Muzu dat misto 9s HG-93 10s HG 6701 pro tissi razeni?

36 nepřečtených
  • Assphalt_lover

    Zdar, mam vyse zmineny napad, s uvahou, ze by mi mohl zlepsit razeni kvuli nasledujicimu problemu:

    Mam trochu hlucnejsi razeni v cca jedne polovine kazety (PG-950) od nejmensiho pastorku do pulky. Kdyz radim nahoru (na nejvetsi pastorek) tak to vse jde ok, ale jakmile cvakam prevody dolu, tak to na nekterych nejmensich pastorcich sice preskoci na zvoleny pastorek, ale zacne to delat hluk (proste tam retez lehce drhne o sousedni pastorek), Dualy jsou nove, razeni nedavno menene a dukladne mazane, nikde zadnou vuli ve vedeni nenachazim (pri razeni se to tam nehne), zadni smycka bowdenu taky dost dlouha, prehazka je ok (kolecka jsou na spravnych mistech take) a patka je take rovna (kontrola v servise). Za boha nevim, co je spatne. Uz jsem zkousel samozrejme lehke ladeni lanka dorazem na prehazce, ale nikdy to neudelam tak, aby to pak nekde necinkalo. Proste je problem v tom, ze pokud jdu zeshora nebo zespoda, tak se retez pokazde ustali na kazete v trochu jine poloze (tj jednou ticho a zase jindy cinkani), viz fotka, snad z toho neco pujde videt, moc mista tam mezi retezem a sousednimi pastorky neni.

    Je mozny tam hodit tu 6701? Je cca o 0,7 mm uzsi a tak mam slusne nadeje, ze by to mohlo pomoct, na druhou stranu na strankach prodejce je, ze je kompatibilni pouze s 10s systemy ( a taky je smerovany).

    Dík

    0 0
    • novas752  

      Klidně bych to tam dal.

      0 0
    • André Vebr  

      Úplně bez problému, dokonce to řadí líp než s 9s. Dřív jsem to taky měl, po přechodu na 10s kazetu používám 11s řetez, běhá jako po másle

      0 0
      • Assphalt_lover  

        Ok, dík, paráda. Jaký je mimochodem duvod toho, ze to doporucuji jen na 10s? Nejak si to nedokazu predstavit.

        0 0
        • André Vebr  

          Nejen 10. Všeobecně mám vyzkoušeno, že užší řetězy chodí líp, 8kazeta-9řetěz, 9–10, 10–11. Ale jen o jeden převod. Zkoušel jsem dát na 9ti kolečko 11kový řetěz a to se už mu moc nechtělo.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Na osmičku devitku řetěz? Je tam jiná rozteč mezi jednotlivými kolečky, správně by to právě líp fungovat nemělo.

            0 0
            • André Vebr  

              jiná rozteč?

              0 0
            • Smazaný účet  

              Funguje to výborně, 8ka kazeta shimano i sram s řetězem HG53, řadí to výborně i v tahu a je to obyčejný alivio m430, mám to na několika starších kolech. Akorát ta Hg53 by mohla vydržet víc. Řetěz 6701 je ale jiná káva, na silnici životnost minimálně 5/6tisíc.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tak to prubnu taky. Zní to dobře

                0 0
                • novas752  

                  Ale bacha, výrobce to tam nedal takže se to nesmí! ;)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Výrobce kazety mimo jiné píše „high precision gear transmission smooth, strong compatibility, professional climbing freewheel.“ Z toho usuzuji, že bude bez problémů kompatibilní. Konkrétní doporučené řetězy nejsou uvedeny.

                    0 0
              • Assphalt_lover  

                6701 5–6k km? To je docela pecka… ja na 93 navozim tak 3,5k…

                0 0
              • Honzis  

                6701 vozím na 9sp taky, chodí výborně a je lepší než 9sp Shimano či KMC X9–93. Výdrž tak 4000km, ale měním spíš dřív. Hg93 jak kdy, ale ten poslední mi zas už vydržel, hg53ka byla špatná.

                Jinak 9sp řetěz mi chodil i na 6kolečku na Favoritu

                0 0
                • Assphalt_lover  

                  Jeste me tak napadlo: Nepredstavuje to problem pri razeni vpredu? Mam trojtac. Kvuli uzsimu retezu bych se bal o to, aby to stacilo na prehozeni.

                  0 0
                  • Assphalt_lover  

                    Jde mi o ten 0,8 mm rozdil (dle netu) mezi 10 a 9 speed retezy, zakonite by s uzsim retezem mel mit presmykac problem, tak bych potreboval, jestli to nekdo mate na trojtacu ( nevim teda, jestli ten mechanismus je stejny pro dvojtac, ktery predpokladam vetsina vozite).

                    0 0
                    • Honzis  

                      na dvojtácu to řadí spíš líp, širší řetěz má tendenci škrtat o sousední tác při křížení typu 39/12,13 o velký tác. Neviděl bych v tom problém, ten rozdíl v řádu desetin je zanedbatelný.

