Nalezené kolo Cannondale - Praha

45 nepřečtených
  • FrantaPMJ

    Neznáte někdo majitele??? Výrobní číslo LB289848673E58. Bližší info u mě. Kdyžtak 607255407

    0 0
    • Azmir  

      Výrobní číslo bych možná neukazoval celé a případný majitel tím tak může dokázat, že opravdu patřilo jemu, když ty zbylá čísla doplní.

      5 3
    • keymaker  

      Asi bych oznámil příslušníkům, ne?

      1 2
    • Vrci  

      Nálezy patří na městský úřad nebo magistrát.

      2 0
    • virtualcop  

      Vcelku bych řekl, že tazatel je policajt či má k nim blízko a kolo je nalezené či odebrané nějakému opičákovi, který nemohl prokázat, kde ke kolu přišel (fotka odpovídá nějaké místnosti na úřadu či služebně) – proto to tady „inzeruje“, aby byla větší šance zjistit původního majitele a kolo se pak nemuselo vracet zpět opět opičákovi, kterému evidentně nepatří.

      To číslo bych zde v tomto případě asi nedával celé, ale třeba jen část – u toho, kdo by ke kolu měl opravdu papíry to je jedno (prokázal by to bezpečně), kdo tohle kolo vlastnil, ale papíry už dávno nemá, je to tak nějak stejně jedno – je minimum lidí, kteří si o svých kolech (třeba už letitých či koupených starších) vede nějakou „evidenci“, kde to číslo spolehlivě dohledá, spíše může mít nějaké fotky, kde by se to dalo potvrdit.

      Podle osazení a stavu je to nějakej hodně starší model (10let +), co někdo používal jako zimák/dojížďák do práce, na nákupy atd., takže kolo v dnešní tržní hodnotě pár tisíc. Tím pádem asi zveřejnění celého čísla není nic proti ničemu – šance na to, že by k tomu ještě někdo schovával papíry je opravdu malá.

      Takže za mne celkem bohulibá věc – že se někdo snaží na tomhle fóru (kde je teoretická šance, že by někdo kolo poznal či o něm něco věděl) něco zjistit a nechce, aby se kolo zase vrátilo nějakému feťákovi. V evidenci kradených věcí (které policie má – obecně se zapisují věci jako sériové číslo, pokud k tomu majitel při oznámení dodá papíry nebo to číslo prostě má napsané nebo nafocené) evidentně neprochází – to by to sem nedával a rovnou kontaktoval majitele/ozna­movatele, který to hlásil..

      2 0
      • Tomcat  

        Tady někdo neupírá dobrý úmysl ale spíš horší realizaci. S tím kompletním sériovým číslem a fotkami dává podvodníkům přímo materiál na zlatém podnose.

        Pokud je to skutečně tenhleten Canon tak je víc než 20 let starý.

        0 0
        • virtualcop  

          Neviděl bych to tak úpně černě – pokud myslíš nějak podvod ala bazary a inzerci zboží, co pak nikdo nedodá, tak na základě dvou fotek a sériového čísla rozumný člověk kolo (byť za pár tisíc) nekupuje, nahledě na to, že podobných fotek si z internetu stáhnu za pár minut stovky ne-li tisíce.

          Pokud myslíš podvod ve smyslu – uvidím tady tohle a „prohlásím“ se za původního majtele a budu chtít kolo vydat, tak takhle to taky nefunguje – musel bys skutečně nějak (bez papírů) hodnověrně prokázat (fotkama, přesným popisem součástek, poškozeními či zvláštnostmi, které z fotky poznat nejdou, svědectvím známých, kolegů z práce…že je to původně tvoje kolo. A když myslím hodnověrně, tak opravdu hodnověrně – ne, že přijdeš na služebnu, řekneš, že tohle je tvoje kolo, máš opsanej sn. a to je všechno, co k němu dokážeš říct/prokázat – na základě tohohle ti ho fakt nikdo nevydá :)

          Že bych ani sem úplně celé sn. nedával jsem potvrdil, že není z hlediska případného prokázání původu úplně nejideálnější, ale proč to v tomto případě zas tak úplně faux pas není jsem taky vysvětlil – kdo by papíry měl, ten to prokáže, kdo bude mít fotky či přesnej popis součástek, „skrytých“ poškození (který ví opravdu jen majitel) tak taky prokáže, kdo bude mít jen tyhle dvě fotky a sn., tak neobstojí – kolo mu prostě jen na tohle nikdo nevydá.

          0 0
          • Tomcat  

            Zažil jsem ledasco se sériovým číslem. Od fiktivního vykazování že ta věc patří někomu jinému, i když tam byl spíš pokus o vydírání. Přes pojišťováky člověk zjistil že tu věc má pojištěný někdo úplně někdy jiný někde jinde. Použití jako údaje pro scam, konče u elektroniky kdy výrobce právoplatnému vlastníkovi tu věc na základě fiktivních dokladů, že to někdo někde koupil zablokoval.

            Takže člověk v ČR může být v pohodě, ale aby se pak nedivil že kolo mu zabaví třeba rakouský policajti…

            Prostě sériové číslo se ne uveřejňuje platí i o VIN.

