• Jane

    tak by mě zajímalo, jak je to s tím pravítkem na lyžinách sedla, protože na mým bajku se při upnutí sedla v zámku dostávám mimo to pravítko, tak jestli je nějaká tolerance… protože některý sedla maj to „pravítko“ poměrně krátký – jako např. Prodolo, což by dost omezovalo předozadní posun sedla, kdyby se člověk nemohl dostat mimo to pravítko… takže nevím, jak to přesně je…:-) viz obr – naměřený offset sedlovky je 25mm

    0 0
    • mar_tin1  

      ja by som to neriesil. ale potvrdzuje to fakt, ze mas maly ram :)

      0 0
    • roud  

      záleží dost na sedle některejm to nevadí a některý dost pružej když je máš mimo to pravítko…

      0 0
    • Rolei  

      Výrobce sedla tvrdí že už to máš mimo, ale moc bych se tím netrápil. Udělej nové – ne provizorní měření, ono ti to vyjde zas jinak. Nejen sedla mají to „pravítko“ jinak dlouhé, ale i sedlovky mají různě široký zámek…

      0 0
    • Cryzyy  

      Docela by me zajimalo co cekas, ze Ti tady kdo napise ?! vyrobce sedla Ti dava celkem jasne najevo, kde ten zamek sedlovky ma bejt, kdyz si to das jinak mozna to bude jedno, mozna to sedlo nebude fungovat jak ma a mozna se lyziny ohnou nebo zlomi.

      0 0
      • Jane  

        aha – no tak sorry no… já jen, že mi ten zámek sedla zabere v podstatě celou plochu pravítka, takže kolik tak asi zbývá prostoru pro předozadní posun sedla – 1cm? kdoví jestli… takže asi optimem by bylo pořídit sedlovku s offsetem třeba 3cm, což se mi tedy vůbec nechce:(

        0 0
    • Opice  

      Pořiď si tedy přímý zámek sedlovky a je to…:-) Mnohdy se tím vyřeší více věcí najednou. www.koloshop.cz/index.php?…

      0 0
      • pepek  

        To je marný, poradit Jane už tady zkoušely desítky lidí, a výsledek: nemožné !

        0 0
        • Jane  

          proč myslíš nemožný?:) kufry už posunutý mám – tentokrát pro změnu max. vepředu, což by mělo bejt přesně pod kloubem palce, sedlo putovalo max. dozadu, takže kolmice koleno–osa pedálu vcelku odpovídá… na představci –17st už nevidím nic tragickýho, ten na kole zůstane, jen by to chtělo verzi 10cm

          0 0
          • pepek  

            Tak když už tam ten nesmysl MUSÍ zůstat, tak ho aspoň otoč vzhůru nohama :-)

            0 0
          • kubad  

            posuň to sedlo tak o 1cm aby byl ten zámek kousek před ohybem a při tvé váze by to mělo vydržet.Víc bych to neřešil, pokud ti ta poloha bude vyhovovat, pokud ne tak sedlovku s větším ofsetem nebo sedlo s jinýma lyžináma, nebo jiný rám :-)

            0 0
      • Jane  

        uznávám, že moc technickou představivost nemám, ale potřebuju dostat sedlo dozadu a ne dopředu, tudíž přímá sedlovka by podle mě stávající situaci jen zhoršila – řešení by mohla přinést sedlovka s větším offsetem

        0 0
        • Bajker16  

          Zahnutej Thomson Elite ;-)

          0 0
        • Opice  

          …omg… No ty potřebuješ spíše představec nahoru, ale to už Ti řekli jiní. Řešíš tu něco co řešit nemusíš. Přečetla jsem si vše zde: www.bike-forum.cz/…ky/lidi.html?… www.bike-forum.cz/…ky/lidi.html?… Základní problém je malý rám, a nebo min. otočit představec nahoru. Jsi moc předkloněná, musí Tě bolet záda a za krkem.

          0 0
          • kubad  

            Očividně tomu hodně rozumíš :-) už ta reakce s rovnou sedlovkou mluví za vše. radši bych se podobných vyjádření zdržel! Nevim proč by měla otáčet predstavec pokud nemá problémy se zádama a už vůbec nevim podle čeho soudíš že je jí ten ram malý. Pokud má někdo rad sportovní posed na kole tak proč ne rozdíl v tom jak kolo jede je dost velký.

            0 0
            • Opice  

              Očividně tomu hodně rozumíš :-) Když považuješ její posed za dobrý. V terénu se jí zanoří více vidlice a už uvidí tak na dva metry před sebe…, tomu říkáš sportovní posed ? Rám je o min. 2" menší než by měl být. Reakce na sedlovku byla bohužel celkem unáhlená, myslela jsem, že chce spíše dopředu.

              0 0
              • kubad  

                Netvrdím že by nemohla mít o trochu větší ram ale určitě ne 2" to už by prakticky neměla vůbec vytaženou sedlovku a přestavec 80mm by taky nebyl idealni.

                0 0
              • Jane  

                panejo – větší rám rozhodně pořizovat nebudu, rám na výšku není velký ani malý, sedlovka je vysunutá asi 20cm, klidně by mohla bejt i víc, ale mám krátký nohy… jediný co tedy řeším je opt. délka posedu – je mi jasný, že rám s HTE nad 570mm kupovat nebudu, stejně tak pod 560mm se mi chodit nechce… takže budoucí rám bude s HTE 560–570mm, zbytek doladí představec 100/110mm co se týká pozice sedla na současným rámu, tak sedlový úhel je 73.5, možná by byl vhodnější 73 – pak by pravděpodobně stačila sedlovka s offsetem 25mm, teď se jeví jako ideální offset 35mm Rám s výškou 40/41cm, délkou 560–570mm, úhly 71/73 a s čepy nabízí pouze Duratec Sonix a Progress Team SL… uffff

                0 0
                • KubaBajk  

                  tybrďo…!

                  0 0
                • Opice  

                  NJ, máš krátké nohy. Ty fotky vypadjí na pohled hodně divně. Skutečně to ukazuje na krátký rám :-) Máte pravdu v tom, že né úplně, ale asi aspoň o 1" :-) Bané možná.., ale ten představec kdyby šel alespoň s nulovým úhlem.

                  0 0
                  • kubad  

                    dokud nema 130mm predstavec neni rám krátký :-) ten predstavec jen blbě vypada srovnej si výšku sedla a říditek a zjistíš že ten rozdíl neni nijak dramatický a je tu řada lidi kteří maji mnohem větší rozdíl, takže na tom posezu neni nic špatně.

                    0 0
                    • Opice  

                      Zvyknout si jde na všelicos, každý laboruje se svým kolem jak nejlépe umí, a zkouší věci které mu/jí zpříjemní jízdu. Nechci se nijak dohadovat, ale zde vidím pár věcí které jsem ani ještě nezmínila. A to: je to kolo bez tlumičů, a nemá-to brzdy například. A taky je lepší jezdit, než se s někým přít o věcech, které ona stejně vidí jinak, imho odborněji. :-)

                      0 0
                • Rolei  

                  Mám obavu že sedlovku s větším offsetem než 25mm budeš shánět velice těžko…

                  0 0
                  • Jane  

                    fsa k-force ma offset 35mm, ale novou sedlovku ted kupovat vubec nechci, navic by se blbe shanela

                    0 0
          • kámen úrazu1  

            Jane potřebuje sedlo víc posunout dozadu a proto jí radíš rovnou sedlovku? Je moc předkloněná a proto potřebuje delší rám? Hmm. Sedni si na kolo a představ si, jak by si byla natáhlá, kdybys měla rám delší, čistě jen pro lepší představu aspoň o 10 cm. Byla bys předkloněná míň nebo víc?

            Myslím si, že Jane má velikostně dobrý rám. Zkreslení na fotkách bylo dáno úhlem focení, oblečením a určitě měla vliv i zasunutá sedlovka. Souhlasím s tím, že je dost natažená. Ale pokud jí to vyhovuje, nemá problémy s bolestí zad ani jiných částí těla, ani nemá problémy s ovladatelností kola v terénu, tak bych na jejím místě žádný ideální neideální posed neřešila.

            Pokud problémy má, vyřeší je dle mýho názoru řidítka výše – tj. představec otočený nahoru nebo i kratší. Posed by se méně natáhl, stal by se oku víc „ladící“, přirozenější. A jestli by Jane vadilo, že při tomhle nastavení má řidítka skoro na úrovni sedla, poradila bych jí naopek KRATŠÍ rám! Pak by mohla představec opět otočit dolů a nebyla by extrémně natáhlá – ale i v tomhle případě bych se přimlouvala za nějaký s rozumnějším úh­lem.

            0 0
            • Jane  

              no konečně pěkný názor:) to bude asi ono… takže kratší rám… třeba katka hanušová je taky malá jako já (164cm) a vozí karbonovou Almu od Orbea – ta má HTE ve vel 16" něco málo přes 55cm, úhly 70.5/73st a hlavovku 110mm – takže docela fajnové parametry:)

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Bacha na to, že každý má tendenci souhlasit s těmi názory, které odpovídají jeho myšlení a představám a potvrzují jeho domněnky a přání. Ale neznamená to, že jsou správné! :-)

                Zkus sem nejdřív hodit fotku sebe na biku s představcem dlouhým 10, 11 cm, s běžným, neextrémním úhlem a otočeným nahoru. Určitě ho doma máš. A sedlovku vytaženou tak, jak na ní jezdíš. Pro chvilku neřeš výškový rozdíl řidítek oproti sedlu. Tady Tě zase zkritizujeme. :-) Pak uvidíš, co a jak. Je možný, že to vše napraví a kratší kolo nebude ani třeba. Sice měříš s Katkou stejně, ale je možné, že má krátký ruce a trup a tak potřebuje oproti Tobě kratší rám.

                0 0
    • blue  

      to pravítko tam není proto, abys podle něj posouvala sedlo… to tam je proto, aby ti to ulehčilo orientaci ve vyladění jeho polohy a nemusela si to odměřovat normálním pravítkem… nic víc v tom není

      0 0
      • Rolei  

        Jen bych upřesnil, že pravítko na ližinách je pro snadnější orientaci a značky stop vymezují kam až můžeš…

        0 0
    • Blade  

      Jen tak ze zvědavosti.. nebude mít větší offset v tvým případě za následek ještě víc položenější posed? To je myslím v tvým případě hlavní kámen úrazu..(Kámen Úrazu promine ;-)) Jo a pořád se „oháníš“ krátkejma nohama.. Nemyslíš, že se svou menší postavou máš i kratší ruce? Tomu stále dost negativním představcem rozhodně nepomáháš. IMHO

      0 0
      • Blade  

        Jo a na SL ve stánku Duratecu měřili zájemcům ideální posed ⇒ DOPORUČUJU

        0 0
        • kubad  

          asi by to bylo zajimavé srovnání :-)

          0 0
        • MlokCZ  

          Problém je v tom, že žádný ideální posez neexistuje a každý potřebuje jiný, takže není ani možné ho jednoduše změřit.

          0 0
          • Rolei  

            To je sice pravda, ale není špatný když ti někdo poradí když se v tom plácáš…

            0 0
          • Opice  

            Svatá pravda šéfe, a u žen to platí obzvláště ! Docela se divím, že třeba může sedět na Selle Italia SLR XC Gel Flow, pokud ho tam ještě má..-š ? Nevydržela jsem na něm sedět přes 50km.

            0 0
            • Jane  

              sedlo slr xc gel flow neni spatne, hlavne potrebuju neco s dirou… bez diry slr xc nebylo dobre, takze slo pryc a sedlo bez diry uz porizovat nikdy nebudu. Jeste by bylo fajn zkusit neco od speslu, ale na nejaky vetsi laborovani se sedly nejsou penize… navic na soucasne km slr xc gel flow zkratka staci

              0 0
      • kubad  

        myslim že větší úhel představce neprodlužuje posez ale naopak :-)

        0 0
        • Blade  

          Kde sem řek, že větší úhel představce prodlužuje posed?

          0 0
          • Rolei  

            „Nemyslíš, že se svou menší postavou máš i kratší ruce? Tomu stále dost negativním představcem rozhodně nepomáháš.“ Co si tou větou tedy myslel?

            0 0
            • Blade  

              Že by potřebovala představec se sklonem ±0st, protože při svých krátkých rukách se strašně ohýbá aby na řídítka dosáhla(má je moc dolů, –17st je pořád moc.. ale rozhodně lepší než ta zrůdnost s –35st).

              0 0
              • Rolei  

                Jo aha…no mě se ani nezdá že má řidítka oproti sedlu moc dole a že ten představec tak působí hnusně je věc druhá.

                0 0
                • Blade  

                  Neříkám, že proti sedlu je má moc dole, říkám, že kratší nohy= níž sedlo, kratší ruce= výš řídítka :o)

                  0 0
              • Zdenda CUBE  

                Dlouho tady sleduji tento spor a dle mého názoru se musí Janina smířit s tím, že když jak sama říká, má krátké nohy, tak asi nebude moc dobré, aby bazírovala na tom, že bude sedlo o moc víš než řidítka. Dle mého názoru by měla nasadit klasický představec +/- 6 a dát ho do plusu i s tím, že třeba vyjdou řidítka do roviny, nebo výš než sedlo, protože ten posed na fotkách je opravdu nepřirozený a chtěl bych slyšet co by říkala záda tak po 6 hod. v sedle. Myslím si že by sis už měla uvědomit, že pohodlí je základ a nesrovnávej se stále s chlapským posedem některých chrtů, ona se nedělá dámská geometrie rámů jenom tak z dlouhé chvíle. Ale jinak si dělej co chceš, ale pak tady furt nebreč! :-)

                0 0
                • Blade  

                  Blade

                  0 0
                • Jane  

                  riditka vys nez sedlo mi nesmi na kolo, to je posed dobry akorat na to, aby clovek jezdil nekam do parku krmit holuby… proste to neni ono… tak mi to jednou nastavili v servisu s novym ramem a hned po prvnim nasednuti na kolo mi bylo jasne, ze to nepujde…

                  0 0
                  • Bully  

                    Zbytecne se porad branis s tim, ze mas jakousi utkvelou predstavu o tom, jaky by mel byt posed na kole. Clovek s tvou vyskou a proporcemi proste nikdy nemuze mit riditka vyrazne niz, nez sedlo. Kdo ma ke dvema metrum, muze mit rodla klidne o 15 cm niz a bude sedet vzprimene, ty je muzes mit vodorovne se sedlem a stejne budes vic natazena (uhel trupu) nez ten (podle tebe s tak sportovnim prevysenim sedlo/rodla) dvoumetrovej chlap. CHAPES TO UZ? :o)

                    0 0
                    • Blade  

                      Nechápe, to se tu řešilo mockrát :-) Ale co už, aspoň že je čurina…

                      0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Jo. S tím, co si napsal Ty i Zdenda CUBE, souhlasím.

                      PS: I spousta dámských rámů je moc dlouhých na to, aby malá žena mohla při rozumný dýlce představce (8,9 cm) a „akorát“ natáhlým posedu mít řidítka níž než sedlo. Třeba dámský Superior – v nejmenší velikosti má efektivní dýlku 55cm, to je skoro „pánská“ velikost u spousty jiných rámů a pokud malá ženská nechce na takovým kole být přehnaně natažená, musí mít řidítka ± kousek od roviny sedla. Pak může mít „ideální“ ( uvozovky proto, že tím myslím takový posed, který jí vyhovuje a nepřináší žádné problémy s vizáží při jízdě ani bolesti). Pokud chce malá ženská mít řidítka viditelně níž než sedlo, a přitom zachovat „ideální“ posed, musí šáhnout po ještě kratším rámu a nespokojit se s nálepkou „dámský rám“. Třeba dámský Author (kromě nejvyššího dlouhýho modelu) je o víc než dva cm kratší než dámský Superior, Pells, Apache…, zhruba stejně krátký je i dámský Trek, pánský rámy některých modelů RB, Fuji, Specialized, No Saint…

                      0 0
                  • Blade  

                    Komu není rady, tomu není pomoci.. :o)

                    0 0
                  • JSt  

                    jane, ty v tom mas naprosto jasno, tak proc to resis? ;-)

                    0 0
                  • roud  

                    nerad to říkám ale seš paličatější než ja neni nic špatnýho na tom mít řidítka vejš než sedlo.....

                    0 0
                    • Jane  

                      ano, nic spatnyho na tom neni, jenze ja to uz zkousela a proste mi to tak nevyhovuje, takze nevidim důvod to tak znovu davat, mne se lip jede, kdyz jsou riditka pod urovni sedla

                      0 0
                      • dieegoo  

                        Jane, sorry, ale kdyby ti tohle vyhovovalo, tak nebudeš x krát do měsíce řešit, jak si máš nastavit posed.

                        0 0
                • ota  

                  ota

                  0 0
            • Bully  

              Zkus si ten pipad predstavit. Jednoduse ti to pujde s predstavou treba silnicnich beranu: uchop shora za ne nebo dole na konci bude na vertikale ve stejne vzdalenosti (stejne jako u poz. nebo neg. predstavce), ale telo s rukama se docela vyrazne nakloni, natahne a clovek prenese vahu dopredu.

              0 0
          • kubad  

            asi sem si blbě vyložil pojem položeny posez:-)

            0 0
      • Jane  

        jo vzdyt pisu, ze s posunutim sedla dozadu citim, ze by to chtelo o 1cm kratsi predstavec:( a dle vyjadreni rodiny, mam vzhledem k vysce kratky nohy, trup, ruce pry delsi… to nevim, ale uznavam, ze nohy kratky jsou, takze podle me prave pro me damska geometrie asi nebude prave orechove

        0 0
        • Bully  

          V tomhle ti davam za pravdu, damska geometrie ramu je totiz o necem jinym. A to o tom, ze zeny maji zpravidla pri stejne vysce o neco delsi nohy a kratsi ruce nez muzi. Ty mas opacny problem, proto ti bude sedet nejspis uplne typicky pansky ram. Pri tve vysce vyska a delka toho ramu, co mas, je idealni, pruser je trosku vyska hlavove trubky, ale porad ne takovej, abys musela mit predstavec tak brutalne dolu. Podle fotek na tom nemuzes vydrzet jezdit.

          0 0
          • Jane  

            no ony ty fotky s tim posedem, co jsou tady na b-f trochu zkresluji a vypadaji asi divne, jenze to je tim, ze jsem oprena o zed a nejedu:(

            0 0
            • Bully  

              Ted nevim, proc to sem pises??

              0 0
              • Jane  

                protoze na tom kole pusobim nejak strnule – jestli to je ten spravnej vyraz

                0 0
    • Běžec  

      <ot> Ližina je podklad pod břemeno. Toto slovo není odvozeno od slova lyže, ale od slova líha, a proto píšeme s měkkým i. </ot>

      0 0
    • Rychlej turista  

      No, byla to dřina, ale snad jsem přelouskal všechno, co kde ohledně posedu řešíš :-)

      Tak než vypustím nějaké moudro, zajímalo by mě kolik ročně najezdíš a co tě k tomu věčnému laborování s posedem vede. Hlavně jestli je to bolest nějaké tělesné součástky nebo jen proto, aby ses věšla do všech tabulek a výpočtů, co kdy kde vyšly.

      0 0
      • Jane  

        no za rok najedu do 5 tis. km – jako tento rok to bude ale o dost min, behem roku 2008 konecne koncim se skolou, takze uvidim, jak se to vyvrbi dal :) snad budou aspon volny vikendy… K laborovani s posedem me vede jednoducha vec, a tou je skutecnost, ze nemam moznost si vyzkouset ruzna kola, takze az budu vybirat novej ram, tak potrebuju vedet urcite parametry – hlavne tedy jeho delku. Mozna nekdo namitne, ze pri takovem poctu km toto vubec nema cenu resit, ale s takovou odpovedi se ja nespokojim…

        0 0
        • Rychlej turista  

          Ty km mě zajímaly hlavně proto, že pokud by ses na kole jen sem tam trochu projela, tak správnost posedu bys v podstatě nebyla schopna posoudit a ani by tě nic výrazně bolet nemuselo. Ale 5 000 km na tohle zase tak málo není.

          Takže pokud tě nic nebolí, začal bych základním nastavením a nějakou dobu s ním tak jezdil.

          1. Kufry – dej je pod kloub. V žádném případě se nesnaž úhel nastavit nějak symetricky, třeba podle úhloměru, ale tak, jak je to pro nohu přirozené, i kdyby na to na každé tretře bylo jinak.
          2. Sedlo – dej ho do vodorovné polohy a doprostřed. Výšku si budeš zřejmě muset nastavit novou, protože se ti novým nastavením rozhodí i toto.
          3. Představec – zřejmě jich máš pěknou hromádku, tak najdi nějaký s normálním úhlem, aby netrčel nahoru moc, ale jen trochu, určitě ale aby nebyl pod úroveň uchycení, jak jsem někde zahlédl. Délku zvol takovou, abys při jízdě ze sedla nekopala do řídítek, ale měla tam aspoň tak 1 – 2 cm místa a aby ses při normální jízdě v sedě držela za řídítka. Pokud by tě to nutilo držet se za rohy, tak dej delší. Naopak, při jízdě ze sedla v kopci by ti měly ruce automaticky sklouznout na rohy, stejně tak při jízdě na rovině po asfaltu. pokud ne, je představec moc dlouhý.

          Chvíli s tím tak jezdi a pak začni úpravou výška sedla. Pokud s jedním nastavením jezdíš dost dlouho, je poznat už 3 mm změna. Něž s ním začneš zase hýbat, chce to aspoň 100 km, aby sis na to trošku zvykla.

          Pokud i po nějaké době (aspoň tak 200 km) zjistíš, že že ti takové nastavení hrubě nevyhovuje a potřebuješ něco opravdu extrémního (krátký/dlouhý představec, předo-zadní nastavení sedla), podíval bych se po jiném rámu.

          0 0
    • přišlapávač  

      Když to tady tak sleduju, tak vždycky založíš vlákno o nějakým problému, co potřebuješ řešit- někdy až neuvěřitelně technicky a pak Ti sto lidí poradí a ty řekneš nene, tohle mi na kolo nesmí, nene tohle ne, nene jinej představec nechci, nenenenenene, takže všichni kdo Ti poradí, tak se na to příště vyprdnou, proto že Ti radí už potřetí a myslím, že to lidi nebaví, když si někdo nedá říct.Zkus se nad tím zamyslet, až zase budeš příště něco řešit, jestli vůbec poradit chceš, nebo tady ze všech dělat hlupce.

      0 0
      • Jane  

        tak teď fakt nevím, jestli to tady vůbec někdo zkoušel jet na XC kole s řidítky výše než sedlo, protože mně tento posed prostě nevyhovuje, a to v tom, že pocitově mě nutí k pohodovějšímu tempu (rozuměj pomalejšímu), než když jsou řidítka pod úrovní sedla

        0 0
        • Honza729  

          Sorry,ale tobe neni pomoci…

          0 0
        • přišlapávač  

          to je průs** jet výlet o 2km/h pomalejc no, nic končim

          0 0
          • Jane  

            já mám bajk čistě ke sportu, takže chci zkrátka jet a trochu si vyčistit hlavu… po rovince valit pěkně třicítkou a k takové jízdě mě doopravdy řidítka výše než sedlo nemotivují:(

            0 0
            • přišlapávač  

              hele to je Tvoje věc, já jen říkám, že nevim kdo ti má púořád radit, když si nic nenecháš vymluvit…mě motivuje to, že se mužu ject projet do lesa na vzduch, ale každej svýho štěstí…

              0 0
            • JSt  

              jestli se nepletu, tak treba bezec ma rodla vys jak sedlo a tricitka po rovine mu rozhodne nestaci ;-). ono by se ti pak treba zalibilo i v lese. kolo se uplne jinak ovlada, nez kdyz mas zaklonenou hlavu nekde dole a zespodu na tebe utoci ten sulinek trcici z predstavce ;-).

              0 0
            • Bully  

              Jane, jak ti pisou uz ostatni: pokud se budes porad ptat na to stejny, budes dostavat porad stejny odpovedi a pritom si budes porad stejne trvat na svym, vsichni se na tebe priste uz vys..ou :o) Pokud si porad myslis, ze musis mit na biku vahu na rukach a jezdit s vyvracenou hlavou dozadu, abys mela pocit sportovni jizdy, treba te presvedci dva priklady: uz jsem ti psal, ze mam ± stejnou vysku a proporce jako ty, tak se mi podivej na bika v profilu. Najezdim toho za rok nekolikanasobne vic nez ty, zucastnuju se nejvic dlouhych delek maratonu a presto mam rodla nastaveny tak, jak jsou (± stejne jak sedlo). A na kole rozhodne nesedim jak nejaka slecna na nedelnim vylete. Druhy priklad- kamos, zdejsi nekolikanasobny mistr Lucemburska v cyklokrosu a porad aktivni a vynikajici jezdec ma taky proporce a vysku jako ja. Na biku ma riditka dokonce o kousek vys, nez sedlo. V zadnym pripade se neda rict, ze by nemel sportovni posez nebo ze by nejezdil sportovne, to podle vysky rodel neposoudis.

              Posez proste nemuzes posuzovat z hlediska estetiky samotnyho kola, kdyz je bez jezdce opreny o zed, ale podle toho, jak se na nem konkretnimu cloveku jede, jak je na nem „poskladany“. Tohle je asi ta zasadni vec, kterou proste odmitas pochopit. Vic uz ti k tomu napsat opravdu nemuzu.

              0 0
        • Polka  

          Zavolejte Chocholouška!

          0 0
        • fík  

          za „kolo“ s řidítky výše než sedlo jsem ochoten krmit i ty holuby, víš moc dobře co chceš, ale asi si nejsi jistá jak na to, zkusil bych postup dle rychlého turisty, sám to vidím na rám s hlavně delší horní rámovou trubkou a kratší hlavovou trubkou (moc krátká hl. tr. může zhoršit životnost hl. složení), asi máš trochu „chrtích“ genů, a nekoukal bych jestli vypadám strnule, ale jak se cítím, občas zkus „zavřít“ před zrcadlem oči chvíli zhluboka dýchej a pak se vydej svým směrem

