Malé kolo: koupit a upravit nebo na zakázku?

39 nepřečtených
  • Peggy722

    Ráda bych si jednou v životě pořídila slušné kolo. Mám ale malou postavu – 158cm není tak málo, mám ale trochu kratší ruce a nohy, takže dceřin horský Ghost s 13.5" rámem je mi spíš velký – dcera má 155cm, ale sedlo má o 5cm výš než já!

    Hledám hardtail, pokud možno lehký, s nižší vidlicí (u mé velikosti už bývá problém dát řídítka níž, kam potřebuji), 20 000 – 30 000 Kč. Jezdím nejvíce po cyklostezkách.

    Dívala jsem se na kola s 12–13" rámy, ale všude měli jen těžká kola (~13.5kg) do 15 000 Kč s pružinovou vidlicí a sadou ~Altus. Nic lepšího a dražšího v mé velikosti jsem na internetu nenašla!

    Nejlepší byl Felt Six 60 r. 2015, Deore/Acera, řazení 3×9, hydraulika za 15 000 Kč, ale 12" velikost už neměli. Kdyby někde byl, možná bych ho koupila a vyměnila vidlici a pár dalších dílů.

    Chtěla bych se zeptat – na mém místě – koupili byste ten Felt, nebo znáte lepší značku s 12"-13" rámy, nebo byste si třeba postavili/nechali postavit kolo podle svého? A kolik by stálo nechat kolo někde postavit? (případně kde v okolí Prahy staví kola?)

    0 0
    • Fidži_CZ  

      12"? Jak máš proboha dlouhé nohy?

      0 0
    • Lišák  

      Doufám, že když sedíš na dceřině kole, tak se nesnažíš dotýkat země oběma nohama zároveň?

      0 0
      • Peggy722  

        Ne, to umím :-) Od středu šlapacího středu do horní plochy sedla je to 61 cm. Ale to není podstatné, hlavní je vzdálenost a výška řídítek (na dceřině Feltu mám obrácený krátký přestavec, i obráceně vlaštovky, a stejně je to tak tak pohodlné).

        0 0
        • scalar  

          To by asi chtělo fotku (toho Feltu), jak to máš obráceně. Máš trochu kratší nohy, ale že by to byl takový extrém, aby byl nutností 12" rám se mi nezdá.

          0 0
    • Namtos  

      12" to je asi poslední velikost dětských kol viz. http://superiorbikes.eu/…f-l-y-26/red

      Dámská kola začínají na 14"

      0 0
    • oddie  

      A musí to na ty cyklostezky mít nutně odpruženou vidlici? Podle mě by sedělo třeba tohle http://www.islabikes.co.uk/…inn-26-small

      0 0
    • pocestny  

      Padly tu Superior Fly 26, Isla … Tak jeste chybi doporucit RB Kid. Za vsechny tri palec nahoru.

      0 0
      • Namtos  

        To nebylo doporučení :) To bylo jen konstatování, že v sériové výrobě asi nevybere..

        0 0
      • oddie  

        Zrovna nedávno jsme na to koukali pro ženu, že by měla Islu Beinn 26, ale L – tu o chlup větší. Ale nakonec asi něco budu stavět sám. Ono pro ty malé ženské to není úplně sranda, moje žena má 163cm, je jí dobře 15", ale třeba kliky by měla mít 165mm – tazatelka v tomhle tématu by podle mě měla mít max 160mm kliky, možná dokonce jen 155. A něco takového se na kolech pro dospělé nenajde (stejně jako na největších velikostech se nenajdou delší).

        0 0
        • scalar  

          Kliky Sram NX jsou za dostupnou cenu v menších délkách.

          0 0
          • oddie  

            To jo, ale sériově je výrobci kol běžně neosazují.

            0 0
            • Namtos  

              Ale pan Skalka (scalar) ano :) Pokud by pro Peggy 722 nebyly Č.Budějovice z ruky,tak tady by stavitel nejspíš byl .anebo by poradil s výběrem komponentů…

              0 0
    • Peggy722  

      Takhle vypadá dceřin Ghost, když si nastavím sedlo podle sebe. Řídítka bych výš než takhle (nastaveno na min výšku) rozhodně nechtěla. Představec by se dal koupit kratší. Ale výběr u 13,5" rámů jako je tenhle není o nic lepší.

      P.S.: Slyšela jsem, že když si koupím vzduchovou vidlici, dá se nastavit tak, aby byla při jízdě nižší než současná pružinová. Nevím, nakolik je to pravda.

      Oddie: Ano, určitě chci odpruženou vidlici! 15 let jezdím na neodpruženém (a na mě trochu velkém) kole a mám ho plné zuby!

      Namtos, Pocestny: Určitě taky chci 3 talíře (nabo 2 a kazetu s velkým rozsahem), ne 1 talíř jako u odkazovaných sup.fly a islabikes.

      0 0
      • Lišák  

        Menší rám rozhodně ne. Spíše rám s nižší hlavovou trubkou.

        0 0
      • oddie  

        Menším rámem si nijak nepomůžeš, limitující je ta odpružená vidlice. Sedlovku máš vysunutou poměrně dost, menší rám bych nedával. Spíš to chce sehnat rám s co nejnižší hlavovkou a vzduchovou vidlici nastavitelnou na nižší zdvih, když chceš mít řídítka níž. Nebo kolo s 24" koly :)

        0 0
        • Peggy722  

          Děkuji za rady.