            Bohužel dark side je kreativní.

            Mimo znáte podvod když na parkovišti před supermarketem někoho obstoupí bilý podlidi s tím , že ten nákup co zrovna dává do auta je jejich? a že jim chcete sebrat nákup. Mají vaši účtenku...... člověk se musí modlit, že to platil kartou a ne hotovosti. Kdoo z přihlížejících neví o co jde tak na to skočí. a jsou schopný tomu člověku je fakt nákup sebrat.

            0 2
            • xtonda  

              Pokud jednotlivce obstoupí skupina podlidí bez ohledu na barvu, tak mu seberou co budou chtít včetně auta bez ohledu na nějakou účtenku.

              1 0
              • Tomcat  

                Jenomže v tom je právě to kouzlo , že oni se Vás nemusí ani dotknout. Tedy s jejich strany nelze prokázat loupež . A práci odvede někdo úplně jiný , nebo to bude jen politováníhodný omyl.....

                0 0
                • kubad  

                  pěkná scifi

                  1 0
                • xtonda  

                  Takže abych si to ujasnil, nepozorný nakupující zapomene u kasy účtenku, partička ji sebere, dotyčného obstoupí, začne tvrdit ať jim ten nákup vydá, že je jejich a pokud dotyčný nevyměkne, tak přivolaná policie ho donutí na základě účtenky nákup vydat?

                  1 0
                  • Tomcat  

                    Ne tak docela, ztropí scénu ano , ale policie je nežádoucí, žádoucí jsou naopak diváci, kteří nevědí o co jde a mnohdy se zapojí bohužel na špatnou stranu , pointa je v tom nepřehledném divadle.

                    0 0
            • virtualcop  

              Jako ano, po třetí opakuji, že uveřejnit komplet sn. kola bych nedělal, ale že to nevidím jako nějaký extra problém, protože:

              • kolo za pár tisíc, asi do teď nikde policejně neevidované
              • z internetu v dnešní době stáhnu tisíce obdobných fotek, sériových čísel atd., které mohu obdobně „podvodně“ využít – netřeba lovit v bikeforu… :)
              • VIN v ČR sice budu poskytovat také jen zájemci o koupi mého auta, nicméně třeba v USA je VIN „veřejný“ a kdokoliv dle něj může cokoliv o autě tím pádem zjistit – ostatně tady už spousta slušnějších bazarů či prodejců VIN normálně zveřejňuje s inzerátem, protože si dle něj potencionální zájemce může sám o autu zjistit třeba servis, nájezd, výbavu či více či méně spolehlivou lustraci nehod, poškození atd.

              Sériové číslo na kole nebo VIN u auta opravdu nejsou stejné údaje, jako poskytnout někomu číslo karty, její expiraci, ověřovací kód a PIN k ní..

              Prostě nevidím vcelku žádné bezpečnostní riziko zveřejnění dvou fotek a sn, vzhledem ke stáří, ceně a povaze „nálezu“ kola, v současnosti asi někde uskladněného na policejní služebně.

              1 0
            • virtualcop  

              Tomcat: zveřejnění sériového čísla 10+ let starého kola v maximálně hodnotě ± 6–10kkč v této popsané situaci není rozhodně to samé, jako zveřejnění sériového čísla nějaké „luxusky“ za 300k, které by (velmi velmi teoreticky a hypoteticky) mohl někdo takhle jak píšeš využít. Ale informace, že znáš nějaké sériové číslo a hrubý popis kola asi u žádné organizace (pojišťovna, státní správa…) moc neobstojí v průkaznosti, že je to tvoje kolo a že na základě jen těchto informací ti kolo někdo vydá, nebo jej někdo může použít na nějakej pojistnej či jinej podvod. Takhle to fakt nefunguje.

              V dnešní době je prostě milion jinejch (a sofistikovanejších možností), jak si darebák opatří skutečně hodnotné a zneužitelné informace a pak je může nějak použít na své obohacení – tohle opravdu není ten příklad.

              0 0
            • vinca  

              S tím obchoďákem to je stará urban legend. Vy tomu opravdu věříte?

              0 0
      • JendaH  

        Zase výhoda celého čísla je, že ho majitel vygooglí, i když třeba B-F pozorně nečte a netrefil by ta klíčová slova.

        0 0
    • Vilém  

      Pri prochazce jsi sejmul nejakeho neprizpusobiveho na kole co byl podezrely?

      0 2
      • virtualcop  

        Spíš při službě na PMJ odchytil nějakého dobře místně známého opičáka (který je známý tím, že nemá ani na cigáro) a najednou jel na tomhle kole. A při dotazu, kde ho sebral, tak samozřejmě dostal/koupil od známého Pepy (víc si k němu nepamatuje).

        Proto kolo skončilo někde na služebně místňáků nebo na PMJ, kde se vylustrovalo dle sériového čísla a bohužel nikde neprochází (chápu, je to hodně starej model s minimální hodnotou, majitel to buď vůbec nehlásil, nebo neměl při nahlášení ani papíry, ani fotku sn. ke kolu).

