Záměna zadniho tlumiče z 210x50 na 210x55

19 nepřečtených
  • Copr

Zdravím bikeři. Prosím vás o radu a co si o tom myslite. Mám bike Norco fs4 a chci vyměnit zadni tlumič z původních 210×50 na 210×55 (mám právě možnost mít 210×55 za dobrý peníze a ještě je to o dva levly vyšší řada). Zkusil jsem vypustit puvodni tlumič abych si vyzkoušel kam až jde zadni stavba a celkově přepakovani a všude je jeste dost místa. V nejbližším bodě je ještě 2cm místa než se zadni kolo něčeho dotkne.

No a já se ptám jestli ho tam můžu dát a o kolik se zvedne cca zdvih z původních 130mm, neumím to spočítat ???? a jestli bych si tím spíš neuškodil.

V minulosti jsem zvedl předek ze 140 na 150 a láká mě právě trochu zvednout zadek ,no hlavně dát lepší tlumič. Dikeec ????

0 0
    • va-bo  

130/50×55=143.

1 0
    • vaclaw  

Podle Internetu by to neměl být problém a mělo by to fungovat dobře, hlavně pokud nový tlumič je lepší než ten původní. Já takhle zvyšoval zdvih Orbea Occam a nemůžu si to vynachválit, nicméně víc asi udělal ten tlumič samotný než vyšší zdvih.

0 0
    • Tomcat  

A ročník toho Fluida?

Než se bát že se dotkne pneu očekával bych že půjde kov na kov můstek vzpěr zadní stavby o sedlovou trubku

Například pokud má kolo přepákování např. 2,5:1 pak: 5 mm zdvihu na tlumiči → 5mm * 2,5 = 12,5

Takže získáš cca necelých 1,5cm zdvihu

Což je stejně jedno , protože charakter toho kola těžší trail kolo. Není to AM, není En není to FR není DH

0 0
      • Copr  

Kolo jsem kupoval v roce 2024 uplnej novas, ale jaký je to modelový rok asi poslední fs4 co se dělá bych řek. Jinak můstek vzpěry zadni stavby to nemá pokud se teda nepletu , pošlu foto. Ta ********* na kterou ukazují prstem má ještě plno místa když jsem tlumic stlacil až na doraz,strcim pod to mezi tu chojovinu dva prsty a ještě by to šlo klidně dál dolu bez kolize ramu. Mohl bych i video natočit jak ta ********* chodí ????

Dodám že na kole se mi jezdi perfektně, je hravý jak sviňa. Párkrát Dolní Morava a Jedovnice a nemůžu si ho vynachválit ???? Na kole jsem upgradnul pár věcí a váhu stáhl o 1100g. Prostě si ho upravují pomalu od základu k obrazu svému a ještě nekončim.

1 0
    • Georrge  

Limit nemusi byt pneu, ale vahadla, ktere na sebe dosednou. Da se to zkontrolovat tak, ze vyndas tlumic, nechas zadni stavbu klesnout na doraz a zmeris prostor pro tlumic. Zvyseni zdvihu uz tu spocitane je, ja jen upozornim, ze ti kolo bude logicky vice chodit do zdvihu a mohou se objevit problemy se skrtanim pedalu o prekazky, pokud je stred uz ted agresivne nizko.

1 0
      • kubad  

jak píšeš, ale pokud bude problém je možnost omezit chod tlumiče

1 0
    • TJK  

jak uz tu padlo, z vetsiny jsou tlumice stejne a zdvih se redukuje spacerem… kdyz bude 55fungovat tak ok, pokud ne, vyvlozkujes na 50 …

2 0
    • va-bo  

Záležitost lze jednoduše laboratorně ověřit. Namísto tlumiče se nainstaluje dřevěná laťka se dvěma otvory pro šrouby ve vzdálenosti 155 mm (210–55). Pokud laťka půjde nainstalovat aniž by kolidovala vahadla nebo zadní pneu se sedlovou trubkou nebo sedlem v dolní poloze, není problém.

3 0
    • Copr  

Díky všem za rady a informace , mám vše co jsem potřeboval vědět, dikec

0 0
    • Copr  

Test úspěšný, udělal jsem to tak jak si psal va-bo.

Mělo by to šlapat bez problémů ,akorát jsem musel odsroubovat světlo pod sedlem :D

Ještě zkusím o kolik se přiblíží šlapatka a střed k zemi od originalu, ale to bude nula nula nic..takže ten 210×55 brubnu a narvu ho tam

1 0
      • wladeq  

Střed bude v roztaženém stavu i na dorazu logicky výš

…a šlapatka tomu říká nejstarší babička ve vesnici za městem, střelci tomu říkají pedály ????

1 1
        • Georrge  

Ne

0 0
        • kubad  

střed bude stejně, níž bude jen v plném zdvihu :D a to druhé souhlas :D

0 0
          • novas752  

tak to záleží minimálně na sagu – jestli bude mít stejný (absolutně) jako doposud tak to bude dost podobný, jestli bude mít stejný (relativně) tak to bude mít určitě trošku níž.

2 0
          • wladeq  

Ajo, to má oko oko stejně, jsem cyp

0 0
      • logoman  

Ja resil neco podobneho, tlumic s 60mm zdvihem jsem posilal na servis a zbyl mi doma tlumic s 65mm, tak jsem ho vypustil, vse se zdalo ok, ale doporucuju to kolo i trochu „poskakat“ s vypusenym tlumicem, on trochu pruzi i ram. Ale dle fotky tam mas dost mista …

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.