostravě. Stopku máme u baráku a moc lidí tam teda nazastaví, tipuji tak každé čtvrté auto. Tři auta na okresce nepotkavam. Asi protože se tam nevlezou…

          0 0
          • Mart7  

            Docela jsem rád, že bydlím jinde. Na jednu stopku vidím od rybníka, výhledové poměry po pokácení pár stromů obstojné, takže skoro postrádá smysl, přesto naprostá většina řidičů na ní zastaví. Jestli tě zajímají přesná čísla, tak příště budu počítat :D

            0 0
    • Goob  

      Jsou mi volní. Nikdy jsem s žádným neměl konflikt, sám nechci, ale např. máma má a jezdí s tátou 100km vyjížďky (táta za své), což by bez ebiku nešlo.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak nejezděte po cyklodálnicích kde určitě budete potkávat „e-gangy“ a jezděte tam kde je moc nepotkáte a když tak umí třeba tohle Taky bych to chtěl s e-bikem umět a bavit se jak ten frajer :-)

      0 0
    • AussigBiker  

      Zdivocely duchodci na ekolech pridelavaji vrasky zachranarum:

      https://www.tyden.cz/…_488391.html

      Par zdivocelych duchodcu si da hubu, pak uz si budou davat pozor. Snad neduelaji gang neco jako Hells Angels a nezacnou prodavat drogy a terorizovat okoli na turistich trasach a chatach. Ale treba by se osvedcili jako ochranka Kajovi Gottovi, Pepovi Zimovi…

      0 0
      • mr.antik  

        No bože tak se dva lidi za víkend vyváleli někde na šotolině… pokud s sebou neseberou někoho dalšího, tak jsem v klidu

        0 0
        • AussigBiker  

          Tak zalezi jak moc jsou zdivoceli a kolik jich je v gangu, no.

          0 0
      • jaja01  

        Navíc jsou elektrická kola nebezpečná i pro ostatní účastníky provozu. „Vidíte v dálce kolo, chcete přejít, ale ono vás smete, protože dojede rychleji, než jste si mysleli. Například v Nizozemsku už to zakázali,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje.

        Co ze to v tom Nizozemsku zakazali? :-D

        0 0
        • Mart7  

          Těžké odhadovat. Takže někdo chce přejít, ale smete ho e-cyklista? Moc si to nedovedu představit. Už jen při pomyšlení přejít skočí e-cyklista na chodník a smete chodce než vkročím do cesty.

          0 0
        • doubeq  

          Nevim jak vy, ale já brázdím město na svym banánu a většina chodců na přechodu je překvapená, že jsem u nich rychleji, než by čekali, stejně tak auta u kruháče, kdy mě prostě nedají přednost s debilním výrazem nebo dělajíc, že tam nejsem, tohle není záležitost jen elektronů ;-)

          0 0
          • Mart7  

            Schválně jsem se již dřív na podobnou věc ptal pár lidí, co chodí hlavně pěšky po městě. Shodli se na následujícím: 1. E-kola se nedají odhadnout, protože cyklista skoro nebo vůbec nešlape, takže jeho pohyb neodpovídá rychlosti. 2. Auto na přechodě zastaví, ale cyklista ve svém pruhu valí jak kdyby nikdo nepřecházel. 3. Většina e-důchodců jede co to dá i mezi lidmi, kde se dřív sotva kodrcali na staré plechovce.

            0 0
            • doubeq  

              Snažím se zpomalit aby prošli nebo naopak zrychlit a když to jinak nejde, tak zastavím, zatím sem konflikt neměl, ale je fakt, že vidí, jak šlapu.

              0 0
            • sodek  

              Podobný problém je s e-skůtry/auty, protože je neslyšíš. A najednou jsou u tebe. Ještě bude veselo.

              0 0
            • Kubiczech  

              No ty krávo! Doteď jsem se bál jen důchodců na elektrokolech, ale odteď už se budu bát i pěšky do tesca pro lahváče.

              0 0
              • Mart7  

                A co teprve e-auta, tichý zabiják Tesla. Pokud nebude mít poruchu než k tobě dojede, jsi jasný. Pokud si myslíš, že tě zachrání adaptivní tempomat s nouzovým brzděním, co nové auta mají, tak se podívej na test s motorkou. Cyklista je ještě menší objekt a i u nich to haprovalo. Takže jedině pěšky po přechodu napříč a doufat, že nepojede e-důchodce.

                0 0
                • Petulda  

                  Tak po přechodu pro CHODCE snad vždy jedině pěšky, ne :-)?

                  0 0
                  • Mart7  

                    Od tohle máš jiný vlákno :D

                    0 0
    • Jamin  

      Jsem nadvno potkal dva kluky, cca 15 let. Jeden ebike, deuhej ekolobrndu a drandili ro 25 po chodníku mezi lidma hlava nehlava. Ebiky mi nevadí, ale to že rodiče málo řežou svoje děti a spíš je rozmazlujou, to mě sere.

      0 0
    • puka  

      Předjíždět skupinu rozvalenou po celý cestě s minimálními rozestupy je super.

      A když si čtyři impotenti s voholenýma nohama jedou po silnici vedle sebe, je všechno ok? Toto není túr de fránc do hazjlu, jeďte za sebou nebo nejezděte vůbec. S ebikery jsem zatím neměl problémy jako se silničáři.

      A zdravím KladivoZáhuby či Rezavého Honzu do pravopisného vlákna.

      0 0
      • Mart7  

        Ty nepotkávám, asi tu máme špatný asfalt nebo sluníčko na opalování oholených noh.

        0 0
      • Rorejs74  

        Tak vzhledem k tomu, co se třeba kolem Brna na silnicích děje, je to naprosto nepodstatná záležitost.

        A ano 4 je moc, správně by měli jet hezky po dvojičkách :)

        0 0
      • sodek  

        Co tak jezdí jsou kikoti, ale v principu mi nevadí. Když se s tím člověk smíří, hrozně se mu uleví.

        0 0
        • gerrard  

          Jedina rozumna moznost jak jet ve skupince po silnici kikote.

          0 0
          • Petulda  

            Jedina rozumna moznost, ktera bere v potaz a respektuje vsechny ucastniky silnicniho provozu, je jet za sebou. Jezdim po silnicich jak autem, tak na kole a v obou pripadech je nutny respekt o ostatnim.

            Pokud autem dojizdim houf jedouci ve dvoj, troj ci ctyrstupu, kraticce z primereny dalky na ne zatroubim. V 90 % pripadu se seradi za sebe. 5 % zustane tak, jak jsou,ale jsou v klidu. Ty proste na vhodnym miste predjedu. 5 % zacne nepekne gestikulovat nebo rovnou nadavat, ti dostavaji sprsku z ostrikovace.

            0 0
            • doubeq  

              :-D kéž by se dali sprchovat i řidiči co jedou jak trotly :-D

              0 0
              • puka  

                Co je ta „trotla“? Uniká mi něco nebo tobě utekla hodinka češtiny?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  kamoska troleja…

                  0 0
                • doubeq  

                  Neutekla, to je pokus o humor ;-)

                  0 0
                  • puka  

                    To jsme na jiné vlně.

                    0 0
                    • doubeq  

                      Trotl je rodu mužského, vzor pán, stejně, jako suchar :-D

                      0 0
                      • puka  

                        „…co jedou jak pány“ ?

                        No dobře, ty jsi na světě dýl.

                        0 0
            • puka  

              Přesně. Když jich jede víc vedle sebe, nemůžeš je předjet s větším odstupem, aby to bylo bezpečné. Z hlediska místních zakonodárců by to byla jeho chyba, že ti spadnul pod kola, co bude po tom už nikdo neřeší.

              0 0
              • blue.sun  

                Spíš naopak, musíš je předjet s odstupem a vyjet do protisměru. Nedá se to oprasit nadoraz, jako to předvádí průměrní řidiči.

                0 0
                • puka  

                  Když se ti rozvalí po celým pruhu, kdy musíš až ke krajnici v protisměru, navíc počítat s jejich klopýtnutím, fouknutím větru nebo úleku? Ono sice je povolené (pokud se nemylim) troubit mimo obec v situaci, kdy chceš upozornit, že budeš předjíždět, ale moc hezké to asi není.

                  0 0
                  • blue.sun  

                    Je to asi jako objet auto, taky musíš k té krajnici v protisměru a počítat s chybou řidiče. Je to lepší, než předjíždět dlouhého hada lidí a čekat, co se může stát.

                    No jo, proč se chovat k cyklistům stejně ohleduplně jako k ostatním řidičům, že?

                    0 0
                    • matbiker  

                      Nechapu, proc to neni i u nas. V nekterych kulturnich zemich je u skupiny povinnost jezdit ve dvojicich. Je na to i udelany rozbor. Kdyz bude 20 lidi za sebou, tak si spocitej, jaka je to delka. A samozrejme se pocita s tim, ze je neoprasis na zrcatko, takze v protismeru stejne nikoho nemuzes mit a budes tu skupinu predjizdet 2× tak dlouho.

                      0 0
                      • puka  

                        To by se mi líbilo.. :)

                        0 0
            • gerrard  

              Bavime se o organizovanem baliku silnicaru. Ti jsou na silnici zasadne po dvou s min. rozestupy a jdou v pohode, snadno a bezpecne predjet. Zadny cykloturisticky chaos zralych sedesatniku tu neresime.

              0 0
              • Petulda  

                Ty i já reagujeme na příspěvek od „puka“, který píše:

                „Předjíždět skupinu rozvalenou po celý cestě s minimálními rozestupy je super. A když si čtyři impotenti s voholenýma nohama jedou po silnici vedle sebe, je všechno ok?“

                0 0
                • gerrard  

                  Tak aby sme si 100% rozumněli. Toto je v poradku nebo ne?

                  0 0
                  • Petulda  

                    Není.

                    Viz § 57, odst. 3 Zákona o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu), který říká, že cyklisté smějí jet jen jednotlivě za sebou.

                    Výjimku tvoří jen „Cyklistická zóna“, kde mohou cyklisté zabrat celou šíři jízdního pruhu.

                    0 0
                    • gerrard  

                      Takze na takove troubis a ostrikujes je vodou? Nebo respektujes to, ze nekolik takovych trenujicih skupin na cely JMK neni problem?

                      0 0
                      • Petulda  

                        Dělám to tak, jak jsem popsal výše.

                        A když píšeš o respektu (který je ze strany řidičů aut vůči slušným cyklistům samozřejmě na místě), neměli by i cyklisté respektovat ostatní a chovat se podle daných pravidel, která jsou povinni dodržovat?

                        0 0
                        • gerrard  

                          Tak to klidne zopakuj.

                          0 0
                          • Petulda  

                            Máš to napsané výše.

                            Odpověděl bys prosím na mou otázku?

                            0 0
                            • gerrard  

                              Moc prace to zkopirovat, kdyz uz to nekde je nebo dat odkaz na prispevek a misto toho porad mlet uz to tady je chapu.

                              Nikdo na silnici nedodrzuje predpisy na 100% at uz vedomne nebo nevedomne a zrovna trenujici cyklisti to nedelaji proto aby nasirali ostatni, ale proto, ze to je jedine rozumne reseni, jak ve skupince absolvovat spolecny trenink. Verim, ze kazdy slusny a ohleduplny clovek pote co se zamysli to pochopi. Kdo to chapat nechce a vypada to, ze i ty si tento pripad se budou dal chovat jako hrdinove co si vyslapnou na slabsiho a pak zbabele ujedou misto toho aby zastavili a sli si to vyrikat z oci do oci.

                              0 0
                              • Petulda  

                                Jako že by všichni každému, kdo se zapojí do diskuse donekonečna kopírovali své příspěvky :-)?

                                Jediný způsob to samozřejmě není. Pokud trénujícím nevyhovují pravidla, kteými se musí řídit, pak ať si najdou prostor, který jejich potřeby splní… Nelze říkat „pro mě zákon neplatí, protože tady teď chci trénovat“. Co udělají na červené, když jim jim zastávka nepasuje do tréninkového plánu?

                                Ale jak uvádím hned v prvním příspěvku, mým odhadem 90 % cyklistů jsou normální, 5 % pravidla jen ingorují a jen 5 % jsou k tomu ještě aktivně agresivní.

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Tak to jsou na tom cyklisté ještě dobře, u řidičů aut je to přes prázdniny jinak: 50% normální, 40% ignoranti a 10% agresoři. Bohužel, už i ignorant za volantem je pro cyklistu na silnici smrtelně nebezpečný.

                                  0 0
                                  • Petulda  

                                    Je to tak.

                                    Nedávno mě jeden starší pán školil, že na kole nemám na silnici co dělat, takže mi nemusí dávat přednost, když vjíždí z vedlejší na hlavní… Vyhnul jsem se, ale jen tak tak…

                                    0 0
                                    • iron.hide  

                                      stary panko si potom pekne posedi v base na stare kolena, ked raz nejakeho cyklistu zrazi. Potom moze akurat ciganskym spoluvaznom vysvetlovat ze nedava prednost.

                                      0 0
                                • gerrard  

                                  Tak mne jeste sdel kolik tech skupin tydne potkas, kdyz jsou pro tebe tak velky problem a muzeme to pomalu uzavrit ne?

                                  0 0
                                  • Petulda  

                                    Máš zbytečně horkou hlavu a hledáš v mém textu to, co tam není. Celou dobu jasně a zřetelně píšu, že se jedná mým odhadem o 5 %, tedy naprostou menšinu, přesný opak velkého problému.

                                    Problém sami se sebou, svým egem a agresivitou mají. Mě cizí blbost nerozčiluje a okno si umeju rád :-).

                                    0 0
                                    • gerrard  

                                      Tak konkretne odpoved neumis a porad jenom vysiras. Takze pokud jen tak netrolis, tak at je ti karma milostiva, az si te najde.

                                      0 0
                                      • Petulda  

                                        Odpovídám na rozdíl od tebe konkrétně a věcně.

                                        Jen ve snaze hledat nepřítele a spor o 180° převracíš má slova (marginalita vs velký problém), tak se nediv, že tvůj omyl uvádím na pravou míru. Pak se ti zdá, že neodpovídám na tvou otázku. Ano nemůžu, když má tvá otázka nulovou souvislost s mým textem.

                                        0 0
                                        • gerrard  

                                          Takze jen vysiras, tak si to uzij.

                                          0 0
                                          • Petulda  

                                            A proč sám neodpovíš?

                                            Jako cyklisti vyžadujem – a určite i ty – aby automobilisti dodrřovali zákon a respekt k ostatním. Obráceně to podle tebe neplatí? Nemají i cyklisti dělat to samé, co chtejí po druhých?

                                            Já mám za to, že ano.

                                            0 0
                                            • orm  

                                              Takze rikas, ze kdyz mne oprasi nejaky ridic, tak mam moralni pravo vystrikat mu obsah bidonu do obliceje na krizovatce?

                                              0 0
                                              • karliner  

                                                Je to trochu zavádějící otázka, ale v principu souhlasím s tím, že na hrubý pytel patří hrubá záplata.

                                                0 0
                                              • Barak  

                                                A proč né, jestli máš koule na to, čelit reakci.;-)

                                                0 0
                                                • Rorejs74  

                                                  Pokud na něj nejdřív zacinkáš, tak je to podle této logiky zcela v pořádku.

                                                  A ideálně pak hrdinně zdrhnout i s kolem někam do průchodu :)

                                                  0 0
                                                • orm  

                                                  Bohuzel vzhledem ke sve postave mam, ale uz jsem se uklidnil. Clovek si pak tu reakci jen vycital a ztratil cas. Zkusenost rika, ze to nema cenu resit, zrejme to Petulda vezme jako adekvatni „odmenu“ a nic neudela, kdyz udela v aute chybu, ktera se bude zdat cyklistovi arogantni :-).

                                                  0 0
                                              • Kaire  

                                                Jednou sem to udělal :)

                                                0 0
                                              • Petulda  

                                                Když to udělá záměrně a ještě je u toho sprostý, tak by si to zasloužil.

                                                0 0
                        • Rorejs74  

                          Hmm, takže další samozvanej vychovávač. A fakt si u toho nepřipadáš jako totální mamlas a zbabělec ?

                          0 0
                          • Petulda  

                            Proč bych měl? Buď prosím konkrétní.

                            0 0
                            • Rorejs74  

                              Mamlas ( slušně řečeno ). Nemáš žádnou pravomoc vychovávat ostatní účastníky silničního provozu.Pokud máš pocit že dochází k porušování zákona, tak volej polici, jinak se starej jen sám o sebe.

                              Zbabělec – jsi jednoznačně v pozici silnějšího. Napřímo by si tohle tak 99% těhle vychovájících expertů nikdy nedovolilo.

                              0 0
                              • Petulda  

                                Nikoho nevychovávám a ani takovou ambici nemám. Nepřísluší mi to, s tím s tebou souhlasím.

                                0 0
                                • Rorejs74  

                                  A to troubení a ostřikování je tedy co ? Náhodně spouštěná sexuální úchylka ?

                                  0 0
                                  • Petulda  

                                    Reakce na sprosté a arogantní chování.

                                    0 0
                                    • Rorejs74  

                                      Aha, takže protože Ty na silnici děláš ostatním naschvály, tak jsi přesvědčenej že ti ostatní je dělají taky a chceš jim to oplatit ?

                                      Ale snaha o vychovávání to není :)

                                      0 0
                                      • Petulda  

                                        Zaměňuješ příčinu a následek.

                                        Jakým naschválem podle tvého názoru vyprovokuji situaci, která končí mým ostřikovačem?

                                        0 0
                                        • Rorejs74  

                                          Já ne, Ty v tom máš chaos. Jsi přesvědčenej, že ta skupina jede takhle jen proto, aby Tě vyprovokovala ( i když oni Tě mají na háku).

                                          Nebo on po tobě někdo cáká vodou když ho předjíždíš.

                                          0 0
                                          • Petulda  

                                            „Jsi přesvědčenej, že ta skupina jede takhle jen proto, aby Tě vyprovokovala“ – ne, tak to nevnímám, to je tvé přání otcem myšlenky. Sám jezdím na kole a proto k lidem na kole přistupuju v pohodě. Ničím mě sami osobě nepopozujou. Negativně reaguju až když sami začnou být agresivní, sprostí. Pak oplatím stejnou mincí, protože tyhle typy vyhledávající agresi nejvíc naštve, když jsou bezmocní vůči vlastní medicíně.