        0 0
        • FrantaPMJ  

          Přesně tak nějak, jak píšeš. Jsou i k tomu 2 osoby, „známé firmy“ a nemůžou prokázat původ kola…

          2 0
          • virtualcop  

            Pokud se tomu takhle chválihodně věnuješ (dobře chápu, že vracet kolo zmetkovi, kterému zcela jistě nepatří a nikdy právoplatně nepatřilo, je těžce frustrující), zkus ještě ty fotky plus třeba půlku sériového čísla vydat jako nález kola na Cyklobazar – ten sledují daleko větší násobky cyklistů, je reálná šance, že tam může někdo kolo poznat, protože zase shání součástky či celé kolo v podobné hodnotě na podobné účely (nějakej levnej „dojíždák“).

            Prostě je tam ještě násobnější šance, že se může ozvat původní majitel.

            Práce na 3 minuty, radost z dobře odvedené práce, pokud by se našel majitel – k nezaplacení… (jako je v té reklamě) :)

            0 0
            • Manas  

              Jeste na FB je skupina ukradena kola … stahnu foto a dam to tam. Jestli teda PMJ souhlasi .. bez serioveho samo :)

              0 0
              • FrantaPMJ  

                Určitě, budeš hodnej!!! Fakt to byl z mojí strany jen pokus, jak rozšířit šanci na návrat kola k majitelovi, těm zevlákům se samozřejmě nic neprokáže, ale alespoň se jim to kolo nebude muset vydat zpátky ????

                1 0
            • FrantaPMJ  

              Jasný, mě prostě se*e, že se to těm dvěma vyfetlým „jehlářům“ vydá zpátky, tak jsem to zkusil touhle cestou… Hlavně je to v Praze a pochybuju, že si to ti pašíci přivezli do Prahy vlakem… Je fakt, že to můžu zkusit ještě přes cyklobazar, jen teda nevim, jak s tím výrobním číslem. Třeba by to majitel zkoušel hledat podle čísla rámu, a neúplný číslo není asi úplně o.k.

              0 0
            • FrantaPMJ  

              Já to číslo upravim teda i tady ????

              0 0
        • FrantaPMJ  

          Někam jsem teď kliknul, něco jsem zablokoval a nemůžu editovat příspěvek a trošku „upravit“ to číslo rámu, poradíš?

          0 0
          • AussigBiker  

            Editovat příspěvek muzes jenom par minut, pak uz to schvalne nejde. Muzes pozadat admina, asi Jecnaka v soukromy zprave.

            0 0
          • virtualcop  

            Tady už to neřeš a ani to opravit asi nejde – bf používá engine, kdy po nějaké době už příspěvek nelze editovat ani upravit (musel by to udělat nějakej admin nebo moderátor, jenže ti občas dlouho nejsou) takže prostě neřešitelné.

            Cyklobazar bych řešil s první půlkou čísla, kdo to bude hledat v inzerci, bude spíše zadávat Cannondale a příslušnej typ (pokud ho vůbec ví – dá se to trochu rozklíčovat dle toho serialu https://vintagecannondale.com/…ial_numbers/) – dle mne je to nějakej asi CAAD + číslo nižší řady, starej více než 10 let (odbornící asi poznají lépe).

            Pokud bude někdo vyhledávat v googlu, už číslo a tuhle diskuzi najde (vyzkoušeno), takže OK.

            To číslo rámu za mne (a z logiky věci a popisu) fakt není problém – není to číslo občanky s údaji, či bankovní karty s PINy a ověřovacími kódy – z toho bych si hlavu nedělal, že je tady vystavené – možná naopak dobře, kdyby přeci jen původní majitel číslo měl a pokoušel se ho vyhledat – zavede jej to sem.

            Že z toho tady někdo dělá vědu neřeš – na BF fóru se dělá věda ze všeho :))

            Prostě vše OK, žádnej problém, pokud se nabídl Maňas, že to přepošle ještě na FB (rovněž početná komunita a další možnost to rozšířit) tak jedině dobře, ještě bych dal ten cyklobazar a pak už jsi udělal vše (naopak za mne hodně nad rámec), aby se zvětšila šance, že se to k původnímu majiteli nějak donese, nebo si to vyhledá a kolo se nemuselo vracet drbanovi, co z toho bude mít jen prdel, jak mu poldové museli kolo za čas zase vrátit (plus administrativa s tím spojená).

            0 0
            • xtonda  

              Já bych tomu ani neříkal engine, to je nějakej in house na koleně bastl.

              1 0
    • KoumakCloumak  

      Uff, tedy vážení, co se tady rozjede po jednom řádku s jedním číslem a jedním telefonem a dvěma fotkama sdílenýma s dobrým úmyslem…

      Už chápu, proč dříve na diskuzních fórech byly diskuze moderovány :-)

      Dávám velý palec nahoru za odvahu a ochotu !

      3 3
    • FrantaPMJ  

      Chlapi, kolo je stále u kolegů na SKPV v Praze, kdyby se náhodou našel majitel…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.