• boban

    mám problémy s brněním prstů a zápěstí.v historii tady o tom něco padlo,ale nenašel jsem nic o tom,že by to řěšily karbonová řídítka,údajně díky tomu že tlumí drobné vibrace.nemá někdo zkušenost že to fakt funguje?

    0 0
    • Vladimír  

      mám ty samé problémy, při delších vyjížďkách, tak 100 km a vic

      0 0
    • Jenda  

      bych rekl ze je to spatnym prokrvovanim nez nejakejma vibracema. Kdyz budes mit ruce nekolik hodin vicemene rovne dolu tak te taky zacnou brnet prsty a to nemas omezeny prokrvovani pomerne velkym tlakem na dlane jako na kole. Jediny reseni je aspon stridat uchopy – proto treba musim vozit rohy. Podobnej pripad je treking s baglem kde se ti po case zacnou odkrvovat ruce uplne cely a aspon me pak kolikrat brni od loktu dolu:-)

      0 0
    • BlickM  

      Zkus změnit rukavice.

      0 0
    • kungpao  

      Ako som už písal v minulosti, mal som s týmto problém pred 2 rokmi. Potom mi kamarát od žiletiek skukol posed a zistil že sa mi pohlo sedlo v zámku špičkou dole a koncom hore (minimálna zmena – pár milimetrov ktorú som si ani nevšimol). Sedlovku som vymenil, sedlo správne nastavil a od vtedy 0 problémov. Takže skús zmeni? posed.

      0 0
      • kajulka2  

        Já bych se přidal ke změně posedu, měl jsem s brněním rukou taky problémy, zatím to vyřešila změna sklonu a výšky sedla a řídítek, je potřeba si s tím pohrát a zkoušet

        0 0
    • Street  

      mam karbonovy riditka a po delsim jezdeni me taky brnej ruce. to same jsem resil i pri uchopu na vlastovkach. ted mam rovne a pridal jsem ruzky. menim uchop behem jizdy a snazim se jak to jde rukam ulevit. to docela zabira.

      0 0
      • delfyn  

        souhlas, změna úchopu pomáhá dost+ pěnový gripy, např. WCS, na těch gripech je výborný i vyboulení uprosřed, Jinak jezdím bez rukavic a na to mi příjdou pěnové gripy lepší. mám i pěnové návleky i na al rozích takže ani nestudí:)

        0 0
        • fousek  

          Ale pena docela nehorazne klouze za mokra, tak akorat na nakou smotku, navic sem dvoje penovy roztrhal, kdyz uz tak bych to resil nakejma gelovejma rukavicema

          0 0
        • Houba2  

          Proč jezdíš bez rukavic??? Taky jsem jezdil, pak si je koupil a párkrát sebou seknul (většinou v menší rychlosti v těžším terénu). Je to dost poznat když se ti nezadírá písek, kamínky a jinej bordel do dlaní. Pohodlí se taky trochu zlepšilo.

          0 0
          • delfyn  

            je to v každým případě lepší když spadneš s rukavicema, ale na jízdu samotnou mi to vyhovuje bez nich, rukavice dávám když mi je zima na ruce:)

            0 0
            • Hejdik  

              V létě v 30°C by mi ruce klouzali jako prase. Dřív jsem taky jezdil bez nich,ale rychle jsem změnil názor.

              0 0
    • Hejdik  

      Změna polohy posedu a odlehčení rukou bude mít jistě svůj vliv,ale bude mít taky vliv na techniku jízdy,což asi nechceš. Myslím,že problém bude spíše v krční páteři,která po delší době jízdy ve strnulé pozici docela trpí a celá trapézová oblast je stuhlá. Vyřešit by to mohlo vhodné pravidelné cvičení na protažení této oblasti a to jak před jízdou během ní a po jízdě,tak i denně,kdy na kole nejedeš.alespoň 3× denně.

      0 0
      • vrabcak  

        Mám problémy s krční páteří a poté co sem vyměnila řidítka ( za vlajdy), sedlo, kolo a tím i posed, tak mi brnění rukou vymizelo :-).

        0 0
    • Doc  

      jednoznacne mas pretizenou flexorovou svalovou skupinu predlokti a ruky (zdrojem mohou byt i problemy s krcni pateri). takze takze protahovat a uvolnovat zminene partie nekolikrat denne. ve chvili kdyz uz te boli ruce, je to pozde. dobre by ti melo delat i teplo na zminene partie. muzes pouzivat i ruzne masti jako je voltaren, mobilat atd.

