Mytí a údržba kola v paneláku

67 nepřečtených
  • Rokro

    Panelákovci, jak to řešíte? Mytí před barákem s kyblíčkem? Napřed uklidit kolo, pak přinést kyblíček s vodou, pak rychle pro kolo, než někdo kyblíček ukradne, nebo aspoň rozkopne a vyleje :-) ? Obráceně už to vůbec nejde. Nebo vopruz s mytím kola v koupelně? To jsem zkusil asi 2×. Já radši někdy vezmu smetáček a zajedu 1km k řece. Ale taky to není ono. Blízké benzinky wapkou nedisponují :-( A co mytí řetězu? Z pračky na řetěz leze špinavá pěna, z řetězu kape a stříká špína. Perete v předsíni? Na lodžii? Před barákem? A čím? Ty speciální přípravky jsou dost drahý, ne? Za cenu několika málo vyprání mám na nový řetěz. Petrolej? To můžu tak u rodinnýho domku na dvoře. Prosím o vaše zkušenosti a tipy, po 4 letech v paneláku to ještě nemám uspokojivě vyřešeno a smutně vzpomínám na vlastní dvorek a hadici s vodou v mých bývalých bydlištích.

    0 0
    • pepek  

      Dříve jsem pral pračkou s petrolejem, v čase vysílání tel. seriálů to procházelo. Ale jsme ve starým baráku, stropy jsou : 3,5 m vysoké, 120 m2. V paneláku se ten smrad asi více rozleze. Jednou jsem to zkusil i s naftou, ale to neprošlo :-) Teď už řetěz nemyju, jenom utírám toal. papírem dočista, dočista a mažu grafitovou vazelínou, rozpuštěnou v petroleji a oleji. Kolo taky skoro nemyju, bo je to oteplování a bláto už skoro tady neexistuje. Prach utřu mokrou hadrou, s dostatkem reklamních tiskovin pod bikem.

      0 0
    • MlokCZ  

      Na chodbě před bytem hadrem největší bahno, cca 30s. No a pak akorát otřít vnitřní nohy vidle a tlumič a řetěz, vše hadrem, dalších dohromady cca 30s.

      No a pak párkrát do roka ho teda po té předchozí proceduře ještě hodim do vany a osprchuju. Za 10–15 minut je jako nové. Sice sprcha nemá proud vody jako vapka, zato se dá použít horká voda. Akorát dám do vany sítko na chytání bordelu. Nakonec ještě tak 1 minuta na umytí vany. A tu vanu případně ani nemusím hned po kole leštit, nikdo se v ní nemeje, sprchujem se ve sprcháči.

      Z řetězu mi žádná špína nekape (maximálně bahno jako z čehokoliv jiného), řetěz po otření mažu co nejmenším množství oleje ve spreji, což vystačí akorát tak na vyjížďku, takže žádný přemaštěný řetěz, na který se akorát chytá bordel. Pračka na řetěz nebo jiné speciální očisty řetězu jsou zbytečná práce. A patřím do kategorie, komu řetězy vydrží hodně (HG 73 kolem 3,5tis. km se včasnou výměnou, kazeta pak několik řetězů).

      0 0
      • MlokCZ  

        A když už to není první fáze před bytem na chodbě nebo to ojedinělé mytí ve vaně, tak vše buď v předsíni, kde je lino nebo v komoře hned za předsíní, kam kola dáváme. Tím už nemyslím mytí, ale jiné servisní činnosti.

        0 0
      • MlokCZ  

        A ty očisty ve vaně dělám v podstatě jen kvůli něčemu dalšímu. Tzn. když potřebuju něco servisovat nebo dát celé kolo do servisu.

        0 0
      • Rokro  

        Tak to jsi rychlík. Nebo jsi ještě neviděl zablácený kolo :-) Za 30s to bahno po kole leda tak rozmažu. Ze samotnýho řetězu mi taky nic nekape, měl jsem na mysli z pračky řetězu při praní. Většinou to řeším tak, že to bahno na kole parkovaném na lodžii zaschne a při dalších vyjížďkách postupně opadá :-) Ale někdy se ve mně ozývá svědomí, že bych to kolo mohl občas umýt. A vzpomenu si, jak jsem si, když bylo čerstvě nové, říkal, že ho budu často pečlivě mýt a leštit, abych ho měl stále jak z magazínu jako někteří kamarádi, co na to mají čas. Tu vidli a tlumič taky občas (i když ne tak často, jak bych měl) otřu. Pračku na řetěz už jsem od ztráty zahrady nepoužil, a předtím stejně jen málokrát. Ve vaně vylo kolo asi tak 1× za rok, když jsem pak chtěl dělat větší údržbu. Tak snad nejsem takový prase, jak to tu čtu, když je tu víc lidí, co raději jezdí, než leští.

