Merida 2010 pro 179 cm člověka

92 nepřečtených
  • versally

    Zdravím,

    Vždycky jsem jezdil jen na půjčeným biku ale letos jsem se rozhodl jít konečně do vlastního (v plánu mám jeden až dva závody, bez velkých očekávání). Nechci utratit moc, přemýšlím o nějaké sportovní Meridě (to hlavně kvůli pojištění), konkretně této:

    http://www.bikestyle.cz/…antracitova/

    Měřím 179cm, vážím 71kg, délka nohy 84 cm.

    Problém je že Merida tyhle kola (pokud vím) dělá jen 18" a pak rovnou 20". Hledal jsem podle různých tabulek, nejdříve téhle:

    http://www.merida-bike.cz/clanek/273

    Podle ní bych měl jednoznačně mít 19" nebo 20" kolo. 19" neexistuje a prodejce z axitbikes.eu mi po mailu potvrdil že 20" je pro mou postavu vhodnější. Mě to ale nedalo, a podle této tabulky:

    http://www.levnekolo.cz/kola-velikost/

    Bych byl blíž 18", zejména pokud mám kratší nohy než je pro mou postavu obvyklé a chystám se jezdit sportovně.

    Nakonec jsem dal na rady z jiných vláken a vše změřil a zadal do wrenchscience.com. Tam my vypadlo:

    • Frame Size center-to-center: 17 in
    • Frame Size center-to-top: 18 in

    Takže opět 18 palců.

    Co myslíte? Jak veliké jsou Meridy oproti normálu (je 18" Merida větší nebo menší než většina 18" MTB)? Má pravdu spíš prodejce nebo wrenchscience? Kde zjistit ten virtual measurement o kterém píšou na wrenchscience? Mám raději vybrat kolo od výrobce který nabízí i 19" rámy?

    Díky.

    0 0
    • MlokCZ  

      To hlavně záleží na dalších proporcích (délka rukou, trupu, délka stehení kosti, která určí předozadní posun sedla, což následně má vliv na potřebnou délku rámu).

      Já mám 182cm + hodně krátké ruce. A ta první Merida by mi byla ok v 18tce (20tku bych nemohl mít ani omylem) a to ještě tak s 8–9cm představcem. Třeba ale můžeš být můj opak (hodně dlouhé ruce) a ta 20tka bude třeba ok. To se takhle bez dalších proporcí nedá posoudit.

      0 0
      • versally  

        jakou máš délku ruk? já naměřil (podle návodu wrenchscience) 60 cm.

        0 0
        • MlokCZ  

          Nevim jak tam mají popsané měření, já měřil jedině metodou dle competitivecyclist a mám 61cm ruce a k tomu ještě jen 58cm trup. Do těch 182cm co měřím mi to dohání delší krk.

          Ale hodně to ovlivní i poměr délky stehení a lýtkové části nohy.

          Manželka měří o 1cm méně než já, nohy máme ± nastejno (má asi o 0,5cm delší; já mám 84,5cm). Ruce má o hodně delší než já (tak o 5–7cm, nevím přesně). Trup má taky delší (taky nevím o kolik přesně).

          Vozí oproti mě o cca 5–6cm delší posed a asi o 5cm níže řídítka oproti sedlu než já. A přitom ji sedne stejně dlouhý rám. Vozí mírně delší představec než já (105mm vozí) a pak hlavně vozí o 4cm posunuté sedlo dozadu oproti mně (o to se jí na stejném rámu prodlouží posed). Ona má dlouhé stehenní kosti (na danou délku nohou), já krátké.

          Orientačně můžeš vzít délku rámu dle kalkulátoru, který počítá i s poměrem stehení a lýtkové části nohy (třeba na competitivecy­clist). Možná, že na wrenchscience s tím počítá kalkulátor taky, ten nepoužívám, tak nevim.

          0 0
          • biker90  

            Nevíš náhodou jak moc velkou chybu udělá napřesné měření a jak moc se podle toho dá orientovat?

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak měření snad zvládneš s chybou do 1cm, takže tady problém nebude.

              Horší je to, že kalkulátor nezohledňuje jaký preferuješ posed a dále třeba věci jako ohebnost, jak moc se na kole hrbíš, atd. A tohle vše taky výběr můžeš ovlivnit.