                                            0 0
                                            • Rorejs74  

                                              OK, takže pokud proti případné verbální nadávce použiješ dvoutunovou plechovku, tak je to oplácení stejnou mincí ?

                                              A taky kdyby jsi netroubil jako kok.t, tak by Ti asi nikdo ani neměl tendenci nadávat.

                                              0 0
                                              • Petulda  

                                                Ve snaze dmýchat spor reaguješ na něco úplně jiného, než jsem psal.

                                                Nepoužívám dvoutunovou plechovku, abych cyklisty školil a netroubím jako kok.t. Čti pozorněji a nehledej v textu to, co tam není.

                                                0 0
                                                • Rorejs74  

                                                  A tohle je teda co ?

                                                  „Pokud autem dojizdim houf jedouci ve dvoj, troj ci ctyrstupu, kraticce z primereny dalky na ne zatroubim. V 90 % pripadu se seradi za sebe. 5 % zustane tak, jak jsou,ale jsou v klidu. Ty proste na vhodnym miste predjedu. 5 % zacne nepekne gestikulovat nebo rovnou nadavat, ti dostavaji sprsku z ostrikovace.“

                                                  0 0
                                                  • Petulda  

                                                    O troubení jako kok.t ani použití AUTA ani zmínka.

                                                    0 0
                                                  • Rorejs74  

                                                    Tak já to tam vidím oboje na první pohled. Nikde nepíšeš, že je předjedeš, vystoupíš a pokropíš je ostřikovací směsí z kanystru.

                                                    0 0
                                              • DragON  

                                                Promiň, ale když někdo jede na kole jak kkt, tak na něj v autě taky troubím jak kkt. Specialně na cyklisty roztažený vedle sebe, ideálně hned někde za zatáčkou.

                                                0 0
                                                • orm  

                                                  A ceho si myslis, ze tim troubenim dosahnes?

                                                  0 0
                                                  • DragON  

                                                    Upozorním že jede auto a že by nemuseli na šířku zabírat 3/4 okresky. Nebo mám vystoupit, doběhnout je a poprosit?

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Na me kdyz nekdo troupi jako *****, tak dosahne praveho opaku sveho snazeni, ale kazdemu co chce.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    A když vás jede víc, roztažení tak, že nelze bezpečně předjet, vy auto neslyšíte a řidič auta za vám ťukne do klaksonu?

                                                    To dělám já a drtivá většina lidí se zachová normálně.

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Takze take troubis jako *****? To je to na co jsem reagoval ja.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Ťuknutí do klaksonu na upozornění cyklistů roztažených tak, že nelze bezpečně předjet, kteří o autě neví, je troubení jako *****?

                                                    0 0
                                                  • Rorejs74  

                                                    A z čeho usuzuješ že o tom autě za sebou neví ?

                                                    0 0
                                                  • DragON  

                                                    Že neuhnou.

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Ach jo. Znovu pisu na co jsem reagoval: „Promiň, ale když někdo jede na kole jak kkt, tak na něj v autě taky troubím jak kkt.“ Na to jsem se zeptal, ceho tim troubenim dokaze.

                                                    Fakt nevim na co reagujes ty.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Ono i to tuknuti si nekteri „ohleduplni“ cyklisti vykladaji jakoby clovek drzel ruku na klaksonu pul minuty. Tak se ptam, jak jej vnimas ty? Co je na tom tak nesrozumitelneho :-) ?

                                                    0 0
                                                  • DragON  

                                                    Já troubím jak kkt jen na kkty. Na tebe bych se nejspíš utroubil.

                                                    0 0
                                                  • DragON  

                                                    Na to, že jsi na silnici nejslabší, jsi dost silný. Ale to budou dělat ty internety.

                                                    0 0
                                                  • Rorejs74  

                                                    Uff … no Ty jsi taky slušnej exemplář. A pak se můžeme divit, že to na silnicích vypadá tak jak to vypadá :(

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Za ty desitky tisic km na silnici jsem nemel zadnou nehodu. Doufam si tvrdit, ze moje strategie preziti na silnici mezi autama je uspesna ;-).

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    To je respektuhodne a nezanedbatelne plus. Samo o sobe to ale nic nerika o ohleduplnosti, respektu a slusnem chovani na silnici. A to nemyslim osobne vuci tobe, ale obecne.

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Na silnici se chovam tak, abych jako slabsi prezil. Jestli tim na chvilku omezim ridice auta, abych prezil predjizdeni bez uhony, tak to, ze se ridic v aute rozciluje mne vubec nevadi. Za ty roky vim jak se na silnici chovat, abych dojel domu ve zdravi. Umim dobre odhadnout ridice a jejich chovani a tomu prizpusobit svoje.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Nezbyva nez poprat, abys svym nerespektem k ostatnim nikoho nezranil ci nezabil. Na silnicich neplati zakon slabsiho, ale tzv. Silnicni zakon.

                                                    Situacim, kdy musis nekoho omezit, abys mohl bezpecne projet, se da vzdy vyhnout.

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Kolik jsi toho najezdil na silnici na silnicnim kole? Prijdes mne jako teoretik.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Dost na to, abych uměl obhájit a věděl proč píšu, že situacím, kdy NEMÁŠ JINOU MOŽNOST než někoho omezit, se dá vždy vyhnout (pokud to není neočekávatelná náhlá krizovka).

                                                    0 0
                                                  • Rorejs74  

                                                    Aha, takže teoretik … no to leccos vysvětluje.

                                                    0 0
                                        • Libores  

                                          aha, takže tohle je ta tolerance a úporné doržování zákona, které vyžaduješ po ostatních, ale sám toho jaksi nejsi schopen… úsměvné:)

                                          0 0
                                          • Petulda  

                                            Viz výše…

                                            0 0
                                            • Libores  

                                              chápu to dobře, že považuješ za adekvání na sprosté gesto odpovědět nacákáním chemické sračky očí?

                                              0 0
                                              • Petulda  

                                                Za arogantní jednání a sprosté nadávky ano.

                                                0 0
                                                • Goob  

                                                  No, on ti jednou za ten ostřikovač někdo na parkovišti rozbije držku. Doufám, že pořádně. Docela by se nám tady všem ulevilo, kdybys odlezl zpět na D-fense, hele.

                                                  0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Uber na agresivitě a zamysli se nad slovy příčina a následek.

                                                    Nebo také z nás, co jezdíme na kolech, patříš k té hloupé agresivní pidimenšinu, která se mylně domnívá, že pro ni neplatí žádná pravidla, respekt k ostatním a základní lidská slušnost?

                                                    0 0
                                                  • Goob  

                                                    Tím ostřikovačem dřív nebo později někoho zabiješ. Já například nosím čočky a v momentě, kdy mi nějaká kapalina chrstne do oka, tak mám pár vteřin problémy vidět. I jenom voda, nemusí to být žádná agresivní sračka na rozpouštění hmyzu. Takže doufám, že ti bude navráceno stejnou mincí, např. až si někde neuvědomíš přednost zprava, tak by postižený mohl zastavit a nastříkat ti do kokpitu pepřák.

                                                    Jsi idiot.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Nadávky a osobní rovina jako pokus o vyrovnání se s frustrací z absence argumentů je u labilních lidí běžná.

                                                    Srovnávat záměrnou bezohlednost k ostaním účastníkům provozu doprovázenou sprostými nadávkami s neuvědoměním si přednosti zprava je hodně mimo. Záměrná aktivní agrese vs neuvědomělá chyba.

                                                    Agresorů přejícím ostatním jen špatné, jak to předvádíš ty, je naštěstí jen drtivá menšina. Zřetelně převažujou lidi s mozkem v hlavě, kteří se buď omluví nebo prostě udělají, co mají a potyčku nevyvolávají.

                                                    0 0
                                                  • Goob  

                                                    Idiot není nadávka ani osobní rovina. Je to diagnóza, protože svým chováním jsi nebezpečný svému okolí. Chceš-li řešit vztyčený prostředníček agresí, zastav padesát metrů před cyklistou (v souladu s předpisy, ovšem!) a vyříkej si to s ním z očí do očí, ne jako srab ostřikovačem z auta, protože tím ho můžeš snadno zabít.

                                                    Sbohem a pozdravuj další hrdiny z D-fense.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Proč bych měl kvůli pitomcům zastavovat, lézt z auta a tím přijímat hru na eskalaci ubohosti těch cyklistů? To by jeho chorobnou touhu po agresi akorát tak uspokojovalo. Už jsem to psal, mnohem účinnější a bolestivější pro pošramocený ego takovýho člověka je udělat něco, s čím nic nezmůže a co nemá jak oplatit.

                                                    A když už jsi rozehrál komiku na téma „snadno zabít ostřikovačem“, určitě najdeš desítky ne-li stovky případů zabití ostřikovačem… :-). Sem s nima.

                                                    Pokud máš tak ultra citlivé oči, že i (dle tvých slov) čistá voda tě oslepí, tak máš vozit brýle.

                                                    0 0
                                                  • Rorejs74  

                                                    Proč by jsi měl zastavovat ? Protože jsi ten konflikt sám vyvolal.

                                                    Takhle jsi u toho zbabělej agresivní ubožák jen a jen Ty.

                                                    Pokud máš tak omezenou schopnost sebeovládání, tak máš vozit prášky.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Nez zacnes reagovat v nejake diskusi, mel by sis precist minimalne jeji zacatek. Ve sve uvaze se mylis.

                                                    0 0
                                                  • Rorejs74  

                                                    Než příště vyrazíš autem na silnici, měl by jsi si vzít prášek na uklidnění. Nebo teda raději jet MHD :)

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Nechci se příliš zapojovat do diskuze o ježdění u cyklistů vedle sebe, ačkoliv nerozumím tomu, proč nemůžou vytvořit třeba dvě skupinky a nechat si rozestup.

                                                    Zaujalo mě však tvoje ostřikování cyklistů a vyhýbání se konfrontaci. Nebyl jsi v neděli v Roztokách u Prahy? Tam po přechodu přecházela nějaká důchodkyně a trvalo jí to snad 3 minuty, což způsobilo menší kolonu. Když se to rozjelo, jeden z řidičů se zřejmě domníval, že já, cyklista, byl příčinou jeho zdržení a nadávkami do „čů*áků a kre*énů“ mi to dal při předjíždění hlasitě najevo. Když jsem na něj ukazoval ať zastaví, už takový hrdina nebyl.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Ne, nebyl. Navíc k takovýmu jednání řidče nevidím žádný důvod a jsem na tvý straně. Jen pozor na to dělání ramen, tihle řidiči, kteří jsou agresivní bez zjevné příčiny, u sebe často mají teleskop, pepřák nebo jiný překvápko.

                                                    Jinak škatulkuješ pěkně…

                                                    A na tohle: „nerozumím tomu, proč nemůžou vytvořit třeba dvě skupinky a nechat si rozestup“ odpovídá odstavec 3 paragrafu 57 Zákona o provozu na pozemních komunikacích.

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Já, že škatulkuju? Neee

                                                    Btw, proč by takový řidič měl mít u sebe teleskop? Jo taaak… ty jako myslíš, že když na mě křičí nadávky, mohlo by to být agresivní hovado, že ano. Takže už asi chápeš, proč mě napadlo, jestli ten agresivní řidič nebudeš třeba náhodou ty, když na cyklisty používáš ostřikovač.;-)

                                                    Jinak, nevím, co přesně se píše v odstavci 3 paragrafu blabla. Ale pokud by to bylo něco o jízdě cyklistů za sebou, tak jsem to samozřejmě myslel tak, aby jeli za sebou jen ve dvou menších skupinkách s rozestupem, aby je bylo možné snadněji předjet.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    A četl jsi taky, za jakých okolností ho použiju? Souvislost s tvou situací nulová. Agresivní za volantem nejsem, k ničemu to není. Je třeba vnímat zásadní rozdíl mezi bezdůvodnou samovolnou agresí (tvůj příklad) a v podstatě neškodnou, ale hodně seroucí reakci ve stylu „jak se do lesa volá…“.

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Jistě, že jsem četl, za jakých okolností.

                                                    Zive si dokážu představit situaci, kdy ty na dva vedle sebe jedoucí cyklisty zatroubis, ackoliv máš místa na predjeti dost. Oni začnou nadávat, protože vidí, ze je můžeš v klidu předjet a nechápou, o co ti vlastně jde. Ty dal vyhrotis situaci, ostriknes je a upalujes dal. Mimochodem, klidně se jednou může stát, že tě nekde dojedou.:) Takze ty mas nakonec falesny pocit, ze jsi v právu, protože silniční zákon. Ale vystupňoval jsi to ty. Oni zase, že jsi agresivní magor, protože jsi měl po zatroubeni pokračovat dál.

                                                    Takže psát o nejake samovolně agresi a „jak se do.lesa vola“, no nevím…

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Sice rikas, zes to cetl, ale zbytek prispevku tomu neodpovida. Popisujes jakesi sve fantazie, ktere s realitou, o ktere jsem psal ja, nejai nic spolecneho. Takovou situaci, kterou popisujes, jsem nezazil.

                                                    Hlavne, ze neskatulkujes a nehodnotis bez toho, aniz bys vedel… ;-) .

                                                    0 0
                                                  • iron.hide  

                                                    nechcem sa do vasej hadky miesat (som tu len kvoli ebajkom ;), no s tym dojetim ma Barak pravdu. Kludne sa ti moze stat, ze ich ostreknes, no o sto metrov dalej ti akurat naskoci na semafore cervena, a potom co? Budes rad, ak prides len o zrcatka :)

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Tak nějak jsem si rikal, jak to vypadá, když narazis na někoho z tech 5% cyklistů, o kterých napsal.

                                                    0 0
                                                  • orm  

                                                    Neni zadna situace, ktera by obhajovala pouziti odstrikovacu vuci cyklistum.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Jestli myslis ostrikovac :-) , tak i zde plati, ze co clovek, to nazor. Musis se s tim smirit, jinou moznost nemas.

                                                    0 0
                                                  • iron.hide  

                                                    prosim ta, jak vyzera take gesto na zastavenie?

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    No, v podstatě takove gesto dlaní, jako kdybys někomu ukazoval, aby zpomalil. Pak jsem si říkal, že to ve zpětném zrcátku muselo vypadat jako když mu mavam.:) Coz by ho teoreticky mohlo jeste vic ****** a vyprovokovat k tomu zastavení.:)

                                                    0 0
                                                  • iron.hide  

                                                    a jak to riesis s lietajucim hmyzom?

                                                    0 0
                                                • File12  

                                                  Když za jakékoli okolnosti použiješ na cyklistu ostřikovač, tak si prostě zbabělá *****.

                                                  Zastav a vyřikej si to když si takovej borec.

                                                  0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Viz výše.

                                                    0 0
                                                  • File12  

                                                    Ok. Kundu beru zpět. To je asi moc ostrej výraz. Ale prostě já bych ostřikovač nepoužil nikdy. Ani v případě, který popisuješ. S blbcema se člověk setkává denně. Ale chovat se jako oni je nesmysl, kterej nikam nevede.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Omluvu přijímám.

                                                    Právě to zastavení a následný spor by bylo chovat se jako oni. Takhle ho navoním a pouštím z hlavy. Ale jak píšu, naštěstí takových pitomců, kteří si myslí, že když jsou na kole, patří jim svět a mohou vše, je minimální množství.

                                                    0 0
                                                  • File12  

                                                    No tim navoním si tomu dal zase korunu. Nic opuštím tuhle diskuzi s tebou. Nemyslím, že bych byl ten co Tě vytočí na silnici ale budu rád když se nepotkáme.

                                                    0 0
                                                • Kaire  

                                                  Inteligentní člověk neoplácí. Vždy vrtím hlavou nad tímhle. Neřeknu když tě nekdo vytočí do nesmyslu jednou za rok, ale ty to popisuješ že to děláš automaticky. S lidma jako jsi ty se nemá smysl bavit.

                                                  0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Tady je ale Mirků Dušínů :-).

                                                    Hele beru to tak, že když je někdo taková sketa, že se na silnici chová nebezpečně a ještě při tom nadává na všechny strany, tak **** po něm. Autem ročně najedu kolem 70 tis. km a na takový tydýty narazím jánevím 2–3× za rok… Možná bych se jim měl ještě omluvit, ne :-)?

                                                    0 0
                                                  • Rorejs74  

                                                    Omlouvat se není potřeba, stačí když se v těhle přípádech nebudeš chovat jako zbabělej ubožák a všechno bude v pohodě.

                                                    0 0
                                                  • Kaire  

                                                    Taky najezdím za rok kvanta kilometrů, převážně po okreskách kvůli práci. Často potkam idioty na kolech, motorkách, v autech, běžců, turistů atd. atd. Ale asi tak 1× z 1000 případů se stane že bych si chtěl vyřizovat účty nebo měl potřebu nějak něco oplácet. Grupeto cyklistů ačkoliv to taky nemám rád je opravdu zanedbatelný problém (hlavně při nájezdu 70 tis.) Vždy si řeknu jenom že to byl blbec, magor, blázen ale jedu dál. Němám potřebu někomu něco oplácet.

                                                    To je ale ta naše národní povaha.

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Místní haters se tady ze mě snažej dělat bůhvíco, jen aby uspokojili svou frustraci z toho, že na jejich „bratry“, kteří se chovají jako hov.da, někdo zareaguje stejným způsobem, jako se sami chovají.

                                                    Jak jsem několikrát napsal, je to extrém, ale když někdo o něco vyloženě žadoní… Jinak souhlasím, že množství takových cyklistů je zanedbatelný vzhledem k množství pitomců řidičů motorem poháněných vozidel…

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Místní haters se tady ze mě snažej dělat bůhvíco, jen aby uspokojili svou frustraci z toho, že na jejich „bratry“, kteří se chovají jako hov.da, někdo zareaguje stejným způsobem, jako se sami chovají.

                                                    Jak jsem několikrát napsal, je to extrém, ale když někdo o něco vyloženě žadoní… Jinak souhlasím, že množství takových cyklistů je zanedbatelný vzhledem k množství pitomců řidičů motorem poháněných vozidel…

                                                    0 0
                                                  • Kaire  

                                                    Wat? jaky bratry? To s tím nemá nic společného…Sám sem tady psal že jsem vypíčoval skupinu cyklistů když jsem byl na kole, jenom proto protože jeli jako hovada vedle sebe a roztahaní až do zadele. Oplácet blbost blbostí je ztráta času, navíc to sráží i tebe samotného.

