Nastaveni leve packy Deore SL M6000

30 nepřečtených
  • Rockhopper

    Zdar chlapi,pokud nekde primo toto tema je,tak se predem omlovam,nenasel jsem.

    Potreboval bych poradit. Nedavno jsem upgradoval radici systm z 3×9 na 2×10 Deore.

    Vse se povedlo,vse funguje az na jednu vec.

    Mam radici packy SL M6000,ktere uz nemaji nove prepinani na 2/3 rychlosti.

    V manualu a tady na foru jsem se docetl,ze se to resi pouze dorazovym sroubem a ze se ma pouzit jen horni a prostredni pozice. Pozice LOW se nema pouzivat.

    Ani za boha jsem to nedokazal takto nastavit. Nema nekdo nejaky postup nebo figl?

    Odjebal jsem na tom lanko jak jsem ho dokola znasilnoval.:-(

    Kdyz jsem nastavil packu na prostredni pozici a presmyk pustil na spodni,tak jsem tam dal lanko,nastavil doraz spodni a zdalo se ok. Jenze kdyz jsem chtel dat presmyk a retez na horni kolo tak jakoby packa nedokazala dat presmyk az na doraz. Jakoby chod packy nepobral cely rozsah pohybu.Presmyk zustal nekde na puli cesty. Kdyz jsem to udelal naopak a vice napnul lanko,aby presmyk byl dobre nahore,tak mi to zase packa nechtela po jednom zmacknuti shodit dolu.

    Cele na hovno proste.

    Ted to mam tak ze mam z pohledu jezdce ukazatel leve paky uplne vpravo-tedy dole. Kdyz chci retez na horni predni kolo,tak dam levou packu do polohy uprostred.

    Vesmes to funguje ale porad nekde neco skrta. Jsem na to alergicky. Navic poloha 1×1–5 cca nejde jezdit. Presmyk brousi retez.

    Poradte prosim jak ma vubec packa v realu fungovat a jak to nastavit.

    Treba jsem debil a delam neco spatne. Nevim jestli je vadna packa nebo jsem vadny ja:-)

    Diky moc borci!

    1 0
    • MatS  

      Dorazy na smyku nastav bez lanka.

      Mas lanko spravne protazene smykem? Je v drazce pod sroubem? Co udelat par fotek at vime co je spatne?

      0 0
    • Metrick  

      Na podzim jsem něco podobného absolvoval u předělávky 3×9 (44–32–22) na 2×9 (36–22). Nevím zda jsem postupoval dle „příručky“, ale funguje to. Dokonce jsem si asi prošel Tím co popisuješ nebo něčím podobným, kdy jsem to za čerta nebyl schopen seřídit. U mě byla chyba, že jsem se to snažil nastavit právě pro pozice střed-vršek. Když jsem páčku shodil do spodní polohy tj. pro používání Low-Middle tak to šlo bez větších problémů. Měnil jsem jak přesmyk, tak i levou páčku. Fakt to bylo jen o nastavení dorazů na přesmyku a napnutí lanka.

      0 0
      • Rockhopper  

        Takze to ted pouzivas na pozici low-middle?

        0 0
        • xtonda  

          Však to tak má být, s dvouplackou se použije poloha pro malou a střední placku.

          0 0
          • Rockhopper  

            Tak jestli ma spodni grafika znazornovat 3 polohy packy,tak v pravo je prazdne. V anglickem navodu je LOW is not used…beru tedy LOW jako pozice uplne vpravo na pacce,kdy nema lanko zadny tah. Nebo se pletu?

            Timto navodem jsi chtel potvrdit ze se ma pouzivat jen 2 a 3 pozice leve paky? 1 nejspodnejsi ne?

            0 0
            • Rockhopper  

              Tohle je pro me nejvyssi pozice,kdy ma lanko nejvetsi tah. Tedy podle navodu se ma pouzit middle a high pozice.

              0 0
              • Metrick  

                Ano používám polohu low-middle. Takhle to aspoň já chápu z toho schématu dole v manuálu. V podstatě je to to samé jako u trojpily jen tam není ta nejvetší pila. Páčka využívá spodní a střední polohu a ty odpovídají malé a střední pile.

                0 0
                • Rockhopper  

                  kdyz mam ukazatel packy zcela vpravo a malou pilu/ukazatel uprostred a velkou pilu je to tedy dobre nastaveno?

                  0 0
                  • Metrick  

                    Už moc nevím jak to napsat :-) Low gear je dle mě lehný převod tudíž se týká nejmenšího převoníků a tedy spodní polohy páčky, krom toho ty symboly x(low) a y(middle) odpovají i převoníkům A(malá pila) a B(střední pila) v rámci toho obrázku / schématu. Nedošlo k mýlce low = těžký převod?