                      0 0
                      • Assphalt_lover  

                        Tehle vyhody jsem si jasne vedom a dost se tesim. Proste se jen bojim, aby to nezustavalo na prevodnicich :/

                        0 0
                        • Singlespeed  

                          Proč by to zůstávalo na převodnících, když jsou vesměs všechny od 8 do 12 rychlostí stejně tlusté?

                          0 0
                          • Assphalt_lover  

                            Jestli je řeč o tlouštce prevodniku, tak problem je v tom, ze ta klec smyku udela pri razeni urcity krok, ktery ma teoreticky jiny efekt (efektivitu prehozeni retezu) pro ruzne sirky retezu.

                            0 0
                            • Honzis  

                              ten rozdíl v tloušťce je mnohem menší než je člověk schopen nastavit na smyku, 3placky obvykle nijak zázračně nechodí, teda aspoň na biku 3×9 znamenalo stejně jezdit s velkou 1–7, s prostřední 2(3)-8(9) a s malou tak 4–9.pastorek jinak to různě škrtalo a křížilo se.

                              0 0
        • novas752  

          A 12 řetěz na 11 zbytku se taky často vozí, tam je to i o výdrži, 12 řetězy vydrží víc.

          0 0
    • platypus  

      Vymezovací dorazové šroubky na přehazce slouží k tomu aby řetěz při řazení nespadl z kazety, ať už do špic nebo k vidlici. Asi jsi myslel „štelovací šroub“ na přehazce.

      0 0
    • André Vebr  

      K tomu seřízení: jak jsou vedeny lanka? Venkem/vnitřkem?

      0 0
      • Assphalt_lover  

        Venkem, cast bowden a cast na holo (stred). Uprimne mne zarazi, ze tenhle problem je jedine v jedne polovine kazety, ta „velka“ polovina jede dokonale a pokazde tam sedne ten retez na pastorek stejne …

        0 0
        • André Vebr  

          Tak to je divný, kdyby byly vnitřkem jen lanka tak vsadím, že jsou uvnitř 2× zkřížená a navzájem se přetahují. Ještě mě napadl odklon přehazky, není zbytečně velký?

          0 0
          • Assphalt_lover  

            Neprijde mi, teda minimalne je ten sroub uplne venku (minimalni odklon).

            Jeste jsem nedavno menil ten plast pod smyk (plastove vedeni pro lanko hazky a smyku), ale tam zase neni moc prostor, kam by se mohlo to lanko hybat jinak, nez by melo…

            Pro jistotu zkusim nastavit jeste razeni tak, aby prvni treba 4 kliky byly do plneho naplnuti lanka a zbyvajici 4 (1–9) prehazovaly mezi nejmensim a prostrednim pastorkem. Tim snad eliminuju problem v dualech, protoze pokud by byl problem v prvnich ctyrech krocich razeni, tak ty nasledujici by mely byt ok a tim padem by to pak preradilo i na tech nejmensich v pohodě.

            Blbost, ale asi musim eliminovat fakt vsechno.

            0 0
            • Smazaný účet  

              A není slabá pružina u prehazky, že by to u konce už nemělo ten tah?

              0 0
              • André Vebr  

                Předpokládám, že bovdeny a lanko jsou taky nový. Myslím tím nový teď, ne před rokem a 5t km :)

                0 0
        • Vilém  

          Slabsi pruzina v saltru? Zatuhle cepy parelelogramu?

          0 0
          • ronda  

            Taky bych hledal tam, když to dělá jen ve spodní části kazety, kde už je pružina míň našponovaná. Pak už může zlobit i nepatrně přidrblé lanko v bovdenu, nepřetáhne to pořádně. Zkontrolovat, máznout.

            0 0
    • Cavendish  

      Můžeš. Já na 9sp Shimano vozím 10sp SRAM a na na 10sp a 11sp Campě zase 11sp SRAM. Chodí to jako víno a je to tichý.

      0 0
    • Assphalt_lover  

      VYRESENO: Vsem dik za odpovedi, nakonec jsem se musel fest zamyslet a kouknul jsem jeste na ten dual a co nevidim, uplne malinka supinka kovu, tenka jak papir, presne v casti uchyceni konce lanka (navareneho valecku). Ta „celist“ co drzi lanko a posouva jim kolem osy razeni mela lehce ulouply kousek kovu presne v casti, kam se zapira pri zaberu razeni ten valecek, tj mohl zaujmout vic poloh ergo lanko se dostalo do trochu jine polohy pri razeni dolu a nahoru a zaroven ve vetsi polovine kazety to slo bezchybne protoze uz ta hlavicka lanka drzela v jedne poloze. Asi sem tomu trochu dopomohl i tim, ze jsem to pri montazi zasral olejem, takze se to kvedlalo jeste snaz. Long story short, narval jsem na ten valecek kousek izolacky, aby se to tam nekvedlalo a hned to chodi naprosto dokonale. Musim jeste vyresit neco trochu trvanlivejsiho, ale je to tam :)

      0 0
    • micu  

      Zkusim se prizivit s trochu souvisejici otazkou: muzu dat presmykac z 9 sady misto presmykace z 10 sady? Oboji dvouprevodnik.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.