Letající superior - co se může všechno stát...

59 nepřečtených
  • milon

    Nejdříve jsem tomu nevěřil, vnitřně jsem s tím dlouho bojoval, ale nakonec mi nezbylo nic jiného než se s tím smířit. Nejtěžší na tom je, že si za to asi můžu tak trochu i sám :-(

    V neděli 26.4.2009 cestou na Ratibořický maraton, pln očekávání a napětí z prvního letošního závodu vystoupím z auta, kouknu na střechu a v tom okamžiku se svět přestal točit. Na střeše ani památka po kole, ani po držáku ba ani po příčnících – pouze holá střecha s hagusy. Člověk má na okamžik pocit, že je to sen, pak dejavu nebo chyba matrixu. Kolena se mu začnou podlamovat, není  schopen racionálně uvažovat.

    Kombinace extrémního větru, společně asi s nedostatečně upnutými příčniky, měly za následek, že kousek od Broumova (Východní Čechy) se příčníky i s kolem uvolnily a můj SUP odletěl kamsi do pole. Chvilku se tam povaloval, než si ho nějáký šťastlivec odvezl k sobě do garáže. Za půl hodiny se v poli už našel pouze jeden příčník společně bidonem.

    Vím, že takovou zkušenost prožilo už spoustu lidí, ale tak nějak jsem si to nedovedl představit, vlastně ani připustit. Emoce byly o to silnější, protože se jednalo o začátek sezony, kolo bylo po zimě ve finální podobě – čerstvě osazeno SLRkama s bedušákama a loni jsem ho skutečně šetřil a nenajel na něm víc jak 1000km.

    V hlavě mi asi nepřestane vrtat myšlenka, jak to kolo vlastně asi dopadlo. Bylo hodně polámané ? Našel ho někdo, kdo z toho bude mít radost, nebo se to válí v garáži nějákému strejdovi, který nemá ani potuchy jakou cenu to kolo pro někoho může mít…

     

    Jediné foto finální verze biku Superior G7…

     
    0 0
    • JSt  

      nevsimnout si, ze ti odlitlo kolo ze strechy? tomu nejak nerozumim…

      0 0
    • chemik  

      Upřímnou soustrast …

      0 0
    • Hejdik  

      Jo tak tohle opravdu potěší:-(Kamarádovi se stalo něco podobného.Jeli z výletu s bandou,3 kola na střeše a ten vůl co řídil jel s nima asi 150km/h po dálnici.Co se asi mohlo stát ,kamarádovo kolo odlétlo na silnici a prakticky nic z něho nebylo k použití.3koda asi za 40K.

      0 0
    • bagr84  

      RIP. Musi to byt hnus :(

      0 0
    •  

      úplně mě z toho mrazí po zádech, já měl kola taky na střeše, jsem však menší postavy a na mý  Citr. Picasso se mi kola špatně dávaly na střechu, tak jsem pořídil nosič na kouli (i tam budu všechno pořádně utahovat aby se mi nestalo něco podobnýho)

      0 0
    • Mirek1  

      Co to bylo za příčníky, abychom si daly bacha? Nějak si nedokážu představit, jak se to může uvolnit. Měl jsem ¨příčníky od firmy HAKR a přijde mi, že se to prostě uvolnit nemůže… Teď budu kupovat nový (změna auta a starý na tyhle hagusy pořádně nejdou), tak abych nedopad podobně…

      0 0
      • milon  

        Myslím, že to v příčníkách nebylo, ale v rukách. Byl to příčník ATERA a kupují si nový stejný. Při stejné kvalitě jako Thule, to stojí cca polovic…

        0 0
        • kovar  

          každopádně  HAKR příčníky by nejspíš neuletěly. To upevnění Atera příčníků je takové dost delikátní a přímo si o to uletění z hagusů žádá

          0 0
          • Jenda  

            bych neveril ze nekdo muze udelat pricniky co jsou drzeny zboku:-( to jsou trotli

            0 0
    • jerryx  

      Myslim, ze ten strejda z toho moc mit nebude – spis to streli nejakymu reznikovi na organy.