              Vždy je dobré poměřovat se starým kolem, pokud posed tedy vyhovoval.

              0 0
              • biker90  

                No, právě že staré mám velké ((jak už jsem psal)). Nejhorší na tom je, že kdybych někam dojel kolo vyzkoušet, tak toho stejně moc nepoznám, když se na tom hodinu neprojedu.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Udělej pár experimentů se starým kolem. Dej tam na vyzkoušení výrazně kratší představec. Pro test klidně může mít i nevhodnou délku (myslím teď zbytečně moc krátký na XC). Zjistíš tak délku posedu (délka rámu + představce) jaká vyhovuje a to, že třeba při moc krátkém bude málo zatížené přední kolo vadit nebude (posuzovat budeš posed, ne chování kola). Případně můžeš zkusit ještě i zaexperimentovat s výškou řídítek, abys počítal s tím, že třeba ta 18tka bude mít skoro určitě kratší hlavu a budeš tam mít níže řídítka (to může být fuk, pokud je nemáš na tom větším rámu co to jde nejvýše a už bys neměl žádnou rozumnou metodu jak je zvednout s kratší hlavou).

                  0 0
    • biker90  

      Řeším podobný problém. Měřím cca 178cm a většina lidí mi tu tvrdí že 20" je moc. Pokud se dá věřit tomu Fit calculatoru, měl bych mít efektivní délku kolem 590mm, což by odpovídalo 18" Meridě. Nějak se toho ale bojím protože teď jezdím na 21,5" rámu ((který je sice opravdu velký)), ale nezdá se mi, že o tolik. Abych kolo vyzkoušel, musel bych někam jezdit. Nehlědě na to, že když jsem zvyklý na velké, tak bez delšího projetí nic nezjistím.

      0 0
      • o.1  

        Na dlzku 18" 590+100mm predstavec alebo 20" 605+85mm predstavec to mas v zasade to iste, ale 18" je nizsia co je podla mojho nazoru v tazsom terene jednoznacne plus.

        0 0
        • kubad  

          souhlas pokud nemusím cpát na rám 400mm sedlovku a 120–130mm představec tak je to pohoda

          0 0
        • Milwa  

          Nižší je jen horní rámová trubka. Z toho jak to píšeš to vypadá, že je celé kolo niž postavené, to ale není.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Pravda to může být, protože bývá i nižší hlava.

            0 0
          • o.1  

            vsak o to ide, dobre je ked sa mozes postavit nohami na zem aj v prudsom kopci bez nasledkov :-)

            0 0
    • Orfi  

      Mam 179cm delku nohou 86cm a jezdim 20 zkousel jsem 18 kterou ma manzelka a byl jsem jak na kolobezce.Podivej se do meho profilu obe kola jsou 20citky.

      0 0
      • zarkow  

        Meridy mají docela krátké rámy ve srovnání např. s Pells či Superior, takže 20" by ti měla být OK, kór když chceš jezdit sportovně. Kamarád (182cm) 2 týdny dozadu kupoval TFS 800D ve 20" a menší by mít nemohl…

        0 0
      • versally  

        nevíš prosímtě z hlavy ještě délku ruk?

        0 0
        • Orfi  

          Delka rukou 71cm.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak já mám ruce na svojich 182cm dost krátké, ty je máš zase na svojí výšku dlouhé jak opice :-)

            Dobrej rozdíl. Měříš méně než já a ruce máš o 10cm delší.

            0 0
            • Orfi  

              Tak tak dlouhy ruce i nohy proto se nemuzu na 18 ram poskladat .:D

              0 0
    • Azmir  

      Koukni spíše po meridě 800-D cenově na tom nebude o mnoho víc a nabídne ti více muziky.

      0 0
    •  

      mám třetí meridu HT i full, na 174 cm je 18" tak na hraně, kdyby merida dělala 17 tak bych to viděl jako ideální, na 179 cm, kratší nohy by viděl ideální 18, 20 bude moc, nemáš možnost si na to někde v okolí sednout?

      0 0
      • versally  

        to mám, ale jednak nerad vybírám v shopech abych pak naklikal na netu (ačkoliv možná by se s nima dalo smlouvat), jednak mě s tím samozřejmě nepustí v tretrách se na hoďku dvě projet.