                                                    Když mi vjede motorka z pole do silnice taky ho nebudu vytlačovat, když mě předjede debilně kamión taky ho nebudu vybržďovat. Max. si tak na ně troubnu. Jenže zatroubit úmyslně na cyklistu, nebo mu cákat něco do ksichtu je stejně nebezpečné asi jako to vybrždování nebo vytlačování.

                                                    Jestli jezdíš do zahraničí nech se inspirovat ohleduplností která tam panuje.

                                                    0 0
                                                  • Breakpain  

                                                    Ja myslim, ze hlavni problem je v tom, ze neumis reagovat adekvatne, viz Tvuj popis. Boze, kdyz potkam vola na silnici, tak ho hned nevytlacuju, nevybrzduju, neostrikavam… Mavnu nad tim rukou, necham ho odjet a kaslu na nej…

                                                    0 0
                                                  • Petulda  

                                                    Psal jsem to obecně, ty si to bereš osobně… :-).

                                                    O vytlačování či vybržďování jsem nic nepsal, to nedělám. Upozornit ťuknutím do klaksonu grupu cyklistů roztahanou po celý šířce jízdního pruhu, která ani netuší, že za nima jede auto, je zcela na místě a v pořádku. Je to prevence, upozornění „bacha, je za vámi auto, které vás bude předjíždět“. Drtivá většina cyklistů zareaguje tak, že se zcuknou za sebe, většinou na sebe s úsměvem mávneme. Tak by to mělo vypadat a tak to vypadá třeba v tom zahraničí…

                                                    0 0
                                                  • Breakpain  

                                                    Doporucuju si to prescist opakovane… Unika Ti pointa a smerovani…

                                                    0 0
                                                  •  

                                                    Absolutní souhlas.

                                                    0 0
                    • gerrard  

                      A jeste klidne pridej osobni rovinu. Jde ti o 100% dodrzovani zakonu nebo s tim mas strasny osobni problem jako ridic?

                      0 0
                      • Petulda  

                        Bylo by hezké, kdyby všichni účastníci silničního provozu dodržovali Silniční zákon. Pak by nevznikaly žádné nebezpečné situace ani nehody. Takhle jedoucí cyklisté ohrožují především sami sebe.

                        0 0
                        • gerrard  

                          Velky omyl. Prave takto jedouci cyklisti delaji nejvic pro bezpecnost svou a ostatnich. A taky pro plynulost silnicniho provozu. To ze to neni uzakonene a vetsine ridicu to nedochazi je velka skoda.

                          0 0
                        • TheJD  

                          Neresme ted zakon.

                          Povez, v cem je takovato skupina cyklistu nebezpecnejsi nez treba traktor s privesem? Skupina cyklistu (pokud jich je tech 6, jako na fotce) je mensi nez traktor a pro ridice je mnohem snazsi videt pred ni a jakmile nepojede nic v protismeru, muze ji naprosto bezpecne predjet. Pres traktor bude mnohem hure videt, bude mene mista na predjizdeni a navic je dost mozne, ze traktor pojede pomaleji.

                          V cem je tedy takovato skupina cyklistu problematicka?

                          0 0
                          • Petulda  

                            Neumím neřešit, že někdo, kdo porušuje zákon chce po ostatních, aby jej dodržovali… Zrovna silniční zákon je napsaný velmi dobře. Je logický, zřetelný a pokud by jej všichni naplňovali, jezdilo by se zásadně líp (autem i na kole).

                            Stějně by ses mohl ptát, proč je nebezpečné, když cyklista odbočuje na červenou, když nic nejede a nikdo nejde, proč nemůže jet po prázdné pěší zóně atd.

                            Příklad s traktorem je mimo. Traktor se nemůže stáhnout do úzkého zástupu, na rozdíl od cyklistů (kterým to navíc velí jak zákon, tak zdravý rozum). Ano, předjetí traktoru je nebezpečnější nez předjetí cyklistů ve dvojstupu. Předjetí cyklistů ve dvojstupu je zase nebezpečnější než předjetí cyklistů v zástupu. V takovém případě auto nemusí tolik vybočovat, často mu k předjetí s bezpečným odstupem stačí vlastní jizdní pruh.

                            Nemá smysl dál rozvádět debatu, proč je v pořádku porušovat Silniční zákon. V pořádku to není a ve chvíli, kdy by se něco přihodilo (z jakéhokoliv důvodu), by to pro cyklisty nebylo dobré. Proč se vystavovat takovému riziku?

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              V cem ti je ten uzky zastup tak potrebny, kdyz stejne pri predjizdeni musis mit protismer volny, pokud chces dodrzet bezpecny bocni odstup. Pokud v danne situaci nepredjedes ctyri cyklistyve formaci 2+2, tak ctyri za sebou bys taky vezvladl tak, aby manevr byl bezpecnejsi pro vsechny ucastniky silnicniho provozu.

                              0 0
                              • Petulda  

                                Při předjížení zástupu, který je široký cca metr (s tolerancí), zbývá o metr více místa než při předjíždění dvojstupu širokého cca dva metry. V prvním případě mnohdy stačí vlastní jízdní pruh, ve druhém nikdy…

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  A to je predjizdis s jakym bocnim odstupem…tesne u krajnice na silnici nejezdi skoro nikdo..

                                  0 0
                                  • Petulda  

                                    Se správným :-). Sám nesnáším, když jedu na kole a někdo mě líže těsně, tak to nedělám.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Ja jenom kdyz mas ty zakony, tak ten bocni odstup je toho 1.5m. Cyklista jede pri pravem okraji vozovky, coz vpodstate zname, ze muze jet i 10cm vpravo od stredu pruhu. Jet nekde ve treti sirky pruhu ve uplne vporadku, protoze jizde pri kraji muze branit spatny stav vozovky, kanaly, nebo bordel. Takze cyklista pul metru od kraje, sirka cyklisty pul metra, 1.5m bocni odstup…to bezpecne a dle zakona bez vyuziti protismeru nemuzes dat…

                                      0 0
                                      • Petulda  

                                        Samozřejmě jsi vybral tu nejnepříznivější situaci. V takovém případě s tebou souhlasím. Teď vyber tu nejpříznivější :-) a pochopíš, proč píšu, co píšu.

                                        V tomhle se ale jednoznačně mýlíš: „Cyklista jede pri pravem okraji vozovky, coz vpodstate zname, ze muze jet i 10cm vpravo od stredu pruhu.“

                                        0 0
                                        • TheJD  

                                          Nejlepsi situace je takova, ze ti porad budes mit pul metru auta v protismeru. Nebavme se ted o tom, ze nekde muze byt hezka a siroka krajnice a cyklisti muzou jet az za carou, vyznacujici okraj pruhu, protoze vetsina silnic takovou krajnici jednoduse nema.

                                          0 0
                                          • Petulda  

                                            Souhlas, že většina ne, ale na druhou stranu spousta ano. Namátkou dva příklady.

                                            Cyklista samozřejmě není povinen jet vpravo od čáry a nelze mu zazlívat, když to nedělá. Já tak ale jezdím (tam, kde je to rozumně možné) a zdaleka nejsem dle mých zkušeností sám. Je to bezpečnější a ohleduplnější pro všechny.

                                            0 0
                                            • TheJD  

                                              A tohle jsou presne ty cesty, kam jezdi cyklisti na kolo, protoze tam prece vubec neni provoz…

                                              Temto cestam se naopak cyklisti snazi vyhybat jak jen to jde!

                                              K jezdeni za carou: po silnici se sirokou krajnici jezdim casto jen jeden kratky usek (4 km). Problem je v tom, ze za tou krajnici je spousta bordelu, spadenych vetvi, kamenu atd., takze kdyz ten usek vezmu jako celek, je bezpecnejsi za carou nejezdit. Obzvlast ve skupine.

                                              0 0
                                              • Petulda  

                                                Jo, s tím souhlas, ale i tak jich tam potkávám docela dost…

                                                0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          No tak muzes cyklisty na ceste zastavovat a merit jim, kde jedou. Bezpecne se ale da jezdit v miste, kde se vetsinou odvaluji prava kola nebo kousek vice ke stredu. Coz je vporadku.

                                          A k tomu predjizdeni. Pokud nemas misto, nepredjizdej. Bezna sirka pruhu je asi 4–4.5 m. Cykliska pul metru od cary, pul metra, pul metru sirka cyklisty a metr a pul odstup. jses na dvou a pul metrech. S autem bezne sirky 2m se nekdy vlezes, nekdy ne…vicekrat spis ne, protoze jednak pul metra od cary neni nijak moc a neni to konstantni-musis pocitat s tim, ze se cyklista pohne do strany, druhak 50 cm na sirku cyklisty je trochu mene, nez bezne. No, pak, protze jsi zakona dbaly, tak nepojedes na hranici minimalni bezpecneho odstupu, ale radeji pridas. Takze do protismeru musis. A do protismeru muzes jenom tehdy, pokud neomezis a neohrozis vozidla tam. Takze je jedno, zda tam vykouknes pul metrem auta, nebo autem celym. Pocitat s tim, ze ti v protismeru uhnou k care je poruseni onoho „neomezis“.

                                          0 0
                                          • Petulda  

                                            S druhým odstavcem samozřejmě do písmene souhlasím (i když zdaleka ne všude je potřeba jezdit půl metru vlevo od čáry).

                                            0 0
                            • TheJD  

                              Kdyz odmitas respektovat to, ze nechci resit zakon, ale racionalne se o jizde ve dvou radach pobavit tak prosim.

                              Pises, ze k predjeti cyklistu jedoucich v jedne rade casto staci vlastni jizdni pruh. Toto jednoduse neni pravda. Podle zakona musi ridic cyklistu predjizdet s rozestupem alespon 1.5 metru, coz na beznych silnicich znamena, ze predjizdejici auto musi vyjet do protismeru. Opet neberu v uvahu pseudoauta, ktera jsou vyrazne uzsi, nez 99 % aut.

                              Druha vec je to, ze rikas, ze je bezpecnejsi predjizdet cyklisty v jedne rade za sebou. Cykliste maji pravo pouzivat cely svuj jizdni pruh, stejne jako ridici aut a motorek. Kdyz by ti jela takova kolona cyklistu prostredkem pruhu, vazne je bezpecnejsi predjizdet je, kdyz budou vsichni za sebou, nez kdyz budou po dvojickach vedle sebe a tim padem delka cele kolony polovicni?

                              Ohanis se zakonem a rikas, ze nejde neresit, ze nekdo nedodrzuje zakon, ale prosim pochop, ze i pri naprostem dodrzovani zakona vznikaji situace, ktere jsou mnohem nebezpecnejsi, nez pri jeho porusovani, ktere mimochodem nevede k jakekoliv ujme kterekoliv strany.

                              Take je nutne pripomenout, ze zakony se daji zmenit!

                              0 0
                              • Petulda  

                                „Cykliste maji pravo pouzivat cely svuj jizdni pruh, stejne jako ridici aut a motorek.“

                                Pokud je řeč o jízdě mimo obec, pak tohle neplatí. Viz § 11 Směr a způsob jízdy:

                                „Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.“

                                A souhlasím, že pokud se ti nelíbí znění zákona, máš právo iniciovat jeho změnu, pokud ji prosadíš. Do té doby jsi povinen dodržovat stávající znění.

                                0 0
                                • TheJD  

                                  Ano, mas pravdu, prestoze odkazujes na spatny paragraf. Ten se tyka motorovych vozidel.

                                  Jak napsal lukas aka mitro, pri pravem okraji umoznuje volny vyklad, prave kvuli stavu vozovky, ktery je casto pri krajich velmi spatny. Situace, kdy cykliste prave z duvodu spatne vozovky u kraje jedou prostredkem sveho pruhu, tedy muze naprosto realna nastat na spouste mist. Nejen v ojedinelych pripadech.

                                  0 0
                                  • Petulda  

                                    Týkí se všech vozidel. Resp. zákon nikde neuvádí, že citovaný paragraf platí jen pro motorová vozidla.

                                    0 0
                            • Rychlej turista  

                              Předjetí cyklistů ve dvojstupu je zase nebezpečnější než předjetí cyklistů v zástupu. V takovém případě auto nemusí tolik vybočovat, často mu k předjetí s bezpečným odstupem stačí vlastní jizdní pruh.

                              Přesně toto je jedna z nejnebezpeč­nějších věcí, kterou jízda ve dvojicích účinně eliminuje – auto se vedle ně prostě nemůže do jednoho pruhu vecpat a proto je předjíždění odloženo na dobu, až je protijedoucí pruh volný.

                              0 0
                            • orm  

                              Doporucuji ti nevyjizdet za hranice naseho statu na zapad, kde tvuj zdravy rozum je jiny nez u nas. Jezdeni po dvou je povolene, dat si pivo je povolene, odbocovat do prava na cervenou je povolene. Nechapu, jak v takovem riziku a chaosu proti nam mohou ti lide zit :-).

                              0 0
                              • Petulda  

                                Nejde o něčí individuální rozum, ale o obecná pravidla, která na daném území platí a se kterými ostatní počítají. Do zahraničí jezdím často pracovně (DE, AT, SI, FR, CH, I) a míra vzájemné tolerance je tam o několik úrovní jinde…

                                0 0
                                • TheJD  

                                  To je uzasne. Na muj prispevek neodpovis?

                                  0 0
                              • DragON  

                                Odbočovat na červenou do čeho?

                                0 0
                          • Madtomas  

                            Za me v bocnim odstupu, pokud jsou pres celej pruh tak proste neni kam az uhnout aby to bylo ok, nebo je musim predjet vyrazne pomaleji nez traktor. Abysme si ale rozumeli – furt to povazuju za nejlepsi reseni, ale radsi potkam traktor nez skupinu cyklistu :)

                            0 0
                        • gerrard  

                          Tady je takove pekne video, jak to dopadne kdyz se dodrzuje zakon: https://youtu.be/7bBGSLKMjZ4?t=74 To proste bezpecne nepredjedes.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Obdivu ucitelky, ze s prckama vyrazily. Jako ridic bych asi radeji zastavil na kafe nebo zmenil trasu, protze jak pises, tenhle strudlik nepredjedes.

                            0 0
                          • Petulda  

                            To je extrémní příklad. Souhlasím, že tohle předjet je problém. Rozumnější by bylo rozdělit hada na 3–4 menší skupinky amezi nima udržovat větší rozestup.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              No jo, jenze na vice ucitelek nejsou prachy, bo se nality do nesmyslnych projektu..:)

                              0 0
                        • Rychlej turista  

                          Nejnebezpečnější je nepředvídatelné chování. Tito jedou velmi předvídatelně a proto bezpečně. Mnohem bezpečněji, než kdyby jeli podle zákona roztahaní za sebou.

                          0 0
      • gerrard  

        Kolik tech skupinek silnicaru za den v te Vasi prdeli potkas, ze z toho muzes puknout? Nemas z nich nejaky komplexicek?

        0 0
        • puka  

          Když už se tu střílí, proč jim tu střelbu nevrátit?

          Ebiker mě nikdy nenaštval, jsou to v pohodě lidé, důchodců jsem pár potkal, ale nikdy to nebylo gang. Což se o silnicbuznách říct nedá. (Nic proti cyklistům, jen proto těm, kteří si myslí, že jim patří svět a všichni se z nich poserou) Neboj, nejezdím jen do obchodu a zpátky.

          0 0
          • HonzaRez  

            "jsou to v pohodě lidé " Dobrá charakteristika, přesně s takovými se potýkám celej život…

            0 0
            • puka  

              Bububu. Jasný, budeme všechny házet do jednoho pytle.

              Jsem rád, že se největší narcis b-f zastavil.

              0 0
          • gerrard  

            Takze opravdove silnicare nepotkavas a jen blbe prndas. Do klobouk se totiz tak maximalne dostanou breclavaci, jinak tam nikdo nejezdi. Balik trenujicich silnicaru co jedou po dvou totiz predjedes v klidu a zabere min mista nez 10 cykloturistu s baglama. Teda pokud predjizdis jak clovek s poradnym odstupem a ne jak ignorant na zrcatko soucasne s protijedoucim autem. Trochu tolerance na silnici.

            0 0
            • Rorejs74  

              Tak pokud souhlasí jeho věk v profilu, tak je tu jistá naděje že ještě dostane rozum, než mu ten řidičák uschne.

              0 0
              • puka  

                Kéž bys byl mladší a nemusel mít vždycky pravdu..

                0 0
                • Rorejs74  

                  Tak ono to stáří má i svoje výhody. Třeba už nemusím poslouchat podobné pubertální výlevy svých vlastních potomků :)

                  0 0
                  • puka  

                    Ale stavět se na špičku potravního řetězce nemusíš.

                    0 0
                    • Rorejs74  

                      Tak já jsem se Tě v podstatě jen zastal … a tohle mám namísto vděku :)

                      0 0
                      • puka  

                        Příště ti to taky oplatím. Slova: ,, On už je starý, lepší to už nebude…" Tě určitě podpoří. :)

                        0 0
                        • Rorejs74  

                          Tak nepodpoří, ale v určitých oblastech je to určitě pravda a nezbývá než se s tím smířit.

                          0 0
                          • puka  

                            ale nemůžeš to používat pořád. Spíš ses snažil mě snížit než podpořit.

                            0 0
                            • Rorejs74  

                              Řekněme že nejpřesnější výraz je „omluvit“ … a vyjádřit naději, že by se to do budoucna mohlo spravit tak nějak samovolně :)

                              0 0
            • puka  

              Ano, mám auto jen na ježdění po Kloboukách.

              Mám problém s lidmi, jež nerespektují auta, jezdí nesmyslně po prostředku silnice (hádám, že i na dálnici jezdí devadesátkou v levém pruhu), při předjíždění mu dáš odstup přes metr, v případě dvou vedle sebe bereš krajnici. Při předjíždění auta to je něco jiného, tam tě tolik neštve, že musíš zpomalit o 10kmh než za cyklošaškem dupat a jet třicítkou.

              0 0
              • gerrard  

                Lidi co neumi ridit auto a vymysli kraviny je na silnicich cim dal tim vic. Vetsina lidi neni dobry vzor pro mladeho zacinajiciho ridice. A rozmohl se nam tady takovy nesvar. Vetsina lidi si prosazuje za kazdou cenu svoje namisto ohleduplnosti a empatie. Tak se nauc chapat i ty ostatni a silnice budou hned zas bezpecnejsi a prijemnejsi misto.

                0 0
                • Petulda  

                  …a zároveň ten špatný vzor, prosazování si svého za každou cenu, absenci ohleduplnosti a nechápání ostatních vehementně obhajuješ…

                  0 0
                • puka  

                  Takže já mám být ohleduplný ke všem, zatím co mě může kde kdo utlačovat i když je to proti zákonu?