          U dceřina Ghosta bych si asi koupila kratší představec, kdyby byl můj (je tam originál ~65mm). Tak jsem si říkala, že menším rámem s původním představcem ušetřím kila :-)

          U IslaBikes má odpruženou vidlici Craig 26" (Craig 26" Pro za £1500 je už trochu moc drahý). Líbí se mi na něm 152mm kliky a malý Q-faktor, kterým se chlubí. Ty grip shifty a 1-talíř bych ale nechtěla.

          Přemýšlím také o tomhle inzerátu: http://www.bike-forum.cz/…kolo-13-5-26

          Cena je skvělá a vidice vzduchová (snad by se mnou fungovala), ale chtěla jsem zjistit, jestli někde není něco „lepšího“.

          0 0
          • Namtos  

            Možná než kratší představec, hledat cestu (jinou geometrii rámu), jak by jsi posunula posed dopředu, tady máš sedlo nadoraz vzadu a jak píšeš jseš pořád krátká…

            0 0
          • t29  

            Píše, že vidlice je upravená v Tuning-Test, což je zdejší uživatel milan1, který ladí vidlice pro co nejlepší chod a citlivost. Troufám si tvrdit, že bude fungovat líp, než nová vidlice z obchodu.

            0 0
    • Roman 41  

      Co takhle Author Ultrasonic 26", lehký, v sérii s odpruženou i s pevnou vidlicí, rám 13,5", synovi jsme stavěli na zakázku na XC závody, měří 131 cm, viz fotky v profilu. Jestli s cenou do 30000 Kč, tak se dostanete se stavbou na zakázku i pod 10 kg i se vzduchovou vidlicí. RB Kid je moc malý. Kratší představec 33mm, sedlovka s 0° offset. Naše stálo 22000

      0 0
      • Peggy722  

        Díky za informaci, vypadá zajímavě. Kolo + vzduchová vidlice + tenčí hladké pláště by mě dostalo přesně k 30 000 Kč. Asi si ho půjdu někam vyzkoušet :-)

        0 0
        • Roman 41  

          Podívejte se na author-partner.cz, jsou někde od Prahy, mám od nich pouze ty kliky SR Suntour 160 mm, ochotný jsou

          0 0
        • Roman 41  

          Ještě mě napadlo postavit kolo s rámem SCUD, více barevných možností, dělají velikosti 13" a 15" na 26" kola, taky jsou celkem lehké, tyto kola staví Cyklomira Lukov u Zlína

          0 0
    • Espen  

      Nech si něco postavit od Scalara a máš klid.

      0 0
      • Peggy722  

        Dík za tip (psal o něm už Namtos), jsem z Prahy a nemám auto, zkusím se raději nákupu na dálku vyhnout.

        0 0
        • Espen  

          Já ještě dál. Loni v létě jsem nechal stavět kolo pro kamarádku. Proběhlo pár mailů, pár hovorů a přišlo super kolo, přesně podle představ. Přivedlo PPL, platba při převzetí. Celé to trvalo necelé tři týdny. Stejné, jak objednat v jakémkoliv e-shopu,jen si člověk řekne, co a jak by chtěl. Takže za mě pana Skalku můžu jen doporučit.

          0 0
    • kocers  

      Jak už napsal Pocestný, co se podívat do RB centra v Praze. Píšeš že si z Prahy, takže by nemusel být problém tam zajet. Nemusí to být nutně RB Kid, ale Petr Hejník bude určitě schopen poradit, přeměřit, … Rozpočet nemáš malý, takže by se dalo určitě něco vymyslet. Pokud by nesedělo nic z kolekce, tak v RB jde i rám na míru.

      0 0
    • Al Stra  

      rám dcery mi přijde v pohodě, sedlovka má být vysunutá z rámu… a menší velikost už bude dětská a na tom jezdit nechcete, koukal bych po dámských variantách dospělých kol, eventuelně s drobnou úpravou komponentů… scalar vám může postavit pěkné kolo, RB můžu doporučit nebo něco třeba tady… https://www.krabcycles.cz/…Damska-kola/

      ještě se můžete pro nás vyfotit z boku, jak na tom kole sedíte, ať je jasno s tou velikostí

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Co třeba kolo, jako je v inzerátu? Vel. XS by měla být celkem v pohodě. Jen je to v Brně, ale zase tam jedou vlaky, když se jeden nechce kodrcat po D1.

      http://www.bike-forum.cz/…-2015-vel-xs

      0 0
    • Smazaný účet  

      nestálo by zato se přeměřit a porovnat výsledky fitclculatoru s geometremi rámů?

      0 0
    • Peggy722  

      Děkuji za všechny odpovědi a tipy. Omlouvám se za pozdní reakci, ale poslední dva dny se mi nějak nedařilo odeslat odpověď.

      Takže o víkendu se chystáme měřit a testovat na dceřiným kole, abysme našli ty nejvýhodnější rozměry pro mne. Rozhodně se půjdeme podívat na ty Authory, vypadají dobře. Pokud bz mi žádný nevyhovoval, tak si nechám kolo postavit. Však je to investice na spoustu let, tak proč si nedopřát kvalitní kolo. Já mám jízdu na kole opravdu ráda, ale když mi začala ujíždět i šestiletá dcera, tak je načase s tím už něco dělat. A kondičkou to opravdu není.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.