      0 0
      • fousek  

        Hale kdyz tak vidim jaky jsou tu kapacity, tak mam taky jeden problem, kdyz treba trenuju skoky tak me zacnou bolet lokty (myslim ze kouby, svaly nee) rek bych ze je to neco jako tenisovej loket, kdyz to fakt ten den prezenu tak to cejtim i druhej den a s chladem se to zhorsuje, je na to naka prevence? pomuzou tomu naky gely, nebo proste jak to zacne pobolivat tak prestat?

        0 0
        • wendak  

          na tenisový loket (bolest na vnějším hrotu lokte) je jenom klid, operace nebo injekce, všechno je dočasný, když mě to chytne, tak si ani prd… neutřu :)). Jestli je to tenisový loket, tak pomáhá stažení těsně pod kloubem, bandáže na tenisový lokty se normálně prodávaj…

          0 0
          • fousek  

            hmm, to by mohlo bejt ono (ale tenis sem nikdy nehral:-), me to teda az tak silene neboli, ale kdyz je chlad tak uz je to docela cejtit

            0 0
            • Doc  

              wendak ma pravdu. ty bandaze koupis v kazdych zdravotnickych potrebach a jmenuji se „epikondylarni pasky“.

              0 0
        • Manas  

          Me tohle boli taky ale spis z lezeni. a boli me upony slach, primo na svalu. Pak treba nejsem schopnej vubec nic zvednout atd. Zacal jsem si to ale sam, kdyz jsem jeste hral volejbal zavodne. Neprotazenej, nezahratej sem smecoval a bylo to. Obcas se to ozve na kole kdyz preskakuju dopady a nebo hodne rozbitej teren. Pak uz pomuze jen klid. Prevence: Zahrivat pred namahout, protahovat, davat si bacha na chlad.

          0 0
          • ota  

            znám,nešlo ani zvednout telefon,prožil jsem si to před 3 roky.bouldering+ trénink na campusu se závažím rovná se konec šlach :)

            0 0
    • krokus  

      Myslím, že pomáhá především časté vstávání ze sedla. Ale biologické vysvětlení po mně nechtějte:-)

      0 0
    • gargamel  

      mě pomohla změna rukvic. koupil sem s gelovou výstelkou u malíkové hrany a je klid

      0 0
    • kudlanka32  

      jo a nebo zajimavejsi trasa…aby ty ruce neco delaly…

      0 0
    • vlkouš  

      Brněj, brněj, brněj. Na bajku mam Al řidítka na silničce carbon vidli i řidítka. Snažím se měnit, posez, úchop, občas zahejbat prstama. Na chvíli to pomůže. V.

      0 0
    • Martinkaa  

      Uprav posed tak, abys nemel moc zalomene ruce. To znamena aby podelna osa dlane byla zhruba stejna s podelnou osou predlokti :-)) Taky ti muzou brnet ruky proto, ze na nich mas prenesenou vahu a dochazi ke kompresi nervu na dlani. Zkus treba nejake mekci gripy a nebo zase upravit posed, abys mel vahu prenesenou vice dozadu. Potom by to ta taky treba mohly vyresit riditka. Ty uplne rovne, nejsou zrovne ergonomicke. Zkus treba nejake zahnutejsi treba 6° nebo vlastovky. No a kdyz ani to nepomuze, tak pak jedine amputace :-)))

      0 0
      • ares  

        Řidítek :-))

        0 0
        • Martinkaa  

          Taky reseni, ale myslela jsem spis pazoury :-) No jinak si myslim, ze karbonove riditka to urcite nevyresi. Mozna jako placebo jo. Ale na to je lepsi titan :-)))

          0 0
          • ares  

            Mě ho bylo líto :-), změna posezu by pomoct měla, ale pro chrty to není… dále pak vycpávky, gripy – silnější a možná lepší vidle?

            0 0
      • Mamut  

        Problem obvykle je, ze na malikovej hrane dlane je vacsina vahy. Ak zahne riaditka k sebe, tak to este zhorsi. Takze bud kupi zahnute a otoci ich ohnutim dole. Alebo kupi rovne.

        Pred par rokmi som videl na obrazku, ze nejaka firma dala par chytrych hlav dohromady a spravili vlastovky s koncami ohnnutymi ku zemi. Vyzeralo to pekne, ale bolo to na zjazd, takze celkom tazke.

        Ak zacne niekto taketo nieco vyrabat na XC, tak mu prorokujem komercny uspech.

        0 0
    • timoty  

      ted jsem vymenil riditka aj rohy ale problemy s brnenim mam tak nad 30km stejne …je pravda ze gripy zustaly

      0 0
      • Luma  

        Z toho si nic nedělej,na silnici mě začnou brnět ruce asi po 20km a na biku skoro hned a to jsem vyměnil rovné za vlaštovky.Už jsem si zvyknul…:-(

        0 0
    • Jarry  

      Mě začne brnět asi po 30 minutách levá ruka, protahuju, cvičím a stejně brní, pravá ne.

      0 0
    • yetti  

      Me to na biku vyresily „anatomicky“ gripy viz obrazek. Protoze maji vrchni plochu placatou a pomerne sirokou, tak se vaha rozlozi na vetsi plochu a na dlane neni takovej tlak a prsty se asi lip prokrvujou. Jinak to vysvetlit nedokazu, ale kamarad mi je doporucil a opravdu to zabralo. Vypada to jako kravina, ale od te doby NO PROBLEM.

      0 0
      • Krys  

        Brni mi len malickova strana pravej ruky a ked som si kupil tieto gripy, tak som zistil, ze pravou rukou drzim grip inak ako lavou. Tie to tvarovane gripy ma vlastne nutia drzat oboma rukami rovnako. Okrem toho ta vrchna seda vrstva celkom dobre tlmi vibracie. Teraz mi zacne trpnut prava dlan po dlhsej dobe jazdenia ako predtym a zaroven s tym ma zacnu bolet krize. Co mi potvrdzuje nizsie uvedenu rackerovu teoriu. Zrejme som nedal po zimnej udrzbe sedlo do povodnej polohy.

        0 0
        • pos3k  

          tu malikova bolest by mely resit rukavice specialized (body geometry), maji prave polstarek „divne“ na danem miste, kudy vede ulnarni nerv… nekdy je malikova bolest zpusobena malym prostorem pro ruce (uzke riditka-tlaceni dlani o rohy..)

          • samozrejme nize uvedeny nazor rackera
          0 0
      • Rychlej turista  

        Dneska jsem si je pořídil taky, tak jsem zvědav. Ne že by mi ruce brněly, ale jestli to opravdu funguje, proč si zadarmo nedopřát trochu toho pohodlí :-)

        0 0
      • Flegmatik  

        Z vlastní zkušenosti mohu doporučit i tyhle gripy. Ta ploška krásně pruží a jsou prostě děsně pohodlný, i bez rukavic. Malý vibrace pochytají v přehledem.

        0 0
    • racker  

      Všechno to, co se tady píše, má jistě vliv (posed, gripy, poloha sedla etc.) – ale základní problém bývá ve slabých svalech jádra (někde též svalový korzet) – prostě břišáky, ale ty vnitřní a spodní, některé svaly v bederní oblasti a spodní záda. To všechno vede k přetížení rukou a ty všechny ostatní záležitosti jenom hasí ten problém, který z toho vzniká. Dobře o tom píše Dr. Vojtěchovský na KPO, fyziologická poradna. Jenom ta nastíněná řešení jsou trochu mlhavá. Mě se výborně osvědčily vybrané cviky v posilovně – i když je posilování inkriminované oblasti problémové, přesto to jde (jenom, proboha, necvič sedy – lehy, tím to spíš zhoršíš). Zkus si za jízdy pustit řídítka, ale zůstaň v pozici, jako kdybys je držel – pokud ti to půjde, ozvou se po chvíli svaly, které potřebují posílit. Pokud ti to skoro nepůjde, je problém zcela jistě tam, kde shora píšu. Pokud bude zájem, nějaké cvičení mohu popsat – ale nedělám si patent na rozum, co funguje u mě, nemusí fungovat u jiného a rozhodně to převyšuje rámec příspěvku. Důležité je poznat, kde je chyba a poznat svoje tělo, jak na to…

      0 0
    • ota  

      no asi se vám to bude zdát blbost,ale mě k brnění „pomáhal“ camelbag-jak mám moc utažené popruhy,aby nelítal po zádech,mírně tlačí popruhy na tepny či co vpředu nad podpažím(krko­lomné,ale lékař nejsem).stačí menší tlak a ruce se hůř prokrvují.vozím ho už teď volněji,ale občas se hold pohne.tah ho teď víc utakuju v bederní oblasti-nadechnout se jde :-) jinak,jak kdosi píše výš-třeba vlajdy,když mají moc zvednuté konce,tak tlak na dlaně jde víc kolem malíčku a je zaděláno na brnění.třeba na silničce toho mám v rukách nepoměrně víc,jak jsem sehnutý, a dlaně nebrní

      0 0
      • SoLaX  

        Ne, podle me to blbost nebude.. Kamos mel loni na cyklistaku podobny problemy s brnenim rukou, taky zkousel menit uchopy, ale nic to nedelalo. Tak nakonec to cirou nahodou vyresil slabsim utazenim suchych zipu na rukavicich :-)

        0 0
      • kihsleek  

        U camelu nebo kterýhokoliv jinýho batohu pomáhá hrudní pás. Jak na prokrvení tak na lítání ;)

        Pokud ho batoh nemá, stačí stáhnout popruhy čímkoliv jiným (provázek, šátek…).