                  0 0
                  • gerrard  

                    :) Presne, pak bude mit tva karma barvu duhy a pujdes primo do nebe.

                    0 0
                  • gerrard  

                    Jo a jeste poradne promysli slovo utlacovat. Ale pokud se citis na silnici utlacovany, tak by to chtelo trosku zdraveho sebevedomi nebo silnejsi auto. Beztak v te felde utlacujes urcite nekoho v bavoraku nebo audine, ktery by jel daleko rychlej a radostnej, kdyby ses nemotal po silnici ve starem strepu bez katalyzatoru co uz urcite smrdi jak stary fechtl. Hodne stastnych km bez zbytecneho nadskakovani.

                    0 0
                    • puka  

                      Byla to trošku hyperbola. Tak už to je v přírodě nastavené, kdy silnější jedinec předjede slabšího, bohužel s kolem se to rovnat nedá a když mě někdo předjíždí, porušuje minimální povolenou rychlost nebo jedu do příliš prudkého kopce :)

                      Felda je zlatý stroj, ale jen pro jednoho člověka po okrskách.

                      0 0
    • bathed  

      ..... je mi 48. První MTB jsem měl v roce 90. Byla to doba, kdy nás na kopcích zastavovali pěší turisté s rohlíkem od ucha k uchu (rozuměj úsměv) a ptali se „ježišmarja! co to je???“ Popřípadě – to třeba ve sjezdu, vyděšeně skákali do okolního křoví, protože vůbec nechápali, co se to na ně v podstatě neslyšně hrne ....... Jiného bikera (tehdy ještě cyklistu) jste na nějaké 50kilometrové vyjížďce potkali tak v jednom případě v deseti. A nejenom že jsme se navzájem zdravili, ale spíš se zastavovalo a pokecalo, ohodnotilo na čem kdo jede a tak. Pro některé pravěk. A pro některé zde přispívající radikální AntiE zároveň doslova doba před naším letopočtem (rozuměj – ještě hráli kulečník u táty v trenclích).....

      Co následovalo pak, to je myslím jasné: bývalé chodníčky po hřebenech se štětovaly štěrkem a pískem, aby horští cyklisté i po dešti nejezdili v bahně, mocně se kanálkovalo napříč… A kol přibývalo. A s něma cyklistů. Měnila se móda, lidi začali vozit přilby, pak byly vyšponované gatě a volné trika, což se následně otočilo. Na začátku byly strašně v kurzu všechny ty zuřivé zelené a žluté barvičky, pak zas jednu dobu všichni vypadali jak na vojenském cvičení v tmavých odstínech. A přibyli chrti: ti se nezdraví zásadně s nikým, a vypadají jakoby spurtovali po tom hřebeni do nějaké prémie. Říkat že jezdím na „horáku“ už samo o sobě není in. Je to v podstatě naprosto off. Člověk musí vědět jestli je de na xc, am, nebo enduru. To co se točí nejdřív opuchlo z 26 dílků imperiální soustavy na 29, aby následně splasklo na 27 a půl..... Ale hlavně: je přelidněno. Někde doslova příšerně… Ale pořád je to jedna a tatáž horská cyklistika, jenom těch možných přístupů a cest jak to dělat, je přehršel.....

      A já jako skoro důchodce stejně se slzou v oku vzpomínám na tu dobu úplně na začátku. Za kolo jsem dal majlant (ale kdo si dneska vzpomene na Anlen?). Těžké to bylo jako prase, do kopce to nejelo, z kopce se to zas nedalo pořádně ubrzdit. Ale i tak bych to všechno chtěl zpátky…

      Ale nikdy by mně nenapadlo kopat kolem sebe a řešit, kdo má a nemá právo jezdit tam či onde… Upírat volnou krajinu pěším nebo devětadvacítkářům, páč ti jakožto ti chrti lítají po tom hřebeni rychleji, než v té době my usmolenci na šestadvacítkách­..... Žij a nechej žít. A klidně i ty elektrikáře. Je to každého věc. To že se někdo chová jako ovád, není tím, na čem sedí. Boom MTB za těch 30 roků co to tu v česku existuje, vytáhl do hor NÁSOBNĚ víc lidí, než tomu bylo na začátku. A jestli elektrika vytáhne do hor další? Je to jenom pokračování trendu. Z toho mi vychází, že by jeden neměl řešit „e-gangy“, ale nejdřív ze všeho sám sebe.....

      0 0
      • Mart7  

        Dík za další názor, e-gangy se mi jako název líbilo, souviselo to s uvedeným příspěvkem a určitě to zaujalo. Jak říkáš, že jezdí spoustu cyklistů po horách, také se na těch hřebenech i regulují. Je spoustu cest kam nesmí, teda aspoň v Krkonoších. Myslím, že brzdo přijde regulace v podobně novelizaci zákona. Nevím proč bych řešil sám sebe, u fotky byla zajímavé diskuze a já chtěl znát i další názory. Podle mě se diskuze hezky rozvinula, od výchovy dětí až po placky proti e-kolům.

        0 0
      • blue.sun  

        Měl jsem něco rozepsáno… ale proč se hádat s něčím tak nostalgickým?

        0 0
        • bathed  

          To právě vůbec není nostalgie..... Po vzoru Big Bang Theory tasím jako Leonard Hofstadter vlajku s napisem SARCASM..... Já se fakt jenom snažím dokumentovat tu nesmyslnost téhle diskuse. Vždycky někdo někomu bude vadit a vždycky se objeví něco, co nakrkne všechny kolem… To je život.

          0 0
      • sodek  

        Anlen Neutron, jojo, to byly časy. Prodal jsem auto, splatil drobný dloužek a za výdělek koupil kolo. Odvozilo mě a moje děcka na sedačce a na tyči. Pak jsem ho komusi daroval:))

        Problém je, že pěšáci, cyklisti a teď čerstvě e-cyklisti jsou vzájemně nekomatibilní skupiny, zato často sdílející stejné cesty. Vzájemná lidská bezohlednost je často dělí, navzájem se ohrožují a dochází k třenicím.

        0 0
        • bathed  

          Vzpomeneš si kolik to tehdy stálo? Já v tom měl minimálně 50 litrů – furt jsem to „vylepšoval“ :-)))) Myslím že jsem skončil na kompletním XTR! :-))))

          0 0
          • sodek  

            Já jsem moc nevylepšoval. Jen jezdil a mazal řetěz. Jednou mi prasklo něco v řazení, musely se měnit řadící páčky. A později se do brzd prakticky nedaly sehnat špalky. Zadní brzda byla tak jaksi humpolácky tažena kolem sedlovky jen takovou plastovou hadičkou bez bowdenu, lanko v ní drhlo a nešlo too předělat. Nostalgie. A nákupka byla myslím do 15000, nevím přesně. Určitě nebyla víc než kolem 20, protože to jsem dostal za Šáde 120.

            0 0
      •  

        +1 musel jsem si taky nostalgicky zavzpomínat, můj první horák byl nějaký Bianchi který přivezli bobisti ze soustředění v Itálii, každej koukal jak puk na čem to vlastně jezdím, s e-kolama nemám žádný problém naopak přes zimu si nějaký to e-celopérko pořídím na občasné zablbnutí

        0 0
      • HonzaRez  

        Prostoduchý názor… Když mě někdo ohrožuje nebo si na mě vynucuje svá domělá všeobjímající práva, pak je to pro mě problém.

        0 0
        • bathed  

          No a jak víš, že ta tvá práva nejsou náhodou taky domělá? … Myslím že by ses neměl vyjadřovat k něčemu, co nechápeš.....

          0 0
    • doubeq  

      Prokousal jsem se až na konec, uf :-) a přidám se ke skupině, co nevidí problém v elektro, ale v těch, co na kole sedí nebo jdou pěšky nebo i řídí auto. Když má někdo v hlavě prázdno nebo sere na ostatní, tak je to těžký ho přesvědčit o tom, aby se koukal okolo sebe a přemýšlel o plynulosti, přednosti nebo bezpečnosti.

      A jinak, dokud můžu sám, tak mi elektrokolo nesmí pod prdel :-D , blbý je, když někdo může a nechce. Na druhou stranu je to fajn způsob sportu pro někoho, kdo nemůže a chce se hejbat.

      0 0
      • blue.sun  

        Tak kolo samo o sobě nikdy nebude problém, že?

        Akorát ta koncentrace nízkointeligentů na elektrokolech nějak povážlivě roste. Pokud na našich polabských stezkách zažiju nějaký incident, v takových 75% případů je na vině elektrikář, který nezvládá svůj stroj. Jen zbytek jsou ostatní účastníci provozu na stezkách.

        0 0
        • doubeq  

          Hele, mě se u nás v polabí zase nic s elektronem nestalo, spíš mám štěstí na roztahaný trotly přes celou šířku a ještě se tváří jakože kam se cpu, teď je to tady jejich, pač po půl roce vyjeli na dvacet! kiláků a to je událost, nedejbože, když mám komentář.

          0 0
          • blue.sun  

            Nejvíc keců mají pejskaři a ženské s kočárky.

            0 0
            • Mart7  

              Když se potká ženská s kočárkem a psem s důchodcem na elektrokole, tak to stojí za to.

              0 0
          • iron.hide  

            ja mam tiez vzdy komentar, ale tie ich sproste odpovede uz nepocujem, lebo som davno prec :)

            0 0
    • zdenek  

      Problém e-biků vidím v tom, že na nich jezdí lidi, kteří jinak nejezdí. Přijedou někam na dovolenou, půjčí si tam e-bike a vyrazí. Nemají žádná zažitá pravidla pro jízdu na kole. Hrnou se 4 vedle sebe přes celou šířku cesty, jako kdyby šli pěšky. Jenže mají větší rychlost než pěšky, takže protijedoucí má kratší čas na reakci.

      Druhý, menší, problém je v tom, že se lidi bez fyzičky a techniky dostanou do míst, kam by se normálně na kole nedostali. Tím docela riskují zranění.

      0 0
      • Mart7  

        To druhé už jsem zmiňoval výše. Kdyby ohrožovali jen sebe budiž, ale málokde jsou sami. První názor bych doplnil. Kratší čas na reakci mají i e-cyklisté, protože nejsou z obyčejného kola zvyklí tolik brzdit, jenomže na e-kolu jedou rychleji.

        0 0
        • zdenek  

          Možná jsem to myslel trochu jinak. Jsem teď v Alpách, kde už je normální kolo skoro na vymření. Potkávám starší lidi na e-kolech v místech, kam by na normálním absolutně nevyjeli a stěží by to dali i pěšky. Je jim v podstatě jedno jestli jedou po rovině nebo do 30 % stoupání. Námaha je to téměř stejná, proto jim nedochází, že taky přijde sjezd, který není zrovna easy…

          0 0
          • MlokCZ  

            To bych chtěl vidět jet nevyježděné starší lidi na e-kolech do 30% stoupání…

            0 0
            • Barak  

              Co se divíš? Klasické přehánění na B-F, jak při debatě rybářů o velikosti jejich úlovků.:-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Ale opravdu pořádné. Pro začátek by mě stačilo je vidět vyjíždět Tanvaldský Špičák. Nejprudší pasáž je těsně nad 20% a k tomu je tam asfalt. I tak bych to chtěl vidět jak to jedou.

                0 0
                • Barak  

                  To víš, ono, když jede mnoho lidí do kopce a trochu to začne bolet, hned si myslí, že to musí mít 20%. To se pak 30% hází snadno.

                  0 0
                •  

                  normálně, sem tam často a dají prostě režim turboo a vyjedou to, viděl jsem některé co to zpátky jezdí po modrý, už i na červené jsem viděl pár statečných, je fakt že velká většina má už středovej motor, babku s nůší s předním poháněným kolem jsem tam ještě nepotkal

                  0 0
                  • Mart7  

                    Režim turbo resp. boost je docela vražda. Záleží podle výrobce, ale až 120 Nm kroutící moment a výkon 500 W.

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Vůbec mi nejde o výkon, ten krátkodobě každé slušné e-kolo dá. Jen mě zajímalo, jak to vypadá u zcela nevyježděného jezdce, jak zvládne prudší úsek technicky (i když to z pohledu vyježděného bikera není vůbec nic technického). Ti co tam jezdí vůbec nemusí do téhle skupiny patřit a mají třeba z minulosti na kole aspoň něco odježděno.

                    0 0
            • Smazaný účet  

              Mam za barakem asi kilometrove stoupanicko s prumernym stoupanim 12%, max tusim 18%.. CHodim to kazdy rano pesky a kolem mne projizdi elektrokola. Nektara skuci prekrasne. Muj oblibeny borec s motorem u stredu klik to vyjizdi na velkou pilu a prostredek kazety:)

              0 0
              • Japhy  

                Asi to má vočipovaný :-)

                0 0
            • orm  

              Minuly vikend jsem byl na salzkammergut trophy jako divak. Na svem gravelu jsem s skrabal na nejvysi kopec zavodu. Ty sotky a asfaltky tam tech 30% maj. Predjel me starsi par na elektrokolech bez prileb. Nevypadalo to, ze by byly nejak zadejchani. Rozhodne z nich nelil pot jak ze me :-). Ja v tech prudkych pasazich jel 350w±. Mam 120kg. Ty duchodci byli lehci. Kolo ti prida 250w a tech 100w, pro ne mozna mene, to je pohodicka i pro nevyjezdeneho cloveka.

              0 0
              • Barak  

                Ono ani tak moc nejde o to, že by to ten motor nedal. Spíš jde o to, že při takovém stoupání už člověk musí mít nějakou techniku a vědět, jak pracovat s těžištěm a umět nalehnout na řídítka. Při horším povrchu navíc musí být připraven na prokluz zadního kola a tedy atd. To se u výletních cyklistů a důchodců na elektrokolech, ze kterých tady má spoustu lidí takovou hrůzu, nedá příliš očekávat. Když jsem v Alpách viděl elektrokola v půjčovně, mnoho z nich mělo tak turistickou geometrii pro zcela vzpřímený posed, že by se nějaké nalehnutí na řídítka ani konat nemohlo.

                0 0
                • orm  

                  Oprava, koukal jsem se na stravu a 30% tam nebylo, lehce nad 20%, prumer 15%. Prislo me to vice, protoze jsem to slapal s prevodem 42–42 :-). Jinak na asfaltu/sotce prace s tezistem neni tak dulezita jako v terenu.

                  0 0
                  • Barak  

                    Jasně, že na asfaltu není technika tolik důležitá jako v terénu. Ale na takové stojky už musíš vědět, co s těžištěm právě i na tom asfaltu. Pokud se začne zvedat přední kolo a jezdec zazmatkuje, je zaděláno na pád.

                    Netvrdím, že je to nějaká vyšší dívčí, navíc, když ten výkon je na elektrokole jinde, než v nohách. Jen, že to pro nějaké příležitostné jezdce, navíc důchodce, není rozhodně triviální záležitost.

                    0 0
                    • orm  

                      Hadat se nebudu. Ja videl minuly tyden neco jineho :-).

                      0 0
                • MlokCZ  

                  Přesně, o výkon mi vůbec nešlo.

                  0 0
                  • orm  

                    Nebavime se ale o terenu pri mluveni o jezdeni na kole v Alpach. Tam jde prevazne, alespon v tech turistickych oblastech, o siroke lesni sotky a asfaltky. Tam opravdu nepotrebujes nejakou techniku do vyjezdu a staci ti jen vykon.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Já také nemyslel žádný náročný terén. Stále bych to chtěl u těch opravdu prudkých výjezdů typu 30%+ vidět. Do těch cca 20% je to tak akorát hranice, kde to dá s výkonem motoru opravdu ještě asi každý.

                      0 0
                      • JFtryall  

                        30% je uz fakt stena. Tam jak je krizovka, tak to nekonci dobre. :-) je vubec u nas nejake takove delsi misto? Vetsinou ty nejprudsi casti jsou tak 15–20%. Mozna ten dojezd k mustku v Harrachove ma pres 25?

                        0 0
                        • pepek  

                          Někde je. Prý se tam jezdí běžně 106%

                          0 0
                          • gerrard  

                            :) Tohoto mistra si dobre pamatuju.

                            0 0
                        • MlokCZ  

                          Krátké úseky v terénu, těch by se našlo dost. Ale delší místo a ještě se slušným povrchem, o tom ani o žádném nevím.

                          I ten Tanvaldský Špičák už patří k tomu nejprudšímu (co není úplně krátké) a ten se tomu ani neblíží.

                          Ještě mi napadjí Dvoračky, poslední úsek nahoře. Tam je pořád slušný povrch (na tom posledním kousku, který je nejprudší a nejsou už na něm ty odvodňovací jámy).

                          Tam to má dle mapy co jsem teď rychle kliknul 90m výškových na 334m vzdálenosti, tedy 27%.

                          U můstků v Harachově to má na kousku ještě o trochu více, ale zase je to ještě o dost kratší.

                          0 0
                          • JFtryall  

                            Ono by bohate stacil posledni kilak na Cerne hore, tam to je nekde kolem 16% v prumeru. Tam uz to taky neni zadna sranda a pro starsiho cloveka, ktery se bezne nepohybuje na horach, tak jedno zavahani muze znamenat dost osklivy pad.

                            0 0
            • Goob  

              Chtěl bych vidět kohokoliv na 30procentnim stoupani.

              0 0
      • Kaire  

        Vrátil jsem se z Pálavy… přesně tohle co si popsal tam je všude.

        Jednu skupinu Cykloturistů (e-kola tam měli asi 4, dohromady tak 10–12 lidí) jsem brutálně vypičoval kvůli tomu že jedou tři vedle sebe, serou na lidi kolem sebe a táhnou se jak smrad v lese. Za náma kolona aut která je nemohla zaboha předjet. Přesně kvůli lidem jako jsou oni je v podvědomí řidičů a lidí něco jako „cyklozmrdi“ a že cyklista nepatří na silnici.

        To druhé? E-bikerská skupinka čtyř untrvasrmanů se snaží sjet červenou z Děvína do Dolních Věstnic. Všichni smrt v očích. těžiště na řídítkách a brzdí že se kouří jako z hovna. Všechny chodce absolutní ignorusvpíčizmus. Hlavně že je tam zákaz na kolech.

