Mravenčení a mrtvení rukou na kole

64 nepřečtených
  • Ivoch

    Stává se mi pravidelně, že jak jedu na silničním nebo i horským kole, tak mě po zhruba 2 hodinách začnou nepříjemně brnět prsty na rukou a po čase mi úplně znecitliví. Musím ruku několikrát zatnou v pěst a zahýbat jí. Nevím, čím to je, ale docela mi to vadí. Dělají to obě ruce. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?

    0 0
    • Žulda  

      Mě od toho perfektně pomohly rukavice Specialized BG Comp.

      0 0
      • Black knives  

        Je to syndrom karpálních tunelů. já to mám bohužel jako nemoc z povolání, a příštý týden mám operaci.

        0 0
        • Black knives  

          „příští“,holt chybka se vloudí. Nenechte to dojít tak daleko, bolí to fest. V noci se nedá spát. Je to jako mít ruce až po lokty v elektrickém výboji. Jen, vyhýbat se na kole vibracím moc nejde. Ty gelové rukavice, a měnit ůchop. Akorát, tuhle nemoc chytají i kancelářské krysy od myši computeru. Gelové podložky prý naopak škodí. A pak, dědku raď.

          0 0
          • pelhrimov  

            Jakékoliv jednostanné zatížení škodí a je jedno jestli je dynamické nebo statické. Od počítačové myši je to snad i horší, protože ji máš v ruce podstatně déle (záleží na zaměstnání a zájmech). To samé tretry a nášlapné pedály, po Třech vrších v Horní Cerekvi jsem měl pocit jednoho ochrnutého prstu u nohy až do vánoc. Pár hodin tlaku pedálu a boty a je z toho poškození nějakého nervu na 5 měsíců.

            0 0
            • Blabas  

              Bolí mě od léta palcovej klub na noze. Zřejmě od špatně nastavených kufrů na nových botách. Ještě to nepřešlo. Nic nenadělám, za to, když do toho nechtěně klepnu, tak se zkoro …

              0 0
              • pelhrimov  

                To Blabas: Je Ti přes 30, píšeš, že jezdíš 15 let a také závodně to je přesně doba, kdy se projevý změny způsobené přetěžováním ve sportu. Ti co jsou upřímní a dělají sport intenzivně i ve výšším věku, tak Ti to přiznají. Když mi to atletičtí veteráni říkali tak jsem nevěřil, teď již věřím, mám přesně stejné problémy jako oni :)

                0 0
                • Blabas  

                  Přiznat, že ani ne v kristových létech už tě všechno bolí, je obtížné. Měl jsem problém přiznat to sobě. Přece jsem mu nemohl napsat, že je opotřebovanej.

                  0 0
              • Manas  

                Heh, tak to sem mel taky a mel jsem zanet v kloubu, diky tomu mam jeden palec pekne vyosen dovnitr. To doporucuju nepodcenovat, pokud se o neco takoveho jedna. Obcas kdyz jdu tak ten kloub cvaka, obzvlast neprijemny to bylo kdyz jsem se ozraly plizil doma do pokoje, a najednou se ozvaly rany jak z dela – kotnik a palec.

                0 0
        • Blabas  

          Mám už dlouho podobné potíže. Sy karpálních tunelů to není. Alespoň většinou. EMGR mi dělali před 14 dny a vše O.K. Ptal jsem se na ortopedii a bylo mi řečeno, že je to blbou polohou, částečně za to může krční páteř a částečně přetížené zápěstí samotné. Chce to měnit úchopy, což je jeden z důvodů proč maji lidi i na vlajdách rohy, a taky geometrii posedu. U biku pomůže někdy zahnutější řidítka

          0 0
    • Zdenda CUBE  

      Trpím na to taky, a nepomáhá nic, jen to chce častěji měnit úchop řidítek a nenechat to dojít tak daloko, abys strácel cit v rukou. Jak to necháš dojít tak daloko, že už je to nesnesitelné tak je pozdě. Praventivně to chce občas rukám ulevit, protřepat a třeba si jednu opřít o stehno a za chvíli zase druhou atd.

      0 0
      • pelhrimov  

        Jednou jsem zde v nějakém vlákně obhajoval rohy a byl jsem davem vypískán, tak jsem se v duchu konejšil, že na každého jednou dojde a třeba ho začně něco brnět. Omlouvám se postiženým v tomto fóru, třeba rohy mají.

