• TommV

    Zdravím vás,

    občas se na toto fórum dívám a pročítám, ale tentokrát mi to nedalo a říkal jsem si, že si budu muset položit dotaz, zdá se mi totiž, že bych asi uspokojivou odpověď nenašel.

    Zkrátka a dobře, chtěl bych se zeptat znalců, zda-li je tento nabízený náboj,

    http://www.biketunel.cz/…vaci-36-der/

    skutečně možné použít dle nadpisu prodejce pro upevnění z jedné strany kazety/volnoběžného kolečka a z druhé strany pro upevnění kotouče brzdy…?

    Můj obecný názor na e-shopy je takový, že často předkládaným informacím moc nevěřím, zvláště pokud člověk nalezne na více e-shopech překopírované informace způsobem ctrl+c a ctrl+v.

    Ať zkoumám jak zkoumám, zdá se mi, že se bude spíše jednat o jakýsi náboj určený na upevnění volnoběžného kolečka z každé strany či nějaký furtošlap apod… Adaptéry lze nalézt standardně z center locku na 6 šroubů, ale cosi jako adaptér ze závitu pro kazetu (zdá se) na např. ozubený prstenec pro center lock jsem neviděl… Tipuji to asi na chybu v popisu produktu… (?)

    Mimochodem, tento obchod není jediný co tento typ náboje nabízí a uvádí tyto informace.. : ocelový zadní náboj pro šroubovací vícekolo,závit pro montáž brzdového kotouče

    Abych pravdu řekl, nesháním to tentokrát na klasické kolo, ale za účelem upravení náboje a připevnění na jiné, železné kolo, s tím že pokud by se dal upevnit brzdový kotouč, bylo by to výhodné. Pokud to tak nebude, řešení s možností upevnění kotouče opustím a brzda bude řešena jiným způsobem. Zde mi tedy jde o to, jasně vyvrátit nebo potvrdit popis o jaký náboj se jedná a pro připevnění kterých součástek je ho možné použít.

    Přiložil jsem ještě rovnou fotku náboje z internetu, snad se to podařilo…

    Předem vám děkuji za případné reakce… :-)

    0 0
    • Jakobo  

      Ja nevim, to je nejaka ptakovina. Napravo prijde normalni vicekolecko, nalevo teda nevim. Jestli existuje nejaky kotouc se zavitem fakt netusim, je to mozne.

      Kaxdopadne proc nekoupis normalni nabu od Shimana s centerkolckem nebo na 6 der? Kazeta misto vicekolecka, to je ve vysledku jedno. Pokud chces pevnou osu a ne RU, tak proste kup 10 mm pevnou osu Shimano a vymen za dutou. Hlavne kup osu Shimano a ne nejaky Taiwan. Naposled ty pevne osy byly v nabach Altus cosi 40, ty naby se daji porad jeste koupit.

      0 0
    • saddik  

      Šroubovací kotouč jsem v životě neviděl, podle mě je to kravina, protože kdybys brzdu použil proti couvání kola (může se stát), tak se kotouč vyšroubuje. Ten závit bude buď na volnoběžné jednokolečko, nebo pro případ, když strhneš závit na vícekolečko, tak aby se dal náboj přestavět na druhou stranu. Nebo, a to je asi nejpravděpodob­nější, výrobce prostě dělá singlespeedovej náboj se závitem na obou stranách, a tak v rámci úspor použil stejné tělo i tady, jen je tam osa asymetricky, aby se vlezko vícekolečko.

      0 0
    • johny731  

      Tohle jsem už párkrát viděl. Na jedné straně se vozí volnoběžné jednokolečko a na druhé straně pevný pastorek.

      Čili singlespeed a fixka v jednom. :)

      0 0
      • alinceb  

        To si pleteš – flip/flop náboj vypadá jinak. Tohle je náboj pro vícekolo.

        0 0
    • alinceb  

      Tohle upevnění kotouče jsem nikdy neviděl. Přijde mi to divný. Vzal bych spíš asi tohle – to je jistota, že na to kotouč našroubuješ.

      0 0
    • nox159  

      Tento náboj je opravu pro montáž volnoběžného kolečka a z druhé strany pro kotouč, vyskytuje se převážně na marketových kolech… mel jsem v rukách asi 3 kola s takovým nabojem, řešení se mi vubec nelíbí, ale na tech kolech to tak nejak fungovalo…

      0 0
      • hovanec  

        A to je první předpoklad průseru. „Tak nějak to funguje.“

        0 0
    • iiki  

      Tohle je z kola (favo nebo eska? – už se nepamatuju) z 60tých let, dle majitele v původním stavu (měl to od funglovky).

      Jsou tam dva průměry závitu, taky by mě zajímalo proč. V tý době to určitě na kotouč nebylo. :)

      (Na fotce je už nová osa a konusy.)

      0 0
      • Vilém  

        Druha strany s dvema prumery je pro pevny pastorek bez volnobezky a jeho pojistnou matici.

        0 0
      • saddik  

        Jak říká Vilém. Navíc menší závit je levý.

        0 0
    • TommV  

      Děkuji vám za reakce,

      každopádně jak tak vidím, většina se přiklání spíše pro typ náboje, který by měl být nositelem dvou pastorků… jakýchkoliv, ale nicméně kotouč brzdy asi ne… Osobně jsem tedy také nic neviděl, no na závit přímo kotouč… ? To bych se i při jeho tloušťce hodně divil, navíc musí být fixovaný oboustraně – prostě podobné inteligentní a pevné řešení jako center-lock či 6 děr.

      Jak jsem ovšem psal, nesháním tento střed na kolo, ale pro připevnění (pravděpodobně přivaření) na železné kolo, které má jet po kolejnici (na druhé straně hnané jedním pastorkem s volnoběžkou) a z toho důvodu nehledím po jiných – to bych si samozřejmě ani dotaz nedával, jde mi totiž o materiál – výhradně ocel… Hliníkové jsou dnes běžné, ale ten by nešel vařit… Prostě jsem si říkal, že bych – jak prodejce uvádí pkud je ocelový a umožnuje upevnění kotouče – ho využil pro tu brzdu. ALe vzhledem k tomu, že také trochu pochybuji o tom, že by se na něj dal upnout kotouč, spíše tam mají možná chybu… Na netu jsem si našel nějaké informace, že se kola s oboustranými pastroky vyskytují…

      Nicméně ještě takto – překvapil mě komentář od Noxe159, jestliže to skutečně někde běhá… Já jsem tomu na začátku věřil a jediné co si říkám že by to mohlo řešit – našroubování jakéhosi ,,prstence,, s ozubením center-lock, ale to je možná blbost, zatím jsem nic neanšel, hledal jsem i něco v AJ… Tato inspirace vznikla z obrázku který přiládám… (obrázek upraven, někde z netu) Obecně prostě jedině součástku rovnou nějakému adaptéru – ze závitu na center-lock ozubení nebo 6 děr.

      Pravděpodobně zítra se na ten náboj půjdu podívat a ještě si to rozmyslím, každopádně bych ho i jako takový asi využil, podle toho jaké bude mít rozměry vnitřku, s brzdou jak jsem psal to lze vyřešit jinak, prostě kotoučovka nemusí být, byla to prostě jen náhlá možnost, pokud by to šlo.

      V tuto chvíli mě asi nenapadá co více najít, vymyslet. Uvidí se ještě na vlastní oči. Ještě má ještě někdo zkušenosti, budu rád za odpovědi… Díky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.