        Jakou máš délku noh prosímtě?

        0 0
    • Forester  

      délku rukou a nohou nevím. mám 190cm a Meridu Matts Pro mám 22´ (model 2005). Když jsem vybíral, rozhodoval jsem se mezi 20, ale nakonec jsem rád za tu 22. Postupně zkracuju představec (původně 135) a OK.

      0 0
    • robo.s2  

      Sel bych do 18". Mam Authora 19", na vysku celkem dobry, ale je moc dlouhej (efektivni delka horni ramovky 605mm, musel jsem to resit kratsim a zvednutym predstavcem, jinak jsem byl neskutecne natazenej. Epica mam 17,5" a je to na me akorat (delka horni ramovky 595mm), sedlovku mam vytazenou 24cm. Moje vyska 179, delka nohou 85cm. Asi mam kratky ruce.

      0 0
      • DaSnail  

        na 605mm si neskutecne natazenej a 595mm je akorat?

        1cm sa poznat dá, ale tak dramatický rozdiel to snad neni a dá sa to predstavcom doladit.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Měl jsem dvě Meridy (i TFS). Jsem vyšší než ty a mam spíš delší mohy a obě jsem měl 18ky. I když jsem měl sedlovku na 38 cm (to neni na škodu). Myslim, že 18 ku v pohodě doženeš sedlovkou/před­stavcem. 20ku už nezmenšíš…

      0 0
    • Ostrawak  

      souhlas s 18-ctkou

      0 0
    • pavelr  

      Při stejné výšce mám 2 starší meridy 18´ a 20´. Na obou se mi jezdí celkem dobře, ale nechci je srovnávat kvůli různému osazení a obutí. Pokud koupíš 20´, počítej s výměnou představce za kratší, já vozím 100mm. Pokud se rozhodneš pro 18´, tak si ověř, aby neměla sedlovku kratší než 350mm.

      0 0
    • o.1  

      18". Riadil by som sa hlavne podla noh. Ja mam tiez nohy 84cm tam vychadza vzdialenost stred vrch sedla nieco cez 71cm, to je 18" akurat(sedlovka bude vysunuta podla sedla menej ako 25cm). Pri 20" budes mat prilis vysoko hornu ramovu trubku.

      Virtualna dlzka hornej ramovej trubky sa lisi o 1,5 cm, to je maly rozdiel, predstavcom a sirkou riaditok spravis ovela viac. Kolko ti vychadza efektivna dlzka(virtualna horna trubka +predstavec)?

      0 0
      • biker90  

        Mám ± stejné míry jako zakladatel tématu, ale tohle mě trochu překvapilo. Mě Fit calculator spočítal 74,4–76cm – střed, vrchol sedla. Ty píšeš „něco přes 71cm“. A na kole, které mám teď, jsem naměřil 79cm a přijde mi to pohodlné :) Závisí tenhle rozměr ještě na něčem jiném než na délce nohou? Nějak z toho nevím.

        0 0
        • MlokCZ  

          Závisí na tom, jak si kdo dává vysoko sedlo. Je to dost individuální a i pro stejnou délku nohou se vidí poměrně velké rozdíly.

          Já vozím sedlo spíše výše a pro 84,5cm nohy mám také o něco více než 71cm (nevím z hlavy teď přesně o kolik).

          A mírně to může ovlivnit i velikost chodidla.

          79cm mi ale přijde už nějak podezřele moc, to už se snad musíš přesýpat při šlapání na sedle.

          Dokážeš šlapat když dáš na pedál paty? To si myslím je takové pravidlo o tom, jak nejvýše by mělo být sedlo. Někdo ho vozí níže, tedy při šlapání patou ještě trochu v dolní úvrati krčí nohu.

          0 0
          • Milwa  

            Po ranní mentální rozcvičce geometrií a anatomií mě napadá i možnost nepatrné závislosti na poměru délek femuru a bérce. Posouváním sedla dopředu a dozadu dochází i k posunu težiště jezdce, které slouží jako jako opora pro záběr do pedálu.