        0 0
        • Blabas  

          Proč myslíš, že jsem to zmínil?! Moje první bajkový řidítka byly ITM z jednoho kusu celý rohatý. Jak písmeno C. Pak to kopčil Kuboj. Takže rohy jednoznačně hájim jako prevenci před bolestmi nejen zápěstí. Od letoška vlajdy čistě ze zvědavosti a rohy samozřejmě zůstaly a kolik už jsem vyslechl kritik. Je to ale moje kolo a moje ruce.

          0 0
    • Oakey  

      Zkus rukavice s výstelkou na kapilárnim kloubu( dolní vnějši konec dlaně) třeba body geometry od Specialized, nebo nějaký jiný modely.

      0 0
    • pavlik6022  

      Může to způsobovat jak útlak n. medianus – viz. tento článek www.ortopedie-skrabal.cz/syndrom_kt.htm ,jehož míra poškození se dá přesně určit vyšetřením na neurologii, tak stejné potíže mohou vyvolávat i jiné příčiny způsobující funkční poruchy krční páteře, které se mohou projevovat právě brněním prstů a bolestmi rukou, např. skalenový syndrom – je vyvolán spazmem m. scaleni na přední straně krku, který utlačuje brachiální plexus (nervový svazek probíhající pod tímto svalem inervující horní končetinu).Pokud tvoje potíže nevyřeší změna posedu, nebo nové rukavice, tak raději zajdi za doktorem na vyšetření, případně pro žádanku na rehabilitaci (ne od obvodního – ten rhb procedury nemůže předepisovat, může to udělat třeba ten neurolog, nebo jiný specialista)

      0 0
      • dannii  

        …bohužel s tímto problémem společně s lékaři, nyní zápasím :(…jsem již měsíc doma, rehabilituji a čekám na podrobnější výsledky ( EMG, cévní vyšetř.,..) Měla jsem vykloubené rudiment.krční žebro, problémy s krční páteří…nemá smysl se tu rozepisovat, jak člověk dokáže tímto zdravotním stavem protrpět dní a nocí. Již po měsíci cítím trochu zlepšení, ale jen v případě, že skoro celý den strávím odpočinkem, což je můj boj. Snad jen pokud mohu…je na každém z nás, zda-li Svůj zdravotní stav přehlíží, či mu to situace nedovolí..ale za Sebe, již jsem se ponaučila a vzhledem k tomu, že jsem bolesti odkládala co to šlo…o to více jsem si ublížila a teď musím věřit, že se jednou opět budu moci projet na biku a celkově fungovat…:)

        0 0
        • drtyc  

          ty Kraso! V tomhle veku? No to abych pomalu zacal sepisovat zavet…

          0 0
          • dannii  

            …nezáleží na věku…:)..jen nepodceňovat Svůj zdravotní stav, naslouchat mu a nehrát si na hrdinu. I když v mém případě…nedovolila mi to práce a osobní lékař situaci podceňoval..pře­pracovanost, psychika,…až nastal stav, kdy mě bolest totálně paralizovala a Já už nedokázala ani chodit, natož se poznat v zrcadle, vzhledem k otokům. Ale bude lépe :).

            0 0
    • elbi  

      Taky s tím bojuju, zkouším jiné rukavice, gripy a pořídil jsem si rohy i když jsem jezdil bez nich. Chce to měnit úchop během jízdy. Můj problém je že držím občas řidítka dost křečovitě (ve sjezdu), jen jsem ještě nepřišel na to jak to napravit.

      0 0
      • Blabas  

        Když jsme se učili jako kluci jezdit přípravku na trial/bikros, tak nám trenér vtloukal, že máme mít ohnutý lokty a volněji řidítka ať pružíme celýma pažema. Jenže to netušil, že budou nějaký vidle:o) I když mi ten návyk stále trochu pomáhá.

        0 0
        • Black knives  

          Můj otec to vyjádřil velmi trefně. Říkal:„Bude ti 40,a celý život se pokoušíš extrémními spotry zničit si zdraví. A pak se divíš,že se ti to povedlo…“ Do toho se dvacet let živím,jako brusič nástrojů. To jsem vydržel docela dlouho. Takže,příští týden mi říznou jedno zápěstí,a za rok asi i druhé. Mám na to lejstro,středně těžká poškození. Raději dělejte prevenci,fakt to bolí.