        0 0
        • Mart7  

          Zase žádná ohleduplnost… mě se stalo, že dojíždím utahanej domů a potkávám skupinu cyklistů. Jeli vedle sebe přes celou stezku, postupně se řadili za sebe. Byli v řadě, tak jsem ani nezpomaloval a ve chvíli, kdy je míjím, jedná kráva vyjela do protisměru. Ikdyž jsem brzdil a málem to hodil do řeky, tak jsem o tu cyklistku štrejch. Nikomu se naštěstí nic nestalo, ale o co jsem bouchl? O její helmu na boku batohu.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            No vidíš, evidentně měla, vzhledem ke svému jízdnímu stylu, přilbu na tom správném místě. Co kdybys jí natrhl její vystajlovaný batoh?

            0 0
          • DragON  

            Proto helmu radši vůbec nevozím…

            0 0
          • JanN  

            Kdysi jsem chodil na cyklokroužek. Asi 6. nebo 7. třída ZŠ. Jako první nás tam učili, jak se padá a jak se chovat při srážce. Jako hlavní pravidlo bylo, že se v podobných situacích nemáš vyhýbat, ale máš se připravit na náraz, vyndat nohy z klipsen a využít svoji energii pro minimalizaci následků pro tebe. Jednou mne to zachránilo, jel jsem po silnici z prudkého kopce a ženské, co šly po chodníku také dolů, se tam nevešly a jedna udělala úkrok do silnice. Byl to mžik, ale díky reflexům to pro mne nakonec dopadlo dobře. Nohy z klipsen se povedly a skočil jsem tygra, ženskou trefil do zad hrudníkem, takže to mne dost zbrzdilo, jen jsme se překulil a nic mi nebylo. Ona zůstala ležet a jela pro ní rychlá s majákem, protože dopadla hlavou na obrubník. Pak to vyšetřovala policie a jednoznačně chyba ženské. Takže od té doby děkuji mým trenérům, v podobných krizovkách (pokud nejde o děti) i nadále neuhýbám a nedělám zbrklé manévry, pokud má někdo skončit v nemocnici, ať je to raději ten druhý.

            0 0
            • Mart7  

              Tohle slyším prvně. Představa to do ní narvat, tak ikdybych brzdil co můžu, tak střet bude tak ve 30 km/h, protože se nejdřív lekla. Myslím, že rychle změnit směr a intenzivně brzdit je lepší, když mám aspoň kousek kam uhnout. Ruce jsem měl samozřejmě zpevněné.

              0 0
              • JanN  

                Jasně, pokud máš místo, je to lepší. Akorát že ne vždy je to možné a lidi raději při vyhýbání ohrozí sebe, než aby sejmuli joudu. Ty se kvůli nim vysekáš a oni tě pak ještě obviní, že jezdíš jako prase…

                0 0
            • Wojtkingson  

              Jo náš učitelé učili dělat sedy lehy se zapřenejma nohama na rychlost – taky ideální záležitost :D

              0 0
              • JanN  

                To se, bohužel, na školách dělá dodnes. Ona totiž většina dětí správný leh sed nedá. Na druhou stranu, špatným lehem/sedem učitel těm dětem tělo ničí, kdežto tohle tě chrání. Ono celkově, když jsme u té beozhlednosti na ekolech, kdyby jim ty prasárny neprocházely a lidi se jim nevyhýbali, by to situaco dost prospělo. Kdyby se největší prasata párkrát ocitla na zemi, dala by si pak pozor… platí tedy pro všechny sváteční jezdce, ne jen ekola.

                0 0
                • DragON  

                  Po Praze vidim nasobne vic prasaren od jezdcu v trikotech nez od svatecnich duchodcoturistu…

                  0 0
                  • fargo.  

                    Tak to sis, tady, na B-F, dovolil fakt hodně. :-)

                    0 0
                    • DragON  

                      Ano, vím, všechny kola mi budou zabavena a nebudu si moct koupit ani koloběžku. :-(

                      0 0
            • Smazaný účet  

              A pritom by stacilo, kdybys predvidal.

              0 0
              • JanN  

                Kdybys měl předvídat vše, nemohl bys jezdit. A navíc mě se nic nestalo. Kromě toho, jen se o ní otřít nebo se vysekat při vyhýbání sám, ještě ti vynadá a bude nadávat do bezohledných cyklistů. Takhle si příště vstup do vozovky pořádně rozmyslí a rozhlédne se

                0 0
            • blue.sun  

              Rychlá s majákem… super. Až se ti jednou podaří podobným stylem někoho zabít, asi se ti bude po zbytek života hezky žít s tím, že jsi byl v právu a jak jsi ten manévr krásně zvládl…

              Ty budeš fakt asi nějaký nadčlověk. Většina podřadných, jako jsem já, radši zkusí udělat něco, aby k té srážce vůbec nemuselo dojít.

              0 0
              • kankrlicek  

                Taky mám v sobě ,,něco" s tím udělat. Ale jsou situace, kdy, ať předvídáš, jak předvídáš, ti tam někdo nebo něco vleze právě v tom momentu, kdy s tím udělat nejde nic.

                0 0
                • blue.sun  

                  Trošku jiná situace, než jakou JanN popisuje, nemyslíš? Jo, taky jsem takovou situaci zažil, na inlajnech. Děcko mi vyběhlo za okrajem mostu přímo do cesty. Neměl jsem šanci ho vidět ani předpokládat, že tam může být. Stihl jsem akorát dát ruce dolů, aby nedostalo plnou ránu koleny, pak už jsme oba letěli do trávy. Ale moje první starost byla, jestli je dítě OK. Taky by to nebyla moje vina, táta si měl děcko hlídat a nenechat ho jen tak pobíhat okolo. Je to už deset let a stále si někdy vzpomenu a říkám si, jestli fakt vyvázlo naprosto bez následků. A to i s vědomím, že děti jsou gumové a plně omyvatelné.

                  0 0
              • JanN  

                Jasně. A kravka si bude dál pobíhat po silnici a ten sešitý a zlámaný v nemocnici budeš ty… Tak jo, proč ne. Pro ostatní jen výhoda. Na rovinu přiznávám, že já takto obětavý nejsem a pokud si mám vybrat a není to moje chyba, tak preferuji sebe. A co je se ženskou? Nevím, nezajímalo mne to.

                0 0
                • blue.sun  

                  Koukám, že extrémní řešení ti jdou skvěle.

                  Lidi jako ty řadím do odpadu.

                  0 0
                  • JanN  

                    No, tak to teď budu celý víkend smutný… :-(

                    0 0
    • marko250  

      Už si někde viděl založené vlákno e-bikera na stejnou notu proti bikerům bez el. pohonu,jakos to udělal Ty?! Každý člověk chovající se ohleduplně nemá problém a je jedno na čem ,nebo v čem jede.Jen rozdmýcháváš zbytečné vášně,hory jsou jen jedny,ale lidská populace je stále rostoucí a aktivnější v tom se na ně dostat.Jak dlouho tady běžně jezdí kola a jak dlouho e-kola?!Nemyslíš,že ten přechod k pořádnému poznání e-kola krapet bude trvat a tím pádem budeš potkávat nestabilní jedince na něch?To jakože co ,začneme je střílet?! Potlač v sobě tu nevraživost,když Tě v kopci dojede a předjede víkendový tlouštík,nebo dlouhodobý kolař co přešel po vyzkoušení,či člověk s dojebanými koleny na e-kole.Prostě se s tím smiř,ohleduplně uhni,pozdravte se navzájem a jeď si své jako on.

      0 0
      • Mart7  

        Nejen e-gangů, jsem napsal a že chci znát názory ostatních. Nechci nikoho střílet a e-kolo jsem i zkusil, ale vím, že spoustu let nic takového nechci a doufám, že nebudu potřebovat. O zdravení cyklistů tu vlákno už bylo. Doopravdy myslíš, že by ten víkendový tlouštík na e-kole zabučel?

        0 0
      • iron.hide  

        ty zijes v nejakej bubline

        0 0
    • Smazaný účet  

      Konkrétně v Brně a okolí působí hned několik gangů důchodců na elektrokolech. Sám jsem měl tu čest s nechvalně známými „The electrons“, jehož členové na Hádech a v okruhu dojezdu svých ebiků převážně značky Author rabují, znásilňují, ve výjezdu Bílovice – Klajda vybírají od cyklistů na klasický kolech takzvanou „daň z pomalosti“ a někdy jsou i vulgární.

      Jsem rád, že vzniklo toto vlákno, protože už to zašlo příliš daleko. Přece tomuto řádění nebudeme jen mlčky přihlížet!

      0 0
      • Mart7  

        Psal jsem validní postřehy, tohle bohužel není ani vtipné. Nevím, proč jsi měl nutkání psát sarkastický příspěvek. Zjevně musíš něco napsat, ikdyž je to totální hovadina.

        0 0
        • Libores  

          sice sis tohle supr hejtovací vlákno založil, ale začínáš to trochu kazit:)

          Hrrr na ně, bijte je!!! Tahle země je naše!!!

          0 0
          • Mart7  

            Ani ne, vlákno je hezky různorodé. Některé příspěvky se mi zdají ale za nevhodné.

            0 0
            • t29  

              Sám sis o to řekl nadpisem, tak si to vyžer.

              0 0
        • Smazaný účet  

          Sorry, to to slovo gang. Nechci Ti to tady plevelit. Takže k věci. Elektrocyklistů potkávám kolem Brna stále víc, ale žádný problém jsem s nimi nezaznamenal.

          0 0
        • sodek  

          seš moc upjatej a hlavně na B-F

          0 0
          • mr.antik  

            spíš kvalita humoru tu tak nějak poklesává

            0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Jsou lidi co se chovají jako debilové, a pak jsou lidé co se jako debilové nechovají. Je úplně jedno na čem jezdí.

      0 0
      • Petulda  

        Asi tak. Skatulkovat nekoho a priori podle toho, na jakem kole jezdi, je projev hlouposti.

        0 0
        • JanN  

          Ne tak úplně. Samozřejmě jedinci problém obvykle nejsou, ale celek již určité společné znaky vykazuje. Platí to stejně pro národ jako pro zájmovou skupinu.

          0 0
          • Petulda  

            Uplne a beze zbytku. Vlastnosti skupiny se nedaji automaticky prirknout kazdemu jedinci. Kdo to dela, je blbec.

            0 0
            • JanN  

              To je úhel pohledu. Také by se dalo říci, že kdo si neuvědomuje vlastnosti skupiny a jedná s jejími členy jako rovný s rovným, je blbec a se zlou se v dlouhodobém horizontu potáže, protože určité sklony a charakterové vlastnosti nakonec převládnou. Chápu, že generalizace a házení všech do jednoho pytle se ti nelíbí, ale kam vedou přehnané ohledy a respektování práv každého jedince se můžeš podívat třeba právě na současné multikulti situaci. Takže dopustíš se menšího omylu a menší škody, pokud pár lidem přiřkneš špatnou nálepku, než když budeš celou komunitu posuzovat dle pár netypických jedinců.

              0 0
              • pumpy  

                Vubec nerozumim reci tveho kmene

                0 0
              • Petulda  

                Nevim uplne, co myslis „multikulti situaci“, ale pokud to ma byt situace ohledne migrace ze zemi tretiho sveta, tak je tva analogie zcestna. Tam se naopak lidem prisuzuji prava, na ktera nemaji narok. Nejde tedy o respektovani jejich prav, o kterem pises.

                Ale posouvas to uplne jinam. Faktem zustava, ze divat se negativne na neznameho cloveka jen pro to, ze jede na elektrokole (ridi nejakou znacku auta, chodi nejak obleceny, posloucha nejakou muziku, ma nejakou delku vlasu atd.), je projevem enormni tuposti. A jasne, lidska spolecnost je rozmanita, takze se nejspis vzdy najde nekdo, kdo tuhle tupost bude obhajovat. Tim ji ale nijak nezmirni, spis naopak.

                0 0
                • budíček  

                  a teď jsi právě tu tupost obhájil, ve svém příspěvku, tím, že jsi určité, neznámé procento lidí označil za tupce, gratuluji :-)

                  0 0
                • JanN  

                  Tak čistě jen migraci jsem na mysli neměl. Stačí se podívat na etnika, co tu už máme. No a s těmi značkami auta také nejsi úplně přesný. Čistě jen podle značky by to byla opravdu velká generalizace, ale třeba tuning nebo přečipování, kdy se za oktávkou valí oblaka čeného kouře, už o něčem svědčí. A upřímně, platí to i o elektrokolech, protože pokud k tomu nejsou zdravotní důvody, provází nákup a používání určitý způsob myšlení a chování, který je odlišný od cyklistů normálních. A to neokecáš. Spousta klasických cyklistů dře na normálním kole proto, aby maximalizovali pohyb, dřeli a překonávali úskalí cest a sami sebe, kdežto elektrokola si lidé kupují právě proto, aby dřít a překonávat moc nemuseli. Což nakonec ústí i v rozdílné hodnoty a rozdílné chování po cestě i v cíli, ostatně ony obě skupiny mají i rozdílné potřeby a způsoby myšlení, stačí si třeba představit cestu z Pece na Luční boudu a skupinku lidí/ekol kousek pod výjezdem u Výrovky. Člověk, který to poctivě šlape z Pece a jede nadoraz, má při míjení úplně jiné pocity a potřeby, protože rušit tempo nebo zastavit tě totálně rozhodí, kdežto ekolaři je to jedno a zdaleka to tak neprožívá, zpomalí, zrychlí, zastaví, usměje se… To samé třeba uhybání. Když tam budeš ty a uvidíš někoho makat, uklidíš se stranou, protože víš, co dotyčný prožívá. Ale ekolista? Často stojí a čumí, přeci klídek, on se nějak vyhne, vždyť to nic není…

                  Takže jistě, ne každý ekolista je debil, ale určitá specifika, odlišná od normální cyklistů, tato skupina má. A problémy nemusí být úmyslné, ale mohou výplývat právě z toho, že na ekole se jezdí jinak a ti idé přemýšlí jinak. Což je sice fajn vědět a chápat, ale když ti pak tito poněkolikáté během jedné cesty z nevědomosti stojí v cestě nebo blokují celou stezku, moc to klidu nepomáhá.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Auto máš? Mixér, toustovač, mikrovlnku, rychlovarnou konvici?

                    0 0
                    • DragON  

                      Hlavně jestli si doma vyrábí elektřinu šlapáním, aby maximalizoval po­hyb.

                      Ale určitě nebude tak přízemní, že by zapnul vypínač a nemusel se dřít.

                      A vodu taky nosí od obecní studny.

                      0 0
                  • Petulda  

                    Viz mé poslední dvě věty v předchozím příspěvku. Tvé texty jsou ryzím příkladem projevu člověka, který žije v zajetí svých hloupých předsudků a škatulkování.

                    Konkrétně na tý cestě na Výrovku jsem zažil mnohem více cyklistů, kteří jeli na hranici nebo za hranicí svých sil a díky tomu se tam podivně motali a neočekávatelně zastavovali. E-kolisti prostě v pohodě jeli. Kdybych uvažoval na základě předsudkl a škatulkování, šmahem bych odsoudil všechny cyklisty, že se jen mateně motají…

                    Nebo, inspirován tebou, že všichni lidé, kteří jezdí na „normálních“ kolech, odsuzují ostatní lidi jen podle nějakých vnejších atributů…

                    Blbce najdeš ve všech sociálních skupinách, ale jen blbec si myslí, že díky tomu jsou v té skupině blbci všichni a dopředu, aniž by o tom člověku cokoliv věděl, se na něj tak dívá.

                    Víc k tomu nemám.

                    0 0
                    • JanN  

                      To je těžké, když píšeš o úplně něčem jiném, než já, a ten rozdíl nevidíš :-( Už jen to, že dáváš na stejnou úroveň cyklistu, který se „podivně motá“ a zastaví proto, že už prostě nemůže, s někým, kdo ti to samé provede protože se s partou nudí a nedochází mu, co to znamená po vlastním, ukazuje, že jsi v této debatě úplně mimo.

                      A mimochodem – to tvé „škatulkování“ je základem fungování společnosti a schopnosti udržet jakýsi řád a systém. A ty „hloupé předsudky“ jsou základem většiny pravidel, které se vždy vztahují na celou část společnosti na základě určitých společných prvků, aniž by rozlišovaly schopnosti jednotlivých individualit, protože i když jednotlivci mohou být v pohodě, masa se chová jinak. Když jsme třeba u kol, stačí se podívat na zákazy vjezdu kol do center měst. Každý se chová „slušně a ohleduplně“, ale jako celek jsou cyklisté v centru problematická masa, kterou bylo potřeba vykázat. A nikdo nezkoumá, jak jezdíš zrovna ty.

                      0 0
                      • Petulda  

                        Píšu pořád o tom stejném. Potrfená husa se ozvala a za pomocí úhybů k dalším a dalším jiným tématům se z toho snaží vykroutit.

                        Mimochodem, už tě třeba vyhodili z autobusu za to, že máš (například) tmavé vlasy :-)?

                        Howgh

                        0 0
                        • Rowdy  

                          Tohle je demagogie. Z autobusu se vyhazují lidé, kteří nastoupí v zašpiněném oděvu. Ne kvůli barvě vlasů či čehokoli. Tos použil účelově, páčto se ti to právě hodilo. Ono by stačilo, kdyby sis nemyslel, že krom tebe jsou na světě už jen úplní idioti.

                          0 0
                          • Petulda  

                            Ano, je to ukazkova demagogie. Stejne jako kazde odsouzeni jinak neznameho cloveka podle nejakeho vnejsiho atributu (na cem / v cem sedi, co ma na sobe, jak vypada…). Proto jsem to i takhle napsal.

                            A lidi, kteri tohle delaji, mam za skatulkujici blby, v tom jsi blizko

                            0 0
                            • Rowdy  

                              Hele škatulkuješ ty. Tím, cos použil. Žes zneužil princip, který je normálně funkční a fungující, k obhajobě svého, které s tím nesouvisí. Víš co, svět se skládá i z lidí, kteří třeba tvůj názor nesdílejí. Jakkoli si můžeš myslet, že tvůj názor je nejlepší. Ostatní si to myslet nemusí. A vlastně často si to nemyslí. To platí obecně, já se z toho princpipu nevyjímám.

                              0 0
                              • Petulda  

                                Nesmis stirat rozdil mezi posuzovanim cloveka podle obleceni, barvy pleti ci kola, na kterem jede, s posuzovanim cloveka podle jeho cinu, nazoru, jednani. To prvni cloveka nedela, to druhe ano.