            A ikdyž teda všichni disponujeme dokonalým kruhovým šlapáním, pro každého jezdce bude existovat pozice pedálu, ve které na něj dokáže vyvinout nejvyšší sílu, případně požadovanou sílu s nejmenší námahou. Za mě je to třeba pozice, kdy je klika v poloze kousek před čtvrtou hodinou. S posunem těžiště po horizontální ose pak jezdec ztrácí tuto podporu pro záběr a nohy, kdy jsou pokrčené zrovna do stavu, kdy mají nejvyší potenciál záběru, se nemohou o těžiště zapřít. Jezdec pak hledá jinou polohu sedla. Jestli to ale udělá 8cm si taky moc nemyslím.

            Někdy mi přijde, že moc mluvím a málo šlapu.

            0 0
          • biker90  

            No mě to taky přijde dost divný.

            Že bych se přesýpal, to mi nepřijde. Sedlo jsem si nastavoval tak, abych měl mírně pokrčenou nohu, když mám patu na pedálu.

            Dneska jsem objevil v garáži staré kolo, co na něm jezdí táta. Je to, myslim, 19,5 délka 590mm. Zkoušel jsem si upravit posed a naměřil jsem zase 79cm. Ještě jsem měřil špička sedla – řídítka a tam byl rozdíl asi 1,5–2cm oproti mému kolu. Ale sedělo se mi úplně jinak. Nebyl jsem tak natažený, což je přesně to, co mi teď vadí.

            0 0
        • o.1  

          Ak sa dobre pametam, tak to bolo 71,6–7mm ale mam vysku iba 175, este to doma skontrolujem, tiez som si myslel, ze to zavisi iba od noh.

          Ale normalne som vozil sedlo nizsie asi o 2cm (a podla ineho merania nejakym pocitacovym programom a kamery to bolo v poriadku).

          Teraz mam na vacsom rame (19") sedlo viac vpredu a akurat sa to dostalo na tych cca 71–72cm a zda sa ze ak dam sedlovku s priamym zamkom a pojdem este sedlom dopredu a vyssie tak to bude este lepsie, takze od predozadnej polohy sedla to dost zavisi.

          Takze ja by som nerobil z par cm nejaku vedu,skor by som sa pozeral na vysku ramovej (standover height) ostatne rozmery col sem, col tam sa da lahko doladit.

          Pokial mu vychadza niekde 18" a niekde 19" tak by som nebral 20", jedine ak jazdi iba lahky teren.(ta moja 19" ma virtualnu dlzku 605 ako merida 20" a aj s mojimi 175cm je to s rovnym zamkom a 6–7cm predstavcom co sa tyka dlzky posedu vpohode)

          0 0
        • versally  

          mě spočítal wrenchscience výšku sedla 74.17 cm, takže to by odpovídalo tobě.

          0 0
        • o.1  

          Tak som to zkontroloval, vyska stred-sedlo 71,6–73,3cm (pre AM jazdenie od 67,1cm) bola pre vysku noh 83cm. V skutocnosti aj pri jazdeni na ceste mam 71cm (dostal by som sa mozno trochu vyssie keby som dal priamy zamok a posunul sedlo dopredu).

          Celkova dlzka(virtualna +predstavec) vychadza od 665 do 695mm co aj zhruba mam, zaujimave ze na 19" mam 665 a na kratsej 18" mam mozno aj 700mm (predstavce 6 a 11cm)a obidva su ok.

          Podla roznych kalkulatorov to vychadza aj trochu odlisne + pri tej dlzke noh je instrukcia ze merat pomocou napr. knihy z takym tlakom ako ked sedi clovek na sedle = ±1cm je minimalna subjektivna chyba.

          Celym tymto som chcel povedat viacmenej len tolko, ze co sa tyka dlzky, 1 palec hore dole prilis nezavazi a staci v obchode skusit vysku klasickym sposobom obkrocmo, ale ak ma nohy naozaj 84cm tak ta 20" bude vysoka ako cestny bicikel(co pri neterennom jazdeni, napr. maratony sa mozno aj bude dat prezit:-).

          0 0
    • Markyz  

      Ať máš i opačný názor: Měřím 178 cm, měl jsem Meridu 18' a byla mi prostě malá. Teď jsem pořídil novou 20' a jezdí se mi líp. Je to ale subjektivní, nejlepší je opravdu to vyzkoušet.