        0 0
        • MlokCZ  

          Za těch 30s taky není čisté, to ani náhodou. To je na odstranění toho největšího množství bahna, které se většinou ani nevejde na jednu lopatku a které by jinak vše opadalo v komoře na zem jen při příštím vyndavání kola.

          0 0
          • Rokro  

            Aha :-)))) Živě si to představuju. Já nosím kolo přes předsíň a hlavně přes ložnici na lodžii a vždycky se děsím, kolik kilo bahna opadalo cestou do postele a čím mě manželka ubije.

            0 0
    • Luka  

      Ahoj. My mejeme asistencne. Tedy jeden hlida kola a druhej utika pro gbelik s jarovou vodou. Vyraznejsi myti pachame jednou za cas u rodicu na zahrade, ale bylo mi porazeno ze to jde i na balkone vypodlozenym velkou umakartovou plachtou (jak z toho jsou ubrusy), tam mycku na retez pripadne pet lahev urizlou se dvema vykrojenimi a stetcem a technickym benzinem, z te petlahve skoro nic nevytece. jen tim stetcem obcas striknes, tak bacha na zed. Ja mam koupelnu doma zakazanou, chodbu taky :) Jeste me napada zajet do boxu pro rucni myti u benziny a umejt to tam, kdyz je tam odtok…

      Jeste jsem vymejslela nejakou plastovou vanu pod kolo(neco na zpusob tech plastovejch veci pod postel, ale nic vhodneho zatim neobjeveno.

      0 0
      • pepek  

        nejlepčí je několik vrstev tech novin, postupně to mačkáš a odnášíš pryč aji s tím bordelem, akorát je potřeba dát pozor na nářadí, různé podložky a tak.

        0 0
      • pepek  

        A ty křídový letáky snesou fakt hodně, fčera jsem vylil asi 200 ml. oleje a koberec to ani nepoznal :-)

        0 0
      • Luka  

        mno, minulej tejden jsem videla jeste jednu super vec jak na kolo… (neresi to tu absenci wapek, … naopak wapka je nutne potreba).

        Asi kilometrik od Chrudimi je benzinka, a tam meli v boxu auto, 2 kola na strese a uz to prali… myli samo kola, ne auto. Ale jako napad dobrej..jen chudat avto… A ten humus kdyz zablacenyho bika davas na strechu a upinas do nosice, pada na tebe to uschly bahynko, kaminky, bleeeeeeee… nedej boze kdyz se prezene prehanka, to je pak auto uplne hnedy :D

        0 0
        • pepek  

          No asi měli pujčený auto, jinak to snad není možný. Co to bylo: BMW v metalíze?

          0 0
          • Luka  

            kdepak… nejakej seat myslim :)

            0 0
            • treatt  

              Tak to bylo urcite sluzebni… :-)

              0 0
              • Luka  

                no kdyz vidim jak ti nasi vtipalci zachazeji s firemnima autama, tak bych se ani nedivila :)

                A nasi chlapci jsou rybari (no, spis chytaci s elektronickymi hlasici, 1 sudem piva, 8smi kilama steaku na vikend, asi trema pytlikama „sena“, nekolika flaskama slivovice atd atd. Mi nekdo vysvetlete, jaktoze v nedeli vubec NAJDOU auto, natoz v nem trefi domu aniz by je chytli policajti, ze v tomhle stavu ridej… to, ze auto pak pachne poctive smrdutejma ponozkama (co si v nem susej), rybinou, pivem a kdovi cim jeste… to je jina :))

                0 0
                • treatt  

                  Nicméně na Tvého kolegu, co parkuje na Dolinách, nemám co říci, parkuje slušně, i když často na chodníku :-D

                  0 0
            • pepek  

              Tak to smekám, poznala auto, nejenom barvu :-)

              0 0
              • Luka  

                ale casy kdy jsem spoluzaka objesila na sibenici diky SsangYongu Musso, ty uz jsou nenavratne pryc :))))))))

                0 0
                • pepek  

                  ???