      0 0
    • Lenka.05  

      Sebral ho nějaký „poctivec“ co jel za tebou nebo proti tobě a viděl to. Jinak pochybuju, že by si toho někdo jen tak všimnul…kola v poli. :-( Jestli jo, tak je to stejný jako krádež:(

      0 0
      • Vilém  

        A co tu vsichni mluvite o „poctivcich“? Nikde jsem nezaregistroval, ze by zakladatel threadu psal o tom, ze se nejak snazil je sehnat a hledat. Ja videt kolo v poli se zahradkou, tak je vemu taky, ne kvuli rozebrani, ale kvuli tomu, ze by je nekdo moh hledat. Ale jak sehnat kontakt, pripadne zjistit ci kolo vubec je, me nejak nenapada. Takze bez snahy zakladatele o jeho nalezeni, je trosku divny psat o nalezci jako o „poctivci“ a zlodeji.

        0 0
        • milon  

          No myslím, že nejjednodušší je se ozvat na policii, zda někdo takovou věc nepostrádá. Buď si jist, že jsem udělal maximum proto, aby se to kolo našlo a aby případný nálezce věděl kam toho bike vrátit… Ale nedělám si iluze, a spíš to dělám pro moje svědomí, abych měl pocit, že jsem proto udělal maximum… :-)

          0 0
          • Vilém  

            To ze jsi udelal maximum, neco hlasil ap. jsi vsak predtim mezminil. Proto me prekvapily reakce lidi, kteri nalezce automaticky povazuji za zlodeje. Potom, co jsi udelal maximum, nezbyva nez poprat, aby se naslo.

             
            0 0
        • Lenka.05  

          Taky si všimni, jak je to napsáno – pokud to byl někdo, kdo přímo viděl, komu to kolo upadlo! Já třeba vidět, že někomu letí kolo ze střechy do pole, tak ho upozorním – dojedu, vytroubím, nedělalo by mi potíž auto otočit (pokud bych jela v protisměru), a toho chudáka co mu kolo spadlo, dohnat. Jinak pokud bych viděla někde ležet osamocený kolo v poli ještě na nosiči, tak ho asi taky seberu, ale určitě bych si ho nenechala, Policie by to jistila:-) Mimo to by se dalo předpokládat, že si toho postižený dříve či později všimne, otočí to a pojede trasu pomalu zpět a bude hledat. Co třeba nechat držák zapíchlý v poli s cedulkou a telefonním číslem? Možností jak naložit s takto nalezeným kolem poctivě je myslím dost, chce to jen snahu a slušnost.

          No ale třeba se kolo ještě najde.

          0 0
          • Medunka  

            zaradim to za tebe, ale napada me otazka, zda policie je to spravne misto. Mi uletet kolo z nosice, tak asi na policii nepujdu, ze se mi ztratilo timto zpusobem kolo.

            Takze kolo predas na policii, tam zustane a za par let se dostane do verejne drazby

            0 0
            • Lenka.05  

              No je to trochu diskutabilní no…minimálně nějak provařit ještě na netu, bike forech a tak… zas na druhou ostranu oni to musí zaprotokolovat, ty jako nálezce máš doklad o tom, že jsi kolo odevzdala, nemůžou ho jen tak stopit…snad teda:-) A taky už je na tom kdo kolo ztratil, aby se na policajtech aspoň zeptal… Když se bráchovi ztratil pes, taky neseděl doma a neplakal. Obvolal útulky, státní i městskou policii…a právě měsťáci ho našli, měli ho na služebně:-) Tak si tam jen dojel. Já takhle našla zaběhnutýho pejska, bez obojku, ležel prochladlý u lesa a mlel z posledního. Zavolala jsem měšťáky, ti přijeli, hned s fotkou – že toho pejska majitelé postrádají a oznámili to u nich. Takže nakonec všechno šťastně dopadlo. Třeba to dobře dopadne i s kolem :))

              0 0
    • jecnak  

      Po podobne zkusenosti uz na strechu nikdy kolo nedam. Bud vevnitr a nebo na nosici na kouli, kde mam kola stale pod dohledem ve zpetnem zrcatku.