      0 0
      • Emiliano  

        No já řešil podobnej problém. Měřím 177 cm a mám Meridu TFS 20´. Horní rámovou trubku mám tak tak. Ale délka mi sedí. Kdybych kupoval znovu, tak bych vzal asi 18´. Ale na tyto výšky by nám nejlépe seděly asi 19´ rámy. U některých letošních modelů by je Merida již měla také nabízet:

        http://www.merida-bike.cz/…-1000-d-2011

        0 0
        • versally  

          Jakou máš délku nohou prosímtě? Jak poznáš že je ti horní rámová trubka taktak? Znamená to že máš jen minimálně vysunutou sedlovku?

          Koukal jsem na ten odkaz a právě to vypadá že ani letos nebudou u Meridy 19" rámy (je v hranatých závorkách)

          0 0
          • versally  

            oprava: rozklikl jsem objednavaci policko a je tam i 19".

            0 0
          • Emiliano  

            Tak délku nohou k rozkroku mám 82 cm. A taktak znamená, že když si stoupnu nad rám,tak mi od rozkroku k horní rámové trubce zbývá cca 5 cm.

            0 0
            • biker90  

              A kolik je teda ideální, když 5cm je „taktak“?? :)

              0 0
              • Emiliano  

                No tak schválně, kolik?

                0 0
                • biker90  

                  No ne, tak já se ptám.

                  Ono asi záleží v jakym terénu jezdíš. Já se v 95% pohybuju po zpevněných cestách nebo po silnici, takže jsem to moc nezkoumal.

                  0 0
                  • Emiliano  

                    No mně to přijde docela málo. Dokážu si představit i víc…

                    0 0
                    • biker90  

                      Zajímavý je, že když jsem do toho Fit calculatoru zadal délku nohou 84,7cm tak mi to vyhodilo standover 80,7–82,5cm :)

                      Nebo kde ty to měříš? Tohle by mělo být uprostřed horní trubky, jestli jsem to dobře pochopil.

                      0 0
                      • Emiliano  

                        Tak já to beru u sedla, když z něj slezu, což ale není od středu nijak daleko. Každopádně jsem napsal, že bych příště bral spíš tu 18´ (kdyby byla 19, tak 19´). Ale záleží na každém, co mu vyhovuje. Teď mám 20´ a taky jezdím.

                        0 0
      • Smazaný účet  

        Subjektivní to je. Neustále potkávam lidi na rámech 20–22", sedlovka sotva leze z rámu, vepředu 10 cm podložek a ani je nenapadne, že je někde chyba, páč se jim „jezdí dobře“.

        0 0
      • DaSnail  

        malá myslíš tak že ti nestačila sedlovka?

        lebo keď bola krátka na dåžku, tak by možno bolo lepšie kúpit rám od výrobcu ktorý robí dlhšie geo. a ne kupovat vysokú kozu.

        0 0
    • versally  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • Palec  

      Výška 179cm a vnitřní délka nohou 84cm? Myslím že máš kratší nohy a delší trup (nebo krk). Při volbě velikosti rámu se zaměř hlavně na efektivní délku horní rámové trubky. Pokud je to stroj na závody a ty máš dlouhej trup, volil bych delší rám – tím pádem 20". Jak už tu někdo psal, Merida dělá spíše kratší rámy. Délka 605mm při 20" není nijak závratná hodnota, ideální posez pak doladíš představcem. Na 18" by ses taky nemusel rozumně poskládat ani ze 120mm představcem. Teoreticky se to plácá.. Vyzkoušet si to by bylo ideální:))

      0 0
      • Neunzikger  

        Souhlas s 20.

        0 0
      • biker90  

        Vidim to taky na tu 20tku. Teď mám 21,5" 620mm dlouhý a ještě k tomu 110 představec. A fakt mi to nesedí na délku. 605mm s 100 představcem by mělo být v pohodě. A výška mi nevadí ani teď, takže tam problém nevidím.

        Nebo máte jiný názor? :)

        0 0
      • versally  

        Díky, za velice komplexní odpověď. Minimálně v čem mě tenhle thread posunul dopředu je že bez vyzkoušení to nepůjde. A taky že možná sáhnu po někom kdo dodává kola na 19" rámech.

