• Filiman

    Hezký víkend přeji,

    měl bych dotaz ohledně výběru kola. Respektive jsem si před pár dny koupil nové kolo

    jako náhradu za 6 let staré kolo

    Nicméně obchod mi poslal to „ghost“ kolo, ale místo toho, aby mělo 3×9, tak má 1×10. S obchodem to už řeším (výrobce změnil komponenty, ale prý nedal vědět obchodu). Ale když už tady to kolo mám, než se rozhodnu, co s ním, tak jsem se zkusil projet. Nikdy jsem vepředu s jedním kolem nejel.

    Jsem spíš takový rekreační jezdec. Letos jsem začal jezdit až teď, když je teplo a většinou jezdím tak 2–4 týdně na hodinku až dvě. 20–40 km. Jak kdy. V komponentech se moc nevyznávám bohužel.

    Co mě na tom ghostu potěšilo a na co se chci ultimátně zeptat, je, že do kopců se mi na něm šlape krásně. Má lehčí převody než ten starý felt, tak jsem většinou do kopců měl k dispozici jeden nebo dva ještě lehčí převody. Ale cítil jsem, že naopak ztrácím občas na rovince nebo z kopce, kdy jsem měl nejtěžší možný převod a už jsem nestíhal šlapat (pokud bych nechtěl šlapat rychle jako křeček v kolečku), takže bych ocenil ještě pár těžších převodů, ale zároveň bych chtěl ponechat ty hodně lehké převody.

    Je možné tohoto nějak dosáhnout výběrem jiného kola nebo instalací jiných komponent? Pokud to chápu správně, tak to, jak lehké a těžké převody kolo bude mít, určují ty kliky? Čím nižší rozsah, tím „lepší“ do kopců a naopak? Nepomohlo by, kdybych vepředu měl dvě kola nebo by to jen „rozmělnilo“ skoky mezi jednotlivými převody, ale zanechalo stejný „rozsah“? Nebo si prostě musím vybrat buď to nebo to?

    Omlouvám se, jestli ty otázky jsou položené hloupě nebo moc otevřeně, ale dokázal by mi to někdo osvětlit jako pro amatéra?

    Děkuji a ještě jednou hezký víkend.

    0 0
    • TommyP3  

      Myšleno nejspíš převodník- to je to zubaté kolo vpředu ne kliky, i když je to součást. Chtělo by to vědět kolik zubů je na převodníku a taky vzadu na nejmenším a největším pastorku. Jestli je to normalni sada 2×10 ošizená o jeden převodník aby vypadala IN, nebo nějaký novoprodukt 1×10. V jednom případě bude malý rozsah, v druhém hodně drsné odstupňovani. Ale třeba ne a bude to stacit. U levných kol je to poslední roky normální že mají jen 1×7,8,9 na projetí kolem prodejny to stačí.

      Fakt je že i na nemeckych stránkách mají v náhledu u některých crossovych kol 1×10 a v popisu je pak alivio 3×9. Takže ani nejde zjistit co tam vlastně dali.

      0 0
    • xtonda  

      1×10 je pravděpodobně Deore, pokud je tam Shimano, což je modernější a pokročilejší pohon a je to funkčně lepší, ale kazeta tam bude asi 11–46 a rozsah převodů jako 3×9 to prostě nemá.

      Ghost má na webu specifikaci původní verze, napiš kolik zubů má malý a velký pastorek na kazetě, typové označení přehazovačky, počet zubů na převodníku, typové označení klik a středového složení. Jestli to jsou komponenty Shimano mělo by to být na tom k přečtení bez demontáže, na přehazovačce a klikách to bývá na straně směrem k rámu. Pak se dá říct co by se s tím dalo dělat a za kolik.

      To staré kolo zas tak velký rozsah převodů nemá, má převody hodně do rychla, na daný typ kola skoro zbytečně a hodně těžké převody do kopců.

      0 1
    • JaaKoo  

      Jak se ti na něm sedí?,Mělo by mít řidítka docela vysoko.

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Podívej se do kalkulátorů řazení např.:

      http://ritzelrechner.de

      https://howto.bike/gears/#…

      1 0
    • JaaKoo  

      nebo ti omylem poslali verzi Esential se vzduchovou vidlicí,jednop­řevodníkem a o 8000 kč dražší .))

      0 0
    • Filiman  

      Nene, neposlali. Ale chtěl bych toto vlákno oživit.

      3×9, tedy původní udávaná rychlost je prý jen ve velikosti XL. Ostatní jsou 1×10, i když obecně píší 3×9.

      Chci se zeptat, a vím, že je to možná těžký dotaz, když ani nenapíšu, co na tom kole je teď, protože to vlastně sám nevím a neví to přesně jmenovitě ani obchod, jestli by se to podle vás dalo předělat na buď těch 3×9 nebo asi spíš na 2×10, když vzadu je 2×10 kazeta? A vzhledem k tomu, že jsem v tomhle cyklonoob, tak kdo by mi dokázal výměnu komponent a vlastně i vybrání těch správných komponent, aby vše fungovali, udělat?