      0 0
      • kali222  

        tak zase sibrem by ti mohlo padat blato dovnitr, to ma taky svy : ) nebo pokud mas prosklenej… :)

        0 0
        • McBlacky  

          tenkrát jsme i šíbr měli, ale když ti na dálnici kolo ulítne, tak neuděláš nic. Sice si pozbíráš co zbyde, ale není to nic moc…

          0 0
          • kali222  

            pise,ze vidi kolo v zrcatku, tak ja napsal, ze ho muze videt v sibru :D…nebo nejak nepobiram reakci tebe na me :)

            0 0
            • laproch  

              Nejspíš měl na mysli,že stejně jak vidíš šíbrem,když ti odlétá kolo,tak vidíš ve zpětném zrcátku,jak do tebe ze zadu někdo narazí :-)

              0 0
    • kali222  

      tohle si fakt nedokazu predstavit uz jen ten rozdil v jizdnich vlastnostech auta za tehle povetrnos­tnich porminkach a za jizdy S a BEZ kola je tak znat. nechcu delat karajicicho, ale kdyz tohle pozna takovej klobouk-rider jako ja(a ze to je ku*evskej rozdil)… tak to musi poznat uplne kazdej. myslim ze ja i rodina toho uz s touhle nevhodnou objemnou blbosti(kola) najezdila na ruznych castech auta dost,dokonce jsme po case zjistil, ze na nosici na kufr mi chybel jeden kotevni popruh ze dvou(celej to byl divnej system…) a nic.jestli nekdo blbe utahne zahradku, to uz jako si nechat vybrat auto,ze clovek nezamkne:( proste stane se. jinak uprimnou. jinak spousta lidi jezdi vic nez 130km/h se zahradkou…v tom to nebude.

      0 0
      • milon  

        Jasný to, že se to uvolnilo je moje blbost a shoda okolností o tom žádná. Ale nejedeš-li ve felicii, ale v nějákem současném autě střední třídy s přebytkem výkonu, dobrým odhlučněním a navíc v dieslu a za těch povětrnostních podmínek, co v tu neděli panovali, tak máš v běžné rychlosti 90–100km/h malou šanci postřehnout rozdíl s jízdou s kolem na střeše a bez…

        0 0
    • McBlacky  

      ted je jedna G7 se SLR na http://sport.bazos.cz/…ACING-G7.php

       
      0 0
    • Schoscha  

      Tak to ti teda nezávidím.

      Na druhou stranu bylo štěstí, že to nepadlo někomu do čelního skla a pod.

      Ztratit kolo je jedna věc, ale tohle by bylo asi 100× horší.

      0 0
    • vojtechposmourny  

      A teď jaký z to ho plyne poučení? Byl jsem totiž nucen zakoupit střešní nosič (narodil se druhý potomek a do auta už se kolo fakt nevleze) a přesně z tohohle mám noční můry.

      0 0
      • Schoscha  

        No pro klidný spánek asi jen koupit větší auto kam se vleze všechno.

        0 0
        • vojtechposmourny  

          No, tak na to zrovna nemám finance…

          0 0
        • vojtechposmourny  

          To už by musel být třeba Multivan nebo třeba Transit atp. Prostě dodávka, tedy něco, s čím řena odmítne jezdit, protože se bude bát parkování.

          0 0
          • přišlapávač  

            Správná žena se i s Multivanem naučí jezdit a parkovat- parkovací asistent a kamerka vepredu a vzadu musí stačit :-)

            0 0
      • milon  

        V první řadě, když to kolo přiděláváš, tak nemyslet na jiný věci :-) Jinak bych se těch držáku na střechu nebál. Lidé s klasikou Thule už myslím najezdily miliony kilometrů…

        0 0
        • K2  

          Od souseda brácha dělá ve škodovce ve vývoji a údajně dělá Škodovka jízdy na okruhu + crash testy aut i s kolama na střeše a používá k tomu právě Thule nosiče. Nikdy prý údajně nebyl problém, že by něco uletělo ani při maximání rychlosti.

