nastaveni obvodu kola - asi jsem blbec: x

20 nepřečtených
  • jerrry

    Pro ty z vas, kdo se treba nudi – pomozte najit kde (ku*va) delam chybu.

    Potrebuju nastavit obvod kola pro Polara. U minulyho plaste jsem si na silnici nakreslil kridou caru, projel kolo aby se 5× votocilo, udelal druhou caru, pak zmeril vzdalenost, vydelil 5 a sup s tim do Polaru. Hotovo. Ukazovalo to OK, alespon pokud jsem to kontroloval proti GPS. Rozdil par set metru na 30km vejlet. Zlaty …

    Ted jsem zmenil plast – namisto 2.0 je tam 2,25. Jeden by rek vetsi plast = vetsi obvod. Tak jsem zopakoval mereni s kridou. Stejne jako minule. K mymu prekvapeni to novy numero nebylo nijak vyrazne vetsi nez to minuly. Hmm rikam si, treba je ten plast jen sirsi. Do Polaru tedy dam zjistenou cifru a co ? Ukazuje to blbe. Tedy ve srovnani s GPSkou. Na 10 kilakach to udela i neco pres kilak. Tak sem to mereni s kridou zopakoval, vysledek stejnej, vsechno je OK, akorat ze POlar ukazuje blbou vzdalenost. Uz jsem z toho blbej :-0

    Kde delam kua chybu ??? Ukazuje to min nez GPS – tedy mi vychazi ze mam nastaveny mensi kolo nez ve skutecnosti je. Pravda ? Co s tim mam delat ? Ja ted teda nevim … Uz me napadlo zvysovat tu hodnotu v Polaru tak dlouho az bude stejna jako GPS (u te predpokladam ze jeji presnost je vyhovujici).

    Anebo slepe verim GPSce a ta ukazuje blbe? Je to 60CSx – signal ma porad jako krava = presnost by mela bejt OK.

    0 0
    • Honza729  

      No, GPSce bych veril az od rychlosti 20 km/h a vys.....

      0 0
    • cabbage  

      a když trasuješ těch 5 otáček – máš to kolo zatížený nebo ne?

      0 0
      • jerrry  

        no moc zatizeny ho nemam. Protoze kdyz bych na nej hnipl plnou silou, tak vysledek bude jeste mensi a ja (asi) potrebuju vetsi numero …

        0 0
        • stihac  

          to je preto tak, lebo mas gps pristroj blokovany len na urcitu znacku plasta. To je ako aj s mobilom funkcnym len u isteho operatora… Ked si kupis zas plast povodnej znacky, tak to bude fungovat normalne. Je to taka tajna aliancia medzi vyrobcami gpsiek a mtb plastov. Nic sa neda robit. ;)

          0 0
    • Krys  

      Skús takýto algoritmus.

      • Nájdi si rovný a dlhý úsek cesty. Najlepšie s malou premávkou.
      • Zvoľ si nejaké orientačné body ako začiatok a koniec.
      • Odmeraj na mape aj s GPS-kou, aký je ten úsek dlhý. (1)
      • V taháči nastav ľubovoľný obvod kolesa. Napr. 2000, nech sa dobre počíta. (2)
      • Prejdi ten nakalibrovaný úsek cesty.
      • Vzdialensť, ktorú ti tacháč ukáže vydeľ polomerom vloženým v tacháči ->(2). Dostaneš počet otáčok. (3)
      • Skutočnú vzdialenosť ->(1) vydeľ počtom získaných otáčok ->(3). Dostaneš skutočný polomer kolesa.

      Môžeš niekoľko krát zopakovať. Prípadne na rôznych povrchoch a s rôznymi tlakmi. Zistíš aspoň, aký to má v plyv na realny obvod kolesa.

      0 0
    • MlokCZ  

      10% rozdílu je mimo všechny možné chyby měření obvodu pláště, které provádíš i mimo chybu gpsky. Už i při 5% bych nevěřil, že by to mohlo být nějakou z těchto chyb (plášť nemůžeš změřit s větší chybou než 2cm, což je jen 1% a spíš bys měl změřit s chybou max. v milimetrech).

