Lze vyměnit převodník 42 za 44 u klik XT FC-M780 ?

11 nepřečtených
  • Charles2k

    Mám teď možnost koupit za slušnou cenu solidně vybavené karbonové MTB, kde jsou kliky XT FC-M780 (42–32–24). Jenže jde o 26", takže nejsilnější převod je pro mě slabý. Dost často se přesunuji i delší trasy po silnici a 42 mi fakt v řadě míst nestačí.

    Jde nějak rozumně u těchto klik převodník 42 vyměnit za 44?

    0 0
    • Vilém  

      Tak vymenit by to slo, ale minimalne to bude blbe vypadat, protoze diry v pavouku klik neni symetricky na stred. Pak by taky mohl nastat problem se smykem.

      Znamemu jsem kvuli tomu menil kliky, podle neho ty 2z delaji strasny rozdil, i kdyz muj nazor je, ze je to uplna kravina.

      Spis bych zapracoval na kadenci.

      0 0
      • Singlespeed  

        Silniční kola mají běžně 50 a více zubů vepředu. Že by silničáři ze zásady nechtěli zapracovat na kadenci? ;-)

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Na 42×11 při kadenci 80 ot/min a obvodu pláště 2120 mm (číslo jsem si vymyslel, je potřeba změřit konkrétní plášť na konkrétním ráfku) pojede rychlostí 38,85 km/hod. Při kadenci 100 ot/min už by to mělo být 48,56 km/hod, při 120 ot/min pak >58 km/hod.

          Na silnici mám kompakty 50–34z, na rovině jsem se ještě ke kombinaci 50×11 nedopracoval, možná to bude tím, že jezdím s kadencí cca 105–110 ot/min a na rovině tak mívám zařazeno maximálně něco jako 50×17 nebo 50×18 a stačí to na rychlost zhruba mezi 37 a 40 km/hod.

          Jet ke 40 km/hod na biku delší dobu už je mor, začíná se nechutně projevovat nevýhodná aerodynamika.

          Fascinuje mě, jaké mají eliťáci (nikdo jiný si na nedostatek těžších převodů snad stěžovat nemůže) základní mezery v prosté matematice při evidentním obrovském nadbytku výkonu.

          0 0
          • Singlespeed  

            Eliťáci mezery mají. Mnozí z nich mají na silničním kole dokonce 53 zubů, což by naznačovalo, že jezdí průměry k 60 km/h :-). Nebo se jim taky nechce zapracovat na kadenci…

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ono se také často jezdí v polovině až horní části kazety – šetří to kazetu, ořech, řetěz. Pastorek 11z toho už z proncipu moc nevydrží, do sjezdů je ale dobrý. Ono na rychlost 40 km/hod a kadenci ~ 100 stačí k převodníku 53z přibližně pastorek 17z.

              0 0
      • Jades  

        Kdo má dynamit v nohách, možná dva zuby ignoruje, ale věř, že jsou chvíle a situace, kdy by se za dva zuby víc nebo míň, ať už na placce nebo pastorku, klidně i vraždilo…

        0 0
        • Vilém  

          Beru to ze sveho pohledu, kdy jsem na 26" kole snad nikdy nezaradil 44/11, proste to neuslapnu.

          kdyz to hodim do kalkulatoru, tak pri kadenci 80, je to rozdil v rychlosti 1,8 km/h, pri kadenci 100 to dela rozdil 2,3 km/h.

          Pri te stovce kadenci jede clovek kolem 50 km/h.

          Zda je to tak hrozny rozdil, to at si kazdy posoudi sam.

          0 0
        • 777rada  

          Ano, někde v Dolomitech nebo Alpách nebo na Lysé hoře je rozdíl 23 vs 25 zubů na kazetě. To je ale něco jiného než rozdíl dvou zubů na převodníku – jde o vzájemný poměr. Vím, že řešíš nejtěžší převod a taky si neumím představit kde ti 44z chybí. Jaké jezdíš pláště?

          0 0
          • 777rada  

            Aha, tak oprava, nejtěžší převod řeší zakladatel vlákna, jezdec na vysokém kole :-)

            Edit: Aha, přání bylo otcem myšlenky, na obrázku v profilu není vysoké kolo, je to sloupek vinné révy.

            0 0
    • Charles2k  

      Tak já ty dva zuby navíc poznám poměrně dost. Měl jsem nějaký čas 42, takže s 44 mohu porovnávat. Jezdit více frekvenčně mi nevyhovuje, snažil jsem se to změnit x let a výsledkem je, že akorát snad točím rychleji do kopců. Nedávno jsem třeba jel jistou trasu se skupinou poměrně výkonnostních cyklistů – v terénu a do kopců mi to těžce nandávali, ale při přesunech na rovině, či z mírného kopce po asfaltu jsem se jim bezproblému vyrovnal, možná byl i o chlup lepší (měli právěže slabší převod). Proto potřebuji 44 pro 26" rám (a nebo nějakou hodně zajímavou nabídku na dobře osazené karbonové 27,5" možná i 29" :-)…)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.