        0 0
    • Blade  

      Tohle se tady hodně řešilo.. Já sem s tím měl taky problém. Bylo to tím, že jsem se držel za rohy takovým způsobem, že mi špunty řídítek tlačily do dlaně. Tím byly přiskříplý cévy, nervy… Stačila minimální změna úchopu a je po problému.

      0 0
    • wendak  

      mně pomáhá vytřepat si občas ruce (na rovnym úseku), i když mě moc nebrní, možná by pomohlo, provádět cviky na uvolnění zápěstí, většina z nás je má ztuhlý nebo alespoň já určitě :))

      0 0
    • Sobi  

      Měl jsem obdobný problém. Pak jsem si koupil rukavice od Spešlu ( s velkou tlumící tlumící částí dole na dlani ) a fakt super. Přestalo to, jen při delší jízdě občas protřepu rukama a je vše v pohodě.

      0 0
    • Andrea  

      Nefunguje, poridila jsem si karbonovy riditka na silnicku a obcas me ruce brni stejne.

      0 0
      • Anča1  

        Nazdárek! No já mám naprosto obdobný problém s ručkama.. aauu! U mě je to způsobené tím, že mám volné klouby a pak se při námaze nadmíru namáhají šlachy a vazy, zvláště v zápěstích a kolenou. Na rehabilitaci ti můžou poradit, jaké cviky by ti pomohly zpevnit svaly okolo kloubů, aby to nebylo tak hrozné. Jasně že jen jestli je to u tebe třebas ze stejného důvodu..ale i kdyby ne, cvičení tohodle typu ti nemůže uškodit…

        0 0
      • vla  

        Zkuste do nějakého vyhledávače zadat spojení „karpální tunel“, nebo rovnou zajít na neurologii v případě větších potíží. Mi začala pravá brnět po 15 a levá po 30 minutách. Teď už mám oba karpální tunely odoperované a zatím bez brnění. Ale jizvy ještě trochu bolí. Samozřejmě recidiva je možná. Je tu také možnost, že se operace nepovede. Větší riziko ale představuje neřešený karpál. Zaškrcený nerv palcovou šlachou nedostzatečně zásobuje dlaň nervovými impulsy a svaly atrofují a může to dojít i k úplné ztrátě citlivosti prstů, jejich znehybnění s tím, že už nepoůže ani ta operace. Já jsem zvolil menší zlo, budoucnost ukáže.

        0 0
        • Black knives  

          Jsem po operaci jedné ruky,karlální tunely. Je to pět měsíců,a já jdu dobrovolně i na druhou ruku. Mám na ty ruce nemoc z povolání,a zničené byly hodně,z vibrací. Takže,jediné řešení-jít pod kudlu,a doufat. To platí v mém případě. Před tím do mě píchali nějaké svinstvo s kortikoidy,ale pomohlo to jen na chvíli. Zbytnělý nerv v karpálu prostě vyvolává ůtlak.Jednoduše řečeno,jako když zarezne lanko v bowdenu na kole…Tak se tou operací vyčistí ta „kabeláž“,a jede se dál.A doufá se,že to vydrží.Měl jsem naměřeno na rukách nějakých5,5 jed­notek nevímčeho,a před pár dny mi na pracovním lékařství na neoperované ruce naměřili 7,5. Já už holt pod kudlu musím.

          0 0
          • Black knives  

            karpální tunely.

            0 0
            • mildante  

              Ahoj, tak hlavne at ti to dobre dopadne. A kdyz rikas, ze to mas jako nemoc z povolani, tak to myslis jezdeni na kole, nebo neco jineho?

              0 0
              • Black knives  

                Brusič nástrojů pro kovoobrábění. Vibrace. To kolo je jen další z mnoha činností,kde jsou vibrace. Jsou lidi,co mají karpály z práce na PC.