                    0 0
                    • tromboonen  

                      Kdfo ví co má a asi tomu nerozumí a necheckoval to před změnou :)

                      0 0
                      • Metrick  

                        Přesmyk M618 má rozsah 14z, páčky Deore M6000 by s tím měly v pohodě fungovat. Jestli si správně pamatuju tak mám snad i stejnou kombinaci. Kliky má s rozdílem 10z tam není moc důvod aby to nefachčilo pokud je přesmyk správně vysoko.

                        0 0
                        • tromboonen  

                          A omezení na počet převodů vepředu, konklrétně pro tento rok a model smyku i řazení a jestli je to na silniční nebo MTB systém??? Tos nám pokud vím neřek a já to z hlavy nepoznám pro „Deore“ bez událí roku nebo typu použití pák, natož tak smyku pokud je vůbec deore nebo pro daný způsob řazení a vedení lanka,, ale může se to lišit dost významně a nefungovat i kvůli jednoduchý věci, konečně i řetězu nebo zadní stavby a šářkové poměry nebo vystředění či polohu převodníků a klik, nebo délky a typu osy mezi 2× a 3× klikama, i když spojení pasuje pžesně a správně, na 3× to mohlo bejt podstatně jinak aby to nebylo tak venku, i aby to fungovalo většina na jeden převodník, nejméně…

                          0 0
                          • Metrick  

                            Vycházel jsem z toho, že se to týká MTB ne silnice. Popsal jsem jen svou zkušenost a vyjádřil vlastní laický názor.

                            0 0
                            • tromboonen  

                              I MTB mělo různý systémy řazení a pák a kombinace a nejsou autokompatibilní jak uvádím, i kvůli třeba umístění lanka atd… i silniční a pouze silniční sady maj a měly někdy miimálně i verzi ovladačů i na rovný rodla, většinou teda bez dual pák, ale to snad i u silnic a pák nebo řazení s beranama, jen záleží na roku výroby modelu a rozhodnutí speciálně Shimana, který nebývá ani logický ani dlouhodobě konzistentní, jak jsem psal ze skutečných zkušeností, a jak tazatel zapomněl popsat nebo zkontrolovat i v základu z opačných důvodů a pořád nechápe :)

                              0 0
                    • Rockhopper  

                      Sorry kuci spatne jsem pochopil asi navod. Mam to tedy spravne:-)

                      Akorat me zmatla ta grafika ze low je vlevo na obrazku ale realne na pacce je uplne vpravo. Tak se omlouvam za zmatky!

                      Hlavne me mate to, ze kdyz jsem koukal na video packy ktera ma prepinac 2/3 tak v pripade ze je prepnuto na 2 rychlosti tak vas to nepusti z middle na low. 2× nahoru to cvakne ale dolu uz jen jednou.

                      Takze jsem z toho jelen

                      0 0
    • tromboonen  

      Máš to stejnýho typu a specifikace jako to původní 3×9, jakože MTB typ na rovný rodla, nebylo to předtím v dual pákách nebo dokonce silničního typu na berany, nebo naopak??? U Shimana se to historicky dost liší, některé i vyloženě silniční sady jako třeba 105 nebo Ultegra tuším jsou dostupné i na plochý a zvlášť od páky na brzdu, ale obecně specifikace délky posunu se liší i u stejnejch sad nebo modelů podle přednýho roku nebo 2× či 3× rozsahu, plus teda mezi těmi na berany a s pákama a na rovný, nebo v duálech vs zvláš%t, neboi podle roku a modelu, typu nebo třeba směru vedení lanka u smyku… přesně popiš co bylo původně, páky i smyk, co je teď, možná bude někdo vědět rovnou, jinak přesně pro model a rok u obou bude někde na webu od Shimana popis kompatibility i třeba mm posunu lanka, to by asi mělo být nejjednodušší, pokud ofuiciálně kompatibilní nebo někdo potvrdí, že pro Tvou novou kombinaci nakonec taky, ale včetně kazety, počtu převodů i zubů vzadu a pokud možno i parametrů kol nebo rámu/zavěšení házky (v rámu nebo dál, na extra dílu nebo ne, vyměněno nebo prodlouženo mimo jiné, stejně tak šířkové poměry rámu, kazety i vepředu u klik a před´vodníků, což už je dost, ale možná), tak pak si projít podrobný (servisní pro servisy) manuál od Shimana konkrétně k tomu smyku novýmu, prípadně i pro páky nový, jestli to nebude stejný v manuálu, včetně roku vžroby, nejen označení modelu, dá se dohledat minjimálně podle sériového čísla dílu ve skutečnosti, ten rok :) Takhle bych to asi řešil nebo servisáka co je dobrej i na nezvyklý kombinace a moderní modely, jejich minimálně nastavení, ten by mohl vidět na ošahání a případně i nastavit ze zkušeností nebo z potřebných dokumentů…

      0 0
      • Rockhopper  

        Promin ale vubec nerozumim co po me chces:-) tohle to presne mam. Myslim ze s funkci presmyku a leve packy absolutne kliky nebo typ ramu a zadni prehazka nebo pastorky nesouvisi.