        0 0
        • biker90  

          Hele, já jsem použil tenhle Fit calculator, a tam vůbec velikost rámu podle sedlové trubky neberou v úvahu. Takže jestli je to 18, 19 nebo 20 bych zase tolik nezkoumal. Jde hlavně o délku a výšku.

          Mě tam vyšlo virtuální délka horní trubky 590mm, což by odpovídalo 18". Já si pořád nejsem jistý tou výškou, protože teď mám 21,5 rám :D Ale tobě to třeba pomůže.

          Vyzkoušení by bylo ideální. Ale na nějakou delší projížďku a ne si na to jenom sednout v obchodě nebo si udělat kolečko po parkovišti. To by mi teda moc nepomohlo.

          0 0
          • o.1  

            V com je problem mensej vysky? Narozdiel od velkej, tam je to jasne.

            0 0
          • versally  

            Byl jsem dneska nejaky Meridy vyzkouset, prodavac se na me koukl a rikal ze na zavodeni bych rozhodne mel jit do 18", dokonce ani nebude potreba delsi predstavec. Takze ja jsem rozhodnutej. Kratsi delka noh a ruk asi udelaly svy.

            0 0
            • McBlacky  

              podle mě jsi akorát mezi.

              Přítelkyně má 176 a Mko s 10cm představcem. S rovnýma řídítkama na závody a s vlaštovkama na druhé Meridě na pohodu.

              já se 183cm bych se na ty kola nesložil ani se 120 představcem

              spíš bych ti doporučil 90představec na 20" než se skládat na 18"

              0 0
              • biker90  

                Já si to myslim taky. Zkusim ještě napsat někomu, kdo má přímo tu HFS XC 2000-D jak vysoko je horní trubka. Ale řekl bych, že to bude ((pro mě)) v pohodě. Žádný velký terén nejezdím. A na zpevněný cestě by to mělo být pohodlnější, než se skládat na „malý“ rám.

                Navíc podle téhle tabulky je to taky jasná dvacítka. Rozhodně ne 18", která je psaná pro 170cm. Určitě to bude individuální, ale já jsem pro 20".

                0 0
              • MlokCZ  

                Jestli má ruce opravdu 60cm, tak to je stejný případ co já. A jak jsem psal výše, tak já bych měl tu 18tku ještě s 9cm představcem i při mojich 182cm.

                Prostě jsou tu extrémní rozdíly, když třeba Orfi má při stejné výšce o 11cm delší ruce.

                Pro jeho proporce a krátké ruce to vidím jednoznačně na 18tku, což si i sám v praxi vyzkoušením potvrdil.

                Většina vás ostatních tu máte mnohem delší ruce, takže podle sebe to nemůžete vůbec srovnávat.

                0 0
                • biker90  

                  A co výška a šířka řidítek? To bude taky dělat rozdíly ne?

                  Čim víc toho tady čtu, tim jsem na tom hůř :D Vždycky se pro něco rozhodnu a pak někdo ((teď zrovna ty)) mě zase donutí přemýšlet nad něčim jinym.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Jistě, i šířka řídítek má vliv. A ty máš taky tak krátké ruce jako má versally na kterého jsem psal jasnou 18tku?

                    Jen si psal něco o podobných proporcích, ale ne konkrétně.

                    0 0
                    • biker90  

                      No, jestli jsem neměřil úplně blbě, tak jo. Naměřil jsem 61.

                      Ale jak jsem někde výš psal. Zkoušel jsem na starém kole nastavit posed a rozměr špička sedla – řídítka byl kratší asi o 2cm než na mém kole a sedělo se mi úplně jinak, pohodlně. Řídítka jsou přibližně stejně vysoko, akorát šířku jsem neměřil. Tak jsem si řikal, že když je 20" rám o 1,5cm kratší než můj, + 10cm představec místo 11 ((teď)), tak by to mělo být dobré.

                      0 0
                      • Emiliano  

                        Hele, seber se a běž si někam zkusit obě dvě velikosti, ať máš možnost srovnání! Tady o tom budeš pořád polemizovat a stejně se pořádně k ničemu nedobereš. Stejně si myslím, že si pak vezmeš 18' ;-)

                        0 0
                        • biker90  

                          No jo, jenže když mám 5 let blbej posed a sednu si v obchodě na kolo, tak mi v tu chvíli bude ze zvyku vyhovovat zase blbej. Proto se k tomu snažim dostat nějak jinak :)

                          0 0
                          • Milwa  

                            Věř fitkalkulatoru a MlokoviCZ. To je to nejrigoróznější, co je k dispozici. Lepší už je jen zkušenost na minimálně desítkách km a ta se nabývá v zásadě jen s vlastním kolem.

                            0 0
                          • o.1  

                            Pri 18" a 20" je rozdiel v dlzke 15mm, takze na dlzku je to skoro jedno, iba si zkontroluj vo fitcalculatore kolko ti vychadza celkova dlzka(horna virtualna trubka + predstavec), aby si vylucil ze bude treba predstavec 12 a viac cm.

                            Na vysku je rozdiel 5cm, co je uz dost,(spomeniem aj moznost ze budes chciet zvysit komfort karbonovou sedlovkou, tak na tej 20" to az tak dobre nepojde)

                            0 0
                            • kubad  

                              souhlas, já bych to zjednodušil, pokud mu na 18" bude s malou rezervou stačit seriová 350mm sedlovka tak je výběr jasný, délka se doladí představcem 100–110mm.

                              pokud ne tak 20"

                              0 0
                              • McBlacky  

                                ta sedlovka je dobrý ukazatel.

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Já bych to klidně posunul na 400mm sedlovku, která bude mít trošku větší rezervu (tedy když to těsně nevyjde s 350mm sedlovkou, tak bych do 18tky šel pořád taky).

                                0 0
                          • Neunzikger  

                            Jestli jezdils na 178cm tělesné výšky efektivní horizontál(dále jen „EH“) 620mm, tak zkracovat ho na 590mm na 18“ Meridě, je obrovský skok. To radši těch 605mm a dorovnat představcem. Obecně krátký rám vypufrovaný dlouhým představcem je skopce labilní (myšleno v souladu s tématem pro XC HT). Tos na Tvé 21,5“ EH 620mm nemohl zjistit.

                            Nejsem při řešení geometrie posedu zastáncem argumentů typu „protože já…“ – své parametry sdělím pro porovnání z toho důvodu, že mi vyhovuje delší posed. Mám Meridu 18“ EH 590mm + představec 110mm bez podložek negativně při tělesné výšce 173cm.

                            Když jsi na Meridě hraniční, tak se poohlédni jinde např. Superior dělá v 18“ EH 605mm. Uspokojíš tady ve vlákně 18“ i 20“ radily ;-)

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Schválně ale uveď délku rukou. Je klidně dost možné, že máš výrazně delší ruce než on i při těch 173cm.

                              0 0
                            • biker90  

                              Právě toho velkého rozdílu se bojím. Proto uvažuji o té 20".

                              Po Meridě koukám, protože se mi líbí HFS XC 2000-D + pravděpodobně nějaký upgrade protože mám rozpočet 30t. Za tu cenu jsem toho moc podobného neviděl, a ani bych nic podobného nepostavil, proto řeším zrovna Meridu.

                              0 0
                              • wbiker  

                                Jestli by potom nestálo za to, investovat do některého z programů typu BG FIT a podobně. Zrovna u toho BG FIT píšou, že máš dorazit s vlastním kolem, ale třeba v Brně na sportlifu předloni zdarma měřili lidi u stánku Duratec a vyjela podobná tabulka jako z fitcalculatoru. S tím, že asi postatně minimalizujou možnost chyby měření, plus ti dpoví na otázky, jestli 20" nebo 18". Než koupit blbej rám, raději bych se snažil jít touhle cestou.

                                0 0
    • j.novis  

      Já jsem kupoval Merida Matts HFS XC 1000-D 2010. Měřím 178 cm a délku noh tak 82–83 cm. Kvůli mě postavili v tomto modelu velikost 18 i 20, abych si je mohl vyzkoušet. A nakonec jsem si vzal 18. Když jsem si stoupl, tak jsem měl u 20 rámovou trubku až v rozkroku a skoro jsem musel být na špičkách. Nejlepší je to vyzkoušet.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.