                  0 0
                  • Luka  

                    no ze uz se v autech nevyznam … a tys nikdy nehral sibenici? hadas pismenka a kdyz neuhodnes, nakresli se jeden dil sibenice… bud to uhodnes driv, nebo visis :))

                    0 0
                    • pepek  

                      Ne, já jsem si hrál na indiány, partyzány a kosmonauty. Su už krapítek starší :-) No a když poznáš aji ta auta, umíš aji vařit? :-))

                      0 0
                      • jonys  

                        Jo jo.Eště na doktory nebylo špatný.A později na opilce-to si občas zahrajem i dneska…zajdeš do hospody,dáš si několik piv popř. přidáš pár panáků a pak děláš,že nemůžeš pořádně mluvit,že se motáš,že smrdíš kouřem a tak.Mistři dokážou předstírat i že zvrací a usínání na lavičkách popř. doma v botech :-)))

                        0 0
                        • pepek  

                          Co mě to tady zas kazíš, ty, ty, … fotbalisto ! Chtěl jsem zjistit, jestli taková krásná, praktická a sportovní dáma, která pozná auto nejenom podle barvy, může umět i dobře vařit. Čistě teoreticky. A ty do toho s ožralcema, zvracením a tak.....

                          0 0
                          • jonys  

                            Si mi evokoval ty hry,no!Co tě zajímá nějaký vaření?To jsem se radši naučil sám,protože kdybych měl ženský filtrovat podle kritérií vaření,praní,ú­klid,tak na ty důležitý věci se kterýma si sám neporadím už by mi jich moc nezbylo :-) A jen tak při cestě:Katka Neumannová právě prohlásila,že se stává fanynkou brněnského fotbalu!

                            0 0
                            • pepek  

                              Tak tím u mně skončila. No už to tady někdo psal, že je divná, tímto se to potvrdilo. Jako by nestačilo, že máme těch fandů plný magistrát a národní výbor, nebo co to je…:-(

                              0 0
                              • jonys  

                                :-) No jo,tak někdo fandí fotbalu,jinej hrám typu „nádraží,nádraží hejbejte se“ nebo „tumáš Jaltu za pusu,do roka ji od tebe za těžký love koupíme“ :-(

                                0 0
                                • pepek  

                                  No dyť to sou ti samí lidi, ti nám to brnečko ničí, fotbalisti.

                                  0 0
                          • kámen úrazu1  

                            Luka asi zrovna chystá večeři tak odpovím místo ní. Jo, umí a výborně. :-)

                            0 0
                            • pepek  

                              Tak to musí být přírodní anomálie. To prostě není možný. Taková kombinace se v přírodě normálně nevyskytuje.

                              0 0
                            • Luka  

                              i ty jedno chvalidlo! :)

                              Prave jsem randila se Snailem a neco mu predavala na Smichaci. No a pak zasla na pivo, kde mi nalili do stejnych sklenek plznicku a gambace, at prej si to poznam. A kdyz jsem to poznala po prvnim upiti, tak byli moooc zklamani… :D

                              0 0
                • Krys  

                  SsangYong HHnnusso ;)

                  0 0
        • honza.hk1  

          jo, tak to jsem zkusil jednou :-), jel jsem z nějákého maratonu a nechtělo se mi doma kolo umývat (mám RD, takže problém není, ale jen ta lenost a představa, že doma kolo sundám a uklidím) a tak jsem to ručně vzal na Aralce a kolo bylo jako nové a auto taky celkem ok. Vypadalo to, že vše jsem spláchnul,ale přece jen jak tam není sušení tak hnědé potůčky vody na střeše a zadním okně a pátých dveřích mne přesvědčily, že tohle nebude ten nej systém. Kolo bylo ok,ale s autem jsem musel druhý den znovu :-))). Takže doma hadice a občas wapka, ale jen ta domácí přenosná.