          0 0
          • Blabas  

            Karpály jsou *******. Doufám, že alespoň jedeš do Vysokého nad Jizerou. Spec. a nejlepší klinika v ČR, aspoň co vim.

            0 0
            • Blabas  

              Teď si uvědomuju, že se mi doma povaluje blbost zvaná Power Ball. Zdá se mi, že pomáhá.

              0 0
              • Bafoon  

                pomáhá tím že se ti povaluje? :-D ne, vážně jak třeba cvičích mě se taky povaluje…

                0 0
                • Blabas  

                  to, že se nám povaluje ( stále mluvíme o Powerballu ) je základní chyba. Těm, co se nepovaluje, kamarád tenista a švagr surfař, pomáhá. Cviky jsou na netu na vech různých stránkách. Mě osobně dostávaj zápěstí do úzkých už přez rok. Musel jsem přestat lézt, což špatně snášim. Když ale u sekání třísek člověk pustí bolestí sekeru, už je to i o hubu. Powerball za chvíli parádně prohřeje a uvolní zápěstí. Je to hned znát. Jen to dlouho nevydrží. Pak abych to tahal s sebou i do práce. Rušil tim bzukotem doma u telky atd.

                  0 0
                  • drtyc  

                    bacha na to, jestli si mel ty karpaly fakt vazny, tak budes jeste po sesiti docela dlouho poustet sekeru obcas dal.

                    0 0
    • přejetá_veverka  

      zhruba po 2 hodinách? … heh! mně po 5-ti minutách!!! a po půl hodině už musím slízt z kola pač už nic necejtím… co bych dal za 2h

      0 0
      • Ricci  

        Podobne je to aj u mna, vzdy je to horsue dole kopcom ako hore kopcom,kedze dole kopcom posobi na ruky vacsia hmotnost,moj predpoklad je,ze to ide od krcnej chrbtice,niekedy mi ruky tak strpnu,ze neviem ani prehodit rychlost palcom,ale akonahle ruku zvesim z biku na par sekund,tak sa to zasadne zlepsi…

        0 0
        • drtyc  

          jj. kdyz to zacne brnet, tak se rozhlizim po trosku rovnejsi ceste, kde bych mohl pustit aspon jednou rukou riditka, druhou je korigovat na volno bez pevnyho uchopu a hlavne sednout na chvilku vic vzprima a vytocit si i zada.

          0 0
    • Smazaný účet  

      kua hoši jen jsem si to tady prečetl, a hned mě z té počítačové myši začla tak brnět ruka, že jsem musel na chvíli odejít od PC :)

      0 0
    • jIrI___  

      Tyhle problémy u mě vyřešily pěnové gripy.

      0 0
    • borda  

      zkus gripy ergon. jsou drahy, ale skvely…

      0 0
      • přejetá_veverka  

        docela drahá sranda… ty už jsi je někdy ohmatával?… jak jsou tvrdý?

        0 0
      • black.horse  

        Souhlas, vozím Ergony a rozhodně se investice vyplatila… postupně je mám na všech kolech kromě silničky a je to záchrana.

        0 0
        • přejetá_veverka  

          prej nepoužitelné na lesní sjezdy viz:

           

          (při sjezdu se člověk potřebuje zapřít do řidítek víc zezadu než shora a víc na ně tlačit, s tímto hrbem by musel mít ruce pořád shora a okamžitě by mu ruce zklouzly viz obr 2:  a nebo je mít prostě vražený přímo do špičky hrbu aby mu nesjeli!!!)

           

          já nevím já je nemám ale je to logické 8-D

          0 0
          • black.horse  

            tak s tím problém nemám:-) ale uvěřím, že někomu to může vadit…

            0 0
            • přejetá_veverka  

              a jak se teda zapřeš ve sjezdu aby sis nedal hubou o představec poté co ti sjedou ruce když budeš držet řidítka pořád zvrchu?