                                0 0
                                • Rowdy  

                                  Když čtu tvoje příspěvky, tys JanaN označil, že žije v „zajetí svých předsudků“ a je „potrefená husa“. On jen velmi neagresivně a korektně obhajuje svůj názor. Nikde není psáno a dáno, že tvůj názor je lepší. I když si to rozhodně myslíš. Ačkoli ti rozumím a chápu, že máš pocit, že máš pravdu. Tak prostě a jednoduše jiní si to myslet nemusí. A zjevně se najdou tací, co si to nemyslí. A s tím se asi budeš muset naučit žít.

                                  0 0
                                  • Petulda  

                                    Vzdyt jsem to sam vyse napsal, ze i takovi lide jsou. Objevils kruh :-) . A vetsinou jsou mezi prvnimi, kdo by zacal prskat, kdyby je samotne nekdo jen na zaklade predsudku treba odnekud vyhodil.

                                    Chapu tvou snahu donekonecna tahat tema za tematem a dmychat nyni uz prazdnou diskusi. Faktem zustava, ze odsuzovat neznameho cloveka jen podle vnejsich atributu je projevem primitivizmu a hlouposti. To neni treba nijak obhajovat, neni to nazor, je to podstata inteligentniho cloveka. Prosty fakt. Prvocislo spolecenske moralky.

                                    Abys chapal, zopakuji, ze cloveka netvori jeho vnejsi atributy, ale jeho ciny, nazory, jednani.

                                    Kam vedlo posuzovani lidi podle vnejsich atributu ses mel ucit v dejepise.

                                    0 0
                                    • JanN  

                                      No, trochu je problém, o jakých vnějších atributech mluvíme. Samozřejmě máš pravdu. Na druhou stranu ale sám píšeš, že se má posuzovat podle činů a jednání. Ale to přesně já dělám – neposuzuji podle toho, že někdo má ekolo, může to být opravdu i někdo třeba nemocný nebo s nějakým handicapem. Já posuzuji to, že si zdravý člověk koupí elektrokolo a jezdí na něm v místech, kde by měl na to, aby jezdil i na normálním. Tedy i v tomto případě posuzuji člověka podle způsobu myšlení a jeho jednání. A ještě ani tak neposuzuji jednoho člověka, ale z obecného (a většinového) hlediska jsme v tomto případě ještě uvedl, že zdravý člověk bez zdravotních omezení, jehož myšlení ho nasměřuje ke koupi a používání elektrobiku, myslí nějakým způsobem, který se nekryje s myšlením většiny klasických cyklistů.

                                      0 0
                                      • Petulda  

                                        Význam slova „vnější“ je vcelku zřejmý, ale čistě pro tebe: pozorovatelný bez jakékoliv znalosti čehokoliv o člověku jen čistě na základě toho, co je vidět očima.

                                        Vystupuješ jako čistokrevný kádrovák, kterému stačí vidět nějaký vnější atribut člověka a podle toho mu přisuzovat jeho názory, myšlení, přístup, dokonce zdravotní stav… Tohle myšlení jsme tu měli přes 40 let (např. máš dlouhé vlasy = nepustíme tě na VŠ a to bez ohledu na tvé znalosti či schopnosti). Falešný pocit elitářství.

                                        0 0
                                        • JanN  

                                          Nemáš pravdu. A směšuješ spolu řadu věcí dohromady. Jednak „vnější“, který nic nevypovídá o člověku, může být pouze to, co člověk nemůže ovlivnit, například barva pleti a podobně (i když i toto je velmi diskutabilní, zjisti si třeba výsledky inteligenčních testů u černošské populace nebo jistě sám budeš vědět, jak je to s pracovními návyky Romů, o různých kultrních zvycích dalších etnik ani nemluvím) a jednak směšuješ znaky různého významu a vyplývající z různých příčin. Ano, usuzovat jen podle délky vlasů nelze, ale ve spojení s dalšími atributy si obrázek o jednolivci již udělat lze. Vše, co na sobě můžeš ovlivnit, máš jako výsledek tvého myšlení a jedná, a pokud třeba na silnici uvidím vytuněnou Oktávku nebo 20 let staré BMW, kterému se se valí černý kouř z výfuku a za volantem týpek s dlouhými mastnými vlasy a ověšený zlatem (jako klasický světský od kolotočů), tak i kdyz mne máš za blbce a elitáře, jsem si jist , že zrovna inteligentní člověk na úrovni to moc nebude… Takže ano, posuzovat podle jednotlivých bodů by se nemělo, ale celkový souhrn a nonverbální komunikace (což na člověkovi na ebiku můžeš pozorovat bez omezení), již určitý obrázek ukazuje. A jestli i nadáe trváš na svém, doporučuji si rozšířit vzdělání alespoň nějakým kurzem psychologie :-)

                                          A mimochodem – ten tvůj kritizovaný výběr dle názorů, myšlení a nebo zdravotního stavu je v řadě případů využíván i dnes, například do řady pracovních pozic nebo škol se oficiálně dělají psychotesty a testy tělesné zdatnosti.

                                          0 0
                                          • Petulda  

                                            Chápu, že se argumentačně neobejdeš bez doplňování dalších a dalších oblastí, ale řeč je o člověku jedoucím na e-kole. Normálně uvažující inteligentní člověk prostě vidí člověka na e-kole a tím to pro něj končí. Kádrovák začne škatulkovat, vymezovat se, přisuzovat tomu člověku nějaké myšlení, názory, zdravotní stav.....

                                            A k tomu demagogicky argumentovat, že při nástupu do zaměstnání se přece taky běřně posuzují psychické a fyzické vlastnosti jedince aniž by si uvědomil, že jízda na e-kole není přijímací pohovor do zaměstnání a že on, na rozdíl od potenciálního zaměstnavatele, nemá na nic takového oprávnění (morální ani faktické).

                                            0 0
                                            • JanN  

                                              Píšeš nesmysly, zopakuj si logiku. Psal jsem o názoru, který mám na lidi s ekoly, pokud k nim nemají třeba zdravotní důvod. Normálnímu člověku, co nechce jen rýpat jako ty, musí být naprosto zřejmé, že pouhým pohledem na jedoucího ecyklistu jeho případný zdravotní hendikep vůbec nemusí být patrný, tedy můj názor nemůže být bez dalších znalostí obecně platný a o souzení a škatukování dle pohledu se nemůže jednat. A nijak se to nevylučuje s ničím, co jsem psal výše. To jen ty se mi snažíš přiřazovat něco, co není pravda.

                                              A opět k tvému škatulkování – stejně nemáš pravdu, protože v určitých oblastech a okamžicích škatulkuje dle prvního pohledu každý inteligentnější člověk, co se snaží třeba trochu předvídat. Když jsme u kola, tak například dojedu-li skupinku cyklistů, snažím se je okamžitě zaškatukovat už jen podle toho, jak vypadají a co mají za vybavení, abych se mohl rozhodnout, co od nich očekávat a jakým způsobem před ně. A jinak se budu chovat v případě dojetí tří cyklistů, kteří vypadají, že už mají něco naježdíno, a jinak, pokud uvidím tři elektrokola, kde jezdci vypadají, že s tím právě vyjeli z půjčovny.

                                              Buď to děláš naschvál, nebo jsi tak hloupý a krátkozraký, těžko říct. Právě škatulkování podle prvního dojmu tvoří většinu podkladů pro tvé každodenní rozhodování, jen si to buď nechceš přiznat, nebo si to neuvědomuješ. Ani jedno ti neprospívá.

                                              0 0
                                              • Petulda  

                                                Jen potvrzuješ, že jsi kovaný kádrovák, který nejen že zná zdravotní stav, názory, životní postoje cizího člověka na e-biku, ale dokonce přesně víš, jak uvažují i neznámí lidé v diskusích…

                                                Podle obsahu toho, co píšeš, jsi nejspíš obětí rčení „podle sebe soudím tebe“ a svého mylného jájínkovského dojmu, že každý člověk dosáhl jen tvé úrovně myšlení.

                                                Místo logických věcných protiargumentů se vzmáháš jen na „Píšeš nesmysly“ aniž bys byl schopen napsat co konkrétně a z jakých důvodů subjektivně považuječ za nesmyslné…A možná právě proto neunášíš a uhýbáš, když tebe někdo takovým přímým způsobem konfrontuje. Jen ve snaze rozmělnit svůj myšlenkový fail vytahuješ další a další nesouvisející témata…

                                                Diskuse s někým, kdo diskusi založenou na argumentech nezvládá a jen kličkuje, tématicky odbíhá pořád jinam, je zbytečná – výsledkem je vždy jen tohle rozmělněné plácání, které čteme ve tvých příspěvcích.

                                                A jak už jsem psal: plácalové plácají, dogmatičtí domnělí strážci těch jediných pravých hodnot horčně bijí na poplach, hlupáci odsuzují charakterové vlastnosti lidí podle toho, na jakém kole sedí, budují si své virtuální dojmologické konstrukce..... A v reálném světě jdou věci dál svým vývojem, o kterém rozhodují reální lidé žijící reálné životy.

                                                Přenechávám ti prostor k dogmatismu tvého škatulkování.

                                                0 0
                                                •  

                                                  vy jste dva pacienti, pokoušel jsem se porozumět vaší konverzaci ale je to těžký :-)

                                                  0 0
                                                  • Petulda  

                                                    V principu jde o to, že JanN se domnívá, že když vidí člověka na e-biku, tak že jen díky tomu zná jeho zdravotní stav, životní postoje, názory, motivaci k nákupu e-biku atd. Neumí pochopit, že jsou to jen jeho kádrovácké odsuzující představy a dojmologie s nulovou relevancí.

                                                    Nemá zájem tohle u sebe vidět, tak pro mě nemá smysl dál reagovat.

                                                    0 0
                                                  • JanN  

                                                    Tedy jen s mírným úsměvem žasnu, co sis dovedl z mého textu dovodit a vymyslet :-) Sorry, ale na tohle fakt nebudu reagovat, protože píšeš úplně mimo, účelově překrucuješ a jen hledáš záminky ke konfliktu. Tak si to užij, tohle zapotřebí opravdu nemám :-) Jestli tě to uspokojí, odsud mne, pomluv mne, užij si to.

                                                    0 0
                  • exxonvaldez  

                    Mne to připadá, jako bys jim ty volty občas záviděl:))))

                    0 0
                    • JanN  

                      Jasně, a kdyby kdybych se přestal stydět a dělat frajera, tak bych si za kolo ještě pořídil vozík s náhradní baterkou. S tím by ta Luční bouda šla za jeden i z Prahy :-) A kdybych chtěl být fakt hustej, pořídil bych si na ten vozík malou benzinovou elektrocentrálu, která by kolo průběžně dobíjela, a dojezd by byl prakticky neomezený…

                      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Davidakta  

      Lidi co jezdí na ekolech mi nevadí,ale ty co si to půjčí a Jdou drandit po turistických stezkách jsou na zabití

      0 0
    • doubeq  

      Ještě bysme mohli zlinčovat koloběžky, mě osobně docela serou na chodníku a vytíženější cyklostezce, jelikož se plápolají, jak důchodci s taškama a jen málokdy drží směr i při odrazu…a dospělí člověk na koloběžce vypadá divně :-)

      0 0
      • Petulda  

        „Dospělí člověk na koloběžce“ vypadá divně, to jo ;-) .

        0 0
        • doubeq  

          No a né? Takovej pupkatej strejda, co funí je k popukání…ale zase pěkná paní nebo slečna je míň divná :-D

          0 0
          • Petulda  

            Myslím, žes to nepochopil…

            0 0
            • doubeq  

              Ajooo, holt tablet český neumí, omlouvám se za hrubku ;-)

              0 0
              • blue.sun  

                Nesváděj svou neznalost na tablet.

                0 0
                • doubeq  

                  Aa, další bez smyslu pro humor.

                  0 0
                  • puka  

                    Plesknu tě po hlavě roxorem a budu tomu říkat vtip. Takto to funguje?

                    0 0
                    • doubeq  

                      Další extremista, kouzla anonymního fóra :-)

                      0 0
          • Mart7  

            Nebo bruslař se sluchátky je na zabití, ale pěkná bruslařka znamená, že si pár km rád odpočineš z tempa? :D

            0 0
            • doubeq  

              Pár km ne, ale dám si větší pozor při předjíždění :-D

              0 0
            • puka  

              Omrkneš zezadu, předjedeš, omrkneš zepředu, jakože potřebuješ zastavit, předjedeš ji znova, zeptáš se kolik by chtěla dětí, potom sdílíte cestu.

              0 0
              • doubeq  

                Tos viděl ve filmu pro týnejdžry? A jak to dopadlo, sbalil ji?

                0 0
              • gerrard  

                Ja myslim, ze na to jdes moc hr. Tema detma ji muzes nepekne vylekat. Na zacatek urcite staci se zeptat jenom jestli polyka.

                0 0
    • bessinka  

      Ahoj borci ,někteří se vysmíváte jízdě na elektrokole a vůbec nevíte o čem je řeč. Také jsem si myslel do určitého věku, že jsem nesmrtelný. Život a s ním i na bajku kilometry rychle ubíhají a stačí jedna preventivní prohlídka u lékaře a je vše jinak. Na bajku mám najeto cca. 80 000 km .A dnes jsem rád za každou vyjížďku na ebajku. ( Haibike full nine RC)

      Poslední výjezd na Panskou Javořinu 950 m/n/m najeto 70 km a nastoupáno1380 m z Piešťan a následný trail do bike parku Kálnica 250 m/n/m jsem si užil a VOTOM To JE! Tak že asi tak…

      0 0
      • puka  

        Nevím, jak to mají místní choromyslní v hlavách, ale mě nijak nevadíš. Vadil bys mi, pokud by sis zvyšoval ego na lidech, co šlapou za sebe. :)

        0 0
        • iron.hide  

          +100

          presne toto najviac vadi vacsine ebike-hejterom, ked sa nafukany pupkac otvorene smeje normalnemu bikerovi.

          No bohuzial uz to nebyva len pupkac, ale hoci aj mlady chalan s normalnou postavou, ktoremu sa len nechce slapat. Tak nech si kupi motorku, lenze s nou uz nesmie do lesa, vsak? :/

          0 0
          • kyl  

            Tak kromě cest a vyznačených tras nemáš v lese co dělat ani na kole.

            0 0
            • TheJD  

              Naprosta vetsina lidi mimo cesty a pesinky nejezdi. Proc taky, kdyz tam vsude lezi vetve a jiny bordel.

              0 0
            • iron.hide  

              myslis jako ten zakon u nas na Slovensku? no tak ten vobec nikto nevyzaduje, a nikto este nedostal ani jedinu pokutu

              0 0
            • novas752  

              Jenže jaksi zapomněli upřesnit co je myšleno cestou a co už ne.

              0 0
      • Smazaný účet  

        z toho plyne ponaučení – nechodit na preventivní prohlídky!

        :-)

        0 0
      • HonzaRez  

        Jezdit na íbajku a mít přezdívku Bessinka, to chce opravdu náturu…

        0 0
        • bessinka  

          Když se koukám na Vaše kola a jejich doplňky ,je vidět že pán je znalec…

          0 0
      • blue.sun  

        Rozdíl mezi tebou a většinou e-kolařů je těch osmdesát tisíc kilometrů. Umíš kolo ovládat, umíš se chovat v terénu i na cestách, protože jsi tam už něco najezdil. Jenže většina e-kolařů ne, ti jen šlápnou plný a neřeší následky. Extrém pak jsou ti, kterým kolo jede samo, ti vůbec nemyslí.

        0 0
        • Japhy  

          Nehledě na to že neelektrický kola mají většinou slušný brzdy, zatímco e-bajky mají vše ostatní ošizené, ponivač katování kostů ve prospěch e-pohonu. To je potom v krizové situaci překvápko když ty Tectro šidítka nezabrzdí.

          0 0
          • Petulda  

            Píšeš to, jako by všechny e-biky měly nebrzdící Tectra.

            0 0
            • Japhy  

              Ty plečky co ve svém okolí vídám tak jo. Ale to už je jen třešinka na dortu, nezvládnutá technika a přebytek výkonu je nebezpečná kombinace. Asi jako když si mladý smrádě s mokrým řidičákem místo postupné evoluce z fichtla přes stopětadvácu koupí rovnou nadupaný půllitr.

              0 0
              • Petulda  

                Nesmíš podle malého rybníčku hodnotit celý svět.

                Když vezmu e-biky, které potkávám různě na horách, tak jsou v průměru v lepším technickém stavu a novější než klasický biky… Naprosto markentní je to v zahraničí (konkrétně Alpy).

                0 0
                • TheJD  

                  A proc asi? :D Ze by to bylo tim, ze na trhu nejsou tak dlouho? Lide je maji prvni, maximalne druhou sezonu a jen vyjimecne dele. Vsak pockej par let. To uz budou lide jezdit na 5 let starych elektrokolech, na kterych si vymeni mozna tak brzdove desticky a retez, ktery i obcas promazou.

                  0 0
                  • blue.sun  

                    Nejhorší v tomto směru budou e-bajky z půjčoven. Tam stačí i rok, aby kolo dostalo hezky zabrat a po třech letech je z poloviny zralé na rekonstrukci. Tu ovšem nikdo neudělá, protože kompletní servis brzd či pohonu stojí dost peněz.

                    0 0
                    • Petulda  

                      Po třech letech budou ta kola dávno odepsaná (ve smyslu účetního odpisu) a nahrazená novýma…

                      Možná se najdou temné výjimky provozující na vlastní riziko nějaké vraždy, ale myslím, že moc podnikatelů si tohle dnes už nedovolí, a to ani v ČR.

                      0 0
                      • blue.sun  

                        Zlatý voči, kamaráde, zlatý voči…

                        0 0
                    • iron.hide  

                      tam nejde ani tak o brzdy a pohon (v zmysle motor+kluky+re­taz+kazeta), ale hlavne o tu bateriu. Ta odchadza dost rychlo a tiez stoji pekelne vela.

                      0 0
                    • JanN  

                      A kdo by se s tím otravoval?? Kolik ebike stojí, když jich koupíš 200? A teď ve Špindlu se na den půjčuje za 1000, na půl dne za 700. Za necelý měsíc máš cenu kola doma, po skončení životnosti to ještě prodáš.

                      0 0
                      • DragON  

                        Jj, 200 kol pujcis kazdej den… Ty budes dobrej pivni ekonom a podnikatel…

                        0 0
                        • JanN  

                          Nedělej ze sebe šaška a přijeď se podívat. Třeba dnes v Bedřichově ve Špindu vše rozpůjčované, ekola, ekoloběžky, to samé Špindl. Dokonce mají rozpůjčované i takové ty podělané šlapací elektrobuginy. Takže samozřejmě, že to takto nemají každý den, ne vždy je hezky a ne vždy je plno, ale určitě na tom netratí a za sezonu to mají zpět včetně toho, že jsou v zisku.

                          0 0
                          • Petulda  

                            Tak to maji zpet za sezonu nebo za mesic :-D ? Nejak ses v tom ztratil.

                            Z jakych celkovych trzeb a nakladu (konkretni cisla) vychazis? Uved je pro cely rok.

                            0 0
                        • Japhy  

                          To mi připomíná jak exšvára počítal podnikatelskou rozvahu na tuším plastový nebo laminátový dveře na feldu. Tohle se zanedbá, tady vezmeme ten nejpříznivější možný případ a už už se vidím ve vířivce s doutníčkem. :-) No v té kolbence je furt.

                          0 0
                          • DragON  

                            Jj, taky mám spoustu kamarádů podle kterých je jejich šéf jen buzeruje, škudlí na nich, sám nic nedělá, maximálně si koupí nový auto nebo motorku a oni by firmu vedli líp. Ale zatím si ještě nikdo z nich vlastní firmu neudělal.

                            0 0
                  • bessinka  

                    Chlapci vzhledem k tomu, jaká je na tomto vlákně živá diskuze, je vidět že vás ebajky zajímají, akorát se toho trochu bojíte!

                    Přirovnal bych to k tomu , jako když vyjela první parní lokomotiva a odpůrci strašili ,že ta rychlost vysaje z vagónů vzduch a všichni se udusí!

                    0 0
                    •  

                      no a jakej měli lidi strach z indiánů

                      0 0
                    • Petulda  

                      Asi tak :-).

                      0 0
                    • blue.sun  

                      V tom máš naprostou pravdu. E-bajky samozřejmě jsou zajímavé, proč by nebyly? Nebudu tvrdit, že je to „budoucnost cyklistiky“, protože to pro mě má s klasickou cyklistikou stále příliš málo společného. Každopádně je to zajímavá a přínosná věc, jen musí taky mít vhodného a přemýšlejícího jezdce.

                      A proto se jich taky bojíme. Protože těch přemýšlejících, jako jsi ty, je velmi málo. A teď neplácám nějaké blbosti načtené z médií, jako je tomu kolem migrace a podobných témat, ale z vlastních zkušeností na českých cestách. Já tě chápu, jezdíš na e-biku, budeš si ho hájit všemi způsoby. Ale negativní zkušenost jiných lidí těžko vyvrátíš tím, že ty sám jezdíš slušně.

                      0 0
                    • Japhy  

                      Ale tak já nejsem apriori proti e-bajkům, Nějteré ty Heilbajky a jiné kousky vypadají na pohled docela slušně, i ty nádory na rámu a kolem středu jsou vcelku koukatelné. Po technické stránce jsou to dost zajímavé kousky s pozoruhodně krátkou dobou vývoje, když to srovnám s prvníma plečkama s baterkou pod nosičem a motorem v náboji

                      Ale ať na tom jezdí báby s nůší na kafíčko a kardiaci a lidi po totální endoprotéze. Ale pořád jsem přesvědčený že pro zdravého člověka mladého až středního věku je koupě ebajku ostuda a přiznání vlastní lemrovitosti. Když budu chtít přenechat práci strojům, koupím si enduro motorku a ne e-bajk. Neujedu stokilometrový švich? Co bych měl udělat pro to, abych ho přístě ujel?

                      0 0
                      • blue.sun  

                        Hell-bajky. :-D

                        0 0
                      • Petulda  

                        Já to vidím jinak. Můj dobrý kamarád, biker tělem i duší s vynikající fyzičkou a ročním nájezdem 6–8 tis. km (zaměstnaný, se dvěma dětma) si e-bike pořídil. Primárně pro svou ženu, aby s ním mohla jezdit a nebylo to pro jednoho či druhého utrpení. Ale když se jdem projet na gravelech, on vezme e-bike, za něj Chariot s 3letým synkem a frčíme. Kdyby jel taky na gravelu s Chariotem, pořád bysme čekali, my svěží, on sedřenej. Takhle jedem všichni spolu a on si to dává jako by jel bez Chariotu.

                        Nevidím na tom nic špatnýho.

                        Stejně jako na velkých horách. E-bike razantně prodlouží dosah. Ne každý má tolik času, aby se mohl věnovat jen tréninku a zvládal 100 km výlety s převýšením 2–3 tisíce metrů. Člověku, kterej za svoje dává 60–70 km a 1–2 tisíce výškových, to prostě rozšíří možnosti.

                        0 0
                        • iron.hide  

                          no pokial idete s tymi gravelmi fakt na gravel, tak ten chariot musi v tej rychlosti za vami paradne poskakovat a chudak decko dojde z kazdej vyjizdky kvalitne vyklepane

                          0 0
                          • Petulda  

                            S nim jezdime spis silnicky 3. tridy, hladsi polnacky nebo lesni cesty. Da se to u nas solidne namotat. Vozitko je odpruzeny a decko to miluje, tak ta vyklepana teorie nebude moc realna ;-) .

                            0 0
                        • JanN  

                          Jasně. A to si představ, jak by mu to rozšířila Babeta nebo třeba skútr… Zřejmě jsi nepochopil, o čem je řeč. Samozřejmě, že ti ebike rozšíří možnosti a vzdálenosti. Ale to je přesně ten podvod a švindl, kde se ztrácí to, že abys mohl toto jezdit, musíš pro to něco udělat. Protože za chvíli si každý zvykne na ekola a za pět let se na cyklostezky pustí i skútry, protože jsou dobré, přeci to dále rozšíří možnosti.

                          0 0
                          • Breakpain  

                            počkej? jakej švindl :D je to prostě jiná kategorie ;o) … OMG

                            0 0
                            • JanN  

                              Jistě, jiná kategorie to je. Ale vznikla jako úleva a pomoc líným a neschopným. Cyklistiku jako takovou žádným způsobem nerozšiřuje ani nerozvíjí, naopak ji degraduje.

                              0 0
                              • DragON  

                                To urcite kdysi rikali i o prehazovacce.

                                0 0
                                • JanN  

                                  To není to samé, přehazovačka je evoluce, to samé byl přechod z vysokých kol na normální. Tedy princip zůstává, pohon je stále lidský, jen ho optimalizuješ a umožňuješ lepší využívání. Ale stále je základem lidská síla. Kdežto ekolo žádnou evolucí z tohoto hlediska není, protože se jedná o nahrazení lidské síly.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    další krok bude nahrazení člověka jako takového…bude dron-bike, biker bude sedět a užívat si bikovačku doma u obrazovky, kde je čisto, nehrozí mu žádné pády a zvládne to každý, bez rozdílu věku, zdravotního stavu a kondice…

                                    0 0
                                  • DragON  

                                    Na ekole nemusis slapat?

                                    0 0
                                    • orm  

                                      Ne, pokud nechces. Musis jen tocit nohama.

                                      0 0
                                      • DragON  

                                        Takže lidská síla, byť minimální, stále potřeba je.

                                        0 0
                                        • Japhy  

                                          Formálně vzato ano. Stephen Hawking by bez mocného pohybu ukazovákem neujel se svým křeslem taky ani metr. Plynový pedál za tebe taky nikdo neselápne, to musýš jen ty a tvůj lýtkový sval.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            nemáš ty něco společného s plišovou lyškou?

                                            0 0
                                            • Japhy  

                                              Vida, luxusní překlep. Stane se.

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                imho překlep je, když omylem zmáčkneš sousední klávesu…ale i a y spolu nesousedí, žejo?

                                                0 0
                                                • Japhy  

                                                  í a ý jsou ob jednu, dá se. Ale můžeš si odteď dělat čárky a na konci roku mi vypracovat výroční zprávu. :-)

                                                  0 0
                                        • orm  

                                          Tak jestli tocis rukojeti nebo tocis nohama je jedno ne?

                                          Samozrejme na ekole muzes poradne makat, to nikdo nerika, ale zaroven muzes jezdit rychle i bez toho, aniz bys do toho daval jakoukoliv silu. Nevim zda si dokazes predstavit tech 250w pripomoc? Pro predstavu, pokud ja se svyma 120kg jedu na gravelu prevazne po silnici 60 – 70km s prevysenim kolem 700m a rychlosti kolem 24km/h, tak je muj prumerny vykon za jizdu mensi nez 250w.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            ale zaroven muzes jezdit rychle i bez toho, aniz bys do toho daval jakoukoliv silu

                                            To nejen, že na většině e-biků nemůžeš (i v módu maximální dopomoci se dopomoc odvíjí od síly na pedálu, čím chceš větší dopomoc, tím musíš sám víc zabrat), ale i když by to šlo (na nelegálně upravovaných už k to k vidění je), tak zase rychle vybiješ baterku.

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              V tom testu na idnes (na který odkazuje zakládající příspěvek) jim u všech testovaných elektrokol vyšel dojezd kolem 50km při maximální asistenci a to nebylo v žádné extrémně kopcovitém terénu (i když ani ne po rovině, kopec na okruhu v testu byl).

                                              0 0
                                            • Japhy  

                                              Je k dispozici statistika, kolik z prodávaných e-biků NEMÁ přímo z obchodu odemknutý řídící sw?

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                To nemám tušení, pochybuju o tom, kde by se taky vzala. V každém případě pak takové kolo není legální použít na pozemních komunikacích.

                                                Já si myslím, že odemykání řídícího SW se bude postupně v čase snižovat. Ne tolik jezdců má potřebu jezdit na motor extra rychle, když to stejně z důvodu kapacity baterky ani nic neřeší.

                                                Ale hodně jedzdů bude mít potřebu vyřešit skokovou ztrátu dopomoci na té limitní rychlosti kolem 25km/h (jak je vidět v testu, tak reálně se to nepatrně liší model od modelu a úplně přesně to neměl žádný). A tenhle problém se daří postupně odbourávat. I v tom testu na idnes už tím nijak výrazně netrpěl skoro žádný model. K dokonalosti to má ještě kus cesty, ale pořád se to zlepšuje.

                                                0 0
                                                • gerrard  

                                                  Hlavni uzivatele na vesnici jsou stari lide. Tam neslape skoro nikdo a jen se vezou. Typicke uziti 2km do kostela a zpatky. Tam proste ekolo nahradilo moped.

                                                  0 0
                                                  • orm  

                                                    Coz je za me presne to uziti, kvuli kteremu puvodne kola s dopomoci vznikla a kvuli kteremu je to v zakone. Tohle uziti se mne libi. Ze se to zvrtlo tam kam se to zvrtlo moc ne.

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    No kdyz bude nekdo punta nebo spis chabrus na nervy, tak je vytroubi a ostrika, protoze samozrejme takove kolo a lide na nem porusuji zakon, protoze dopomoc by mela sepnout az pri slapani. A uz vubec neresim to, ze netusi vubec nic o pravidlech silnicniho provozu a jedou tak nejak intuitivne a jsou totalne nepredvidatelni. Bezne nedavaji prednost zprava nebo pri vjezdu z hlavni na vedlejsi a jezdi po ktere strane je napadne. Kdyz je potkam, tak cekam pokazde cokoliv. :)

                                                    0 0
                                                  • pumpy  

                                                    Souhlasim s tebou ze toto vyuziti pro stare lidi je super, akorat ja vidim problem v legislative, jak psal vyse ze gerrard ekolo nahradilo mopedy. Na mopedu si nikdo nedal pivko jinak by byla mastna pokuta a papiry v haji, Na ekole pivko take neni povolene ale papiry ti nevezmou plus pokuta (kdyz te zastavi) urcite nebude stejna jako u mopedu. A i dalsi jako ze na mopedu musis mit helmu zapla svetla, na ekole helmu by jsi mit mel (ale nemusis) svetla take ne.

                                                    0 0
                                                  • DragON  
                                                    1. Proč myslíš že za řízení kola pod vlivem ti nemohou vzít papíry?
                                                    2. Za snížené viditelnosti světla mít musíš. Spousta vesnických mopedů svítí hůř než dnešní cykloblikačky, tímto argumentem bych se moc neoháněl. :-)
                                                    0 0
                                                  • DragON  

                                                    Nevedel jsem, dekuji.

                                                    0 0
                                            • JendaH  

                                              Byl by zdroj k tomu, že je v ČR taková úprava nelegální? Podle mě u nás jde o omezení výkonu a rychlosti, jestli je to s příšlapem nebo bez se neřeší (jinde v EU je to jinak).

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                Třeba tady

                                                https://ekolo.cz/…o-elektrokol

                                                je tam odkaz na legislativu.

                                                A citace:

                                                Šlapací jízdní kola s pedály, která jsou vybavena přídavným elektrickým motorem s maximálním trvalým výkonem nižším nebo rovným 250 W, jehož motor je vyřazen z činnosti, jestliže cyklista přestane šlapat, a jinak je jeho výkon postupně snižován až do vyřazení motoru z činnosti, dokud rychlost vozidla nedosáhne 25 km/h;

                                                Dopomoc elektromotoru může být tedy aktivována pouze při aktivním šlapání, akcelerátor může elektrokolo uvést pouze do rychlosti 6 km/h z klidového stavu (viz norma EPAC níže, v případě šlapání může být jeho výkon až do maximální asistované rychlosti).

                                                0 0
                                                • JendaH  

                                                  Ale kolo podle mě musí být homologováno při prodeji, ne při provozu. A na to platí 341/2014, kde se píše o 1 kW, 25 km/h a příšlap neřeší.

                                                  0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Uvedené platí pro dodělávky na klasické kolo ne pro prodej elektrokol jako celku. A nikdy jsem nepochopil, proč to má jiné podmínky, nechal bych úplně stejné (tedy těch 250W, 25km/h a příšlap od 6km/h).

                                                    0 0
                                                  • JendaH  

                                                    Uvedené platí pro dodělávky na klasické kolo ne pro prodej elektrokol jako celku.

                                                    Přesně tak. A když si koupíš homologované kolo a to si upravíš, tak to přece není prodej jako celku. Nebo ty jsi mluvil o situaci, kdy to výrobce už „odblokované“ prodává? (tam se to typicky obchází tak, že to prodá jako kolo, které není určeno k provozu na veřejných komunikacích – podobně jako když prodává kolo bez odrazek)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Týká se to doplnění motoru na klasické kolo. Já pod to tedy úpravu koupeného elektrokola nepovažuju, to je podle mého názoru nelegální.

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    +1 presne tak

                                                    0 0
                                                  • JendaH  

                                                    Tak pokud tě tam trápí to „dodatečně“, tak si ten motor sundej a znova nandej :)

                                                    0 0
                                            • orm  

                                              To je ale o nastaveni ekola, zakon to nevyzaduje, viz. citace kterou uvadis nize. Jedina podminka je slapat, tj. tocit nohama, ale nikde se nepise, ze tam musis davat nejakou svoji silu a ze vykon se pridava pomerove k sile, kterou dava jezdec. Kdyby jezdec dal treba 100w, coz je nic, tak s dopomoci jsi na 350w a to uz je hodne. Udrzet prumer 350w do kopce na 30 minut neni, alespon pro me, v soucasne dobe se zapotim i u < 300w, zadna sranda :-).

                                              0 0
                                  • Petulda  

                                    Tvé škatulkování „kdo jezdí na e-kole, nepoužívá lidskou sílu“ je ukázka čistokrevné hloupé demagogie. Lidí, kteří používají e-kolo jako motorku (=nahradí sílu nohou silou motoru) je marginální množství – osobně si z těch stovek a stovek e-kol, která potkávám, nevybavuju jediný případ.

                                    0 0
                                    • Japhy  

                                      Ty vlastníš bezkontatní wattmetr abys posoudil kdo jen tak motá nohama a kdo šlape?

                                      0 0
                                      • Petulda  

                                        Nevlastním, není třeba. Zamysli se, jak asi :-).

                                        0 0
                                        • Japhy  

                                          Ty ses v tomhle vlákně našel, viď. ;-) Bacha abys za chvíli nedokázal jak Radek Hulán zastávat dva protichůdné názory a s oběma současně neslouhlasil.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            jméno Jeho se nevyslovuje!

                                            :-)

                                            0 0
                                          • Goob  

                                            Nedělej to! Neříkej to jméno! Sice časy, kdy vedl bikovou poradnu (ústřední téma: jak nastavit Zaskara pro co nejlepší horskou cyklistiku po Holandsku), jsou díky bohu za námi, ale co my víme.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              on je jak Beetlejuice – jak vyslovíš jeho jméno 3×, tak se zjeví :-)

                                              0 0
                                    •  

                                      většina mopedistů jede víc než 50% na sílu motoru, stačí porovnat jejich rychlost před a po tom, co jim dojde šťáva, nejlépe v mírném kopci, kde pak musí tlačit. Po rovině jich možná několik jede z větší části za svoje, pokud nejsou po chiptuningu. Každopádně nazývat jejich vehikly e-kolo atd. je pouhý marketing, jedná se o e-mopedy s plynem zamotovaným ve šlapkách.

                                      0 0
                                      • Breakpain  

                                        Coz mi prijde fajn, klidne bych tam dal stupacky a blbnul jen na baterku ;)… Legalni e moto :)

                                        0 0
                                        •  

                                          Proc ne, ale pro spravny fun faktor nemaji dostupne e-kola vykon ani kapacitu baterek..

                                          0 0
                                      • bessinka  

                                        Tak že pán je další specialista na ebajky, přesto že na žádném opravdovém neseděl natož jel. 

                                        0 0
                                        •  

                                          je mi jasné, že při jízdě s motorem si člověk dá více do těla, zvláště když by jinak seděl doma :)

                                          0 0
                                        • puka  

                                          Takže pán je specialista na specialisty na ebajky. (To vydával Ezop i v .pdf?)

                                          0 0
                                    • JanN  

                                      Množství té síly není důležité. Buď jedeš jen na svůj lidský pohon, nebo ne. Nic mezi tím není. Asi jako nejde být trochu těhotná. Buď jsi, nebo ne. Tvoje argumentace je opět nesmyslná. Asi jako kdybych si mé auto předělal na šlapací a těch 350 koní, co má, mi to jen trochu násobilo…

                                      0 0
                                      • DragON  

                                        Doufám, že z kopce brzdíš a do toho šlapeš. Není přece fér nechávat za sebe pracovat gravitaci.

                                        0 0
                                        • JanN  

                                          Jak souvisí využívání přirozeného přírodního efektu s využíváním uměle vytvořených pohonů?

                                          0 0
                                          • DragON  

                                            Souvisí to tak, že v obou případech nevyužíváš svůj lidský pohon.

                                            0 0
                                      • Petulda  

                                        „Buď jedeš jen na svůj lidský pohon, nebo ne. Nic mezi tím není.“

                                        Čistokrevná manipulativné lež. Je mezi tím různá míra síly vydávaná při šlapání.

                                        0 0
                                        • JanN  

                                          Co to meleš? Různá míra šlapání přeci nesouvisí se zdrojem pohonu, takže rozhodně nemůže mezi lidským pohonem na straně jedné a motorem na straně druhé být. JO, až se budeme bavit o tom, jak moc pomáhá, tak pak ok, pak bys pravdu měl. Ale pak už by se jednalo o jízdu s dopomocí, a ne zda s dopomocí nebo ne.

                                          0 0
                                          • Petulda  

                                            Argument „co to meleš“ nepřekvapuje :-). Chvástáš se, že vidíš lidem do hlavy, tak so v té mé přečti zbytek odpovědi ;-).

                                            Howgh

                                            0 0
                                            • JanN  

                                              Já už jsem si tě přečetl, mám o tobě mínění celkem jednoznačné. Podle mne jsi takový malý a neškodný tajtrlík, který není schopen pochopit nějakou problematiku komplexně, takže se snaží své myšlenky a teorie stavět na jednotlivostech vytržených z kontextu a ještě je tak trochu překrucuje podle toho, jak zrovna pro svoji teorii nebo argumentaci potřebuje.

                                              A mimochodem, „Co to meleš?“ je otázka, ne argument :-) Otázku jako argument lze sice použít také, ale obvykle se jedná o otázku uzavřenou, což tato nebyla. Takže pokud si k tomu přidám i tvůj nelogický (a trochu mimo) příspěvek z 26.7.2018 08:08, mohl bych si u tebe ještě přidat poznámku omezeném vzdělání a neschopnosti logického uvažování :-)

                                              0 0
                              • Breakpain  

                                A neni to fuk jestli to cyklistiku rozviji / degraduje? :)

                                0 0
                          • Petulda  

                            Pro Babetu nebo skutr je takovy teren nesjizdny.

                            Nemas smysluplny o logiku opreny argument, tak se uchylujes k cistokrevny demagogii.

                            Jinak puritansti „strazci hodnot“ uplne stejne prskali pri prichodu horskych kol, pak odpruzeni, dnes e-kol. Aneb psi stekaji a karavana tahne dal.

                            0 0
                        • Smazaný účet  

                          „Stejně jako na velkých horách. E-bike razantně prodlouží dosah.“ … a to je právě ten problém :-D

                          0 0
                          • Barak  

                            Zde je ten správný moment vytáhnout proti těm, kteří se na kopec nechají vytáhnout lanovkou, mnohdy i několikrát za den! Pomocí elektřiny si prodlužují dosah.

                            0 0
                            • orm  

                              Pokud by ekola byla omezena jen na jeden kopec, kde by jezdila nahoru a dolu, tak no problem, jinak motas dve ruzne veci do hromady :-).

                              0 0
                              • Barak  

                                Souvisí to s tím, jak někteří pohrdají těmi, kteří nejsou za své.

                                0 0
                            • Smazaný účet  

                              To není podstata problému ;-) Problém je v přetížených cestách a né v plně obsazených lanovkách :-D

                              0 0
                              • Barak  

                                Žádný strach, to si sedne.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Tohle si nemá jak sednout ;-) a to budou přesně ty případy, kdy obce e-bike na těhle cestách zakážou :-)

                                  0 0
                      • DragON  

                        Někde si půjč enduromotorku a zkus na ní vydržet jezdit půl odpoledne…

                        0 0
                • blue.sun  

                  Zahraničí… Alpy… Všimla si vaše ctěná maličkost, že tu řešíme Českou republiku a problémy na našich stezkách?

                  Ale jo, taky potkávám e-biky v dobrém technickém stavu. Akorát ta technika je na hmotnost kola a jezdce slabá. Sám jsem na podobných strojích párkrát jel a proto vím, že ty nejlépe dostupné modely skutečně moc nebrzdí. Ať už je to Apache, nebo Haibike, nebo cokoli podobného.

                  0 0
                  • Petulda  

                    Všimla, proto je to tam jen jako dodatek na popis trajektorie, kterou jde vývoj.

                    5–8 kg navíc u elektrokola oproti stejně vybavenému ne-elektrokolu nemá na výkon brzd žádný pozornosti hodný vliv.

                    0 0
                    • blue.sun  

                      No… nechám tě při tvých dojmech. Má osobní zkušenost je jiná.

                      Zkus započítat ještě takový drobný faktor, že e-bajker jede díky pomocnému pohonu výrazně rychleji, než by jel na tom běžném kole. Problém není ani tak ve sjezdu z kopce, kdy jsou takoví lidé většinou opatrní, ale na rovinatých úsecích, kde si riziko vůbec nepřipouští a lítají jak neřízené střely. V tu chvíli jsou slabé brzy to nejhorší, co může vůbec být.

                      0 0
                      • Petulda  

                        Jaká tvá osobní zkušenost? Že když na svém kole vezeš o 5 kg více, brzdí ti výrazně hůř než jindy? To ze svých kol neznám.

                        A bavíme se o brzdách, takže těch 25 km/h je pro výkon dnešních brzd v pohodě. Samozřejmě, že pokud si někdo omezení odblokuje a díky nezvládnutí jízdy ve vyšší rychlosti někde něco způsobí, musí být připravenej nést všechny důsledky. Proti tomu žádná.

                        0 0
                        • blue.sun  

                          Jo, stačí vzít batoh na záda, na chování při brždění to poznám.

                          Kdyby na tom e-bajku byly aspoň SLX nebo něco podobného, bude to taky jiné, ale na brzdách se šetří až příliš často. Pro levné brzdy 25 km/h fakt není v pohodě.

                          0 0
                          • Petulda  

                            Já s klidem přiznávám, že to nepoznám. Nemůžu si totiž dovolit (ani s tím 5 kg batohem) brzdy zahamtnout naplno, následoval by let přes řídítka, případně zablokování předního kola (podle podkladu).

                            A poznáš jaký rozdíl? Nuanci nebo navýšení tvé hmotnosti kola+tebe o pár procent znamená zásadní změnu výkonu tvých brzd? Pokud to druhé, zvážil bych buď servis nebo výměnu brzd za normální.

                            0 0
                            • blue.sun  

                              To je právě ten problém levnějších brzd, u kterých je takový rozdíl poznat. Není to tak, že by pět kilo bylo hranicí mezi „brzdí“ a „nebrzdí“, ale brzdná dráha se prodlouží třeba o dva metry. Dva metry jsou rozdíl mezi sražením a nesražením člověka… A zrovna třeba u těch brzd Tektro to bylo sakra znát.

                              Další věc, se kterou se u nás setkávám je fakt, že na e-bajcích často jezdí lidé s větší až výraznou nadváhou a tam už jsou ty brzdy fakt za hranicí účinku.

                              0 0
                              • Petulda  

                                O dva metry z jaké rychlosti a s jakou celkovou hmotností?

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Chceš tedy říct, že u hůře brzdících kotoučovek můžeš okamžitě bez přípravy (tedy žádná změně polohy a těla a těžiště, atd.) vzít za obě brzdy více prsty (aspoň 2 prsty) maximální silou a to ustojíš? Pokud ne, tak jsme zase u toho, že limitem nemůže být výkonnost brzdy, ale něco jiného.

                                Tohle se mi nestávalo ani u v-ček a že v-čka vůbec nemám rád od té doby co jezdím slušné kotouče. U v-ček mi ale nikdy nechyběla jejich maximální výkonnost pro tyhle situace bez přípravy. Vadila mi jejich účinnost v dlouhých sjezdech v horách, tam mi i často bolely dost prsty (a musel jsem párkrát přidat v horách i třetí prst na páku, abych to dal) a pak dávkovatelnost a bordel na špalkách a ráfku. Maximální výkon mohl chybět jen v situacích s přípravou (tedy jedu sjezd, už mám posunuté těžiště předem a ruce na pákách), ale o těch tu není řeč.

                                0 0
                                • blue.sun  

                                  Třeba tahle konkrétní zmiňovaná Tektra jsem takhle ustál bez problémů, opakovaně.

                                  Kurwa, proč mě pořád musíte chtít oba přesvědčovat, že moje zkušenosti vlastně neexistují?

                                  0 0
                                  • Petulda  

                                    Mozna proto, ze prispevek v diskusi snese vse. Zvlast kdyz je potreba obhajit nazor, par procent v hmotnosti dovede zasadne ovlivnit brzdny ucinek.

                                    0 0
                                    • blue.sun  

                                      Hm, jak myslíš. Užij si svou myšlenkovou dokonalost a nadřazenost.

                                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Opravdu je to problém samotných brzd? Rozumím tomu, že na e-biku pojede na rovině o dost rychleji (zvlášť pokud má zrušené zákonné omezení na 25km/h).

                        Není ale hlavní problém spíš v reakční rychlosti. Jak si riziko nepřipouští, tak nečekají, že budou najednou ostřeji brzdit. Takže nepřipravené prsty na brzdových pákách, k tomu nepřipravené tělo a poloha těžiště pro ostřejší brždění. Nejdříve tedy bude pomalá reakce než začnou brzdit a následně stejně nemohou brzdit nijak moc ostře, protože na to nejsou připravení.

                        Nemyslím si, že by jim výrazně výkonější brzda v něčem výrazně pomohla, možná tak u někoho v sestřelení z kola, jak by to ostré brždění neustál.

                        0 0
                        • blue.sun  

                          Mám to vyzkoušené na dvou exemplářích Tektro a jo, ten rozdíl hmotnosti je poznat. A to byla Tektra na klasickém bajku starší, než na elektru. A pak pro porovnání „klasika“ v podobě Shimano XT, úplně jiná brzdná liga.

                          Problém reakční rychlosti nebo připravenosti je druhá věc, ale i technika samotná má vliv.

                          0 0
                        • Petulda  

                          Vidím to stejně.

                          Problém nejsou brzdy, ale celková nezkušenost s chováním pilota a kola v případný krizový situaci.

                          0 0
    • volyn  

      kamarad by timto vysvetlil. Koupil elektrofulla a jezdi po lese. Prej dre uplne stejne jako biker, akorat toho ujede vic. Tak sem na nej cumel, ale on to myslel vazne. Akorat mu teda chybi srovnani s bajkovanim, ktere nikdy nedelal

      0 0
      •  

        můžete si v tom lese vyměnit kola

        0 0
      • Mart7  

        Stoupání v lesním bordelu by asi jinak ani moc nedával. Navíc na e-kolo hodí gumy s pořádným gripem a horší valení ho nezajímá.

        0 0
      • puka  

        Jestli se na ebiku nadřeš už je tvůj problém. Na biku dřít musíš. Tečka.

        0 0
        • Petulda  

          Ani na biku dřít nemusíš, tečko. Volné tempo, výběr trasy......

          0 0
    • novas752  

      Výživná diskuze toto. :)

      0 0
    • volyn  

      Me vic nez ebike prekvaouje kolik lidi si ho kupuje, protoze konkretne MTB je pomerna nakladna investice, nehlede na udrzbu, casem odchazejici baterii apod. kdyz pred nebajkerem reknu, ze jezdim na kole za 80k coz je takova stredni trida bajku, tak si lidi klepou na celo, ale kdyz nakej upocenej kolega rekne, ze jezdi na ebiku za kilo, tak je tomprijimane s vetsim pochopenim. Zlata moja baba je ferova. Ta neuznava zadnou variantu nad 20 :)

      0 0
      • James.Sniper  

        Nějaké info k údržbě? Motor bude asi bezúdržbový a akumulátor vydrží (pokud nebudeš mít smůlu) 5 – 10 let.

        0 0
      • Joe_Pike  

        Kolo za 80k je střední třída? :-?

        0 0
        • Breakpain  

          Jak v ktery kategorii, ale vice mene ma bohuzel pravdu. Vetsinou je zato dobre osazena hlina. Zrovna slintam nad CF s Kashimou, jenze to musim pritlacit cca tak 70% k tomu… Takze to asi nedopadne… opet :/

          0 0
          • Joe_Pike  

            Já bych spíš za střední třídu považoval něco kolem 40–50k.

            80k za kolo střední třídy to je, jako by se za auto střední třídy považovalo něco za 3–4M. Ale tak to bychom se mohli bavit do nekonečna, kde ta hranice leží…

            0 0
            • Breakpain  

              Jojo, zalezi, na uhlu pohledu :)… U kol to mam posazene vys, auta za 4M bych povazoval za TOP, bo nemam problem jezdit karou za par set tisic. I kdyz abych si jizdu uzil (jizdni komfort atp), tak co jsem sondoval, pohybuju se kolem 1M, coz se mi prici do auta strkat :).

              Tedy no flame, u obou kategorii mam posunuty hranice : )

              0 0
            • TheJD  

              Vezmeme Specialized jako vzoroveho vyrobce, protoze ho zna snad kazdy. Nejlevnejsi celoodpruzene kolo je za 52000 Kc Stumpjumper ST, nastupce Camberu, ktere jsou zatim dostupne za 50000. Ty kola jsou vybavene v podstate zakladni tridou odpruzeni. Pod tim uz jsou jen ty levne a dost spatne SR Suntour vidlice typu XCR apod. To kolo nema teleskop, ma pro me nezname brzdy Tektro (nemusi byt spatne), nejaka Speslacka kola s kvalitnimi plasti a pohon v kombinaci NX, SLX se Sunrace kazetou. Nedivil bych se, kdyby to kolo s nejakymi 520 pedaly vazilo ke 14 kg. Me toto opravdu jako stredni trida neprijde. Aspon u celoodpruzenych kol ne. Hardtail by za tuto cenu uz byl slusny a do stredni tridy by se urcite dal zaradit.

              0 0
            • Tomcat  

              Jenže třídu nedělá to jak máte hluboko do kapsy, ale to jak to kolo je vybaveno.

              Naprostá většina ebike v ceně 40–50 jsou lowend sra_ky. Protože 2/3 až 3/4 ceny tvořit ten epohon. A bez elektriky vám zbude rachotina v ceně 10k až cca 20k .

              O tom se do nekonečna můžeme bavit pokud máte blok v hlavě. Výpis použitých komponent , ale neokecáte. Ale co čekat v zemi kde se hodně Pepíku utvrzuje v tom že jejich xx let starý ojety koncernový sedan je ,, luxusní" vůz vyšší střední třídy.

              0 0
              •  

                manželka má Cube za necelou pajdu, pohon Bosch, 500 baterie, 2×10 Deore, Recon Gold – že by taky lowend sra-ka?

                0 0
        • novas752  

          No tak i top hardtaily stojej ěžce přes 150, takže proč ne, možná vyšší střední a samozřejmě z pohledu ceny a výbavy, ne prodejnosti – to by byly nějaký okolo 20. :)

          0 0
        • black.horse  

          tak nižší třída no… ale to bych do tohoi zbytečně nerejpal, každej to má jinak, pro někoho už to střední třída je:-)

          0 0
    • Tomcat  

      Ono to vyřeší povinné ručení. Které přijde na ekola určitě a na normální kola možná.

      Přeci jen ten autům mat diky EV všichni přeci rádi zaplatí.

      0 0
      • Mart7  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
    • sodek  

      Dneska jsem viděl důchodku na trojkolovém elektrokřesle. Jela po silnici v Blovicích z vedlejší na hlavní. Předností se nevzrušovala. Ani tím, že po hlavní zrovna jelo auto a řidič měl co dělat, aby ji netrefil.

      0 0
      • Smazaný účet  

        No teda! Regulovat! RZ na invalidní křesla! Silniční daň a poplatky za přihlášení! A kdo na to nemá, ať sedí a hnije doma! Verbež jedna invalidní!

        <rohatej smajlík>

        0 0
      • DragON  

        Me zase dnes nedalo auto prednost zprava a to by jeho ridic mel znat predpisy lip jak invalidni babka…

        0 0
        • Mart7  

          Tak bacha na silnicích nižších tříd a určité skupiny řidičů, pro které je hlavní silnice širší nebo přímější.

          0 0
          • DragON  

            Bohuzel se s tim setkavam hlavne v mensich ulickach ve meste. Tahle je dlouha a rovna, to bude hlavni…

            0 0
          • gerrard  

            V Brne zas maji obcas nekteri hlavni tu, po ktere jede salina. :)

            0 0
    • Mart7  

      Trochu probudím vlákno. Včera jsem potkal děsný stroj, e-tříkolku pro důchodce. Šířka cca 80 cm, takže při jízdě zabral štramák půlku ulice. Valil ho bez jediného šlápnutí přes 30 km/h a ten obr košík na věcí… Takže až se někdo neudrží na kole a doktor mu nedá potvrzení na řízení, tak si koupí tohle a může s tím všude. E-kolo už to zřejmě nebude???

      0 0
      • kofejn  

        Na tomhle jezdil starý pán přes ulici na nákup. Dal si tam francouzké hole, v krámu si koupil co potřeboval a byl až do smrti relativně soběstačný. Třicet to asi nejezdilo, možná to bylo jen o trochu rychlejší než elektrický invalidní vozík. Který tu tedy po silnici jezdí taky a taky mi nevadí.

        0 0
        • Mart7  

          Invalidní vozík nebo přibližovadlo s maximálkou třeba 10 km/h beru, ale tohle fakt letělo. V první chvíli jsem myslel, že mě dojel elektromobil, ale víc to rachotilo přes díry. Chápu, že pro někoho je to spojení se světem, ale dám tam takovýhle pohon není normální.

          0 0
          • kofejn  

            Tak to měl asi trochu „votuněný“ :-) . Ta tříkolka souseda jezdila do těch 25km/h.

            0 0
      • Japhy  

        U nás jezdí dvoučlenný gang na čemsi elektrickém s obrovskými pneumatikami. Jeden má červenou, druhý modrou obludu. Jezdí pomalu, jsou poměrně neškodní a minimálně ten červený se nebojí se před jízdou posilnit pár pivínky. Společenská nebezpečnost limitně se blížící nule.

        0 0
        • Mart7  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
          0 0
      • Libores  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce

Podobné diskuse