      0 0
      • xtonda  

        Vážně nedokážeš spočítat počet zubů na kazetě a převodníku, často to ani není potřeba protože to tam je napsaný, a opsat číslice a písmenka z komponent, který sem vyjmenoval?

        Předělat se to samozřejmě dá, kolik to bude stát je otázka co všechno je potřeba vyměnit, což závisí na tom co přesně na tom aktuálně je. Udělá ti to asi kterýkoliv servis v okolí, to je základní úkon. V situaci kdy bys musel platit i servis bych to asi spíš vrátil, klidně ti to může to kolo prodražit o čtvrtinu, možná i o třetinu.

        0 0
        • Filiman  

          Napsáno to tam nebylo, ale spočítal jsem to. Vepředu převodník 34 zubů. Značka Miranda. Pak tam bylo ještě 42–48 N-m jestli to něco znamená.

          Vzadu jsem si jména nevšiml, asi tam bylo, ale zuby 11 13 15 18 21 24 28 34 40 48 zubů.

          Když jsem si to zadal do aplikace howto.bike tak mi to s tímto rozsahem našlo microshift advent x. Nevím, jestli tam je toto, ale důležitý je ten počet zubů, ne?

          Když jsem si do té aplikace naklikat převodník, který ten obchod používá, který je na 2×10 ( i když nevím, jestli zrovna ten by tam šel), tak mi aplikace říká, že bych měl ještě o něco lehčí ten nejlehčí převod a o něco těžší ten nejtěžší, což by mi také vyhovovalo.

          Jinak pán na lince toho obchodu, když jsem to řešil, že mi poslali něco jiného, než jsem si koupil, tak mi zpětně nabídl na to kolo slevu 3000 a na můj dotaz, jestli by to šlo předělat, tak řekl, že ano a že u nich v servisu, když to tam dám na garanční prohlídku. To předělání samozřejmě už na moje náklady, ale že bych se měl v pohodě vejít do té slevy, kterou mi vlastně dali jako omluvu.

          0 0
          • xtonda  

            Proboha co je napsáno na přehazovačce? Jestli je tam Advent X, tak je to Advent X. V tom případě je potřeba vyměnit komplet pohon včetně klik. Ale ona ta Advent X sada není úplně levná, stojí podobně jako 2×10 Deore, takže by to nemuselo vyjít ani moc draho pokud by se to povedlo rozumně prodat. Můžeš tam dát 2×10, třeba 38–28 / 11–42 kalkulačky ti ukážou co to udělá s převody. Pak je i spousta variant 3×10, záleží jak moc do rychla nebo do lehka to chceš.

            0 0
            • Filiman  

              Na přehazovačce je Advent X microSHIFT

              Ten převodník má na sobě opravdu jen značku a to Miranda. Nic víc tam není a ten počet zubů 34.

              Středové složení na sobě nemá opravdu napsáno vůbec nic.

              3×10 by pro mě bylo nejlepší. Vím, že bych s sebou tahal spoustu zdvojených převodů, ale i tak… Kdyby to nebylo technicky možné, tak aspoň těch 2×10

              0 0
              • oddie  

                Technicky to možné je, co by nebylo, jen bude třeba koupit vše, z toho Adventu nepůjde použít nic.

                0 0
              • xtonda  

                3×10 horské Deore mi vychází na cca 6500. Možná by to na jiném shopu šlo levněji. Prodejní sada Advent X sady je cca 3500 Kč + těžko říct co tam je za kliky, ale je otázka jestli ti to někdo dá

                0 0
                • Tommit  

                  Tam je momentálně jiná osa než HollowtechII? Jako třeba 4hran?

                  Kliky s 3převodníkem by se možná daly sehnat z bazaru, kdyby se chtělo šetřit:-)

                  0 0
                  • xtonda  

                    To netuším, to nebyl schopen napsat. Ale pokud je tam jednoplacka, tak předpokládám výměnu celých klik a protože ty kliky nejsou Shimano, tak i střed, což jsou v tom celkovém rozpočtu stejně jen drobné.

                    0 0
                • Filiman  

                  To je docela slušná částka, když si k tomu připočtu ještě práci v servisu, ale zase jsem na to kolo dostal zpětně nějakou slevu, takže ještě něco přihodím a snad to půjde. Upřímně jsem teď už v bodu, kdy je mi cena jedno. Kolo jako takové se mi líbí a chci ho nechat předělat. Jediná otázka, na kterou zjistím odpověď v pátek v servisu je, jestli budou ochotný to všechno udělat, protože jejich infolinka mi řekla, že by sice neměl být problém to domluvit a udělat, ale také, že výměnu komponent pouze na žádost zákazníka nedělají. Vyměňují pouze v případě závady. Pokud by mě odmítli, tak mohu zkusit buď jinde nebo vzhledem k tomu, že to ještě nebude 14 dní od koupě „na dálku“, tak jim kolo mohu rovnou vrátit a nechat v obchodě. Ale každopádně díky za rady a čas, který jsi/jste do toho investovali, kdo jste se snažili poradit. V pátek dám jen tak pro zajímavost ještě vědět.

                  0 0
                  • Jakobo  

                    Ja teda nevim, ale myslim, ze 34/48 jako nejlehci prevod je naprosto dostatecny pro 99% terenu. To je dokonce vic, nez byvalo na krosovem kole s 3pilou 24/32, coz mam ja (nemluve o nekterych krosech s nejlehcim prevodem 28/32). A ja kaspara nejezdim, vsechno dam na prostedni pilu 32 / 32. Kaspara zaradim jen s vozejkem do kopcu.

                    Do rychla s 34/11 to problem bude, ale zase je to o krapet vic, nez 32/11. Ja si myslim, ze zbytecne panikaris. Dej tomu cas a jezdi.

                    0 0
                    • Filiman  

                      To neříkám. 34/48 jako nejlehčí převod v pohodě. Stačí. S těmi nejlehčími převody problém vůbec nemám. Noopak ty převody do rychla mi chybí a hlavně u jednopřevodníku ty větší skoky mi vadí. Nicméně servis obchodu, kde jsem kolo koupil, čas nemá a bude mít podle rezervačního systému až od poloviny až konce léta. Jasně, chápu, je sezóna, ale tak dlouho čekat nebudu. Takže se doptávám ještě v jiných obchodech na stejné kolo o této velikosti, jestli nemají tu variantu s 3×9 a pak se doptávám toho stejného obchodu, kde jsem koupil toto, na toto kolo „GHOST Square Cross Grey/Grey“ V podstatě stejné jako to první, ale model z 2023, pár jiných komponent a prý také 3×9. Otázka, jestli vůbec budou vědět, co to má a co vlastně prodávají…

                      Kdyby ani jedno z toho neklaplo, tak by mě snad vyšlo levněji a jednodušeji koupit horské kolo 3×9 nebo podobné s těmito lehčími převody, ne jako většina krosu 28–38–48, a hodit tam užší pláště, když jezdím 80% po silnici a 20% lehčí terén, lesní, polní cestičky.

                      0 0
                      • xtonda  

                        Pokud se prodejce k tomu staví tak, že by na to měl čas až v létě, tak bych jim to hodil na hlavu, tedy pokud to opravdu nezkousneš, ono to podobné bude i v jiných servisech. To kolo mělo mít původně daleko větší rozsah, 22/34 je lehčí než 34/48 a 44/11 je rychlejší než 34/11. Ale je otázka co a za kolik místo toho seženeš.

                        0 0
                  • xtonda  

                    3×9 Alivio se stejným rozsahem 40–30–22 / 11–36 by vyšlo takhle, opět je to jen orientační, přesmykač je na jiném shopu o 250 levnější, ale tam zas nemaj kliky.

                    U 10sp i 9sp existuje možnost klik s většími převodníky 44–32–22 nebo i 48–36–26.

                    0 0
      • JaaKoo  

        Já na to kolo už dřív koukal,se mi na něm právě libila geometrie a ty převodníky 44–32–22,na crosse nezvyklé ,bez nich bych to kolo nechtěl. To ať jdou někam…třeba K ŠÍPKU

        0 0
    • Filiman  

      Ale fakt potom nechápu smysl nějakých popisů produktů, ať už se jedná o cokoli, ne jen kola, když tam mají poznámku pod čarou, že mohou bez upozornění změnit specifikaci nebo design. To pak může každý obchod prodávat cokoli třeba televizi s dvoumetrovou úhlopříčkou a zákazníkovi posílat něco úplně jiného třeba starý crt 50 cm monitor…

      0 0
      • Jakobo  

        Ono tezko radit, nikdo tady presnou situaci nezna. Navic v soucasne je poptavka po kolech s jednoprevodnikem, spousta lidi by tu chybu nebo jak se to presne udalo brala jako vyhru. Mozna to tak bral i obchod, ze ti prilepsili. Ja tvou situaci neznam.

        Pokud mas dostatek lehkych prevodu tak dej pilu 36 zubu a mas vyresene. 36/11 je uz nejaky prevod 3,3, to je temer prevod jako kdysi na silnici s tacem 52 a nejakych 14 zubu s tim, ze na silnici je mnohem mensi prumer kol, to se take podepise. Apropo muzes dat sirsi plaste, tim take ziskas prevody do rychla. Samozrejme skoky mezi prevody zustanou velke, to jedine vyresit vhodneji poskladanou kazetou nebo dat podobny rozsah jako kdysi s 11r Eagle, 11–42 s prevodnikem 36 zubu.

        Ja porad tapu, kde je vlastne chyba. Pokud vis, co jsi chtel tak nerozumim tomu, proc kolo nevratis do obchodu a nedozadujes se sveho vybraneho modelu. Pokud tomu nerozumis jak si myslim, tak nevim, co chces resit vymenou celeho pohonu, ktery ti dost mozna take nesedne.

        0 0
    • Maska1  

      Zkus sehnat kliky Shimano XT 785 s převodníky 40/28, k tomu přesmykač. Dále kazetu 10s s rozsahem 11–32 či 11–34 s příslušnou přehazovačkou, řadící páky a budeš spokojen. Na bazaru to snad bude. Nové v obchodě asi už ne, je to starší sada.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.