          0 0
    • treatt  

      Již mám ideální řešení, odzkoušeno: Z nejhoršího, odkapávajícího sajrajtu otřít hadriánem, kolo v pokoji postavit na plastovou plachtu. A jak je chvilka, tak bike odvézt do BikeBros, kde ho vymazlí Mára, že není nový, ale jako vypraný v Perwolu a já už jen leštím od případného prachu :-) Kdo má pocit, že to je drahé řešení, odpovědí je zákaznická kartička, u které je mytí zdarma…

      0 0
    • treatt  

      Tak mě tak ještě napadlo, když Tobě blízké benzínky nemají wapku, jít do normální myčky se šnorchlem – a nemusíš se doma sprchovat ani prát :-)

      0 0
      • Rokro  

        Jo, a kdybych neměl na hlavě ěžoura, tak by mě ty katáče i učesaly.

        0 0
    • Krys  

      Disponujem blízkou benzínkou s mierumilovnou wapkou, ktorú využívam po zablatených vyjížďkach. Všetko ostatné na lodžii. Do práčky davam tech. benzín. Pod reťaz davam handru. V lete, keď je bajk už moc zaprášený, tak buď vaňa alebo lodžia+kýbel+han­dra. Akurát keď si chcem pri práci zapáliť, tak zásadne pred praním reťaze a nie po a už vobec nie počas. :)

      0 0
      • jano  

        ked som moc od blata tak si dojazd domov naplanujem okolo babkinej zahrady (na okraji mesta)kde to pekne ostriekam hadicou a je to v poho…

        0 0
    • fluider  

      Neoblubujem príliš čistý bike (kto má čas na „leštenie“, neostáva mu čas na jazdenie … ;-) ), kvôli kalužiam a menšiemu blatu nebrzdím a po jazde sa mi už von koncom nechce čistiť bike. Jediná pravidelná vec: suchou handrou očistím vnutor. nohy vidlice, namažem. Reťaz pračkou len ak je zanesená alebo suchá. Ak sa už odhodlám na umývanie, tak na balkóne dobre mokrou hubou na riad, pod umývaným miestom mám handru na zem, ktorú potom len vyžmýkam. Nasledujúce ráno cestou do práce okukávam celý bike, aký je krasný čisťučký, pretože po práci už taký nebude :-)

      0 0
    • Luža  

      Lidi, máte můj obdiv. Já kdybych bydlel v paneláku, byl bych asi milovníkem asfaltu. Včera jsem vymetl 3m dlouhou kaluž za kterou následovalo 15cm hluboký bahno v poloviční délce. Kdybych neměl za barákem hadicu s vodou a měl to čistit někde v chodbě a co ještě hůř ve vaně, by mě asi jeblo. A pokud by nejeblo mě, tak moji ženu určitě … ta by mě dala ..... nebo vlastně nedala :)

      0 0
    • Ladap  

      Kolo myju v zimě ve vaně Cyklostarem. V tom není problém. Problém je pak umejt tu koupelnu a na to se Cyklostar taky hodí nejlíp. Když je fakt hodně bahna, tak dám do odtok díry sítko a bahno odebírám lopatkou…v létě myju před panelákem na trávě. Myju vždycky v pondělí a do víkendu se snažím kolo moc neza…, o víkendu se pak bahnu už nevyhýbám.

      0 0
    • yoggi  

      byvam v panelaku a bajk cistit dole v dielni (miestnost) a retaz umyvam pred barakom v pracke.

      0 0
    • prvniodkonce  

      V prádelně. Odpojit hadici od pračky a je to :-)

      0 0
    • prvniodkonce  

      V prádelně. Odpojit hadici od pračky a je to :-)

      0 0
    • soc  

      Kolo umývám v koupekně, ve sprchovém koutě. Ještě že máme sprchu s masážní hlavicí, není to sice wapka, ale skoro… no a sprchový kout zase sprchou. A koupelnu potom mopem. A pak už si jen nalít čtvrtku slivovice a padla…

      0 0
    • Dan  

      kolo patří do vany – osprchovat, ale výchova manželky trvala dost dlouho!

      0 0
    • cejko  

      Já to řeším tak, že kola sundám před bytem a rychle do vany. Tam pořádně umýt a vysušit, pak smontovat a hybaj na balkon, tam vyprat řetěz, namazat a nechat odpočívat. Pak přichází řada na mě a pak pod ostřížím pohledem manželky i koupelna. Zahrada je hold zahrada, taky jsem vyrůstal v baráku, tak vím jaký to je rozdíl

      0 0
      • Lance  

        ted jsem udelal koupelnu a neumim si predstavit, ze bych tam vzal kolo to ani omylem, zvlast kdyz si za tu koupelnu muzes koupit auto:)

        0 0
      • RB_Rider  

        Tak tohle doma udelat tak je ze me rychle mrtvola. Obzvast v nasi nove akrylatove vane. To je drsne.