               

              vždyť přece když začnu jet s kopce tak protočím ruce (jako bych přidával plyn na motoře) abych se do řidítek zapřel víc zezadu pač celé tělo chce jít dopředu a jenom ty zapřené ruce tomu zabrání…

               

              ale tu ty ruce nemůžu protočit kvůli hrbu takže buďto je nechám shora a musej zklouznout dopředu a dám si do xichtu a nebo se zapřu jako u kulatejch ale přímo do špičky hrbu a stejně si dám na držku pač se mně bude blbě brzdit i držet řidítka…

              0 0
              • black.horse  

                jelikož většinou (až na dlouhé rovinky) mám prst opřený o brzdovou páku, tak se dá říct, že zápěstí mám stále „pod stejným sklonem“… a aby mi nezklouzli ruce… no, od malička mi narostly takový divný prsty… palce se jim říká:-)

                PS. na FR, enduro atd bych tyto gripy nepoužil, na „XC“ stroji je to ok, drobné omezení ve sjezdech bohatě vrátí na rovinkách a stoupáních.

                0 0
                • přejetá_veverka  

                  aha takže nic pro mě (a pro ostatní co váhu svého těla z kopce neudrždí – natož ještě při brždění – pouhými 2ma palci) tak snad ty WCS pěnový budou stačit + BG rukavice 8)

                  0 0
                  • drtyc  

                    vetsinu vahy drzeji vetsinu casu nohy, ale kdyz na to prijde, tak ty ruce jsou obcas potreba taky na temer celou vahu.

                    0 0
          • Biker jak Pes  

            Ty obrázky jsou ovšem ostré :D

            0 0
    • hribik A1  

      hej, v zime sa to prejavuje viac kvoli mrazu. riesim to proste tak, ze na nejakom rovnom prazdnom useku na chvilu jednu ruku z riadenia, chvilu ju necham volnu (samozrejme ju dokazem v pripade nutnosti v kratkom case vratit naspat) a potom kedtak prestriedam s druhou,  a zas je na chvilu klud…pri castejsich byt aj mensich prestavkach to ani netreba. horsie to bolo ked som jazdil s pevnou vidlicou dlhe trasy (az do 11hod. casu jazdy), to ma z toho potom na druhy den trochu boleli prsty…teda nez som ich beznou cinnostou rozhybal…ale pri pouzivani odpruzenej som si nikdy nic take nevsimol

      0 0
    • Dalas  

      jak to tady čtu,tak jsem rád,že zatím nic takového nemám..ale snažím se nejezdit delší dobu v jednotném posedu,ale chvilku jedu normálka,pak hlavně v kopečcích využívám jízdu ve stoje-tím narovnám záda,když jedu z kopce,tak sednu na sedlo bokem-vlastně nohou,navíc mám rohy-které jsem měl dycky na kole a dobře vím proč je tam mám,abych si mohl neustále přechytávat ruce-jsou to malý rohy,ale to stačí..a taky si párkrát během jízdy protřepávám „preventivně“ ruce.

      0 0
      • Dalas  

        jo a hlavně před každou jízdou a dycky i po ní dělám doma protahovací cviky..jak na nohy,tak na ruce a páteř..jinak tělo tuhne a pak je to v pr…

        0 0
    • drtyc  

      esce me napada nemuze s tim taky trosku pomoct dat sirsi riditka?

      0 0
    • doubleingram  

      Boli a mravenci me jako x ostatnich obe zapesti. Kolo + komp., klasika. Mirne poskozeni karpalu dle vysetreni a asi i pater/krk. Doktorka mi chce naprat Diklofenak injekci s vitaminy B primo do zapesti.

      Diklofenak je docela utrejch, minimalne oralne. Mate nekdo zkusenosti s injekcim podanim a latkou obecne?

      Diky

      0 0
      • TechDiver  

        já jdu kvůli tomu jdu poprvé v životě na fitting

        vypadá to u mě na špatný posed (sedlo moc vepředu, které vede k přetížení zápěstí)

        0 0
    • petrun  

      Jako mladý, zdechlý, anorektický cyklista jsem tím trpěl opravdu brutálně. Po třicítce jsem přibral a pravidelně začal posilovat. Dnes mám o 16 kg víc a už se mi takové věci nedějí :-)

      0 0
      • doubleingram  

        Zajimave. Mam to asi letos podobne. Holt letos misto kola posilka a rehab.

        0 0
        • petrun  

          Zkus posilku a běh. Dost mi také pomohly úpolové sporty které jsem musel začít dělat kvůli zaměstnání.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse