• Alísek

    Zdravím :-),

    mám problém se zámkem karbonové sedlovky, viz profil. Zámek se začal vůči sedlovce celkem dost hýbat (0,5cm)…mám strach,že někde ztratím sedlo i se zámkem. Dá se s tím něco provést? Dal by se třeba zámek k sedlovce nějak přilepit? Nebo je čas na koupě nové?

    Moc díky za odpovědi na možná trochu podivnej dotaz..:o)

    (a v historii jsem nic neobjevila:o)

    A.

    0 0
    • Vilém  

      Pokud mas uvolneny zamek ze sedlove trubky, tak jediny zpusob jak to opravit, je zamek vydolovat, zkratit o kousek sedlovou trubku a zalepit znovu kvalitnim lepidlem. V tomto stavu bych na tom nejezdil, pokud je ti pozadi mile. Tahat uhlikova vlakna ze zadnice asi nebude nic moc.

      0 0
    • kubad  

      reklamace nebo oprava zalepenim, nebo zahodit

      0 0
    • Alísek  

      Reklamaci bohužel už neuplatním:( a co se týče zkrácení sedlovky, tak to vidím celkem bledě, mám ji totiž vytaženou těsně po rysku. A poslední otázka:o) jakým lepidlem se proboha lepí karbon s hliníkem???

      0 0
      • pepek  

        Zkus UHU+ 300 endfest, zatím mně nikdy nezklamalo, je dobrý to po zavadnutí ohřát v troubě co ten carbon vydrží, zvýší to značně pevnost. (těch 300 znamená 30 kilo, což jistě není malá pevnost na lepený spoj :-) Prodává se např. v modelářských prodejnách za 110–130 Kč.

        0 0
    • Obi-wan  

      JJ zkusit zalepit,nebál bych se i kvalitním vteřinovým lepidlem hodně řítké mezi zámek a začátek trubky a možná se pokusit lepidlo nalít i zespodu do trubky aby se dostalo až k zámku zevnitř.

      0 0
      • juli  

        S tim bych si dovolil nesouhlasit. Vterinova lepidla na bazi kyanoakrylatu jsou velmi malo odolna vuci pusobeni vlhkosti. Spoj ztraci casem pevnost a dochazi k jeho destrukci. Dalsim faktorem nevhodnosti pouziti vterinoveho lepidla pro takovyto spoj je velke povrchove napeti spoje, kde muze dojit k delaminaci vrstvy kompozitu. Nakonec i mala houzevnatost lepidla hraje u sedlovky svou roli.

        Doporucil bych spise epoxy pryskyrice, jimiz se takove spoje provadeji. Vyzkouseno mam Loctite 9461 pro spoj karbonova trubka – Al spojka. Dodava se i v malem baleni.

         
        0 0
        • Alísek  

          Báječný, moc děkuju za vyčerpávající informace:) teď už jen budu doufat, že se nepřilepím k sedlovce:oD

          0 0
          • juli  

            nebo mi pisni na mejl. Muzu ti to opravit.

            0 0
          • mountaineer  

            Vterinak je uplne k nicemu-je krehkej.Ten Hysol je pouzitelnej,myslim ze bude stacit,kdybys chtel neco jeste lepsiho tak Letoxit PL 20 od M ( http://www.5m.cz/p.php?… ) ale tam si s cenou jinde(drazsi nez nova sedlovka:o).

            Hlavne musis po obe plochy poradne ocistit-obrousit,nanest lepidlo na obe! casti a pak to nechat klidne 2–3 dny nekde nad topenim.Ty 3 dny kdyz nebudes zkouset jestli to uz drzi ti zaruci ze spoj bude max. pevny.

            0 0
            • Hornet  

              Presne tak, sekundak nepouzivat na taketo spoje. Mam celkom dobru skusenost s Bizon 5min. epoxy, mozno ma mensiu pevnost ako spominane UHU, ale urcite to treba nechat zohriat, zvysi to pevnost spoja o dost vela, radiator moze byt, alebo aj el. truba, len nie moc vysoku teplotu

              0 0
        • ondra-h1  

          To není až tak pravda. Vteřinová lepidla na plastech vodě odolávají, na kovech je to horší. Každopádně Loctite 9461 se dodává pouze v 50 ml balení. Menší ne, ale větší ano.

          0 0
    • Daf  

      Jednou jsem vlepoval zamek do sedlovky (oboji Al). Pouzil jsem celkem obycejny epoxyd a drzelo to velice dobre. Jenom dyl trva nez to poradne vytvrdne.

      0 0
      • Alísek  

        Tak jsem se odhodlala k lepení, jedna věc mi ale ještě vrtá hlavou, a to zmiňované zahřívání „co karbon snese“. Takže to mám po nanesení lepidla švihnout do trouby třeba na 100 stupňů? Nebo karbon snese ještě víc??

        0 0
        • juli  

          Zahřátí zaleží na lepidle. Čím to budeš lepit?

          0 0
          • Vilém  

            No, ono to spis zalezi na tom karbonu, nez na lepidle. Osobne bych to dal tak maximalne na 80st.

            0 0
            • juli  

              Tak pochopitelne to nesmis zahrat tak, aby povolila laminovaci pryskyrice.

              Vestsina lepidel ma uvadenou teplotu zpracovani. Na opravu bezneho kompozitu je potreba pouzit pryskyrici s teplotou zpracovani max. kolem 100°C. Tim nechci tvrdit, ze se nevyrabeji uhlikove kompozity s vysokou tepelnou odolnosti, napr. vyfuky, ale myslim, ze sedlovka neni tento priklad.

              0 0
              • Alísek  

                Vzhledem k docela vysokým cenám těch lepidel(kolem 450,–) mi zatím je nejsympatičtější UHU+ 300 endfest jak psal Pepek, nebo Hornetův Bizon 5min. epoxy.  Stejně si myslím, že to skončí tak, že Ti budu psát mejla, jak to provést, že mi to nejde:-D Ale aspoň se o to pokusím..

                0 0
                • pepek  

                  Ber UHU+, za stovku maximální výsledek. Nech to zavadnout tak asi 1–2 hodiny a pak do trouby na těch asi 80 stupňů. Věř, že  tam kde to přilepíš, tam už to nepovolí.

                  0 0
    • Darius  

      chlapi a pripadne i damy, resim podobny problem jako pred lety Alisek… Nasel jsem doma karbon. sedlovku BBB s vlepenym Al zamkem. Po zasunuti do ramu a instalaci sedla bylo zjisteno, ze ma zamek ma malinkou vuli, otaci se do stran, spicka sedla putuje o par mm. Zamek je v trubce zajisten cervikem, smerem vzhuru se ani nehne…

      Nejde tam nejak dostat lepidlo zevnitr?

      Predpokladam, ze ne… takze uriznout (s delkou neni problem), vydolovat zamek (pujde to?)a znovu zalepit treba tim UHU+?

      0 0
      • jecnak  

        UHU urcite ne spis epoxid.

        0 0
      • Zdyn  

        Odstranit červík, vytáhnout zámek z trubky, což by neměl být probléme, pokud se již protáčí, případně pomlůže nahřátí a pak vče očistit, odmastit a znovu slepit. Nejlépe nějakým solidním dvousložkovým lepidlem na epoxidové bázi. Třeba UHU 300, to je snadno dostupné.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.