        0 0
        • Lance  

          no dyk to pisu:) toto bych nemel ani odvahu, skoro nesmim postavit nic na vanu natoz tak:)

          0 0
      • Lance  

        tj jeste umakartove jadro ne? pockej az to vybouras a udelas novou, pak uz tam kolo nedas:)

        0 0
        • MlokCZ  

          Proc by ne? Taky mame uz 2 roky nove cele jadro vcetne vany a davam ho tam, kdy se mi zachce (to sice neni moc casto, ale kdyz chci, tak muzu).

          0 0
        • cejko  

          tak, tak. ještě umakart, letos chce mamina přestavbu tak se potom uvidí, zatím to jde, ale je kolem toho vždycky řečí :-)

          0 0
    • Dan  

      kolo patří do vany – osprchovat, ale výchova manželky trvala dost dlouho!

      0 0
      • Luka  

        ale, u nas manzelka i souhlasi.. ale manzel je proti :D

        0 0
        • pačes  

          Žádný ****** a lítání po balkůně, kolo vopřu v obejváku o koženou sedačku, koflákám ho vlažnou vodou s jarem. Co steče na světlej koberec vytřu toaleťákem. Kolo zaleštím nějakejma hadrama, asi to byla halenka mý starý. Kolo je jako ze žurnálu. Pak zazvonil budík, byl to ale krásnej sen…

          0 0
    • stařík  

      Normálně, jako ty, s tím rozdílem, že mám u vchodu do domu plácek a vedle vchodu kolárnu a v ní kolo a kanystr s 20 l vody a to je až dost.

      0 0
    • reborn_biker  

      kamos dela vetsinu servisu kola ve svojem pokoji hezky v teple. ma ustrizenej velkej kus kartonu, kerej slouzi jako podlazka, kdyby neco ukáplo nebo vypadlo bahno. ovsem on jezdi spis dirt nez nekde v lese, tak to tolik nezaprasi.

      0 0
    • Nikolka  

      Před barákem. Hadříky, pračku na řetěz a vše potřebné do kapes, do ruky ruční wapku, do druhé kolo a pak už jen pucuju :) Dát kolo doma do vany si neodvážím, to by letělo kolo z okna a já těsně za ním, maminka tomu trošku nerozumí no :D

      0 0
      • Medunka  

        Na starým bytě šlo kolo rovnou do koupelny, teď je v garáži, takže hadice, smetáček a jede se ;-)

        0 0
        • honza.hk1  

          až nyní mi tu dochází, že pro vás je bikování dvojí adrenalin…nejprva z jízdy a pak při tom mytí…jestli někdo nečórne kbelík (v tom lepším případě), zda na vás soused nepustí psa či vás neshodí ze schodů a při představě, že bych vzal kolo doma do vany, to by byl teprve adrenalin :-). O oleji na koberci už raději ani nepřemýšlím. Asi si udělám doma cyklo depo…mytí s občerstvovačkou a základní údržbou… :-)))

          0 0
    • o.1  

      umyval som ho parkrat na chodbe(hlavne v zime) ale je to otrava este potom vsetko upratovat.
      Teraz to riesim tak, ze mam v aute pred domom 4 flase vody, ktore vzdy doplnujem. Bike strieknem cyklostarom, oblejem vodou, trochu pretriem handrou a je to. potom uz len na balkone necham oschnut a strieknem retaz. Ked je moc zasraty nastupuje plan B, to znamena ze vezmem na bajkovacku malu stetku a vraciam sa domov zjazdom ktory konci pri potoku a zacina asfaltka, tam to za 5 minut odblatim a doma uz nanajvys treba len docistit retaz.

      0 0
      • o.1  

        este k tej retazi: petrolej bol dobry ale strasne smrdi tak som presiel na propylalkohol ci ako sa to vola.Alebo cyklostar, toje najpohodlnejsie aj ked v zasade to nie je dobre, lebo prilis odmastuje a aj nasledne vyplavuje olej, treba potom este za chvilu domazat. A ked chcem poriadne vycistit, pouzivam pracku, je to rychlejsie a ucinnejsie aj bordelu narobis menej.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.