                0 0
    • mildante  

      Tak jsem myslel, ze to neni normalni a koukam, ze problem s brnenim rukou ma spusta lidi. Me po delsi jizde – tak po 50 km – brni leva malikova strana – takze hlavne malik a prstenik. Prava ruka vubec, takze hadam, ze mam nejaky krivy posed. Mam vlajdy, ale nerekl bych ze jsou moc zahnute nahoru. Rohy nevozim. Mozna zkusim riditka trochu pootocit a taky se poohlednu po tech rukavicich od Specialized, co tu o nich pisete. Jinak jsem si vsiml, ze se problem zhorsuje hlavne pokud jedu delsi usek treba po asfaltu. A pokud to zacne brnet, tak to vetsinou po jizde neprejde a ani do rana dalsiho dne :(

      0 0
    • revish  

      Taky s tim mam problem, zjistil jsem vsak, ze kdyz zamknu vidli, ktera diky tomu povyjede nahoru (recon s Motion Control) tak mi temer ihned ruce prestanou brnet, z toho soudim, ze by mi pomohlo dat pod predstavec jeste podlozku a bylo by po problemu, bohuzel jsem se unahlil a riznul krk prilis brzy nez jem na to prisel a co ted s tim?

      0 0
      • mildante  

        To me ty ruce brni jeste den potom. S tim posedem se mi moc laborovat nechce, ale mozna budu muset. Jeste me napadlo, ze by to mohlo byt batohem na zadech, mozna mam popruhy prilis utazene – respektive mel jsem mozna utazeny moc ten levy a proto me brni jen leva ruka a prava je naprosto v pohode. Jeste to budu muset otestovat.

        0 0
        • Zdenda CUBE  

          Nevozím na kole řádný batoh, ale jakmile jsem na cestě déle než dvě doďky, tak musím častěji ruce svěsit, protřepat nechat prokrvit a hlavně měnit co nejčastěji úchop, jinak se to postupně stává nesnesitelná bolest a odchází cit z rukou. Po pravdě osobně neznám člověka, který by po delší vyjížďce necítil ruce, zvlášť, když nemá 50kg i s postelí

          0 0
          • mildante  

            Hm, zda se, ze je to obvykly jev. Jen mi nejde do hlavy, ze me brni jen leva ruka, prava je naprosto v pohode, jako bych vubec nic nejel.

            0 0
      • pitos  

        Můžež koupit řídítka s větším prohnutím,případně představec s větším úhlem.

        0 0
        • revish  

          to mne napadlo a asi to i udelam, idealni by bylo moct si nejaky ten predstavec zkusit, ale to asi jen tak nepujde. no neco vymyslim :o)

          0 0
          • pitos  

            kdybys měl zájem zkusit řídítka s větším průhybem(tuto možnost bych volil já)tak mám jedny Truvativy s průhybem 35cm,šířky myslím 66cm tak se ozvi a klidně ti je půjčím nebo i prodám.

            0 0
            • pitos  

              průhyb je 3,5cm:)

              0 0
              • bestom  

                Před tím než budeš kupovat nový řidítka ,kup si za par korun kostivalovou mast v lekarne ,pred jizdou pořádně promasíruj zápěstí ,zlepší se prokrvení ,mě to pomohlo od všech problémů.

                0 0
                • pitos  

                  dík za radu,třeba to někomu pomůže ale já žádný problém nemám a ani řídítka kupovat nehodlám:)

                  0 0
              • revish  

                no, zkusit bych je mohl, ale nesmeji mit oversize uchyceni v predstavci, navic sirsi riditka jsem planoval

                0 0
              • revish  

                jeste by bodla fotka, dik

                0 0
                • pitos  

                  Ale kdyby sis to rozmyslel tak tady máš foto,pravděpodobně půjdou v nejbližší době do bazaru.

                  0 0
                  • revish  

                    hm..vypadaj dobre a jsou i zachovale, no musel bych koupit predstavec coz by zas takovy problem nebyl, ale ted jsem po roce k predstavci Kore sehnal i sedlovku stejneho vyrobce, to by pak muselo vsechno z domu at to taky nejak vypada :o)

                     
                    0 0
                  • revish  

                    A cena? kolik bys za to chtel? klidne to hod na ICQ, nam v profilu.

                    0 0
    • mildante  

      Mam jen takovy dotaz – po delsi jizde me brni leva ruka – hlavne konecky malicku a prstenicku – ovsem je normalni aby me to brnelo jeste 14 dni potom, co jsem byl na kole?? Samozrejme uz je to mene intenzivni, ale trochu to brni porad :(

      0 0
    • Davidoff  

      Urcite bych doporucil zmenu rukavic.Mrkni na nabidku Specialized.Maj uplne genialni gelovou vystylku u malikove hrany.Opravdu vyborna vec.Poridis je za 500,– a pohodicka.

      0 0
    • black.horse  

      ERGON

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.