        Jelikoz je vse Deore tak logicky beru,ze to kompatibilni je.

        Jedine co mi nekdo muze rozporovat je retez Sram. Zvolil jsem ho ale podle recenzi, ze je mnohem odolnejsi nez Shimano.

        Vim ze je na klikach napsano HG chain only,ale myslim,ze to neni zdroj meho problemu. HG retez je jen smerovy. A uprimne si myslm ze to je jen obchodni tah nic vic.

        0 0
        • tromboonen  

          Minimálně s funkcí házky, řetězu/dílky a typu/šířky, kazety a pák/ovládání, zvlášť pokud se změní to poslední a možná ten smyk z 3 na 2×, to teda vliv má a velkej, plus taky na rozdíly mezi typy smyku i ovládání mezi na pevná rovná rodla vs na berany, natož tak ovládání dual mechanismem nebo ne a silniční nebo MTB/trek sady, Deore už dlouho nesleduju, ale sorry, pokud si to přečteš pozorně platí to a měl bys pobrat, pokud ne nebo nebereš, tak počkej na někoho expertízu a případně rovnou běž za doporučeným a schopným mechošem pro nápady, potvrzení a snad i nastavení u něj , myslím :)

          0 0
        • xtonda  

          Proč si kupoval přesmykač pro dvouplacku se skokem 14z když máš jen 10z?

          0 0
          • Rockhopper  

            Promin nerozumim. Jakych 14 a 10 zubu?

            Je to jediny mozny presmyk Deore s down swingem ktery byl pro 2×10

            0 0
            • tromboonen  

              Počet převodů vepředu i vzadu (zubů i kazet/převodníků, plus silniční/MTB systém řazení, plus třeba roky výroby i stejného typu kolikrát můžou být totálně nekompatibilní a nefunkční pro něco jinýho, včetně rozdílu v počtu zubů malý/velký nový převodník oproti 3× systému a jiným kolcům, plus ten zbytek co jsem tady naznačoval výš), prostě pokud kupuješ jenom podle jména a bez kontroly nebo konzultace se znalci, můžeš mít dost pravděpodobně smůlu, taky jsem to zažil na MTB hybridu, a to jsem šel po počtu převodů i zůbů a rozdílu, což Ty asi ne, ale vůbec mě nanapadl typ MTB řazení na rovných rodlech, plus a hlavně jestli lanko ke smyku jde horem nebo spodem, tady spodem a to byl problém se smykem, musel být jiný a celkem nic jiného se s tím nedalo dělat ani kvůli takové maličkosti, jsem Ti tu myslím taky psal a dokud to neověříš nebo nenastuduješ, skoro se tomu nechce věřit, a ty máš problémy nebo neznámý intformace asi ke čtyřem různým možná rozdílům, možná víc, co nám tu napíšeš pokud vím bez googlení a ani to by nepomohlo bez sériových čísel myslím :) Časem zjistíš, nebo to rovnou svěř někomu jinýmu kdo už zjistil, jestli máš pocit, že to nedáš, já myslím, že by měl každý, ale jsou i výjimky co znám a co se tomu bráněj, hlavně teda…

              0 0
          • Rockhopper  

            Uz vim co myslis. Kliky maji 26/36 coz je 10z

            A presmyk 14z. To je problem?

            Jak jsem psal, tak jinej Deore down swing neni.

            0 0
            • xtonda  

              Existuje

              http://productinfo.shimano.com/#…

              Možná to problém je, možná ne, ale kdyby to bylo jedno, proč by Shimano dělalo přesmykače extra pro 10z a 14z?

              0 0
              • tromboonen  

                A většinou jich těch typů nebo rozdílů ve funkcích je víc i podle roku a systému dualžvlášť, siílnice/MTB i pro rovný rodla nebo namontovaných někým na beranech, prostě to tak je u Shimana obzvlášť .)

                0 0
              • Rockhopper  

                Tak to jsem si nemyslel, ze to bude az takova veda boha! Dekuji za poznatek. Opravdu je i smyk pro 10z.:-( Nezbyva nez koupit ten a pak uz to musi byt na 100%.

                Je ale otazka,jestli to tak opravdu je. To se ale nedozvim dokud to nezkusim…

                Vim vse co jsem potreboval vedet a zamykam tema. Diky vsem!

                0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce