• james11

    Známý si chce koupil novou telku, poradí mu někdo jakou raděj má zvolit, zda LCD nebo plazmu? A jakou značku? Cena by měla být kolem 35.000,– Děkuji za radu

    Anketa: Co koupit ?

    LCD
    27x
    69%
    12x
    31%
    0 0
    • DW6  

      plazma je tezce shit na zivotnost a je zbytecne draha.at voli lcd

      0 0
      • james11  

        proč shit?prosím o vysvětlení…

        0 0
        • DW6  

          bylo mi to receno pri nakupu.minimalne ted je lepsi koupe lcd,kdyz se zvazi pro a proti

          0 0
          • kudlanka32  

            ehm…to byla rada…nestaci si vzit svy oblibeny film na dobre prepsanem DVD a podivat se na ten obrazek? ze je to shit bych netvrdil.......ma jisty nevyhody ale zas mivaji velkou uhlopricku a co je vic? :-)

            0 0
          • bizzon  

            No co to bylo za PAKOOO co ti to tvrdí. Životnost plasmy je nějakých 40 000 hod. což je při denním sledování 7hod cca 16let!!! Obraz je nesrovnatelně lepší než u LCD. Už jenom to, že technologie plasmy se vyvíjí přes 10let je oproti tomu LCD ještě v plenkách. A poměr cena a úhlopříčka ja také lepší u plasmy. Jediný opravdu mínus plasmy oproti LCD je vyšší spotřeba. Řádově pár stovek ročně.

            0 0
      • yetti  

        Zase ma proti LCD asi 1000× lepsi obraz.

        0 0
      • Indian  

        Plazma má menší životnost? Prosím tě nepiš sem bludy, když tomu nerozumíš.

        0 0
    • Mamut  

      Chce kupovat LCD alebo plasmovy bike? Ak nie, tak potom to naco pises na cyklisticke forum? To si fakt neschopny najst stranky o TV, ze to musis placat na toto forum?

      0 0
      • james11  

        sorry, ale je to off topic pokud sis nevšiml

        0 0
        • chodec  

          Už to tu bylo – najdi si ten thread – jinak ta malá životnost plazmy je dnes u nových typů pochopitelně blbost – z historie neustále opakovaná reminiscence, která už dávno není pravda podobně jako údajně nesrovnatelně vysoká spotřeba – stačí se podívat po datasheetech k současným výrobkům. Ale fakt to nemá cenu řešit to tu opět – hledej v archivu.

          0 0
      • wlk  

        hele mamute, čím to, že tě mám zafixovanýho jako vysírku? posledně jsi taky do někoho takhle zbatečně rejpal, mně to nepřipadá zas tak hrozný, nemyslíš,, že třeba i biker má doma LCD nebo plasmu a má s ní nějaký zkušenosti?

        0 0
        • orca  

          NE !!! zarytej biker z bike-fora má holej byt v koutě spacák a ve druhém několik kol vyblejskaných , v dalším koutě hromadu nářadí a součástek a ve čtvrtém notebook aby mohl přispívat do bike-fora ...... :-D

          0 0
    • wlk  

      čau, mám doma LCD thomson 82 palců a je naprosto v pohodě, koupil jsem ji hlavně na kšeft-používáme ji na výstavní stánky na prezentace, takže jde tak 10 x ročně z domu, tzn převoz a nemusím u ní řešit jako u plazmy to, že musí být kolmo, že se nemusí pokládat a HLAVNĚ nemá tak šílenej odběr elektřiny, což u domácího použití pocítí peněženka citelně…a co se týče rozlišení a barevnosti, tak si myslím, že se naopak plasma může zahrabat, lcd je budoucnost, toť můj názor.

      0 0
      • Jirik123  

        dnesni plazmy maj spotrebu zcela srovnatelnou s LCD (ne li mensi)

        0 0
        • james11  

          tak jsem se díval, nějaká Panasonic plazma má 260W což je docela dost :-/

          0 0
          • biker007  

            ano, ale lcd tě žere pořád stejně. plasma, čím má tmavší scénu, tím žere méně. takže u Tv zpráv žere plasma víc, ale u filmu je to téměř stejné.

            0 0
          • MaRtYs  

            Dost ??? Co se týče spotřeby, tak u Plazmy se vždy uává max spotřeba, oproti LCD nemá spotřebu konstantní ! Takže suma sumárum je s tou spotřebou na tom stejně jako LCD… Vždy záleží na co se díváš… jestli na sjezdove lyžování nebo hokej a nebo na nějaký tmavý obraz chápeš

            0 0
      • Jirik123  

        konkretni mereni mas treba tady home-cinema.zive.cz/?q=no­de/445

        0 0
      • madcat  

        82 palců? tak to je ***** velká televize :-)

        0 0
    • Lister  

      takhle obecně se to říct nedá, jako ostatní doporučuju pročíst ty staré thready co tady už byly, a pak taky forum a testy na tvfreak.cz

      0 0
    • fousac  

      jeden dobry kamarad uz mnoho let televize prodava a je jednoznacne toho nazoru, ze mu do chalupy nic nez CRT nesmi…

      preber si to jak chces…

      no a ja bych bral LCD s rozlisenim aspon 2000px/cm2 a nalezite vyuzitym… coz jeste hodne moc par let nebude..

      0 0
      • kudlanka32  

        koukas na to lupou? na chalupu crt klidne ale domu…dnes uz neeee

        0 0
      • Lance  

        presne tak

        0 0
      • wroum  

        tak pod tohle se podepisu. CRT je na koukani pro me nejprijemnejsi a to i u monitoru k PC. na vsechny ty plazmy a LCD se mi kouka hur.

        0 0
        • chodec  

          lidi čím na to proboha koukáte? Na monitor koukám 14 hodin denně, hodně pracuji i s fotografií, takže se na monitoru nevyhnu velké náročnosti na přesnost zobrazení barev, kontrastu a kalibraci a kvalitu zobrazen a pokud jde o TV, tak jsem strávil při výběru hodně času obcházením předváděcích center a porovnáváním výsledných obrazů, které dávají různé technologie i různí výrobci. A výsledek?

          U monitoru v práci jsem málem nechal sloužit mši, když jsem před lety zjistil, jaká je úleva koukat na slušné LCD ve srovnání s taktéž slušným CRT – doma mi však stál CRT déle – přesně do doby, než jsem našel LCD, které umožnilo nastavení a kalibraci barev na úrovni, o které se mi na CRT (a nebylo špatné) mohlo jen zdát (ještě jenou díky EIZO), což pro mě znamenalo další úlevu očím, lepší výstupy obraz a víc místa na stole. Tím u mě CRT skončily na věčné časy pro pracovní účely.

          Zjistit, jaký je rozdíl v kvalitě podání barev u plazmy vs LCD a CRT bylo dílem několika návštěv předváděcích center s vlastním DVD – váhal jsem chvíli s koupí jen kvůli pověstem o údajně malé životnosti a velké spotřebě – u spotřeby nakonec po prostudování problematiky zjistíte, že ty rozdíly nejsou nijak zásadní a živostnost ? – u nových typů vychází na několik desítek let průměrně frekventovaného užívání (u té mojí to je konkrétně 30 let) – to je dýl, než se mi chce koukat doma na stejnou věc. Takže pro mě má CRT výhodu snad jen v té nižší ceně, ale ta nebyla tak velká, aby vyvážila ta kila nevýhod.

          LCD vyhrává na práci ke kompu a plazma pro mě nemá konkurenci na sledování filmů a TV. Bavím se pochopitelně o kvalitním nářadí adekvátních parametrů a výrobců, kteří danou technologii zvládají nejlépe (u plazmy se bavím prakticky jen o Pioneer, NEC, Panasonic, kteří mají vlastní vývoj a léta empirických zkušeností s danou technologií) – posuzovat kvalitu jakékoliv technologie podle značky „SUPER“ čínské provenience nebo starých generací s nízkým rozlišením, mamutí spotřebou a větráky na chlazení nemá smysl – to už dávno není pravda.

          Tady se posmíváte, když si někdo pořizuje kolo v supermarketu a varujete před starejma vidlicema a když jsem před časem nesměle řekl svůj názor na nějakou komponentu po kratší době užívání, tak jsem byl okřiknut, že s tím nemůžu mít dost zkušeností na to, abych to popisoval – a tady je na technologii zobrazování odborník zdá se každý, kdo prošel okolo Elektroworldu a ty rady tady tomu také odpovídají. Ano nové technologie jsou dražší a nikdo vám neřekne, zda přiměřene nárůstu kvality zobrazení, ale nárůst kvality a komfortu to je bez dikuse – tedy pokud jste výsledek viděli vedle sebe a ne jen na letáku.

          Abych to přirovnal k něčemu, co tu snad pochopí každý – až se Vás někdo zeptá, za je pro jeho užívání vhodnější X.0 gripshift nebo X.0 Trigger – není dobrý nápad začít vychvalovat páčkové SIS, které je pro někoho legenda a držák, ale léta slávy už má za sebou.

          0 0
          • pepino  

            Jo, ale kolik to LCD s velkym gamutem a rychlostí stálo? Resp. kolikrát víc než srovnatelný CRT Eizo.

            0 0
            • chodec  

              Blbý dotaz – pokud by to opravdu bylo „srovnatelné“ ve všech parametrech a za jinaou cenu, tak by si to nekoupil nikdo – Protože na LCD se přechází houfně i v oblastech dříve zaslíbených CRT znamená, že v parametrech kritických pro práci jsou technologie srovatelné, ale mají i několik výhod navíc (např. ergonomie), které již jsou vyvážit penězi. Prostě pokud se někdo pttá plazma či LCD, tak mu cpát CRT je nesmysl.

              howgh – musím jít vydělávat na tu ergonomii

              0 0
              • pepino  

                Ale já CRT necpu. Ale kvalitní LCD na grafiku tak od 40.000.

                0 0
              • wroum  

                nikdo nikomu nic necpe. podporil sem pouze Fousacuv nazor a z vlastni zkusenosti jsem uved, ze na CRT se mi kouka nejlip. tot vse.

                0 0
          • wroum  

            hmmm, jsem grafik a delam i DTP. upravuju obrazky co vychazej treba v nekterejch knizkach od nakladatelstvi Grada, na kvalite zobrazeni jsem v podstate zavislej a kdyz to blbe uvidim, tak bude vysledek stat za hovno, to zni logicky, ne? V praci mam postarsi CRT, zkalibrovany a vyzkouseny. Vedle mam novy (rok) CRT Philips. Doma mam prej slusny LCD Eizo…nedovedu si predstavit, ze bych na tom mel delat nejaky korekce barev pro tisk. Mel sem tu cest s profi LCD od Applu a i presto ze lepsi LCD pro DTP budes hledat ztezi, tak bych to za to moje pracovni CRT fakt nemenil. nekouka se mi na to dobre. Myslim ze v tomhle ohledu mam za tech nekolik let co se tim zivim docela dost zkusenosti a muj nazor tudiz vyplyva z praxe a nikoliv z teoretizovani. LCD si dovedu predstavit u kompu s internetem, na hry, na word…:-), ale jako pracovni nastroj u me jednoznacne vede kvalitni a zkalibrovatel­ny CRT.

            BTW: je zvlastni, ze s timto nazorem se ztotoznuje pomerne velka cast lidi z branze.

            0 0
            • Gart  

              otázka byla na televizi, určitě ne na monitor, ani náhodou na dtp… na výběr byla lcd nebo plazma, tak proč řešit crt? nechápu.

              0 0
            • yetti  

              Jsem designer a pod to co pises se muzu taky podepsat. Problem je, ze kvalitni CRT monitor uz dneska v podstate neexistuje, protoze nejsou kvalitni obrazovky a je to i duvod proc EIZO ukoncilo pred par lety vyrobu CRT monitoru. Pred dvema lety jsem koupil do firmy 22" Iiyamu, protoze jsem nic lepsiho nesehnal, ale obraz byl proti staremu Eizu naprosto priserny. Nakonec jsem ho musel prodat, protoze me z toho bolely oci jak svina a skoncil jsem s 20" LCD na kterem pracuju a vedle mam v dualu to staricke EIZO a na nem kalibruju barvy a celkove doladuju grafiku. Musim priznat, ze u LCD je super, ze do nej muzu cumet hodiny neboli me z toho oci, ale co se tyka podani barev tak na nem neni videt NIC. Jenom se modlim, aby to staricke EIZO co mam vedle jeste dlouho vydrzelo, protoze neni cim ho nahradit

              0 0
          • ota  

            nejsem odborník,ale jedno musím potvrdit-já pracuju 12 hod ,když jsem hleděl na CRT,měl jsem pytlíky pod očima,které mně štípaly.s přechodem na LCD mám klid.bavím se ale o průměrných monitorech.na denních směnách ten rozdíl nebyl až tak značný,ale na noční od 18 do 6 ve 3,00h jsem toho měl s CRT dost.musím totiž do toho hledět pořád.tož tak.

            0 0
        • kudlanka32  

          ale televizni vyslilani moc barev nema…byl sem skeptik nez mama dostala domu nejakyho panasonika, ma to samy vyhody – je to velky, zabere to malo mista, ze vsech stran stejnej obrazek.....i to maly rozliseni (rozumej ne 1080i dokonce ani 720p) tam neni videt…proste super. Grading videa bych nechal specializovanym pracovistim, kolikrat ty televize nejdou ani srovnat podle normy. A HD broadcastovy monitory sony uz se vubec nedelaj tak kde bys to CRT vzal? :)

          0 0
      • MlokCZ  

        Já mám taky nejdradši CRT TV, jenže je tam jeden zcela zásadní problém. Končíš na 82cm úhlopříčky, což není žádný zázrak.

        0 0
        • MlokCZ  

          Ale u mě to platí pouze u TV. U monitoru pro mě jednoznačně LCD. Na slušných CRT monitorech jsem měl při trvalém koukání 10h denně už občas problémy. Na LCD jsem opět v pohodě.

          0 0
          • kudlanka32  

            slusnej monitor ma 100Hz a z toho oci nemuzou bolet:) leda ze je vedle nejakyho trafa a pak obraz skaze nahoru dolu s frekvenci podstatne nizsi

            0 0
            • Gorgov  

              to by ses sakra divil, kdyz do toho cumis treba 24h, oci te budou bolet stejne, vlastni zkusenost.

              0 0
              • kudlanka32  

                ja sem travil ne 24 ale 20h sem v praco mnohokrat byl.....i kdyz je pravda ze sem koukal na platno:( ono by se mely dodrzovat pravidelny prestavky ale v tom zkurvenym filmovym prumyslu to neslo......to jde tak mozna v cesky televizi…no sem rad ze sem z toho vypadnul

                0 0
            • MlokCZ  

              Každý čumění jak do LCD, tak do monitoru unavuje oči a bolet někoho můžou klidně po pár hodinách ať kouká do čeho chce. Já měl všude samozřejmě slušné monitory a na 100Hz (na méně bych nevydržel koukat ani několik hodin denně, natož 10). A LCD (pokud je kvalitné a jsou dodrženy správné světelné podmínky) je prostě na dlouhodobé koukání mnohem lepší. Hodně záleží v jakém stavu má kdo oči a jak moc let už do těch monitorů kouká. Já už poměrně dlouho, více než 10 let hodně hodin denně a největší záhul dostali oči v počátku, kdy neexistovali kvalitní monitory a musel jsem koukat i na 60Hz (to naštěstí nebylo moc dlouho).

              0 0
              • kudlanka32  

                tyy jo tak to ja sem asi ultra odolny…akorat me sralo ze sem prokoukal cely den na monitor a domu sel potme.....jako by ji nebylo dost v praci…dulezity taky je esli mas okno nebo ne…a tak.

                0 0
    • yoggi  

      plazmu by som teraz nekupoval lebo jej rozvoj este len nastane a ceny si teraz drzi vysoko vzhladom na narocnu vyrobu. volil by som lcd. na plazmu su prebornici panasonic ale vraj lcd nemaju bohvie co. doma je lcd philips a zatial spokojnost. tu je o nom pisane viac images.google­.sk/imgres?im­gurl=http://i­mage.goedkopen­.nl//afbeeldin­gen/philips/32pf5331_­.jpg&imgrefur­l=https://www­.goedkopen.nl/in­dex2.php%3Fpro­duct_id%3D%26ca­t%3D%26cmd%3D&h=500&w=50­0&sz=24&hl=sk&star­t=5&tbnid=QMXAr0Nu­GeTZ4M:&tbnh=13­0&tbnw=130&prev=/i­mages%3Fq%3D%2­BPHILIPS%2B32PF5331­%26svnum%3D10%26hl%3Dsk%­26sa%3DN

      0 0
      • pepino  

        To je fakt. Těch 30–50.000 je oproti půl milionu před pár lety hodně:-)

        0 0
      • pepino  

        A dělat se na plazmě začalo před 25lety, takže rozvoj teprv přijde.

        0 0
    • Sarnafil  

      Nedávno se u nás doma řešil stejný problém jestli plazmu nebo lcd. Ze začátku výběru jsem měl názor, že lcd bude lepší, ale chtěli jsme něco většího a to se zatím sehnat ve formě lcd opravdu nedá. (Rozměr: asi 125) Co se tady psalo o životnosti a velké spotřebě je podle mého dozvuk minulosti.(mám jednoho známého který má doma plazmu už trochu déle nebo lépe řečeno jednu s těch dřívějších modelů a tam ta spotřeba je prý vyšší, ale co můžu říct když jsem to viděl tak obraz nemá naprosto žádnou ostrost a svítivost je taky ty tam). Ale jak říkám vybrali jsme plazmu a maximální spokojenost, člověk se sice nesmí dívat na obraz řekněme ze tří metrů, jinak je obraz rozmazaný, ale to je v pořáku, protože ta televize je doporučena na vzdálenost od 5–6m. Co se týče situace tvého známého asi bych v této cenové kategorii určitě volil LCD bude určitě propracovanější.

      0 0
      • pepino  

        „Pozorovací vzdálenost HDTV není pouze otázkou rozlišení obrazu na televizní obrazovce. Záleží totiž také na tom, jaké fyzické rozlišení má vaše vlastní oko. Toto rozlišení rozhodně není nekonečné, a tak zatímco SDTV je optimální pozorovat ze vzdálenosti rovné čtyř- až šestinásobku výšky obrazu, u HDTV v režimu 1080i je to zhruba trojnásobek. Pokud pozorujete HDTV z větší vzdálenosti, přicházíte právě o to vyšší rozlišení, které je jeho jediným benefitem. A pokud sledujete obrazovku z menší vzdálenosti, začínáte vidět bodový rastr.“

        0 0
        • pepino  

          Tohle teda je o HDTV, ale 102 úhopř.sledovat z 5–6m je blbost, ztrácí se efekt dom.kina

          0 0
        • pepino  

          ta výška je cca 50cm, takže u HDTV 1,5m, u normál 2–3m.

          0 0
        • pepino  

          „To je také důvodem, proč jsou pro HDTV vhodné pouze displeje, které mají větší úhlopříčku než 42“ (tj. 1 metr), a takových skutečně není mnoho. Je dobré si přitom uvědomit, že výška obrazu u 42" displeje je při poměru stran 16:9 okolo 50 cm. Pokud byste tedy na takové obrazovce chtěli sledovat HDTV vysílání a skutečně byste si chtěli vychutnat ono vyšší rozlišení, museli byste od něj sedět 1,2 až 1,5 metru daleko. Málokterý zákazník, který sní o HDTV a zaručeně potřebuje HD Ready displej, to však ví. Pro vaši představu – u 30" displeje, který by vysílal v režimu HDTV, je optimální pozorovací vzdálenost, kdy je oko skutečně schopné vnímat dané rozlišení, cca 40 cm. Třicetipalcový displej pro HDTV se tedy hodí maximálně k umístění vedle počítačového monitoru."

          0 0
          • kudlanka32  

            nevim ale taky zalezi jak jsou ty pixely oddeleny od sebe.....v dlp projekci nejsou skoro videt u LCD je to rastr jako prase......

            0 0
            • pepino  

              Já na to jen narazil, tak to sem dávam, jinak spousta známejch, co kupujou obr obrazovku, počítaj s tim, že budou sedět přes ulici a nevysvětlíš jim to:)

              0 0
              • kudlanka32  

                ono je na to norma jak daleko od nejaky uhlopricky.....ale staci kdyz clovek nemusi kroutit hlavou, nebo ji nejak zaklanet :)

                0 0
          • kafac  

            Tos teda vyplodil peknej blabol :-D HDTV je hlavne o tom, ze pokud budes na bednu o uhlopricce pres 1M vysilat v klasickym palu, tak budes mit mozajku centimetrovejch ctverecku.....

            0 0
            • Lister  

              není…má pravdu......

              0 0
              • kafac  

                Pravdu nema v zadnym pripade ;-) Za 1) zalezi v jakym rozliseni je HDTV za 2) zalezi na rastru (rozteč bodů) za 3) každyý LCD panel má tzv. nativní rozlišení – to je to jediný ve kterým zobrazuje správně. Bohužel nativní rozlišení prakticky všech LCD je daleko vetší, než se u nás vysílá. Proto má lepsí obraz CRT televize… za 4) když vezmes dve LCD jedno treba 32" druhy 42" o stejnym rozliseni, tak uvidis na obou to stejny, akorat na tom vetsim bude zrnitejsi obraz, protoze ma vetsi roztec bodu. Zkus se nekdy kouknout na tv projekotr s uhloprickou 2m kdyz se divas ze 3m tak tam vidis 2cm barevny fleky.

                0 0
                • Lister  

                  ale má, standartní vzdálenost 16:9 82 cm CRT je přes 3 metry, protože je tam prostě hrubý rastr a když půjdeš blíž je to vidět, pokud použiješ HD ready obrazovku, tak půjdeš blíž abys rozeznal detaily, protože jestli zůstaneš stejně daleko jako u CRT tak si to neužiješ – udává se že takovou to TV máš sledovat s cca 2 metrů, no a když ještě zvětší rozlišení (plné HD) tak můžeš jít klidně ještě blíž a užívat si maximlní detaily. Pokud chceš sledovat plný HD signál z větší vzádlenosti tak musíš jít do větší úhlopříčky – řekněme tak těch 106 cm na ty 3 metry.....

                  tož tak…

                  jinak aby nedošlo k mýlce mluvím samozřejmě o tom, že jako zdroj slouží signál 720p případně 1080p, jestli si koupíš LCD HD ready a budeš na tom chtít provozovat klasický signál v Palu tak to už je věc jiná :)

                  0 0
                  • Lister  

                    PS: jestli mi nevěříš tak si zkus udělat doma jednoduchý pokus.

                    Vem nějakou jakoukoliv fotku a převe´d ji v grafickém programu na velikost, která přesně odpovídá rozlišení tvého monitoru a tu samou si vytvoř ještě v polovičním rozlišení (tedy třeba 1600×1200 a 800×600) no a pak si je pust na dipley a stoupni si od něj tak na cca 1,5 m, jsem zvědavý jestli uvidíš rozdíl :)

                    0 0
                  • Lister  

                    PPS: ještě jedna věc, když si doma pustím normalní Pal signál tak ji dokážu s klidem sledovat z 2,5m, ale jakmile si tam pustím VHS tak bych se nejraději zavrtal tak 2 metry do zdi za mnou – vysvětlení je jednouché – VHS má totiž nižší rozlišení a to je prostě na bedně s 82cm vidět........

                    0 0
                  • kafac  

                    Ono prave cely HDTV je hlavne kvuli tomu (kdyz pominu obchodni zajmy), abys prave na velkych obrazovkach nevidel jem same zrneni. Vzhledem k tomu ze PAL (analog) ma 625radku, respektive 576 viditelnych a HDTV 720p jich ma 720 to zas takovej kvalitativni rozdil neni, a ver tomu ze na telce 32" v PALu ze 2metru to radkovani vidis… Druha vec je, ze cely HDTV je pouze reklamni trik.. Vzhledem k tomu ze na jeden multiplex je datovej tok 23MB/s na pet stanic, vychazi ti asi 4600kbit/s na stanici, odecty zvuk (asi 384kbit/s) a zbyde ti zhruba 4000kbit/s. jen pro Srovnani DVD ma max 9800kbit/s v p­rumeru kolem 7000kbit/s. Kazdy pochopi, ze u nas se jeste hodne dlouho nebude vysilat HDTV… ;-)

                    0 0
                    • Lister  

                      já se samozřejmě nebavím o TV vysilání, ale o pevných nosičích......

                      0 0
                      • kafac  

                        Otazkou zustava ktery pevny nosice myslis.Zatim je prakticky vsecko na klasickym DVD, a nez masove nastoupi HD DVD nebo Blu-Ray budou dnesni LCD panely zraly do srotu. Ted proste neni vhodna doba na nakup LCD televize…

                        0 0
                        • Lister  

                          ale to už jseš někde jidne, původně jsem se přece byvili o něčem úpně jiném.......v tom­hle máš samozřejmě pravdu…jen bych teda spíš řekl, že vhodná doba na nákup LCD televize nebude nikdy, protože než se tenhle formát vychytá, tak ho nahradí něco lepšího, takhle technologie je pro mě osobně v oblasti domácího kina už mrtvá :)

                          0 0
    • mosquito  

      mame doma 2× CRT 55cm s obyc stereem a TTX a bohate staci :)

      0 0
      • Lister  

        sladká nevědomost :)

        0 0
        • kafac  

          Nestastna obet reklamy ......

          0 0
          • Lister  

            jestli myslíš mě tak seš vedle :)

            Já bych si momentálěn na sledování TV nepořídil nic jiného než klasickou CRT obrazovku…jen jsem chtěl říct že 55cm 4:3 a stereo je o ničem…jsem dlouho váhal jestli jít do 16:9..a nakonec jsem ji koupil a 4:3 už nidky více…no a o tom stereu se radši vyjadřovat nebudu......

            0 0
            • kafac  

              ne kazdej musi mit doma kino…i kdyz ja mam 32" 16:9 + zvuk 6.1 a taky bych nemenil :-)

              0 0
              • Pá-dlista1  

                A to mate na obrazovce povetsinou ty cerny pruhy nebo zdeformovany herce?

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak kdo by se díval na komerční stanice. Třeba já koukám na filmy pouze z DVD nebo počítače a tedy zdroje je vždy širokoúhlý. Na zprávy pak nechávám pruhy po stranách, tam je to fuk.

                  0 0
                • Lister  

                  povětšinou tam pruhy nemám, protože se dívám převážně na DVD a to co mě v TV zajímá je už dost často 16:9 – poslední dobou už dokonce i sportovní přenosy, což je super. No a když není tak přepnu do 4:3 takže mám pruhy po bocích, ale je mi to šumafuk, protože obraz jan na 82 16:9 skoro stejně veliký jako na klasické 72cm TV.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Bohužel ten obraz není tak velký jako na klasice 72cm, ale jen jako na 63cm klasice.

                    0 0
                    • vlk  

                      Teď jsem to teď počítal-vychází stejně jako 67 klasika

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Počítat to sice můžeš, jenže je tam faktor viditelná úhlopříčka (který tedy není navíc stejný u všech TV). Já měl doma nějaký čas současně 63cm klasiku i 82cm širokoúhlou a úhlopříčka byla rozdílná až na pár mm stejná. Tu 63cm už tu teď nemám (ale měla viditelná úhlopříčku kolem 61cm), ale na té 82cm širokoúhlé mám viditelnou úhlopříčku jen 76cm.

                        0 0
                        • vlk  

                          Já měl za to, že lcd či plazma má deklarovanou úhlopříčku těch 82 případně 81 cm.Tam preče není proč ty kraje schovávat.

                          0 0
                          • vlk  

                            Tak já to srovnával s naší CRT SONY 72 4:3. Ta má viditelnou úhlopříčku 70cm(měřil jsem).V podstatě jde o výšku obrazovky. Ta SONY má 42cm. Když bych vyměnil za lcd nebo plazmu 82, tak ty mají snad reálnou viditelnou 82 ne? a tam vychází výška obrazu okolo 40cm.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              LCD a Plasma, tam máš samozřejmě pravdu, tam je to skutečná velikost. Já srovnával CRT x CRT.

                              0 0
                        • Lister  

                          tos měl asi malou 82 a velkou 63, já to měřil polde panasonica 72 , který máme doma a tam to vychází na cc 66cm viditelného obrazu a na té mojí 82 vidím kolem 63–64cm

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Je to možný, že mám smůlu u té 82cm. Je skutečně uváděná jako 82cm (a ne třeba jen 80cm). Možná by u té širokoúhlé byla zajímavější spíš výška, protože hodně záleží, jak je nastavený přesah obrazu za viditelnou část obrazovky (pokud je větší, tak se hned zvětší úhlopříčka, ale už zmizí kousek obrazu). Já si hrál hodně se servisním menu (u té 82cm) a mám to nastavená, abych měl co nejmenší přesah, což tu úhlopříčku může zmenšit.

                            0 0
                            • Lister  

                              ono je to v celku jedno, jsou to jen centimetry, ale je pravda že podle toho co můžu srovnat – 63cm 4:3, 72 4:3 a 82 4:3 co jsem měli/máme doma tak se mi ten obraz jevý více podovný té 72 než 63.

                              No ale když je něco vysílaný 16"9 letterbox tak tam se po uříznutí pruhů rozdíl už projeví :)

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Tak letter box si ale vždy zvětšim na celou obrazovku (s možností zvětšit kolik potřebuju, podle toho, kolik je to zrovna ořezané). Sice se trošku zhorší kvalita obrazu, ale dá se.

                                0 0
                                • Lister  

                                  tak to bylo samozrějmě myšleno :)

                                  Kvalita jde trochu dolů, to je pravda, ale vlastně není rozdíl oproti tomu, když si třeba nazoomuješ DVD z původního poměru 2,25:1 na 16:9 a to taky dělá spousta lidí :)

                                  0 0
        • enjoy  

          myslim,ze jsme se dostali(hodne lidem to jeste nedoslo:-)),ze zatim jedine „starou“ stohertzku.ono uplne staci se dojit podivat na ty plasmy a LCD kamkoliv do datartu na tu prehlidku blincu misto obrazu a je vsechno jasny.

          0 0
          • enjoy  

            ale u nich je to zalostnym signalem.i tak je to des.

            0 0
    • Zerocool  

      v současném systému vysílání nevyužije ani jednu, je třeba pár let počkat

      0 0
      • Vilém  

        A to jako proc?na satu uz je nekolik HDTV kanalu.koukam na to semtam na PC,ale to neni ono chtelo be to vetsi.Takze vyuziti uz i dnes je.

        0 0
        • Zerocool  

          a na běžné pořady na českých televizích se budeš jako dívat na normální TV, která bude stát vedle???

          0 0
          • Vilém  

            To samozrejme ne,ale moznost vyuziti plneho rozliseni tu proste je.Staci investovat cca 1500 do sat karty a neco malo za parabolu + konvertor.

            0 0
    • biker007  

      no protože tak trochu při výrobě televizí pracuju (ale netvrdím že vím jak to přesně vevnitř chunguje:)), tak bych volil plasmu. většina toho, se co píše jako argumenty proti plasmám byla pravda v době před několika lety… dnesšní palsmy už sou trochu jinde, ať jde o spotřebu, nebo výdrž obrazovky, odolnost proti vypalování. doporučuju přečíst tohle: www.plasma-lcd-fakta.cz/ jsou pod tím podepsané společnosti, které dělají jak plasma, tak lcd a budoucnost vidí v plasma technologii.

      0 0
      • kudlanka32  

        fakt…vidis ja cekal ze vyhraje LCD.....ja myslim ze vyhrajou projektory…sou nejmensi na stehovani (teda jak ktery)

        0 0
        • MlokCZ  

          Projektory na domací použití určitě nevyhrajou. Pokud máš trošku víc zkušeností s projektory, tak víš, že maj akorát tisíce nevýhod a pouze jedinou výhodu a to možnost super velkého obrazu (a ještě tedy přenosnost, což ale je pro domácí použití fuk). Největší nevýhoda je kvalita obrazu, projektor se naprosto nedá srovnat se špičkovou plasmou. Navíc téměř všechny projektory jsou hlučné kvůli chlazení, což ruší při filmech.

          0 0
          • kudlanka32  

            uz se delaj moc pekny projektory a nemusi stat miliony, problem je ze kazdej si roztahne obraz pres celou zed (kolikrat zlutou) a prijde o vsechny vyhody.....dej jim cas…

            0 0
            • MlokCZ  

              Ty projektory zas tak moc pěkný pořád právě nejsou, do práce kupujem projektory pravidelně a mám tu nejmíň 10 různých kusů v cenách až do 70tis. a právě proti kvalitní plasmě se žádný kvalitou obrazu nechytá (plátno + správná vzdálenost dle modelu zajištěna).

              0 0
              • kudlanka32  

                hele plasma stala pred par lety taky 300klacku…ted se da koupit za 40.......si myslim ze projektory se este nedovyvinuly a sou ve stadiu plasma pred lety.....a musis na ne koukat uplne po tme, to je zakladni a neodstranitelna podminka provozu, ani barco v praci nefungovalo kdyz jsem si rozsvitil…proto sem tam psal abys jim dal cas (ale myslim ze ten panasonic 1280×720 uz stoji za uvahu)

                0 0
        • yetti  

          Pokazdy, kdyz jsem nekde na jednani a pouziva se tam projektor, tak si rikam jak si to nekdo muze domu poridit. Vetsi kraval to uz snad ani nemuze delat.

          0 0
      • Jirik123  

        ses vedle, budoucnost jsou OLED displeje. www.svethardware.cz/…04EB5B4.html cs.wikipedia.or­g/wiki/OLED

        0 0
        • biker007  

          no jde o to, v jakem casovem horizontu tu budoucnost vidime:)) stejne jako az vyhasne slunce tak nam to bude asi jedno:))

          0 0
    • Flais  

      Určitě bych vybral LCD. Sice má menší kontrast a horší odezvu ale také má nižší spotřebu (i u velké 42" je kolem 140W) a klidnější příjemnější obraz na který se dá dívat i zblízka. Plasma má běžně 240–280W. Většina běžných modelů LCD také nabídne vyšší rozlišení a jde použít i s PC.

      0 0
      • Jirik123  

        tohle se tady uz resilo nekolikrat a bohuzel to neni pravda, spotreba lcd a plasmy (se stejnou velikosti) je zcela srovnatelna.

        0 0
    • Nodar  

      jí si myslím, že tenhle dotaz nemůže mít jasnou odpověď hlavně proto, že obě technologie jsou zatím ještě mladé a třeba jen o rok starší modely mají oproti těm letošním řadu viditelných nedostatků. Takže jsou na trhu LCD, které mají kontrast i barvy blížicí se starším plazmám a stejně tak jsou na trhu nové plazmy s nižší spotřebou a potlačeným vypalováním stínítka. Prostě když porovnávat – tak konkrétní modely. Osobně bych nejraději nejvyšší LCD full HD modely od Samsungu s LED podsvícením pro lepší paletu barev a rychlejším překreslováním, ale zatím jsou příliš drahé (90k)… takže si počkám. Kdybych nemohl čekat, klidně bych šel i do plazmy. Nebylo by to sice full HD, ale TV obraz na těch levnějších plazmách vychází o něco lépe, než na levných LCD. Ostatně do roka tady bude SED slibující (teoreticky) samé výhody a o něco později možná OLED … kdo ví kde budou v té době plazmy/lcd :-)

      0 0
    • Lister  

      já bych si pořídil něco takového :)

      www.pctuning.cz/index.php?…

      ideální základ obývákového rekreačně-pařanského centra :)

      k tomu připojit slušný kompík a settopbox a jedéééém :)

      0 0
    • Motyll  

      Ja jsem resil pred nekolika tydny stejny problem. Rozdil mezi plazmou a lcd pro (bezne) TV a DVD pouziti je hodne subjektivni. Navic jsi nenapsal jaka uhlopricka te zajima. Zhruba do 80 cm kvalita zobrazeni jeste jde, kolem metru uz je potreba se na tv divat z odstupem. Mel jsem vlastni DVD a otravoval ve spouste kseftu. Pak jsem tam stal a porovnaval. Muzu rict ze me (subjektivni pohled) velmi zklamaly SONY LCD, kvuli tmavym mistum… Panasonic plasma relativne OK, ale nelibil se mi design. Nakonec jsem vybral LCD (106 cm).

      0 0
    • viking81  

      my sme domou kupili novy tv cca pred 0,25 rokom…v ob­chode nam neboli odporucene lcd od panasonicu (ze ty sa zameriavaju na plazmy a maju ich spickove) od lg a samsungu ( ze pri ie je az tak dobra kvalita maju vyssiu poruchovost) cize sme vyberali medzi sony, tesla, philips, jvc, jvc a tesla maju zvlastny design a sony nema na lcd fakt moc dobry obraz (neratam tv s 3lcd projekciou od 60000 vyssie :-)) cize sme nakoniec kupili lcd philips s uhloprieckou 82 model 5332 a sme s nim maximalne spokojny…vysiel nas na 33000sk…osobne by som tomu tvojmu znamenu plazmu neodporucal…maju mozno lepsi obraz (nemaju problem s odozvou), ale vyrabaju sa len vo velmi velkych uhloprieckach a su dost drahe (tie lacnejsie nie su napr HD ready, na to davat pozor!!!) a maju aj omnoho vyssiu spotrebu el. energie cca 3×…cize ak ti mozem odporucit tak si vyber nejake pekne lcd :-)

      0 0
    • sis  

      plazma je mrtva… aspon nam to tvrdi ve skole a vypadaji ze vi o cem mluvi

      0 0
      • bizzon  

        Změň školu dokud je čas…

        0 0
        • kafac  

          Plazma je na hranici svych (malych) moznosti, nastup LCD OLED teprve prichazi… ja bych skolu nemenil ;-)

          0 0
          • sis  

            ja taky menit nebudu, na to je krapet pozde:-/. ale to co nam rikali o budoucnosti TV vypadalo dost zajimave. o plazme tam nepadlo skoro nic extra pozitivniho.

            0 0
            • bizzon  

              No nevim. Zkus v květnu zajet na HIGH END do Mnichova a prohoď pár slov s chlápkama od Pioneeru nabo Panasonicu jako jsem to udělal já vloni a poptej se proč nejdou cestou jako většina výrobců souběžně plasna – LCD a drží se pouze plasmy. A věř tomu že to není tím že neumí LCD. A taky věř tomu že to nejsou žádní hloupí klucí a že ví co dělají.A na rozdíl od českých profesorů nají hlubší zájmy a znalosti.

              0 0
              • bizzon  

                Jo o OLEDu nemluvím. Diskuze byla plasma x LCD

                0 0
                • sis  

                  nemyslim ani plazmu ani LCD. jejich zajmy tusim, prodavaji plazmu aby zaplatili dlouholety vyvoj:-P btw: ten ktery nam to predvadel si myslim ze je vcelku uznavany clovek, nejen u nas

                  0 0
    • kafac  

      Zatim je porad nejlepsi koupit CRT televizi. Vzhledem k tomu, ze u nas se v HDTV nevysila a ani jeste hodne dlouho vysilat nebude, je obraz na LCD a plazme vzdycky podstatne horsi jak na CRT…

      0 0
      • MlokCZ  

        No jo, ale sežeň 100+ úhlopříčku u CRT…

        0 0
        • kafac  

          No… tak tam bohuzel jedine LCD…

          0 0
          • pepino  

            Loewe dělala 107cm crt

            0 0
            • MlokCZ  

              Ale to jsou jen ojedinělé vyjímky. 90cm CRT se dělalo také více, ale teď už běžně dostupné nejsou. CRT reálně když si chci vybrat, tak pouze 82cm.

              0 0
    • enjoy  

      Vybirame kamaradovi LCD televizi a musim rict,ze je pro nas celkem slozity se v ty hromade cizich slov vyznat,je to fakt uplne magorsky,takze to zkratim:-) je tohle rozumna volba?nebo je tu za ty penize neco fakt lepsiho?

      www.kasa.cz/…g-le37s86bd/

      za odpovedi budu velmi vdecny!precijenom to neni malo penez.

      0 0
      • enjoy  

        ps:prosim trosku shovivavosti,odkaz nutno zkopirovat:-)

        0 0
        • honza.hk1  

          myslím, že to není zlá volba. Mám téměř stejné parametry na LCD a moc to neřeším. Jen drobnostk tomu PIPu, je to televize s jedním tunerem,takže aby pip fungoval musí tam mít druhý tuner. Ale přiznám se, že já mám druhý tuner v DVD rekordéru,ale pip stejně nepoužívm, nebo jen minimálně. Takže já to neřešil,ale někdo to řeší.

          0 0
          • enjoy  

            jeje,to jsou veci.clovek kdyz se v tom trosku snazi vyznat a orientovat,tak zjisti,ze veskery rady odborniku v obchodech,za ktery je clovek nejdriv vdecny,jsou vycteny a celkem k nicemu.

            0 0
            • honza.hk1  

              ono většinou k tomu druhý tuner máš. I když dnes možná přechodně třeba ne. Ne každý má doma video, protože to už asi není IN. Já ho mám roky ve skříni :-). A např. DVD rekordér asi nemá úplně každý,ale do budoucna je to jistě otázka velice krátkého času.

              0 0
      • mike!1  

        Vypadá to na solidní kousek. Před nedávnem nám přišla do práce a po prvním ohledání se mi líbí. Design je úžasný, akorát na to letí prach jak moucha na h… Kontrasní poměr se pomaloučku začíná blížit plazmám. DVB se taky hodí. Já myslím, že by to mohla být rozumná volba:)

        0 0
    • Jirik123  

      teste se, OLED uz se pomalu blizi:-) www.pcworld.cz/…_pro_vsechny

      0 0
    • orca  

      Dovolím se přidat a nezakládat novou diskusi : Plánuji taky novou TV a LCD a cena max 16,000 co mi doporučíte respektive co by ta TV měla mít a co by nemusela mít. Já vím že to moc není ale TV je pro mě jen okrajová záležitost ve smyslu že více peněz si nezaslouží.

      0 0
      • enjoy  

        koupil bych nejnaslaplejsi CRT od philipse.je za tuhle cenu. LCD za 16.. snad nekupujes monitor ke kompu..:-)

        0 0
      • MlokCZ  

        Taky bych koupil CRT, ta bude za ty prachy výborná, ani 2× dražší LCD na ni obrazově pořád nemá. Akorát je tam limitace na 82cm úhlopříčku, ale za 16tis. stejně žádné dívatelné větší LCD nebude.

        0 0
      • pepino  

        Něco takovýho www.vltava2000.cz/…dsDetail.asp?…

        0 0
      • orca  

        ještě dodám že nechci „kino“ … velikostí obrazovky , co říkáte tomuhle ??? www.eternity.cz/…g-le23r86wd/ Opravdu nechci dávat ranec za TV a u CRT mám problém s prostorem a kategorii Slim (hloubka) je skoro nulová nabídka

        0 0
        • enjoy  

          ja objednal kamaradovi prakticky to samy(oznacenim modelu) akorat v 37".ty to budes mit vlastne lepsi,protoze mensi obrazovka bude koukatelnejsi.

          0 0
    • beavis  

      Na tu nasi hroznou kvalitu TV vysilani, ktera u nas bezi je nejvhodnejsi klasicka CRT televize. Nenechte se proboha lidi masirovat reklamou ze jedine LCD nebo plazma je to nejlepsi. Nejakych 20 tis. apod. za LCD jsou momentalne dost vyhozeny penize. Osobne mam doma 72 cm Mascona, 100 Hz a za nic bych ho nemenil. Na to nase TV vysilani to uplne bohate staci!!!

      0 0
      • pos3k  

        uz to tu bylo tusim napsano:

        ne kazdy ma „bednu“ na koukani TV stanic…

        0 0
    • pepino  

      www.home-elektro.cz/…lazma-17990/
      v Magu za 27999, co to HDTV už tak levně? Akorát nevím, proč je HD ready, když už HDTV rozlišení má a formát 15:9 taky neznám.

      0 0
      • pepino  

        jo 1024×1080, HDTV má 1920×1080

        0 0
        • kudlanka32  

          maly HDcko ma 720 radku......spis to znamena ze bude mit nejaky konektor HD-SDI to nebude ale treba HDMI by mohlo stacit :)

          0 0
    •  

      Zdravíme Ječňáka!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.