          Takže po těchto zkušenostech  (až budu kupovat) tak si za Thule připlatím…

          0 0
    • prvniodkonce  

      Dát celé kolona střechu imho blbost. Lepší úchyt za vidlici, přední kolo se dovnitř vždycky vejde, a chtěl bych vidět, jak by to uletělo…

      0 0
      • vojtechposmourny  

        Np pokud to uletělo celé i s příčníkama…

        0 0
      • jIrI___  

        Přední kolo se imho ne pokaždé vejde :)

        0 0
      • Mirek1  

        Uchycení za přední vidlici nepovažuju nutně za bezpečnější. Nebo kde je u normálního držáku to slabý místo, že je uchycení za vidli lepší? Nechci vyvolat flame, fakt mě to zajímá, protože budu asi pořizovat ještě další nosič na kolo – teď mám ten nejvyšší Thule předchozí generace. 

        Pokud máš dobrej držák na kolo, kterej se samovolně nerozloží jako ty za 300 z hypermarketu, tak je podle mne už jen nutný pořádně připevnit přední i zadní kolo k nosiči. To nenechávám náhodě a vedle Thule pásků dávám ještě starý řemínky z klipsen.

        0 0
      • chodec  
        1. je celkem k ničemu tohle radit někomu, komu kolo už uletělo.
        2. nemyslím si že máš pravdu – kola na střeše vozím stejně jako většina známých a pokud člověk něco blbě nedotáhne nebo to nesejme při zajíždění do garáže, tak nemá co by uletělo. IMHO obě tyto chyby můžeš udělat stejně s kolem uchyceným za rám jako s kolem uchyceným za vidli;
        3. kolo dovnitř se nemusí každému vejí a každý nemusí chtít si ho tam cpát a řešit špínu a tak v autě – tohle je trochu subjektivní rada – netahal bych jí sem;
        4. buď nečtěš nebo nepřemejšlíš, ale to kolo se poroučelo i s příčníkama – ergo – mít ho tam chycené za vidli, tak jediný rozdíl by byl v tom, že by ti zbylo to přední kolo napchané v autě – nemyslím, že to by ho ve chvíli ztráty zbytku kola nosiče a příšníků nějak zvlášť rozradostnilo a utěšilo.
         
        0 0
        • prvniodkonce  

          nečtu, neradím, plácám

          0 0
        • drtyc  

          ad garaz… zajel uz nekdo s kolem do mycky?

          0 0
          • Mirek1  

            Znamej zajel do vrat. Naštěstí měl mizernej nosič, tak škody nebyly tak hrozný – cvaklá duše, zkřivená velká placka a nosič na odpis.

            0 0
    • rasto  

      kolo dle meho nazoru mohlo prezit skoro bez uhony… tedy jestli skoncilo na poli.

      ja koupil ceske pricniky Neumann, vypadaji hodne bytelne.

      0 0
    • Biker jak Pes  

      wow… to je mi líto. Neskutečná smůla tohle.

      Něco podobného se nám stalo, když jsme se loni vraceli z Chorvatska ze soustředění. Plně naložená dodávka a na střeše asi 6 kol. Jedno uletělo, přičemž rychlost nebyla ani 100km/h. Naštěstí řidič byl profesionál a zareagoval hned a věděl co dělat. Kolo ale skončilo uprostřed dálnice a řidiči za námi měli co dělat, aby se nepobouchali…

      Každopádně, přeji brzké nalezení, pokud vůbec… :/

      0 0
    • treatt  

      Jezis no to je pech…tak to doufam, ze se Ti to nekde vrati… :-(

      0 0
    • petebike  

      smutnej pribeh, ja i kdyz mam thule nosice a prisniky tak pro sichr vse jeste gumicukem prisponuju – jak pricnik k hagusu tak i kolo k nosici…

      0 0
    • Kotěnočkin  

      Nejsi sám…Také to mám za sebou, fakt je, že kromě příčníků vše vydrželo. Ale že jsi nic necítil…Mně se to auto zvedlo snad o 10 cm, okamžitě to bylo poznat:-)

      http://www.bike-forum.cz/…/big/300.jpg

      http://www.bike-forum.cz/…/big/301.jpg

      0 0
      • Gad  

        Hm, tak to je síla. Jak jste jeli dál? Dle fotky soudim, že do auta se nic nevešlo :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.