          0 0
      • Jane  

        no a v podstatě když to shrnu, tak neřeším výšku rámu, pač ta je podle mě OK – sedlovka vysunutá 20cm je normálně akceptovatelná, spíš mi jde o to, zda současný posed není příliš dlouhý, pač s délkou rámu 570mm a představcem 110mm se dostávám na 680mm při výšce 164cm… takže by to chtělo vyzkoušet představce 9cm a 10cm, který doma samozřejmě nemám… navíc delší posed si už fakt moc nedovedu představit…

        0 0
        • Rychlej turista  

          Pokud ti posed připadá dlouhý, proč máš toto:

          bike-forum.cz/img/u­pload/forum/717812­.jpg

          a ještě se ti zdá málo?

          0 0
          • Jane  

            no protože s posunem sedla dopředu se mi podstatně zhoršuje kolmice vedená z vrcholu kolenní čéšky k ose pedálu a ani teď to není zřejmě úplně správně, pač bych to sedlo musela posunout ještě trošku dozadu a ono není kam:(

            0 0
            • dieegoo  

              A není to dobře pocitově a nebo podle cyklistickýho bontonu? Dej radši na svůj dojem a přestaň řešit, jestli máš všechno podle tabulek, kalkulaček…

              0 0
            • Splinter  

              Jestli to nebude tím, že ty vzorečky jsou pro tebe úplně naprd.. Pořád všechno řešit podle tabulek a vzorců…

              Vaříš někdy? Stopuješ jak dlouho jsou těstoviny ve vodě a údaj porovnáváš s údajem na obalu?

              0 0
              • JSt  

                vzdycky si spocte koeficient podle aktualniho atmosferickeho tlaku a tim udaj na obalu vynasobi. nevyhoda je, ze nekdy jsou testoviny nedovarene, jindy rozvarene. ale teoreticky by to melo byt spravne. nebo ne?

                0 0
                • dieegoo  

                  Teoreticky? Kdyz to pisou v tabulce, tak proste budou „akorat“ i kdyby to nebylo k jidlu.

                  0 0
                  • roud  

                    Heh doufam že jestli někdy někam vyrazíme na vícedení akci že nebudeš vařit ;o)

                    0 0
                • pepek  

                  Záleží určitě taky na tvrdosti vody, nadmořské výšce (i když ta je asi obsažena v tom atm. tlaku), stáří těstovin, nepropustnosti obalu, okolní teplotě, výšce patra, kde je kuchyně, počtu nečistot ve vodě…atd, tak jednoduché to soudruhu nebude. Člověk se až diví, že ty baby (většinou) něco dobrého uvaří…

                  0 0
                  • roud  

                    tak soudruhu zapímínáte na to že poručíme větru dešti :O)

                    0 0
                    • pepek  

                      Je vidět, že je venku hnusně a příspěvky se jenom hrnou… Eště to tady chvilku budu číst a pudu si ten posed zkontrolovat, bo kdybych ho měl špatně, tak nevím co bych tak dělal…asi bych musel vynulovat tachometr, vymazat záznamy najetých kilometrů od roku 1993 a začít znova..:-(

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Já to sice měřit nebudu, ale jímá mě hrůza z toho, že někdy potkám někoho s metrem, úhloměrem a olovnicí v kapse dresu, on mi to kolo změří a pak budu na B-F potupně znemožněn :-D

                        0 0
                      • ota  

                        no já si třeba počkám na foto Jane u plotny.jde mi o délku a úchop vařečky,výšku sporáku,objem hrnce a sílu plamene.

                        0 0
                  • Rychlej turista  

                    V tom asi bude tajemství toho, že nejlépe vařily naše babičky, které tohle vůbec neznaly a řídily se jen chutí :-D

                    0 0
                    • Opice  

                      JJ já se také třeba neřídím Rebou a ani chutí nebo čuchem. Důležitý je jak s k tomu člověk postaví, esli čelem nebo zády.

                      0 0
    •  

      Ticho! Všechny vás zabiju!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.