      Můj odhad je, že problém je úplně někde jinde a to u Polaru, že špatně komunikuje vysílač a přijímač. Tohle už jsem řešil, taky mi to měřilo cca 10% méně. Pomhlo přiblížení čidla. Nebo by mohly být už špatné baterky (a to nejspíš ve vysílači).

      0 0
      • Honza729  

        Zrovna tam jsem miril tim dotazem na presne hodnoty…

        0 0
      • MlokCZ  

        A přesnost gpsky je při slušném signálu dost dobrá, rozhodně při měření vzdálenosti výrazně lepší než 10% (několikrát jsem tohle právě u 60CSx ověřoval na měření přesně známých vzdáleností). Jediný, co je u gpsky nepřesné je měření aktuální rychlosti při malých rychlostech. Ale měření vzdálenosti je dost přesné i při menších rychlostech.

        0 0
        • Honza729  

          Ted nevim, na co reagujes, jestli na mne, co jsem psal nahore, tak ja nepsal o vzdalenosti, ale o rychlosti via GPS.

          0 0
          • MlokCZ  

            Psal jsem to obecně, aby bylo jasné, že nepřesnost gps nemůže mít při tak velké chybě vliv, proto ne reakce přímo na tebe. I když tam mi nebylo jasné jestli myslíš rychlost nebo ne.

            0 0
            • Honza729  

              pokud pisu velicinu 20km/h, tak tim skutecne vzdalenost nemyslim :-)

              Ale v pohode, vim jak to myslis…

              0 0
              • MlokCZ  

                Ty mě chápeš, ale kdyby někdo ještě ne.

                Ono to ani u té vzdálenosti není tak jednoznačné. Pokud bude klesat rychlost pod nějakou minimální hranici (která bude někde hodně nízko, odhaduju tak kolem 2–5km/h) nebo se bude dokonce často stát, tak ani ta vzdálenost nebude správně, především pro nastavení nejčastějšího ukládání bodů. Naměří to prostě něco navíc. Tahle chyba se dá z tracklogu odstranit korekčními mechanismy. Mě se v praxi toto projevuje jen když se zaplou gpskou více zastavuju (hlavně dlouhé pouzy třeba na oběd).

                0 0
      • jerrry  

        no to by mohlo bejt vono … ze se k Polarovi nedostane info o kazdym mijeni magnetu a cidla … takze i kdyz nacita dobry cislo, nacita ho minkrat .. jojo, to mi dava smysl … :-)

        Ad baterky – jak cidlo tak Polar jsou vcelku novy .. baterky by mely bejt OK, i kdyz kdovi jak dlouho lezely ve ksefte …

        Jeste me napadlo, kdosi kdesi zminoval moznost zvysit vykon toho snimace rychlosti … nebo si to s necim pletu ? Ja toho POlara nosim na ruce (ne na riditkach), takze vzdalenost mezi cidlem a hodinkama je vetsi nez jejich proklamovanych 50cm, ale doposud s tim nebyl problem …

        0 0
        • MlokCZ  

          Já měl u Polaru CS100 problém už při právě 50cm rovných a současně zakrytím přímé viditelnosti vysílač přijímač (to jsem měl Polar na představci, když ho mám teď na řídítkách, tak tam to při nekrytí přestavcem funguje i na delší vzdálenost).

          0 0
          • jerrry  

            kdyz me se nelibi ten jejich hnusnej drzak na riditka … ale zkusim to tam dat co se stane.

            0 0
    • Jenda  

      v podstate jsem zjistil ze na biku pro 2.0 – 2.3 plast jde s dobrou presnosti nastavit obvod 207 – 208 cm, stejne to zavisi taky na momentalnim nafoukani a pod ktery vnese stejnou chybu jak zmena obvodu o ten 1 cm

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.